|
Notka |
|
Kosmetyki mineralne Lubisz kosmetyki mineralne? Chcesz pogłębić swoją wiedzę? Wiemy wszystko o kosmetykach mineralnych. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2011 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Minerałoholiczki - wątek plotkowy nie tylko o minerałach część VI
|
![]() ![]() |
![]() |
#2012 |
Zakorzenienie
|
objadłam się nieziemsko - świderki z sosem szpinakowo-śmierdziuszkowym
![]() a w piekarniku jeszcze się piecze placek z Ligurii ale z pieczarkami, bo pozazdrościłam Lemirkowego kulebiaka no i doszlam do wniosku, że czas na odnowienie floty blach / tortownic / form do pieczenia ![]() pastereczko, dobrze, że jesteś, już się zaczęłam zastanawiać czy z synkiem się coś nie stało ![]() a na avku to chyba poblask od ekranu telewizyjnego, bo zdjęcie robione podczas gry w PS |
![]() ![]() |
![]() |
#2013 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2014 |
Zakorzenienie
|
ev, sorry, ale kto to jest "mały"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2015 | ||
Zakorzenienie
|
o to to .. to jak ja
![]() ![]() Cytat:
![]() pewnie na kacu.. ![]() Cytat:
![]() ![]() Cansada-ok, wysyłaj ![]() Angelku-dziękuję Ci ślicznie za oba cienie-są piękna i tak do siebie pasują... ![]() ![]() Chyba się dziś przełamię i zobaczę wreszcie Lord of Rings.... Podobało się Wam..? (wiecie że ludzie ze świetokorzystkiego mają tendencję do zjadania literki "i" w wyrazach typu "przełamię" "wykąpię" itp..? Moj były z Poznania zawsze mnie strofował o to.. ale u nas tak wszyscy mówią i to brzmi poprawnie-"przełamę"itp..) zabawne są te niewielkie różnice w języku polskim miedzy wojewodztwami.. Niedawno pisałyście o czyms apropo mozdzierza i ja nie wiedziałam co to jest(nie pamietam już tego.. Z kolei mój tż ze śląska nie rozumie niektórych słów ktorych ja używam.. aż jestem ciekawa róznic w innych regionach Polski ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2016 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A z tymi regionalizmami to święta prawda. Jak trafiłam do Przemyśla, czasami w ogóle ludzi nie rozumiałam. Po pierwsze ze względu na charakterystyczną wschodnią intonację, taki zaśpiew, po drugie ze względu na słownictwo. Do dziś zdarza mi się nie rozumieć ... Przykłady: - ciumek, cium czyli buziak, całus, funkcjonuje w regionie jako "cześć", "pa pa" (to akurat spodobało mi się, zaadoptowałam) - kapiszon, czyli ... kaptur - meszty, czyli ... eleganckie męskie buty - studzinina, czyli ... galareta - holajza vel gelajza, czyli ... impreza ![]() ![]() ![]() Angel, może uzupełnisz listę ![]() Edytowane przez kamilawu Czas edycji: 2009-11-28 o 13:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2017 |
Zadomowienie
|
Ferg, Lord of the Rings podobało mi się bardzo
![]() Twój av też mi się bardzo podoba, kojarzy mi się z pięknymi damami w stylu art nouveau ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2018 | |||
Zakorzenienie
|
Dzięęękujeeem
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() a jak masz ochotę na czekoladę to jedz, przymnknę oko tak jak Ty wczoraj na moj brak filtra ![]() ![]() ![]() Kochana Tż pogada z kolegą który ma wykupiony abonament na... dear lord.. nie pamietam nazwy strony-ale tam jest wheel i Ci ściagnę i wyślę ![]() Chcesz jeszcze coś..? Muzycznego albo filmy..? Cytat:
![]() Kupiłam pare różnych serów, makaron.. robie dziś sos serowy..(tylko głupio się przyznać-nigdy nie robiłam... ![]() wczoraj jadłam pyszną pizze z serem pleśniowym, miodem i szynką.. ![]() ![]() a ja wreszcie wiem, wiem ![]() ---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- osesu.. jakie regionalizmy ![]() Ja chcę jeszcze ![]() Kamila-nie piszę że masz piękny av, bo wiesz że masz piękny av ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2019 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja miałam niejakie problemy ze zrozumieniem łódzkiego, wrocławski jakoś przychodził mi łatwiej ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- Cytat:
![]() najprościej wlać do rondla trochę śmietany / mleka / mleka skondensowanego i podgrzewając na małym ogniu rozpuszczać pokrojony w kostkę ser nie zapomnij o gałce muszkatołowej, czosnku i pieprzu, słone powinno być od sera |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2020 |
Zakorzenienie
|
Proszę bardzo:
- nakaclik vel nakaslik vel nakastlik, czyli ... szafka nocna - na popyreki, czyli ... na skróty - na polu, czyli ... na zewnątrz A pantofle to ... kapcie. Edytowane przez kamilawu Czas edycji: 2009-11-28 o 14:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#2021 |
Konto usunięte
|
mnie za to Lord of the Rings w ogóle nie podszedł, jakoś fantastyka nigdy do mnie nie przemawiała...
