Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka 2009 - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-09, 13:04   #4171
cashmeree
Zakorzenienie

GG do cashmeree
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka

nie dam rady ..... od rana próbuję Was nadrobić ale chyba nie dam rady, Natek póki co śpi ale ja nadal jestem 5 stron do tyłu a nie było mnie tylko od piątku
ale to dobrze wracają czasy z poczekalni
Witam serdecznie nowe mamusie

Tak w skrócie bo chce was nadrobić moje maleństwo w piątek pierwszy raz przekręciło się z brzuszka na plecki dwa razy a w sobote kolejne trzy i teraz juz przekręca się jak go kładę na brzuszek prawie za każdym razem:j upi:

nie bede cytować bo bym się zgubiła tak po krótce któraś pytała o moje mleczko tak karmię cycem i mam mleka do oporu póki co mały najada się jednym cycem i nie muszę go dokarmiać a je co ok 2,5-3 godz.

no i maly sie obudzil i wrzask bo chce cyca wiec spadam
cashmeree jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-09, 13:08   #4172
UnholyOne
Ola-Unhola

Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Cześć kochane

Wpadłam na chwilkę, bo tęsknię strasznie

Dziękuję Wam wszystkim za słowa otuchy, pocieszenia i ciepła , jesteście cudowne

Widzę, że Cass przywołała do porządku dziewczyny, które tylko podczytywały , witajcie

U mnie nie jest za wesoło , nie chcę się tak czuć, ale nie panuję nad tym. Wszysto mnie dobija , w czwartek byliśmy na szczepieniu, Kubuś bardzo płakał, a mnie o mało serce nie pękło. Na dodatek przez 6 tygodni przybrał tylko 0,5 kg, a wcześniej przybierał o wiele więcej Nie wiem dlaczego tak się dzieje, mam pokarm, ale może za słaby

Z dobrych wieści - Kubuś dziś znowu obrócił się z brzuszka na plecki (aż 3 razy ), potrafi chwilkę sam pobawić się na macie, wziąć grzechotkę do rączki - jeśli ta leży obok (na razie nieporadnie). No i od około tygodnia śpi od 20.30-21. do ok. 5 bez budzenia się na mleczko

Zauważyłam, że określenie "gnom" cieszy się powodzeniem na wątku

Ściskam Was mocno
Super, że się odezwałaś
Mam nadzieję, że to złe samopoczucie przejdzie Ci szybciutko
A z Kubusia widzę niezły Supermen i fajnie, że tak długo przesypia nocki.
Buziaki i wracaj szybko

Co do łyżeczek, ja kupiłam takie. Jeszcze nie sprawdzone, ale mają super opinie
http://allegro.pl/item808295011_lyze...ppee_nowe.html

Cos jeszcze miałam dopisać i zapomniałam

Aaa, tarka do jabłuszka super jest taka
http://allegro.pl/item797258148_tark...ow_gratis.html
Chyba Gosiek o takiej pisała

Lecę

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ----------

No tak, jeszcze coś.
Na usg bioderek byłam raz - wszystko ok i drugi raz nie mam wskazań, widocznie zależy od lekarza.
Teraz już spadam
Stary 2009-11-09, 13:25   #4173
frida110
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gorgulek Pokaż wiadomość
...

...
Wasze dzieci tez wkladaja sobie paluszki od stop do buzki?
Moja dziewuszka jeszcze nie dosięga, ale nie mogę się już doczekać jej wygibasów.

Cytat:
Napisane przez aannuullaa Pokaż wiadomość
Cześć
...

Czy wasi TŻci też nie słyszą dziecka w nocy? Mojego to chyba tylko już całkowity ryk zerwałby ze snu...jeżeli jest jego kolej karmienia w nocy to muszę go obudzić, bo inaczej to chyba dziecko padłoby z głodu
Moj tż potrafi się rano zapytać czy ja w nocy małą karmiłam. Dodam że karmię przy zapalonym świetle i włączonym radio.

aannuullaa, Czekoladko trzymam

Cytat:
Napisane przez kasiuuulka Pokaż wiadomość
a to moje sloneczko
Lubię dzieciaczki ubrane w ciemne kolory

Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość
...a nie wolno ?
ja jadłam po porodzie bo miałam małe problemy w wc

...:
Mi gin już w ciąży zabroniła (jako środek mający działania przeczyszczające), a tym bardziej po porodzie, kiedy wszystko co się je przechodzi w pokarm dla maluszka. To tak samo jak nie powinno się jeść kapusty i warzyw strączkowych - jedne mamy jedzą i na ich dzieci to nie działa, a dzieciaczki innych mają problemy ze wzdęciami.

Cytat:
Napisane przez morska Pokaż wiadomość
...Dziewczyny, czy zimą trzeba wychodzić na krótsze spacery? Ja teraz wychodzę na 3 h dziennie (chyba, ze straszna ulewa), a może to za długo na zimnie dla Małego?
Mi położna mówiła, że zimą powinno się wychodzić na krótsze spacery, ale ich częstotliwość może być większa (czyli w ciągu dnia dziecko przebywa 3 godz. na dworze, będąc na dwóch 1,5 godznnych spacerach lub 3 jednogodzinnych). Na dworze jest zimniej, niż w cieplejsze dni, wiatr jest bardziej przeszywający i dziecko może zmarznąć w wózku w trakcie długiego spaceru, nawet wtedy gdy jest w grubym śpiworze i dodatkowo zakryte grubym kocem.

