|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#10471 | |
|
BAN stały
|
Dot.: naturalne loki, loczki, fale i ich pielęgnacja cz II
Cytat:
|
|
|
|
|
#10472 | |
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Spioch7 obawiam się, że oleje to dla włosów sporo, ale nadal za mało. To jakbyś chciała upiec ciasto bez jajek (proteiny) albo mąki (nawilżacze, substancje emulgujące, ekstrakty) - to oczywiście metafora, ale chyba zrozumiała. Nie mówię, że w olejach nie ma ekstraktów, ale to jednak nie wszystko. Można też spróbować nakładać przed myciem jako mieszanki z olejami albo samodzielnie.
Włosy zaczęły wypadać tak same z siebie? Nie było wcześniej żadnych oznak? Może doszły też inne zmiany? Wszystko to, co napisałaś to problemy skóry głowy, a to trochę inna bajka. Bez zdrowej skóry nie ma zdrowych włosów. Mypa jest ok, nawet mnie po nim aż tak ostro głowa nie swędzi. Może dołóż Jantar odżywkę do skóry głowy i włosów? Jest lekka, choć podobno kogoś uczuliła . Mnie tam służy ![]() Powodzenia! Anka.d kiedyś tez reagowałam jak Twoja kręconowłosa koleżanka. Każdy robi i myśli, co chce. CG wymaga przede wszystkim otwartości i gotowości do ciągłego eksperymentowania, a nie wszyscy tego chcą, nie wszyscy są na to gotowi. Jeśli bardzo chcesz, możesz pokazać jej dziennik (robi wrażenie piorunujące). Jak fryzjer zna się na włosach, powie Ci każda kręcono-falowana Wizażanka. A zdefiniowała, co to znaczy oddychać? Jeśli włos na kilka cm od skóry jest martwy, to co ma w nim oddychać? "Musi oddychać" to takie słowo-klucz dla wielu zjawisk, przedmiotów. Mnie tez często nie chce się wdawać w rozmowę o silikonach, SLSach, proteinach itp. Skoro koleżanka wie najlepiej, to znaczy, że tak jest i niech pozostaje w tej świadomości. A my w swojej. ![]() Cytat:
Też już myślę o podcięciu końcówek, ale nastawiam się na styczeń u mojej fryzjerki. Może by jednak doprowadzić do spotkania we Wro przed tym cięciem? Chciałam pokazać fryzjerce filmik o podcinaniu na sucho, może się zdecyduje. Co Ty na to? A może, jak Kosmarka (nie wiem, czemu uciekł mi wczoraj cytat z jej wypowiedzią ) trzeba samej?
|
|
#10473 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny moje kręciołki dziękują za komplementy
Przymierzam się do dziennika, ale ciągle czasu brak żeby jakoś z ładem i składem pielęgnację opisać...
|
|
#10474 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
taki osiedlowy fryzjer kiedys bardzo mnie skrzywdzil scinajac dlugie, prawie do zapiecia stanika, ale bardzo zniszczone włosy, które mialy zostac "nie krócej niż do lini ramienia" - wyszlam z salonu z dlugoscia do ucha i efektem rondla na glowie. bronilam sie przed podgalaniem przez nia karku. (mialam wtedy 16 lat i bylam malo asertywna, wiec sam fakt ze udalo mi sie zaprotestowac jak zobaczylam maszynke do golenia uwazalam za sukces :P ) potem chodzilam do 'drogich' salonow, gdzie moze krzywdy mi nie robili, i wychodzilam zachwycona (oczywiscie zachwycona swiezo scietymi i wyprostowanymi wlosami) natomiast po umyciu mialam problemy z ukladaniem. chce miec po prostu lekko odswiezona fryzure, ktorej sie bedzie dobrze rosło, bo zapuszczam
|
|
|
|
|
#10475 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No cóż, nie każdy ma ochotę wdawać się w analizę składu i szukania tego, co jest dobre dla jego włosów, więc wierzy ślepo reklamom i gadkom fryzjerów. I wtedy żadne argumenty nie przemawiają, bo to jest na zasadzie "nie, bo nie". Ja ostatnio poszłam do nowej fryzjerki. Na początku odetchnęłam z ulgą, bo okazało się, że sama ma kręcone włosy. A potem już było lepiej- powiedziałam, że chcę podciąć włosy z długości+ cieniowanie, więc po umyciu włosów (tak, tak sama chciałam) najpierw,zanim zaczęła ciąć, długo ugniatała mi włosy palcami, żeby uchwycić skręt. A potem poprosiła asystentkę o suszarkę z dyfuzorem (kolejne uff.. ) i zapytała, czy chcę coś do stylizacji. Na moje nie-nie-nie powiedziała tylko ok. Bez żadnego przekonywania o wyższości fryzury naszpikowanej silikonem nad tą "naturalną". Także są jeszcze ludzcy fryzjerzy , więc szukaj i testuj, Aniu.Właśnie- może poszukajcie jakiejś polecanej fryzjerki w Waszym mieście na tym podforum: http://www.wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=47
|
|
#10476 |
|
Raczkowanie
|
Eloe77 niestety włosy rosną mi bardzo powoli, mniej więcej 1cm na jakieś dwa miesiące więc jeszcze trochę potrwa zanim pozbędę się wszystkich przypalanych włosów. A włosy myję dwa razy w tygodniu dlatego takie a nie inne zdjęcie, po najbliższym myciu postaram się zrobić zdjęcie lepiej oddające stan moich włosów
![]() poison.iv czesanie to chyba kolejna moja zbrodnia przeciw włosom Rozczesuję je zarówno mokre jak i suche, nie posiadam żadnego grzebienia, więc zawsze idzie w ruch szczotka, a ponieważ paskudnie się plączą to żeby je rozczesać wspomagam się jedwabiem lub odżywką w spreju (silikony). Eh dopiero teraz, pisząc te wiadomości, widzę ile złego wyrządziłam moim włosom
|
|
|
|
#10477 |
|
Wtajemniczenie
|
eloe - jestem jak najbardziej za spotkaniem. trzeba by tylko wybrac jakiegos fryzjera (jestem w trakcie poszukiwan fryzjerki, ktora sama ma krecone wlosy, dlatego jak tylko przechodze obok jakiegos salonu to zagladam przez okna, albo wchodze i ogladam cennik i fryzury pracowników
)moze ty masz jakas swoja sprawdzona fryzjerke? dopiero teraz zobaczylam Twojego posta ania*aneczka - czytam ten watek od dawna (wlasciwie to chyba byl watek ktory sciagnal mnie na wizaz) ale nic ciekawego tam nie znalazlam. na pytanie czy dziewczyny spotkaly sie kiedys z fryzjerka z kreconymi wlosami dostalam odpowiedz - ze to niedorzeczne, ze fryzjer o kreconych wlosach zetnie mnie lepiej niz tez z prostymi. Edytowane przez anka.d Czas edycji: 2009-11-17 o 14:00 |
|
|
|
#10478 |
|
|
Anka.d ostatnio byłam u takiej, która rozumiała moje bóle, nie wiem tylko, co będzie dalej. Młoda i otwarta dziewczyna, która sama ma problem z włosami, ale są one proste. Poza tym to jej własny salon, więc raczej uda się coś uzyskać.
Cóż szkodzi zapytać poza tym? Ktoś jeszcze chętny na spotkanie we Wro?
|
#10479 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I najlepiej gdzieś w centrum (plac Grunwaldzki? ), bom niezmotoryzowana, a rodzina wytęskniona i niechętnie mnie pewnie wypuści...
|
|
|
|
|
#10480 |
|
|
O proszę!
Jest i data! Mnie i Ance.d weekend, do którego dobijamy nie odpowiada, ale 28.11 i owszem! Grunwaldzki... W sumie może być, choć Rynek lepszy, ale to już jak wolicie. Ja i tak w większości na piechotę. Mogłoby być w Pasażu Grunwaldzkim - kawka potem, herbatka lub co insze. Która godzina odpowiada?
