Schudnę- mam cel. Wspólne odchudzanie dlaa załamanych swoją wagą. - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-11, 10:12   #391
caaalajaa
Zadomowienie

Dot.: Schudnę- mam cel. Wspólne odchudzanie dlaa załamanych swoją wagą.

dzień dobry moje piękne *
jak tam dietkowanie ? )
ja się dalej trzymam ) wczoraj nie ćwiczyłam za to byłam na zakupach i latałam po tych sklepach pół dnia.. pół dnia żeby kupić buty ;/ no ale w końcu się udało..;D

na śniadanko zjadłam dziś bułeczkę pełnoziarnistą z białym chudym serem i odrobiną miodu.. do tego wypiłam kawę zbożową o smaku waniliowym ;D

a teraz czekam na Tżta

wczoraj spotkałam koleżankę z liceum i ona do mnie "jeeej Ewelinko, schudłaś" tyaa ^^ ja tam nie widzę różnicy ;]

http://guseve.blogspot.com/

odchudzam się...

11.08.09 - mój Giee <3

caaalajaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-11, 10:24   #392
henieczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mariend Pokaż wiadomość
Mam (a raczej miałam) pulchną kuzynkę której nie widziałam przez ponad pół roku i gdy ostatnio się z nią spotkałąm to mi szczęka opadła. Mówię wam jaka szczupłą laska się z niej zrobiła. Kuzynka twierdzi, że jadła tak jak zawsze tylko jeżdziła na rowerku stacjonarnym godzinę rano i wieczorem i to jak wygląda to jego zasługa.

Podziwiam ją bo ja po pół godziny jężdzę i mam serdecznie dośc.
O, to mnie troche pocieszylas. Ja tez dopiero jezdze 30min, ale bedzie lepiej!

Cytat:
Napisane przez SharMea Pokaż wiadomość
Boże jak zobaczyłam dzisiaj panne Kim Kardashian na okładce Cosmo to opadłam na kolana... To, że owa panna jest moim modowym i figurowym guru to już od dawna, ale ja chcę TAKĄ TALIE JAKĄ MA ONA! I ten tyłek także! (nie bacząc na prace grafików z Cosmo). I będę miała taką talie, a tyłek może troche mniejszy, bo nie mam pojcia jak nie schudnąć z tyłka a jdynie go ujdrnić ;D.
Ja juz sie przestalam gapic na takie kobiety. Motywacja dla mnie to zadna, bo tylko sie doluje. Teraz dzialam, by jak najlepiej wygladalo to co mam. A przypuszczam, ze nigdy nie bedzie to chudziutkie

henieczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-11, 10:27   #393
SharMea
Rozeznanie

Ja także różnicy nie widzę, a wszyscy w koło tak ;]
idę zrobić a6w i pilates na nogi ;D

---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ----------

Kardashianka aż taka chud a nie jest, więc jest chyba dla mnie celem, tak samo jak i Beyonce ;]

76,2 -> 71 -> 60
SharMea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-11, 11:23   #394
eMisss
Zadomowienie

Beyonce ma świetną figurę też bym taką chciała mieć ..

dzisiaj dzień znowu bez sensu.. brzuch nadal mnie boli i nic jeść nie dam rady ;/
może jutro będzie lepiej...

caaalajaa to widocznie schudłaś . a zawsze tak jest że my różnicy nie widzimy a ktoś zauważy..
ostatno przyjaciel nie wiedział mnie przez jakiś miesiąc i powiedział że schudłam, no a schudłam tylko 2 kg i różnicy nie widze
Stary 2009-11-11, 11:30   #395
SharMea
Rozeznanie

Beyonce jest idealna *.* dla mnie najpiękniejsza kobieta na ziemi.
Jestem już po a6w, pilatesie. Wieczorkiem hulahop i może orbiterek. Poszłabym na spacer, ale nistety pogoda ni jest za ładna. Leje od wczoraj non stop.

76,2 -> 71 -> 60
Stary 2009-11-11, 11:33   #396
eMisss
Zadomowienie

SharMea u mnie też pada ;/
ja chyba tylko poskaczę przez skakankę jak brzuch przetanie mnie boleć ..
Stary 2009-11-11, 11:40   #397
SharMea
Rozeznanie

Współczuję, współćzuję. Mnie ostatnio na szczęśćie nic nie boli ;] chyba, że zakwasy ;D.

lecę się wykąpać i koniec obijania na dzisiaj ;* wpadnę po 22 ;**.

76,2 -> 71 -> 60

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-11, 11:43   #398
eMisss
Zadomowienie

SharMea trzymaj się dietkowo ;*
Stary 2009-11-11, 13:07   #399
pourquoi
Raczkowanie

hejo długo mnie nie było... ostatnio doba jest dla mnie ZDECYDOWANIE za krótka dietka nieźle ... póki nie przyjechała moja mama (na kilka dni) - były 2 dni swawoli jedzeniowej ale juz isę poprawiłam i jest ok. Staram się samą siebie przekonać do jedzenia więcej... bo ciągle mam problem z jedzeniem powyżej 1000kcal niech mnie któraś zbije po tyłku, pliiiiz ;>

zamówiłam sobie twisterek lada dzień powinnam go dostać od czegoś trzeba zacząć mobilizację do ćwiczeń... bo najtrudniej jest mi zacząć ćwiczyć, potem to już z górki

a, i zaczynam akcję "herbata" - jako że pijam nałogowo, to skupię się na zielonej i czerwonej... tak z 6 kubków dziennie

ech, dopada mnie ostatnio jakiś kryzys enegetyczny i niiiic mi się nie chce
pourquoi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-11, 13:19   #400
Tina26
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez caaalajaa Pokaż wiadomość
wczoraj spotkałam koleżankę z liceum i ona do mnie "jeeej Ewelinko, schudłaś" tyaa ^^ ja tam nie widzę różnicy ;]
to dokladnie jak u mnie.Przyszla dzis do mnie kuzynka,popatrzala i mowi"ale ty schudlas,ja cie dawno nie widzialam",a widziala mnie 2 tygodnie temu .

SharMea a co z pilatesu na nogi robisz?

Ja w sumie widze poprawe na moich nogach,Jak napinam to mam miesnie,ale to wszystko jeszcze warstwa tluszczu oblozone i cellulitem.No wlasnie,ktoras walczy z cellulitem?Ja po dwoch ciazach zostalam nim dosc hojnie obdarzona.Do niedawna myslalam,ze nic nie da sie z nim zrobic.Ale odkad poczytalam watek basienki,jestem pelna optymizmu,dlatego wypowiedzialam mu walke.Wypijam duzo wody,robie natryski naprzemienne,peeling kawowy i krem anty.Zobaczymy,czy pomoze.

Z dieta u mnie troche gorzej.Popuscilam troszke,ale ide dzis na zakupki,bo twarozku nie mam i nie mam co jesc wieczorem.Dokupic musze warzyw troche i jakas zapiekanke upichcic.

1 cel 70 kg.OSIAGNIETY(11.01.2010)
2 cel-65
3 cel-60
12.04-67,15

11.06-66,05
przerwa w odchudzaniu
2.11.2010-66,5

Tina26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-11, 13:29   #401
OnaJuzNieZyje
Zadomowienie

to i ja się dołącze! bo potrzebuję dużoooooo motywacji!

mam 168cm i 58 kg Moj cel to jakies 51-50 kg .
Diet nie stosuję , piję duzo wody , zielonej herbatki, ćwiczę HH , rowerek i jeszcze jakies ćwiczenia muszę dołaczyc , do tego basenik. Walczę ze słodyczami i napojami gazowanymi. Mniej jem. Fast-food-om mówię NIE< tzn sie staram :P > Byle przed siebie!

2014r:
Skalpel x 1
Bez slodyczy 1/30
OnaJuzNieZyje jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-11, 13:37   #402
eMisss
Zadomowienie

Tina26 ja próbuje walczyć z celuitem.. ale jak trace na wadze to sam mi się zmniejsza ..
robie tylko jakieś łatwe ćwiczenia na nogi, kremu używam i nic więcej. ( jak na razie )
Stary 2009-11-11, 20:22   #403
sarenka168
Raczkowanie

witam
no u mnie dziś to jedzenie zadne było, po wczorajszej imprezce to nie mialam apetytu w ogole :/ wiec poszedl tylko jogurcik i kawalek czekolady, na uzupelnienie magnezu, ktory wczoraj wyplukalam hehe od jutra wracam znowu do normalnego jedzenia i robie kolejne podejscie do cwiczen !!! Dziewczyny napiszcie mi cos co mnie w koncu do tego zmotywuje !!!
Cel 9 : 85 kg
Cel 8 : 82 kg
Cel 7 : 80 kg
Cel 6 : 78 kg
Cel 5 : 75 kg
Cel 4 : 72 kg
Cel 3 : 70 kg
Cel 2 : 68 kg
Cel 1 : 65 kg

A, gdy nadejdą deszczowe dni nauczę się przechodzić między kroplami...

sarenka168 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-11, 21:01   #404
morrigan1986
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sarenka168 Pokaż wiadomość
witam
no u mnie dziś to jedzenie zadne było, po wczorajszej imprezce to nie mialam apetytu w ogole :/ wiec poszedl tylko jogurcik i kawalek czekolady, na uzupelnienie magnezu, ktory wczoraj wyplukalam hehe od jutra wracam znowu do normalnego jedzenia i robie kolejne podejscie do cwiczen !!! Dziewczyny napiszcie mi cos co mnie w koncu do tego zmotywuje !!!
Początki ćwiczeń zawsze są trudne, szczególnie pierwszy tydzień. Ale ja po jakimś czasie źle się czuję jak nie poćwiczę chociaż 20-30 minut. Jak mam kryzys to ustawiam sobie na tapecie jakieś motywujące zdjęcie (teraz jest Shakira, była już Beyonce i Scarlett) albo wyobrażam sobie zachwyconą minę TŻta W czasie ćwiczeń wizualizuję sobie jak mój tyłek i brzuszek się kurczą To mi pomaga.
morrigan1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-11, 21:28   #405
SharMea
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Tina26 Pokaż wiadomość
to dokladnie jak u mnie.Przyszla dzis do mnie kuzynka,popatrzala i mowi"ale ty schudlas,ja cie dawno nie widzialam",a widziala mnie 2 tygodnie temu .

SharMea a co z pilatesu na nogi robisz?

Ja w sumie widze poprawe na moich nogach,Jak napinam to mam miesnie,ale to wszystko jeszcze warstwa tluszczu oblozone i cellulitem.No wlasnie,ktoras walczy z cellulitem?Ja po dwoch ciazach zostalam nim dosc hojnie obdarzona.Do niedawna myslalam,ze nic nie da sie z nim zrobic.Ale odkad poczytalam watek basienki,jestem pelna optymizmu,dlatego wypowiedzialam mu walke.Wypijam duzo wody,robie natryski naprzemienne,peeling kawowy i krem anty.Zobaczymy,czy pomoze.

Z dieta u mnie troche gorzej.Popuscilam troszke,ale ide dzis na zakupki,bo twarozku nie mam i nie mam co jesc wieczorem.Dokupic musze warzyw troche i jakas zapiekanke upichcic.
W październikowym SHAPE była płyta z pilatesem, nie wiem jak te ćwiczenia się fachowo nazywają, ale robię trning na pośladki i na nogi właśnie z tej płyty ;]

---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ----------

A co do cellulitu, to walcze z nim cały czas. Kawowy peeling, serum termoaktywne z Eveline, no i ćwiczę. Jakoż iż moja waga chyba właśnie ma zastój, to od jutra biore Thermo Line II, o ile nie będę zapominać.

Co do dietowej strony, to było idealnie ;] choć dzisiaj jadłam mało, skutki wstawania o 10 rano ;|. ale jutro wstaje o 6, więc owsianke zjem ;]

76,2 -> 71 -> 60
Stary 2009-11-11, 21:30   #406
sarenka168
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez morrigan1986 Pokaż wiadomość
Początki ćwiczeń zawsze są trudne, szczególnie pierwszy tydzień. Ale ja po jakimś czasie źle się czuję jak nie poćwiczę chociaż 20-30 minut. Jak mam kryzys to ustawiam sobie na tapecie jakieś motywujące zdjęcie (teraz jest Shakira, była już Beyonce i Scarlett) albo wyobrażam sobie zachwyconą minę TŻta W czasie ćwiczeń wizualizuję sobie jak mój tyłek i brzuszek się kurczą To mi pomaga.
dzieki za rade musze sie zebrac w sobie i zaczac sie ruszac, bo poza spacerami to raczej ciezko to wyglada
Cel 9 : 85 kg
Cel 8 : 82 kg
Cel 7 : 80 kg
Cel 6 : 78 kg
Cel 5 : 75 kg
Cel 4 : 72 kg
Cel 3 : 70 kg
Cel 2 : 68 kg
Cel 1 : 65 kg

A, gdy nadejdą deszczowe dni nauczę się przechodzić między kroplami...

sarenka168 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-11, 22:00   #407
pourquoi
Raczkowanie

Cytat:
Jak mam kryzys to ustawiam sobie na tapecie jakieś motywujące zdjęcie (teraz jest Shakira, była już Beyonce i Scarlett) albo wyobrażam sobie zachwyconą minę TŻta W czasie ćwiczeń wizualizuję sobie jak mój tyłek i brzuszek się kurczą To mi pomaga.

Polecam photoshopa - w pół godziny można się "odchudzić" o dowolną ilość kg
i gwarantuję supermotywację - w końcu to nie obca baba tylko TY minus x kg

w wolnej chwili mogę pomóc ;>
pourquoi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-12, 10:08   #408
caaalajaa
Zadomowienie

dzień dobry ;D
jak tam? widzę że ładnie dietkujecie, ćwiczycie.. ja właśnie się obudziłam i piję kawę (oczywiście zbożową o smaku waniliowym) )

wczoraj znalazłam płytkę z ćwiczeniami.. Pamiętam jak chodziłam na aerobik to też takie były.. są to ćwiczenia aerobowe na klatkę piersiową i ramiona, na uda i pośladki, na mięśnie brzucha, na początku rozgrzewka a na koniec chwila relaksu myślicie że godzinka takich ćwiczeń da jakiś efekt? żeby spalić tłuszczyk? nie mówie że codziennie, bo środy i poniedziałki to kompletnie nie mam czasu na takie ćwiczenia

---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ----------

ciężkie te ćwiczenia , ale sobie je podzielę.. rano będę robiła rozgrzewkę potem zjem śniadanie odpocznę z godzinkę i wezmę się za uda i pośladki a na wieczór zostawię sobie ramiona klatkę piersiową i brzuch.. przynajmniej narazie tak bo inaczej nie dam rady.. troszeczkę poćwiczę wzmocnię kondycję i myślę że będzie okej.

odchudzam się...

11.08.09 - mój Giee <3

Stary 2009-11-12, 10:32   #409
Tina26
Raczkowanie

Cytat:
mi wystarczy moja fotka sprzed 4 lat .Wizualizacja u mnie tez podstawa.Szczegolnie jak mi sie juz na rowerku nudzi i musze dalej pedalowac

Cos mi waga wolniej spada,musze spowrotem sie troszke przypilnowac z jedzonkiem,do polowy grudnia chcialam wazyc 70 kg,ale chyba nie dam rady,niestety.Ale chce jak najwiecej schudnac do tego czasu,wiec musze sie wziac.Chyba wytrzymam.
Cytat:
wczoraj znalazłam płytkę z ćwiczeniami.. Pamiętam jak chodziłam na aerobik to też takie były.. są to ćwiczenia aerobowe na klatkę piersiową i ramiona, na uda i pośladki, na mięśnie brzucha, na początku rozgrzewka a na koniec chwila relaksu myślicie że godzinka takich ćwiczeń da jakiś efekt? żeby spalić tłuszczyk? nie mówie że codziennie, bo środy i poniedziałki to kompletnie nie mam czasu na takie ćwiczenia
Mysle,ze napewno cos dadza.

1 cel 70 kg.OSIAGNIETY(11.01.2010)
2 cel-65
3 cel-60
12.04-67,15

11.06-66,05
przerwa w odchudzaniu
2.11.2010-66,5

Tina26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-12, 15:22   #410
eMisss
Zadomowienie

u mnie dzisiaj nawet dietkowo, tylko że mielonego zjadłam.. ale słodyczy nie ruszyłam.
postanowiłam sobie że do sylwestra nie zjem nic słodkiego. trzynajcie za mnie kciuki
Stary 2009-11-12, 15:30   #411
caaalajaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eMisss Pokaż wiadomość
u mnie dzisiaj nawet dietkowo, tylko że mielonego zjadłam.. ale słodyczy nie ruszyłam.
postanowiłam sobie że do sylwestra nie zjem nic słodkiego. trzynajcie za mnie kciuki
3 mam mocniutko

odchudzam się...

11.08.09 - mój Giee <3

Stary 2009-11-12, 15:34   #412
morrigan1986
Wtajemniczenie

Poproszę o baty Zjadłam dziś kilka kawałków ciasta . Ale sama je do pracy przyniosłam, więc głupio było nie zjeść z koleżankami. Ale za to zafundowałam sobie dodatkowe bieganie po schodach.
Stary 2009-11-12, 15:39   #413
caaalajaa
Zadomowienie

Cytat:
Poproszę o baty Zjadłam dziś kilka kawałków ciasta . Ale sama je do pracy przyniosłam, więc głupio było nie zjeść z koleżankami. Ale za to zafundowałam sobie dodatkowe bieganie po schodach.
proszę;DD no ale każdy ma takie dni że sobie na coś pozwoli.. oczywiście wszystko z umiarem bo inaczej to dietka nie ma sensu.. ale widzę odpokutowałaś więc grzeszki odpuszczone

odchudzam się...

11.08.09 - mój Giee <3

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-12, 16:33   #414
henieczka
Rozeznanie

Ach, dieta kompletnie mi nie idzie. A na dodatek tesciowa przyslala dzis paczke, gdzie pelno pysznosci. Juz za mna pare kasztankow - a slodycze jadam raz w miesiacu, poprostu niezbyt lubie. Tylko czemu jak juz sa w domu to nie odpuszcze?
Ide zaraz poszlaec na rowerku, potem w planie kawowe peelingowanie

Cytat:
Napisane przez Tina26 Pokaż wiadomość
No wlasnie,ktoras walczy z cellulitem?Ja po dwoch ciazach zostalam nim dosc hojnie obdarzona.Do niedawna myslalam,ze nic nie da sie z nim zrobic.Ale odkad poczytalam watek basienki,jestem pelna optymizmu,dlatego wypowiedzialam mu walke.Wypijam duzo wody,robie natryski naprzemienne,peeling kawowy i krem anty.Zobaczymy,czy pomoze.
Ja sie pogodzilam, ze cos tam zawsze z cellulitu bedzie na moich nozkach i dupce ale codziennie krem anty, stosuje tez peeling kawowy z dodatkami. Fajnie sie po tym czuje i skora jedrniejsza.

Cytat:
Napisane przez caaalajaa Pokaż wiadomość
dzień dobry ;D
jak tam? widzę że ładnie dietkujecie, ćwiczycie..
Kto ladnie, ten ladnie jedyne co ladnie mi wychodzi to cwiczonka. Chociaz cos.

henieczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-12, 17:00   #415
mariend
Raczkowanie

Mnie nic nie idzie
waga nic nie spada, a nawet przytyłam te pół kg które straciłąm w tamtym tygodniu - a jem mniej bo mi nie dobrze. Jestem cała opuchnięta, cwiczyc mi się nie chce, mam paskudny humor i mam już dośc tego okresu
mariend jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-12, 18:03   #416
eMisss
Zadomowienie

morrigan1986 ode mnie też masz !! ale pewnei już spaliąłś te kalorie więc się nie martw .

mariend nie martw się .. też ostatno schudłąm 0,5 kg a za parę dni te 0,5 kg do mnie. a u Ciebie waga się podnosłą bo masz okres (nabrałaś wody), po okresie spadnie
Stary 2009-11-12, 19:57   #417
morrigan1986
Wtajemniczenie

Dzięki za wsparcie Czeka mnie w ten weekend próba, bo mam zjazd (studiuję zaocznie) a to oznacza byle jakie jedzenie przez trzy dni. Ale będę się starać.
Stary 2009-11-12, 21:22   #418
caaalajaa
Zadomowienie

dzień zaliczam do udanych))))

bilans jedzeniowy:
- kawa zbożowa
- 2 łyżki ryżu pełnoziarnistego z sosem pieczarkowym ( pieczarki+jogurt naturalny+łyżeczka mąki+przyprawy)
- musli z mlekiem o,5%
- bułeczka pełnoziarnista z szynką i ogórkiem kiszonym
- 6 herbat zielonych;D

no i troszeczkę poćwiczyłam dziś;D

odchudzam się...

11.08.09 - mój Giee <3

Stary 2009-11-12, 21:39   #419
SharMea
Rozeznanie

Jak wam nie idzie, to pomyślcie, że piękności światowej też nie idzie. Nie mogę się oprzeć pokusie dodania tego zdjęcia tutaj ;] Oto Gemma Ward aktualnie: http://stylefrizz.com/200901/gemma-wards-weight-issues/
pewnie z chęcią dołączyłaby do naszgo wątku ;]

Co do dietki, to idzie wspaniale ;] Dzisiaj pyszny obiadek *.* pierś z kurczaka na grillu z przyprawą ostrą ;]
kolejny dzień a6w za mną ;D.

76,2 -> 71 -> 60
Stary 2009-11-13, 08:42   #420
caaalajaa
Zadomowienie

coś tu cichutko ostatnio ;pp
ja dzisiaj wstałam przed 8 wypiłam kawę, teraz zjadłam ryż z sosem pieczarkowym bo mi troszeczkę z wczoraj zostało i zaraz zmykam na uczelnię.. ciężko mi przyszło jedzenie tak rano ale musiałam, bo dziś praktycznie nie mam przerwy na wykładach a w domu będę dopiero po 15.. więc wtedy coś zjem dopiero

zmobilizujcie mnie bardziej do ćwiczeń! ehh ;//

---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ----------

Cytat:
Napisane przez SharMea Pokaż wiadomość
Jak wam nie idzie, to pomyślcie, że piękności światowej też nie idzie. Nie mogę się oprzeć pokusie dodania tego zdjęcia tutaj ;] Oto Gemma Ward aktualnie: http://stylefrizz.com/200901/gemma-wards-weight-issues/
pewnie z chęcią dołączyłaby do naszgo wątku ;]

Co do dietki, to idzie wspaniale ;] Dzisiaj pyszny obiadek *.* pierś z kurczaka na grillu z przyprawą ostrą ;]
kolejny dzień a6w za mną ;D.
no troszeczkę się jej przytyło ;p

odchudzam się...

11.08.09 - mój Giee <3

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości