![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
ALKOHOL. czy to normalne???
Witam Drogie Wizażanki
![]() Chciałam poznać Waszą opinie na pewien nieco drażliwy temat. Zastanawiam się czy to że co tydzień i w piątek i w sobotę (czyli 2 razy w tygodniu) piję sobie z moim facetem alkohol (piwo, wino, wódka, drinki-oczywiście nie wszystko naraz ![]() Oczywiście nie poprzestajemy na 1 drinku (pijemy 0,5l wódki na 2 osoby w ciągu jednego wieczoru) ani na 1 lampce wina (w ciągu 1 "popijawy" zdarza nam się wypić 3 wina, ale zazwyczaj są 2). Jeśli chodzi o piwo to jak zdecydujemy się w danym dniu na piwo to ja piję ok.5-6 a mój facet ok.8... Więc pytam Was czy to nie za dużo? Częstotliwość 2 razy w tygodniu, 2 dni pod rząd? Ilość jak widać dość spora ![]() Czasem nawet w ciągu tygodnia wyskoczymy na piwko do knajpy i jest to ilość 3-4/osobę, ale zdarza się to nie częściej niż raz na miesiąc. Nie jest tak że "musimy się napić" bo jesteśmy uzależnieni- NIE. Po prostu lubimy się odprężyć przy alkoholu po ciężkim tygodniu pracy. Proszę o opinie na ten temat. A jak u Was jest z piciem??? Jak często i w jakich ilościach??? Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: ALKOHOL. czy to normalne???
o kurcze, to sporo możesz wypić jak na kobiete
![]() Wydaje mi sie,ze CO WEEKEND, w KAZDY weekend jest niepokojace. Rozumiem ze tydzien w pracy meczy i w piatek czy sobote czlowiek chce poluzowac, ale czemu odrazu az takie ilosci wypijanego alko? Czy gdyby nie wasza praca pilibyscie w tygodniu? Ja uwazam,ze weekendowy relaks powinien polegac na wypiciu takiej ilosci alkoholu by pamietac caly wieczor i nie zalac sie w trupa. Czy ty po wypiciu 5,6 piw jestes w stanie dobrze sie bawic i korzystac z wieczoru? ![]() My z tz pijemy butelke wina na nas dwoje. Jesli chodzi o piwko, ja zazwyczaj poprzestaje na 2.
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie z piciem jest tak, że zdarza mi się średnio raz na 3 miesiące wypić "coś" czyli piwo, w ilości 1-2 (ale teraz odstawiam wszystko co gazowane więc piwa nie będzie w ogóle), ewentualnie drinka typu malibu z mlekiem, też w okolicach 2-3. A ogólnie słynę z tego, że umawiam się z kimś na piwo a i tak piję colę albo sok ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
no właśnie chodzi o to że po takiej ilości alkoholu jest ok i to mnie odpręża.
gdybym wypiła mniej to absolutnie nic nie poczuję ![]() a jak myślicie czy to jest bardzo niekorzystne dla zdrowia? jakie to może mieć skutki? pocieszam się tym że przecież nie piję codziennie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Hm, ja sama należe do tych imprezowych osób i czesto pije co weekend(ale najczęsciej albo w piątek albo w sobote, a nie w piątek i sobotę) z tym, ze duzo mniejsze ilości. Bez okazji nie umawiam się na wódke, butelke wina, czy coś w tym stylu. Jak juz to idę do pubu i wypijał od 1-3 piw. Tylko podczas imprez piję 5 lub jakieś drinki.
Wiec tak, według mnie to za dużo. Nie mozesz poprzestać na dwóch piwach tygodniowo, a tylko raz na jakiś czas np. na imprezach większe ilości? ![]() Wiesz, bo generalnie poł litra wódki na dwie osoby to normalna ilośc, ale raz na jakiś czas, a nie co tydzien taka dawka. ![]() Aha i ja głowę tez mam dosyć mocną, ale wystarczy jak spory czas nie piję, a juz mnie szybciej bierze. Może odstaw alko na 2 miesiące, jak do tego wrócisz to może tylko 3 a nie 5 piw pomoga Ci się odpręzyc i cos poczujesz. ![]() Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2009-11-27 o 23:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A nie możesz się odprężać bez alkoholu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Jezu co tak ostatnio tu wszyscy panikują z tym alkoholem
![]() skoro nie odczuwacie przymusu, możecie nie pic to moim zdaniem ok. ale spróbujcie znaleźć tez jakiś inny sposób na odprężanie żeby wam za bardzo w nawyk nie weszło, bo faktycznie sporo tego
![]() i nie będę już farbować włosów ![]() Edytowane przez irie18* Czas edycji: 2009-11-27 o 23:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;15546159]
Wiesz, bo generalnie poł litra wódki na dwie osoby to normalna ilośc, ale raz na jakiś czas, a nie co tydzien taka dawka. ![]() No właśnie nie pijemy co tydzień wódki, tylko raz wódkę (przeważnie drinki), raz winko, raz piwo... czasem tequille czy jakieś łiskacze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Skoro nie czujesz przymusy, wszystko jest ok, to czym się wlasciwie przejmujesz? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
A jeśli piłabym mniej, ale ciągle te 2 dni w tygodniu to byłoby lepiej? Chodzi o względy zdrowotne... A może lepiej zostać przy takiej ilości, ale ograniczyć picie do 1 dnia w tygodniu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:10 ---------- Poprzedni post napisano o 00:09 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli NAPRAWDE możesz w każdej chwili przestać to nie problem. Tylko niestety sporo ludzi sobie to wmawia....
