|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3991 | ||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz.III
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
, pewnie się przydadzą![]() ---------------- Pieluchy poprasowałam, teraz reszta- ciuszki -------- Do którego miesiąca malucha trzeba prasować ciuszki po obu stronach??? bo to strasznie męczy
|
||||
|
|
|
#3992 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
trzymam kciuki żeby Wam przeszło a mnie głowa boli
" Tylko niekiedy szczęście bywa darem , najczęściej trzeba o nie walczyć " P.Coelho http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73q3br6dgn.png Zębole ![]() http://s2.pierwszezabki.pl/036/036140970.png?5725 |
|
|
|
|
#3993 | ||||
|
Zakorzenienie
|
zebra666 gratuluję zakupów i ślicznie wyglądasz
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Idę z psiutą na spacer... Jak wrócę, to swoje zdobycze obfocę... ---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ---------- Spanikowałam przez to, że mi te nogi puchną i całą noc nie mogłam spać przez to, że się denerwowałam tymi wynikami... Chyba byłam taka zmęczona, że nawet nie usłyszałam, co TŻ do mnie mówi, tylko usłyszałam to czego się obawiałam...
|
|
#3994 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w weekend też zaciągnę męża do aparatu ![]() U mnie właśnie hormony są raczej spokojne, dopiero wczoraj dały popalić ![]() Cytat:
Ja w ogóle będę tylko od wewnątrz prasować A potem się zobaczy
|
|
|
#3995 |
|
Zakorzenienie
|
Azzis to mam podobnie, a jak z Twoją szyjką?kiedy masz wizytę u nowego gina?
|
|
|
|
#3996 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny, no to u mnie też dzień jak co dzień i nudy. Co do teściowej to ja naprawdę rozumiem, bo moja to szkoda gadać. Teraz jest u nas już 2 tydzień. Rządzi się jak nie wiem co, a ja leżę więc co mogę zrobić. Ostatnio tak się na nią wkurzyłam, że zaczęłam poważną rozmowę o naszych relacjach i to był koszmar. Dowiedziałam się o różnych rzeczach, o które ma do mnie pretensje od np. 1,5 roku
Jak moja mama mówi o naszej córeczce pieszczotliwie to mi nie przeszkadza. Za to teściowa to po prostu uważa się, że ona jest najlepsza i ja gorzej niż ona wychowuję dzieckoDobra to tyle o niej. Pysiu dobrze Cię rozumiem. Soraya też bym poszła do lekarza. A moja Maja ważyła w 31 i 2 dni 1450 co odpowiadało 30 tygodniom i lekarka powiedziała, że jest w normie. Z tym, że przy porodzie będzie ważyć jakieś 3 kilo. To nawet lepiej rodzić. Zeberko no ślicznie włoski i brzusio, ale kobitkaMadziulka śliczny brzuszek, taki zgrabniutki Patka ja o nastrojach nawet już nie piszę, bo to jest jakaś masakra. Wszystko minie Ula |
|
|
|
#3997 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki dziewczynki
Co do teściowych to widzę że niejestem sama ![]() Ehhhhh dziś jestem tak na nią nabuzowana...że lepiej bym jej dziś na oczy nie widziąła Bo ja jestem kobieta anioł...ale jak ktoś mnie zdenerwuje...to mamaidy też nie zazdroszczę ... Dlaczego one takie są ???? nie umiem tego pojąć ???? Ulcia a ty mamie powinnaś zrobić ![]() pwnie się zdenerwowalas i dlatego głowa Cię boli Madziulek...piekna z Ciebie mama piszę to już po raz kolejny...zgrabna laseczka i brzusią piękny uwielbiam takie kolory i takie desenie Już widze jak pieknie będziesz wyglądała spacerując z wózeczkiem ![]() youyou...to udanych zakupów w Ikea Ale Wam fajnie z tym meblowaniem....zazdroszcz ę i gratuluję Kamyczku nie wolno Ci się tak denerwować ehhhhhSpacerek to dobry pomysł....u nas fajan pogoda dziś Miłego spacerku i czekamy na fotki ************************* * Ja byłam w sklepie...takim osiedlowym blisko domu i znowu miałam skurcze musiałam przystawać trochę mnie to niepokoji czy to nie za wcześnie...mamy niby jeszcze 10 tyg ![]() A ja sięczuję jak w 9 miesiącu co gorsza tak też wyglądam ........Idę robić nowe ciacho ...ciekawe czy wyjdzie ![]() Buziaki
*** -12,5kg*** Edytowane przez pysiamn Czas edycji: 2009-11-27 o 12:36 |
|
|
|
#3998 |
|
Zakorzenienie
|
Kamyku ja miałam białko w moczu w I trymestrze ale jakieś śladowe ilości i było ok. jeśli miałabyś większą ilość to byłby problem...
