|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4171 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2010
Izumi-ja nie miałam nigdy tak jak Ty dzisiaj w nocy... na szczęście
![]() Cytat:
![]() a tego Twojego prezentu to ja sie juz doczekac nie moge.. a mnie dzisiaj od rana nerwy noszą, przez brata jednego... udusiłabym dzisiaj ![]() ![]() ![]() na odprezenie poszłam obiadek zrobic, dzisiaj zapiekanka makaronowa (siedzi w piekarniku) i pomodorna ze wczoraj... a po obiedzie pójde na jakis spacerek, bo pogoda dzisiaj dopisuje... wezmę słodką idiotkę i pójdziemy do lasu...
![]() |
#4172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4173 |
Rozeznanie
|
Ja nie mam żadnych z tym problemów. Jak idę do mojej prowadzącej, to pokazuję jej te wyniki z 3/4 D co robiłam prywatnie, ale powiem Ci, że jak ona się dowiedziała, że robię na słowiańskiej, to zaczęła mi reklamować swoją przychodnię , oczywiście też prywatnie (150zł), ale ja wolę na słowiańską, bo mam bliżej. A na USG połówkowe na NFZ mam termin na 13 grudnia, znowu do Fuchsa, pewnie będzie mnie badał 2 min. A tak, już byłam w tą środę na tym usg połówkowym na słowiańskiej, i widziałam buźkę małej, potem wkleję zdjęcia, bo muszę kadry z filmiku zrobić.
Więc jest tak, że ja grzecznie chodzę gdzie mnie wyślą na NFZ, a tak poza tym to na tą Słowiańską. Masz tu namiary : http://www.pan-ginekolog.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
#4174 |
Raczkowanie
|
mloda1989 - Ciebie nowe zasady becikowego nie obowiązują. Żadna z nas nie ma obowiązku przynosić nic poza świstkiem że się urodziło dziecko i oświadczeniem, że drugi rodzic już nie pobrał tych pieniędzy.
Ustawa weszła w życie 1 listopada a my w ciąży jesteśmy dużo dłużej a prawo nie działa wstecz. Np. ja na pierwszej wizycie byłam w 13/14 tc bo nie było u nas terminów u prywatnych lekarzy nawet (o przychodni nie wspominam, czas oczekiwania 5 miesięcy) także teoretycznie nic by mi się po nowemu nie należało. Mamy marcowo-kwietniowe odbierają becikowe na starych zasadach. Oczywiście na nowych też mogą, na pewno będzie prościej bo wiadomo jak to jest w urzędach, wszystko zrobią byle jak najmniej im kasy uciekło. Widze,że wszystkie miałysmy niespokojną noc. Ja najpierw nie mogłam zasnąć i strasznie bolała mnie głowa a w nocy obudziłam się zlana potem. Na szczęście potem już noc mineła spokojnie.
![]() |
#4175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no wlansie obowiazuja gdzies ktoras z dziewczyn wrzucala linka to artykulu w ktorym to wszystko wyjasnili i ujednolicili...wszyscy co rodza po 1 listopada maja to przedstawiac...chyba ze znowu cos pozmieniali bo jesli tak to na pewno poszlabym gdzies indziej na to usg bo tu sobie strasznie licza za nie... ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- na stronie mopsu : "Wymóg dołączenia do wniosku o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia się dziecka oraz o dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka zaświadczenia lekarskiego dotyczy wniosków składanych od 1 listopada 2009 r. bez względu na termin urodzenia dziecka." |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4176 |
Wtajemniczenie
|
mloda, a co to za różnica czy robisz USG w jednym miejscu czy w roznych??WYdaje mi się że USG to Usg, masz dokumentację i już, chyba nikomu nie musisz tlumaczyc dlaczego tu a nie gdzie indziej...Ina rzecz jak lekarz na to krzywo popatrzy, no ale cóz, jak sam nie robi a kasę bierze to juz szczyt. Ja chodzę prywatnie od początku, myślaląm nawet żeby spróbować się zapisać do przychodni żeby chociaż badania robić na NFZ, a mam tych badań sporo, ale jakoś nie potrafiląbym się odnaleźć w sytuacji gdy słucham jednego lekarza a drugiego nie. Szkoda że żadnego nie znam, to nie miałabym wtedy problemu.
