Aparaty ortodontyczne cz. VII :) - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-07, 18:29   #3991
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VII :)

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
jedną trójkę, trzy czwórki, cztery ósemki i ósemką bis (dziewiątkę) ;{

Z tymi wyrywanymi zębami to przebiłaś nawet Ekaterinę! Już myślałam że nikt jej nie przebije
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-07, 18:34   #3992
rapifen
Zakorzenienie

Ja miałam takie stłoczenie że brat nazywał mnie predator ;p

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-07, 18:37   #3993
mclilu
Rozeznanie

Cytat:
Jo a teraz mam problem, noszę wyciągi... I przez sen sama je sobie wyciągam :/ raz taką maluteńką gumeczkę kurcze średnica 2 mm zdjęłam i została mi na palcu. Obudził mnie okropny ból, krew odpłynęła myślałam że mi palec amputują. Ktoś ma pomysł jak temu zapobiec?? :{
Masz piekne zęby , normalnie jestem w szoku

A co do wyciągow przychodza mi na myśl jedynie glupkowate rozwiazania:
1. związanie rączek
2. zaklejenie ust
3. zalozeni na noc grubych rekawiczek
In my time of need
mclilu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-07, 18:40   #3994
rapifen
Zakorzenienie

Z tymi rękawiczkami... to może założę bawełniane xD ale pewnie wkręci mi się rękawiczka w aparat bo nie dam za wygraną. No nie wiem, ewidentnie muszę coś z tym zrobić bo bez palców zostanę :ddddd

Stary 2009-11-07, 18:49   #3995
mclilu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
Możliwe żeby dziewczyna w 21 wieku nie miała lusterka? <myśli>
Nie badzmy okrutne i nie oceniajmy w ten sposob!
Lusterek pewnie ma pod dostatkiem tylko kasy brak!
Ja pracuje z laska ktora ma 27 lat i jeszcze gorsze zeby! Zal mi jej bo najzwyczajniej w swiecie jej nie stac! Ale caly czas ma nadzieje ze jak posplaca wszystkie kredyty to kolejny wezmie wlasnie na aparat (czyli w wieku 31 - a na to uwazam nigdy za pozno)

---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ----------

Cytat:
Z tymi rękawiczkami... to może założę bawełniane xD ale pewnie wkręci mi się rękawiczka w aparat bo nie dam za wygraną. No nie wiem, ewidentnie muszę coś z tym zrobić bo bez palców zostanę :ddddd
To moze takie dwupalczatki (jak dzieci maja) zebys zlapac za zaden element drutexa nie mogla
In my time of need
Stary 2009-11-07, 19:09   #3996
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mclilu Pokaż wiadomość
Nie badzmy okrutne i nie oceniajmy w ten sposob!
Lusterek pewnie ma pod dostatkiem tylko kasy brak!
Ja pracuje z laska ktora ma 27 lat i jeszcze gorsze zeby! Zal mi jej bo najzwyczajniej w swiecie jej nie stac! Ale caly czas ma nadzieje ze jak posplaca wszystkie kredyty to kolejny wezmie wlasnie na aparat (czyli w wieku 31 - a na to uwazam nigdy za pozno)[COLOR="Silver"]
Wiem wiem jestem wredna, ale dziewczyna była ubrana jakby pieniądze miała z resztą zawsze mogła była odkładać do skarbonki będąc pietnastolatką i teraz byłoby jak znalazł
Stary 2009-11-07, 19:23   #3997
ela_86
Wtajemniczenie

Cytat:
Heeeej długo mnie tu nie było aparat mam od chyba 20 lipca 2008, więc już trochę minęło wrzucam zdjęcia ku pokrzepieniu serc wszystkim którzy wahają się założyć !:P
ale ekstra...................