nie denerwuj się tak
|
|
|
|
#3999 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzisiaj idę do nowego gina na 18.00. Ciekawa jestem co od niego usłyszę ![]() A Ty bierzesz no-spę regularnie? czy tylko doraźnie jak zaczyna twardnieć brzuch?
|
|
#4000 |
|
Zakorzenienie
|
co do Tesciowej, to moja tez jest niezla.pamietacie jak powiedziala"ale jestes gruba"
nasza sie nie wtraca bo nie ma smialosci przez to wszystko co nam zrobila.jak zbudeujemy dom, to bedzie nasza sasiadka , wiec nie wiem czy nie bedzie nas nachodzic ale ja juz mojemu Tż powiedzialam, ze psa puscimy po podworku jakby za czesto wpadala.---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- to masz szczescie, ze szyjka ok.moja skrocona (gin mi wpisal w karcie ze zachowana,wiec mam nadzieje ze tylko troche jest skrocona)choc 3 tyg na wizycie bylo ok ale zaczelam miec czesciej twardnienie i to klucie w pochwie i sie teraz okazalo ze mam sie oszczedzac wiec odpoczywaj jak najczesciej.wczoraj wieczorem wzielam po raz pierwszy nospe ale stwierdzilam, ze jak 2 razy w ciagu godziny mi sie zepnie to biore. czytalam gdzies ze to spinanie macicy moze denerwowac dzidziusia. |
|
|
|
#4001 |
|
Zakorzenienie
|
Gosbaj dziękuję
Czuję sie w niej dobrze w końcu coś nowego... tyle zmian w życiu to i fryzurkę trzeba było zmienić ój nie muszę już przed świętami lecieć z włosami![]() Kamyk, Mamaidy Ja o teściowej już nic nie piszę, bo naprawdę szkoda klawiatury na to jaka jest dla swojego syna... |
|
|
|
#4002 |
|
Raczkowanie
|
Pola zapomniałam napisać o tym twardnieniu. No brzuch robi mi się twardy. Taka piłka i tak ciągnie u dołu a od 32 tyg. to pobolewa u dołu, tak ciągnie
|
|
|
|
#4003 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki Mamaidy.takiego ciągnięcia to nie mam.
|
|
|
|
#4004 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() to na ból głowy zapraszam na ciasteczka i słabiutką kawkę, bo właśnie sobie zaserwowałam tez z powodu bólu głowy. Cytat:
oj te nasze tesciowe, własnie miałam znowu z nią starcie w kuchni, ale sobie nie dałam ![]() Zrobiłam własnie przed chwilą ciasteczka takie z płatków owsianych. Ona oczywiście przez cały proces robienia patrzyła mi na ręce. Za chwile patrze ona wyciąga jakies swoje produkty i do mnie mówi, że z tym bedzie lepsze normalnie jeszcze sie wcina w MOJE ciastka grrrr..... (jeszcze sie chyba nie zdażyło żeby nie skrytykowała czegos co robię w kuchni )ale twardo nie pozwoliłam i jestem z siebie dumna a Ty co za ciasteczka znowu pieczesz ?? ![]() Z tym brzuszkiem to trzeba odpocząć, mi ostatnio tez coraz częściej się przytrafiają, zwłaszcza jak chce przyśpieszyć kroku, albo jak po schodach wychodzę. Myśle że to już taki czas na te skurcze, oby nie za czesto. Cytat:
......Też bedę mieć teściów za sąsiadów, ale to już całkiem inna prawa niż mieszkać razem. ------------------------------ Z racji że dawno nie widziałam tu smakołyków, chwalę się swoimi ![]() Zrobiłam wspomniane już ciasteczka z płatków owsianych, słonecznika, śliwek, takie na szybko bez pieczenia. Wprawdzie jeszcze nie wyschły i nie stwardniały, ale myśle, że i tak będą pyszne ![]() Zapraszam
|
|
#4005 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
więcej nie prasowałam wcale.Cytat:
Co do ostatniego zdania to pierwsze słyszę co tu takie stresy Kamyk, Ula, Pysia ![]() aj zapomniałam o naszych modelkach Zebra, Madziulka ślicznie wyglądacie
Edytowane przez Kancia Czas edycji: 2009-11-27 o 13:10 |
||
|
|
|
#4006 |
|
Zakorzenienie
|
Wróciłam z psiutą... Nie mogłam długo spacerować, bo mi się brzuch spinał... Nadal mi niedobrze... A mąż miał zadzwonić jak tylko zatrzyma samochód, a to już trwa ponad godzinę... Na pewno sobie zapomniał...
