|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3271 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: CZY MAJOWE CZY CZERWCOWE, NASZE DZIECI są BOMBOWE! 2009 cz III
Ursul jak Ci sie mogly piersi znudzic, toz to pycha jest
84-83-(..)-57-56-55-54-53-52-51-50-49-48-47-46-45 ![]() "Przyjemność sprawiało mi coraz lepsze rozeznawanie się w samym sobie, wzrastające zaufanie do własnych moich snów, marzeń, myśli i przeczuć, oraz rosnąca świadomość siły, jaką w sobie nosiłem." Hermann Hesse |
|
|
|
#3272 |
|
Rozeznanie
|
Cześć gaduły
Witam nowe mamuśki, bo widziałam, że kilka dołączyło Ewelain, witaj w klubie, za tymi wariatkami nie da się nadążyć, wystarczy dzień, dwa tu nie wchodzić i naprodukują że chocho Dzisiaj idziemy z Marcelkiem na szczepienie, upiekło mu się przez 2 tygodnie, bo lekarka była chora, mam nadzieję, że nie będzie wielkiego płaczu, na szczęście teraz już jedno wkłucie. Ciekawa jestem ile waży mój klocuś, obstawiam jakieś 9 kg rano mleczko, ok. 10 tej kaszka ryżowa, ok 14 tej obiadek, coraz częściej z dodatkiem mięska, ok 17-tej mleczko, ok.20-21 kaszka kukurydziana lub manna, między posiłkami jeszcze kompocik, herbatka, deserek i obowiązkowo pałeczka kukurydziana, mój synuś je uwielbia. Mam zamiar zacząć wprowadzać mu biszkopciki i jogurcik. W dalszym ciągu dwa razy dziennie odciągam mleko, rano przed pracą i po powrocie, udaje się odciągnąć w sumie ok. 400 ml, na dwa karmienia w ciągu dnia wystarcza. Czekam z utęsknieniem, kiedy mleko w końcu mi zaniknie, żeby przestać w końcu molestować moje biedne cycusie. Marcel zaprzestał niedawno wołać baba, zmieniło mu się na tata i dada. A mama nie chce wołać, mały skubaniec. Gosikk, Aguśka witajcie w klubie mam pracujących, ja już od 1,5 miesiąca pracuję, przyzwyczaiłam się o ile to w ogóle możliwe, ale w weekend i popołudniami nie mogę się nacieszyć synusiem. Gosikk, jak będziesz sobie radzić z mleczkiem w cycusiach, będziesz odciągać w pracy? Moje dopiero niedwno przyzwyczaiły się do 10 godzinnej przerwy w odciąganiu, wcześniej po całym dniu były bardzo twarde i bolące. Marika, ja też jeszcze nie mam @, 6,5 miesiąca po porodzie i nic, w ciąży raczej nie jestem, bo byłam u ginki i chyba by zauważyła, może dlatego, że trochę jeszcze karmię. Ale ciąża mi też przez głowę przechodzi, tylko to musiałby być cud prawdziwy, bo my z tż seksimy się raz na 2 tygodnie albo rzadziej .Seona, ja powiedziałabym obejdzione, ale jakoś głupio brzmi ![]() Haruno, to chyba normalne, większość dzieci ma zniekształconą czaszkę, moim zdaniem nie ma powodów do obaw, wszystko się wyprostuje. Sashka, trzymaj się, będzie dobrze, ślę ci trochę dobrych fluidków Ursull, zdjęcia Iwa Iwci cuuudo, szczególnie to w lokach . I bardzo mi się podoba blog Milusi, chyba zmałpuję pomysł, ale ja chciałabym zrobić coś w tym stylu tylko w Wordzie, bo nie chcę publicznie, tylko tak dla siebie.Całą resztę babolków całuję |
|
|
|
#3273 |
|
Zakorzenienie
|
dziękujemy bardzo za brawa i gratulacje
Haruno wogóle nie marudził dzisiaj przez przypadek zauważyłam że ma ząbka |
|
|
|
#3274 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
W jaki sposób koryguje się takie zniekształcenie? Kiedy masz wizyty u tych specjalistów? |
||
|
|
|
#3275 |
|
Wtajemniczenie
|
Ursull no jasne, że się boję, na samą myśl o tym tęsknię i wiem, że będę myślami ciągle z nim. Wcale nie chodzi o to, że nie chcemy go zabrać z wygodnictwa, by sobie pożyć i odpocząć od niego, bo myślę, że mniej odpocznę bez niego niż z nim, ale jak mówię Egipt to nie jest dobry kierunek dla małego dziecka. Iwo zostanie z babcią, która na pewno zajmie się nim najlepiej jak potrafi.
