|
|
#2971 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wasze Opisy gg - część XIV ;)
100.
nie to miejsce, nie ten czas, to nie tak. i niby jest wygodnie, a jednak czegoś brak. jesteśmy celem w grze zwanej manewrami szczęścia.
|
#2972 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem, czy bardziej jestem Marilyn Monroe czy Anią Shirley. To nieważne, bo mama i tak mnie kocha<3.
Przy jej czerwonych ustach wypadam co najmniej blado. Na moim miejscu pokochałbyś siebie, prawda? Chciałam Ci zadedykować swoje życie. Chciałabym móc zanurzyć głowę w strumieniu twojej świadomości. /hey - kto tam? kto jest w środku? /
|
#2973 |
|
Raczkowanie
|
przepraszam, że mnie tak długo nie było, ale.. no cóż.nawał zajęć.
___________________ starsi nigdy nas nie rozdzielą. oni mają problem z nami, a my oprócz problemu z nimi, mamy jeszcze siebie. pamiętaj skarbie. silnie strzeżona dziewczyna, co Cię kocha miłością zakazaną. kocham go. on jeden dostrzega mój sztuczny uśmiech. on jeden wie, kiedy jest źle. a ten uśmiech co widziałeś przed chwilą.. to jest uśmiech tylko dla Ciebie. do nikogo tak się nie uśmiecham jak do Ciebie. rodzice - ich nie zrozumiesz, bo ich się nie da zrozumieć. oni ciebie nie zrozumieją, bo nie potrafią. nie zapomnij o mnie. dziś, jutro, za rok i za miesiąc. nie zapomnij, że Cię kocham. -kiedyś zredaguję wszystkie słowniki. są beznadziejne. -oszalałaś?! po co?! -bo nie ma tam słowa, związku frazeologicznego, przenośni, wyrazu obcego, wyrazu ortograficznego ani synonimu, który wyraziłby moją miłość do Ciebie. że już nie chcesz innej. że tylko ja. że tylko ja dla Ciebie liczę się.
|
|
#2974 |
|
Zadomowienie
|
Miłość. Kiedy wolisz się z nim kłócić niż z kimś innym dobrze się bawić.
Dla Ciebie wchodzenie komuś w d.upę to sposób na życie. Kiedyś skończą się te męki, kiedyś powiem szach mat. "Kiedyś się z Niego wyleczę. Może nie na pstryknięcie palcami, może nie po tygodniu, ani miesiącu. Czeka mnie wiele pustych dni, w których wciąż będzie się pojawiać jego twarz. Nie mogę wykreślić Cię ze swojego życia, zbyt wiele mamy ze sobą wspólnego. I nie powiem też 'jesteś w moim życiu zbędny'- bo nie jesteś. W gruncie rzeczy nikogo nie potrzebuje bardziej niż Ciebie... Ale nigdy nie byłeś mój."
|
|
#2975 |
|
Raczkowanie
|
Na zawsze z Tobą być...śnić Twoje sny...
Chodź połóż się obok mnie chcę w Księżycu, w Księżycu tulić Cię Siedzę, tonę i tonę we łzach Bo jest mi smutno, bo jestem sam... Dobrze wiesz...Byłeś dla mnie wszystkim... To dla Ciebie istniał mój cały świat.. |
|
|
|
#2976 |
|
Przyczajenie
|
. Nie Ty ! Nie My ! Nie Tak ! Nie Teraz ! .