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

Cytat:
Napisane przez cashmeree Pokaż wiadomość
...
nie bede cytować bo bym się zgubiła tak po krótce któraś pytała o moje mleczko tak karmię cycem i mam mleka do oporu póki co mały najada się jednym cycem i nie muszę go dokarmiać a je co ok 2,5-3 godz.

no i maly sie obudzil i wrzask bo chce cyca wiec spadam
Ja karmię tak samo. Jedno karmienie z jednej piersi, kolejne karmienie z drugiej.
Zauważyłam, że Kinga nie płacze jak jest głodna, ani jakoś bardzo nie marudzi. Dzisiejszy przykład: Jadła w nocy o godz. 3, obudziła się około 8.10 , przewinęłam ją, ubrałam - leżała spokojnie na przewijaku. Nakarmiłam - była godz. 8.30 rano. Pobawiła się do 9 i usnęła na około 45 min. Wzięłam ją na spacer około 10. Zasnęła na spacerze i wróciłam z nią do domu o godz. 12 , pewna, że mała się zaraz obudzi z płaczem , że jest głodna. A ona się obudziła z tym swoim rozbrajającym bezzębnym uśmiechem, poleżała spokojnie ( w międzyczasie zjadłam kanapkę, bo byłam strasznie głodna) i wzięłam ją do jedzenia. Jej przerwa między jedzeniem wyniosła ponad 4 godz. a ona nic sobie z tego nie robiła Dodam, że w nocy też nie płacze, tylko się wierci.

Edytowane przez frida110
Czas edycji: 2009-11-09 o 13:29 Powód: literówka w poście
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-09, 13:26   #4174
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość

Mi położna mówiła, że zimą powinno się wychodzić na krótsze spacery, ale ich częstotliwość może być większa (czyli w ciągu dnia dziecko przebywa 3 godz. na dworze, będąc na dwóch 1,5 godznnych spacerach lub 3 godzinnych). Na dworze jest zimniej, niż w cieplejsze dni, wiatr jest bardziej przeszywający i dziecko może zmarznąć w wózku w trakcie długiego spaceru, nawet wtedy gdy jest w grubym śpiworze i dodatkowo zakryte grubym kocem.
3 godzinny spacer
mój wytrzymuje max godzinę w wózku

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-09, 13:32   #4175
frida110
Zakorzenienie

Co do tematu wywoływania zdjęć.

Odebrałam dzisiaj swoją fotoksiążkę (zdjęcia w wydaniu książkowym) i jestem zachwycona. Już siostra chce taką i jej koleżanki z pracy też.
Tutaj są przykłady takich książek: http://www.fotoksiazka.pl/fotoksiazka-przyklady.php

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ----------

Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość
3 godzinny spacer
Tam w poście zrobiłam literówkę. Chodziło mi o 3 jednogodzinne spacery. Ale dodam, że jak było ciepło to moja córcia była na spacerach nawet czterogodzinnych. Ostatnią godzinę chodziłam już koło domu, gdyby się obudziła z płaczem, ale najczęściej było tak, że budziła się dopiero jak ją wyciągałam z wózka już w domu.

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ----------

Lecę robić obiadek dla tż. Dzisaj spaghetti
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-09, 13:44   #4176
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Jestem

Weronika dziekuje wszystkim ciociom za kciuki

jednak nie obylo sie bez placzu choc przy samym ukluciu tak nie plakala gorzej przy wazeniu
i tak moja mala wcale nie taki klocuszek ma 62cm czyli od ostatniego szczepienia urosla 6cm a wazy 6300g -przytyla 1400g ale pielegniarka mowi ze w sam raz

witam nowa mamusie

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-09, 13:50   #4177
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
tak czytam, ze duzo z Was chodzi na druga komtrole bioderek - to trzeba? bo ja bylam raz i nikt mi nic o kontroli nie mowil
my idziemy na druga kontrole mimo ze wszystko bylo ok, u nas kazdego odsylaja na kontrole po 3-4mscach
i nasza pani dr wszystkie dzieciaczki przed pierwszym szczepieniem wysyła do kardiologa

Cytat:
Cześć kochane

Dziękuję Wam wszystkim za słowa otuchy, pocieszenia i ciepła , jesteście cudowne

Widzę, że Cass przywołała do porządku dziewczyny, które tylko podczytywały , witajcie

U mnie nie jest za wesoło , nie chcę się tak czuć, ale nie panuję nad tym. Wszysto mnie dobija , w czwartek byliśmy na szczepieniu, Kubuś bardzo płakał, a mnie o mało serce nie pękło. Na dodatek przez 6 tygodni przybrał tylko 0,5 kg, a wcześniej przybierał o wiele więcej Nie wiem dlaczego tak się dzieje, mam pokarm, ale może za słaby

waga nie martw sie, moja Zuzia ostatnio w ciagu 6 tyg przybrala tylko 700g to tez niewiele a pozniej jadla jeszcze mniej i ciekawa jestem ile teraz wazy
moze po prostu nie ma apetytu

Cytat:
Hmm.. a zastanawiałam się nad imieniem Adam

Dziewczyny, czy zimą trzeba wychodzić na krótsze spacery? Ja teraz wychodzę na 3 h dziennie (chyba, ze straszna ulewa), a może to za długo na zimnie dla Małego?
moj TZ to Adam

co do spacerow, ja pewnie nadal bede codziennie wychodzila, a na jak dlugo to zalezy ale pewnie cos kolo godzinki a po powrocie do domu bede uchylala okno
dzis nie poszlam bo mialam goscia ale mala spi przy otwartym oknie

ale tloczno sie zrobilo na watku i jest co czytac

Edytowane przez gorgulek
Czas edycji: 2009-11-09 o 13:51
gorgulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-09, 13:59   #4178
kasiuuulka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Ja również nie widze związku ciąża-dziecko. W ciąży byłam na zwolnieniu od początku, wylegiwałam się i obijałam (przynajmniej do odbioru Bartka z przedszkola ), a Antoś raczej należy do żywszych dzieci

