|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4021 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz.III
mamaidy kolejna super teściowa
azzis za wizytęKarmazynowyKamyk welurkowe ubranka ale Paulinka będzie miała ciepło![]() gooha3 wyglądają przepysznie już przepis zapisanyCytat:
(łatwo napisać ) może melisa na uspokojenie kciuki już zaciśnięte oby to nic poważnego nie było.-------------- Prasowanko zakończone, można wstawiać kolejną porcję prańska. Super, że trzeba tylko raz ![]() Biorę się dalej za robotę
|
|
|
|
|
#4022 |
|
Zakorzenienie
|
znalazłam,że niepokojąca ilość białka w moczu to o,5g/l
Białkomocz i obrzęki nie znikające po odpoczynku mogą być objawami gestozy tzw. zatrucia ciążowego. Niepokojący poziom białka w moczu to powyżej 0,5 g/l. Staraj się mieć dietę małosolną- unikać soli(powoduje zatrzymywanie wody w organizmie-obrzęki), łykaj kapsułki z tranem lub wiesiołkiem. Zrezygnuj z kawy i mocnej herbaty. Zaleca się dużo wypoczynku ( na lewym boku-poprawia krążenie krwi w macicy i nerkach) ponieważ przy aktywnym trybie życia u ciężarnej z gestozą następuje obniżenie przesączania kłębkowego-zmniejszenie ilości wydalanego moczu, zwiększa się natomiast zwrotne wchłanianie wody tzn. prowadzi to do powstawania obrzęków. Obserwuj przyrost masy ciała w tym trymestrze powinien być nie większy niż 500g na tydzień oraz kontrola ciśnienia. Gdyby pojawiły się objawy takie jak: Zaburzenia widzenia, gwałtowny wzrost ciśnienia, tiki , skurcze dłoni, ogólne pobudzenie lub silne bóle głowy zgłoś się do lekarza!! W przypadku wysokiego ciśnienia lekarz powinien zalecić przyjmowanie leków na nadciśnienie. Bądźmy dobrej myśli do porodu już blisko
|
|
|
|
#4023 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Chyba będę musiała zrobić...lubię nowości ![]() Dzieki z a nowy przepisik Ja już się wyluzowałam ![]() Cytat:
Te spiochy z misiem , pajacyki z różowym motylkiem no i sukienusie Sukieneczki ![]() Zebciu ja wszystkiego ze soą zanierać nie będę ale fajnie że jawkleiłaś ![]() Cytat:
Nie denerwuj się...tak Kamyczku wysokie skoki ciśnienia mogą być jeszcze gorsze niż to białko.... Spokojnie zobaczymy co lekarz na to Trzymam kciuki ![]() ************************* * A piekę Jabłecznik z budyniem... Pięknie wygląda ip ieknie pachnie ![]() http://gotowaniecieszy.blox.pl/2009/...-budyniem.html
*** -12,5kg*** Edytowane przez pysiamn Czas edycji: 2009-11-27 o 14:50 |
|||||
|
|
|
#4024 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() na poprawę humorku Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
idę leżeć
" Tylko niekiedy szczęście bywa darem , najczęściej trzeba o nie walczyć " P.Coelho http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73q3br6dgn.png Zębole ![]() http://s2.pierwszezabki.pl/036/036140970.png?5725 |
|||||
|
|
|
#4025 |
|
Zakorzenienie
|
To co do szpitala myslę, że najlepiej się dowiedzieć co wymagają, bo w karzdym jest inaczej- u mnie np. ciuszków nie trzeba a z kosmetyki dla bobasa tylko pieluchy, chusteczki nawilżające do pupci,puder i krem do pupci....
|
|
|
|
#4026 |
|
Zakorzenienie
|
Zebciu to normalane, szczegolnie pod koniec ciazy
Pliwa, Madziulka racuchy ![]() Pysia z prankiem, czy bez i tak sliczne Youyou ale Wam fajnie.... Ulus spokojnie - niestety mamy czasami bywaja bardziej nieodpowiedzialne od nas i Tz-tow Nerwy i tak nic nie pomoga, a tylko dzidziol sie zdenerwujeMadziulka to ta nowa bluzka ? bardzo Ci w niej ladnie Gooha - przepis zapisanyKamyku ciuszki sliczne.Dobrze, ze masz zaraz wizyte u gina, to szybko obejrzy te wyniki - postaraj sie nie martwic na zapas Wczoraj w szpitalu jak mnie podlaczyli pod ktg, to na poczatku mialam skurcze 50% i ciut wieksze, ale nikt sie tym jakos nie przejal i nic mi na ten twmat nie powiedzieli Pozniej spadlo do 15 i juz do konca ktg tak bylo
|
|
|
|
#4027 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w szpitalu to dla siebie kosmetyki i jak ktoś chce potem swoją koszulę bo do porodu dają i podkłady też dają. Dla dziecka trzeba wziąść ubranka na wyjście i jak ktoś chce chusteczki nawilżane bo tego w szpitalu nie mają.
