Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. II :-) - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-12-02, 09:40   #1021
kropka75
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. II :-)

We mnie też energia wstąpiła - ku...ica się ona nazywa, ta energia. Myślałam, że eksploduję z rana.
Ludziom u mnie niektórym to się tak w d... poprzewracało, że głowa mała. Pracownik wyskoczył do mnie z pretensjami, że za dużo zarobił - wg niego ja mam pilnować żeby nie przekroczył jako rencista przychodu ustawowego, żeby ZUS nie zabrał mu przekroczonej kwoty. A jak zarabia za dużo (bo ma premię od obrotu firmy) to mam mu ją zmniejszyć i resztę dać do ręki... normalnie mi facet rozwalił serce. Ciekawe kiedy mnie do sądu poda (albo np. jego żona) za to, że kradnę mu zarobki, jeśli mu to faktycznie zacznę zmniejszać...

Zaczynam się nastawiać na L4, bo mnie tu wykończą niektórzy na amen.

Jola - przemyśl ten powrót do pracy.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 10:06   #1022
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez velluto Pokaż wiadomość
Dzien dobry

4,5 kg? co bedziesz robic z taka ilościa?
Zjem Już wczoraj poszło 5 szt z tym, że 1 zjadł Tz
Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Jeśli nie masz bliżej sklepu, gdzie możesz to kupić, to ok. Inaczej trzeba się trochę natłumaczyć.

A wyjazd do siostry na weekend, oddychanie świeżym powietrzem itp. to nie są dobre argumenty na chorobowym. Mylimy tu pojęcia. Mówimy o L4, a L4 dostaje osoba chora! Od odpoczynku na wsi jest urlop. Chory ma zdrowieć, wracać do formy, w miejscu zamieszkania, ewentualnie w szpitalu. Rodzinę odwiedza po wyzdrowieniu.
buuu... A to zus może sobie tak przyjechać bez zapowiedzi? Czy dopiero jak ktoś na mnie nakabluje??
A sklep mam 2 domy dalej tyle, że nie lubie tam robić zakupów i nie ma tam wszystkiego. A w markecie to mam od razu obok aptekę jak coś... Ale chyba nikt mnie nie podkabluje... Aż takich wrogów nie mam a szef też nie będzie chciał sobie problemów robić bo ja mogę też jego firmę podkablować

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 10:26   #1023
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
buuu... A to zus może sobie tak przyjechać bez zapowiedzi? Czy dopiero jak ktoś na mnie nakabluje??
A sklep mam 2 domy dalej tyle, że nie lubie tam robić zakupów i nie ma tam wszystkiego. A w markecie to mam od razu obok aptekę jak coś... Ale chyba nikt mnie nie podkabluje... Aż takich wrogów nie mam a szef też nie będzie chciał sobie problemów robić bo ja mogę też jego firmę podkablować
Zapowiadanie nie ma ani sensu ani nie jest zasadne, bo chory ma być w domu. Może przyjechać i robi to. Aczkolwiek w ciąży rzadziej. A pytałam o to, bo w tym roku naloty zwiększyli i ciekawa jestem czy ciężarnych też ta przyjemność dotyczy.

Nie trzeba kablować. ZUS wybiera ludzi na L4 losowo. W końcu jedna sztuka tego druku trafia do nich.

Stary 2009-12-02, 10:27   #1024
velluto
Zadomowienie

zapomiałam sie pochwalić, że kupiliśmu wczoraj choinkę żywą w doniczce stoi sobie w duzym pokoju i pięknie pachnie święta, święta...
(wiem, wiem - chyba zwariowalismy, ale co tam )
velluto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 10:30   #1025
kropka75
Zakorzenienie

A tu fakty z prasy rynekzdrowia.pl:

" 180 Lekarzy orzeczników ZUS intensywnie sprawdza, czy Polacy na zwolnieniach rzeczywiście są chorzy. Kandydatów do kontroli „wyłapuje” specjalny program komputerowy. Kolejnych 300 urzędników ZUS bada, czy chory, zamiast leżeć w łóżku, nie pracuje przypadkiem gdzieś indziej. Kontrolowane są także, będące na zwolnieniu kobiety w ciąży. – Kobiety w ciąży traktujemy szczególnie ostrożnie, ale trzeba pamiętać, że podlegają takim samym zasadom jak wszyscy inni ubezpieczeni. Nie badamy, czy kobieta jest w ciąży, czy nie jest, ale czy np. jej zwolnienie lekarskie nie jest fikcyjne – stwierdza na łamach Gazety Wyborczej Przemysław Przybylski, rzecznik ZUS.
ZUS nie daruje też lekarzom. Ci, którzy wystawiają „lewe zwolnienia”, mogą stracić prawo do ich wystawiania. Rocznie spotyka to średnio ośmiu lekarzy. Tymczasem w ciągu dwóch tygodni sierpnia wykryto już dwóch takich lekarzy."