A co do coli (Svinecka pytała), Antoś sobie z tego nic nie robi
Jem i piję wszystko, a odpukać nie ma żadnych złych reakcji ze strony jego brzuszka
no to moze rzeczywiscie nie ma zwiazku ciazka-dziecko, kazdy dzieciaczek rodzi sie z okreslonym charakterkiem

ja tez jem juz wszystko, pierwszy miesiac tylko mialam ciezki jesli chodzi o jedzenie, bo z obawy o kolki jadlam w sumie tylkk chleb z maslem,jogurty,ser bialy i wafle ryzowe no i naszczescie kolki nas ominely,teraz w zasadzie jem juz prawie wszystko,nawet fasolke czerwona i brokuly i wszystko jest ok

[QUOTE=megi b;15170747
Witaj ty szczęściaro jak Ty to zrobiłaś zdradź tajemnicę [/QUOTE]

szczerze mowiac to nie do konca wiem jak to sie stalo..po prostu wieczorami Adas zaczal dluzej siedziec przy cycu i jadl i jadl i najwyrazniej tak sie najadal ze nie byl glodny przez cala noc no i zazwyczaj byly dwa podejscia- po kapieli jadl dlugo,potem mial przerwe jakies 30min i znowu z 40min jedzenia

Cytat:

Hmm.. a zastanawiałam się nad imieniem Adam
Ja w ciąży pracowałam do 37 tygodnia, a później w szaleńczym tempie kompletowałam wyprawkę itp. w efekcie to tak średnio byłam zrelaksowana, teraz żałuję. Jeśli będę drugi raz w ciąży, to dużo wcześniej pójdę na zwolnienie - raz, że może spokój wpłynie na dzieciątko, a dwa - żeby się trochę pokontemplować swym stanem, a nie tak w biegu, w biegu i ani się nie obejrzałam, a tu poród za pasem.

Dziewczyny, czy zimą trzeba wychodzić na krótsze spacery? Ja teraz wychodzę na 3 h dziennie (chyba, ze straszna ulewa), a może to za długo na zimnie dla Małego?
hehe, Adas mial byc najpierw andrzejkiem,ale pod koniec ciazy zmienilismy na adama. Dlugo pracowalas,podziwiam. Ja bym w mojej pracy tak dlugo nie wytrzymala-za duzo biegania, sklonow,kucania,podnoszen ia ciezarow i chorob dookola-pracuje w przedszkolu

3h spacer-sama bym tak chciala,ale po 2h wysiadam z nudow
kasiuuulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-09, 14:06   #4179
Ania0104
Zakorzenienie

dzień dobry

chciała bym teraz byc w Chinach ... u nas pogoda depresyjna ...
Bartosz znów zaczyna spać jak dawniej .. usnał o 21, obudził się o 4 a potem o 7,30

Dziewczynki mam stresa strasznego ... moja przyjaciółka na porodówce, dostała kroplówkę na wywołanie i czekają /mam relacje na bierząco /... denenrwuje sie jak bym to ja miała rodzic ...

Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość
Całowanie to jeszcze nic, wczoraj widziałam jak tesciowa oblizała smoczek małemu i wsadziła mu do buzi :mad:
Oczywiscie pipa ze mnie, nic jej nie powiedziałam tylko ochrzaniłam TŻ zeby pogadal z mamusia. No az mnie skręca, ona tez nałogowa palaczka. Twarz ziemista, pełno zmarszczek właśnie od papierochów.
No i na ręce tez ciągle bierze. Mojej mamie juz wyjasniłam, zeby jak najmniej nosiła małego a wiecej sie z nim bawiła. Ocziwiscie dostosowała sie.
Boje sie tez ze jak kiedys tesciowa zostanie z małym to naprawde da mu tego cukierka albo cos innego.
...
Cytat:
U nas byl przypadek dziewczyny ktora zaszla w ciaze jak byla w 8 kl i nie powiedziala o tym rodzicom. Sciskala sie jakimis pasami a kazdy myslal ze po prostu troche przytyla. Dopiero jak ja zlapalo to pojechali do szpitala. Rodzice byli pewni ze to wyrostek ja zlapal. Jakiez bylo ich zdziwienie jak wrocil lekarz i oznajmil ze corka urodzila im wnuka matka zemdlala!

ale jak mozna nie zauważyć??? ... nie dziwie sie, ze matka zemdlała

Mój Bartosz zauważa stópki, ale tylko raz z moja pomoca udało mu się włozyć palec do buźki ... cieszył sie jak wariat
Cytat:
Napisane przez gosiek1500 Pokaż wiadomość
W dziewczyny nie narzekajcie na dotykanie, bo ja dopiero tu poznałam, co to znaczy wściekac się jak ktoś Ci dotyka lub całuje dziecko. Jak tu przyjechaliśmy to czułam się jakbyśmy byli jakimiś zwierzętami na wybiegu. Pati była taką "atrakcją" dla Chińczyków, że czasami już mi ręce opadały, nie mogliśmy sie od nich odgonić. I każdy oczywiscie musial dotknąć jej twarzy lub włosów (bo wg nich sa jak jedwab, oni mają takie sztywne włosy...). A teraz mam podwójny cyrk z dwójką dzieci. Nie dośc że mam dwoje (a oni mogą tylko jedno) to jeszcze jedno takie malutkie. Szok. Pierwsze co Pati się nauczyła po chińsku to: NIE DOTYKAJ! i waliła tym tekstem do każdego kto wyciągał w jej strone reke Teraz juz sie troche przyzwyczaiłam, że "oni tak mają" i luzniej do tego odchodzę, a może juz nauczyłam się zauważać i zawsze wyprzedzam ich o krok nim zdążą pomacać Piotrusia