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-07, 19:54   #3998
bab42440679247773fa7d2c59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5de35cd1
Konto usunięte

Cytat:
Ostatnio na moim przystanku wsiadłam a raczej dopchnęłam się jak sardynka do autobusu nr 159 i nademną stała dziewczyna właśnie z takimi zębami jak Ty miałaś Możliwe żeby dziewczyna w 21 wieku nie miała lusterka? <myśli>
Możliwe, żeby nie miała kasy. Ja mam 23 lata i o aparacie marzyłam od lat, ale nawet teraz ledwo ciągnę aparat na raty. Gdybym, mogła założyłabym ago już dawno i bardzo mi przykro jak sobie uświadomię, że inni mogli mnie w ten sposób oceniać.
bab42440679247773fa7d2c59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5de35cd1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-07, 20:01   #3999
mclilu
Rozeznanie

Cytat:
Wiem wiem jestem wredna, ale dziewczyna była ubrana jakby pieniądze miała z resztą zawsze mogła była odkładać do skarbonki będąc pietnastolatką i teraz byłoby jak znalazł
a tam od razu wredna
In my time of need
Stary 2009-11-07, 20:08   #4000
rapifen
Zakorzenienie

Jeśli mam być szczera... Mi fundują rodzice, ale... Miałam problem żeby się przekonać do aparatu.
To droga przez cierpienie, po rentgenach, po pięciu konsultacjach z piątką lekarzy, jak usłyszałam co mam usunąć, jak bardzo będzie boleć, co będą rozcinać i że sam aparat może boleć... Trudno mi się było zdecydować. Na prawdę, bardzo trudno. Zmusiła mnie dosłownie mama, powiedziała że gorzej być na pewno nie może, a dla niej nic nie przebije bólu przy porodzie więc mam nie marudzić tylko brać jak dają. Ale na prawdę, chyba gdyby nie ona, sama bym się nie zdecydowała.
Ból, kasa, wyrywanie zdrowych zębów, latanie co chwile, branie ketonalu forte >_< trudna decyzja, bardzo.

Stary 2009-11-07, 20:26   #4001
CatchyKathy
Wtajemniczenie

[1=bab42440679247773fa7d2c 59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5d e35cd1;15145606]Możliwe, żeby nie miała kasy. Ja mam 23 lata i o aparacie marzyłam od lat, ale nawet teraz ledwo ciągnę aparat na raty. Gdybym, mogła założyłabym ago już dawno i bardzo mi przykro jak sobie uświadomię, że inni mogli mnie w ten sposób oceniać.[/QUOTE]

Jakie oceniać? Jeżeli ktoś ma brzydkie zęby to mam mówić masz ładne? Nie jestem dyplomatą i mówię co myślę. Niestety całe życie jesteśmy oceniani nawet o tym nie wiedząc. Wolę jak ludzie mówią wprost a nie owijają przez co stają się dla mnie mało wiarygodni, zakłamani, starający się podlizać, być miłymi mimo iż nie trzeba bo wiadomo - mam brzydkie zęby i to jest PRAWDA.
Mi przykro, że niektórzy czasami nie rozumieją sarkastycznych żartów.

Edytowane przez CatchyKathy
Czas edycji: 2009-11-07 o 20:29
Stary 2009-11-07, 20:35   #4002
bab42440679247773fa7d2c59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5de35cd1
Konto usunięte

Cytat:
Jakie oceniać? Jeżeli ktoś ma brzydkie zęby to mam mówić masz ładne? Nie jestem dyplomatą i mówię co myślę. Niestety całe życie jesteśmy oceniani nawet o tym nie wiedząc. Wolę jak ludzie mówią wprost a nie owijają przez co stają się dla mnie mało wiarygodni, zakłamani, starający się podlizać, być miłymi mimo iż nie trzeba bo wiadomo - mam brzydkie zęby i to jest PRAWDA.
Zdanie:
Możliwe żeby dziewczyna w 21 wieku nie miała lusterka?

nie trąci żartem. Wyraźnie oznacza, że ma paskudne zęby, z którymi mogłaby coś zrobić, ale nie robi, bo nie chce. I tu jest ocenianie, bo fakt, że ma krzywe zęby to fakt, ale bardzo możliwe, że lusterko ma i płakać jej się chce za każdym razem jak w nie patrzy, ale nie może sobie pozwolić na aparat. O to mi chodziło, ale jak nie rozumiesz to trudno, nie będę się wdawać w spory.
bab42440679247773fa7d2c59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5de35cd1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-07, 20:47   #4003
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Ja tez mam bardzo brzydkie zeby Teraz jestem w Anglii i sama sobie nazbieralam na aparat bo rodzicow nie bylo stac aczkolwiek teraz zalozyli mojej mlodszej siostrze. W grudniu jak bede w Polsce bede wyrywac dwojki u gory i robila wyciski.