Moj lekarz nie robi USG dla pooglądania, na dokłądne mnie wysyła do pracowni gdzie podobno mają dobry aparat i do bardzo dobrego lekarza (któy zresztą się dziwił,że tamten mi sam nie robi ![]() mrowak, mam nadzieję że Ci już calkiem przeszło, ale wiadomo,że jak sie nie upewnisz to będziesz w stresie cały czas. Ja mam takie schizy jak na przykląd rano się obudzę na plecach ( ponoć nie powinno się leżeć płąsko na plecach) albo dziś jak się po obudzeniu przeciągnęłam to się baląm że coś naciągnęłąm i np łożysko mi sięodklei ... Śmiesznie to brzmi jak się pisze, ale strach jest. Izumi, Ja mam taką nadwrażliwość od czasu do czasu. Czasem aż na męża krzyczałam żeby mnie nie dotykal, na dityk wtedy reaguję okropnie zwłaszcza taki delikatny, czuję się jakby nabuzowana wtedy. Może to zmęczenie, bo zwykle zdarzało sie przed spaniem, już w łóżku. |
![]() ![]() |
![]() |
#4177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a ja mam dziś kontynuację wczorajszego horroru rodzinnego...problemów ciąg dalszy...nie wiem jak to się wszystko skończy ![]() pozatym nudzi mi się strasznie, nie mam co robić, a nawet jakbym miała to mi się nie chce nic ![]() ![]() moi rodzice (sprawcy problemów) zaproponowali żebyśmy się do nich przenieśli (od teściów)...ehhh ciężki los ![]() mrowaczku biedny mam nadzieję, że to nic poważnego ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4179 | ||
Zakorzenienie
|
Madziwnia,gratuluję chyba-synka
![]() ![]() Izumi, dzięki za info w sprawie mojego wędkarza. W sprawie spania, to ja ogólnie dobrze sypiam (jak jestem zdrowa), a tej nocy tez miałam przeboje- budziłam sie wierciłam....może to wpływ księżyca? martuko, ładnie cię kroją za wszystko.... nie ma co..... baby biznes w pełniej krasie.... mloda1989, aneczkkaa, fasolka W sprawie wrocławskich lekarzy, to ja mam do was pytanie czy wybrałyście już szpital w którym będziecie rodzić? Ja wybrałam brochów- mój lekarz właśnie stamtąd jest. Ja chodze prywatnie do polikliniki na grobli i jestem bardzo zadowolona (wizyta 80zl, USG zwykłe-90zł w gabinecie obok u ultrasonagrafisty, 3/4D-m150zł). Jakbyście szukały zmiany, to służe namiarami ![]() gardełko polecam płukanie gargarinem (to taki proszek, który się rozpuszcza w w wodzie i płuka tym gardełko- kosztuje ok.3zł i naprawde przynosi ulgę. I w ciąży można) Z tym becikowym to my tez musimy świstek przedłożyć, ale nie ma tam mowy o USG!!! daty owszem, ale badań, a nie USG. Zresztą zobaczcie same jak wygląda ten wniosek: Raczej nie będzie problemu żeby jakikolwiek lekarz wam to wypełnił, jak to w polsce sztuka dla sztuki i zawracanie dupy. Cytat:
Cytat:
I muszę koniecznie to szybkie ciasto z mikrofalowki zrobić ![]() ------- a mi trochę przechodzi zły nastrój, ale już mi się zaczyna nudzic w domu.... Nie lubię takiego lenistwa bo u mnie to w pewnym momencie dochodzi do tego , że czasu mam mnóstwo, a jednak nie mogę i nie chce się zebrać do niczego pożytecznego..... no i jak mam za dużo czasu, to wtedy za dużo myślę.... ostatnio zaczęłam się bać jak to będzie jak mała będzie już na świecie, czy sobie poradzę, czy faktycznie będę najszczęśliwasza, czy raczej najbardziej zmęczona i zła.... czy ten słynny obrót o 180 stopni będzie pozytywny czy odwrotnie.... No słowem boje się.....i takie tam.... Ech....