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Zastanawia mnie tylko to czy taka ilość jest bardzo niekorzystna dla zdrowia, czy raczej nie jest jeszcze tak źle i mieścimy się z TŻtem w normie? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I tak jak pisałam wczesniej często jest tak, ze im częsciej i więcej pijesz tym pozniej się upijasz. Więc odstaw alkohol na jakis czas, organizm troche odpocznie, szybciej będziesz się upijać, więc mniej będziesz pić. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
My sami również pijemy. Może nie takiej ilości bo ja poprzestaję na 2-3 piwkach a mój facet raczej pije tyle co ja, ale chyba częściej niż Wy. Zdarza się, że przez cały tydzień potrafimy piwkować lub obiad popijać winem. Niekoniecznie w domu, ale idziemy na billard, do pubu i...
W zasadzie nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Nie musimy pić, ale jak idziemy do pubu to... Yyyyy... Będę śledzić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;15546278]odstaw alkohol na jakis czas, organizm troche odpocznie, szybciej będziesz się upijać, więc mniej będziesz pić.
![]() chyba spróbuję Twojego pomysłu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pytanie do autorki: jestes wystarczajaco dorosla, zeby kupic i pic alkohol, a nie wiesz jakie sa zdrowotne skutki uboczne jego spozywania? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Doskonale wiem jakie są skutki, ale u nałogowych alkoholików. Nie znam badań które pokazują wpływ alkoholu na osoby pijące 1-2razy w tygodniu. Może więc mnie oświecisz? Domniemam iż będzie miało to powiązanie z alkoholikami, ale objawy pojawią się później, czyż nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
zobacz czy potrafisz przez miesiąc nie pić nic i dotrzymać wtedy odpowiesz sobie czy bez tego nie możesz żyć i czy to problem :P
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Jesli chodzi o ilosc to jak dla mnie spozywacie duzo alkoholu, piszesz ze Cie to odpręza itp. a probowalas innych zajęć ktore w takim samym stopniu by Cie rozluznialy???
Wiesz ze istnieje tzw. alkoholizm weekendowy?
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
ja 2-3 razy w tygodniu z moim bylym chlopakiem tak spedzalam cala wiosne i lato
bez problemu moglam po pol roku przejsc do trybu zero alkoholu takze w alkoholizm pwnie moze, ale absolutnei nie musi to wprowadzac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A co to takiego? Pierwsze słyszę... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
picie alko - wystarczą 2-3 drinki u kobiety dziennie przez kilka lat i marskość wątroby może wystąpić. Uszkodzenie wątroby jest nieodwracalne
![]() ![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A do autorki, to tak cos duzo mi sie to ogolnie wydaje. Co tydzien, 2 dni pod rzad. Ale moze sie myle. ---------- Dopisano o 01:43 ---------- Poprzedni post napisano o 01:41 ---------- Cytat:
Ja tez pije (jakkolwiek to brzmi ![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Na pewno pół litra wodki na lebka ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 01:49 ---------- Poprzedni post napisano o 01:45 ---------- ale czegos tu nie rozumiem. jestes zmuszana do picia? bo zaczyna to tak brzmiec. Jesli uwazasz, ze nie masz problemu z piciem, to sama sobie ogranicz, nie pytaj sie, nie tlumacz sie etc. bo mnie to wyglada na probe 'wybielenia sie' samej siebie w swoich oczach i wytlumaczenie sobie, az zrozumiesz, ze co z tego ze pijesz, przeciez sie nic nie dzieje. Alkoholizm zaczyna sie wlasnie w takim momencie. I to nie ze przesadzam, bo sama pije, aczkolwiek nie mam takich problemow.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:59.