Robią to skutecznie, bo przez dwa tygodnie w lecie odzyskali 3,8mln zł z odebranych zasiłków.

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ----------

Cytat:
zapomiałam sie pochwalić, że kupiliśmu wczoraj choinkę żywą w doniczce stoi sobie w duzym pokoju i pięknie pachnie święta, święta...
Zazdroszczę.

Ja nie mogę mieć żywej, bo po żywej skaczą mi futra.

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2009-12-02 o 10:32
Stary 2009-12-02, 10:30   #1026
myszka1986
Rozeznanie

GG do myszka1986

Cześć wszystkim. Wczoraj byłam u gina, właściwie to nawet dokładnie mnie nie zbadał dał tylko skierowanie znowu na krew i mocz i dalej zwolnienie. A na skurcze mięśni kazał mi brać Asmag B. Skierowania na usg też nie dostałam i chyba jeszcze przed świętami wybiorę się do lekarza mojej siorki tak prywatnie, on przynajmniej ma usg w gabinecie i jest ono wliczone w cenę wizyty.
Wczoraj pierwszy raz poczułam bulgotanie i takie skrobanie TŻ też czuł i był wniebowzięty.
myszka1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 10:30   #1027
Jola00
Zadomowienie

Cytat:
Super! Ja też lubię żywe choinki
Ale u Was to szybko te święta chyba

Jola00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 10:34   #1028
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myszka1986 Pokaż wiadomość
Wczoraj pierwszy raz poczułam bulgotanie i takie skrobanie TŻ też czuł i był wniebowzięty.
Gratki.
Ja dalej nic. Tylko kulki mi się robią w różnych miejscach i boli. Miłych wrażeń żadnych.

---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ----------

Cytat:
Napisane przez Jola00 Pokaż wiadomość
W końcu to tylko 3 tygodnie. Minie raz, raz...

Stary 2009-12-02, 10:53   #1029
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Ja się przymierzam do kupna sztucznej. To pierwsze święta, które spędzimy u nas w domku... A co do zwariowania... wczoraj z siostrą Tz na gg ustalałyśmy menu
Cytat:
Ja się wczoraj Tz-owi żaliłam, że maluch taki leniwy i nie chce z mamusią pogadać i jak już zasypiałam to troszkę się rozbrykał

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 11:07   #1030
Edzia400
Zakorzenienie

Witajcie ciezaróweczki u mnie dzis toche chłodno ale ciemno i deszczowo

co do choinki to mam od x lat prawdziwa a moj szwagier haha co ok pisze na kartce ode do sciętej choinki i zawiesza ja zebysmy wiedzieli ze niszczymy las i mamy w przyszłym roku kupic sztuczna wogóle to mam fajowego szwagra boki z nim zrywać

ja tez nie moge sie juz sie doczekać swiat chociaz te swieta nie beda wcale wesołe i fajne siorka sie wyprowadziła mama poszła do nieba i bedzie smutasno tymbardziej ze 1 stycznia sa mamy urodziny i zawsze z przyjaciolmi w sylwka spiewalismy jej sto lat i wrezalismy wielki prezent od wszystkich zaproszonych mamus zawsze płakała ze ma tak piękne urodziny mame strasznie lubiono a najbardziej młodzież potrafiła sie z nimi dogadać jak zmarła i był jej pogrzeb to w kosciele było tyle ludzi że nawet ksiadz sie zdziwił i msza trwała prawie godz bo tylu ludzi komunie przyjmowało sorki ze wam tu tak smutam ale jakos mnie tak sie na sercu zrobiło

wy mi pobudzacie moje kubeczki smakowe ja potem po domu chodze jak obłakana i kombinuje co by tu zjesc

wiecie co zauważyłam ostatnio ze cos spać nie moge fakt ze musze latac jak oszalała do wc to mnie cos w krzyzu strzyka masakra

Dziewczyny powedzcie mi czy jesli u mnie wsio jest ok i ze mna i dzidzia moge tak powoli okno umyc wiecie tak jedno codziennie bez pospiechu bo swieta tuz tuz a mnie nie ma kto tych okien umyc

Kropko no własnie mnie szaleje wszystko po tych witaminach ale na szczescie nie mam zatwardzenia wystarczy dla mnie codziennie rano szklanka kakao i lece nawet 2 razy ogólnie to ja od zawsze miałam i mam szybką przemiane dlatego dużo zawsze jadłam ale czesto biegałam do wc i ciagle chudzielec ze mnie : cojest:

Ja nie moge nic do dzidzi kupowac bo moj Tż twierdzi ze za wczesnie wrrrr ale ja mam wizyte 18 grudnia i jak bede wiedziała co w moim brzuszku sobie pływa zrobie sobie prezent pod choinke

moja OM była 04,08 planowany poród niby na 11.05 ale na usg przesuneł mi sie na 07,05 ja cos czuje ze urodze miedzy 1 a 3 u mnie w rodzinie mamy szczescie do takich dziwnych dat urodzin

http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014
Edzia400 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 12:15   #1031
kardashi
Zakorzenienie

i po pracy. ide niedługo do lekarze, bo coś mnie bierze. Moze da mi zwolnienie nawet takim do konca tygodnia nie pogardzę

My od 2 czy 3 lat mamy sztuczną. Bo z żywą był wiecznie problem. Wybrac najładniejsza, pozniej dowieść do domu, wtaskać na 2 piętro, potem ustawić ją ładnie w doniczce , zeby nie daj Boże się przewaliła (a potrafiła się przewalić i ch*j bombki strzelił ), potem opadały igły, nie było komu tego wybierac z dywanu, no i na koniec wywalic..
Ale żywa jednak ma swój urok

Ja tam okna normalnie myje

10.11.12 - zapuszczam włosy

kardashi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 12:20   #1032
hanjah
Zakorzenienie

Witajcie!
Coś rzadko się udzielam ostatnio, częściej czytam niż piszę. Niemoc straszna mnie ogarnęła... na nic nie mam siły ani ochoty, nic mnie nie cieszy (poza tym, że będę mamą). Drugi dzień wolnego mija za szybko, jutro znów do pracy Odliczam tylko dni do usg (został równo tydzień), mam nadzieję, że wszystko ok z dzidzią... Powoli przestaję mieścić się w spodnie, strasznie uciskają mnie w pasie, a to znak, że trzeba się wybrać na zakupy
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 12:27   #1033
araczki
Zadomowienie

Cytat:
Skoro umiem wstawiać fotki,to pochwalę się jeszcze swoim brzuszkiem
Ladniutki, zgrabniutki

Cytat:
Fajnie Nie przejmuj sie. Ja kiedys jak mieszkalam w Pl z kolezanka, kupilam choinke juz pod koniec listopada, tez w doniczce i stala do konca stycznia. Ale nie moglam najpierw jej nie kupic a pozniej wyrzucic Swieta trwaly i trwaly

Cytat:

Cytat:
Super Male cos nadaje po swojemu

Edzia, narzekaj ile chcesz. Rozumiem, ze ciezko bedzie i w tym i w nastepnych latach patrzec na puste miejsce przy stole... ale Mama zawsze jest z Toba, czuwa nad Toba i pozostanie w Twoim serduchu

A ja bylam dzisiaj u poloznej. Powiedzialam jej, ze cos mnie kluje i klucie nie pochodzi z brzucha ale jakby blizej z pochwy. ..Powiedziala, ze to najprawdopodobnie noramalne ale, ze zbadaja mocz i jesli cos bedzie to dadza mi znac i wtedy umowi mnie do lekarza i ten bedzie dalej dzialal....
Serducho malemu bije 150

Wczoraj wieczorem wycieklo mi cos z lewej piersi bezbarwnego co to moglo byc?

körö körö kirkkoon

Edytowane przez araczki
Czas edycji: 2009-12-02 o 12:29
araczki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 12:37   #1034
Magdi555
Rozeznanie

Cześć Mamuśki,

Mogę się przyłączyć? Ja również spodziewam się dzidzi - termin mam w maju, którego?? No tu właśnie mam problem
Według OM (16.08.2009) jest to 23 maj - 15t i 3d, ale licząc według dnia poczęcia to (26.08.2009 wtedy byłam u gina i był dojrzały pęcherzyk i oczywiście wtedy było zbliżenie ) jest to 19 maj - 16 t.
Sama już nie wiem jak to liczyć Pierwsze usg potwierdziło według OM, ale to w 13 tygodniu potwierdziło drugi termin - można oszaleć.
Na ostatnim USG wszystko było ok. Wszelkie pomiary w normie. Za tydzień mam kolejną wizytę i mam nadzieję, że lekarz również zrobi USG.
To na razie tyle, Pozdrawiam.
Magdi555 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 12:39   #1035
thebestme82
Raczkowanie

hanjah Ty się zajmij czyms, żeby nie mysleć bo z nudów to zawsze głupie mysli przychodzą. Mi mama mówiła jak miałam doła zebym myslała pozytywnie bo się zły nastrój maluszkowi udziela, no i że jak mamusia szczęsliwa to i dziecko lepiej się czuje. Ile w tym prawdy nie wiem, ale podobno stres w ciąży nie jest wskazany, więc kto wie...

Ja dzis zaczynam 14 tydzień, ale ja to inaczej liczę niż wy, bo po mojemu jak koncze jakiegos dnia np 28 urodziny to dzień pózniej nie mam przecież 29 lat, więc np 13 tyg i 1 dzień to dla mnie nie 14 tyg tlko 13. Nie wiem która metoda jest dobra

Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat
thebestme82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 12:46   #1036
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez thebestme82 Pokaż wiadomość
hanjah Ty się zajmij czyms, żeby nie mysleć bo z nudów to zawsze głupie mysli przychodzą. Mi mama mówiła jak miałam doła zebym myslała pozytywnie bo się zły nastrój maluszkowi udziela, no i że jak mamusia szczęsliwa to i dziecko lepiej się czuje. Ile w tym prawdy nie wiem, ale podobno stres w ciąży nie jest wskazany, więc kto wie...
Ja to bym się nawet chciała czymś zająć, ale wszystko mi z rąk leci... czytać nie mogę, bo zasypiam nad książką... Jestem nerwus, wszędzie i we wszystkim widzę problem... i teraz jeszcze się boję, że tym pesymizmem zaszkodzę dziecku
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 12:50   #1037
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Gratki.
Ja dalej nic. Tylko kulki mi się robią w różnych miejscach i boli. Miłych wrażeń żadnych.

No to nie jestem sama Mnie też nic nie kopie, czasem brzuch twardnieje, i CZASEM bulgotanie czuję. Żadnych wyraźnych ruchów ;/

Cytat:
Napisane przez araczki Pokaż wiadomość

Cycek ci pluje

Cytat:
Napisane przez Magdi555 Pokaż wiadomość
Cześć Mamuśki,

Mogę się przyłączyć? Ja również spodziewam się dzidzi - termin mam w maju, którego?? No tu właśnie mam problem
Według OM (16.08.2009) jest to 23 maj - 15t i 3d, ale licząc według dnia poczęcia to (26.08.2009 wtedy byłam u gina i był dojrzały pęcherzyk i oczywiście wtedy było zbliżenie ) jest to 19 maj - 16 t.
Sama już nie wiem jak to liczyć Pierwsze usg potwierdziło według OM, ale to w 13 tygodniu potwierdziło drugi termin - można oszaleć.
Na ostatnim USG wszystko było ok. Wszelkie pomiary w normie. Za tydzień mam kolejną wizytę i mam nadzieję, że lekarz również zrobi USG.
Gratuluję i witam Jeśli termin na 19 maja, to dzisiaj zaycznasz 17 tydzień

Bo moje drogie, myśmy właśnie wkroczyli se w ten 17 tydzień Uczciłam to kinder chocolate
Rano na uczelni byłam, dotargałam z biblioteki 5 książek, a teraz lędźwie mnie bolą Głupia, głupia... No ale co miałam zrobić - mąż w pracy, a ja muszę książki mieć
I rzecz jasna w lumpku byłam 9 ciuszków za 36zł. Maniacko spodnie kupuję Tym razem 3 pary. Do tego kilka bluzeczek i bluza z kapturem. Fotki później.

I wczoraj wlazłam do sklepu m.in. z zabawkami dla dzieci - mają genialne rzeczy dla maluszków, takie piramidki, pudełka z otworami, różne ruchomo-dźwiękowe zabawki - firmy Alexis. Rzeczy taniutkie, jakość fajna. LINKA
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 13:01   #1038
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
Ja dzis zaczynam 14 tydzień, ale ja to inaczej liczę niż wy, bo po mojemu jak koncze jakiegos dnia np 28 urodziny to dzień pózniej nie mam przecież 29 lat, więc np 13 tyg i 1 dzień to dla mnie nie 14 tyg tlko 13. Nie wiem która metoda jest dobra
ja liczę dokładnie tak samo
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15620743]
I rzecz jasna w lumpku byłam 9 ciuszków za 36zł. Maniacko spodnie kupuję Tym razem 3 pary. Do tego kilka bluzeczek i bluza z kapturem. Fotki później. [/QUOTE]
czekam niecierpliwie

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 13:01   #1039
kardashi
Zakorzenienie

Cytat:

Ale jesteś w 29 roku życia. Tak samo mówisz ze jesteś w 14 tygodniu ciązy.

10.11.12 - zapuszczam włosy

kardashi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 13:14   #1040
thebestme82
Raczkowanie

Hanjah nie maiłam zamiaru cię straszyć, że zaszkodzisz dziecku. Skoro mówisz, że nie dajesz rady nawet czytać ksiązki bo zasypiasz to spij. Kobiety w ciąży potrzebują więcej snu niż wczesniej. Ja czasem spię po 11-12 godzin na dobę. Często jak TZ wraca z pracy to robi sobie drzemkę( ale on wstaje o4.30) a ja z nim chociaż wstałam np 0 9.30. Nie przejmuję się tym bo skoro organizm jest zmęczony to trzeba mu dać to czego potrzebuje.
Też jestem nerwusem strasznym więc cię rozumiem. Mój TZ wiele scierpiał na początku ciąży, teraz trochę mi przeszło. Ale ile razy ryczałam z nerwów, bo cos mi nie wyszło lub nie było po mojej mysli. Trochę jak dzieciak do tego rozpieszczony. Nie wiem czy to mija z pierwszym trymestrem ale od jakis 2 tygodni jest lepiej, w sumie to jest juz dobrze. Oby na stałe.
Nie przejmuj się więc i spij ile wlezie skoro potrzebujesz a może jak wypoczniesz to wszystko będzie ci lepiej szło.