![]() Edytowane przez evitka21 Czas edycji: 2009-11-21 o 13:52 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4180 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
"Jak wyjaśnia MPiPS, kobieta, której 10. tydzień ciąży będzie przypadał po 31 października br., będzie musiała przedstawić zaświadczenia lekarskie, natomiast kobieta, która po 31 października będzie w ciąży dłużej niż 10 tygodni, nie będzie miała takiego obowiązku." "Pisemny wniosek o "becikowe" można złożyć w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej (w miejscu, gdzie wypłacane są świadczenia rodzinne) w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka. Do wniosku powinny być dołączone dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się "becikowe", skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia oraz pisemne oświadczenie, że na dziecko nie została już pobrana zapomoga (np. przez drugiego z rodziców); teraz potrzebne będzie także zaświadczenie lekarskie." "Rozporządzenie nie obejmuje kobiet, które już urodziły dziecko lub są w ciąży dłużej niż 10 tygodni." "Zdaniem Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, by dostać becikowe, wystarczy udokumentować przebywanie pod opieką lekarską po 1 listopada 2009 r. I to bez względu na stopień zaawansowania ciąży. " To że MOPSy domagają się takich zaświadczeń to ich problem. Prawo nie działa wstecz. Ja mam zaświadczenie z 27.10.09 że jestem w 13 tc. Ponadto co 3 tyg mam wizytę z USG, wszystkie badania krwi ,moczu itd nawet te nieobowiązkowe. I to mogę im udowodnić,ale zaświadczenia że byłam pod opieką lekarza od 10 tc sobię nie stworzę. Mój prawnik twierdzi, że nie ma się czym przejmować bo mogą sobie żądać. Jakoś mi specjalnie nie zależy na tym ale wychodzę z założenia, że skoro mi się należy to czemu mam nie brać. A powiedzcie mi jeszcze o co chodzi z tym USG połówkowym? Bo jeśli jest tak jak czytałam czyli jest to po prostu szczegółowe mierzenie, ważenia dziecka, słuchanie serca itd. to ja to mam na każej wizycie (co 3 tyg). Bo to wszystko co wyczytałam na ten temat zgadza się z tym co robi moja lekarka. Myślałam, że to jest jakieś specjalne USG. evitka21 - Łooo jeśli to tylko taki świstek to jestem pewna że lekarka prywatna wystawi to bez problemu. Pewnie tak samo jak lekarze w przychodniach bo co im zależy, większość ma prywatną praktykę i zawsze mogę stwierdzić na się u nich wcześniej było prywatnie. Przecież kurde my nie chcemy tej kasy przepić tylko wydać na malucha a wiadomo, że ten tysiak się przyda.
![]() ![]() |
![]() |
#4181 |
Rozeznanie
|
Tu nie chodzi o to że musisz robić usg tylko o to że byłaś pod kontrolą lekarza. A czy jednego czy dziesieciu to juz jest twoja prywatna sprawa.
Oj mrowak przestraszyłas mnie wczoraj. Normalnie jak zacz ełam czytać twojego posta to jakos dziwnie zaczęłam panikowac i nie wyobrażam sobie co bym na twoim miejscu zrobiła. To sa takie dziwne sytuacje, że rzeczywiście nie wiadomo czy dzwonić to powiedza że jakaś histeryczka czy nie dzwonic to potem powiedza że jakaś nieodpowiedzialna. Masakra. Byle mniej takich sytuacji wszytskim życzę. Ja miałam dzisiaj robić rybke po grecku ale mam mnie rano zgarnęła na wieś i dopiero wróciłam, wiec chęci na rybkę narazie przeszły. Tzn pojadłoby sie ale chęci na zrobienie zaniknęły. |
![]() ![]() |
![]() |
#4182 |
Zakorzenienie
|
aaa no to jesli tak to pierdziele go...pojde z wynikami posiewu do niego zeby mi antybiotyk przepisal...i na wizyte za miesiac pojde na ta slowianska na to 3d...skoro w takiej samej cenie jak to zwykle w coframedzie... a co do szpitala to bede rodzic w dzierzoniowie...moja mama to byla polozna i ma tam kilka kolezanek i jedna z tych kolezanek robi za prywatna polozna (koszt 300zl) i juz zdecydowalismy sie na tamten szpital
![]() Edytowane przez mloda1989 Czas edycji: 2009-11-21 o 14:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#4183 |
Rozeznanie
|
Ja też mam problem z wyborem szpitala. Bo wczesniej rodziłam w Matce Polce w Łodzi i zupełnie jestem nie zadowolona własnie ze wzgledu na to że mnie tak długo trzymali zanim dali kroplówkę. Wiec teraz chciałabym rodzic u siebie w Pabianicach gdzie pracuje moja gin, ale tutakj istnienie tego szpitala to jedna wielka niewiadoma. Jak długo on jeszcze bedzie tego nikt nie wie. Takze sama nie wiem co to będzie.
A tutaj mam pytanie do MARTUKO . Jak tam rośnie twój brzuszek? Bo u mnie 6 kg do przodu i narazie z 70 cm do 98 wzrosło. Także brzuchol rosnie teraz bardzo. A jak to jest u ciebie. Jak ta Twoja dwójczka? |
![]() ![]() |
![]() |
#4184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a to jak jest przeprowadzane (jak powinno być to inna historia...) zalezy od konkretnego lekarza- same dziewczyny piszą, że u jednej badanie trwa 1,5 min, a u innej 30 min..... ja sama czytałam na temat tego becikowego różne wykluczające sie informacje- a to polska właśnie.... Tyle głupszych rzeczy dzieje się w majestacie prawa (wystarczy obejrzeć byle jakie wiadomości....) u nas własnie czasem prawo działa wstecz (pracuję w szkolnictwie- tu szczególnie często się to zdarza....) I to nasz problem nie mopsów- po prostu nie wydadzą kasy i co im zrobisz? Nie wiem, mnie tam zależy, 1000zł piechotą nie chodzi.... a co tam sobie nie stworzysz zaświadczenia???? własnie że sobie stworzysz? co myślisz że twój lekarz ci nie podpisze? a co mu zależy? ja wcześniej chodziłam do innego, ale nie chciałabym do niego wracać po kwitek i mam nadzieję, że mój obecy mi podpisze (nie no, na pewno podpisze).
![]() Edytowane przez evitka21 Czas edycji: 2009-11-21 o 14:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4185 |
Zakorzenienie
|
Byłam u lekarza- krótko mówiąc jest w porządku- wersje są dwie: albo to są jakieś jelitowe hocki-klocki albo jak to nazwał "zmiany czynnościowe" czyli typowe dla ciąży, ale jej nie zagrażające.
Mam zrobić badanie moczu i leukocyty i zadzwonić lub podjechać z wynikami. Powiedział też, że w sumie dobrze ze nie jechałam na pogotowie, bo by mnie tam wrzucili na łóżko na obserwacje, a przez weekend i tak niewiele by zdziałali. Wyeliminował wyrostek, bo ból maleje, a nie się nasila. Wyszłam z tej przychodni o jakieś 300kg lżejsza na duszy. I gość faktycznie otworzył gabinet tylko dla mnie, bo zaraz po mnie wyszedł i odjechał.
![]() |
#4186 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4187 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja się wystraszyłam tym bardziej, że do tej pory nie mam praktycznie żadnych dolegliwości poza zgagą i bólem w tyłku (sławnym zresztą). A tu nagle ŁUP! Ważne, że mnie lekarz uspokoił.
![]() |
#4188 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() evitka21 dzięki za info ![]() mrowak - wcale się nie dziwię, że odetchnęłas z ulgą. W szpitalu to faktycznie by nic pewnie do poniedziałku nie zrobili a tylko byś się narażała na złapanie czegoś i zesteresowała.
![]() ![]() |
![]() |
#4189 |
Zakorzenienie
|
mrowak, cieszę się, że wszystko w porządku. Bo też bardzo się przestraszyłam.
#4190 |
Rozeznanie
|
Ciesze sie że juz wszytsko oki i sie wyjaśniło.
A co do spania to tez tak mam ze najwygodniej mi na prawym boku albo n awznak. I ostatnio jak przez jakiś czas nie czułam ruchów to już panika, czy coś w nocy nie namieszłam, ale własnie tak mi sie wydawało że jakby było im nie wygodnie to by sami sie upomnieli o zmianę pozycji. |
![]() ![]() |
![]() |
#4191 | |||
Zakorzenienie
|
Witam
Otrzepałąm troszke kompa bo stwierdziłam że musze ponarzekać a wiadomo lepiej Wam niz np. męzowi hihihi Od godziny 2,35 nie śpie ok 5 włączyłam juz TV a T. spał dalej potem o 7.45 wstalismy juz z wyrka bo nie wiedziałam na która maja przyjechac z oknami i wstaje i patrze a oni juz podjerżdżaja ![]() o godz. 14 ona już wstawione tylko mój T z kolegą jeszcze do 16 podmurowywali małe tego zamurowujemy przejście z kuchni do pokoju w kórym bedzie teraz nasza sypialnia i pokój dzidzi. Ale okna teraz są ![]() ![]() jedyne co mnie wkurza to tona kurzu a to nie konoiec bo dalej robia te drzwi i jeszcze jedna sciane beda zdrapywać... a juz juz mam tak sucho w nosie że szok.. mam nadzieję że taki kurz nie zaszkodzi mi i Maleństwu ![]() dobra uciekam dalej bo ja przecież na bierzaco latam z odkurzaczem i ten pył odkurzam i z mopem... a udało mi sie przespac w dzien godzinke.. jestem nieprzytomna normalnie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ---------- Cytat:
ZMIEN LEKARZA!!! ![]() ![]() ![]() Cytat:
to dobrze ![]() Cytat:
![]() a mamusia chyba synusia PS. wogóle to zapomniałam napisac że podczas połówkowego wyszło że moje dziecie ma długą kośc udową.. już któras o tym pisała i lekarz sie spytał czy mąż wysoki ![]() Ważył 503 g i 19,6 cm długości ![]() Żadnych widocznych wad nie widział ale że nie pokazał buzki to nie wiemy czy np. rozczep warg nie ma . Oj dzis nie tylko ja mam dłuuuuuuuugi dzien ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4192 |
Zakorzenienie
|
tak tu dzisiaj piszecie o swoich dolegliwościach że napiszę Wan o swoim problemie.