regionalizmy, hm, moja anglistka kiedyś opowiadała jak pierwszy raz zawitała do Poznania i usłyszała od swojej współlokatorki coś w stylu "ramiączka mamy, to nie musiałaś przywozić, bluzki na naramkach wrzuć tutaj, a ja teraz wychodzę tak w ogóle na chwilę, to nie zakluczaj drzwi" i przez chwilę nie mogła się połapać o co chodzi ![]() ![]() takich pomysłów jak przemyślanie to nie mamy, ale też kilka ciekawych wyrażeń by się znalazło ![]() Edytowane przez c81a2b06a90b0b22eaedbaac3ab80ae1b1771235_65838171ebe9a Czas edycji: 2009-11-28 o 14:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#2022 |
Rozeznanie
|
dla mnie mowa śląska jest mało zrozumiała, mimo ze już strasznie długo tu mieszkam
uczę się powoli, bo niektóre określenia mi się podobają, ale w dużej mierze gwara jest taka szorstka i chropowata i dlatego mi sie nie podoba,
#2023 |
Zakorzenienie
|
[1=c81a2b06a90b0b22eaedbaa c3ab80ae1b1771235_6583817 1ebe9a;15552595]
takich pomysłów jak przemyślanie to nie mamy, ale też kilka ciekawych wyrażeń by się znalazło ![]() Jak to nie macie? Miałam ci ja kiedyś takiego adoratora z Wielkopolski, który mówił do mnie "cho no ino, tej" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2024 |
Rozeznanie
|
a właśnie lord of rings wolałam jako książkę, ale u mnie to częste
film jest dla mnie zbyt efekciarski i hałaśliwy a kapcie to znam, bo pantofle mogą być też wizytowe
#2025 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2026 |
Zakorzenienie
|
[1=c81a2b06a90b0b22eaedbaa c3ab80ae1b1771235_6583817 1ebe9a;15552798]że "tej" jest poznańskie to wiedziałam...
![]() ![]() No co ty, nie wiedziałaś, że nie mówi się "ino", ino mówi się "tylko"? ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2027 |
Zadomowienie
|
[1=c81a2b06a90b0b22eaedbaa c3ab80ae1b1771235_6583817 1ebe9a;15552798]że "tej" jest poznańskie to wiedziałam...
![]() ![]() ![]() Ja jestem krakowianka z wyboru (8 lat), do mówienia "na pole" nie mogę się przekonać.
![]() |
#2028 | ||
Rzabbocop
|
Cytat:
http://sklep.zysk.com.pl/category/be...ykl-kolo-czasu moge takze rzucic okiem, czy czegos na dysku archiwalnym nie mam Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2029 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z Poznania najbardziej zapadło mi w pamięć słynne tejjjj i wuchta wiary.. ![]() nie pamiętam już dużo.. Śmietanka ![]() ![]() ![]() Gdyby nie to że z 14stu dni urlopu mam juz 48 dni zaplanowanych-to bym najchętniej Was wszystkie odwiedziła ![]() ![]() Cytat:
dziękuję za komplement ![]() Cytat:
![]() Moj tż nie rozumie ![]() kugiel-ale to nie jest świetokrzyskie napewno, regionalne choć popularne u nas.. zalewajka kalebnica rozgajdany fiś ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() memleć(i/lub rozmemlany) i jeszcze dużo innch więc wstawię na bieżąco.. Edytowane przez ferguusson Czas edycji: 2009-11-28 o 14:30 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2030 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() a jakoś wiedziałam że "cho no ino" literackim wyrażeniem nie jest, w wypracowaniu nigdy tak nie pisałam... ino nie wiedziałam, że gdzie indziej ludzie się tak nawzajem nie wołają ![]() ![]() wuchta wiary to zwykle jest specjalnie używana przy ludziach z innych województw... reakcje są boskie ![]() Edytowane przez c81a2b06a90b0b22eaedbaac3ab80ae1b1771235_65838171ebe9a Czas edycji: 2009-11-28 o 14:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2031 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() No i co jest specyficznego na Dolnym Śląsku? Też wszystko naturalne mi się wydaje. Choć czasami zwracano mi uwagę na charakterystyczne powiedzonko "co nie?", "no nie?". |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2032 |
Organizatorka
|
ja jestem jakas mieszanka chyba, albo u nas funkcjonuje wiekszosc tych powiedzonek, najdalej Krakowowi do kaszubskiego i śląskiego regionu jesli chodzi o mowę.
chociaz nasze choćże zróbże śmieszy wszystkich ![]() Ferg mnie ten avek jak Frence sie kojarzy Cansanda przeslij i mnie liste Twoich typów do pielegnacji Frenko, z SN jak najbardziej ![]() IlonaP na szczescie z mlodym wszystko dobrze ![]() Hanneke, tak ogolnie to one sporo kosztują (cienie) ale sama kredka jest przesuperowa przeextra itd, a cienie sa ogromne, i opakowanie piękne, mam to wiem co mowię ![]() ![]() Edytowane przez pastereczka Czas edycji: 2009-11-28 o 14:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#2033 |
Zakorzenienie
|
Ja urodzona slazaczka...ale w domu mowilo sie po polsku, gware rozumiem ale z mowieniem gorzej.
'Na pole'czyli na zewnatrz w Kraku nigdy nie zaakceptowalam, w ogole staram sie mowic czysto po polsku.... Mam za to znakomity przeglad gwar angielskich, kilka lat emu Irlandczykow wzielam za Holendrow....... ![]() Dziwczyny z Irlanii jak Wy dajecie sobie rade z nimi? Szkotow rozumiem ale lo matko i corko, skad oni wytrzaneli ten akcent. ![]() - Pastereczko przesle wieczorkiem , bo Tz mnie ciagnie na spacer...taka ladna pogoda mimowi, a ja no to ze jak co dzien..... No i wlasnie to krakowskie, wezze, zrobze, chodzze zawsze ,mnie rozbrajalo.. Czyli, no wezze,chodzze na piwo stara....... Edytowane przez cansada Czas edycji: 2009-11-28 o 14:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#2034 |
Zadomowienie
|
weźże, chodźże przygarnęłam z chęcią do mojego słownika
![]() Pastereczko, powiedz mi coś więcej o tej palecie Stila- jakie to są kolory? ja widzę na moim ekranie odcienie szarości i jeden neutral. Czy te szarości nie wpadają przypadkiem w niebieski?
![]() |
#2035 |
Organizatorka
|
moge wziac zaprezentowac Ci w tygodniu
![]() ![]() zestaw z brazami tez polecam ![]() na blogu nevady widzialam swatche Edytowane przez pastereczka Czas edycji: 2009-11-28 o 15:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#2036 | ||
Zakorzenienie
|
[1=c81a2b06a90b0b22eaedbaa c3ab80ae1b1771235_6583817 1ebe9a;15552975]wuchta wiary to zwykle jest specjalnie używana przy ludziach z innych województw... reakcje są boskie
![]() no chyba... ![]() Cytat:
![]() ![]() fiś wymiata ![]() ![]() ![]() kugiel-potrawa z ziemniaków startych, zapiekana z żeberkami. Tłusta, niezdrowa i pyszna ![]() zalewajka-barszcz biały, z ziemniakami, kiełbasą i jajkiem(chyba). kalebnica-to miejsce gdzie najcześniej trzymałam nogi jako nastolatka, cytuje "wyżej już nie możesz tych nóg położyć(były na biurku, przyp.autora). Kalebnica to taka deska u góry na stodole. znaczy wysoko ![]() ![]() rozgajdany-lub rozmemlany czyli nieschludnie hmm.. nie wiem jak to wytlumaczyć.. ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() tak brzmi klasyczny, finglaski akcent dubliński(irlandzki jest jeszcze inny, poza tym ten z Cork -śpiewany-różni sie od Galway, zupełnie innego zresztą od Dublina czy środkowej Irlandii..) przesłuchajcie proszę bo naprawdę jest zabawne ![]() ![]() Edytowane przez ferguusson Czas edycji: 2009-11-28 o 15:05 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2037 |
Zakorzenienie
|
Fergie, fajny ten kawałek. Jak ty tam dajesz sobie radę?
![]() Pastereczko, to ty polecałaś mi kiedyś takiego osiołka do skakania? Czy one wszystkie są do pompowania, czy można kupić takiego już "ukształtowanego" na stałe? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2038 |
Organizatorka
|
Osiolka aljaka polecala, ja wole zabawki do roznorakiego zastosowania. ecoiffier , abrick- malo znana odgałąź smoby- wysoka jakosc i berchet i jeszcze hiszpanska palou toy( nie jestem pewna pisowni)- wpisz w googlach grafice jakie fajne zabawki zobaczysz
jednno z ladniejszych zdjęc ![]() Edytowane przez pastereczka Czas edycji: 2009-11-28 o 15:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#2039 |
Zakorzenienie
|
ferg - "smyrać", no nie cierpię, brrr
weźże, chodźże, zróbże kojarzy mi się bardziej ze staropolskim niż z gwarą - używam niekiedy pastereczko, to dobrze ![]() jako że wpadłam w wir pieczenia - chlebek rośnie w piekarniku - to zachcialo mi się ciasta ze śliwkami, dobry przepis poproszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2040 | ||
Wtajemniczenie
|
Mój TŻ
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez evelinek_r Czas edycji: 2009-11-28 o 15:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:17.