|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1021 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. II :-)
We mnie też energia wstąpiła - ku...ica się ona nazywa, ta energia.
Myślałam, że eksploduję z rana. Ludziom u mnie niektórym to się tak w d... poprzewracało, że głowa mała. Pracownik wyskoczył do mnie z pretensjami, że za dużo zarobił - wg niego ja mam pilnować żeby nie przekroczył jako rencista przychodu ustawowego, żeby ZUS nie zabrał mu przekroczonej kwoty. A jak zarabia za dużo (bo ma premię od obrotu firmy) to mam mu ją zmniejszyć i resztę dać do ręki... normalnie mi facet rozwalił serce. Ciekawe kiedy mnie do sądu poda (albo np. jego żona) za to, że kradnę mu zarobki, jeśli mu to faktycznie zacznę zmniejszać... Zaczynam się nastawiać na L4, bo mnie tu wykończą niektórzy na amen. Jola - przemyśl ten powrót do pracy.
|
|
|
|
#1022 | |
|
Zakorzenienie
|
Zjem
Już wczoraj poszło 5 szt z tym, że 1 zjadł TzCytat:
A sklep mam 2 domy dalej tyle, że nie lubie tam robić zakupów i nie ma tam wszystkiego. A w markecie to mam od razu obok aptekę jak coś... Ale chyba nikt mnie nie podkabluje... Aż takich wrogów nie mam a szef też nie będzie chciał sobie problemów robić bo ja mogę też jego firmę podkablować
|
|
#1023 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może przyjechać i robi to. Aczkolwiek w ciąży rzadziej. A pytałam o to, bo w tym roku naloty zwiększyli i ciekawa jestem czy ciężarnych też ta przyjemność dotyczy. Nie trzeba kablować. ZUS wybiera ludzi na L4 losowo. W końcu jedna sztuka tego druku trafia do nich. |
|
|
|
|
#1024 |
|
Zadomowienie
|
zapomiałam sie pochwalić, że kupiliśmu wczoraj choinkę
żywą w doniczce stoi sobie w duzym pokoju i pięknie pachnie święta, święta... ![]() (wiem, wiem - chyba zwariowalismy, ale co tam )
|
|
|
|
#1025 | |
|
Zakorzenienie
|
A tu fakty z prasy rynekzdrowia.pl:
" 180 Lekarzy orzeczników ZUS intensywnie sprawdza, czy Polacy na zwolnieniach rzeczywiście są chorzy. Kandydatów do kontroli „wyłapuje” specjalny program komputerowy. Kolejnych 300 urzędników ZUS bada, czy chory, zamiast leżeć w łóżku, nie pracuje przypadkiem gdzieś indziej. Kontrolowane są także, będące na zwolnieniu kobiety w ciąży. – Kobiety w ciąży traktujemy szczególnie ostrożnie, ale trzeba pamiętać, że podlegają takim samym zasadom jak wszyscy inni ubezpieczeni. Nie badamy, czy kobieta jest w ciąży, czy nie jest, ale czy np. jej zwolnienie lekarskie nie jest fikcyjne – stwierdza na łamach Gazety Wyborczej Przemysław Przybylski, rzecznik ZUS. ZUS nie daruje też lekarzom. Ci, którzy wystawiają „lewe zwolnienia”, mogą stracić prawo do ich wystawiania. Rocznie spotyka to średnio ośmiu lekarzy. Tymczasem w ciągu dwóch tygodni sierpnia wykryto już dwóch takich lekarzy." Robią to skutecznie, bo przez dwa tygodnie w lecie odzyskali 3,8mln zł z odebranych zasiłków. ![]() ---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- Cytat:
![]() Ja nie mogę mieć żywej, bo po żywej skaczą mi futra.
Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-12-02 o 10:32 |
|
|
|
|
#1026 |
|
Rozeznanie
|
Cześć wszystkim. Wczoraj byłam u gina, właściwie to nawet dokładnie mnie nie zbadał dał tylko skierowanie znowu na krew i mocz i dalej zwolnienie. A na skurcze mięśni kazał mi brać Asmag B. Skierowania na usg też nie dostałam i chyba jeszcze przed świętami wybiorę się do lekarza mojej siorki tak prywatnie, on przynajmniej ma usg w gabinecie i jest ono wliczone w cenę wizyty.