Bez Ciebie zacząć nowy dzień naprawdę boje sie . . Spuścić wzrok, nie patrzeć w oczy . Przeszłość oddzielić grubą kreska . Wyszło jak wyszło nie wiem jaka jest przyszłość Dzień, który zaczął się marnie i marnie skończy się. _______________________ ; ) Edytowane przez NieDotykajKotQ Czas edycji: 2009-12-02 o 19:24 Powód: ; )) |
|
|
|
#2977 |
|
Raczkowanie
|
96LadyPoziomka96 to Ty jesteś niezastąpiona <3
CaMa ;* Bo tylko dziecko potrafi wbić patyk w ziemię, nadać mu imię i pokochać. Ostatni głupiec będzie się zaklinał, że sam wybrał swoje marzenia, podczas gdy to właśnie marzenia upatrują sobie nas, kiedy widzą choć cień szansy na swoją realizację. Stwierdzenie "zrozum siebie a zrozumiesz innych" często się nie sprawdza... Swoje uczynki traktujemy zupełnie inaczej niż innych... Oczy są zwierciadłem duszy, a łzy to krew sącząca się z jej rany. Gdy moje oczy widzą twoje łzy, to moja dusza krwawi. Potrafisz pięknie mówić, ale jeszcze nigdy nie słyszałam, żebyś równie dobrze milczał. Prosząc o spokój zapominamy jak cienka linia oddziela go od samotności. Czy można pielęgnować coś co nie zakwitnie? Jakie to smutne, że na dłuższą metę człowiek najlepiej dogaduje się z samym sobą. Leżeli tak przytuleni w ciemności, wsłuchując się w swoje oddechy i miarowe bicia serca. - Jesteś tu? Obok mnie? - zapytała cicho Mała ze strachem. Duży przytulił mocniej Małą i pocałował ją w skroń. - Nie, nie ma mnie obok Ciebie. Jak mogę być koło Ciebie skoro jestem w Twoim sercu? Zanim coś powiesz, upewnij się, że posiadasz wystarczający zasób słów, by się wypowiedzieć. Nikt nie obiecał ci że spoglądając w gwiazdy, kiedyś ich dosięgniesz.. Tęsknoty nie da się zmierzyć żadną znaną na świecie miarą. Jeżeli tylko tęsknisz za ukochaną osobą, to tęsknota bez względu na dzielący was czas i odległość - doskwiera tak samo. - Co jest nie tak? - Teoretycznie nic, praktycznie wszystko. Boję się.... Boję się,że gdy się spotkamy ja nie wytrzymam i przytulę Cię albo pocałuję .... Boję się Twojej reakcji pytając o drażliwe tematy... Boję się zasnąć dopóki wszyscy jeszcze nie śpią, bo mogę wymówić przez sen Twoje imię... Jeżeli miłość przyjdzie zbyt łatwo nie dostrzeżesz jej wartości... Gdy przeminie, będzie już za późno... Bez słów i gestów,które rozgrzewają serce,uzmysłowiłeś mi,że nawet niebo bez gwiazd potrafi być piękne... Wolę wierzyć, że ludzie noszą maski niż w to, że na prawdę tacy są I myślisz, że odgłos tych łez sprawi, że on się odwróci? Że zauważy i zakocha się? Może i się zakocha... Może i już jest zakochany... Ale nie w tobie. Nas - ludzi - jest dziś tak wielu, że interesowanie się tylko jedną osobą już dawno przestało być popularne Najtrudniej jest pożegnać kogoś bliskiego, kto odchodzi na zawsze... Żegna się go bowiem wielokrotnie każdego dnia- dotykając jego rzeczy, czując jego zapach na ubraniach. Nie wiem jak długo będzie jeszcze trwało to pożegnanie... Dość już mam swoich myśli, znam je dosyć dobrze, a mój sposób myślenia jest dla mnie tak przewidywalny...chcę poznać Twoje myśli Warto mieć w zapasie uśmiech na gorsze dni. Nie bój się Spójrz mi prosto w oczy Odkryj kim jestem naprawdę I powiedz mi Czy potrafisz pokochać mnie taką jaką jestem To, co posiadasz nie zrekompensuje tego, co utraciłeś. ..i tak dzień za dniem..a ja słodzę solą..karmię się tym czego nie ma.. Po prostu móc o Tobie zapomnieć. Tylko tyle , nic więcej Między marzeniem a byciem szczęśliwym istnieje wielka przepaść Czasami mylę sen z rzeczywistością. A teraz nie budzę się już z ciekawością zerknięcia na telefon .. Tam i tak nie będzie już nieodebranego połączenia od Ciebie . Czasami smak życia odbiera apetyt ... Kiedyś oddałabym wszystko za tą chwilę... Ale to było kiedyś.
nasze oczy są na wpół przymknięte niczym umierające nieba — postarzał się księżyc. noc już nie będzie czuwała. zaledwie mnie sobie przypominasz. dokąd mam iść z moim sercem ? Już zapomniałam czy jeszcze o Tobie pamiętam
|
|
|
|
#2978 |
|
Rozeznanie
|
I miss You most my darkest hour.
Tęsknię za Tobą najbardziej w moją najczarniejszą godzinę. I'm wondering, where the hell You are ! Zastanawiam się, gdzie do diabła jesteś ! the fuse is flicker in his eye. Lont jest mignięciem w jego oku.
|
#2979 |
|
Zakorzenienie
|
Panna Bezczelna , _mandarynka -- dziękuję
i na serduszku mi się ciepło zorbiło ;*ciiri - sama jesteś zdolna i cudowna do tego masz tak cudownie przejzyste posty ze aż chce się czytać ![]() nydee - dobrze że jesteś i nie uciekaj a stare dupy moglby juz wrócić ;(papergirl - ja zawsze pamiętam moje stare ulubienice ale coś się ostatnio nie pokazują ;* <3 Poire - dziękuję za pochwały bardzo mi miło ![]() --- Czemu poszedłeś ode mnie? Czemu milczysz? Aż taki jesteś dumny? A ja nie, ja potrafię żebrać o słowa. O co jeszcze? Słowa są tak ważne. Więc gdzie, czasem trzeba znać adres, a ja właśnie zapomniałam Twój, a może nie wiedziałam nigdy. Tak po prostu, jak butelkę do morza. Dopływa do Ciebie. A teraz ty już mnie więcej nie chcesz. A słowa są takie ważne, tylko słowa.. (- Halina Poświatowska) urojenia. ciągle samotna w zimowe wieczory. wybacz.bez Ciebie nie potrafię żyć. filiżanka zimnej kawy czasem lubię mieć na wszyskto wyje.bane myśli swoje trzymam w próżniowym naczyniu. czasami słowa wydają mi się błahe. „Przepraszam, że nie pasuje Ci do butów. Wybacz, że nie jestem Tobie pod kolor. Przepraszam, że odstaje od Twojej normy.” |
|
|
|
#2980 |
|
Przyczajenie
|
)agattee , m4dziar4 , TajemniczaPanna , grise , ruda wiewiora , dontgivemenames <33 OKRADAM BESZCZELNIE WCIĄŻ !! Co to jest Miłość?? ... Trudne pytanie.. Najpierw jest Przyjaźń a potem Kochanie ![]() Przychodzi powoli i łapie za ręce a , gdy odchodzi to łamie serce... Pamiętaj Kochany ! ...tak z byle kłótni nic się nie zawali.. ! <3 Wiesz ^^ tak Cię pragnę ^^ ;D Niezapomniane czasy.. gdy miałam Cię przy sobie.. ! </3 Dzwoni domofon.. Spadam do przyjaciół ! ;] Kolorowy związek. ;D Spytałam czy ją kochasz .. odpowiedziałeś "NIE!" Z początku myślałam, że to prawda jest .. Chciałam w to wierzyć, lecz z czasem zrozumiałam , że to kłamstwo... </3 Tyle zaufania Tobie podarowałam.. Wszystko straciłam.. Gówno z tego miałam.. ! Ten przekręt nie przejdzie ! ;] Trochę zagrałeś Pana pozera... Edytowane przez Zagubiona w myslach Czas edycji: 2009-12-02 o 19:36 |
|
|
|
#2981 |
|
dream big
|
*Jestem totalnie poza kontrolą.
*Przyszedłeś jak anioł z nieba. *Czyściłeś wszystkie chmury, smutek oraz deszcz. *Jeśli chcesz żyć swoim życiem, przeżyj to na całego i nie zmarnuj tego. *Czy to miłość puka do moich drzwi? Czy to odgłos mojego bijącego serca?
