|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4951 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
Cytat:
|
|
#4952 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
no to jakby nie patrzec mozna sobie ladnie przedluzyc macierzynski
26 dni plus kolejne 26 dni to razem 52 dni a to daje hmmm kolejne 2 miesiace platne. dobrze licze?![]() ps. jescze 2 dni opieki
|
|
|
|
#4953 |
|
Zakorzenienie
|
nie było mnie przez weekend i moja depresja się pogłębiła
jak Was jako tako podczytuję to mi lepiej gratuluję pierwszego ząbka i tego, który pewnie zaraz się pojawi widzę, ze rozmawiacie o mieszkankach, czyli o powodzie mojej depresji Tomasz już powoli wyrasta z kołyski, a to znaczy, że musimy rozejrzeć się za łóżeczkiem, a to znaczy przemeblowanie, bo nie mamy miejsca chyba musimy zmienić łóżko na mniejsze i składane zaczęłam rozpamiętywać, że gdybyśmy wcześniej się zdecydowali na mieszkanie za tą kwotę byśmy mieli 2 razy większe, bo zdążylibyśmy przed tym skokiem cen.... że decyzja o dziecku była przedwczesna, bo najpierw powinniśmy się uporać z "karierą" i pieniędzmi zamiast planów o rozwoju zawodowym mamy obawy, że małż straci pracę... i ogólnie jest do
|
|
#4954 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zuzka ma tak samo nie tak do konca sama siedzi ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() tylko jak wszystko wykorzystasz to pozniej moze byc ciezko bez urlopu no chyba ze zamierzasz zrezygnowac z pracy i do innej nie isc to pomysl jak najbardziej ok Cytat:
rozmawialam dzis z moja pania dyr i szkoda gadac, wiem ze moge zlozyc ten wniosek o obnizenie czasu pracy i bede chroniona ale teraz juz nie wiem czy tak chce miesiecznie mamy sporo kosztow i raczej nie stac na to zebym mogla zostac w domu ale jakos to bedzie mieszkanie tez male ale wlasne i tym sie pocieszam bedzie dobrze a gdyby nawet maz stracil prace (tfu tfu) to na pewno znajdzie cos nowego |
|||||
|
|
|
#4955 |
|
BAN stały
|
hej mamusie
będę próbowała kilka razy dziennie może załapie że z rączkami pod soą będzie jej lepiej niż z rozrzuconymi...niedziela szybko zleciała jak zwykle za szybko. Mąż poświęcił nam całą niedzielę i był grzeczny ![]() p4w dopiero doczytałam twój wpis Załącznik 2658258 |
|
|
|
#4956 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4957 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#4958 | |
|
Wtajemniczenie
|
I u mnie INKA z mleczkiem
![]() ![]() ![]() Cytat:
Ja tez nie mam luxusów, co prawda mam 2 pokoje +kuchnia+łazienka = II pietro u rodziców :/ Marzy mi sie wlasne lokum, ale jeszcze troszke musze poczekac... A co do decyzji o dziecko... no wiesz ... zamiast sie cieszyc ze masz takiego fajowego synka Wszystko sie ułozy, kariera i pieniadze nie sa najwazniejsze! Ja tez niewiem co z moja praca bedzie ale damy sobi e rady. Juz mam pomysł. Chce miec cos swojego i dla siebie pracowac wiec czekam co pokaże życie.P.S. Gdybym wczesniej wiedziała ze mieszkania beda tyle kosztowac to tez bym była madrzejsza i juz bym miała mieszkanko, ale teraz nie ma co juz tego przeżywac Głowa do góry
|
|
#4959 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ah te tvnie dalej jak wczoraj pisalam ze moja mala nie chce tv ogladac, odmienilo sie jej, bo wczoraj caly czas probowala zerkac jak byl wlaczony
|
|
|
|
|
#4960 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki za słowa wsparcia, ale trudno mi sobie darować pewne decyzje, a raczej ich brak