Wczoraj pierwszy raz poczułam bulgotanie i takie skrobanie
|
#1027 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale u Was to szybko te święta chyba |
|
|
|
|
#1028 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dalej nic. Tylko kulki mi się robią w różnych miejscach i boli. Miłych wrażeń żadnych. ![]() ---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- W końcu to tylko 3 tygodnie. Minie raz, raz...
|
|
|
|
|
#1029 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
|
#1030 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie ciezaróweczki
u mnie dzis toche chłodno ale ciemno i deszczowo co do choinki to mam od x lat prawdziwa a moj szwagier haha co ok pisze na kartce ode do sciętej choinki i zawiesza ja zebysmy wiedzieli ze niszczymy las i mamy w przyszłym roku kupic sztuczna ja tez nie moge sie juz sie doczekać swiat chociaz te swieta nie beda wcale wesołe i fajne siorka sie wyprowadziła mama poszła do nieba ![]() ![]() wy mi pobudzacie moje kubeczki smakowe ja potem po domu chodze jak obłakana i kombinuje co by tu zjesc wiecie co zauważyłam ostatnio ze cos spać nie moge fakt ze musze latac jak oszalała do wc to mnie cos w krzyzu strzyka masakra ![]() Dziewczyny powedzcie mi czy jesli u mnie wsio jest ok i ze mna i dzidzia moge tak powoli okno umyc wiecie tak jedno codziennie bez pospiechu bo swieta tuz tuz a mnie nie ma kto tych okien umyc Kropko no własnie mnie szaleje wszystko po tych witaminach ale na szczescie nie mam zatwardzenia wystarczy dla mnie codziennie rano szklanka kakao i lece nawet 2 razy Ja nie moge nic do dzidzi kupowac bo moj Tż twierdzi ze za wczesnie wrrrr ale ja mam wizyte 18 grudnia i jak bede wiedziała co w moim brzuszku sobie pływa zrobie sobie prezent pod choinke moja OM była 04,08 planowany poród niby na 11.05 ale na usg przesuneł mi sie na 07,05 ja cos czuje ze urodze miedzy 1 a 3 u mnie w rodzinie mamy szczescie do takich dziwnych dat urodzin
|
#1031 |
|
Zakorzenienie
|
i po pracy. ide niedługo do lekarze, bo coś mnie bierze. Moze da mi zwolnienie
nawet takim do konca tygodnia nie pogardzę ![]() My od 2 czy 3 lat mamy sztuczną. Bo z żywą był wiecznie problem. Wybrac najładniejsza, pozniej dowieść do domu, wtaskać na 2 piętro, potem ustawić ją ładnie w doniczce , zeby nie daj Boże się przewaliła (a potrafiła się przewalić i ch*j bombki strzelił ), potem opadały igły, nie było komu tego wybierac z dywanu, no i na koniec wywalic.. Ale żywa jednak ma swój urok ![]() Ja tam okna normalnie myje
|
|
|
|
#1032 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie!
Coś rzadko się udzielam ostatnio, częściej czytam niż piszę. Niemoc straszna mnie ogarnęła... na nic nie mam siły ani ochoty, nic mnie nie cieszy (poza tym, że będę mamą). Drugi dzień wolnego mija za szybko, jutro znów do pracy Odliczam tylko dni do usg (został równo tydzień), mam nadzieję, że wszystko ok z dzidzią... Powoli przestaję mieścić się w spodnie, strasznie uciskają mnie w pasie, a to znak, że trzeba się wybrać na zakupy
|
|
|
|
#1033 | ||
|
Zadomowienie
|
Ladniutki, zgrabniutki
![]() Cytat:
Nie przejmuj sie. Ja kiedys jak mieszkalam w Pl z kolezanka, kupilam choinke juz pod koniec listopada, tez w doniczce i stala do konca stycznia. Ale nie moglam najpierw jej nie kupic a pozniej wyrzucic Swieta trwaly i trwaly ![]() Cytat:
![]() Edzia, narzekaj ile chcesz. Rozumiem, ze ciezko bedzie i w tym i w nastepnych latach patrzec na puste miejsce przy stole... ale Mama zawsze jest z Toba, czuwa nad Toba i pozostanie w Twoim serduchu A ja bylam dzisiaj u poloznej. Powiedzialam jej, ze cos mnie kluje i klucie nie pochodzi z brzucha ale jakby blizej z pochwy. ..Powiedziala, ze to najprawdopodobnie noramalne ale, ze zbadaja mocz i jesli cos bedzie to dadza mi znac i wtedy umowi mnie do lekarza i ten bedzie dalej dzialal.... ![]() Serducho malemu bije 150 ![]() Wczoraj wieczorem wycieklo mi cos z lewej piersi bezbarwnego co to moglo byc?