Ile dni po wyrwaniu zebow moze mi orto zrobic wyciski? W PL bede 18 w nocy (piatek) a do orto ide we wtorek albo srode (nie pamietam). Zdarze wyrwac dwa zeby? Moze mi dentysta wyrwac dwa gorne w jeden dzien?

Aparat bede miala zakladany dopiero w kweitniu bo wtedy wracam do Polski juz na stale (a przynajmniej mam nadzieje ze nic sie nie zmieni ale aparat zakladam na pewni w kwietniu najwyzej bede raz w miesiacu przylatywac).

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-07, 20:49   #4004
CatchyKathy
Wtajemniczenie

[1=bab42440679247773fa7d2c 59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5d e35cd1;15146274]Zdanie:
Możliwe żeby dziewczyna w 21 wieku nie miała lusterka?

nie trąci żartem. Wyraźnie oznacza, że ma paskudne zęby, z którymi mogłaby coś zrobić, ale nie robi, bo nie chce. I tu jest ocenianie, bo fakt, że ma krzywe zęby to fakt, ale bardzo możliwe, że lusterko ma i płakać jej się chce za każdym razem jak w nie patrzy, ale nie może sobie pozwolić na aparat. O to mi chodziło, ale jak nie rozumiesz to trudno, nie będę się wdawać w spory.[/QUOTE]

< - zapomniałaś o czymś w cytowaniu.
Widzisz, dla jednych żart to coś innego dla drugich. Sarkazm tym się cechuje, jednych uraża do drugich trafia.
Wiesz, dla mnie osoba ktora ma torebkę od Louis Vuittona ( taka z charakterystycznymi kwiatuszkami, możliwe że podróba kupiona na krakowskiej Tandecie, ale dajmy że orginał) raczej uchodzi za osobę nienarzekającą na brak pieniędzy.
Mnie też żal dupę ściskał gdy wydawałam 4 tysiące na operację i zapożyczałam się od dziadków w nadzieji że kiedyś oddam. Przez operację pokomplikowały mi się sprawy z pracą na wakacje z której mogłabym oddać pieniądze.
Dla mnie to koniec tematu autobusowego
Dla nas zęby to ważny członek ciała, nie dla wszystkich tak jest, dla niektórych to tylko kostki do gryzienia jedzenia, wspomagacze dzięki którym do naszego brzuszka trafia pogryzione jedzonko łatwiejsze do strawienia.

Edytowane przez CatchyKathy
Czas edycji: 2009-11-07 o 20:51
Stary 2009-11-07, 20:57   #4005
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli mam być szczera... Mi fundują rodzice, ale... Miałam problem żeby się przekonać do aparatu.
To droga przez cierpienie, po rentgenach, po pięciu konsultacjach z piątką lekarzy, jak usłyszałam co mam usunąć, jak bardzo będzie boleć, co będą rozcinać i że sam aparat może boleć... Trudno mi się było zdecydować. Na prawdę, bardzo trudno. Zmusiła mnie dosłownie mama, powiedziała że gorzej być na pewno nie może, a dla niej nic nie przebije bólu przy porodzie więc mam nie marudzić tylko brać jak dają. Ale na prawdę, chyba gdyby nie ona, sama bym się nie zdecydowała.
Ból, kasa, wyrywanie zdrowych zębów, latanie co chwile, branie ketonalu forte >_< trudna decyzja, bardzo.
Mi tez rodzice fundowali aparat stały i to powiem nie raz a dwa razy Bo jak się juz zdecydowali to jeden kłopot, potem drugi i trzeba było jechac do końca. kasy poszło ale nie to jest najwazniejsze a co do ketolany to miałam gorzej, bo nie moge brać leków przeciwbólowych- żadnych to się nazywa życie po wyrwaniu ósemek

Cytat:
moja znajoma tez ma zeby straszne, ale nic z nimi nie robi, niektórzy poprostu nie chcą i to ze my prostujemy zęby nie znaczy ze cały siat bedzie prostował

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ----------

Cytat:
< - zapomniałaś o czymś w cytowaniu.
Widzisz, dla jednych żart to coś innego dla drugich. Sarkazm tym się cechuje, jednych uraża do drugich trafia.
Wiesz, dla mnie osoba ktora ma torebkę od Louis Vuittona ( taka z charakterystycznymi kwiatuszkami, możliwe że podróba kupiona na krakowskiej Tandecie, ale dajmy że orginał) raczej uchodzi za osobę nienarzekającą na brak pieniędzy.
Mnie też żal dupę ściskał gdy wydawałam 4 tysiące na operację i zapożyczałam się od dziadków w nadzieji że kiedyś oddam. Przez operację pokomplikowały mi się sprawy z pracą na wakacje z której mogłabym oddać pieniądze.
Dla mnie to koniec tematu autobusowego
Dla nas zęby to ważny członek ciała, nie dla wszystkich tak jest, dla niektórych to tylko kostki do gryzienia jedzenia, wspomagacze dzięki którym do naszego brzuszka trafia pogryzione jedzonko łatwiejsze do strawienia.
zauważ ze kiedyś pojechałam takim sakrastycznym żartem w twoją stronę to nie było potem miło i nawet osoba trzecia go nie skumała

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-07, 20:57   #4006
guga003
Raczkowanie

GG do guga003

Cytat:
Czy to przypadkiem nie była Aga Radwańska Zaraz ... ale ona chyba nie jeździ zatłoczonymi autobusami
guga003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-07, 20:59   #4007
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
moja znajoma tez ma zeby straszne, ale nic z nimi nie robi, niektórzy poprostu nie chcą i to ze my prostujemy zęby nie znaczy ze cały siat bedzie prostował
Dokładnie, jak już napisałam dla niektórych to tylko część ciała jak inne, taka pomoc dla żołądka co by się przy trawieniu nie zmęczył za bardzo. Ale Ci ludzie muszą się też liczyć z tym że opinia takich zwariowańców na punkcie zębów jak my może być przykra
Stary 2009-11-07, 21:00   #4008
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Ile dni po wyrwaniu zebow moze mi orto zrobic wyciski? W PL bede 18 w nocy (piatek) a do orto ide we wtorek albo srode (nie pamietam). Zdarze wyrwac dwa zeby? Moze mi dentysta wyrwac dwa gorne w jeden dzien?
Wiesz co... Wydaje mi się że dość długo. Ja miałam zapalenie zębodołu i radzę poczekać nawet tydzień dłużej dla pewności. Nie wiem ile. Myślę że po 3-4 tygodniach...

Cytat:
a co do ketolany to miałam gorzej, bo nie moge brać leków przeciwbólowych- żadnych
O matko, szacun jak ty to przeszłaś? Najpierw wyrwali czwórki było ok i brałam ketonal jedną czy dwie tabletki. A potem miałam zapalenie zębodołu i nie wyobrażam sobie bez ketonalu.

Stary 2009-11-07, 21:04   #4009
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez guga003 Pokaż wiadomość
Czy to przypadkiem nie była Aga Radwańska Zaraz ... ale ona chyba nie jeździ zatłoczonymi autobusami
Nie, nawet nie była do niej podobna Ale w autobusach i na pasach można różnych ludzi spotkać np. Wodeckiego z kobiałką truskawek

---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:01 ----------

Cytat:
[/COLOR]
zauważ ze kiedyś pojechałam takim sakrastycznym żartem w twoją stronę to nie było potem miło i nawet osoba trzecia go nie skumała
Pamiętam to I to oburzenie na jedną stronę w wątku Ja lubię Twoje żarty i poczucie humoru - jak się częściej udzielałaś to fajnie było Cię poczytać!
To internet - nie można oddać intencji, każdy inaczej interpretuje wypowiedzi.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-07, 21:06   #4010
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:

O matko, szacun jak ty to przeszłaś? Najpierw wyrwali czwórki było ok i brałam ketonal jedną czy dwie tabletki. A potem miałam zapalenie zębodołu i nie wyobrażam sobie bez ketonalu.
Poprzes wstrząs po wyrwaniu drugiej ósemki dostałam zastrzyk w tyłek - końska dawka- nie wiem czemu i przeszło, ale z rana aby udac sie do chirurga ubierałam sie godzinę, jadłam godzinę - ale dojechałam jestem tylko ciekawa jak przetrwam wyrywanie dwóch górnych ósemek- jak tylko się zdecydują na wyjście

a moja koleżanka bedzie miała przeszczep dziąsła, bo po aparacie przy dolnych zębach ma te ich szyjki za bardzo odsłonięte i z dziąsłą z tyłu bedą pobierac jej wycinek i dokłądać na przód teraz miała pobierany wycinek malutki na badania, czeka na wyniki