Cytat:
widze, ze i mnie Cassandra przylapala na czestym podczytywaniu.. na poczekalni odezwalam sie kilka razy, ale zawsze mi jakos weny brakowalo,no i wy wszystkie takie zzyte juz ze soba ze glupio mi bylo sie wtracac..ale postaram sie przelamac jestem nawet na liscie mamus, ale dla przypomnienia mam synka Adasia z 29lipca. jest on kochany i grzeczny, no i naleze do tych szczesciar ktore nie musza wstawac w nocy na karmienie Adas juz jak mial 1,5miesiaca to przesypial cale noce od 21-22 tak to 6-7, a teraz spi czasami nawet do 9-10 bez zadnych pobudek chyba jest cos w tej zaleznosci pomiedzy ciaza i pozniejszym zachowaniem dziecka ,co zauwazyla o ile dobrze pamietam Katarzynka, bo ja od 5tego miesiaca duuzo leniuchowalam i spalam codziennie do 10-11 :P Adas zadko placze-tylko wtedy gdy jest bardzo glodny i kiedy probuje kupe zrobic i nie moze. zaraz postaram sie wrzucic fotke adasia
witaj witaj! ... Adas śliczny!!!
Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
zapomnialam napisac ze idziemy z Weronika na szczepienie-trzymcie kciuki

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-09, 14:06   #4180
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
Czy wasi TŻci też nie słyszą dziecka w nocy? Mojego to chyba tylko już całkowity ryk zerwałby ze snu...jeżeli jest jego kolej karmienia w nocy to muszę go obudzić, bo inaczej to chyba dziecko padłoby z głodu
hmmm mój nie zawsze słyszy no chyba, ze bartosz już naprawdę krzyczy

Cytat:
Cześć kochane

Z dobrych wieści - Kubuś dziś znowu obrócił się z brzuszka na plecki (aż 3 razy ), potrafi chwilkę sam pobawić się na macie, wziąć grzechotkę do rączki - jeśli ta leży obok (na razie nieporadnie). No i od około tygodnia śpi od 20.30-21. do ok. 5 bez budzenia się na mleczko

Ściskam Was mocno
... mam nadziej,e że to szybko minie!!!

Super, ze Kubuś robi takie postępy!!!

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-09, 14:08   #4181
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
ogólnie jeśli chodzi o deserki mój jest jakiś dziwny - nie lubi
im mi bardziej smakuje tym jemu mniej (więc ja zjadam )
wczoraj dałam mu krem ze szpinaku - spróbowałam - ohyda jakich mało, a zjadł słoiczek, a na deser był mus z jabłek i jagód - nie zjadł nawet łyżeczki, chociaż był pyszny...

o gustach się nie dyskutuje

Cytat:
Czyli jednak Mati przekonał sie do smoczka?
chyba tak
ale dalej cycus jest najważniejszy

Cytat:
sama, bo tarkę mam w PL, jakoś nie wpadłam na to by ja zabrać a tu nie mam pojecia gdzie taką kupic, a mialam taka szklaną z tarką pośrodku i "fosą" naokoło
Czym innym mozna zetrzeć jabłuszko?

co to znaczy rozwarstwia?
A swoja droga czemu Ty siedzisz na kompie zamiast spać zawsze to godzinka-dwie snu do przodu
a jak to robisz ? bez tarki
ja tarłam na tarce, ale wolę ze słoiczka bo konsystencja jest lepsza

no sok się oddziela i robią się 2 warstwy

bo jestem uzależniona od forum
a jak pisałam wcześniej młody budził mnie co 3 godziny wiec mogę sobie pozwolić na wizaż, gorzej jak budzi mnie co pól godziny, godzinę

Cytat:
Dziękuję Wam wszystkim za słowa otuchy, pocieszenia i ciepła ,

powinnaś myśleć tylko o pozytywnych stronach, np. ze dzięki szczepieniu Kubuś będzie zdrowy, a nie że go boli i tak nie będzie tego pamiętał

co do pokarmu, to nie ma słabego pokarmu, już o tym pisałam
sama widzisz że Kubuś ładnie przesypia noc i popatrz jak dużo już potrafi

nie martw się , zaglądaj za to częściej

Cytat:
Tak w skrócie bo chce was nadrobić moje maleństwo w piątek pierwszy raz przekręciło się z brzuszka na plecki dwa razy a w sobote kolejne trzy i teraz juz przekręca się jak go kładę na brzuszek prawie za każdym razem
gratuluję

Cytat:
Mi gin już w ciąży zabroniła (jako środek mający działania przeczyszczające), a tym bardziej po porodzie, kiedy wszystko co się je przechodzi w pokarm dla maluszka. To tak samo jak nie powinno się jeść kapusty i warzyw strączkowych - jedne mamy jedzą i na ich dzieci to nie działa, a dzieciaczki innych mają problemy ze wzdęciami.
w czasie ciąży wszystko też przechodziło do dziecka
ja jadłam bo musiałam, inaczej miałam problemy
nie jestem pewna czy jogurt może mieć działanie przeczyszczające, chyba tylko dla osoby nietolerującej takie dania
ale nie wiem nie będę podważać opinii ginekologa mówiącego na temat dzieci

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-09, 14:26   #4182
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

ja tez wsztsko tre na tarce szklanej -konsystencja wychodzi wtedy jak ze sloiczkow, gosiek jaknie masz szklanej tarki to trzyj na zwyklej na tych maych oczkach apozniej przecisnij to starte przez sitko, ja tak robielam do poki nie dostalam szkalnej tarki, teraz tre na niej wszystko procz banana ;>

dziewcyzny ja mam pytanie do mam karmiacych piersia - takie teoretyczne - Jesli naszym malym szkrabom nie wolno podawac mleka krowieko i przetworow z niego do roku czasu, to czy wy jadacie jakies jogurty czy cos ? bo w sumie to i tak jest w mleku matki ...hmmmm .
W ktorym miesiacu podaje sie żółtko ?