IF MOMMA AIN'T HAPPY AIN'T NOBODY HAPPY körö körö kirkkoon Edytowane przez araczki Czas edycji: 2009-12-02 o 12:29 |
||
|
|
|
#1034 |
|
Rozeznanie
|
Cześć Mamuśki,
Mogę się przyłączyć? Ja również spodziewam się dzidzi - termin mam w maju, którego?? No tu właśnie mam problem Według OM (16.08.2009) jest to 23 maj - 15t i 3d, ale licząc według dnia poczęcia to (26.08.2009 wtedy byłam u gina i był dojrzały pęcherzyk i oczywiście wtedy było zbliżenie ) jest to 19 maj - 16 t.Sama już nie wiem jak to liczyć Na ostatnim USG wszystko było ok. Wszelkie pomiary w normie. Za tydzień mam kolejną wizytę i mam nadzieję, że lekarz również zrobi USG. To na razie tyle, Pozdrawiam. |
|
|
|
#1035 |
|
Raczkowanie
|
hanjah Ty się zajmij czyms, żeby nie mysleć bo z nudów to zawsze głupie mysli przychodzą. Mi mama mówiła jak miałam doła zebym myslała pozytywnie bo się zły nastrój maluszkowi udziela, no i że jak mamusia szczęsliwa to i dziecko lepiej się czuje. Ile w tym prawdy nie wiem, ale podobno stres w ciąży nie jest wskazany, więc kto wie...
Ja dzis zaczynam 14 tydzień, ale ja to inaczej liczę niż wy, bo po mojemu jak koncze jakiegos dnia np 28 urodziny to dzień pózniej nie mam przecież 29 lat, więc np 13 tyg i 1 dzień to dla mnie nie 14 tyg tlko 13. Nie wiem która metoda jest dobra
|
#1036 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1037 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mnie też nic nie kopie, czasem brzuch twardnieje, i CZASEM bulgotanie czuję. Żadnych wyraźnych ruchów ;/Cytat:
Cytat:
Jeśli termin na 19 maja, to dzisiaj zaycznasz 17 tydzień ![]() Bo moje drogie, myśmy właśnie wkroczyli se w ten 17 tydzień Uczciłam to kinder chocolate Rano na uczelni byłam, dotargałam z biblioteki 5 książek, a teraz lędźwie mnie bolą Głupia, głupia... No ale co miałam zrobić - mąż w pracy, a ja muszę książki mieć ![]() I rzecz jasna w lumpku byłam I wczoraj wlazłam do sklepu m.in. z zabawkami dla dzieci - mają genialne rzeczy dla maluszków, takie piramidki, pudełka z otworami, różne ruchomo-dźwiękowe zabawki - firmy Alexis. Rzeczy taniutkie, jakość fajna. LINKA |
|||
|
|
|
#1038 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15620743] I rzecz jasna w lumpku byłam czekam niecierpliwie
|
|
|
|
|
#1039 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1040 | |
|
Raczkowanie
|
Hanjah nie maiłam zamiaru cię straszyć, że zaszkodzisz dziecku. Skoro mówisz, że nie dajesz rady nawet czytać ksiązki bo zasypiasz to spij. Kobiety w ciąży potrzebują więcej snu niż wczesniej. Ja czasem spię po 11-12 godzin na dobę. Często jak TZ wraca z pracy to robi sobie drzemkę( ale on wstaje o4.30) a ja z nim chociaż wstałam np 0 9.30
. Nie przejmuję się tym bo skoro organizm jest zmęczony to trzeba mu dać to czego potrzebuje. Też jestem nerwusem strasznym więc cię rozumiem. Mój TZ wiele scierpiał na początku ciąży, teraz trochę mi przeszło. Ale ile razy ryczałam z nerwów, bo cos mi nie wyszło lub nie było po mojej mysli. Trochę jak dzieciak do tego rozpieszczony. Nie wiem czy to mija z pierwszym trymestrem ale od jakis 2 tygodni jest lepiej, w sumie to jest juz dobrze. Oby na stałe. Nie przejmuj się więc i spij ile wlezie skoro potrzebujesz a może jak wypoczniesz to wszystko będzie ci lepiej szło. ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Cytat:
, to wtedy przyznaję się, że mówiłam, że już 18 rok życia zaczęłam, ale potem to juz chyba nie. Ale w sumie to chyba nieistotne niech każdy liczy jak mu się podoba, ja nikomu nie narzucam tylko mówię jak ja to liczę.