Tyle, że teraz mogę poczekać, bo mi minęła histeria... Ale za to zrobię mu awanturę jak wróci...Wklejam ciuszki Więcej takich zwykłych śpioszków... Poza tym okazało się, że mam większość welurowych ubranek, a przecież dziecko trzeba w czymś spać położyć...
|
#4007 |
|
Zakorzenienie
|
Gooha proszę o przepis!
dobry tekst tesciowa do Ciebie powiedziala, tylko nabic na pal! |
|
|
|
#4008 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4009 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Składniki * 1szklanka cukru * 4łyżki kakao * 3szklanki mleka * 3szklanki płatków owsianych * 1/2kostki margaryny np.Kasi * olejek migdałowy lub śmietankowy Opis przygotowania Cukier,mleko.kakao i margarynę rozpuścić i zagotować.Do gotującego mleka dodać najpierw 1szklankę płatków i pogotować na małym ogniu z 5min.Następnie dosypać resztę płatków i gotować następne 5min.Masę często mieszać,bo lubi się przypalić.Garnek zdjąć z ognia i dodać olejek.Dobrze wymieszać.Masę wykładać łyżkami na blachę wyłożoną papierem śniadaniowym.Po ostudzeniu zajadać.Smacznego. Ja do tego dorzuciłam paczkę słoneczników i trochę suszonych i pokrojonych śliwek. Nie wiem jak z tą konsystencją. U mnie narazie włożone do lodówki mam nadzieje że trochę stwardnieją, ale nie gwarantuje
|
|
#4010 | |
|
Zakorzenienie
|
Azzis też raz miałam tą kolkę.kurczę i twój gin Ci nie chciał dać zwolnienia!idiota. Ty powinnaś leżeć i wypoczywać.
nie przejmuj się na zapas, ważne, abyś nie miała tej szyjki skróconej.jakby Cie bolało jak na okres, bierz nospę. ---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- macie może liste wyprawkową.jakbyście mogły to wklejcie mi
|
|
|
|
|
#4011 |
|
Zakorzenienie
|
pola i co Twój lekarz powiedział na tą kolkę??? Mam nadzieję, że to nic groźnego
![]() No widzisz jaki ten mój lekarz... Ale może poproszę dzisiaj tego nowego lekarza? Chociaż o tydzień? Tylko też nie wiem jak on zareaguje jak go poproszę wprost.