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres

Edytowane przez Gizmiatko
Czas edycji: 2009-11-09 o 14:28
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-09, 14:27   #4183
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

na 15.15 ide do dentysty - jak mnie skasuje i nie zrobi zdjecia to go zmieniam !

Cytat:
Napisane przez megi b Pokaż wiadomość
Wróciłam z zakupów, leje i pogoda do obiad mam, można by poleniuchować, ale ciuchy do prasowania leżą już i chyba zaczną do mnie zaraz gadać jak się za nie nie wezmę jak dziecię pozwoli oczywiście
hmmm mam to samo - chyba z miesiac leza jeszcze letnie tam pewnie sa hehe
Cytat:
mimo kataru wychodzisz na spacer w taką wilgotną pogodę?
taaak, katar nie jest przeciwskazaniem ani choroba - jesli nie ma goraczki to traktuje sie dziecko jak zdrowe i wychodzi normalnie na dwor
Cytat:
Cześć kochane

Zauważyłam, że określenie "gnom" cieszy się powodzeniem na wątku

Ściskam Was mocno
Miramej nie smutkaj sie, bedzie dobrze...waga sie nie przejmuj napewno to chwilowe i potem zacznie znowu przybierac
Cytat:
A co do filmboxu, to taki kanał na n-ce (n television )
Swego czasu miałam, ale ostatnio zrezygnowaliśmy, bp zaczęli powtórki puszczać, a teraz może znowu ciekawsze rzeczy lecą
A co do coli (Svinecka pytała), Antoś sobie z tego nic nie robi
Jem i piję wszystko, a odpukać nie ma żadnych złych reakcji ze strony jego brzuszka
filmbox jest tez na cyfrze, w multimedi.....

hmmm ja w zasadzie tez jem juz wszystko, czasem zdarzyl mi sie lyczek czegos gazowanego ale ogolnie boje sie pic gazowane....ale musze sprobowac bo od czasu do czasu mam straszna ochote na cole, albo na mirinde (ktora stala sie moja wielka miloscia podczas ciazy)
Cytat:
3 godzinny spacer
moj i 5 wytrzymuje
ale teraz tyle nie chodze
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-09, 14:35   #4184
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko Pokaż wiadomość
dziewcyzny ja mam pytanie do mam karmiacych piersia - takie teoretyczne - Jesli naszym malym szkrabom nie wolno podawac mleka krowieko i przetworow z niego do roku czasu, to czy wy jadacie jakies jogurty czy cos ? bo w sumie to i tak jest w mleku matki ...hmmmm .
ja jadam jogurty, sery, serki, pije mleko
Stary 2009-11-09, 15:00   #4185
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
ja jem normalnie sery biały i żółty, serki homogenizowane, jogurty, mleko - cały nabiał
w zależności na co akurat mam ochotę

a żółtko ... poczytaj sobie bo dużo tego
http://www.google.pl/#hl=pl&source=h...4c5cbfaaee3541

---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

Będą szlafroki niemowlęce w Biedronce
http://www.biedronka.pl/str/2/i/20.php

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-09, 15:01   #4186
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

tak czytam ze coraz wiecej dzieciaczkow przekreca sie na plecki- a moja panna nie umie
spi caly czas na brzuszku i jak sie budzi to glowe trzyma tak wysoko i sie rozglada ale zeby sie przekrecic to nie....
za to sama chce siedziec-na co pediatra ze za wczesnie no ale ja nie sadzam tylko ona sama sie dzwiga

teraz spi biedna -szczepienie ja wykonczylo chyba

czekam na tż i jedziemy na zakupy ciuchowea mama bedzie z Weronika

Dominika 04.11.2014
Stary 2009-11-09, 15:07   #4187
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
tak czytam ze coraz wiecej dzieciaczkow przekreca sie na plecki- a moja panna nie umie
spi caly czas na brzuszku i jak sie budzi to glowe trzyma tak wysoko i sie rozglada ale zeby sie przekrecic to nie....
za to sama chce siedziec-na co pediatra ze za wczesnie no ale ja nie sadzam tylko ona sama sie dzwiga

teraz spi biedna -szczepienie ja wykonczylo chyba

czekam na tż i jedziemy na zakupy ciuchowea mama bedzie z Weronika
moja ma skonczone 4 msce a dopiero dwa razy przekrecila sie

tez bym sie wybrala na jakies zakupki ciuchowe ale nie mam kiedy bo tz pracuje od pn do nd

moje dziecko spi od 12 a mamusia sie nudzi i nadrabia wizazowe zaleglosci
Stary 2009-11-09, 15:10   #4188
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:

tez bym sie wybrala na jakies zakupki ciuchowe ale nie mam kiedy bo tz pracuje od pn do nd

no Wercia 30.10 skonczyla 3 mce wiec ma czas jeszcze
moj ma nienormowany czas pracy -jest managerem restauracji i sam sobie decyduje na ktora idzie i o ktorej wraca i kiedy ma wolne

fajny masz podpis!!

Dominika 04.11.2014

Edytowane przez czekoladka21
Czas edycji: 2009-11-09 o 15:12
Stary 2009-11-09, 15:13   #4189
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
no Wercia 30.10 skonczyla 3 mce wiec ma czas jeszcze
moj ma nienormowany czas pracy -jest managerem restauracji i sam sobie decyduje na ktora idzie i o ktorej wraca i kiedy ma wolne

fajny masz podpis!!
ja tez uwazam ze Zuzia ma jeszcze czas
a moj jest nauczycielem i nie moze wziac wolnego kiedy chce

dzieki
Stary 2009-11-09, 15:37   #4190
Tulipfever
Rozeznanie

Cytat:

Całowanie to jeszcze nic, wczoraj widziałam jak tesciowa oblizała smoczek małemu i wsadziła mu do buzi
Oczywiscie pipa ze mnie, nic jej nie powiedziałam tylko ochrzaniłam TŻ zeby pogadal z mamusia. No az mnie skręca, ona tez nałogowa palaczka. Twarz ziemista, pełno zmarszczek właśnie od papierochów.
dobrze, ze w mojej rodzinie nikt nie pali.

Cytat:

Nie, jeszcze az tak gietka nie jest. Alez to musi byc wspanialy widok

Cytat:
Pierwsze co Pati się nauczyła po chińsku to: NIE DOTYKAJ! i waliła tym tekstem do każdego kto wyciągał w jej strone reke
Piekne! Chyba moje dziecko tez tego naucze

Cytat:
zapomnialam napisac ze idziemy z Weronika na szczepienie-trzymcie kciuki
Zaciskam

Cytat:
Cześć
Muszę się pochwalić, no muszę Martynka przespała calutką noc bez budzenia się na mleczko Zazwyczaj wstaje co 3 godziny, więc to pewnie jednorazowy bonus, ale i tak jestem z niej dumna :-P Ale żeby nie było tak pięknie, ja od 3.30 co chwile wstawałam, zerkałam czy z nią wszystko ok, zastanawiałam się, czy może ją obudzić i dać jeść no wariatka jestem, zamiast się wyspać...

Brawo dla Martynki

Faktycznie, ja pierwsza slysze Anie. Czasem wydaje mi sie, ze troche udaje, ze nie slyszy Ja juz wstane, ide do pokoju Ani, a ten dopiero "O, mam Ja przewinac?"

Cytat:
Ja właśnie szykuję się do wyjazdu, mamy dzisiaj kontrolne usg bioderek...mam nadzieję, ze będzie ok, chociaż mała duużo śpi na boczku ze względu na ulewanie.... Za pierwszym razem wszystko było oki, ale o kciuki też proszę
Zacisniete

Cytat:
Wszystkie wątkowe dzieci są śliczne

Baaa!

Wydaje mi sie, za nie. Jesli dobrze opatulisz dzieciatko, aby nie marzlo, to takie swieze powietrze dobrze robi. Tym bardziej, ze mrozik wybija wiekszosc bakterii w powietrzu.

Aneczka wreszcie zasnela Od rana robi sobie pol godzinne drzemki. Tak poza tym jest cala pogodna i rozhahana, tylko spac sie nie chce. A mamusi baardzo

Faktycznie ruszyl watek z kopyta. Wspaniale
Tulipfever jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-09, 15:38   #4191
mariolasl
Zakorzenienie

Smile Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka

Hej

Cytat:
Mariolu, Antonio rewelacja. Jest juz takim słodkim i dużym chłopczykiem
Dziękuję za komplement
A Mariolu, może medele masz u siebie? Też są podobne łyżeczki
http://allegro.pl/item796411335_zest...ela_sklep.html
Unholy, bardzo dziękuję
Za Medelę również, nie pomyslałam, że można ją stosowac także w tym celu. Canpol zdarza się gdzieś w internecie, ale akurat tych butelek multifunkcyjnych nie ma , a naprawdę fajne są.
Rano poszukiwałam tej Medeli i znalazłam, przy okazji kupiłam miski i łyżki dla Antosia, zobaczę, czy zechce z niej jeść jak przyjdzie.
Cytat:
Mariolu Antonio przecudny
Dziękuję
Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
ojej, to gdzie ty bedziesz emigrowac dalej?
nie ma mozliwosci przedluzenia tej licencji? musisz sie wyprowadzac? a co z mężęm i jego praca?czy inne miejsce masz na mysli to samo miasto a inny szpital?
moja wyspa niby UK, ale nie tak do końca , zawiłe to bardzo, bo np akurat ta wyspa nie należy do UE, więc rządzi się swoimi prawami.
Emigrować to ja za bardzo nie chcę, ale będę zmuszona, bo właśnie przedłużono mi licencję na 2 lata, inaczej musiałabym już wyjeżdżać w marcu. Mąż jest na mojej licencji (która jest równoznaczna z pozwoleniem na pracę), a że to ja zarabiam więcej, od początku naszego związku było ustalone, że będziemy mieszkać tam, gdzie ja znajdę pracę. Jeszcze nie wiem w ktorym kierunku uderzę, może pojadę do UK na rzw Mainland, czyli dużą wyspę.
Cytat:
Napisane przez WrednaAfrodyta Pokaż wiadomość
Ostatnio mam jakos mało pokarmu Mały się nie najada i musze dawac mu butelke. Piersi miekkie , mam cicha nadzieje ze to nie bedzie koniec karmienia piersią
Trzymam kciuki za utrzymanie laktacji!
Cytat:
Kuba dzisiaj od rana marudzi przy jedzeniu. Ani mleka, ani kaszki nie chciał zjesc. Dopiero teraz jak przysnał dałam mu mleko.
Jakbym czytała o Antonio
W nocy wypił 180ml mleka, wstał przed 7, ale mama wzięl do łóżka i tak sie jeszcze pomęczył, czasami przysnął do 9. Mleka oczywiście na śniadanie nie, z łaską zjadł kaszkę, a potem 3/4 słoiczka jabłka.
Czy on juz myśli pić mleko tylko przed spaniem i w nocy?
Cytat:
W dziewczyny nie narzekajcie na dotykanie, bo ja dopiero tu poznałam, co to znaczy wściekac się jak ktoś Ci dotyka lub całuje dziecko. Jak tu przyjechaliśmy to czułam się jakbyśmy byli jakimiś zwierzętami na wybiegu. Pati była taką "atrakcją" dla Chińczyków, że czasami już mi ręce opadały, nie mogliśmy sie od nich odgonić. I każdy oczywiscie musial dotknąć jej twarzy lub włosów (bo wg nich sa jak jedwab, oni mają takie sztywne włosy...). A teraz mam podwójny cyrk z dwójką dzieci. Nie dośc że mam dwoje (a oni mogą tylko jedno) to jeszcze jedno takie malutkie. Szok. Pierwsze co Pati się nauczyła po chińsku to: NIE DOTYKAJ! i waliła tym tekstem do każdego kto wyciągał w jej strone reke. Teraz juz sie troche przyzwyczaiłam, że "oni tak mają" i luzniej do tego odchodzę, a może juz nauczyłam się zauważać i zawsze wyprzedzam ich o krok nim zdążą pomacać Piotrusia

Ale tka poważnie to biedna jesteś z tym macaniem, szczególnie jeśli chodzi o małe dzieci.
Wiem, jakie to niemiłe, bo kiedyś będąc posiadaczką kręconych włosów (dużo bardzije kręconych niż teraz) bylam macana po głowie namiętnie przez obce osoby, nawet jak i nastolatką, czy na studiach byłam również, np w autobusie, bo np pani nie mogła się powstrzymać
Cytat:
widze, ze i mnie Cassandra przylapala na czestym podczytywaniu.. na poczekalni odezwalam sie kilka razy, ale zawsze mi jakos weny brakowalo,no i wy wszystkie takie zzyte juz ze soba ze glupio mi bylo sie wtracac..ale postaram sie przelamac jestem nawet na liscie mamus, ale dla przypomnienia mam synka Adasia z 29lipca. jest on kochany i grzeczny, no i naleze do tych szczesciar ktore nie musza wstawac w nocy na karmienie Adas juz jak mial 1,5miesiaca to przesypial cale noce od 21-22 tak to 6-7, a teraz spi czasami nawet do 9-10 bez zadnych pobudek chyba jest cos w tej zaleznosci pomiedzy ciaza i pozniejszym zachowaniem dziecka ,co zauwazyla o ile dobrze pamietam Katarzynka, bo ja od 5tego miesiaca duuzo leniuchowalam i spalam codziennie do 10-11 :P Adas zadko placze-tylko wtedy gdy jest bardzo glodny i kiedy probuje kupe zrobic i nie moze. zaraz postaram sie wrzucic fotke adasia
Cześć Kasiulka
Adaś słodki.
I mam nadzieję, że sie przełamiesz
Cytat:
Mój słyszy, często wstaje, pomaga mi, przewija, przebiera Antosia. Jeśli antonio ma lepszy okres w jedzeniu, to również karmi, ale to zdarza się rzadko. Karmienie w wykonaniu tatusia nie wychodzi, bo to przecież zabawa jest, mamusi bardziej sie słucha i wie, kiedy nie żartuję.
Cytat:
Cześć kochane

Wpadłam na chwilkę, bo tęsknię straszni

Dziękuję Wam wszystkim za słowa otuchy, pocieszenia i ciepła, jesteście cudowne

Z dobrych wieści - Kubuś dziś znowu obrócił się z brzuszka na plecki (aż 3 razy), potrafi chwilkę sam pobawić się na macie, wziąć grzechotkę do rączki - jeśli ta leży obok (na razie nieporadnie). No i od około tygodnia śpi od 20.30-21. do ok. 5 bez budzenia się na mleczko
Miramejku
Mam nadzieję, że szybko wygrzebiesz się z dołka

Svinecko, trzymam kciuki za dentystę! i proszę napisz mi jakiej firmy masz ta większą, głębszą łyżeczkę
Stary 2009-11-09, 15:42   #4192
katarzynka00
Zakorzenienie

dziewczyny...zle mi
ciezko na zoladku,mdlo,slabo,spiaco .Od progu wrecze mezowi corke i ide do lozka.

To nie siostra w drodze.Zapewniam was.
Laura pije dzis jak szalona.300ml lekko juz wychlipala dzis.Suszy ja czy co slini sie okrutnie do tego.

Ten filmbox to podejrzewam ze w obu tv jest.Niestety nie mam tego pakietu bo nie znosze ogl filmow.Zadko,od swieta i najlepiej w kinie w domu przysypiam mimo zapewnien zenapewno caly obejrze
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-09, 15:50   #4193
Tulipfever
Rozeznanie

Cytat:
Tak w skrócie bo chce was nadrobić moje maleństwo w piątek pierwszy raz przekręciło się z brzuszka na plecki dwa razy a w sobote kolejne trzy i teraz juz przekręca się jak go kładę na brzuszek prawie za każdym razem:j upi:
Gratuluje
My nadal czekamy na to wydarzenie

Cytat:

Odebrałam dzisiaj swoją fotoksiążkę (zdjęcia w wydaniu książkowym) i jestem zachwycona. Już siostra chce taką i jej koleżanki z pracy też.[COLOR="Silver"]
Tutaj są przykłady takich książek: http://www.fotoksiazka.pl/fotoksiazka-przyklady.php