|
|
#2982 |
|
Raczkowanie
|
oaza spokoju. ![]() postanowienia Noworoczne ? są. zdanie na kartę moto i omijanie miłości szerokim łukiem. ![]() podaruję Ci mój najlepszy uśmiech. chcesz ? kiepski byłby z Ciebie mąż. najgorzej to samotnym być. mry. mry. no to się mrymrozimy. ![]()
|
|
#2983 |
|
Raczkowanie
|
*
Ogłoszenie matrymonialne jest jak kaktus, który wygląda jak róża. Kup sobie psa. To jedyny sposób abyś mógł nabyć miłość za pieniądze. Sama praca bez zabawy uczyni z człowieka tępaka ; ) Muzyka jest namiętnością, miłością i tęsknotą. Bez wątpienia pierwszy człowiek, który podarł książkę telefoniczną, miał córkę nastolatkę : ) Jedyne co mam to złudzenia . . . *
|
|
#2984 |
|
Zakorzenienie
|
gwałtownych uciech i koniec gwałtowny, są one na kształt prochu zatlonego, co wystrzeliwszy gaśnie.. - Księżyc w nowiu... <33
|
|
|
|
#2985 |
|
Wtajemniczenie
|
Tusilla- mooja Zdolniacha maleńka <3
_________________________ ___ Zachowanie pozytywnej postawy być może nie rozwiąże wszystkich twoich problemów,
ale rozdrażni dość wielu ludzi, by warto było się o nią pokusić. lukier miód liryczne cudo Modlę się do uśpionego nieba o zwykły chleb miłości.. Dam ci zdecydowane "może" spoglądaj wstecz z wdzięcznością, naprzód z nadzieją, a w górę z ufnością. Bić się umiemy - nie umiemy walczyć. "pierwszy stopię szaleństwa" "Czasem mnie diabeł kusi, by uwierzyć w Boga." Wszystkie drogi prowadza do tego samego punktu-rozczarowania "mam ochotę wziąć żyletkę, i od tak po prostu poprzecinać wszystkie sznurki..." Miłość musi myśleć. "są chwile kiedy naprawdę nie chcę się żyć" "są czarne chwilę-nie każda mija..."
|
#2986 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wiesz co ? wiesz.. ; ) dziękuję Ci Słońce < 3 Cytat:
ojejku, nie zauważyłam, dopiero teraz u kogoś! nie rozumiem jak mogłam! ale to pewnie dlatego, że miała to być miła niespodzianka, i nie spodziewałam się. Dziękuuuję < 3 ______________________ You're the best ! and yes I do regret how I could let myself let You go.
Now the lesson's learned. Jesteś najlepszy! tak, żałuję, że pozwoliłam Ci odejść.. Teraz to wiem.
|
|
|
#2987 |
|
Przyczajenie
|
Ciemnej strony twej chce nauczyć się
bo bez Ciebie mnie jest coraz mniej prosze uwierz w nas .. ocal to co nam przytrafiło się ale nie powtórzy się żaden dzień, żaden gest . Otwieram oczy i .. widzę, że tyle pięknych chwil wymknęło się z moich rąk Będę silna marzenia me czekają na spełnienie . Nie oddalaj się teraz Trzymasz w dłoniach mój świat! Tyle chwil nam umyka, tyle chwil tak co dnia! I żadne słowa nie przekonują Cię .. Razem dotrzeć możemy tam gdzie nie dotarł nikt .. płacze, kiedy cierpi, śmieje się do łez jaką była - taką jest .. Tak o mnie walcz Tak mnie zdobywaj .. Chcę wiedzieć że czekałam właśnie na ciebie .. Pokaż na co tak naprawdę stać cię kochanie Przecież duszę cieło i wszystko co we mnie dostaniesz .. ____________________ jestem nowa ale mam nadzieje ze komus sie cos spodoba ; ) |
|
|
|
#2988 |
|
Zadomowienie
|
oj skarbek - <3
![]() ------------------------------- ze sztucznym uśmiechem przyklejonym do twarzy znów pójdę szukać szczęścia . boję się, że pewnego dnia dostrzeżesz że jestem bez uczuć . już nawet przy Tobie łapię się na tej samej myśli . wciśnięta w ściany tego świata . często Cię mam na końcu języka . let's talk about what u like . /pomówmy o tym, co lubisz./ what makes u cry ? /co sprawia, że płaczesz?/ I've got myself an obsession for the smell, for the touch . /mam własną obsesję na zapach, na dotyk./ boots and boys they brin` me so much joy . ![]() /buty i chłopcy przynoszą mi tyle zabawy./ u should shut your mouth . /powinieneś się zamknąć./ bored, stoned, sittin` in your basement . ![]() /znudzona, nawalona, siedzę w twojej piwnicy./ now I know exactly what u're all about . /teraz wiem, jacy wszyscy jesteście./ u`re only talk and talk . /tylko gadasz i gadasz./ all I ever did was drive your broke ass around, when your car broke down . /wszystko, co kiedykolwiek zrobiłam to woziłam twój zasrany tyłek, gdy twój samochód się zepsuł./ takin`, twistin` it down your so manipulatin` . /bierzesz, przekręcasz, wszystkim manipulujesz./ .
|
#2989 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
___________ przymknijmy oczy na tą miłość, i tak nie zdołamy od niej uciec. następne drzwi, przykładasz ucho do ściany.
jestem dziś bardziej samotna niż kiedykolwiek. nic mi się nie chce, szczęście wchłaniam z powietrzem.
Edytowane przez amozefrytkidotego Czas edycji: 2009-12-02 o 20:04 |
|
|
|
|
#2990 |
|
Rozeznanie
|
<3ulubienica ma ; **
__ .za dużo rozczarowań ___
.czysta obojętność .czuję , że mi przeszło. ale zaczynam w to wątpić, gdy tylko Cię widzę. .wyobrażenia o Tobie .to nie chodzi o słowa.tylko o ten ciepły dotyk .przeraźliwie zakochana . najarana bajkowymi marzeniami
|
#2991 |
|
Raczkowanie
|
Każda chwila ma swój niepowtarzalny charakter, barwa dnia, smak dzieciństwa, chłód wody na spieczonych słońcem nogach. Czasem woda bywa żółta, czasem czerwona, ale to jaka pozostanie w naszej pamięci zależy od dnia.
najgorzej jest wieczorami gdy siadasz na łóżko i czujesz ze tak na serio nie masz nic. Zagłuszanie bólu na jakiś czas , sprawia, że powraca ze zdwojoną siłą. z innej bajki, CaMa, kamisha, ciiri-> okradam Was Straszne talenciary <3*
|
#2992 | |
|
Zadomowienie
|
W pokoju od dawna jakby nikt nie mieszkał. Bałagan, porozrywane kartki, porozrzucane i podarte zdjęcia na podłodze, obdrapane ściany, zakurzone meble, przepalona żarówka, kubek z niedopitą herbatą, nietknięte i nieświeże już jedzenie.. oraz niepościelone łóżko. Pod kołdrą ona, z dawno już rozmazanym tuszem, poobgryzywanymi paznokciami, zdartym czerwonym lakierem.. i ciągle nowymi łzami ! Cytat:
kochana <3
zapytałabym, czemu nie jesteś teraz przy mnie ? Edytowane przez z innej bajki Czas edycji: 2009-12-02 o 20:09 |
|
|
|
|
#2993 |
|
BAN stały
|
kurde
nie bylo mnie tu tylko 1 dnia a tu już 4 strony do nadrobienia ![]() ojj pędzicie kochane pedzicie ![]() Cookie -- moja naj, naj, naj uwieliam <3-------------------- zabijasz lekkośĆ spojrzeń... Tu są, bo tak chcą, ona ma go a on ma ją Pijani, nie tyle winem, co uczuciami chyba tylko Ty,zapominasz w tydzień o miłości.. Kiedyś śniłam, wierzyłam, kochałam, dzis poprostu jestem... ... a wieczorami siedzimy na dachu i jemy gwiazdy plastikową łyżeczką... nie mogła znieść jego braku i nieobecności.. |
|
|
|
#2994 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cudoowny .! Biorę i nie oddam .! (; ;****** Nikt nie zabierze nigdy nam
Lustra wspomnień tych dni... Mimo że to koniec już Kiedyś z tym pogodzę się Jednak nigdy nie zapomnę ciepła Twoich ust Łatwiej było by mi zapomnieć o Tobie gdybyś nie był wszędzie tam gdzie ja, bo zrozum, nie jestem w stanie Ci wybaczyć po raz kolejny.. Byłabym świetną księżniczką. A przy Tobie przypadła mi rola drugoplanowa. Nigdy nie widziałeś jej bez maski 'Idealnej'... |
|
|
|
|
#2995 |
|
Raczkowanie
|
Bum xdd NOwa jestem. Od pewnego czasu was obserwuje i wszystkie okradam. No I mam taką mini prośbę . Czy można by było prosić kilka opisów o przyjaźni i o szczęściu ale nie takim że ma się chłopaka tylko takim ogólnym A tu coś ode mnie : W smutku się utopić. Bo moje szczęście dziele tylko z tobą. Czy mogę być twoją czekoladową truskawką ? Bo mówiłeś że je lubisz a ja tak bardzo chce być przez ciebie lubiana. Zależy mi na tobie nawet nie wiesz jak bardzo. Mam nadzieję że komuś się spodoba ![]() Jeśli nie to mówcie przestane pisać.
|
|
|
|
#2996 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
<3ja ten powyżej konfiskuję bezpowrotnie _________________________ _______ yo're not alone, together we stand.
|
|
#2997 |
|
Raczkowanie
|
*
Kiedy przychodzi miłość wzruszamy pogardliwie ramionami Silni cyniczni z ironicznie zmrużonymi oczami Dopiero późną nocą przy szczelnie zasłoniętych oknach gryziemy z bólu ręce umieramy z miłości *
|
|
#2998 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a opis kradnę, chyba się nie obrazisz ? ![]() Czy wiesz, że samotność to w przekonaniu ludzi najgorszy rodzaj cierpienia? To jest uniwersalne dla świata. W Nowym Jorku tak samo jak na Nowej Gwinei ludzie truchleją ze strachu przed samotnością i opuszczeniem. Czy wiesz, że według jednego z najstarszych hinduskich mitów stwórca powołał świat do istnienia tylko dlatego, że czuł się samotny?
Jest taki moment, kiedy ból jest tak duży, że nie możesz oddychać. To jest taki sprytny mechanizm. Myślę, że przećwiczony wielokrotnie przez naturę. Dusisz się, instynktownie ratujesz się i zapominasz na chwilę o bólu. Boisz się nawrotu bezdechu i dzięki temu możesz przeżyć. Kocham Cię tak bardzo, że nie mogę sobie wyobrazić jutra. Nienawidziłam poranków. Przypominały, że noc ma swój koniec i trzeba znowu radzić sobie z myślami. Podarowałeś mi coś, co nawet trudno nazwać. Poruszyłeś we mnie coś, o istnieniu czego nawet nie wiedziałam. Jesteś i zawsze będziesz częścią mojego życia. Zawsze. |
|
|
|
|
#2999 |
|
Raczkowanie
|
Za to płaci się siwizną młodych serc...
Mój ukochany, tylko co w tej bajce robi Twoja żona a życie pisze swoje scenariusze.... Niekochane dziewczyny ukrywają tęsknoty i sny... Czekolada smakuje gorzej niż pietruszka, bo bez Ciebie... Niebo jest szare... I brak na nim gwiazd.... a te gwiazdy miały nas łączyć... Miałam patrzeć na nie tu a Ty tam... Na odległość kochać uczą się... Są na etapie przedszkola... I kiedyś nauczę się żyć bez Ciebie, nauczę się nie myśleć o Tobie i być z kimś innym... Ale to kiedyś, za jakiś czas... nie teraz... Uciekaj moje serce... uciekaj póki czas.... Więcej złości niż miłości... a szkoda kochanie, szkoda Miłość to kłopoty, bardzo strome schody.... Są takie momenty w których nagle stajesz się o 10 lat starszy... Kochając Ciebie zniszczyłam siebie, a mówili że miłość dodaje skrzydeł... Kiedy zejdziesz z nocnika całe życie jest już przesrane -------------------- Nie, nie łatwo miłość wygnać z ciemnej duszy.... R
|
|
|
|
#3000 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cudnie ;** ![]() Powiedz prosto w oczy... By znów zacząć żyć marzeniami ... A to malinowe niebo ...? - Już mi się znudziło. Dziś jest to jutro, o które martwiliśmy się wczoraj ... A ludzie mówią : - życie traci smak... Krzywdząc mnie poprawiasz sobie samopoczucie ?!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe wyliczanki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:29.

i na serduszku mi się ciepło zorbiło ;*

czmok