Mam białko w moczu i do tego wysokie ciśnienie orza lekką opuchliznę. Czyli może być to zatrucie ciążow. Ale to jeszcze nic pewnego. Muszę jeszcze raz zrobić badania. 3x dziennie mierzyć cisnienie i zrobić badanie dna oka. I z wynikami do gina.
#4193 |
Rozeznanie
|
hej dziewczyny.
Mam pytanie-a mianowicie czy ktoras z was ma moze problemy z szyjka? jest miekka albo skrocona?
#4194 |
Zakorzenienie
|
Ja mieszkam w Bielawie to jest około 50 km od wrocka i nie zdecydowałam się przyjeżdżać do zadnego lekarza chodzę na miejscu. Ale mam pewne doświadczenie z jednym lekarzem z polikliniki na grobli synem słynnego profesora. Leczyłam się tam z powodu bezpłodności ponad 2 lata bez rezultatów
![]() ![]() ![]()
#4195 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja dzisiaj podczas spaceru dostalam strasznego bólu po lewej stronie az do pachwiny az musialam przykucnąc i dobrze kilka minut wogle nie moglam isc bo znowu bol wracal ale mi przeszlo.Nienawidzę takich rzeczy bo zaraz mi sie nasuwaja mysli znowu czy wszystko ok(chociaz po Waszych przezyciach wiem ze takie cos to pan pikus ale jednak)i czy donosze to moje dzieciątko.... ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4196 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ej ja tez jestem z bielawy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4197 |
Rozeznanie
|
no niestety mam
![]() ostatnio lekarz powiedział mi, że mam miekką i nieznacznie skrócona, ale, że póki co nie ma potrzeby zakładania szwów czy krążka, mam przyjsc 11 grudnia i wtedy zobaczymy. Dodatkowo dostałam skierowanie na morfologie, mocz i obciażenie glukozą. Trochę się martwię. W prawdzie to już 25 tydzień, albo dopiero... Mam nadzieję, że szyjka nie zacznie sie skracać tak ostro... Dlatego chciałam zapytać Was dziewczyny czy wy też macie takie problemy... A że będziemy mieli CÓRECZKE to chyba pisałam prawda?? W prawdzie dawno temu ale cóż... ostatnio nie było mnie prawie przy kompie stąd moja długotrwała nieobecność... ale już się poprawiam ![]() ![]() MADZIWNIA Także na liście można wykasować Igora i poprawić Amelkę na Emilke :P No i proszę kobietki z tym samym problemem szyjkowym o głośny odzew!!!
Emilka jest już z nami ![]() Edytowane przez asienka240 Czas edycji: 2009-11-21 o 20:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#4198 |
Zakorzenienie
|
kurde zestresowalam sie troche tymi badaniami.... bo jak bedzie za pozno na wykrycie jakis wad..ptu ptu oby ich nie bylo ale wszystko moze sie zdarzyc...to teraz nie wiem co robic bo juz niedlugo bedzie 21 tydzien i nie wiem czy sie szybciej umawiac na wizyte na to usg do kogos innego czy isc tym trybem co on mi mowil...bo wg i tak to usg powinnam miec w 24tygodniu...
![]() a co do szyjki to chociaz tu jest ok bo mam 4cm..podobno do utrzymania ciazy wystarcza 2 cm.... |
![]() ![]() |
![]() |
#4199 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Kazał mi nie dzwigać, odpoczywac duzo i na razie nie martwic bo nie ma tragedi, ograniczyc wspolzycie i przyjsc za 3 tygodnie a w razie jakis skurczow czy twardnienia brzucha brac nospe albo czopki ktore mi przepisał.
![]() |
#4200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeczytałam wszystko ale w pracy byłam i padam ![]() Własnie oglądam program o dziewczynach co rodziły a nie wiedziały że są w ciąży .. No brak slów że coś takiego ma miejsce. asienka - co by się nie działo jak tak lekarz powiedział to lez jak najwiecej i odpoczywaj żeby nic złego się nie działo ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:42.