Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz.III - Strona 167 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-12-04, 14:57   #4981
bardotka_a
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz.III

Cytat:
Napisane przez madzikUK Pokaż wiadomość
Bardotka narobilas mi smaka na te klopsiki. wrocilas z pralka?? a co sie stalo ze stara?? nie dzialala czy po prostu zapragnelas miec nowa?
Stara jeszcze na chodzie, ale to już zakup do nowego M postanowiliśmy z mężem, że wszystkie sprzęty kupujemy nowe i zaczęłam od pralki
Ja lubię podejmować szybko decyzje
A co do klopsików jak będziesz zainteresowana podam przepis
bardotka_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-04, 15:00   #4982
addicted to wizaz
Zadomowienie

Kancia - fajne zakupy
A z tych prezentów, to chyba mamuśka będzie miała większą radość niż synek Chociaż my też lubimy patrzeć na reakcje synka jak dostaje prezenty

madzik - nie wiem jak ty, ale ja najbardziej nie lubię się rozpakowywać i wszystkiego układać, w drugą stronę idzie mi o wiele lepiej
Nie zazdroszczę sytuacji z autem, ale całe szczęście że nic się nie stało
......................... .........
Teściowa poszła dziś po raz kolejny z moim pierworodnym do przychodni, lekarka wczoraj mówiła że jak będzie dużo kasłał to wypadało by zrobić prześwietlenie. Trochę to dziwne, bo zazwyczaj tylko osłuchują czy w płuckach i oskrzelach wszystko OK.
Już niedługo powinni wrócić więc będę wiedziała co i jak. A potem czekam aż tż wróci z pracy, zje obiadek i jedziemy na SR.
......................... .....
Ciekawe co u Agape i Oli
No i azzis ciągle się nie odzywa, może tamten drugi lekarz do którego miała iść na wizytę, położył ją do szpitala???
addicted to wizaz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-04, 15:00   #4983
madzikUK
Rozeznanie

GG do madzikUK

Bardotka to podaj przepis, trzasne sobie jutro
Stary 2009-12-04, 15:12   #4984
aldii
Zakorzenienie

Pysiamn inhalacje i woda z sola
Bardotka powoli godze sie z mysla udawanego porodu, ale jest ciezko.Na badania przed porodowe masz jeszcze troszke czas, moze na nastepnej wizycie Ci zleci.Ja robilam juz w 30tc i zastanawialam sie, czemu tak szybko.To jest mocz,morfologia,hs,wr i wymaz z szyjki - wymaz im pozniej zrobisz tym lepiej.Ja mialam w 31tc, ale powtorze jeszcze w 37-38
Zebra
Addicted a bylas z synusiem u lekarza ? Dostal jakis antybiotyk ? Uwazaj zeby nie podlapac chorobska
PatkaM Narzie obserwuja.Nie dopatrzyl sie zadnych chorob poki co (na szczescie). Zobaczymy co bedzie mowil na nastepnej wizycie
Patka doceniem moje szczescie, bo tez stracilam dzidzie i pozniej dluuugo nic nie wychodzilo.Po prostu mam teraz takie odczucie co do cc, pewnie za jakis czas jak oswoje sie z ta mysla, to mi to minie
Youyou
Lila ja ubiore Lu w kombinezon, do spiworka i tyle.W razie czego wezme do samochodu kocyk,ale nie sadze zeby byl potrzebny
Gooha straszne !! A ten maluszek ma stwierdzona jakas chorobe, czy po prostu tak sie go cos ciagle czepia ? Co do galaretki,to tez taka mialam - jak przy dniach plodnych (bialko kurze) i jest to ok dopoki nie ma boli jak na @ i krwi, to nie ma sie czym martwic
Majkela
Gosbaj najlepszego.A jak wyglada taki gorniczy obiad ?
Sweet trzymaj sie kochana
Mamaidy jak teraz nie zaryzykowali sn, to nastepnym razem tez nie ma szans - trudno
Filka
Celka a dlaczego jest tak olbrzymia rozbieznosc miedzy tymi badanymi automatycznie, a tymi recznie
Bardotka rozwalilas mnie ta pralka : hahaha:szalona kobieta
Madziulka a pozniej od razu jedziecie do PL ?
Pliwa
Kancia mi tez sie rozlazi i mam identycznie jak TY tylko nie wiem po co jak i tak cc Piekne lowy
MadzikUK gratuluje przeprowadzki