Tam w poście zrobiłam literówkę. Chodziło mi o 3 jednogodzinne spacery. Ale dodam, że jak było ciepło to moja córcia była na spacerach nawet czterogodzinnych. Ostatnią godzinę chodziłam już koło domu, gdyby się obudziła z płaczem, ale najczęściej było tak, że budziła się dopiero jak ją wyciągałam z wózka już w domu.
Piekny taki album- my mamy cos podobnego ze zdjeciami slubnymi- przyjamnie sie to oglada.
Ja z Ania tez chodzilam na dlugie spacery, gdy bylo jeszcze cieplo. Czesto siadalam w parku i czytalam, a corka sobie chrapala. Potrafilysmy tak wytrzymac nawet 3 godziny. Teraz, gdy chlodniej, raczej mniej siedze, a chodze i slucham sobie radia lub muzyki. Ruch mnie samej sie tez przydaje Dzisiaj przykladowo bylysmy 2 godzinki, Ania przespala prawie caly czas, pod koniec dopiero sie obudzila i zaczela lizac paluszki

Cytat:
j
Pije mleko, jogurty, jem serki- w umiarkowanych ilosciach.
Tulipfever jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-09, 15:53   #4194
mayaha
Wtajemniczenie

GG do mayaha

Cytat:
i tak moja mala wcale nie taki klocuszek ma 62cm czyli od ostatniego szczepienia urosla 6cm a wazy 6300g -przytyla 1400g ale pielegniarka mowi ze w sam raz
A ja w piatek na kontrol jade z Zuza, to zobaczymy ile juz waży i ile urosła

Cytat:

A moja dzis jakos spania nie ma. 2x0,5h + 1x15min (od 8:40 liczaC),ale moze dzieki temu w nocy bedzie ladnie znów spac, teraz mi luka na tv wiec musze ja na przewijak zgarnac.

Gorgulek, ja tez sobie zaporzyczyłam twój podpis i to bez pytania, tylko nie bij
mayaha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-09, 16:09   #4195
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mayaha Pokaż wiadomość
Gorgulek, ja tez sobie zaporzyczyłam twój podpis i to bez pytania, tylko nie bij
Stary 2009-11-09, 16:11   #4196
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

bylam - wrocilam
dzieki dziewczyny za kciuki

otoz jak zwykle zrobil sie stan zapalny, dostalam znieczulenie, zab zostal oczyszczony i zostawil go otwartego - jutro mam wizyte z Erykiem, kazal przyjsc wczesniej i bedzie mi podawac znow antybiotyk, powiedzial, ze trzeba go wyleczyc
i nic wiecej, o zdjeciu nic nie mowil, kasy nie wzial - nie wiem co myslec

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Svinecko, trzymam kciuki za dentystę! i proszę napisz mi jakiej firmy masz ta większą, głębszą łyżeczkę
widze, ze wszystkim podoba sie ta lyzeczka - a to jest lyzeczka od TZ kubka do herbaty, ktory dostal w prezencie, karmilam nia malego bo jeszcze wtedy nie kupilam specjalnej

ale fakt - mimo, ze jest twarda to karmi sie nia o niebo lepiej niz tymi specjalnymi plaskimi, z ktorych wszystko spada - a ta wrzucam jedzonko malemu do buzki bez problemu
Stary 2009-11-09, 16:13   #4197
viki_22_83
Raczkowanie

GG do viki_22_83

ja to jak zwykle pytam a mało pisze od siebie ehhh

powiedzcie mi jak jedza wasze dzieciaczki po ile ml ile razy na dobe (chodzi mi o mleko modyfikowane) i czy zgubiłyscie nocne karmienie i jak to zrobiłyscie? czy dziecko samo niechciało jesc a chciało spać?

nieumiem przyzwyczaic synia do brzuszka a pomyslec ze na poczatku bardzo lubił na nim lezec i zasypiac teraz po 5 min chisteria

GABRYŚ -mój mały mężczyzna - 5 latek
17. 08.2009

ALICJA mały motylek
16.07.2014
viki_22_83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-09, 16:32   #4198
Cassandra 23
Zakorzenienie

Zacytowałam tyle odpowiedzi, męczyłam sie pół godziny i pod sam koniec nie wiem jakim cudem, nacianełam backspace i wszystko mi sie skasowało prawie sie popłakałam, nie mam cierpliwosci pisac drugi raz . Wybaczcie
No jestem taka zła, że szok

---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:26 ----------

Jeszcze mi nie przeszło...jestem zła na siebie i laptopa

---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ----------

No prosze...moje radary coś zobaczyły
nerwusek obkukałam Cie podczytujesz nas często ale chyba sie jeszcze nie przedstawiłaś Przywołuje Cie do porządku

Tylko to mi dobrze wychodzi

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-09, 16:39   #4199
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
Zacytowałam tyle odpowiedzi, męczyłam sie pół godziny i pod sam koniec nie wiem jakim cudem, nacianełam backspace i wszystko mi sie skasowało prawie sie popłakałam, nie mam cierpliwosci pisac drugi raz . Wybaczcie
No jestem taka zła, że szok

---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:26 ----------

Jeszcze mi nie przeszło...jestem zła na siebie i laptopa

---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ----------

No prosze...moje radary coś zobaczyły
nerwusek obkukałam Cie podczytujesz nas często ale chyba sie jeszcze nie przedstawiłaś Przywołuje Cie do porządku

Tylko to mi dobrze wychodzi
Stary 2009-11-09, 16:41   #4200
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

aaaa zapomnialam powiedziec - konczymy dzis 4 miesiace
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości