|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#10351 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: naturalne loki, loczki, fale i ich pielęgnacja cz II
Cytat:
![]() chociaz u mnie po zuzyciu pierwszego opakowania i dodawaniu jeszcze protein do odzywki nie zaobserwowałam nic negatywnego ![]() musisz kombinowac, bo u kazdego sprawdza sie cos innego laudik: mi sie wydaje ze mogą z tego być nie tylko fale, ale i grube loki! masz moze zdjecie 'nieułożonych' włosów z czasów gdy były dłuższe? czy nie dawalas sobie robic zdjec w takim stanie? :P rzeczywiscie taki skret przy takiej dlugosci moze byc problematyczny, bo daje wrazenie rozczochrania, ale moze zamiast suszenia na szczotke spróbuj je delikatnie odprostowac na jakas odzywke bez splukiwania? mam na mysli nalozenie kapki odzywki na rece, rozsmarowanie i przejeżdzanie po wlosach palcami jak grzebieniem, poki sa mokre (i powtorzenie tego kilka razy w miare schniecia) moze to je troszke wygładzi i oszczedzisz sobie suszarki? Edytowane przez anka.d Czas edycji: 2009-11-15 o 14:46 |
|
|
|
|
#10352 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Do zapięcia stanika? To pewnie za jakieś 10 lat ![]() Unikam protein bo moje włosy dosyć szybko dają mi znać, że ich nie lubią. Wykazują właśnie symptomy przekarmienia nimi, czyli się prostują, puszą, wyglądają na suche. Czytałam, że jeśli wprowadzamy do pielęgnacji proteiny należy też wprowadzić składniki mocno nawilżająco-odżywcze żeby zminimalizować efekt przekarmienia. Yung różowy ma w składzie proteiny, dlatego go odstawiłam, na początku było fajnie, po kilku dniach coraz gorzej. Chyba w tym wywiadzie radzą jak często stosować kuracje proteinowe. Ale są włosy, które bardzo lubią proteinowe maski i odżywki, czyli proteiny im służą, jeśli nie obserwujesz nieporządanych efektów stosuj preparaty, które zawierają proteiny. Tu są artykuły o proteinach: http://thenaturalhaven.blogspot.com/...ning-part.html http://thenaturalhaven.blogspot.com/...t-2-of_03.html Kto ma ochotę potłumaczyć? ![]() Edit: Kallos mleczny ma np Hydrolized Milk Protein. Edytowane przez syrenka Czas edycji: 2009-11-15 o 14:59 |
|
|
|
|
#10353 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zawsze warto dowiedzieć się czegoś więcej, żeby włosom pomagać, a nie szkodzić
|
|
|
|
|
#10354 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#10355 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#10356 |
|
Wtajemniczenie
|
Podałam tam 3 linki więc macie szansę się podzielić ;-)
W razie czego może któraś z Was miała by ochotę przejrzeć któryś z artykułów, które tu wpisałam: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4777 |
|
|
|
#10357 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() to narazie wezmę ten http://www.naturallycurly.com/curlre...p-on-silicones |
|
|
|
|
#10358 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Chociaż ja nadal się z moimi męczę bo coś się prostują ( patrz jaka przewrotność ) ale jutro ( a najpóżniej we wtorek ) ruszam na zakupy i pomogę im się kręcic
|
|
|
|
|
#10359 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#10360 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#10361 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://jillipoo.blogspot.com/2009/03...tor-is-in.html Wydaje mi się, że autorom zdarza się mówić rzeczy, które są sprzeczne
|
|
|
|
|
#10362 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) i niestety nie mam adnego nadajacego sei zdjecia - po pierwsze dlatego, ze na 80 procentach mam zwiazane wlosy, a na tych nielicznych "z wlosami" mam w miare wyczesane - tylko wtedy decydowalam sie na rozpuszczone gdy sie nad nimi napracowalam.a potem szybciutko zwiazywalam jak zaczynaly wariowac.zeby chociaz byly te wlosy cienkie to nie byloby problemu, ale wlasnie pzrez ich niepokornosc i glownie pzrez ilosc i gestosc ostatnie 9 lat mialam wlosy o dlugosci 1-4cm(te 4 cm w najdluzszym miejscu )poszperam jeszcze raz i cos wstawie do oceny - choc i za ta bardzo dziekuje. przy okazji - moja siostra ma tzw. wlos karaibski (inaczej mowiac afro) wiec ja cale zycie uchodzilam za z prostymi wlosami i pewni dlatego mi nie pzryszlo do glowy , ze to co ja mam na glowie tez sie na loki kwalifikuje
|
|
|
|
|
#10363 |
|
Zakorzenienie
|
pokazuje jakies stare zdjecia z wlosami - ale z wyprostowanymi i ulozonymi (niby
).jakosc fatalna, bo robione zdjecie komorka ze zdjecia analogowego![]() tak mniej wiecej wygladaly moje wlosy po zabiegach prostujacych. tym razem, tzn pzry tym zapuszcaniu zostawiam jak jest, zastosuje sie do porad wizazu i zobacze jak bedzie
Edytowane przez laudik Czas edycji: 2009-11-15 o 20:29 Powód: literowka |
|
|
|
#10364 |
|
Wtajemniczenie
|
witam was,
w zeszłym tygodniu końcówki podcinałam-metodą Loraine, spodobało mi się - łatwo-a czy krzywo raczej nie bo obcinałam po około 0,8-1 cm-nie będzie widać jak coś-boba przecież nie mam Ostatnio chodza mi po głowie małe figle-myślę o zmianie koloru włosów (miedziano miodowy ![]() Ostatnio nie mam czasu nic z nimi robić oprócz mycia i kilkuminutowej odżywki. wAX miałam kupić, ale na razie nie było czasu-może wreszcie w tym tygodniu
|
#10365 |
|
Wtajemniczenie
|
Na razie część 1, jutro lub pojutrze postaram się wrzucić 2 część
![]() Enjoy ![]() Znaczenie wielkości w odżywianiu proteinami część 1. Proteiny składają się z aminokwasów (istnieje 20 różnych typów aminokwasów). Aminokwasy te połączone są ze sobą wiązaniami peptydowymi. Rodzaj i liczba aminokwasów tworzących proteiny jest determinowana genetycznie. Na proteiny składa się od kilkuset do kilku tysięcy aminokwasów. Proteiny używane do pielęgnacji włosów muszą być podzielone na małe segmenty. Dzieje się tak gdyż proteiny takie jak Kolagen, proteiny pszenicy, czy keratyna są za duże, żeby były użyteczne, pojedyncze aminokwasy są z kolei zbyt małe. Proteiny podzielone na małe segmenty są znane jako Hydrolysed lub Hydrolyzed Protein – po naszemu proteiny hydrolizowane J Dlaczego proteiny hydrolizowane mają właściwy rozmiar? Proteiny aby były użyteczne muszą przyłączyć się do włosa i stworzyć tymczasowe wiązanie. Proteiny składające się z długich łańcuchów aminokwasów nie mogą stworzyć takich wiązań. Z kolei pojedyncze aminokwasy zwykle są łatwo rozpuszczalne w wodzie, więc większość z nich zostanie usuniętych przy płukaniu włosów. Przy zniszczonych włosach proteiny hydrolizowane o bardzo małej wielkości(peptydy(?)) mogą także zostać wchłonięte do kory włosa. Znaczenie wielkości. Trzeba zaznaczyć, że nawet proteiny hydrolizowane mają swoją idealną wielkość użytkową. Na przykład idealna masa cząsteczkowa dla collagen hydrosylates to 2000, dla hydrolizowanych protein pszenicy to 5000-10000. Niestety odżywki proteinowe nie określają masy cząsteczkowej. Białko jajka ma masę cząsteczkową około 33000 – 40000, autorka artykułu piszę, że nie znalazła na ten temat dokładniejszych danych, ale jest przekonana, że jest to zbyt duża masa aby przynieść korzyści w pielęgnacji włosów. Źródło: http://thenaturalhaven.blogspot. com/...ning-part.html Edytowane przez poison.iv Czas edycji: 2009-11-17 o 20:42 |
|
|
|
#10366 |
|
Wtajemniczenie
|
poison.iv ekspresowa jesteś
|
|
|
|
#10367 |
|
Zadomowienie
|
subskrybuje...włosiska mi powoli odrastają a z natury są kręcone więc to wątek dla mnie,z prostownicą pożegnałam się jakieś dwa miesiące temu
Edytowane przez mg78 Czas edycji: 2009-11-15 o 19:38 |
|
|
|
#10368 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja sie wlasnie ogarniam z tematem, ze moze tzreba zmienic stosunek do swojej grzywy i potraktowac ja jako specjalnej troski .do dzis myslalam, ze wlos krecony to musi byc taki na maxa skrecony. ala pudel. jak moja siostra albo moj maz. dzis zrozumialam , ze niekoniecznie
|
|
|
|
|
#10369 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie nowe kręconowłose
![]() Musze zrobić uwagę do mojego psikadła opisanego kilka dni temu: - hydrolat rozmarynowy - 7,5ml - jantar - 7,5 ml - żel Paloma - 5ml - 6-7 kropel oleju (migdał+jojoba) ~ aloes stężony - 1 ml ~ liposomy wzmacniające - 1ml Liposomy i oleje się wykluczają :/ A szkoda bo mi oleje odpowiadają ![]() Nic to, zamiast olejów będą: hydromanil albo lipodermina |
|
|
|
#10370 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Którą byście zaproponowały odżywkę? Kallos odpada (proteiny), Yung odpadł, do Glorii nie mam dostępu, Mrs Potter's ma keratynę (ja używam keratyny w psikadle do odebudowy, więc starczy ), fioletowy Hegron ma lanolinę (to też proteiny?)... Więc.....co pozostaje? Z zaproponowanych odżywek w pierwszym poście to chyba tylko różowy Hegron (https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ra-wersja.html) i Mrs Potter's z zieloną herbą i aloe (https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...bata.html)...?
|
|
#10371 |
|
Wtajemniczenie
|
oba hegrony maja własciwie taki sam sklad. poza tym smierdza, wiec odradzam :P
a mrs potters uzylam raptem 3 razy bo znalazlam gdzies w domu, stalo juz niewiadomo ile. nie moge powiedziec jak dziala na wlosy, ale jest bardzo wygodny w aplikacji i nawet odrobine się pieni. |
|
|
|
#10372 |
|
BAN stały
|
Mam pytanie do loczkowanych które mają cienkie włosy. Czy po zastosowaniu olejów włosy nie sa przeciazone? No i czy nie wyglada jak byscie mialy 2-3 loki z całych włosów? Nakładajac olejek w pierwszej kolejnosci rozcieracie go w dłoniach? (kokosowy) Rycynowy dawal efekt obciazenia na mojej czuprynie boje sie ze z kazdym innym olejem bedzie podobnie.;/
|
|
|
|
#10373 |
|
Wtajemniczenie
|
spioch ja mam cienkie i niczego takiego nie zauwazylam. wszystko zalezy tylko od tego jak dokladnie zmyjesz te oleje.
ja wlasciwie nie rozcieram, jesli wcieram kokosowy to go najpierw rozpuszczam. z reszta -robie 2 typy olejowania - jedno - przed kazdym myciem na noc wcieram taka umiarkowana ilosc - tzn wlosy wygladaja okropnie i totalnie nie wyjsciowo, ale nie brudza, sa praktycznie suche. raz na jakis czas robie taka porzadna maske olejowa (wtedy biore troche oliwy z oliwek na baze i do tego dolewam inne, tych drozszych typu kokos, czy inne w granicach 10 zł za 100 ml to mi szkoda) i wtedy nakladam tego tak ze dokladnie kazdy wlos jest tlusty, lepiej zawinac w cos wlosy, zeby nie brudzic i zeby nie cieklo po karku
|
|
|
|
#10374 |
|
BAN stały
|
anka d. Jak/w czym rozpuszczasz ten olej? Zmywasz go szamponem który normalnie wysusza włosy? Po jakim czasie zauwazylas roznice? Moja czupryna jest b suha ze wzgledu na lecznicze szampony i nie wiem czy bedzie jakas roznica..
|
|
|
|
#10375 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Lanolina to nie proteina, to emolient, jak piszą na mazidłach ma duże powinowactwo do keratyny, przypuszczamy, że może fajnie działać na włosy (jakiś tydzień temu rozmawiałyśmy o kremie do brodawek rossmanna, który ma przede wszystkim lanolinę i kokos w składzie )
Edytowane przez syrenka Czas edycji: 2009-11-15 o 22:45 |
|
|
|
|
#10376 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Hm, no to postaram się znaleźć Potterową, ale nie wiem, czy mi się uda..Wtorek będzie należał do Superpharm, Natury i Rossmana w takim razie. A ja właśnie wcieram Palomę w skalp, związuję włosy i tak śmigam do rana. Jutro postaram się obfotografować, bo nie mam żadnej fotki z "teraz" i nie mogę się podłączyć pod dziennik regeneracji.
|
|
#10377 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Spioch7, ja nakładam trochę oleju kokosowego do filiżanki, wkładam ją do miseczki z gorącą wodą, olej się rozpuszcza. Zmywam szamponem z SLES, fakt, że jest to mocny detergent (z tych szamponowych), ale olej w jakimś stopniu chroni przed jego wysuszającym działaniem, można też stosować łagodniejsze szampony: Babydream, Hipp. ania*aneczka, na poprzedniej stronie napisałam Ci co nieco o Pottersie i lanolinie, nie przegap ;-) Edytowane przez syrenka Czas edycji: 2009-11-15 o 22:52 |
|
|
|
|
#10378 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
), więc on mi się rozpuszczał dosłownie po wzięciu odrobiny w rękę. Teraz mam rafinowane (niestety...)- pierwszy był w butelce, więc wkładałam ją do gorącej wody. Teraz mam w słoiku..więc...suszę go suszarką ![]() Potem nakładam hojnie na włosy- tak, że całe wyglądają jakby były przetłuszczone, związuję w koczka i idę spać. Rano zmywam 2 razy Babydreamem albo raz, porządnie szamponem Joanny z SLS. Następnie nakładam na to jakąś odżywkę (= Wax lub Seboradin) na kilka minut i spłukuję wodą. Voila ![]() Cytat:
Ale.....dziękuję, już wiem, który wybiorę.... Ciasta i wszelka pikanteria, przyprawy i orient, to jest moja miłość. Zaczynając od balsamu do ciała, kończąc na perfumach. No...i teraz na włosach edit: hehehehe...ah, i jeszcze jedno. Balsam do sutów..no ok, jeszcze przeżyję, zrozumiem..ale balsam sutowy do włosów? hahaha....
"Umrzeć przyjdzie,gdy się kochało wielkie sprawy głupią miłością..." Edytowane przez ania*aneczka Czas edycji: 2009-11-15 o 23:03 |
||
|
|
|
#10379 |
|
Wtajemniczenie
|
spioch - myje odżywką (aktualnie hegron) z odrobiną betainy (na oko dolewam tak 15% w stosunku do odzywki)
ale sama odzywka - bez dodatku tez zmywa oleje, najwazniejsze to masować i porzadnie wypłukać czy zauwazylam roznice?owszem, ale zaczelam pielegnacje z kazdej strony na raz i nie wiem czemu przypisac zaslugi ale obstawiam odstawienie szamponu i odpowiednie obchodzenie sie z wlosami poki sa mokre.
|
|
|
|
#10380 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Całą serię balsamów mam w drogerii w Galerii Krakowskiej (drogeria przy aptece europejskiej czy jakoś tak), mają też jakieś Pottersy w drogeriach Firlit. Ten sutkowy (albo brodawkowy) krem ma po prostu nieskomplikowany i 'uniwersalny' skład
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:52.

) ale jutro ( a najpóżniej we wtorek ) ruszam na zakupy i pomogę im się kręcic 
), więc on mi się rozpuszczał dosłownie po wzięciu odrobiny w rękę. Teraz mam rafinowane (niestety...)- pierwszy był w butelce, więc wkładałam ją do gorącej wody. Teraz mam w słoiku..więc...suszę go suszarką
Ale.....dziękuję, już wiem, który wybiorę....