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ----------

Cytat:
Napisane przez kardashi Pokaż wiadomość
No własnie o to chodzi, że nie mówię(przynajmniej ja). Mówiłam jak skończyłam 17 i koniecznie chciałam mieć 18 , to wtedy przyznaję się, że mówiłam, że już 18 rok życia zaczęłam, ale potem to juz chyba nie. Ale w sumie to chyba nieistotne niech każdy liczy jak mu się podoba, ja nikomu nie narzucam tylko mówię jak ja to liczę.

Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat
thebestme82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 13:17   #1041
Magdi555
Rozeznanie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15620743]No to nie jestem sama Mnie też nic nie kopie, czasem brzuch twardnieje, i CZASEM bulgotanie czuję. Żadnych wyraźnych ruchów ;/

Cycek ci pluje

Gratuluję i witam Jeśli termin na 19 maja, to dzisiaj zaycznasz 17 tydzień

Bo moje drogie, myśmy właśnie wkroczyli se w ten 17 tydzień Uczciłam to kinder chocolate
Rano na uczelni byłam, dotargałam z biblioteki 5 książek, a teraz lędźwie mnie bolą Głupia, głupia... No ale co miałam zrobić - mąż w pracy, a ja muszę książki mieć
I rzecz jasna w lumpku byłam 9 ciuszków za 36zł. Maniacko spodnie kupuję Tym razem 3 pary. Do tego kilka bluzeczek i bluza z kapturem. Fotki później.

I wczoraj wlazłam do sklepu m.in. z zabawkami dla dzieci - mają genialne rzeczy dla maluszków, takie piramidki, pudełka z otworami, różne ruchomo-dźwiękowe zabawki - firmy Alexis. Rzeczy taniutkie, jakość fajna. LINKA[/QUOTE]

Dzięki Szaja. No właśnie jeśli to dobry termin to dzis zaczynam 17 tydzień , ale sama nie wiem jak liczyć.
Magdi555 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 13:18   #1042
velluto
Zadomowienie

Cytat:
A tu fakty z prasy rynekzdrowia.pl:

" 180 Lekarzy orzeczników ZUS intensywnie sprawdza, czy Polacy na zwolnieniach rzeczywiście są chorzy. Kandydatów do kontroli „wyłapuje” specjalny program komputerowy. Kolejnych 300 urzędników ZUS bada, czy chory, zamiast leżeć w łóżku, nie pracuje przypadkiem gdzieś indziej. Kontrolowane są także, będące na zwolnieniu kobiety w ciąży. – Kobiety w ciąży traktujemy szczególnie ostrożnie, ale trzeba pamiętać, że podlegają takim samym zasadom jak wszyscy inni ubezpieczeni. Nie badamy, czy kobieta jest w ciąży, czy nie jest, ale czy np. jej zwolnienie lekarskie nie jest fikcyjne – stwierdza na łamach Gazety Wyborczej Przemysław Przybylski, rzecznik ZUS.
ZUS nie daruje też lekarzom. Ci, którzy wystawiają „lewe zwolnienia”, mogą stracić prawo do ich wystawiania. Rocznie spotyka to średnio ośmiu lekarzy. Tymczasem w ciągu dwóch tygodni sierpnia wykryto już dwóch takich lekarzy."

Robią to skutecznie, bo przez dwa tygodnie w lecie odzyskali 3,8mln zł z odebranych zasiłków.

Zazdroszczę.

słyszałam wlaśnie o tym w TV
ale tak sobie właśnie myślę, że gdyby do mnie przyszli tacy kontrolerzy to ja bym ich wogole nie wpuściła do domu. Nie wpuszczam żadnych obcych ludzi, nawet tych mieszkających u mnie w klatce podejrzewam, że byłabym sama w domu, więć bliższe spotkania z obcymi nie wchodziłyby w grę i tyle by miał ZUS z kontroli u mnie
a te Twoje futrzaki, to niezłe są, żeby po choince skakać
Stary 2009-12-02, 13:24   #1043
araczki
Zadomowienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15620743]Cycek ci pluje [/QUOTE]

swinia z niego

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15620743]Bo moje drogie, myśmy właśnie wkroczyli se w ten 17 tydzień Uczciłam to kinder chocolate
I rzecz jasna w lumpku byłam 9 ciuszków za 36zł. Maniacko spodnie kupuję Tym razem 3 pary. Do tego kilka bluzeczek i bluza z kapturem. Fotki później. [/QUOTE]

Jestes juz powazna 17-stka

Czyli wyszlo 4 zl/sztuke, fajnie

körö körö kirkkoon

Edytowane przez araczki
Czas edycji: 2009-12-02 o 14:38
Stary 2009-12-02, 13:45   #1044
bydgoszczanka
Zakorzenienie

GG do bydgoszczanka

Cytat:

tego na allegro juz nie ma? no to mnie zmartiwlas, bo tez chciałam się u nich zaopatrzyc w kilka rzeczy... daj znac jak ich znajdziesz
Pisałam o sklepie na moim rynku

Cytat:
We mnie też energia wstąpiła - ku...ica się ona nazywa, ta energia. Myślałam, że eksploduję z rana.
Ludziom u mnie niektórym to się tak w d... poprzewracało, że głowa mała. Pracownik wyskoczył do mnie z pretensjami, że za dużo zarobił - wg niego ja mam pilnować żeby nie przekroczył jako rencista przychodu ustawowego, żeby ZUS nie zabrał mu przekroczonej kwoty. A jak zarabia za dużo (bo ma premię od obrotu firmy) to mam mu ją zmniejszyć i resztę dać do ręki... normalnie mi facet rozwalił serce. Ciekawe kiedy mnie do sądu poda (albo np. jego żona) za to, że kradnę mu zarobki, jeśli mu to faktycznie zacznę zmniejszać...
Są ludzie i taborety

Cytat:
...a ja myślałam, że mój mąż ma takie zwariowane pomysły. On też chce już choinkę kupić W zeszłym roku pierwszy raz kupilismy żywą ( świerk kłujący ). Polecam. Stała długo, igły się nie sypały, stała w stojaku, do którego wlewaliśmy wodę. Później wystawiliśmy ją na balkon i stała...... do końca kwietnia Nie było komu wyrzucić. W końcu mąż w nocy z ostatniego kwietnia na 1 maja wyrzucił ją z balkonu ( 4 pietro ) i zszedł wywalić ją do śmietnika Już myślałam, że korzenie nam puściła w kafle

Cytat:
Super

Cytat:

Mleko? ...może siara ( ale ona chyba jest żółtawa, z tego co pamiętam )

Cytat:
Cześć Mamuśki,

Witaj i gratuluję

W końcu kupiłam sobie zwykłą, białą koszulę No to na święta mam już "kreację"
Obudziłam się dzisiaj w nocy i tak sobie myślałam.....jak leżę na lewym boku, to pewnie dzidzia jest do góry nogami, a jak na prawym, to nóżkami w dół ...i położyłam się na wznak

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png

Luiza

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png

Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą?
Z terrorystą można negocjować.
bydgoszczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 14:09   #1045
oolong
Zakorzenienie

Cytat:

hihi
a jak masz urlop 2 tygodnie i już tydzień minął, to w którym jesteś tygodniu urlopu? pierwszym czy drugim?

tak samo jak dziecko skończyło roczek, to w którym roku jest drugim czy pierwszym?

jest w drugim, a skończyło roczek

czyli ja np jestem w 15 tyg ciąży, a mam dokładnie wg OM 14tyg 6dni ciąży

ale z tego co wiem, to inaczej to liczą ginekolodzy, a inaczej pediatrzy
kwestia umowna, a ja jestem w 15tyg

oolong jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 14:22   #1046
basiak
Raczkowanie

Cześć Mamuśki

Cytat:

Laski, a 4D będziecie sobie robić??
Będę podczas połówkowego.

Cytat:
Jak jest u Was kobity?
Pytam te na L4 oczywiście.
Były do Was jakieś pisma, wezwania, kontrole w domu albo tel. z pytaniami do pracy, do lekarza prowadzącego?
U mnie też cisza póki co.

Cytat:
Chyba siara? Zwał jak zwał w każdym razie piersi przygotowują się do karmienia i na tym etapie ciąży to się już zdarza (tak czytałam w jakiejś mądrej książce)

Cytat:
Napisane przez kardashi Pokaż wiadomość
Racja, też tak liczę ciążę, ale wieku mojego to już niekoniecznie

Cytat:
Ja dalej nic. Tylko kulki mi się robią w różnych miejscach i boli. Miłych wrażeń żadnych. [COLOR="Silver"]
A ja obecnie jestem w 19 tc i też nie mam jakiś jednoznacznych odczuć. W 16 i 17 tc czułam czasem chlupotanie, później ucichło i zaczęłam odczuwać takie lekkie łaskotki od środka, ale nie miałam pewności czy to ruchy, były dość rzadkie, nawet co kilka dni. Od jakiś 2 dni czuję to samo, tylko zdecydowanie częściej, wczoraj to nawet kilkanaście razy w ciągu dnia. Wydaje mi się, że to ruchy. Ale do tego słynnego odczuwania "trzepotu skrzydeł motylich", czy "pływającej rybki" daleko tym moim odczuciom. Tłumaczę sobie jednak, że każda na swój sposób to czuje i napewno wiele zależy od budowy ciała ciężarnej itp...

A poza tym dziewczynki śliczne macie brzuszki
Lea Twój to normalnie powalający jest Ty taka drobniutka, a on rzekłabym .... wypasiony

Jola00 Maluszek cudny

Szymek 16.04.2010
basiak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 14:33   #1047
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Puma13 Pokaż wiadomość
Jejku dziewczyny, jestem po pierwszej "rozmowie" z moim maleństwem Odpukiwało mi na każde moje puknięcie
super, ja tak czuję od czasu do czasu jakies bulgotanie, przelewanie, ale dłuższej "dyskusji" jeszcze nie było.

Cytat:
Haha Ciekawe do ktorej ma przewidziana drzemke. Kiedy Lea konczysz prace?
tak normalnie to pracuję od 9:00- 17:00, a dziś od 14:00- 18:00- chyba tu jajo zniosę.

Cytat:
Skoro umiem wstawiać fotki,to pochwalę się jeszcze swoim brzuszkiem
zajefajny okrąglinek.

Cytat:
Napisane przez kees26 Pokaż wiadomość
Lea, ten przepis to mój, to mój
Mam nadzieję, że Ci będzie smakowało. Koniecznie zdaj relację
bardzo smaczne, choć jeśli o mięsiwo chodzi jednak wolę kuraka odprosiaka.

Cytat:
Napisane przez bydgoszczanka Pokaż wiadomość
Gdzieś mi umknął ten przepis, mogę prosić o powtórzenie? Dzięki
a prosze:
POLĘDWICZKI wieprzowe z tagliatelle w sosie śmietanowo paprykowym
Musisz zakupić: jedną większą polędwiczkę wieprzową lub 2 małe (zależy od pojemności żołądka ), ok. 80-90 gram boczku wędzonego (ja kupuję taki w bardzo cienkich plasterkach, potem łatwo się kroi i fajne skwareczki powstają), pół cebuli drobno posiekanej, śmietana kwaśna jak najbardziej tłusta (ja kupuję 22%), papryka słodka w proszku, cytryna, migdały, sól, pieprz.
Przystępujemy do działania: kroimy polędwiczkę na ok. 1 cm plasterki, solimy i pieprzymy wg uznania. Na patelni rozgrzewamy trochę masła (nie za dużo, bo potem będziemy mieć jeszcze trochę tłuszczu z boczku), wrzucamy nasze polędwiczki, niech odrobinkę się zarumienią. Następnie dodajemy pokrojony w paseczki boczek - niech się trochę wytopi, następnie dodajemy pokrojoną cebulę. W czasie jak boczek zamieni się już w takie fajne skwareczki, cebula się zeszkli a polędwiczki zrumienią (nie można smażyć za długo, bo będą za twarde) dodajemy wcześniej przygotowaną miksturę: należy dobrze wymieszać śmietanę z 3 łyżeczkami papryki i sokiem z całej cytryny z odrobiną soli. Teraz mieszamy wszystkie składniki z tym sosem, niech smaki się wymieszają. Dusimy jeszcze kilkanaście minut. Jak sos jest za gęsty to można trochę wodą rozrzedzić. Następnie siekamy migdały i prażymy je na suchej patelni do zrumienienia. Gotujemy makaron tagliatelle - al dente oczywiście. Wykładamy tagliatelle na talerz, polewamy sosem z polędwiczkami, całoś posypujemy prażonymi migdałami, co wieńczy smak całego dania.

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
gadaliśmy sobie wczoraj z małżem, opowiadałam mu o swojej rozmowie z koleżanką na temat imienia Hania i małż z westchnieniem powiedział cośw stylu "a może będzie chłopak i nie będę się musiał godzić na Hanię?" ja w szoku "zgodzisz się? naprawdę?" a on "no chyba taaaak".
ale się cieszę [chociaż teraz to jestem pewna, że będzie chłopak, bo jak ja czegoś bardzo chcę, to jest dokładnie odwrotnie].
to ja jednka za Hanie kciuki trzymam, skoro TŻ taki ustępliwy.

Cytat:
ale macie tempo!
U nas jest sztuczna choinka, choć prawdziwe mi sie bardzo podobają.

Cytat:
C

Cytat:
Witaj.
podaj mi jeszcze Twoją datę urodzenia, to dopiszę Cię do listy.

Cytat:
czyli jesteś teraz w 14 tygodnia.
Ja to licze tak, że jak dzisiaj mam 14 tygodni plus 5 dni, to znaczy , że jestem w 15 tygodniu.
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 14:37   #1048
araczki
Zadomowienie

Cytat:

Mleko? ...może siara ( ale ona chyba jest żółtawa, z tego co pamiętam )
Cytat:
Napisane przez basiak Pokaż wiadomość
Chyba siara? Zwał jak zwał w każdym razie piersi przygotowują się do karmienia i na tym etapie ciąży to się już zdarza (tak czytałam w jakiejś mądrej książce)
Ano wlasnie. Chyba siara. Wcale mi sie nie podobalo

Cytat:
W końcu kupiłam sobie zwykłą, białą koszulę No to na święta mam już "kreację"
Obudziłam się dzisiaj w nocy i tak sobie myślałam.....jak leżę na lewym boku, to pewnie dzidzia jest do góry nogami, a jak na prawym, to nóżkami w dół ...i położyłam się na wznak
Meska koszule ? aby Ci ciasno nie bylo
Chociaz pozazdroscic bo ja tez potrzebuje czegos na Swieta

A jak lezysz na wznak to albo dupka albo ptaszek do gory sterczy (zakladajac, ze to chlopak )

körö körö kirkkoon
Stary 2009-12-02, 14:59   #1049
velluto
Zadomowienie

Cytat:
wczoraj akurat bylismy w sklepie, były choinki i nie było ludzi no i dlatego kupiliśmy. A choinka w doniczce i tak bedzie czekac do świąt, więc co za róznica czy w sklepie czy w domu
I wogóle kupiłam juz wczoraj prezenty dla rodziców. Mam plan uniknąć przedświatecznych tłumów w sklepach. I wszystko wskazuje na to, że ten plan uda się. Niestety świńska grupa straszy coraz bardziej

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
Ja się przymierzam do kupna sztucznej. To pierwsze święta, które spędzimy u nas w domku... A co do zwariowania... wczoraj z siostrą Tz na gg ustalałyśmy menu
u nas to tez pierwsze świeta w nowym mieszkaniu a choinka będzie żywa, ozdobiona sztucznym sniegiem, plastrami pomarańczy oraz pierniczkami i do tego białe światełka )

Cytat:
Fajnie Nie przejmuj sie. Ja kiedys jak mieszkalam w Pl z kolezanka, kupilam choinke juz pod koniec listopada, tez w doniczce i stala do konca stycznia. Ale nie moglam najpierw jej nie kupic a pozniej wyrzucic Swieta trwaly i trwaly

Serducho malemu bije 150

mam nadzieję, że moje świeta też beda długo trwały i choinka to wytrzyma
serucho jak dzwon u maluszka
a co do Twoich piersi to też czytałam, że to normalne. Poprostu przygotowyją sie juz do karmienia maluszka

Magdi555 - witaj co tak pożno do nas dołaczyłaś?

Cytat:
Pisałam o sklepie na moim rynku
to kamień z serca

Cytat:
...a ja myślałam, że mój mąż ma takie zwariowane pomysły. On też chce już choinkę kupić W zeszłym roku pierwszy raz kupilismy żywą ( świerk kłujący ). Polecam. Stała długo, igły się nie sypały, stała w stojaku, do którego wlewaliśmy wodę. Później wystawiliśmy ją na balkon i stała...... do końca kwietnia Nie było komu wyrzucić. W końcu mąż w nocy z ostatniego kwietnia na 1 maja wyrzucił ją z balkonu ( 4 pietro ) i zszedł wywalić ją do śmietnika Już myślałam, że korzenie nam puściła w kafle
jak widać nie tylko Twoj mąż ma takie pomysły

Cytat:
Napisane przez oolong Pokaż wiadomość
hihi
a jak masz urlop 2 tygodnie i już tydzień minął, to w którym jesteś tygodniu urlopu? pierwszym czy drugim?

tak samo jak dziecko skończyło roczek, to w którym roku jest drugim czy pierwszym?

jest w drugim, a skończyło roczek

czyli ja np jestem w 15 tyg ciąży, a mam dokładnie wg OM 14tyg 6dni ciąży

ale z tego co wiem, to inaczej to liczą ginekolodzy, a inaczej pediatrzy
kwestia umowna, a ja jestem w 15tyg
w zupełności się z Toba zgadam, ja licze tak samo

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;15622968]
ale macie tempo!
U nas jest sztuczna choinka, choć prawdziwe mi sie bardzo podobają.
[/QUOTE]
w przypadku świąt to lepiej wcześniej niż później choć mikołaj 2 listopada działa mi na nerwy
Stary 2009-12-02, 15:02   #1050
gosiak0512
Zakorzenienie

bry
wróciłam i nadaję już z nowego miejsca
od 4 dni i u mnie się brzuszek rusza
co ciekawego się działo jak mnie nie było. w skrócie napisze któraś może?

Edytowane przez gosiak0512
Czas edycji: 2009-12-02 o 15:05
gosiak0512 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości