|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4591 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz.III
Skurcze w ciąży
Jest wiele rodzajów skurczów - rozróżniamy je na podstawie siły i natężenia. Dodatkowo każda kobieta odczuwa je na swój sposób. Towarzyszą ciężarnej od pierwszych tygodni ciąży. Przygotowują macicę do porodu, a następnie "wypychają" dziecko na świat. Skurcze w ciąży - przepowiadające ALVAREZA są słabe, ale za to bardzo często się powtarzają. Mogą towarzyszyć ci od początku ciąży. Odczuwasz je jako delikatne napinanie brzucha. BRAXTONA HICKSA przypominają miesiączkę, ale ból może być nawet nieco mocniejszy. Skurcze pojawiają się nieregularnie, co kilka minut (mogą być np. dwa w ciągu 10 minut). Są silniejsze i powracają tym częściej i intensywniej, im bliżej jest termin porodu. Ich głównym zadaniem jest przygotowanie macicy do porodu. Mogą pojawić się już ok. 13. tygodnia ciąży, ale odczuwalne zaczynają być później, po 20. tygodniu. Niektórym kobietom doskwierają nawet codziennie, a inne nie odczuwają ich wcale. Ból rozchodzi się od dna macicy ku dołowi. Łatwo wziąć je za skurcze porodowe. Wystarczy jednak przyjąć środek przeciwbólowy (np. Apap) albo rozkurczowy (np. No-spa), by wyciszyły się. Ulgę przynosi także ciepła (nie gorąca!) kąpiel i po prostu zmiana pozycji ciała (np. jeśli leżysz, wstań i pospaceruj). OBNIŻAJĄCE pojawiają się około miesiąc przed porodem. Ich zadaniem jest obniżenie dna macicy, co będzie objawiało się opuszczeniem brzuszka (łatwiej będzie ci oddychać, za to odczujesz ucisk na pęcherz). Skurcze te są dość lekkie. Skurcze porodowe O tym, że poród tuż-tuż, oznajmią ci skurcze. Są one przede wszystkim bolesne, regularne i nasilają się, tzn. pojawiają się częściej (co 10, a następnie 7 i 5 minut) i trwają dłużej (od 40 sek. do minuty). Nie zmieniają się nawet, gdy się poruszasz. Ulgi nie przynosi ani kąpiel, ani leki. Skurczom często towarzyszy ból pleców (a zwłaszcza kości krzyżowej) oraz brzucha. Pamiętaj, że podczas skurczu należy głęboko oddychać; staraj się też rozluźnić ramiona. Na pewno będzie to trudne, ale warto spróbować - dzięki temu malec będzie dobrze dotleniony, a i ból nieco zmaleje. Ulgę może przynieść delikatny masaż części lędźwiowej kręgosłupa. Kiedy do szpitala? Jeśli skurcze stają się coraz dłuższe (mierz od momentu jego odczucia do rozluźnienia) i silniejsze, a przerwa między nimi trwa coraz krócej, czas zbierać się do szpitala. Skurcze, których długość oraz intensywność się nie zmienia, a przerwa pozostaje taka sama, to fałszywy alarm. Choć nawet te pierwsze skurcze są naprawdę bardzo bolesne, maleństwo wcale ich nie odczuwa. Zadaniem skurczy w pierwszej fazie porodu jest rozwieranie szyjki macicy. Po niech następują skurcze parte i ich zadaniem jest wypchniecie dziecka na zewnątrz. Kiedy rodzisz łożysko, skurcze są dużo słabsze i mniej bolesne. Warto wiedzieć Po porodzie przez kilka tygodni będziesz odczuwała skurcze połogowe. Wpływają one na obkurczenie się macicy, by wróciła do naturalnych rozmiarów. Kobieta najsilniej odczuwa je podczas karmienia piersią. Wydziela się wtedy większa ilość oksytocyny, co powoduje nasilenie skurczy.
|
#4592 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak byłam wczoraj w szpitalu na Żelaznej to pielęgniarki pytały się gdzie chcę rodzić i dlaczego nie na Madalińskiego skoro mój gin tam pracuje.. ![]() A ja wolę Żelazną, chodzę do SR położnej z tego szpitala, poza tym chcemy wykupić sale do porodów rodzinnych i mam nadzieję że mnie nie odeślą ![]() ------------ Sensuel gratulacje po wizycie ![]() kalka apropos tego sprzedawcy to już dokładnie nie pamiętam jak to było.... zamawiałam od wielu sprzedawców na Allegro różne rzeczy i już mi się mylą, paczki przychodziły prawie codziennie ale z tego co pamiętam to od niego paczka przyszła bardzo szybko
|
|
#4593 |
|
Zadomowienie
|
A ja przyszlam, zjadlam i za chwile uciekam
![]() Filka sto lat, sto lat!!!!! Soraya trzymajcie sie dzielnie Dzieki za kciuki No mam nadzieje, ze podroz do Polski uplynie spokojnie Tak, jedziemy juz w piatek, maz sie wczesniej zwalnia z pracy, idziemy na 14 do gin i potem w droge. I wracamy we wtorek, bo tutaj wtorek jest dniem wolnym od pracy i maz wzial sobie urlop na poniedzialek Ale bedziemy miec duzo latania i zalatwiania, musze jeszcze zrobic liste i bedziemy odchaczac ![]() Zakupki dziewczyny przesliczne ![]() Zmykam bo autobus mi zwieje.....
|
#4594 |
|
Zakorzenienie
|
PatkaM dziekuje za info
Bardotka bardzo fajna ta koszulka Pysiamn kolyska pieknaSensuel ![]() BubiGirl jak jest ponizej 0, to w ogole nie wolno wychodzi - bynajmniej tak nam mowila wczoraj na SR neonatolog Elcia
|
|
|
|
#4595 |
|
Rozeznanie
|
Patinka ale nam dałaś czadowy tekst
![]() Youyou ważne żebyśmy rodziły, gdzie chcemy. Żelazna to baaardzo dobry szpital, tylko dla mnie przy drogi....a na madalińskiego sama się urodziłam poza tym jest blisko mojego domu jakby co...... a dlaczego wykupujesz salę do porodu rodzinnego, bo nie zrozumiałam....chodzi Ci o taką salę gdzie bedziesz czekała do porodu sama w pokoju czy sale porodową? bo z tego co wiem porody rodzinne powinny być darmowe....ja się zastanawiałam czy nie wykupić pokoiku przed porodem gdzie będe sobie sama leżała i przygotowywała na wejście do sali porodowej, ale w końcu zrezygnowałam....i tak mi bedzie wszystko jedno![]() ---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ---------- Aldii mi sie też wydaje, że wogóle na minusową temperaturę nie można wystawiać dziecka, no ale widzisz co człowiek to opinia.....ja uważam, że jak bedzie na plusie to dopiero wyjdę z kruszynką, a tak pozostanie wietrzenie pokoju...... |
|
|
|
#4596 |
|
Wtajemniczenie
|
Elcia....normalnie aż niemożliwe
![]() YouYou,Aldii....dziękuję bardzo ![]() Patinka....ciekawy artykuł.z tych wszystkich skurczy opisanych to ja miałam porodowe i te parte,ale ich to w ogóle nie czułam.Położna mi mówiła kiedy co i jak,bo ja nic nie odczuwałam.Tylko ten pierwszy taki specyficzny,jak na kupe ![]() Ale i tak już doczekać się nie mogę tego lutego
|
#4597 |
|
Zakorzenienie
|
BubiGirl - chcemy wykupić salę pojedyncza do porodu rodzinnego. Sam poród rodzinny jest bezpłatny, ale na Żelaznej są sale wspólne i możesz rodzić z kimś obok albo właśnie taki pojedynczy pokój tylko dla siebie, w którym jest wanna itd.
Położnej nie wykupuję bo tam wszystkie są fajne ale właśnie pojedyncza sala będzie super, chcę się czuć komfortowo przy przyjęciu naszego szkraba na świat Trochę to kosztuje, bo normalnie 1000pln, ale po mojej SR mam zniżkę na 800pln, wciąż to niemało ale to mój pierwszy poród i pewnie wiele ich nie będzie a nie chcę rodzić tak jak właśnie w tych artykułach
|
#4598 |
|
Zakorzenienie
|
Zrobiłam andruty z karmelem z mleka skondensowanego i umieram
obżarłam się jak dzika świnia nigdy więcej tyle słodkiego!!!
|
|
|
|
#4599 |
|
Zakorzenienie
|
sensuel wkleje link to mozesz sobie poczytac
http://wiadomosci.onet.pl/2088264,28...adomosceu.html |
|
|
|
#4600 |
|
Rozeznanie
|
Youyou no własnie na madalińskiego też jest taki pokój, kosztuje to 450 zł i leżysz w nim tylko do porodu, tez jest łazienka itp. po porodzie już na salę ogólną Cię kładą....zastanawiałam się intensywnie nad tym pokoikiem, bo to jednak komfort leżeć samemu i umierać w bólach jak nikt nie patrzy
ale nie wiem jezcze co i jak....może sie w końcu zdecyduje Zebra tylko chrumkać nie zacznij ale apetytu narobiłaś, podesłałabyś trochę![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- Youyou bo ja ciężko myślę ostatnio no własnie z tego co wiem na madalińskiego jest jedna sala "podwójna" przegrodzona jakimś parawanem a reszte, tzn 7 sal jest pojedyńczych już kapuje o co chodzi...no ja się modlę żeby do pojedyńczej sie dostać
|
|
|
|
#4601 |
|
Zakorzenienie
|
BubiGirl -
planować to my sobie możemy ale co będzie to się okaże w lutym
|
#4602 | |
|
Wtajemniczenie
|
elcia.....ale mnie nie chodziło o to,że ja Tobie nie wierzę
![]() BubiGirl....w Danii wszyscy się dziwą,że w PL za wszystko trzeba płacić.za osobną salę,za poród rodzinny i za znieczulenie.Tutaj jest gratis wszystko.W szpitalu w którym ja rodziłam to za poród rodzinny kasowali 250zł chyba,albo 300zł,a za znieczulenie 500zł.Tutaj pokoje pojedyńcze to standard,ale jak po porodzie nic ci nie dolega i dzidzi to po 4h wychodzisz do domu.Pierworódki idą tylko na 2doby do hotelu sponsorowanego przez miasto.Taka polityka.Ale ja w PL nie chciałabym leżeć sama po porodzie.Zawsze to jest z kim pogadać.Miałam okazję być z 2 dziewczynami prze 3 dni i było super,a potem 3 dni sama i to był koszmar zebra....dawaj te andruty tutaj ![]() ---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ---------- Cytat:
.Nastawiłam się już na ten 19 luty i kazdy dzień później to będzie dla mnie katorga.Co innego jak zacznie się wcześniej ,ale nie za wcześnie.
|
|
#4603 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zjadłam kanapki z nutellą i zagryzłam jabłkiem ![]() Cytat:
|
|
|
#4604 |
|
Zakorzenienie
|
sensuel kochana wiem ze nie chodzilo ci o to wkleilam ten artykol zebys przeczytala go sobie
i inne dziewczyny
|
|
|
|
#4605 |
|
Rozeznanie
|
Sensuel no Polsce pewnie jeszcze daleko do polityki prorodzinnej, ale i tak myśle, że nie jest źle, w porównaniu np. do naszych mam
może nasze dzieci będa juz rodziły w mega super warunkach Ja tez się nastawiłam już na mój termin porodu i nie wyobrażam sobie, żeby urodzić później teraz to własciwie taki okres oczekiwania
|
|
|
|
#4606 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bezmyślność matki i tyle.Można jedynie współczuć tragedii. ---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ---------- Cytat:
Też uważam,że PL to i tak ma wysokie standardy.Szkoda tylko,że za "luksus" który nam się należy trzeba płacić .Wcześniej psioczyłam na Danie w dziedzinie medycyny,ale teraz widzę,że mają sporo racji tylko w PL jakaś dziwna nadgorliwość jest.Ale ja to rozumiem.Z drugiej strony punkt widzenia zmienia się z miejscem siedzenia i to jest chyba prawda
|
|
#4607 |
|
Wtajemniczenie
|
jak ja bym chciała mieć taką szanse żeby sale sobie wykupić dla mnie i męża. tymczasem u nas w szpitalu to po porodzie leży się nawet na korytarzu z maleństwem, lub za parawanem, bo nie mamy szpitali dostosowanych do jakichkolwiek norm, jak ostatnio leżałam na przedporodowej to w sali dla 4 pacjentek było nas 7 lub 8, ale za to był rarytas bo była łazienka i to też jak zabrali jedną na cesarkę to przyszła salowa po jej torbę i z takim tekstem, ze te ciężarne to więcej rzeczy ze sobą nie mogą zabierać i że jej się kręgosłup nadwyręża, a przecież dziewczynę wyrwali ni z tąd, ni zowąd jak mogła przewidzieć, ze pójdzie na cc. Ja to już bym chciała rodzić, mieć to za sobą, a tak niewiadomo kiedy. Jestem w 35 tyg, za 2 tyg zacznę sprzątać i wieszać firanki, a i przypomnę sobie co to sexsik
|
#4608 |
|
Wtajemniczenie
|
Ciekawa jestem co u Agapee
Sensuel u nas to prawda w ciąży masa badań o jakich w innych krajach nie słyszeli, co chwila wizyta a przy porodzie traktują kobiety jak rzeczy zero intymności, jakiegoś poczucia, że ta chwila powinna być piękna jakieś to takie u nas do I niech mi tylko ktoś tą chwile zepsuje powybijam małpy ![]() Patka możesz jeszcze raz podesłać linka z tym różowym łóżeczkiem chcę pokazać mężowi ale nie moge znaleźć Edytowane przez bardotka_a Czas edycji: 2009-12-02 o 17:52 |
|
|
|
#4609 | |
|
Zakorzenienie
|
Filka wszystkiego naj naj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!
![]() Mamaidy ttzrmam kciuki! Soraya będzie wszystko dobrze ![]() Xmila nie miałam nic do przegryzienia.ale mówię Wam obciach, cała bierdronka się gapila.juz mialam sie klasc na parapecie ![]() ---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4610 |
|
Zakorzenienie
|
<andruty z karmelem> Macie
Ja je znowu wcinam, bo mi przeszło |
|
|
|
#4611 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4612 |
|
Zakorzenienie
|
Zebcia zjadłoby się Twoich andrutów...
---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ---------- Bardotka Ty nic słodkiego nie jesz? |
|
|
|
#4613 |
|
Zakorzenienie
|
Już wszytskich nimi nakarmiłam chyba
ale najwięcej zjadł Piotruś i ja |
|
|
|
#4614 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale masz fajnie.Ja to w 36 już zacznę szaleć z przyspieszeniem,bo już dzidzi nic grozić nie będzie.Mam na myśli wszystkie działania oprócz farmakologii oczywiście
|
|
#4615 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
slicznyCytat:
![]() za ortopede, kolyska przecudnopiekna![]() Cytat:
na TV![]() a u mnie nastepujaco : bylam w pracy, ciacho i slodkoci zanioslam, wysciskalam sie, wycalowalam. prezenciku dzis nie dostalam, bo nie wiedzieli co kupic, ale kaske maja zebrana i przesla mi bony do Mothercare, to kupie Niunce co bedzie potrzeba pozniej odwiedzila mnie mala szatanica- 14 miesiecy dziewuszka i latala po mieszkaniu jak tornado zaczynam pakowac gramoty do samochodu, ale nie chce mi sie latac po schodach, wiec zrobilam sobie przerwe. a co do wychodzenia z malenstwem na spacer w zimie, to u nas na szczescie zimy dosc cieple sa, wiec nie powinno byc problemu i malo jest dni z ujemnymi temperaturami
|
|
#4616 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#4617 |
|
Zakorzenienie
|
Madzik już zapomniałam o mojej przygodzie z tv
Youyou widzę, że wiesz co lubię ![]() ![]()
|
|
|
|
#4618 |
|
Zakorzenienie
|
Edytowane przez youyou Czas edycji: 2009-12-02 o 18:13 |
|
|
|
#4619 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4620 |
|
Wtajemniczenie
|
YouYou...to uda ściskaj ile sił
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:19.

kolyska piekna

obżarłam się jak dzika świnia

na TV