A mi się jakoś zepsuł humor... Kolejny dzień to samo... Już mam dość... Posprzątałam, uszykowałam obiad i co? Nawet w tv nic nie ma... I znów płakać mi się chce...
|
|
#4028 |
|
Zakorzenienie
|
Aldii a boli Cie brzuch jak na okres?
Patka
|
|
|
|
#4029 |
|
Zakorzenienie
|
ten tekst to mnie troszku nastraszył
![]() III trymestr Mogą pojawić się skurcze macicy, zazwyczaj bezbolesne, trwające 20 – 30 sekund (macica twardnieje a potem wraca do normy). Są to tzw. Skurcze Braxtona – Hicksa. Jest to całkowicie normalne. Dziecko jest coraz większe i silniejsze, ma coraz mniej miejsca, wiec jego ruchy odczuwasz boleśniej. W 7 i 8 miesiącu skurcze przepowiadające (Braxtona – Hicksa) są silniejsze i coraz częstsze, możesz je odczuwać kilka razy w tygodniu. Gdy czujesz bóle (skurczowe lub tępe, nasilające się) w dole brzucha, może to świadczyć o odklejeniu się łożyska. Jeśli dolegliwości niepokoją cię, powinnaś jak najszybciej powiedzieć o nich ginekologowi. On zdecyduje, czy ból jest sygnałem do niepokoju, czy też wystarczy podanie leków rozkurczowych. Jest to niezmiernie ważne, szczególnie w przypadkach ciąży niedonoszonej, gdyż w większości przypadków pozwoli zapobiec urodzeniu się dziecka nieprzygotowanego do samodzielnego życia pozamacicznego. W 9 miesiącu ciąży skurcze stają się bolesne, dłuższe i zdecydowanie częstsze. Macica intensywnie trenuje przed godziną „0”. Regularne, trwające kilka godzin bóle, których częstotliwość i siła wzrasta z każdym skurczem i nie da się ich zwalczyć domowymi metodami, są oznaką rozpoczynającego się porodu. Kilka dni, a czasami kilka godzin przed porodem odchodzi tzw. czop śluzowy, który może być podbarwiony niewielką ilością krwi. Jest to normalne. Jeśli jednak zauważysz krwawienie z dróg rodnych, któremu towarzyszą bóle i twardnienie macicy, udaj się do szpitala – to może, ale nie musi świadczyć o odklejaniu się łożyska, czasami rozwierająca się szyjka macicy jest przyczyną plamienia.
|
#4030 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wlasnie byla u nas pani od kredytow i wypelnilismy wniosek o kredyt. Dzis albo jutro trafi do banku i pozostaje nam czekac. Mam nadzieje ze ok swiat bedziemy wiedziec co i jak. Ide wstawic makaron na spaghetti carbonara i zmykamy do SR. |
|
|
|
|
#4031 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4032 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() .............. dziewczyna do sprzatania przyjdzie jutro. Super. Jeszcze w sobote bede w domu uziemiona... |
||
|
|
|
#4033 |
|
Zakorzenienie
|
witam ja mialam dzisiaj wizyte w szpitalu i mierzyli mi cukier bo 3 tyg temu byl wysoki noi jest ok bo dzisiaj wyniki od razu dali wiec sie ciesze
serduszko malego bije jak dzwon lubie sluchac jak lekarz sprawdza jak mu serduszko bije no i ciesnienie mam w normie takze wizyta udana
|
|
|
|
#4034 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() chyba najlepiej nie myśleć i czekać na rozwój wydarzeń Cytat:
Cytat:
coś mnie dziś kłuje w środku i to często ![]() w środe jadę do gina , mam nadzieję że będzie dobrze
" Tylko niekiedy szczęście bywa darem , najczęściej trzeba o nie walczyć " P.Coelho http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73q3br6dgn.png Zębole ![]() http://s2.pierwszezabki.pl/036/036140970.png?5725 |
||||
|
|
|
#4035 |
|
Zadomowienie
|
a ja zrobiłam sobie naleśniki z dżemem brzoskwiniowym, potem roladę z tego przepisu - http://kotlet.tv/rolada-czekoladowa-z-kremem-budyniowym#more-2445 tylko z budyniem o smaku cappucino i do tego jeszcze sałatkę z tuńczykiem, ale będę jeść
![]()
|
|
|
|
#4036 |
|
Raczkowanie
|
Ojejku przebrnęłam przez 5 stron i Was nadrobiłam wreszcie
![]() Nie odnoszę się do wypowiedzi, bo strasznie dużo tego było. Co do rozmiaru piersi to mi wogóle nie urosły, tylko się troszkę wypełniły a mimo to wokół sutków porobiły mi się rozstępy Może dlatego, piersi niczym nie smarowałam a brzuszek smaruję i nie mam narazie rozstępów na nim...pysiamn nie zazdroszczę teściowej. Z dala od takich ludzi lepiej się trzymać, bo jeszcze niepotrzebnie ciśnienie podnoszą :/Ja się cieszę, że mojej nie znam [we wakacje poznam -------------------------- Wczoraj znowu miałam zgagę, Synek tak kopie, że wszystko boli i zaczął w dodatku jeszcze bombardować moje żebra kopniakami. Byłam też dzisiaj u okulisty z racji tego, że nosze okulary a ostatnio byłam rok temu. I powiedziałam mu, że jestem w ciąży. A on mi na to czy przyszłam po jakieś zaświadczenie do lekarza, a ja, że nie, ze tak tylko na kontrole przyszłam, bo lekarz mi jeszcze nic nie mówił. Wzrok mi się nie pogorszył tzn. pogorszył troszkę ale nie muszę zmieniać szkieł. I mam przyjść do niego przed porodem, zakropi mi oczy, zbada mnie i powie czy mogę rodzić SN czy musi być CC. I powiedział, że najważniejsze żebym pokazała się w ciągu trzech miesięcy po porodzie, bo wtedy mi może się wzrok tez pogorszyć. Ale myślałam, że mnie trafi, bo wyczekałam się 2,5h Idę zjeść placki ziemniaczane i będę musiała sobie znaleźć jakieś zajęcie, bo TŻ mi dzwonił, że zaraz kończy pracę i dzisiaj gdzieś zrobili wylewkę i będą pić Także z chłopa nie będę miała żadnego pożytku
|
#4037 |
|
Zadomowienie
|
Ja tylko na chwilę - jestem od srody w szpitalu - zagrażający poród przedwczesny. Dostałam mega skurczów, od razu skierowanie do szpitala, tutaj uspokajająFenoterolem zwiększona dawką, Relanium, papaweryną, trochę jest spokojniej, ale stres niesamowity. Ale musimy jeszcze poczekać - chociaż bardzo to trudne..
Pozdrawiam Was ciepło
|
#4038 |
|
Zadomowienie
|
Dziekuje dziewczynki za komplementy!!!!
![]() gooha ale pysiaste ciasteczka ![]() kamyku na pewno wszystko sie wyjasni, bedzie dobrze Robisz ciasto jak na nalesniki i do tego pokrojone w nieduze kawaleczki jablka i pieczesz placuszki. Przed podaniem posypuje je cukrem pudrem Wlasnie wcinam, mniamka ![]() pysiu to bluzeczka bedzie pasowac do wozeczka kolorystycznie hihi, bo mamy wlasnie brazowo-bezowy ![]() I prosze sie tu mamusie nie stresowac ![]() ![]() A ja, jak dzis wybieralam sie na kurs to mnie zaczelo kluc na samym dole, to z jednej to z drugiej strony, albo pecherz. Czuje, ze maly znowu strasznie sie rozpycha na dole
|
#4039 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4040 |
|
Zadomowienie
|
elcia dobrze ze maluszek zdrowiutki
lila trzymaj sie dzielnie i zeby dzidzia jeszcze poczekala
|
#4041 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
||
|
|
|
#4042 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
odpoczywaj Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() *********************** Dziewczyny ciasto jest sensacyjnie pyszne ... Musicie zrobić ![]() Puchatek zjadł dwa kawałki na podwieczorek ![]() Naprawdę PYCHA polecammmmm http://gotowaniecieszy.blox.pl/2009/...-budyniem.html
*** -12,5kg*** Edytowane przez pysiamn Czas edycji: 2009-11-27 o 16:50 |
||||
|
|
|
#4043 |
|
Zakorzenienie
|
Pola nic mnie nie boli
Ula wcale sie tym nie przejelam, skoro nie przejeli sie lekarz i polozna.Mysle, ze to od tego, ze podlaczyli mnie pod ktg tak z marszu - weszlam do szpitala i od razu ktg ![]() Lila slonjce trzymaj sie i zaciskaj mocno nogi.Moze sluchaj sobie na mp3 jakas relaksujaca muzyczke ? zebyscie jeszcze ze 2 tyg. wytrzymali Pysia,Brzoskwinia przepisy juz zapisane Ja to chyba jakas dziwna jestem, bo w ogole sie nie przejmuje jak mnie cos zakluje, zaboli, stwardnieje - jakos nie zwracam na to wiekszej uwagi, bo w ciazy to przeciez normalne. I czasami mi glupio, bo Wy sie tak wszystkim przejmujecie i to tak mocno przezywacie, a mnie to nie rusza, bo wydaje mi sie normalne....Jedyne co moze mnie zaniepokoic to brak ruchow i nasilajace skurcze Nie biore no-spy, tylko magnez x 2
Edytowane przez aldii Czas edycji: 2009-11-27 o 16:53 |
|
|
|
#4044 |
|
Zadomowienie
|
lila - trzymaj się żeby jeszcze bejbiczek posiedział troszkę w brzuszku u mamusi
na pewno będzie dobrze.Pysia - uwielbiam szarlotkę z budyniem, ja robię z przepisu teściowej ale bardzo podobny przepis pychotka dawno nie robiłam ![]() Ciekawe czy jeszcze w tej części będziemy mieć rozpakowaną mamusię??? |
|
|
|
#4045 |
|
Zakorzenienie
|
Elcia cieszę się,że cukier i bobasek ok
![]() Ula takie kłucie w środku pochwy jakby rozrywało??ja to mam, choć dzisiaj rzadko,to tak boli, że aż sycze z bólu. ale za to mam sztywny brzuch i to wybrzuszanie się jednej części ( czy to dzidziuś??) Lila staraj się nie stresować, wiem, że łatwo się mówi, no ale ... Brzoskwinka może lepiej, żebyśmy się jeszcze nie rozpakowywały A mój Mały coś rzadko się oddzywa, no ale 10ruchów było...plecy mnie z tyłu bolą, tak na dole |
|
|
|
#4046 |
|
Zadomowienie
|
Wiem wiem, niech maluchy jeszcze poczekają, ale tak naprawdę nie mamy na to większego wpływu - jak będą chciały to wyjdą.
|
|
|
|
#4047 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kocham wszystko co z budyniemszkoda ze nie mam siły , bo bym jeszcze dziś upiekła Cytat:
a wybrzuszenie z jednej strony to napewno dzidziuś ... może pupa ![]() chociaż biorę leki na twardnienie to dziś brzuszek troszkę spięty ![]() dlatego nic nie robię i leżę
||
|
|
|
#4048 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- Ula a boli Cię brzuch?ja to chyba jeszcze raz po 18 łyknę nospę |
|
|
|
|
#4049 |
|
Wtajemniczenie
|
Kamyku....nie denerwuj się i daj nam znać co jest grane.A ja trzymam kciuki oby to gestoza nie była
![]() Pysiu...to ciacho to karpatka?Bardzo apetycznie wygląda ![]() Ale narobiłyście mi smaka na racuchy ![]() Dzisiaj byłam u położnej.Wszystko jest OK,a synek głowa w dół.
|
#4050 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() brzuch mnie nie boli , teraz jak leżałam to twardnienie przeszło (dobrze bo następną tabletkę biorę o 21.00) mam nadzieję że do środy wytrzymię i nie będę musiała na IP jechać jak ostatnio ![]() kurcze...ciąża to przepiękny czas , ale i czas wiecznej niewiadomej na początku strach o stratę i tablety na podtrzymanie , pózniej pare mięsięcy wolnego , ale dalej strach czy połówkowe i inne badania wyjdą dobrze a teraz strach ze wcześniej możemy urodzić zaraz bede patrzeć na wydarzenia , słyszałyście coś o kobiecie co zaczeła rodzić a pielęgniarki jej nie zauważyły? zaraz ponoć mają o tym gadać
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:56.

za wizytę
ale Paulinka będzie miała ciepło
już przepis zapisany
(łatwo napisać
) może melisa na uspokojenie
kciuki już zaciśnięte

oj te nasze tesciowe, własnie miałam znowu z nią starcie w kuchni, ale sobie nie dałam