---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ----------

Cytat:
Nie, nawet nie była do niej podobna Ale w autobusach i na pasach można różnych ludzi spotkać np. Wodeckiego z kobiałką truskawek

---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:01 ----------

Pamiętam to I to oburzenie na jedną stronę w wątku Ja lubię Twoje żarty i poczucie humoru - jak się częściej udzielałaś to fajnie było Cię poczytać!
To internet - nie można oddać intencji, każdy inaczej interpretuje wypowiedzi.
z tego co pamiętam to jedna osoba mnie skumała i to nie byłaś ty :P

a teraz nie chce mi się udzielać, bo juz nie mam o czym pisać a niektóre z was znają wszytsko na pamięc

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-11-07, 21:15   #4011
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88;15146909}

[/COLOR
z tego co pamiętam to jedna osoba mnie skumała i to nie byłaś ty :P

a teraz nie chce mi się udzielać, bo juz nie mam o czym pisać a niektóre z was znają wszytsko na pamięc
Właśnie sobie czytam to musiałam znaleźć :P
Stary 2009-11-07, 21:21   #4012
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie sobie czytam to musiałam znaleźć :P
jakos niedawno temu to było

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-11-07, 21:23   #4013
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
jakos niedawno temu to było
8 wrzesień - 2 miesiące

Wiesz zawsze możesz nam pisać czy tam Ci coś nie przewędrowało czy cuś takie raporty

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-07, 21:24   #4014
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
8 wrzesień - 2 miesiące

Wiesz zawsze możesz nam pisać czy tam Ci coś nie przewędrowało czy cuś takie raporty
nic nie wędruje i chwała Bogu za to
nic tylko się szczerzyc do ludzi i na nk

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-11-07, 21:26   #4015
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
nic nie wędruje i chwała Bogu za to
nic tylko się szczerzyc do ludzi i na nk
Zazdroszczę Ci że masz już ładnie

Ale co tu tak cicho? Przecież ' Mam talent' skończył się pół godziny temu
Stary 2009-11-07, 21:30   #4016
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Zazdroszczę Ci że masz już ładnie

Ale co tu tak cicho? Przecież ' Mam talent' skończył się pół godziny temu
tylko guga zakumała żarta

nie zazdrość- twoje wysunięte a jednak nie wysunięte zeby tez beda proste

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-11-07, 21:39   #4017
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
tylko guga zakumała żarta

nie zazdrość- twoje wysunięte a jednak nie wysunięte zeby tez beda proste
Będą, żyję tą nadzieją Tylko kiedy?
Miałam zapytać czy wszystko idzie tempem jakim orto zaplanował i czy aby na pewno skończymy w półtorej roku ale zabrakło mi odwagi
Stary 2009-11-07, 21:42   #4018
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Będą, żyję tą nadzieją Tylko kiedy?
Miałam zapytać czy wszystko idzie tempem jakim orto zaplanował i czy aby na pewno skończymy w półtorej roku ale zabrakło mi odwagi
u mnie ciągle było za pół roku ale w mojej sytuacji to było wskazane i potrzebne

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-11-07, 21:44   #4019
surykata
Zadomowienie

GG do surykata

Łoooooooooooooooooooooooo ooooooooooooooooooo żesz!
Rapifen jesteś moim idolem
9 zębów! taki efekt! jeśli Ty to przetrwałaś to i my damy rade!
będę patrzec w chwilach zwątpienia na Twoje zdjęcia, masz już takie śliczne zęby!
surykata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-07, 22:11   #4020
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez surykata Pokaż wiadomość
Łoooooooooooooooooooooooo ooooooooooooooooooo żesz!
Rapifen jesteś moim idolem
9 zębów! taki efekt! jeśli Ty to przetrwałaś to i my damy rade!
będę patrzec w chwilach zwątpienia na Twoje zdjęcia, masz już takie śliczne zęby!

dziękuję bardzo
ech u mnie przy uśmiechu widoczne są jedynki dwójki i trójki, bo mam stosunkowo szerokie zęby a malutką szczękę :d a inni jak się uśmiechają to im piątki widać. Heh nie mogę się doczekać aż mi zdejmą!!

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości