![]() |
#661 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Dlaczego nie chcemy miec dzieci?
Cytat:
![]() Jak ja Cie dawno nie widzialam! ![]()
![]() |
![]() |
#662 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A bo mnie dawno nie było. PRACA!!! Postaram się odzywać. Aczkolwiek w moim pędzie będę pisać lecąc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#663 |
Konto usunięte
|
Wklejam Wam początek artykułu z onetu:
"Jesteśmy dorosłymi ludźmi, którzy podzielają jeden wspólny pogląd: nie zamierzamy mieć dzieci. Określamy się jako «wolni od dzieci» (childfree), a nie «bezdzietni» (childless), aby pełniej wyrazić nasze przekonania. Uważamy się za wolnych od dzieci, czyli wolnych od utraty osobistego życia, pieniędzy, czasu i energii, które musielibyśmy poświęcić" – takie hasła widnieją na wielu internetowych stronach prowadzonych przez ludzi, którzy deklarują, że rodzicami zostać nie chcą. W tym kobiety. Więcej: http://partnerstwo.onet.pl/1578165,3...a,artykul.htm l Co o tym myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#664 |
Zakorzenienie
|
backie chyba tysiąc razy były wałkowane tu tego typu argumenty, kontrargumenty, określenia, uwagi nt. temat dzieci o zabarwieniu pejoratywnym i te na temat nie poaidania dzieci itd itp, więc nie wiem czy jest sens powtarzac to jeszcze raz na wątku, na którym wszystko zoatało juz napisane.
![]() |
#665 |
Zakorzenienie
|
Jestem jak najbardziej za sterylizacją. Sama bym sie na dzien dzisiejszy jej nie poddała, mimo, ze wiecej dzieci juz miec nie zamierzam, ale chce sobie zostawic mozliwosc wyboru na przyszłosc.
Uwazam, ze kazdy ma prawo decydowac o sobie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#666 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#667 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wolny kraj, wolne forum. Zapytałaś wyraźnie "CO O TYM MYŚLICIE?", więc ja jednoznacznie odpisałam. Czyżby się moja odpowiedź nie spodobała, że az odebrałas ją tak jak odebrałaś?
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#668 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Będę starała się o tym pamiętać. Wymiany zdań odnośnie dalszej części Twojej wypowiedzi się nie podejmę, ponieważ - podobnie jak Tobie dalsze wałkowanie tematu wątku - wydaje mi się ona równie pozbawiona sensu. Zamiast tworzyć off-top i psuć atmosferę, pozwól, że ktoś, kto będzie miał ochotę odnieść się do mojego postu, po prostu to uczyni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#669 |
Zadomowienie
|
A wiesz Backi,że z przyjemnością przeczytałam artykuł,który wkleiłaś
![]() Zgodzę się z panią psycholog Heidtman,która stwierdza,że samo określenie Matka Polka ma zły wpływ na psychikę kobiet. Podobnie jak Kura domowa ![]() Ciekawie przedstawione różne podejście ludzi w różnym wieku to chęci czy raczej niechęci posiadania potomstwa. Skoro tym osobom podoba się taki styl życia i to im wystarcza to pełni byc szczęśliwym to jest to ich wybór i ja to akceptuję. Osobiście potrafiłam pogodzić macierzyństwo z pracą zawodową,pasjami i prozą życia.Jakoś mi to wyszło ![]() Czy gdybym mogła cofnąć czas.... czy coś bym zmieniła.......nie wiem ale chyba nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#670 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właściwie też się z tym zgadzam, a artykuł jest dość ciekawy ![]() Ten fragment wydawał mi się też wiele mówić: "Wiele par – dodaje - ma dzieci, bo tak trzeba, bo tak świat jest zbudowany: szkoła, małżeństwo, praca, dzieci. Niektórzy źle się z tym czują, ale nie mogą się przyznać bo wyglądałoby to jak zdrada samego siebie i swojego wizerunku." Trudno przyznać, że tak nie jest, prawda? Nie każdy ma odwagę powiedzieć, że wcale dzieci nie chce, kiedy wszyscy w okół wmawiają mu, że to naturalne i tak MA BYĆ...a dlaczego ma być? Bo taki jest ogólnie przyjęty model. Nikt tu nie ma nic do ludzi, którzy są szczęśliwi z dziećmi, ale też nie każdy potrafi tak żyć, żeby jednocześnie mieć czas i miejsce dla siebie i swoich potrzeb i jednocześnie dobrze wychować dziecko...jak ktoś potrafi, to podziwiam, ale nie sądzę, żeby np. mnie się to udało (chociaż ja nie przeczę, że moje nie dla macierzyństwa może się kiedyś zmienić w tak ![]() U mnie to ma też podłoże ściśle związane z feminizmem - jakoś nie potrafię się pogodzić z tym, że to kobieta jest wręcz zmuszana do macierzyństwa, kiedy mężczyznom nikt nic nie wmawia, i to oni w mniejszym stopniu muszą się temu poświęcić. Nie oni noszą dziecko w brzuchu, nie rodzą, nikt nie zwolni ich z pracy z powodu ciąży, mają święte prawo poświęcić się karierze, pracy i przyjemnościom, bo ojciec może być na pół etatu, ale taka matka jest już źle widziana. To gdzie tu jest ta sprawiedliwość? Nie każdy tak to widzi, ale ja widzę...a niestety niesprawiedliwością wszelką się brzydzę.
![]() |
![]() |
#671 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie wszystkim łatwo to zrozumieć i pojąć,że ktoś nie chce mieć dziecka lub chce być wolnym od dzieci ![]() Czytałam tutaj na wizażu wiele postów na ten temat,przekonywujących albo kontrowersyjnych,pełnych zrozumienia albo osądzających jedną czy drugą stronę. Wnioski wysunęłam takie ![]() ![]() ![]() Jako młoda dziewczyna też nie chciałam mieć dzieci ale jako młoda dziewczyna też urodziłam pierwsze dziecko. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#672 |
Przyczajenie
|
,,Dziecko? Nie! Dziekuję!"
Wątek ten założyłam gdyż mam napisac prace własnie na taki temt i w zwiazku z tym potrzebuję jak najwiecej waszych opini. Chodzi głównie o to z jakich powodów nie chcecie miec dzieci, teraz lub tez w ogole, czego sie boicie, czy moze dziecko w czymś by wam przeszkadzało. Chciałabym, aby wypowiedziały sie dziewczyny, kobiety w różnym wieku i od razu podały swoj wiek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#673 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: ,,Dziecko? Nie! Dziekuję!"
był taki wątek, zajrzyj
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ghlight=chcemy
![]() |
![]() |
#674 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A jeśli chodzi o mój osobisty pogląd- owszem, nie chcę rodzić dzieci. Uważam, że to zbędne, że ciąża i poród to wcale żaden cud tylko fizjologia i to dość obrzydliwa. Nie potrafiłabym świadomie podjąć takiej decyzji. Gdybym wpadła to owszem, urodziłabym. Ale wolałabym być bezpłodna, to by było dla mnie jakimś gwarantem, że nie ulegnę presji (nie tylko środowiska ale i partnera) i nie będę potem żałować. Nie mam potrzeby rozmnażania się, przekazywania genów, uważam, że posiadanie dziecka tylko z tego względu że "będzie miało moje uszy" jest prymitywne. Nie liczą się dla mnie żadne więzy krwi. Chciałabym adoptować dziecko jeśli moje przyszłe warunki bytowe na to pozwolą. Jeśli nie- trudno, są inne sposoby realizowania się niż macierzyństwo. A takich kobiet, które urodziły i żałują jest mnóstwo. I nie mówię tu o jakichś przypadkach z marginesu i patologiach. Urodziły(chciały tego), wychowują, kochają, ale wolałyby żeby to się nie zdarzyło, bo okazało się, że się nie nadają.
![]() |
![]() |
#675 |
Rozeznanie
|
Jaką pracę? W jakim celu?
![]() |
#676 |
Zakorzenienie
|
mam 32 lata i nie chcę dzieci, bo nie mam ochoty na zmianę dotychczasowego wygodnego życia. Dzieci mnie męczą i wcale nie wzruszają. Dziecko kojarzy mi sie wyłacznie z dozorowaniem, zmęczeniem, brakiem czasu. A do tego ciągła obawa czy bedzie zdrowe.
Na dzisiaj dzieciom mówimy (ja i TŻ) stanowcze nie!
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#677 |
Konto usunięte
|
A na Plotkowym jest cały cholernie obszerny wątek na ten temat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#678 |
Wtajemniczenie
|
i nawet 2 posty wyżej wrzuciłam linka
![]()
![]() |
![]() |
#679 |
Zakorzenienie
|
Chciałam mieć dziecko i juz nie chcę.
Dowiedziałam się czym mi grozi ciąża.... Ale mojej rodziny to nie obchodzi- podleczysz się i zobaczysz. Oosby mi obce powiedziały: "jedna zaszła w ciążę i oślepła,bo tak chciała mieć dziecko". I co z tego? Co dziecko będzie miało za pożytek z chorej matki? Powie mi kiedyś - dziekuję? Wątpie. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#680 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiecie, to chyba się wszystko bierze z wiary katolickiej, mam wrażenie - bo pamietam jeszcze z gimnazjum taką historię opowiedzianą nam przez katechetkę. O kobiecie, która była w ciąży, ale urodzenie zagrażało jej życiu...a ona sobie wymodliła zdrowie, poświęciła się całkowicie modlitwie i nie usłuchała, żeby ciążę usunąć, więc urodziła i nie umarła. Wow, nie wiem czego to miało uczyć - i później wszystkim się wydaje, że się pomodlą i będzie cacy ![]()
![]() |
![]() |
#681 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A dzieci można nie chcieć po prostu - bo nie czuje się chęci posiadania własnych. Najprostsza sprawa.
![]() |
![]() |
#682 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja moze napisze o innych przypadkach, takich kiedy ciaza lagodzi przebieg choroby u matki lub zupelnie ja likwiduje. Czytalam o kobiecie ktora miala nowotwor w obrebia jamy brzusznej, nie wiedzac o tym zaszla w ciaze, w trakcie ciazy okazalo sie ze jest chora, ale rozwijajace sie bliznieta uniemozliwily nowotworowi dalszy wzrost i po porodzie okazalo sie, ze juz go zwyczajnie nie bylo. Oczywiscie ja nikogo nie namawiam na dziecko. To indywidualana decyzja kazdej z Was. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#683 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
nie dlatego, że one tam były, tylko dlatego, że ciągle słyszałam 'ale dlaczego nie chcesz jej wziąć na ręce?', 'czemu się go boisz, on cię nie ugryzie', 'zobaczysz, jak będziesz starsza, będziesz chciała mieć dzieci'. a ja wiem, że nie będę chciała. nie widzę w dzieciach nic fajnego - brzydzą mnie, szczerze mówiąc. ślinią się, robią pod siebie... są takie bezwładne, jakby były innym gatunkiem... człowiek, to w wieku niemowlęcym najbardziej nieporadne stworzenie na ziemi. najbardziej niesamodzielne i w 100% uzależnione od rodziców. bałabym się też tego, że kiedy pojawi się dziecko, mój związek się rozpadnie. nie wiem, czy mieszkam w jakimś skażonym regionie, czy to przypadek - ale znam nieprawdopodobną liczbę par, między którymi wszystko się posypało, kiedy pojawiło się dziecko. nie jestem gotowa i nigdy nie będę gotowa na takie poświęcenie. nawet, jeśli kiedyś przyjdzie jakiś 'instynkt macierzyński' - przypomnę sobie to wszystko, o czym myślę teraz, kiedy ktoś mówi 'dziecko'. dziecko, równa się dla mnie teraz: 9 miesięcy uważania na siebie na każdym kroku, plus wszystkie niedogodności związane z ciążą, wielki brzuch, przez który nie można się schylić, rozstępy, nieziemski ból przy porodzie, pochwa w rozmiarze XXL, zarwane noce, odpowiedzialność za tak kruchą istotkę, ryzyko, że źle wychowam swoje dziecko (albo po prostu będzie złym człowiekiem - a ja się będę za to obwiniać)... bałabym się, też, że może kiedy skończy 15lat, powie mi: nie prosiłem cię, żebyś mnie urodziła, więc daj mi spokój. oto moja odpowiedź na pytanie, dlaczego nie chcę mieć dzieci. trochę bardziej rozwinięta i emocjonalna niż Twoja, Elfir - ale... tak właśnie czuję. uważam też, że tak samo jak nie każdy powinien mieć np. prawo jazdy (bo nie ma do prowadzenia samochodu predyspozycji), nie każdy powinien kończyć studia (choć na dobrą sprawę każdy może - tylko po co?), tak nie każdy powinien mieć dzieci. człowiek tym różni się od innych zwierząt, że jest sapiens, że poza instynktami ma wysoko rozwiniętą inteligencję, którą powinien się kierować przede wszystkim. oczywiście nie każdy musi się ze mną zgadzać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#684 |
Wtajemniczenie
|
[1=3a032fcd5bcbee239629acd e3cc1a01c42f8ddce_6076227 24de4b;15272646]a ja mam 20 lat i dużo osób próbuje mnie przekonać, że kiedy będę w Twoim wieku - zapragnę mieć potomstwo. boję się dzieci, nie lubię ich - kompletnie nie mam pojęcia, jak się z nimi obchodzić i najchętniej trzymałabym się od nich z daleka zawsze. w rodzinie mojego faceta ostatnio urodziło się kilka dzieciaków (z bliższej rodziny). kiedy byłam na 'rodzinnej nasiadówce' - z trzema kilkumiesięcznymi maluchami - myślałam, że zwariuję.
nie dlatego, że one tam były, tylko dlatego, że ciągle słyszałam 'ale dlaczego nie chcesz jej wziąć na ręce?', 'czemu się go boisz, on cię nie ugryzie', 'zobaczysz, jak będziesz starsza, będziesz chciała mieć dzieci'. a ja wiem, że nie będę chciała. nie widzę w dzieciach nic fajnego - brzydzą mnie, szczerze mówiąc. ślinią się, robią pod siebie... są takie bezwładne, jakby były innym gatunkiem... człowiek, to w wieku niemowlęcym najbardziej nieporadne stworzenie na ziemi. najbardziej niesamodzielne i w 100% uzależnione od rodziców. [/QUOTE][1=3a032fcd5bcbee239629acd e3cc1a01c42f8ddce_6076227 24de4b;15272646]a nie jestem gotowa i nigdy nie będę gotowa na takie poświęcenie. nawet, jeśli kiedyś przyjdzie jakiś 'instynkt macierzyński' - przypomnę sobie to wszystko, o czym myślę teraz, kiedy ktoś mówi 'dziecko'. dziecko, równa się dla mnie teraz: 9 miesięcy uważania na siebie na każdym kroku, plus wszystkie niedogodności związane z ciążą, wielki brzuch, przez który nie można się schylić, rozstępy, nieziemski ból przy porodzie, pochwa w rozmiarze XXL, zarwane noce, odpowiedzialność za tak kruchą istotkę, ryzyko, że źle wychowam swoje dziecko (albo po prostu będzie złym człowiekiem - a ja się będę za to obwiniać)... bałabym się, też, że może kiedy skończy 15lat, powie mi: nie prosiłem cię, żebyś mnie urodziła, więc daj mi spokój. [/QUOTE]Mam identyczne obawy i lęki, tyle że mam 2 lata więcej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#685 |
Raczkowanie
|
Ja mam 25 lat.
I rozpisywć się nie będę. Wystarczy spojrzeć na to co napisala Elfir-moje podejscie jest takie samo. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#686 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tez uwazam,że to nasz katolicki kraj tak każe- małżeństwo musi miec dziecko- nie musi. A gadanie ile mi dziekco przysporzy radości powoduje u mnie czkawke. Ja to widze tak- rodze dziecko, moja choroba się pogrąża (kręgośłup) i kto mi wtedy pomoże? Teściowa, która tak bardzo chce zostac babcią. Nie. Wypnie sie wtedy delikatnym stwierdzeniem,że z małyum dziekciem to ma tylko matka zostać. Pomoga mi wtedy kolezanki? Nie. Nadźwigam się dziecka, bo nikt mi nie pomoże, maż musi iśc do pracy. Nie zdecyduje się wtedy na operacje, bo kto zostanie przy dziecku. I sama sobie będe szkodzić. Kwitując to wtedy stwierdzeniem godnym MAtki Polki" Dziecko wazniejsze..." Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#687 |
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=lemoorka;15273888]Tak tez to słucham- "Dla kogo będziesz żyć jak nie dla dziecka."
Ja też się nasłuchałam takich cudownych stwierdzeń. I jeszcze, że za mąż trzeba wyjść, żeby... na starość było z kim posiedzieć na ławce (to akurat uzasadnienie mojej, skądinad ukochanej i podziwnianej, babci ![]() Dla mnie najstraszniejsze jest, że trzeba właśnie dla kogoś żyć, dla kogoś pracować... A jak się chce dla siebie i na siebie to już się jest egoistą. Albo przynajmniej jest się kobietą gorszą i wybrakowaną. A jak chcę pracować dla całej ludzkości, rozwijać kulturę i sztukę to mam utopijne wizje. Mam co prawda dopiero 20 lat, ale tyle marzeń, że nie zrealizuje ich do 30tki. A rezygnacja z nich nie wchodzi w grę. Dla mnie podróże i badnia terenowe są sensem życia. Argument, że bez dzieci nic po mnie nie zostanie jest okropny. A książki, które napiszę, a pamięć ludzi po mnie to nic? Czemu "dzieci naszego intelektu" nie sa traktowane na równi z dziećmi prawdziwymi? Przecież w badania, książkę trzeba często włożyć tak samo wielkie poświęcenie. Innego rodzaju to prawda, ale nie mniejsze, nie gorsze. A jeśli chodzi o sterylizację to zgadzam się - JA i TYLKO JA decyduję o swoim brzuchu. Nic nikomu do tego, czy mi się odmieni. jestem dorosła i poniosę konsekwencje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#688 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#689 | |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=ama;15274500]
Cytat:
![]() |
![]() |
#690 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:48.