|
|
#1041 |
|
Rozeznanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15620743]No to nie jestem sama
Mnie też nic nie kopie, czasem brzuch twardnieje, i CZASEM bulgotanie czuję. Żadnych wyraźnych ruchów ;/Cycek ci pluje Gratuluję i witam Jeśli termin na 19 maja, to dzisiaj zaycznasz 17 tydzień ![]() Bo moje drogie, myśmy właśnie wkroczyli se w ten 17 tydzień Uczciłam to kinder chocolate Rano na uczelni byłam, dotargałam z biblioteki 5 książek, a teraz lędźwie mnie bolą Głupia, głupia... No ale co miałam zrobić - mąż w pracy, a ja muszę książki mieć ![]() I rzecz jasna w lumpku byłam I wczoraj wlazłam do sklepu m.in. z zabawkami dla dzieci - mają genialne rzeczy dla maluszków, takie piramidki, pudełka z otworami, różne ruchomo-dźwiękowe zabawki - firmy Alexis. Rzeczy taniutkie, jakość fajna. LINKA[/QUOTE] Dzięki Szaja. No właśnie jeśli to dobry termin to dzis zaczynam 17 tydzień , ale sama nie wiem jak liczyć.
|
|
|
|
#1042 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale tak sobie właśnie myślę, że gdyby do mnie przyszli tacy kontrolerzy to ja bym ich wogole nie wpuściła do domu. Nie wpuszczam żadnych obcych ludzi, nawet tych mieszkających u mnie w klatce podejrzewam, że byłabym sama w domu, więć bliższe spotkania z obcymi nie wchodziłyby w grę i tyle by miał ZUS z kontroli u mnie ![]() a te Twoje futrzaki, to niezłe są, żeby po choince skakać
|
|
|
|
|
#1043 |
|
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15620743]Cycek ci pluje
[/QUOTE]swinia z niego ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15620743]Bo moje drogie, myśmy właśnie wkroczyli se w ten 17 tydzień Uczciłam to kinder chocolate I rzecz jasna w lumpku byłam Jestes juz powazna 17-stka ![]() Czyli wyszlo 4 zl/sztuke, fajnie
IF MOMMA AIN'T HAPPY AIN'T NOBODY HAPPY körö körö kirkkoon Edytowane przez araczki Czas edycji: 2009-12-02 o 14:38 |
|
|
|
#1044 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
W zeszłym roku pierwszy raz kupilismy żywą ( świerk kłujący ). Polecam. Stała długo, igły się nie sypały, stała w stojaku, do którego wlewaliśmy wodę. Później wystawiliśmy ją na balkon i stała...... do końca kwietnia Nie było komu wyrzucić. W końcu mąż w nocy z ostatniego kwietnia na 1 maja wyrzucił ją z balkonu ( 4 pietro ) i zszedł wywalić ją do śmietnika ![]() Cytat:
Cytat:
...może siara ( ale ona chyba jest żółtawa, z tego co pamiętam )Cytat:
![]() W końcu kupiłam sobie zwykłą, białą koszulę ![]() Obudziłam się dzisiaj w nocy i tak sobie myślałam.....jak leżę na lewym boku, to pewnie dzidzia jest do góry nogami, a jak na prawym, to nóżkami w dół
|
|
#1045 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak masz urlop 2 tygodnie i już tydzień minął, to w którym jesteś tygodniu urlopu? pierwszym czy drugim? tak samo jak dziecko skończyło roczek, to w którym roku jest drugim czy pierwszym? jest w drugim, a skończyło roczek czyli ja np jestem w 15 tyg ciąży, a mam dokładnie wg OM 14tyg 6dni ciąży ale z tego co wiem, to inaczej to liczą ginekolodzy, a inaczej pediatrzy kwestia umowna, a ja jestem w 15tyg
|
|
|
|
|
#1046 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cześć Mamuśki
![]() Będę podczas połówkowego. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
A poza tym dziewczynki śliczne macie brzuszki Lea Twój to normalnie powalający jest ![]() Ty taka drobniutka, a on rzekłabym .... wypasiony![]() Jola00 Maluszek cudny |
||||
|
|
|
#1047 | ||||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() zajefajny okrąglinek. ![]() Cytat:
![]() a prosze: POLĘDWICZKI wieprzowe z tagliatelle w sosie śmietanowo paprykowym Musisz zakupić: jedną większą polędwiczkę wieprzową lub 2 małe (zależy od pojemności żołądka ), ok. 80-90 gram boczku wędzonego (ja kupuję taki w bardzo cienkich plasterkach, potem łatwo się kroi i fajne skwareczki powstają), pół cebuli drobno posiekanej, śmietana kwaśna jak najbardziej tłusta (ja kupuję 22%), papryka słodka w proszku, cytryna, migdały, sól, pieprz. Przystępujemy do działania: kroimy polędwiczkę na ok. 1 cm plasterki, solimy i pieprzymy wg uznania. Na patelni rozgrzewamy trochę masła (nie za dużo, bo potem będziemy mieć jeszcze trochę tłuszczu z boczku), wrzucamy nasze polędwiczki, niech odrobinkę się zarumienią. Następnie dodajemy pokrojony w paseczki boczek - niech się trochę wytopi, następnie dodajemy pokrojoną cebulę. W czasie jak boczek zamieni się już w takie fajne skwareczki, cebula się zeszkli a polędwiczki zrumienią (nie można smażyć za długo, bo będą za twarde) dodajemy wcześniej przygotowaną miksturę: należy dobrze wymieszać śmietanę z 3 łyżeczkami papryki i sokiem z całej cytryny z odrobiną soli. Teraz mieszamy wszystkie składniki z tym sosem, niech smaki się wymieszają. Dusimy jeszcze kilkanaście minut. Jak sos jest za gęsty to można trochę wodą rozrzedzić. Następnie siekamy migdały i prażymy je na suchej patelni do zrumienienia. Gotujemy makaron tagliatelle - al dente oczywiście. Wykładamy tagliatelle na talerz, polewamy sosem z polędwiczkami, całoś posypujemy prażonymi migdałami, co wieńczy smak całego dania. Cytat:
Cytat:
![]() U nas jest sztuczna choinka, choć prawdziwe mi sie bardzo podobają. Cytat:
Cytat:
podaj mi jeszcze Twoją datę urodzenia, to dopiszę Cię do listy. Cytat:
Ja to licze tak, że jak dzisiaj mam 14 tygodni plus 5 dni, to znaczy , że jestem w 15 tygodniu. |
||||||||
|
|
|
#1048 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
? aby Ci ciasno nie bylo ![]() Chociaz pozazdroscic bo ja tez potrzebuje czegos na Swieta ![]() A jak lezysz na wznak to albo dupka albo ptaszek do gory sterczy (zakladajac, ze to chlopak )
|
|
#1049 | ||||
|
Zadomowienie
|
wczoraj akurat bylismy w sklepie, były choinki i nie było ludzi
no i dlatego kupiliśmy. A choinka w doniczce i tak bedzie czekac do świąt, więc co za róznica czy w sklepie czy w domu I wogóle kupiłam juz wczoraj prezenty dla rodziców. Mam plan uniknąć przedświatecznych tłumów w sklepach. I wszystko wskazuje na to, że ten plan uda się. Niestety świńska grupa straszy coraz bardziej ![]() Cytat:
a choinka będzie żywa, ozdobiona sztucznym sniegiem, plastrami pomarańczy oraz pierniczkami i do tego białe światełka )Cytat:
i choinka to wytrzyma ![]() serucho jak dzwon u maluszka ![]() a co do Twoich piersi to też czytałam, że to normalne. Poprostu przygotowyją sie juz do karmienia maluszka Magdi555 - witaj co tak pożno do nas dołaczyłaś? ![]() to kamień z serca ![]() Cytat:
![]() Cytat:
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;15622968] ale macie tempo! ![]() U nas jest sztuczna choinka, choć prawdziwe mi sie bardzo podobają. [/QUOTE] w przypadku świąt to lepiej wcześniej niż później choć mikołaj 2 listopada działa mi na nerwy
|
||||
|
|
|
#1050 |
|
Zakorzenienie
|
bry
![]() wróciłam i nadaję już z nowego miejsca ![]() od 4 dni i u mnie się brzuszek rusza co ciekawego się działo jak mnie nie było. w skrócie napisze któraś może?
Edytowane przez gosiak0512 Czas edycji: 2009-12-02 o 15:05 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:25.

Myślałam, że eksploduję z rana.
Ciekawe kiedy mnie do sądu poda (albo np. jego żona) za to, że kradnę mu zarobki, jeśli mu to faktycznie zacznę zmniejszać...

co bedziesz robic z taka ilościa?

nawet takim do konca tygodnia nie pogardzę 

co to moglo byc?
więc cię rozumiem. Mój TZ wiele scierpiał na początku ciąży, teraz trochę mi przeszło. Ale ile razy ryczałam z nerwów, bo cos mi nie wyszło lub nie było po mojej mysli. Trochę jak dzieciak do tego rozpieszczony. Nie wiem czy to mija z pierwszym trymestrem ale od jakis 2 tygodni jest lepiej, w sumie to jest juz dobrze. Oby na stałe.
i tyle by miał ZUS z kontroli u mnie
Ty taka drobniutka, a on rzekłabym .... wypasiony