|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#10321 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: naturalne loki, loczki, fale i ich pielęgnacja cz II
|
|
|
|
#10322 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#10323 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#10324 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za przekierowanie mnie tutaj
**** No więc jeszcze raz ;D :Cześć Moje włosy są bardzo falowane, po odpowiednim ułożeniu ładnie się kręcą ale naładniej to po bokach te z tyłu bardzo ciężko jest zakręcić ;D Poza tym nawet jak mam związane włosy, później je rozwiążę i czeszę to strasznie się plączą, robią się takie supełki.... zauważyłam też że końcówi są porozdwajane a podcinałam je 2 miesiące temu teraz chciałabym je zapuścić ale słyszałam że dłuższe włosy będą cięższe i nie będą się tak dobrze kręciły... co robić? proszę o radę ****** |
|
|
|
#10325 |
|
Przyczajenie
|
[QUOTE=Eloe77;15257071]Zuzaj serdecznie witamy
Postaramy się pomóc, napisz jednak, czego używasz na dziś i co chciałabyś zmienić. Na tę chwilę zbyt ogólnie ![]() Zajrzyj konieczie do pierwszego posta w wątku i do dziennika regeneracji (link w mojej stopce). Tam wymienione są kosmetyki i nasze sposoby na włosy. Zobacz, kto ma podobny skręt do Twojego i wypróbuj pielęgnację. Chętnie odpowiemy na bardziej szczegółowe pytania ![]() Powodzenia! A więc moja włosowa/włochata historia. Tak po krótce (przynajmniej tak się postaram ):zawsze chciałam mieć kręconki, już jak dziewczynka specjalnie spałam w warkoczykach, koczkach i tego typu sprawach, a potem w szkole wmawiałam koleżankom i rodzince, że przecież mam naturalnie loczki xDD. Teraz jak patrze na zdjęcia z tamtego okresu, to nie mogę uwierzyć że się na to nabierały (szczególnie po 'koczkowaniu' ->> zazwyczaj miałam jakieś dziwne zagięcia tak w połowie włosów, a końcówki proste, no nieważne, w każdym razie widok przekomiczny ((; ). Potem w gimnazjum nadeszła era prostownicy, i przez 3 lata konsekwentnie po każdym myciu bezlistośnie włączałam tę piekielną maszynę (wstyd się przyznać ale nawet teraz, w 'chwilach szczególnej słabości i zwątpienia w moje włosy' to robię ).W sumie nie wiem o co mi wtedy chodziło, bo właśnie wtedy włosy zaczęły i się same kręcić (efekt wycieniowania), bez żadnych koczków etc., czyli tak jak zawsze chciałam). Potem (a w sumie to teraz, czyli na początku liceum) jakoś tak trafiłam na tą stronę (to chyba miało zawiązek, o dziwo, nie z włosami, ale z kosmetykami nietestowanymi na zwierzętach..nieważne ;}}) W każdym razie przeczytałam parę postów i akurat trafiłam na takie, gdzie dziewczyny zachęcały do tego żeby dbać o włosy i się nie poddawać, i że nawet z prostych da się 'wyczarować' coś na kształt loków. A przy tym oprawiły to takimi zdjęciami swoich włosów, że stwierdziłam, ooo nie, jak one tak mogą, to ja też (; i wzięłam się do roboty, trochę poczytałam, pokupowałam, i zakasałam rękawy ; )). efektem jest to, co widać na zdjęciach, a używam aktualnie: - do mycia włosów emulsji gloria, bardzo mi sie to odzywkowanie podoba (; - co jakiś czas jednak myję włosy zwykłym szmponem, tak na wszelki wypadek, ostatnio z braku laku, a raczej nie zrozumienia taty , jest to szampon nivea'i do loków i musze przyznać, że jest całkiemcałkiem- a, no i jeszcze tak raz na miesiąc myję włosy tym: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...aju-wlosow.htm na nim jest napisane, że 'oczyszcza włosy, usuwając pozostałości produktów pielęgnacyjnych i stylizujęcycych', a ja im zaufałam xDD - po każdym myciu nakładam słynny balasam nivea'i do włosów kręconych - od jakiegoś czasu używam również po każdym myciu fluidu revlona do włosów kręconych i to jest przeboskie cudo! - myję włosy co 2 dni, a tak raz na tyg, albo raczejkiedy mam czas nakładam na nie oprócz glorii, jakiś balsam, czy coś,ostatnio pokochałam mrs potter'sa, aktualnie ten z bursztynem ;} - dla utrwalenia suche włosy ugniatam słynnym tu żelem aloesowym palomy, tez polecam ![]() - i w sumie dzisiaj sobie o nim przypomniałam, jakiś czas temu dostałam lakier do włosów kręconych fekkai, kompletnie o nim zapomniałam, a jestem raczej nieufna lakierom, ale spróbuję w najbliższym czasie, tym bardziej że fekkai to podobna świetna firma No i to chyba wszystko. Jak zwykle, miało być krótko, ale tylko 'miało' ;DD AA, jeszce jedno, suszrki nie używam od jakiś 6 miesięcy, zazwyczaj zawijam włosy w ściereczkę (to się chyba plooping nazywa..?)na jakieś 10 min po myciu, potem czekam aż chwilę podeschną i kładę się z wilgotnymi. a dąże do takich ładnych miękkich, zbitych loczków, takich waszych ;}} ufff, chyba wszysko(powinnam poważnie rozważyć napisanie książki o moich włosach jeszcze się odezwę ((;, nie ma tak łatwo ;pp pozdrowionka, i nie zaśnijcie,czytając ; ))) |
|
|
|
#10326 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ze skrętem różnie bywa, mi bardziej się kręcą im są dłuższe, niektórym na odwrót. Ważne jest też cięcie, może pomyśl nad pocieniowaniem ich. Poczytaj pierwszy post wątku (i cały najlepiej też ;-)) oraz ten wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=373086 Podglądnij co dziewczyny robią z włosami. Dbanie o końcówki (i o całe włosy): myj włosy odżywką lub metodą OMO, stosuj po każdym myciu maski i odżywki, nakładaj na całe włosy raz w tygodniu na kilka godzin/całą noc oleje, możesz również nakładać małą ilość oleju na końcówki włosów celem ich lepszego zabezpieczenia. Jeśli wstawisz jakieś zdjęcia będzie nam łatwiej odnieść się do nich ![]() Zuzaj, ja bym Ci polecała stosowanie odżywki po każdym myciu i 1-2 razy w tygodniu jakiejś bardziej odżywczej maski zwłaszcza, że Potters nie jest zbyt bogaty w substancje nawilżająco-odżywcze ;-) Spróbuj może też olejować co jakiś czas włosy? Lakiery odradzamy ze względu na zawartość wysuszającego alkoholu. Jaki skład ma ten fluid revlona? Edytowane przez syrenka Czas edycji: 2009-11-14 o 17:57 |
|
|
|
|
#10327 |
|
Raczkowanie
|
No więc obecne zdjęcie moich włosów
są już trochę pocieniowane.Przeczytałam dzienniki i zrobiłam listę zakupów ;D dziękuję ![]() ![]()
|
|
|
|
#10328 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#10329 |
|
Przyczajenie
|
O właśnie, miałam się Was o to podpytać! (;
czytałam właśnie dużo o tych 'cudotwórczych' efektach olejowania, ale już się sama pogubiłam to ma być olej migdałowy, czy kokosowy rycynowy, czy może jeszcze inny?I do lakierów też właśnie jestem uprzedzona, ale to jest coś takiego bardziej na kształt sprayu, a z resztą widziałam w sklepie, że on kosztuję 100zł ( ), co jest, jak dla mnie przynajmniej, dość duża cena, jak na 'lakier', więc szkoda mi go tak po prostu wyrzucić, dlatego spróbuję, jak coś zacznę złego zauważać, to odstawię, a co mi tam wychodzę z założenia, że coś musi w nim być dobrego, skoro tak wszyscy zachwalają fekkai, no i skoro kosztował tyle ile kosztował...(;A co mojego cudownego fluidu, a raczej jego składu, to przeszukałam internet, ale nigdzie go nie znalazłam, ale udało mi się jakoś zrbić zdjęcię, że mnie więcej (raczej mniej, ale zawsze coś ) widać co tam jest napisane, więc możecie teraz go przeanalizować ;}}. pewnie okaże się że jest w nim pełno silikonów i tego wszystkiego, ale ja i tak uważam go z absolutne cudo ; ))
|
|
|
|
#10330 |
|
Wtajemniczenie
|
syrenko: prawdziwie anielskie loki widze w dzienniku (mam takie aniołkowe skojarzenie z Twoim skrętem
)poza tym to wkurzaja mnie te wyskakujace okienka na wizazu - musialam na chwile wylaczyc adblocka i przez wyskakujace okienko niechcacy skasowalam to co napisalam :/ musialam wypróbowac natychmiast swoje wczorajsze zakupy. zle robie, bo zaczynam stosowac wszystko na raz, a potem nie bede wiedziala co tak na prawde dziala :P no ale cóż. nie moglam sie powstrzymac. na noc poszla wcierka na bazie jantaru i radicala na skalp, a na reszte wlosow olej (przygotowalam sobie mix wszystkiego co mam i trzymam w butelce po odzywce babuni), rano zmylam smierdzacym hegronem tradycyjnie juz z domieszka betainy, na skalp nalozylam seboradin niger, po splukaniu wax avocado (beauty formulas) - mial byc na godzinke, ale zostal 3,5. do tego wiedzac ze dzis i jutro nie wychodze z domu (zlapalam katar, a nie moge sie rozlozyc do konca) oszczedzilam sobie suszenie - pierwszy raz od miesiaca. no i co bylo do przewidzenia przez brak suszarki objetosci nie ma, ale za to jaki skret! ) peruk. oczywiscie tylko do spodu i od ucha, bo bez suszarki to te przy glowie to zupelnie proste sa. ![]() ale niech maja spokoj przez weekend, nie bede ich meczyc... do poniedzialku :P |
|
|
|
#10331 |
|
Zadomowienie
|
Witam,witam
Nic nie piszę,ale nadal czytam ten wątek . Ostatnio bardzo wkurza mnie grzywka (na bok) ,prostuje kilka razy dziennie,ale i tak się podwija itd psując cały efekt;[ wteyddy nie przypomina nawet grzywki ... Najgorsze jest to,żę przed wyjściem jest super,a później robi się niewiadomo co ,grzywka wygląda jakby była całkowicie przetłuszczona a włosy świeżo umyte;/ Niestety odpada zlikwidowanie grzywki lub spinanie do góry ,bo nie pasuje mi to
|
|
|
|
#10332 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale używasz co jakiś czas szamponu więc oczyszczasz włosy z silikonów i PQ. Jeśli robi z twoimi włosami cuda, używaj. Abstrahując od fluidu ja bym wprowadziła więcej substancji odżywczych. Oleje bardzo polecam, możesz używać jednego konkretnego albo robić mixy. Polecamy np. oleje: kokosowy, shea, awokado, migdałowy. Migdał i awokado do kupienia w aptekach, pewnie też w zielarskich, kokos w w sklepach zielarskich/ze zdrową żywnością, wszystkie w sklepach internetowych z półproduktami kosmetycznymi (mazidła, Zróbsobiekrem, Eco spa). Nakładasz na suche włosy, zostawiasz kilka godzin/całą noc, zmywasz. Potem można nałożyć odżywkę. Więcej do poczytania w wątku olejowym. |
|
|
|
|
#10333 |
|
Wtajemniczenie
|
zuzaj ja w sklady dopiero zaczynam sie bawic, ale z silikonow to tam tylko 1 jest - dimethicone i to z PEGiem na poczatku - wiec latwo zmywalny. gorzej z polyquatami, bo widze 3 i to na poczatku skladu. a to ma jeszcze wieksze tendencje do nadbudowywania niz silikony.
byc moze dzis jeszcze przetlumacze 2gą cześć wywiadu z ekspertami o polyquatach wlasnie, to wrzucę tutaj. dokladniejsza analize skladu zapewnia ci dziewczyny z tego wątku czasem trzeba poczekac kilka dni na odzew, ale za to jak juz sie za cos wezma to robia to na prawde porzadnie
|
|
|
|
#10334 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wiem jak to jest z nakładaniem wielu rzeczy na głowę ;-) Może jak ochłoniesz po zakupach zaczniesz nakładać wszystko w jakiejś zaplanowanej kolejności? ;-) |
|
|
|
|
#10335 |
|
Wtajemniczenie
|
może uda mi się opanować
![]() tymczasem, druga część wywiadu No-poo Jilipoo z ekspertami - o polyquatach: POLYQUATERNIUMS Ponieważ POLYQUATERNIUM to długie i trudne słowo, ułatwię sobie życie i będę w tłumaczeniu stosowała skrót - polyquat ![]() Polyquaty wydają się podobne do silikonów - oblepiaja włos i w niektórych przypadkach nie są w pełni usuwane nawet przez szampony na bazie sulfatów (SLS itp.) Czy kręconowłose powinny na nie uważać i jeśli tak to których unikać? Czy martwimy się silikonami, gdy to polyquaty są cięższe do usunięcia? I czy polyquaty, podobnie jak silikony, blokują wilgoć? PERRY: Posiadaczki kręconych włosów powinny o wiele bardziej niepokoić się działaniem polyquatów, niż silikonów. Polyquaty to polimery z dodatnim ładunkiem elektrostatycznym, które skutecznie przylepiają się do uszkodzonych partii włosów. Sprawiają, że włosy są w dotyku miękkie i delikatne, ale mogą się nadbudowywać sprawiając ze loki będą płaskie i bez życia. Mogą być do tego trudniejsze do usunięcia niż Dimethicone. Najbardziej problematycznym polyquatem jest Polyquaternium-10. Z jednej strony jest najbardziej efektywny w pielęgnacji włosów, z drugiej ma największą tendencje do nadbudowywania. Lepszym wyborem będzie Polyquaternium-7 lub Guar Hydroxpropyltrimonium Chloride. Ani silikony, ani polyquaty nie blokują znacząco wilgoci. Ich negatywną cechą jest to, że nadbudowują się na włosach obciążając je. JESS: Przeprowadzając badania nad składnikami do mojego nowego produktu do stylizacji (Confident Coils Styling Solution, JessiCurls - oczywiście niedostępne w Polsce ), okazało się, że wiele 'zakręconych' ma awersje do polyquatów. Dlatego też zrezygnowałam z dodawania ich do mojego produktu i ponieważ nie zamierzam też ich używać w przyszłości nie przeprowadzałam nad nimi żadnych dodatkowych badań. Z tego powodu nie mam o nich żadnej opinii - pozytywnej czy negatywnej.MARSHA: Polyquat 7 i 11 wydają się być najcięższe i najtrudniejsze do usunięcia, gdy nie używasz szamponu. Nie wydaje mi się, żeby Polyquaternium-10 był aż tak trudny do usunięcia. Chlorki dobrze sobie radzą z jego usuwaniem. Guar Hydroxpropyltrimonium Chloride jest interesującym składnikiem - świetnie odżywia, ale trzeba być ostrożnym, bo zbyt dużo może przekarmić włosy i spowodować puszenie (czyli podobnie jak nadmiar protein, przyp. tłum.) Używałam go w małej ilości w niektórych moich produktach i nikt nie narzekał, ale łatwo z nim przesadzić i widziałam w innych produktach że jest go za dużo. Polyquaty: 4 i 44 nie są trudne do usunięcia. Polyquaty: 37 i 72 powinny utrzymywać skręt i podejrzewam, że mogą być trudniejsze do usunięcia, ale nie używałam ich w moich produktach (chociaż testowałam niektóre produkty je zawierające). Interesujące jest to, że przemysł kosmetyczny nie używa 72 tak dużo jak możnaby sądzić, co pewnie nam troche mówi o tym jak się sprawuje. Wierzę, że większość szmaponów usunie wszelkie rodzaje polyquatów. Jeśli widzisz pewne składniki przed dodaniem ich do formuły, daje ci do myślenia jak mogą się one później zachować. Na przykład Polyquaty 10, 4 i Guar Hydroxpropyltrimonium Chloride to proszki, które natychmiast rozpuszczają się w wodzie. Jak dla mnie - daje to pewne pojęcie jak mogą zachowywać się na włosach (w kontekście rozpuszczalności w wodzie), zwłaszcza gdy zestawimy je z Polyquatami: 7 i 11, które są klejące. JC: Jako 'surface scientist' (badacz, naukowiec zajmujący się powierzchnią?) mogę stwierdzić, że istnieje kilka rzeczy, które nie zostaną usunięte przez SLSy. Do całkowitego usunięcia potrzebny będzie odpowiedni rozpuszczalnik, jak chloroform. Musimy na nowo określić znaczenie "całkowitego" oczyszczenia oraz tego dlaczego sądzimy, że jest to niezbędne. Aby to zrobić musimy pobrać ekstremalne pomiary (przyp. tłum.: nie do końca podoba mi się to tłumaczenie. Myślę ze raczej chodziło autorce o to by nie popadać w skrajności, ze nie jest nam potrzebne takie super-dokładne oczyszczenie.We need to redefine this idea of 'complete' removal and why we feel it is necessary because in order to do so, extreme measures have to be taken. ) Tak jak powiedział Perry - polyquaty przyczepiają się do włosa, ponieważ mają pozytywny ładunek elektrostatyczny. To podobna cecha do innych substancji kondycjonujących z którymi kręconowłose nie mają problemów jak na przykład stearalkonium chloride czy behentrimonium chloride. Ludzie lubią różne substancje odżywcze. Zauwazyłam w literaturze, że polyquaty są bardziej przydatne dla włosów zniszczonych (rozjaśnianych). Muszę podkreślić, że nie wszystkie włosy będą reagoać w ten sam sposób na dany produkt. Niektórzy przeklinają polyquaty, inni nie. Co wydaje się wyjątkowe, pozornie podobna kombinacja składników w produktach różnych firm da różne rezultaty. Tak na prawdę chodzi o to jak dobrze produkt był formulowany, więc tu zgodzę się z Marshą - wypróbuj i zobacz jak się u ciebie sprawdzi. TIFFANY: "Polyquaternium" to bardzo szeroka kategoria i trudno jest przyjąć ogólne założenie czy są one 'złe' czy 'dobre'. Z perspektywy kosmetologii alergiczne kontaktowe zapalenia skóry lub nadwrażliwości są możliwymi reakcjami na kontakt z niektórymi polyquatami. Większość środków powierzchniowo czynnych (detergentów) będzie skuteczna w usuwaniu polyquatów, chociaż byłabym ostrożna z ich używaniem bardziej jeśli chodzi o zdrowie, niż wygląd, jeśli dana osoba ma skłonności do podrażnień skórnych. Edytowane przez anka.d Czas edycji: 2009-11-14 o 21:19 |
|
|
|
#10336 |
|
Wtajemniczenie
|
Anka.d
Co teraz planujesz przetłumaczyć? ![]() Uzupełniłam wątek o "zagranicznych artykułach" informacją o Twoim tłumaczeniu. |
|
|
|
#10337 |
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Syrenko na początek - piękne włosy
Dziękuję Ci za wyjaśnienia dotyczące wcierki. Pokombinuję Będzie dużó wody brzozowej i na pewno żel hialuronowy, bo na niego od dawna mam ochotę. Do wątku thanatosowego zaglądam z rzadka, bo im więcej czytam, tym lista marzeń robi się dłuższa. Zawiesiłam więc czytanie na okres przedświąteczny Staram się, by podobnie jak Anka.d nie naładować wszystkiego od razu na głowę, racjonować środki. Chcę zobaczyć, jak co działa. A tymczasem od rozpoczęcia Waxa ani razu nie nałozyłam go solo. Hmm... świruję powoli Dziękuję jeszcze raz ![]() Powiedz, można coś od Ciebie odgapić? Wrócę jeszcze do Twoich pięknych włosów - są wspaniale gęste i loki są mięsiste. U mnie drobne kosmyki kręca się samodzielnie, a tylko kilka zawiązuje się w podobne do Twoich pukle (zdjęcia robię zwykle kilka godzin po myciu, bo po wyschnięciu każdy kosmyk sobie sam się wije, co wygląda jak strąki). 2,3 dni po myciu przy twarzy mam 4,5 korkociągów mięsistych, reszta to jakiś przypadek. Dlaczego?! Ach, czy to tylko wina skrętu czy może wina cienkich i rzadkich włosów? Masz/macie jakiś pomysł? Edit: Syrekna - zajrzałam do zagranicznych wrtykułów - kawal dobrej roboty! Brawo ![]() Convallaria powodzenia w pielęgnacji, koniecznie zdawaj relację! ![]() Tego żelu nie znam, a na KWC nie ma składu. Lil Bon Bon idzie zima, więc jeśli nie musisz, nie myj włosów 2 razy w tygodniu. jaki jest ten szampon? Patrzyłam na KWC, ale nie znalazłam. Czy chodzi o taki ze skrzypem i rozmarynem? Jeśli w składzie jest SLS lub SLES, to może one powodują dodatkowa objętość? Strzelam. Może spróbuj choć raz umyć odżywką i wówczas zobaczymy, czy nadal będzie aż tyle objętości. Osobiście radowałaby mnie taka objętość. Ech... Mariend celowo nie używasz produktów do stylizacji? Może warto po coś sięgnąć (Paloma, balsam Nivea, żel lniany), by podkreślić loki? Możesz też mieć gorsze dni, niekoniecznie to musi być wyłącznie wina waxa. Albo ogrzewanie masz za moco odkręcone. Monika641 ładniutkie włosy Nie muszą kręcić się równomiernie na całej głowie. Niestety sama musisz zaobserwować, jaka długośc jest dla Twoich loków najlepsza. Czasem najlepiej kręcą się krótkie, innym razem skręt pojawia się dopiero przy odpowiedniej długości. W zasadzie nikt poza Tobą sama nie powie Ci, jaka długośc będzie dla Ciebie najlepsza. Nie ma jednej właściwej odpowiedzi obowiązującej w każdym przypadku.Supełki to sprawa zniszczonych końcówek. Trzeba będzie lepiej odżywić włosy, by końcówki się nie rozdwajały. Poza tym olej na same końcówki tez pomoże, ale nie ograniczaj się tylko do niego. Syrenka na stanowisku i już pomogła Powodzenia w pielęgnacji! Zuzaj ależ historia! ![]() Syrenka juz napisała, byś włączyła odżywkę i maski. Popieram Sama Gloria i Mrs. Potters, szczególnie teraz, gdy nadchodzi zima nie wystarczą. Lakier też bym zarzuciła, chyba że od wielkiego wyjścia. Cóż z tego, że kosztuje krocie? Kosmetyki profesjonalne też kosztują mnóstwo kasy, a w większości są nie dla nas. Osobiście ponownie przekonuję się do tego, co krajowe i zamierzam wspierać polski przemysł. Polskie ceny też ![]() Czytałam, że szampony "oczyszczające" to tylko mydlenie oczu. Wystarczy najzwyklejszy szampon ziołowy - też sobie poradzi. A jeśli nadal masz wątpliwości dorzuć aspirynę lub sodę (zaznaczam, że sama tego jeszcze nie robiłam, mam opory). Możesz wkleić jego skład? Pachnie mi sodą. Jestem ciekawa... Fluid revlona też mnie się nie podoba. Co prawda dimethicone jest modyfikowany, ale te polyquaternium i inne cuda. Brr... Nie, tego bym nie kupiła. Można zostawić na wielkie wyjście, ale na co dzień zbyt kontrowersyjne. Oczywiście oceniam przez pryzmat włsnej pielęgnacji. Jeśli jednak myjesz odżywką, nie warto za często sięgac po ten fluid. Wklej, proszę, swoje doświadczenia z pielęgnacją w dzienniku regeneracji (link w mojej stopce). Będzie się pięknie rozwijać i posłuży nam wszystkim! Do dzieła! ![]() Anka.d kuruj się! Mnie tez denerwują te okienka. Raz się pojaiwają, to znów ich nie ma. Staram się nie denerwować, głęboko oddycham ![]() Alez jestem ciekawa Twoich loków bez suszarki! Ciekawe, gdybyś dała im wyschnąć samym tylko zrobiła ręcznikowanie dodatkowo. Próbowałaś?
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2009-11-14 o 22:16 |
|
|
|
#10338 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Moje włosy zachowują się grzecznie i dobrze się kręcą od około 2 tygodni, jestem pewna, że jak się do tego przyzwyczaję zaprzestaną, wkleiłam w dzienniku również obraz złego skrętu. Możesz śmiało korzystać z każdego mojego pomysłu czy przepisu porostowego, wcierkowego czy psikadłowego ![]() Pomyślę nad wklejeniem do bloga kilku przepisów, modyfikacji wcierkowych i psikadełkowych. Wydaje mi się, że jest pewne podobieństwo Twoich włosów do moich, tzn skrętu, Twoje są co prawda mniej gęste i krótsze, ale na głowie mieszają się świderkowo pokręcone pukle i mniej pokręcone kosmyki (zastygłe jakby w pół-skręcie), ja też tak mam, tylko jak pisałam, udaje mi się od niedawna zmusić więcej moich włosów do kręcenia się. Jest to związane zapewne też z długością, podrosły mi trochę od czasu feralnego cięcia (24.09) i z sposobem schnięcia. Popatrz na to zdjęcie: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...47423b7b5.html Zrobilam je miesiąc temu, różnica kolosalna w porównaniu z najnowszymi fotografiami. To jest skręt jaki uzyskałam przy porannym myciu włosów przy samodzielnym schnięciu. Teraz wilgotne włosy schną i kręcą się w nocy podczas snu. W ciągu ostatniego roku przetestowałam mnóstwo odżywek i masek, wiele odrzuciłam, na bieżąco notowałam co mi najbardziej odpowiada a co nie. Lista kosmetyków, które moje włosy lubią liczy sobie około 20 pozycji. Są to kosmetyki bezsilikonowe, z silikonami, ziołowe, ciężkie i lekkie. Metodą prób i błędów też do tego dojdziesz. Do tego dochodzi psikadło, które mam nadzieję będzie w końcowym etapie zawierało składniki pełniące różnorakie funkcje (humektanty, emolienty, oleje, substancje 'naprawcze(?): liposomy, ceramidy; witaminy itd., część tych substancji zostanie, część odrzucę). Może znaczący jest fakt, że lepiej (dobrze zrozumiałam?) kręcą Ci się włosy po kilku dniach po myciu? Różnica między naszymi włosami jest jeszcze taka, że ja moje myję codziennie, mogę sobie pozwolić na obciążenie olejkami, bo po 24 godzinach je zmyję, bez mycia po 3 dniach moje włosy mogłyby wyglądać katastrofalnie. Podsumowując ten przydługawy wstęp jestem zdania, że odpowiednia pielęgnacja jest w stanie wydobyć co w naszych włosach najlepsze, ale do tego jak ona (pielęgnacja) ma wyglądać trzeba dojść samej po wielu tygodniach prób. [I tak się okaże na wiosnę, że to co się sprawdzało w zimie na lato jest nieodpowiednie I tak w kółko.
|
|
|
|
|
#10339 |
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Oj, Syrenko, to wszystko prawda.
Dziękuję ślicznie za zgodę na kopiowanie Popatrzę, popróbuję i muszę się jeszcze sporo nauczyć. W końcu pielęgnuję włosy niecałe 2 miesiące. jeszcze daleka droga przede mną. Zaczynam się jednak obawiać, że zapuszczę i będzie to, co na zdjęciu z 2003 roku Kręcone końce i prosto przy skórze głowy Rzeczywiście, róznica wyglądu włosów z dziennika i podanego linka jest diametralna. Ale to chyba również sprawa długości Twoich włosów. Niestety, muszę się zgodzić z Twoją opinią co do feralnego ścięcia. Teraz jest o niebo lepiej! Piszesz tyle o hinduskich ziołach i olejkach. Zaplanowałam ich zakup po wykończeniu kokosa i migdałka, ale czuję, że mogłyby być świetne na zimę. W końcu musiałabym tylko pojechac na drugi koniec miasta... Tak Szukam tez czegoś, by wspomóc skórę głowy - jest dość wrażliwa i - niestety - pojawiaja się na niej pryszczyki. Większośc wcierek/kosmetyków ma oddziaływac na cebulki, a skóra głowy potraktowana po macoszemu. Znalazłam takie coś: Chihtsai. Jest nawet wątek o tych kosmetykach, ale nie pojawiło się w tym wątku nic o składach. Nie przejrzałam jeszcze wątku składowego, a przeszukam, kiedy juz coś z tej strony wybiorę. Masz może z tym jakieś doświadczenia?
|
#10340 |
|
Wtajemniczenie
|
Eloe moge dać fotke, ale jestem dzisiaj oklapus, wiec szału nie bedzie. i błysk (btw dziekuje za wczesniejsze komplementy
) nie jest taki jak na zdjeciach. owszem troche sie blyszcza, ale lampa od aparatu dodaje im blasku 3 razy wiecej ![]() co ro recznikowania - probowalam na samym poczatku mycia odzywka (czyli ok 3 tyg temu) i wydaje mi sie ze to jednak nie dla mnie. moje wlosy sa bardzo miekkie i podatne na zmiane ksztaltu, wiec jak sie jakis kosmyk nie tak zawinie jak trzeba to potem tak juz zostanie do kolejnego mycia. to samo jest po nocy. jak spie za dlugo na jednym boku to fryzurą tego co mam rano na glowie nie da sie nazwac. dlatego myje rano i u mnie bardziej sie liczy ilość nocy przespanych po umyciu niż dni. z reguły jest to jedna, a i tak na drugi dzien kicha. syrenko jeszcze tego maxi wywiadu nie skonczylam. jest jeszcze (najdłuzsza) część o myciu ale jako kolejny mam ochote na ten o aloesie (tez od no-poo jilipoo, tez w formie wywiadu o ile dobrze pamietam)
|
|
|
|
#10341 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kluczowa wydaje mi się kwestia jak Twoje włosy będą się kręcić wraz ze zwiększaniem długości oraz sposób cięcia/wycieniowania. Moje włosy w miarę dobrze się kręcą do 3 miesięcy po wizycie u fryzjera, potem potrzebują wycieniowania. Myślę, że warto by podpatrzeć co Chihtsai oferuje w swoich produktach, zobaczyć na mazidłach i innych stronach co jest polecane do skóry twarzy, przejrzeć składy gotowych wcierek/odżywek i wymyślić własny przepis (albo kupić coś gotowego). Ja bym pomyślała nad odżywką, którą można wzbogacić olejkami (wit. E, olej jojoba), Palomą, gliceryną, pantenolem, liposomami, ceramidami, alantoiną, bisabobolem; płynem wzbogaconym powyższymi substancjami ( i innymi, trzeba by poszperać na stronach mazidłowych). Tu jest wcierka na bazie lipoderminy http://mazidla.com/index.php?option=...d=295&Itemid=2 obyłoby się bez alkoholu i glikolu, który tez może podrażniać (a jantar jest chwalony bo nie ma alkoholu (ma glikol), ale ma konserwany na które ktoś psioczył w wątku porostowym, bo podrażniały), tylko trzeba by wymienić połowę składników ;-) Niedawno wpadła mi w oko taka kuracja: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-3...kore-glowy.htm i taka (bazowa) odżywka: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=844 Warto by popatrzyć co oferują helfy co działa na skórę głowy, niektóre zioła działają nie tylko na porost ale i leczniczo na skórę głowy (neem mi się kojarzy). Można nakładać zioła ale i oleje (ostatnio wynalazłam sposób: na skalp nakładam za pomoca buteleczki z aplikatorem-dziubkiem olej hinduski, a na włosy czysty kokos/shea) Trochę chaotycznie wyszło, ale niemłoda godzina ![]() Kwas hialuronowy zrobił coś dziwnego z mojego psikadła, tzn z buteleczką, leci nie mgiełka, ale normalny strumień płynu. Możliwe, że gęstość jest zbyt duża, bo HA prosto z lodóki jest dosyć gęsty. Edit: Eloe, Chihtsai wygląda interesująco, ale albo trafiłam na jakąś bardzo drogą stronę albo ceny mocno skoczyły w górę (w porównaniu z tym co dziewczyny piszą na początku wątku), może warto by sprawdzić czy od dystrybutora wychodzi taniej i faktycznie pierw poznać składy. Edytowane przez syrenka Czas edycji: 2009-11-15 o 14:10 |
|
|
|
|
#10342 |
|
Wtajemniczenie
|
...
|
|
|
|
#10343 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Grzywka od wilgoci się skręca i jest jakby tłusta i wychodzi mi na czole nie wiadomo co. Juz nawet rozważałam zapuszczenie jej ale mam wysokie czoło i bez grzywki wyglądam strasznie. W ogóle ostatnio mam dośc moich włosów, nawet nachodzą mnie myśli żeby je ściąc.
|
|
|
|
|
#10344 |
|
Zakorzenienie
|
hej.
jestem wlasnei w trakcie lektury watku, ale juz po obrazkach widze, ze z tymi lokami to moze byc prawda. ostatni raz mialam dlugie wlosy jak nie mialam pojecia o instnieniu prostownicy i to co bylo na glowie suszylam i prostowalam na szczotce uzywajac preparatow do prostowania wlosow.efekt utzrymywal sie jakies pol godziny , potem wszystko wracalo do swojej zwariowanej formy wtedy nie mialam lokow, tylko takie puszace sie niby-fale(albo mi sei tak wydawalo ).wieksze i mniejsze![]() wiec generalnie jedno uczucie bylo dominujace - nienawisc do swoich wlosow - bo duzo ich, bo ciezko z nimi, bo nie sa jedna lsniaca fala tylko odstajaca poprzerastana szopa .coz, teraz nie przychodzi mi nic innego do glowy jak zapuszczac dalej i dbac . i obserwowac co sie bedzie dzialo
|
|
|
|
#10345 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Poczytaj ten wątek oraz dziennik regeneracji loków i fal. Nie obrazimy się jeśli podzielisz się z nami co zdecydowałaś stosować do swoich włosów i jakie są efekty
|
|
|
|
|
#10346 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#10347 |
|
Zakorzenienie
|
wstawiam to co jest na glowie zanim zmocze, wyczesze i zrobie z tego cos nadajacego sie do wyjscia"do ludzi"
.moze ktoras z was podejmie sie ekspertyzy
|
|
|
|
#10348 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#10349 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez Tindomerel Czas edycji: 2009-11-15 o 12:41 |
|
|
|
|
#10350 |
|
Wtajemniczenie
|
@@@ Syrenka- u-lalaaa, ale żeś sobie ładny i miękki skręt wypracowała! Śliczny jest! I skoro mówisz, że kręcą Ci się lepiej gdy są dłuższe- to chciałabym widzieć Cię z długością np. do zapięcia stanika..
Napisałaś w dzienniku, że unikasz protein. Mogłabyś mi wytłumaczyć, czemu? Bo ja jestem jeszcze trochę zielona w tej kwestii i nie znam wszelkich niuansów. Czy ze względu na "przekarmienie"? I dziewczyny- co należy do protein, a jest w odżywkach do włosów? -owies? -keratyna? -jedwab? -co jeszcze? Aha..no i czy różowy Yung ma w składzie proteiny? Bo ja już zgłupiałam, boję się przeodżywienia moich włosów.. :-/
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:50.

W poniedziałęk ruszam na zakupy a tym czasem włosy będę spinac klamrą.

**** No więc jeszcze raz ;D :
Postaramy się pomóc, napisz jednak, czego używasz na dziś i co chciałabyś zmienić. Na tę chwilę zbyt ogólnie 

):
).W sumie nie wiem o co mi wtedy chodziło, bo właśnie wtedy włosy zaczęły i się same kręcić (efekt wycieniowania), bez żadnych koczków etc., czyli tak jak zawsze chciałam). 

), co jest, jak dla mnie przynajmniej, dość duża cena, jak na 'lakier', więc szkoda mi go tak po prostu wyrzucić, dlatego spróbuję, jak coś zacznę złego zauważać, to odstawię, a co mi tam

Grzywka od wilgoci się skręca i jest jakby tłusta i wychodzi mi na czole nie wiadomo co. Juz nawet rozważałam zapuszczenie jej ale mam wysokie czoło i bez grzywki wyglądam strasznie. W ogóle ostatnio mam dośc moich włosów, nawet nachodzą mnie myśli żeby je ściąc.