A Iwo w ubiegły, roku był w Tunezji co prawda w brzuszku ale Afrykę zaliczył
|
|
|
|
#3276 |
|
Zakorzenienie
|
anulka mój je tylko niektóre słoiki może im nie smakują? mojemu jak nie smakuje to tak robi
ogólnie on nie chce nic jeść poza mlekiem , kaszka i herbatka
|
|
|
|
#3277 | |
|
Zakorzenienie
|
Aniu jak się je dzień w dzień kilka razy na dobę to mogą się znudzić.Kiedyś tak miałam ze spaghetti.Mój ex co drugi dzień robił spaghetti,bo je uwielbiał i tanie było(taki oszczędny
),po tym przez kilka lat nie mogłam patrzeć na spaghetti.Teraz czasem już zjem.Katrin1 brawa dla Marcelka,koniecznie daj znac ile mały waży i trzymam kciuki za szczepienie,aby jak najmniej bolało.Ja ten blog prowadzę przede wszystkim dla babć,bo one są w Polsce i tylko tak biorą udział w rozwoju Milusi. Prowadzę jej też pamiętnik w normalnym zeszycie już od momentu zrobienia testu,a także przymierzam sie do wydania książki-pamiętnika na pierwszy roczek.Fotojoker robi coś takiego. Dzięki temu blogowi poznałam kilka czadowych mamusiek i fajniutkich dzieciaczków. ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ---------- Cytat:
. Zazdraszczam.Kiedy dokładnie lecicie?
|
|
|
|
|
#3278 |
|
Zakorzenienie
|
Ursull nie ma sensu się osłabiać masz dziecko i masę obowiązków a Twój nastrój wpływa również na Milenkę.
Ja też myślałam że efekt jojo na mnie nie działa a jednak, też się męczyłam po 1 ciąży głodówkami itp dietami i zawsze wracały te kg plus następne Głupia byłam ![]() Generalnie w skrócie to co kuroikaze pisała: jesz dużo białka np na śniadanie płatki owsiane z mlekiem i ważne żeby dużo białka np serek lub omlet zjeść na kolacje nie łaczymy węglowodanów z białkiem czyli jak mięso to z warzywami i jak ryż to bez mięsa mięso pieczemy w piekarniku dusimy nie smażymy ja od czasu do czasu smaże na oliwie pierś i tak ![]() z chleba to tylko pełnoziarniste ciemne czyli dobre węglowodany Ograniczamy mączne zapychacze, ziemniaki, zasmażki itp Np jak zjesz od czasu do czasu makaron to sosik jakiś lekki bez ciężkich tłustych. Jesz praktycznie to co do tej pory tylko nie łączysz no i wiadomo cukier ![]() Ja powiem Ci tak: 1 dzień w tyg mam dzień smieciarza ![]() Jem np ciasto, naleśniki itp na śniadanie zjadam płatki z mlekiem lub jajka gotowane na 2 śniadanie 2 kromki pieczywa plus wędlinka itp warzywko jakieś obiad: ryba, kurczak pierś lub cokolwiek bez skóry, schab też jem i mielone drobiopwe też ale wszystko pieczone albo w folii albo gotowane no i rybki podwieczorek: np ryż z warzywami kolacja to serek wiejski z warzywami, omlet, jaja ![]() w międzyczasie wcinam marchew ogórek, troche bakalii i pije zieloną herbatkę a teraz chce kupić koktajl białkowy i on bedzie zamiast śniadania ![]() się rozpisałam może coś zrozumiesz xD
|
#3279 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja jestem odważna bo daleko, pamiętam jak będąc przed ślubem w moim rodzinnym domu, musiałam jechać do Wwy po suknię ślubną(Iwo tam z babcią)zastałam na noc w Wwie i dopiero na drugi dzień wracałam z tżtem do małego, cały dzień chodziłam jak zbity pies, w pociągu płakałam jak tylko pomyślałam, że w nocy będę tak daleko, ale jakoś przeszło, nikomu się żadna krzywda nie stała, ale serduszko fakt bolało bardzo! Edytowane przez iwciag Czas edycji: 2009-11-17 o 13:42 |
|
|
|
|
#3280 |
|
Zakorzenienie
|
anulka moj też nie chciał jeść łyżeczką
zakupiłam łyżeczko-butelke lovi i on łapie rączką za tą łyzeczkę ja wyciskam żarełko na nią a on ładuje do buźki czasem daje mu w łapkę plastikową łyzeczkę...oczywiście ja też trzymam ![]() i on sobie "sam" je ![]() spróbuj i pije sobie ją jak herbatkę
|
#3281 |
|
Zakorzenienie
|
Caro dzięki wielkie
![]() Iwciag to jeszcze nie wykupiliście tej wycieczki? Ale będą jaja jak wdzień wyjazdu powiesz,że bez Iwa nigdzie nie jedziesz ![]() A Milucha śpi i śpi,a potem w nocy rządzi.Pogoda śliczna,ja już gotowa do wyjścia,a ona nie ma zamiaru wstać |
|
|
|
#3282 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3283 |
|
Zadomowienie
|
Ursul nie mam pojecia co oni beda mu robic, a terminu jeszcze nie mam, dopiero lekarz przysle mi list co i jak...
Idziecie jak burza dzisiaj
84-83-(..)-57-56-55-54-53-52-51-50-49-48-47-46-45 ![]() "Przyjemność sprawiało mi coraz lepsze rozeznawanie się w samym sobie, wzrastające zaufanie do własnych moich snów, marzeń, myśli i przeczuć, oraz rosnąca świadomość siły, jaką w sobie nosiłem." Hermann Hesse |
|
|
|
#3284 |
|
Zadomowienie
|
nie moge wstawiac obrazków, ja się tak nie bawię... co za bezsens, ktoś wie jak to naprawić? łeeeeeeeeee... nawet nie chce mi się odpisywac bez emotek....
|
|
#3285 |
|
Wtajemniczenie
|
Boszenka ma juz 8. wychodzily mu po 2, 3 na raz...
Blondynka gratulacje! ![]() Caro z Ciebie to baba w goracej wodzie kapana...Pamietasz jak Ci wysylalam diete, to co mowilam? no co mowilam?! ze to dieta na czysta mase miesniowa! (oczywiscie Ty nie cwiczysz to gubisz ) i sa tam weglowodany i to spore ilosci, tak jak biał
N. ♥ Edytowane przez kuroikaze Czas edycji: 2009-11-17 o 14:16 |
|
|
|
#3286 |
|
Zakorzenienie
|
iwaciag to jednak jedziecie bez małego
My planujemy wyjazd w czerwcu do Grecji albo Maroko i też mam dylemat ale na 80% mały pojedzie dlatego takie kierunki wyjazdu mamy wybrane hotele też mam wybrane pod małego.
|
|
|
|
#3287 |
|
Wtajemniczenie
|
no to super! A mnie się marzył Egipt już w tamtym roku, ale w związku z tym, że byłam już w ciąży wybraliśmy Tunezję i dlatego teraz ten Egipt
|
|
|
|
#3288 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja sobie ją zmodyfikowałam i jem tylko: jaja, mięso chude, warzywa, ryż i czasem kaszę gruboziarnistą, ser odtłuszczony, niektóre owoce, 2 kromki ciemnego pieczywa dziennie no i czasem wrzuce jakies ciacho to źle? żle powiedziałam ursull ![]() ursull warzywa wrzucam na oliwe i podlewam wodą, osobno gotuje ryż i pod koniec duszenia wazyw wrzucam do tego ryż i soli daje troszkę
|
|
#3289 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Wchodze na watek, patrze a tu same polonistki sie uhodowaly
![]() A ja jestem dobra z inne dziedziny i sie nie chwale ![]() My z Filkiem po spacerku, na dworze zjadl mi cala butle mleczka w domu nei chcial dran jeden. Chyba bedziemy sie karmic na balkonie, skoro tak powietrze na niego dziala..;P A ja teraz wcinam pyszny obiadek anulka moj rowniez zje pare lyzeczek i zamyka buzke albo odwaraca glowe i jest tak nawet przy deserkach a bylo tak pieknie ze otwieral dziobka ![]() ostatnio zaczal sie interesowac lyzeczka jak go karmie, wiec daje mu teraz lyzeczke druga i jestesmy strasznie brudni ale wszystko zjedzone. Czasem tez go zabawiam przy drugiej polowie zupki ![]() Cytat:
![]() a moj na razie tylko sie smieje jak mowie do niego: "mama" Cytat:
![]() Cytat:
a co do tej gloweczki to czy Ty to widzisz to znieksztalcenie??? Cytat:
specjalnie maz byl po porade w tej sprawie u naszej pediatry. Bo dostaje tez cebion multi, mleko w ktorym jest wit D i kazala nie podawac jednak tak jak wczesniej codziennie tej wit D tylko co drugi dzien i cebion rowniez co drugi dzien (wiec dostaje na zmiane) Cytat:
![]() Bardzo fajny schemat jedzenia, to widze ze na dobe Marcelek zjada 3 razy posilek mleczny tak? Moj Filip tez bada jezorkiem wszystko co sie da, lize kurtke, szalik, moja reke, itd
|
|
#3290 | |
|
szyciowa specjalistka :)
|
Cytat:
a co, wszystkiego trza spróbować mojej kumpeli córcia miała spłaszczoną główkę z tyłu i jakoś to się wyprostowało (mogę ci wysłać zdjęcia na PW, ale nie mam 100%cętowej pewności że mam na dysku, poszukam). |
|
|
|
|
#3291 |
|
Zakorzenienie
|
Caro widzę, że małpy jedne kazały Tobie zmienić avatar-- ehhh bajek nie oglądają. Jakby oglądały to by nie myliły Brawurki z Bójką
![]() Anulka anulka moja Nina odmawia czasem słoiczka, gdy się zapcha gęstym jedzeniem. Jak dajesz słoiczki, to dawaj im popijać herbatki. Nince to pomogło. Co kilka łyżeczek parę łyczków i cały słoiczek już taki większy wchodzi bez problemu ![]() Mamusie byłam dzisiaj z Ninką na kontroli serduszka. Niestety dalej są szmerki Dr kazała nam zrobić najpierw morfologię i mocz i przyjść z wynikami. Wtedy stwierdzi, czy to może nie anemia (bo ona też powoduje szmerki) lub inne podobne dzadostwo. Jeśli ona nic nie zaradzi, to skieruje nas do kardiologa Bardzo się boję Jak przyjechaliśmy do domu, to Tż rozebrał Ninkę z kurteczki, a ja usiadłam i płakałam Najgorsze, że na pipulince coś jej wyskoczyło, nie odparzenie, a takie małe krostki i dała nam receptę na maść i wyniki możemy zrobić dopiero jak to się zagoi Ja chyba umrę w oczekiwaniu...
|
|
|
|
#3292 |
|
Zakorzenienie
|
Hauruno musisz małemu poduszkę położyć tak aby plaska str głowy miał od ściany
![]() ciniusiowa Edytowane przez blondynkapoznan Czas edycji: 2009-11-17 o 15:30 |
|
|
|
#3293 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale moze to nic powaznego. Trzymam kciuki aby badania wyszly dobrze
|
|
#3294 |
|
Wtajemniczenie
|
Aguśka ciekawe cóż to za dziedzina, mniemam, że biologia
![]() My w chwili obecnej nie mamy nie podawać żadnych witaminek. Cinusiowa nie dziwie Ci się wcale, współczuje i będziemy3mać kciuki, by wszystko było ok |
|
|
|
#3295 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3296 |
|
Zakorzenienie
|
Katrin1 bardzo fajny jadłospis dla Marcelka. Sama go wymyśliłaś? Bo ja tak mieszałam i próbowałam i nie mogłam się zgrać z dzieckiem
Strasznie zagubiona i całkiem podobny wyczytałam na stronie Bobvity i się go trzymam. Pati bardzo smakuje.Podziwiam Mamy, które mają takie pomysły na jadłospisy![]() Nieźle, że okresu jeszcze nie masz! Ja dostałam pierwszy po ciąży miesiąc temu i właśnie mi się zbliża. Mi mleko już zanika. Kiedyś po całym dniu to o mało mi cyce nie popękały, a teraz nic się dzieje. Karmię już tylko raz dziennie, ale zjada tylko 50- 60 ml. Iwciag zazdroszczę urlopu. My planujemy jechać, ale gdzieś w lipcu i to będzie Chorwacja lub Bułgaria. Kraje afrykańskie mnie przerażają Zresztą w Afryce to ja jestem na codzień, bo pomagam dzieciaczkom z Zambii i jestem ciągle w kontakcie z misjonarkami z Zambii i zdjęcia non stop oglądam![]() Anulka, moje dziecko tylko niektóre obiadki ładnie zjada łyżeczką. Dzisiaj np. pluła brokułami Może im nie smakuje? Spróbuj dania z innej firmy? Mojej bardzo z Hippa smakują. Boszenka gratuluję ząbka!! ![]() Aguśka z jakiej innej dziedziny jesteś dobra? Z seksuologii?? Cinusiowa, trzymaj się i nie zamartwiaj na zapas. Ale nie dziwię się, ja sama bym chyba jakiś szmerów na sercu dostała i zawał ![]() Chwalę się moim przedświątecznym mikołajkiem
Edytowane przez Seona Czas edycji: 2009-11-17 o 15:41 Powód: dopisek |
|
|
|
#3297 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mikołajka słodka i kochana |
|
|
|
|
#3298 |
|
Zakorzenienie
|
aljaka na krostki dostaliśmy Clotrimazolin i Termentiol. Dwa razy jednym smarować i dwa razy drugim i tak na zmianę Jak zejdą, to musimy zrobić wyniki dopiero
---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ---------- Dziękuję Mamusie, zawsze jak się komuś powie, to lżej na sercu Seona piękna Mikołajkowa A można jakoś w skrócie powiedziec "o co kaman" z tą Afryką?? Bo ja kiedyś zajżałam z ciekawości na ten wątek ale tam duuuużo do czytania żeby załapać o co chodzi i odechciało mi się... Wiem, ze to jakaś pomoc dzieciom z Afryki Ale wy tam jakieś paczki wysyłacie? Same się tam organizujecie i z czyją pomocą??
|
|
|
|
#3299 |
|
|
wiesz co bo ja dupa jestem. Pytałam sie bo chciałam Ci sprzedać moje sposoby na takie niespodzianki...ale potem dopiero zaczaiłam, że tu liczy się czas a nie tam medycyna naturalna....jedynie co to jeszcze bym w niezawodnym krochmalu kąpała ....(u mnie w 90% to wszystkie wysypki i inne kończyło)
|
|
|
|
#3300 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Iwo ma w dalszym ciągu tę nieszczęsną grudkę, wygląda to bardzo brzydko i tez się trochę tym martwię, ale poobserwujemy 2tyg i wtedy jak była potzreba pójdziemy do jakiegoś specjalisty. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:10.

.
. I bardzo mi się podoba blog Milusi, chyba zmałpuję pomysł, ale ja chciałabym zrobić coś w tym stylu tylko w Wordzie, bo nie chcę publicznie, tylko tak dla siebie.
dzisiaj przez przypadek zauważyłam że ma ząbka

ogólnie on nie chce nic jeść poza mlekiem , kaszka i herbatka
),po tym przez kilka lat nie mogłam patrzeć na spaghetti.Teraz czasem już zjem.