|
#4012 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja bym Ci radziła powiedziec lekarzowi o wszystkich dolegliwosciach i powiedz ze Ci ciezko z tym funkcjonowac. powiedz ze masz stresujaca prace i powinien sam Ci zaproponowac. jesli tego nie zrobi sama mu powiedz ze chcialabys odpoczac i bierz zowlnienie na 3 tyg!mysl o sobie i o swoim dzidziusiu, nie przejmuj sie co sobie pomysli, przeciez nie bierzesz zwolnienia w 5 tyg tylko w prawie 30tyg. niedlugo zaczynasz 8 mies. i to jest niebezpieczny mies,. (wg mojej mamy), trzba zwolnic tempo. widzisz jak sie dobrze czulam ale sie przeforsowalam to o maly wlos nie zemdlalam na ulicy a do formy dochodzilam kilka dni, no a za tydz okazalo sie ze mi sie szyjka skrocila.wydaje mi sie , ze to od wysilku. |
|
|
|
|
#4013 |
|
Zakorzenienie
|
Kancia
Gooha i dobrze, że się nie dałaś teściowej w kuchni ![]() Pola ja mam taką z innego forum PIERWSZA WYPRAWKA SEN: - łóżeczko z odpowiednim materacykiem - prześcieradło z miękkiej, frotowej bawełny (3 szt.) - kołdra z anilany - pościel (2-3 szt.) lub zamiast kołdry - śpiworek do spania (2 szt.) - ochraniacz na łóżeczko - cenki kocyk - grubszy kocyk - ceratka na łóżeczko - rożek - 20szt.tetrwych pieluch - 10szt flanelowych pieluch KĄPIEL I HIGIENA: - wkład do wanienki - myjka z frotki (2 szt) - miseczka na wodę i odpady - miękka szczotka - termometr do wanienki - patyczki do uszu, zwykłe i z ograniczeniem - płatki dzidziuś - nożyczki do paznokci - ręcznik - okrycie kąpielowe (2szt.) - płyn do kąpania - oliwka lub mleczko - krem na mroźne dni - tłusty, lub na każda pogodę - chusteczki nawilżające - pampersy -woreczki na zużyte pampersy - proszek do prania dla niemowląt PIERWSZE UBRANKA: - koszulki bawełniane 5-7 szt - kaftaniki z dł rękawem trykotowe, bawełniane, frotte 4-6 szt - body z kr i dł rękawem 5 szt - śpiochy i pajacyki zapinane w kroku zakrywające stópki 4+4 szt - czapeczki 2-3 cienkie 1 grubsza - skarpetki 4-5 pary - cieplejsze sweterki lub bluzeczki 2 szt - ciepły kombinezon (dla dzieci ur zimą) - sliniaczki 4 szt - rękawiczki niedrapki 1-2pary APTECZKA: - sól fizjologiczna we fiolkach do przemywania oczu - spirytus 70% do przemywania pępka (na rynku są dostępne także gotowe, sterylne gaziki nasączone 70% alkoholem izopropylowym) - woda utleniona - gaziki jałowe - patyczki - Oliatum emulsja do kapieli (może byc zamiast smarowania oliwką) - bepanthen lub linomag do pupci - sudocrem jeśli już jest odpazona - Sab Simplex na kolkę a w zastępstwie odpowiedniki dostepne w Pl(Esputicon, Infacol, Espumisan) - czopki glicerynowe na zatwardzenie( nam też sie moga przydac) - rumianek - aspirator frida lub gumowa gruszka (do czyszczenia nosa) - termometr - czopki p/gorączkowe dla niemowląt - dla nas PureLan100 na sutki-pono rewelka SPRZĘT: - wózek - fotelik samochodowy - komoda - zestaw pojemników do przewijania (ikea) - przewijak - prześcieradła na przewijak (2-3 szt) - oświetlenie przy przewijaku - karuzela do łóżeczka - laktator - poduszka do karmienia - wanienka - stelaż do wanienki - butelka do karmienia 125-250ml> - smoczki uspakajające - pudełko i łańcuszek do smoczka DO PRZEMYŚLENIA....NA POTEM: - zioła laktacyjne - herbatki (uspokajająca i na trawienie) - mleko modyfikowane - jeśli nie karmisz piersią> - podgrzewacz - sterylizator - nakładki sylikonowe na brodawki - mata koedukacyjna - lezaczek - krzesełko do karmienia TORBA PORODOWA: 1. Dokumeny: - oryginalny wypis grupy krwi, - aktualna legitymacja ubezpieczeniowa, - dowód osobisty - karta ciąży, - ostatnie badania (HBS, WR, morfologia, analiza moczu, usg z 30-32 tyg oraz ewentualne późniejsze, jesli masz Rh minus to badanie na obecnośc przeciwciał) - ewentualnie wypisy ze szpitala i konsultacje innych specjalistów. 2. T-shirt do porodu (przykrywający pośladki), koszule "laktacyjne" - jeśli można mieć swoje, laczki,klapki pod prysznic. 3. Majtki jednorazowe (flizelinowe), biustonosz laktacyjny, skarpet. 4. Przybory higieniczne typowe + 3 ręczniki, ręczniki papierowe, papier toaletowy,płyn do toalety intymnej, krem na obolałe brodawki (super jest PureLan100, pomadka nawilżająca do ust, balsam lub oliwka, wkładki laktacyjne. Wszytko to co wydaje nam się niezbędne na co dzień 5. Mój szpital sugerował by zabrać laktator. 6. Kubek, sztućce. 7. Suchy prowiant : biszkopty, banany, jogurt, kanapki, napoje - woda, herbatka dla karmiącej. 8. Aparat fotograficzny,płyty CD. 9. Kartka długopis. 10. Klapki dla osoby towarzyszącej. 11. Dla maluszka mile widziane: skarpetki, chusteczki higieniczne, pampersy,rękawiczki, smoczek, czapeczka.(zalezy od szpitala) 12. - Ubranka na wyjście i nosidełko ( fotelik samochodowy) - Tata przywozi w dzień wyjścia. 13. Podkłady poporodowe. 14. Gumka do włosów. 15. Telefon i ładowarkę |
|
|
|
#4014 |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem gdzie ja to wszystko do szpitala zmieszczę - chyba pojadę obładowana jak na wczasy
|
|
|
|
#4015 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakie bierzecie buty do szpitala:klapki sportowe czy takie bamboszki domowe? |
|
|
|
|
#4016 |
|
Raczkowanie
|
Gooha - te ciasteczka wygladaja boskooooooooooooo, pewnie przepyszne sa....
Zebra - dzieki za wyprawke - to jakies milion rzeczy...Pola - koniecznie klapki - bo w takich mozna pod prysznic isc - a po powrocie ze szpitala wyszorowac z bakterii... ..... Dziewczyny, macie racje - zeby sie nie denerwowac powinnam isc do gina - niestety dzis nie przyjmuje, takze wepchne sie w poniedzialek ... |
|
|
|
#4017 |
|
Zakorzenienie
|
Pola ja biore normalne kapciochy
![]() Nie mam jeszcze kosmetyków, apteczki i przewijaka... prześcieradełek, ceratek pod prześcieradełka, mleka początkowego tak na wszelki wypadek i tych herbatek laktacyjnych i na kolki. Poza tym w sumie większość mam... jakiś pojedyńczych rzeczy brakuje- np. norzyczek zapomniałam do paznokietek,z 2 koszule jeszcze do szpitala i jakaś podkoszulka do porodu. Soraya tam duzo porzytecznych rzeczy jest wypisanych ale nie wszytskie są konieczne, ja z niej wybrałam to co uwarzam za potrzebne a jakieś bajery niekoniecznie
Edytowane przez zebra666 Czas edycji: 2009-11-27 o 14:12 |
|
|
|
#4018 |
|
Zakorzenienie
|
Jednak mam to białko w moczu...
Jeszcze tylko 1,5 godziny u wizyty u gina... Ale chyba padnę tu na zawał... Mierzyłam ciśnienie i oczywiście mam 140/100 ale pewnie przez to, że znowu się zdenerwowałam... Muszę się czymś zająć, bo tu oszaleję...
|
#4019 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzymam kciuki- nie zamartwiaj się na zapas
|
|
|
|
|
#4020 |
|
Zakorzenienie
|
Kamyku jaką ilość?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:26.

, pewnie się przydadzą
bo to strasznie męczy

niestety to nie wrozy - jedyne co to moglo to byc jednorazowe np... poza tym rzeczywiscie powinnam wiecej pic.... dzis juz 1,5 litra
- dobrze, ze nie musze wychodzic z domu 
Jak moja mama mówi o naszej córeczce pieszczotliwie to mi nie przeszkadza. Za to teściowa to po prostu uważa się, że ona jest najlepsza i ja gorzej niż ona wychowuję dziecko
uwielbiam takie kolory i takie desenie
trochę mnie to niepokoji czy to nie za wcześnie...mamy niby jeszcze 10 tyg