|
#10481 |
|
BAN stały
|
eloe 77 Wypadanie to byl chyba dlugi proces . Jeszcze latem bylam wlosy wspomnianymi wczesniej szamponami dzieciecymi. Praktycznie cale 2 mies bylam po za domem. W tym czasie ciezko zachorowalam bylam na obozie w domkach byl grzyb nikogo gardlo nie bolalo tylko mnie. Niestety dano mi marne tabletki do ssania po 3 dniach kiedy nic nie pomoglo dostalam goraczki 40-39 w tym czasie budzilam sie z wlosami na poduszce calymi kosmykami wychodzily. Trafilam do szpitala bo nie moglam oddychac bylam na ojomie 3 tyg z grubych wlosow zrobily sie ciekie. to bylokoniec lipca. W sierpniu nadal mylam odzywialam wlosy. Juz niby bylam zdrowa no ale wyladowalam u dermatolog. Teraz niby sie wypadanie uspokoilo (wypadaja jak nie delikatnie rozczesuje) Nowe wloski mimo wspomagaczy nie pojawily sie. teraz po tych kuracjach na lojotokowe zapalenie skory proboje z vatika na nawilzenie i porost moze amla jest lepsza? Przepraszam jesli moj post zabrzmial jak OFF TOP
|
|
|
|
#10482 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może w wątku mazidłowo-thanatosowym coś dla siebie znajdziesz? |
|
|
|
|
#10483 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zobacz co z tego wyjdzie
|
|
|
|
|
#10484 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szczotkę zdecydowanie odstaw, fajne grzebienie ma The Body Shop (drewniany, w miarę szeroko rozstawione włosy). Nastaw się na długofalowe odżywcze działanie na włosy
|
|
|
|
|
#10485 |
|
Zakorzenienie
|
witam was ponownie
.ja z kolei przerobilam caly watek o lokach, caly dziennik regeneracji ![]() i troszke jestem w kropce. bo ja wlosy dopiero zapuszczam. nie wiem wiec jak te wlosy powinnam traktowac. bo na wszelkie polecane zabiegi to one sa za krotkie. jak sie skreca tak jak ostatnio pokazalam na fotkach to mam na glowie fryzurke jak rasowa 60-latka .wiec nie mam wyjscia i musze i czesac i przyklepywac do glowy mozliwe "najplasciej" jak sie da. motywacje do zapuszczania mam od razu wieksza, bo widac dlugosc, a przy takich pokreconych paztre i widze:"krotkie". i dol druga sprawa, ze juz zlapaly na tyle dlugosci, ze gdy sa potraktowane jak wyzej (z czesaniem i uklepywaniem)to juz w polowie dnia mam straszne koncowki- siano , czesc wlosow odstaje od glowy, fragmentami sa pokrecone (akurat w najglupszych mometach a wiec grzywka, kark, tyl i przy uszach) - no i pzry tym wszytskim, ze nie maja ksztaltu, bo odrastaja z bardzo krotkich powoduja u mnei lekkie zalamanie nerwowe. scinac nie moge, bo poki co nei ma za bardzo z czego, a po drugie warunki umowy mi na to nie pozwalaja .poki co"olejuje","waxuje", skonczylam w koncu nisim i moge pzrestac myc codziennie(doprowadzalo mnei to do szlau i meczylo mi wlosy, ale czego sie nie robi... )aha, a na wiekszosc polecanych pzrez was produktow nie mam szans bo mieszkam za granica. co robic, jak zyc... ![]()
|
|
|
|
#10486 |
|
|
Spioch7 bardzo mi przykro z powodu Twoich przejść.
Muszę to napisać, niestety, że bez działania od środka zewnętrzne efekty to będzie niewiele choć już sporo. Mam nadzieję, że stwierdzono, co się stało, zrobiono szereg badań itp. Nawet teraz zaczęłabym od dokładnych wyników i stwierdzenia, czego organizmowi brakuje, a mniej skupiłabym się na tym, co zewnętrzne. Traktuję siebie jako całość i wiem, że włos zawsze pokaże, że coś jest z organizmem nie tak. Oczywiście wszystkie sposoby tutaj podane są niezwykle cenne, ale jeśli Twój stan wymaga interwencji lekarza, to jemu trzeba oddać na początek nad sobą władzę. Czyli na początek leczyć. Przepraszam, możecie się ze mną nie zgodzić, ale inaczej nie potrafię na to patrzeć. Od lat przyglądam się sobie i swoim włosom, twarzy itp i już wiem, co im służy, co nie. Nie mam jeszcze wiedzy w kwestii silikonów, protein i innych składników kosmetycznych, ale wiem, że po czekoladzie wyskakują mi pryszcze, a w wilgotne dni włosy ładniej się kręcą.
|
#10487 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W kwestiach porostowo-włosowych w tym przypadku przede wszystkim lekarz i odpowiednie badania. Kuracje zewnętrzne traktować by należało jako dodatek. Laudik, sama widzisz, że i tak źle i tak niedobrze. Źle się czujesz w krótkich kręconych (?) a twoje włosy proste zwyczajnie nie chcą być. Nie wiem co wymyślisz w kwestii uczesania, ale tymczasem może skup się na poroście? Jak Nisim? Pomógł? Może zastąp go teraz wcierkami? Było tu kilka dziewczyn mieszkających w UK, one mogłyby pomóc w kwestii odpowiednich kosmetyków, w razie czego możesz wrzucić skład do analizy. Poison.iv za wpis do dziennika regeneracji
|
|
|
|
|
#10488 |
|
BAN stały
|
Eloe 77 Robilam badania poniewaz bedac na ojomie bylam w stanie krytycznym (a zaczelo sie od bolu gardla) gdy by nie potraktowano mnie po macoszemu skonczylo by sie na antybiotyku doustnym. Badania mialam chyba wszystkie krwi, moczu, kału hormonow(tarczycy) morfologia ob tu jest w normie wszystko. Mysle ze ten grzyb zaatakowal mnie nagle z wielka sila podawano mi zle leki dorazne poczatkowo i grzybek sobie grasowal w najlepsze. Wiec moze to wszystko sprawilo takie spustoszenie w moim organizmie
Na porost stosuje loxon 2% jak wiemy jest to lek na lysienie androgenowe i boje sie ze jezeli ten plyn zadziala tzn ze tak czy siak bede łysa chce zbadac hormony pluciowe ale dermatolog stwierdzila ze nie ma takiej potrzeby. Nawet jesli mialabym badac prywanie nie wiem w jakim dniu cyklu(testosteron i progesteron) jesli testosteron bedzie podwyzszony tzn ze cierpie na ten typ lysienia ktory leczy loxon. Dermatolog wyleczyla moje przetluszczanie sie skory glowy i niby wypadanie. Ale co z tego jesli nikt(zaden lekarz ) nie pomogl mi z sianem i przezedzeniem juz nie wiem co robic i proboje sama by moje loki odzyly
Edytowane przez spioch7 Czas edycji: 2009-11-17 o 15:50 |
|
|
|
#10489 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
(albo patrzeć, czy szanowna pani fryzjerka też pokręcona).Cytat:
Szkoda, że mi daleko do Wrocka, bo sama bym chętnie dołączyła- nie dość, że grupa zacna się zbiera, to i miasto moje najulubieńsze!
|
|
#10490 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no wlasnie staram sie skupiac na poroscie. poki co wczytuje sie w te sklady, ale nic do ewentualnego mycia - typu prosta odzywka nei znalazlam. w szampony wczytuje sie rowniez, ale ciezko w tym kraju znalezc cos prostego w skladzie - wszyko nazpikowane chmia. chetnie bym skorzystala z porad bardziej doswiadczonych wizazanek, bo w temacie skaldow jestem wciaz bardzo zielona. nisim bez szalu jak dla mnie. testuje rycyne i mixy olejowe
|
|
|
|
|
#10491 |
|
BAN stały
|
Syrenka pomysle nad olejem Bhringraj z amla i kokosem wyglada kuszaco
dziekuje;*
|
|
|
|
#10492 |
|
Raczkowanie
|
Eloe77 - co do godziny to ciężko jeszcze powiedzieć, ale myślę, że jakaś popołudniowa bardziej - 18.00 wstępnie?
![]() Pasaż Grunwaldzki podoba mi się bardzo, mają tam pyszne lody Grycana i insze kawiarenki ![]() Mam pytanie: znalazłam na allegro takie cudo do mycia: http://allegro.pl/item818362873_khad...bhringraj.html Przeklejam skład: Aqua-Emblica Officinalis-Cocamidopropyl Betain-Acacia Concinna-Sapindus mukurossi peel extract-Glycerin-Citric Acid-Citrus Medica Limonum-Lanolin-Methylparaben-Azadirachta Indica-Ocimum Sanctum-Eclipta Alba-Cyperus Rotundus Się nada do mycia poza innymi odżywkami? A czy ta odżywka się nada do pielęgnacji?: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...a-oliwkowa.htm Skład: Water, Cetearyl Alcohol, Olea Europea (Olive) Fruit Oil, Glycerin, Ceteareth-20, Steartrimonium Methosulfate, Benzyl Alcohol, Amodimethicone, Honey, Isopropyl Alcohol, Fragrance, Methylparaben, Propylparaben, Wheat Amino Acids, Sodium Chloride, Olea Europea (Olive) Leaf Extract, Disodium EDTA, Tocopherol, Cetrimonium Chloride, Trideceth-12, Citric Acid, Phenoxyethanol, Potassium Sorbate. |
|
|
|
#10493 |
|
Raczkowanie
|
A ja dziś chciałam kupić sobie olejek ze słodkich migdałów i niestety nie było
Ale jutro chyba już będzie i w związku z tym zapytam was (bo niestety, nie mogę znaleźć dpowiedzi- szukałam!) czy ten olejek to tak napaćkać na rękę i na włosy czy może rozcieńczyć to z wodą i sprej z tego skonstuowac? Jeśli sprej to jakie proporcje, żeby nie obciążać? A dziś zaczynam łykać suplement diety ze skrzypu, pokrzywy i innych ziół, żeby włosom troche pomóc w poroście ![]() Byłam dziś też w dziale kosmetycznym w sklepie i poszukiwaniu czegoś do stylizacji, ale ciężko mi się na cokolwiek zdecydować, chyba w końcu kupię tego matrixa... Ale pewnie to już większy wydatek;/ Ach, niedługo będę piękna:P Pozdrawiam was
|
|
#10494 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jako przedstawicielka wizazu w Uk ![]() A ja czytałam na stronie LRP że nie ma żadnych naukowych dowodów, ani badań, których wyniki choć w najmniejszym stopniu potwierdziłyby że po czekoladzie wyskakują pryszcze. Od tej pory jem jej więcej ![]() ![]() ![]()
|
|
|
#10495 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szampon mi się podoba, po wodzie ekstrakt, potem łagodny detergent, tylko ta cena ;-) Odżywka niczego sobie, mam miodową z TBS, ma chyba jeszcze fajniejszy skład. Popatrz tutaj: oliwkowa, miodowa Cytat:
1. kilkugodzinne/całonocne olejowanie: połóż olej (za pomocą dłoni) na całe włosy, zawiń w folię, ręcznik/czapkę, zmyj po kilku godzinach szamponem, nałóż odżywkę. 2. Spray: kilka kropel na np. 20ml wody, radziłabym zwiększać ilość stopniowo i obserwować czy włosy się nie przetłuszczą. Moje włosy tolerują 6-7 kropel oleju (migdał/jojoba + olejek eteryczny) na 20ml wody. Możesz do psikadła dodać inne produkty: Jantar, żel aloesowy palomy itd. (zajrzyj na mojego bloga, jest tam kilka przepisów psikadełkowych, ktore wypróbowałam) Edytowane przez syrenka Czas edycji: 2009-11-17 o 16:54 |
||
|
|
|
#10496 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to od razu zwracam sie z prosba o liste produktow ![]()
|
|
|
|
|
#10498 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
laudik - a w anglii nie ma marek typowo curlygirlowych?? to wszystko hamerykanskie wymysly? ja bym poszukala w tym kierunku... |
|
|
|
|
#10499 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale można też kupić bardzo fajne proste składowo produkty
|
|
|
#10500 |
|
Wtajemniczenie
|
Zaglądałam do naszego dziennika
U mnie dziś aureola jak u świętej ![]() syrenka-przyjrzałam się twoim loczkom dokładnie, pięknie zdefiniowane-podobają mi się najbardziej mam zaległości w czytaniu nie było mnie tu kilka dni
Zapuszczam, nie farbuję i wzorowo pielęgnuję loki już od 26.12.2007 r. ![]() Edytowane przez kosmarka Czas edycji: 2009-11-17 o 17:17 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:02.

i niech pozostaje w tej świadomości. A my w swojej.
Rozczesuję je zarówno mokre jak i suche, nie posiadam żadnego grzebienia, więc zawsze idzie w ruch szczotka, a ponieważ paskudnie się plączą to żeby je rozczesać wspomagam się jedwabiem lub odżywką w spreju (silikony). Eh dopiero teraz, pisząc te wiadomości, widzę ile złego wyrządziłam moim włosom

za wpis do dziennika regeneracji
!