jedyna pociecha to śliczny zdrowy synuś idziemy na spacer póki nie pada - do zobaczenia
|
|
#4961 |
|
Rozeznanie
|
Wiecie ile czasu dzis nadrabialam? Ponad 4h
![]() Napisze co pamiętam, niestety nie bedzie tego wiele, więc przepraszam Cass ślicznie się Kubuś przewrca ![]() Aniu bardzo sie cieszę, że wizyta u neurologa obaliła Twoje obawy. Teraz trochę pocwiczycie i wszystko będzie ok Megi przykro mi z powodu teścia, z moim teściem było jeszcze bardziej niespodziewanie, bo poraził go prąd i nie przeżył, zmarł w tym roku w maju , więc z dwojga złego zawsze to lepiej wiedzieć późno niż wcale...syla miałam pisac o lekach jakie sobie tu przywiozłam, ale jak doczytalam do konca to sie okazuje że i tak za późno ![]() eleeri oby tak Mateuszkowi się poprawiło to spanie i zostało na dłużej, w końcu musi Ci wynagrodzic to co Ci zafundował do tej pory, nie ?Svinecka a ja mogę na tę Twoją fryzurkę zerknąć ? Kuruj się kobieto, bo bez Ciebie to ta Twoja rodzinka zginie!Sweet ja też chcę zaproszenie Marica świetnie się Martynka smieje i gratuluję pierwszego ząbka - ciekawe które dzieci załapią się na podium ?złoto już przepadło![]() Katarzynko współczuję straty pieska, wiem jak to boli, bo sami uśpiliśmy naszego jak bylam na studiach - ryczałam jak dziecko ![]() Skierko spóźnione życzenia urodzinowe czekoladko a ja taszczyłam do Chin wszystkie ciuszki Pati, bo jak jechałam nie znałam jeszcze płci, a potem się okazało, ze na darmo, bo przeciez Piotrus w różowym nie bedzie chodzil , a Pati miala 95% różowychPewnie wiele zapomnialam wiec przepraszam. Z tego co zanotowałam to na niejedzenie słodyczy były chętne: gorgulek, syla, tru, anulka i wredna, a widze że tylko gorgulek wystartowała ze mną, co z resztą?? jesli nie jecie to wrzuccie w podpis Anulka zaczynasz cwiczenia? bo chyba jako jedyna sie zgłosilas...dołącz, bedzie mi razniej ![]() No i musze konczyc bo ide kąpać Piotrusia, ale potem jeszcze coś napisze
|
#4962 |
|
Rozeznanie
|
A u nas noc była spokojna spala do 7.40 od 20, myslalam, że jak ten zabek zaczał sie tak wyzynac to bedzie cięża nocka ale bylo spoko
. Teraz moja panna leży obok na łóżku i gada jak szalona, i bawi się dydokiem bo ona siama sobie go włożyć musi . Oj ale musze sie wyzalić: mam doła strasznego, przez te kłopoty co wam pisąlam, że sie nie odzywałam. we wtorek dostalam pismo, ze szkoły, że zostałam skreslona z listy studentów a jestem już na 2 roku mgr, z powodu nie złożenia w terminie indeksu i karty, byłam w szoku ryczała z 2 dni bo oddałam indeks staroście, tak jak przez ostatnie 4 lata, no ale mój tz okazał zdrowy rozsądek i zadz do łodzi to wyjasnić, pow mu że moge sie dwołać ale trzeba zapłacic 150 zł i przysłac indeks i pismo w ciągu 14 dni. dzis zaraz pisze pismo wplacam kase i wysylam. ale to niesprawiedliwe, że ja mam płacic skoro starosta przepił mój indeks, a jak zadz do niego to beszczelny nawet nie raczył przeprosic że przez niego wyleciaam![]()
|
|
|
|
#4963 | |||
|
Rozeznanie
|
Martynka dziękuje wszystkim za gratulacje
![]() :p ijemy:![]() :pi jemy:Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() o to moze na zabka??? albo brzusio go boli, moja jak ja boli brzusio to tez sie tak kreci ale wtedy dam troszkę infacolu i cyca i spi dalej |
|||
|
|
|
#4964 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
o jacie co za lelak ![]() napisz w tym odwołaniu że to nie z twojej winy wynikło z tym indeksem tak i myślę że nie powinni robić problemu.
|
|
|
|
|
#4965 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4966 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#4967 |
|
Zadomowienie
|
Witam mamusie
Muszę Was nadrobić, bo przez weekend Was zaniedbałam ![]() Dzisiejszy dzień mam pechowy. Robiłam pranie wypadł wąż i cała woda wylała się na łazienkę ![]() Moje dziecie pobiło dzisiaj rkord Jak poszła wczoraj spać po kąpieli czyli o 19tej to spała dzisiaj do 11![]() Piękna pogoda dzisiaj zaraz spadam na długi spacerek ![]() Wpadne później paaaaaaaaaaa
|
#4968 |
|
Zadomowienie
|
czesc
![]() my juz po spacerku, Tomuś spi mi na rekach bo on normalnie w lozeczku to nigdy nie zasnie...A taka kupe dzis strzelil ze cale ubranko sobie zabrudzil marica nie martw sie wszystko na pewno sie wyjasni ![]() a co do mojego nie jedzenia slodyczy to niestety nie wyszlo i raczej nie wyjdzie,bo ja tak odreagowuje stresy...
|
|
#4969 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
takiego mam stersa.Ja też planuję odchudzanie, ale ze slodkiego nie zrezygnuje, spróbuje ograniczyć ale zrezygnowac nigdy |
|
|
|
|
#4970 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień doberek
Dzisiaj dla odmiany niewyspana ![]() Bartek nawet spał, ale niespokojnie, więc czuwałam, wstawałam, patrzyłam, czy mu nie zimno itd itp nad ranem zaczął płakać i się prężyć, chyba miał problemy ze zrobieniem kupki, no, ale w końcu poszło mu jakoś, bo po zrobieniu od razu uśmiech wyskoczył i tym sposobem nie śpimy od 6 ![]() Dla mnie to środek nocy, no, ale cóż zrobić.Siła wyższa. Cytat:
Ja mam wrażenie, że gdyby Bartek poszedł spać nawet o północy to wstałby koło 7 ![]() Cytat:
widocznie tyle potrzebuje snuCytat:
![]() Wtedy mu mówię, żeby Bartka przewinął to mu ból głowy szybko przejdzie. Cytat:
Sami mamy na głowie horrendalny kredyt na dom (tzn w sumie tz ma), w którym ku woli ścisłości ja nie chcę mieszkać.Ale to już inna bajka ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Zaraz sprawdzę![]() Za słodyczami nie przepadam, ale jak chcecie, żeby było Wam raźniej to dopiszcie mnie do listy ![]() Chciałam się pochwalić, że od tygodnia zaczęłam ćwiczyć a6w i chyba widzę już efekty. Ale waga stoi w miejscu, a nie jem nic takiego tuczącego ![]() Cytat:
Swoją drogą co za $^&*&^%$ z tego starosty
|
|
#4971 | ||||
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
moje dziecko chyba sie zlitowalo nad chora matko bo wstal dzis w nocy tylko raz
rano jeszcze wstal dwa razy ale go przeciagnelam i lezakowalismy do 12 ![]() Cytat:
my juz gadamy ze soba jakos my sie tak dlugo nie umiemy klocic - maks to byl tydzien ale nie mieszkalismy jeszcze razem i to byla mega klotnia i kazde sie unioslo honoremeee to ciepla herbatka wieczorwem i lozio Cytat:
my tez sie nie miescimy - nigdzie nie moge upchnac naszych rzeczy, za malo miejsca na wszystko - Eryka pokoj jest tak maly, ze nie wiem jak chlopaki sie tam we dwojke zmieszcza - a gdybysmy nie czekali z mieszkaniem do ostatniej chwili to bysmy miesli wieksza albo i dom Cytat:
ehhh zeby jeszcze ta rodzinka zdawala sobie sprawe z tego ![]() Cytat:
ale nie martw sie napewno Cie przywroca, tym bardziej, ze placisz - wszystko jest wymyslone po to zeby kase zbieracu nas tez co chwila kogos skreslali, przywracali i tak w kolko ale zawsze przywracali po dostarczeniu pisma lub innych potrzebnych rzeczy ufff jak dobrze, ze ja to mam juz za soba
|
|
|
#4972 |
|
BAN stały
|
a ja na spacerek idę jakoś zaraz bo Amelce się już nudzi
|
|
|
|
#4973 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
kto za mnie odkurzy, umyje podlogi, zmieni posciele i zrobi obiad
![]() nie chce mi sie i jeszcze nic nie zrobilam ![]() dziewczyny a za te 26 dni urlopu placi pracodawca czy zus?
|
|
#4974 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Kiedy ja Was nadrobię??? ... produkcja idzie pełną parą, a ja nie mam czasu nawet przecyztać wszystkiego ![]() Bartosz śpi ... zjadł 2 cyce i padł ... On coraz więcej je ... i co raz częściej ... moze pora wprowadzić coś nowego do jego diety ![]() Martynko - gratuluję pierwszego ząbka!!! ![]() P4W - będzie dobrze!!! Skierko - spóźnione zyczenia urodzinowe!!! Megi - przykro mi z powodu teścia! Dziewczyny, która z Was bierze Cerazette??? ... macie jakieś skutki uboczne? - ból głowy, pogorszenie cery, plamienia??? Oczytałam się w necie i juz nie wiem czy brac te tabletki czy nie ![]() ---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Cytat:
za urlop płaci pracodawca |
|
|
|
|
#4975 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Aniu ja biore te tabletki i nie mam zadnych skutkow ubocznych - co prawda dostalam okres w polowie opakowania ale to byl okres a nie plamienia
|
|
#4976 |
|
Raczkowanie
|
Cass nie ma, ale ja też jestem czujna
- chryzolit proszę się ujawnić [/QUOTE]![]() Rrrrozkaz ![]() Przepraszam, że z czterodniowym poślizgiem, ale dopiero dziś weszłam na wątek I tak sobie kanapeczkę jem, zieloną herbatkę popijam, gdy na stronie 153 Miramejek przywołał mnie do porządku, no więc - jestem![]() Może ciężko w to uwierzyć, ale już od kilku dni obserwowałam akcję wychowawczą Cass, zastanawiając się, kiedy na mnie padnie Nie to, żebym nie chciała, ale... wiadomo - im później, tym trudniej Taka jakaś dziwaczna mieszanina nieśmiałości i oporów Uwierz, Katarzynko, można i tak![]() Obserwuję/czytam Wasz wątek od samych początków, tj. odkąd jakoś w grudniu zaczęła się zbierać grupka dziewczyn i oznajmiać, że jest w ciąży, a termin ma na lipiec/sierpień... Pamiętam wszystko doskonale pamiętam "babciną" szafę p4w i to, jak mąż chciał ja przywiązywać do kaloryfera, gdy wychodził z domu pamiętam, jak finiszująca już właściwie Czekoladka czyściła wszystkie fugi w okolicy pamiętam zakupowe szaleństwa Unholy na allegro (ciuszki) Pamiętam niekończącą się sagę pt. "Jaki wózek i dlaczego nie ta gondola" oraz czyjeś za małe rurki ciążowe krążące wśród dziewczyn z wątku Mam większość Waszych słynnych przepisów, choćby na kartacze Doskonale zdaję sobie sprawę, że dla Was jestem obca, na dodatek o wybitnych cechach podglądacza, ale ja Was doskonale znam, a przynajmniej tyle, ile siebie tu odsłaniacie Wiem, że to potrwa (i to jest cena za rok milczenia ), ale może jest szansa na zaprzyjaźnienie się?Mój Staś przyszedł na świat 23 lipca, o 10.55, mierząc sobie 55 cm i 3300 kg Jest najukochańszym smykiem pod słońcem (tak, tak, ile wizażowych mam, tyle najwspanialszych dzieciaczków ): nocą smacznie śpi, w dzień nie marudzi, płacze, tylko gdy jest głodny, ciągle się uśmiecha i czaruje wszystkich dookoła. Jest malcem butelkowym, od tygodnia wprowadzam nowe pokarmy (i tu będę mieć maaaasę pytań ) i podejrzliwie obserwuję spuchnięte dziąsła Oczywiście, to nie wszystki, ale i tak rozgadałam się nieźle (jeśli weźmiecie pod uwagę rok milczenia, to statystyka i tak wychodzi kiepska Jeśli się zgodzicie, od jutra będę tu stałym AKTYWNYM gościem, rzecz jasna głównie w okolichach śniadania
|
|
|
|
#4977 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tyle godzin?? Cytat:
![]() Cytat:
?sweet jak sama nazwa mówi nie je słodyczy , nie ma zadnej listy, zrob sobie podpis i zaczynajmasz mniejszy brzuch po a6w? przecież to na rzeźbienie brzucha, nie na zrzucanie tłuszczu, kurde ja ćwiczyłam 4 tygodnie i zrezygnowałam, bo wlasnie nic z obwodu nie spadało, dlatego postanowilam przerzucic sie na skakankeKurcze dziś Pati przeciągnęła wieczorem z oglądaniem bajki i jak zwykle sa cyrki z zaśnięciem , jak jest mega zmeczona to nie chce isc spac tylko ciagle wychodzi z płaczem z pokoju chcąc czegoś innegoJuz chyba 10x wyszla, tym razem bo kocyk jaki jej dalam do przykrycia maskotki byl nie tego koloru co chciala ![]() Na szczescie Piotrus śpi juz 1,5h , choc tyle
|
|
#4978 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Rrrrozkaz ![]() Przepraszam, że z czterodniowym poślizgiem, ale dopiero dziś weszłam na wątek I tak sobie kanapeczkę jem, zieloną herbatkę popijam, gdy na stronie 153 Miramejek przywołał mnie do porządku, no więc - jestem![]() Może ciężko w to uwierzyć, ale już od kilku dni obserwowałam akcję wychowawczą Cass, zastanawiając się, kiedy na mnie padnie Nie to, żebym nie chciała, ale... wiadomo - im później, tym trudniej Taka jakaś dziwaczna mieszanina nieśmiałości i oporów Uwierz, Katarzynko, można i tak![]() Obserwuję/czytam Wasz wątek od samych początków, tj. odkąd jakoś w grudniu zaczęła się zbierać grupka dziewczyn i oznajmiać, że jest w ciąży, a termin ma na lipiec/sierpień... Pamiętam wszystko doskonale pamiętam "babciną" szafę p4w i to, jak mąż chciał ja przywiązywać do kaloryfera, gdy wychodził z domu pamiętam, jak finiszująca już właściwie Czekoladka czyściła wszystkie fugi w okolicy pamiętam zakupowe szaleństwa Unholy na allegro (ciuszki) Pamiętam niekończącą się sagę pt. "Jaki wózek i dlaczego nie ta gondola" oraz czyjeś za małe rurki ciążowe krążące wśród dziewczyn z wątku Mam większość Waszych słynnych przepisów, choćby na kartacze Doskonale zdaję sobie sprawę, że dla Was jestem obca, na dodatek o wybitnych cechach podglądacza, ale ja Was doskonale znam, a przynajmniej tyle, ile siebie tu odsłaniacie Wiem, że to potrwa (i to jest cena za rok milczenia ), ale może jest szansa na zaprzyjaźnienie się?Mój Staś przyszedł na świat 23 lipca, o 10.55, mierząc sobie 55 cm i 3300 kg Jest najukochańszym smykiem pod słońcem (tak, tak, ile wizażowych mam, tyle najwspanialszych dzieciaczków ): nocą smacznie śpi, w dzień nie marudzi, płacze, tylko gdy jest głodny, ciągle się uśmiecha i czaruje wszystkich dookoła. Jest malcem butelkowym, od tygodnia wprowadzam nowe pokarmy (i tu będę mieć maaaasę pytań ) i podejrzliwie obserwuję spuchnięte dziąsła Oczywiście, to nie wszystki, ale i tak rozgadałam się nieźle (jeśli weźmiecie pod uwagę rok milczenia, to statystyka i tak wychodzi kiepska Jeśli się zgodzicie, od jutra będę tu stałym AKTYWNYM gościem, rzecz jasna głównie w okolichach śniadania [/QUOTE]Witamy Dziś był rekord, a tak jak pójdzie spać po kąpieli to śpi do 9tej 10tej a mamusia razem z nią Na niewyspanie nie mogę marudzić.My już po spacerku maleńka siedzi w bujaczku a mamusia musi zabrać się za obiad Strasznie mi się nie chce. Ocho już się nasiedziała zaczyna się kwękanie
|
|
#4979 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
heh az obralam ziemniaki
![]() maly lezy w lozeczku i se krzyczy zamiast spac, moze jak zasnie to uda mi sie zrobic wiecej Cytat:
![]() ooo jaka rozeznana i pamietliwa ![]() mam nadzieje, ze bedziesz aktywnie sie udzielac - czym nas wiecej tym lepiej
|
|
|
#4980 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiem, że to Mama, ale też mam prawo do spokoju we własnym domu i do podejmowania decyzji odnośnie swojego dziecka. Kilka dni temu wznowiłyśmy kontakty, ale widzę, że znowu będzie to samo Już przedwczoraj było spięcie na temat mówienia do dziecka, bo nie mogę słuchać tych "lącek, nioska, ocek, kaluzeli" itp. W dodatku wczoraj się dowiedziałam od teściów kogo powinniśmy wybrać na rodziców chrzestnych. Nerwy mam do teraz. Mąż twierdzi, że przesadzam, bo nikt mi niczego nie nakazuje, tylko proponuje, jasne, ale kto prosił o jakieś propozycje? Na szczęście teściowie mieszkają daleko, bo telefon jakoś łatwiej znieść. Dziwne,że byli bardzo w porządku wcześniej, a od kiedy jest dziecko to same rady, w dodatku najczęściej głupie, bo sprzed 30 lat. Nie wiem co się dzieje z tymi ludźmi dookoła, czy nie są w stanie sobie wyobrazić, że my z mężem też mamy mózgi? Od 12 lat mieszkam sama i żyję, a nagle Mama i inni zaczynają mnie traktować jak debila i co najwyżej bufet dla mojego syna. Wrrr Martwisz się takimi rzeczami, bo masz naprawdę bezproblemowe i zdrowe! dziecko ![]() Ja tak sobie tłumaczę i się nie przejmuję drobnostkami. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ale to dobrze, bo moglibyśmy odkładać decyzję w nieskończoność, zawsze byłoby coś jeszcze do osiągnięcia, prawda? ![]() Cytat:
A mojego to nikt nie chce?
|
|||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:42.

do 3 w nocy grac moga tylko faceci! zamiast sie wyspac, nie rozumiem tego 

Wszystko sie ułozy, kariera i pieniadze nie sa najwazniejsze! Ja tez niewiem co z moja praca bedzie ale damy sobi e rady. Juz mam pomysł. Chce miec cos swojego i dla siebie pracowac wiec czekam co pokaże życie.
, więc z dwojga złego zawsze to lepiej wiedzieć późno niż wcale...
?
, a Pati miala 95% różowych

Zaraz sprawdzę