Odebralam wyniki na toxo i cyto (bo ostatnie robilam na poczatku wrzesnia) na szczescie oba ujemne

Bylyscie po wkladki J&J - ja kupilam 3 opakowania
Stary 2009-12-04, 15:13   #4985
ula 87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez brzoskwinia82 Pokaż wiadomość
Ja już po fryzjerze, humor sobie poprawiłam w końcu wyglądam jak człowiek bo nie wiem ile miałam już kolorów na tej mojej główce
pochwal sie fryzurką
Cytat:
Napisane przez pola25 Pokaż wiadomość
Ulcia macica prawie się nie stawia i brzuch jak an okres też rzadko boli,ciekawa jestem jak moja szyjka?!przerazaja mnie swieta w szpitalu bez mozliwosci odwiedzin
słońce nie myśl o świętach w szpitalu , będziesz wylegiwać sie w domciu jeszcze z brzucholkiem tak samo jak ja

ja to po świętach chce jechać jeszcze na zakupy po przewijak i takie tam ... zamierzam to jeszcze z Małą w brzucholku zrobić

trzeba być dobrej mysli

Cytat:
Napisane przez Kancia Pokaż wiadomość
ja wreszcie się doczekałam jakichs dolegliwości rozłazi mi się spojenie i przejscie kilku kroków to już wyczyn. Na krótkich dystansach strasznie boli ale jak się zmuszę i rozchodze to jest lepiej. Przy zmianie cięzaru ciała na nogi az mnie zgina z bólu.
Byłam dziś w pracy odebrac paczkę dla Apusia i przy okazji wlazłam na szmatki w zamiarze miałam kupic coś dla Adika i Tz ale ofc Tomus dostał bo nie mogłam się oprzeć kupiłam mu fajowy pajacyk, przytulankę i smieszną czapuchę całośc za 6 zł teraz się wszystko pierze w 90 stopniach
Zaraz idę pakowac ostatnie paczki dla Adika już nie mogę sie doczekać niedzieli.
śliczne zakupy
Kanciu czy to oznacza że czeka Cię cc ?
Cytat:
.

a dzis polecialam juz zalatwiac wszystkie formalnosci, nowy adres itd, i juz pierwszego dnia podniesli mi cisnienie. zaparkowalam auto i polecialam do sklepu, juz mialam wracac, chcialam jeszcze wstapic do jednego po plyn do naczyn, akurat auto bylo niedaleko i widzialam, jak jakis koles parkuje za moim. no i co?? zle obliczyl odleglosc i WJECHAL MI W TYLEK tzn, troche puknal, ale na tyle ze bujnal moim samochodem. no to od razu zapomnialam o plynie i juz prawie z piana na ustach ide w jego kierunku. on jeszcze nieswiadom, ze wszystko widzialam, myslal pewnie sobie ze uda mu sie po cichaczu uciec. a tu nagle wsiekla ciezarowa wylania sie obok niego i zieje ogniem. wyskoczyl od razu ze "nic sie nie stalo...." mysle sobie "ty patafianie jeden, wjechales mi w dupe vanem i sobie myslisz ze nic sie nie stalo?! no ale patrze na moje auto, a tam NIC. odetchnelam z ulga i mowie, ze mu sie tym razem upieklo. po raz kolejny uswiadomilam sobie, ze Niemcy to jednak dobre samochody buduja juz kiedys sie sama o tym przekonalam, jak sama zle obliczylam odleglosc
ale takiego agresora, to ja dawno nie mialam. juz mialam mu watrobe przez gardlo wyjmowac
dobrze ze autko całe

......................... .....................
koleżanki przywiozły mandarynki
a jedna to upiekła pierniki i mi przywiozła kochana moja
tak sie uśmiałam że aż pare razy łzy mi poleciały ze śmiechu no i humorek lepszy

zaraz teściowa przychodzi pomyć naczynia i podłogi , więc wpadne do was pózniej

Zuzia 27.01.2010
http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73q3br6dgn.png

Zębole
http://s2.pierwszezabki.pl/036/036140970.png?5725
ula 87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-04, 15:14   #4986
bardotka_a
Wtajemniczenie

Cytat:
Bardotka to podaj przepis, trzasne sobie jutro
Podam Ci linka do przepisu wg. którego robię

http://brulionzprzepisami.blox.pl/20...operkowym.html

jedyna moja modyfiacja jest taka, że kupuję 2 koperki jeden pokrojony dodaje do mięsa a 2 tak jak w przepisie, włąsnie skończyłam je jeść

zapomniałam mięso tylko drobiowe dodaję z innym nie jadłam

Edytowane przez bardotka_a
Czas edycji: 2009-12-04 o 15:15
Stary 2009-12-04, 15:15   #4987
BubiGirl
Rozeznanie

GG do BubiGirl

Addicted to żeś kochana w tempie błyskawicznym urodziła zazdroszczę!!!!!!!!!!kl aski: też bym tak chciała!!!! może zdradzisz nam przepis na tak szybki poród
Stary 2009-12-04, 15:19   #4988
bardotka_a
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aldii Pokaż wiadomość
Odebralam wyniki na toxo i cyto (bo ostatnie robilam na poczatku wrzesnia) na szczescie oba ujemne Bylyscie po wkladki J&J - ja kupilam 3 opakowania
za wyniki
Stary 2009-12-04, 15:21   #4989
madzikUK
Rozeznanie

GG do madzikUK

Bardotka to juz mam jutro obiad z glowy.
a jeszcze macie moze jakis dobry przepis na golabki? bo Tz sobie zazyczyl

tak wogole to jakas ksiazke powinnysmy zalozyc, bo czasem chce cos zrobic z Waszych przepisow, ale calego watku nie chce mi sie przekopywac

ide na goraca herbatke, bo zimno cos, ale ogrzewania nie wlacze bo dzis rachunki przyszly
Stary 2009-12-04, 15:25   #4990
aldii
Zakorzenienie

Bardotka i dzieki za przepis - juz zapisalam
Madzik golabki robie z miesa mielonego, z indyka i kapusty wloskiej, na wywarze rosolowym - pyyyycha
Stary 2009-12-04, 15:33   #4991
BubiGirl
Rozeznanie

GG do BubiGirl

Aldii super wyniki

---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ----------

A mnie się marzy leczo, albo fasolka po bretońsku....mniam......a le dzisiaj paskudna pogoda, jakaś padnięta jestem.....

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-04, 15:36   #4992
oliviaoO
Rozeznanie

cześć dziewczyny
ależ jestem padnięta od rana coś robię najpierw byłam na praktykach i prowadziłam moją pierwszą w życiu lekcję podobno dobrze mi poszło, ale ja teraz nawet nie pamiętam co im tam gadałam z praktyk pojechałam na rynek, kupiłam sobie dwie koszule do szpitala z krótkim rękawem, muszę jeszcze z jedną z długim znaleźć.. później z TŻ łaziłam po mieście, żeby coś na szybki obiad kupić w domku przyszłam, myślałam, że trochę sobie poleżakujemy z TŻ albo chociaż posiedzimy ale gdzie tam najpierw stałam przy garach, później prasowałam mu koszule do pracy i ciuszki Małej, które wyschły.. dobrze, że nie musiałam stać przy prasowaniu bo bym padła TŻ mi trochę pomagał jak skończyłam to jeszcze zrobiłam mu jedzonko do pracy i tak zleciało do tej godziny.. chwilę odpocznę i lecę z Mamą na zakupy, co by lodówkę trochę zapełnić jakoś dzisiaj dużo energii mam w sobie, może dlatego, że jutro przede mną wizja długieeego spania

widzę, że u sweet akcja się zaczyna rozkręcać no to już niedługo hihi kolejny maluszek na wątku będzie

a pewnie jak wrócę ze sklepu to mnie zastanie 4 część i to już ta rozpakowywująca

Julia

walka z kg:
81- 78 - 76 - 74 - 72- 70 - 68 - 66 - 64

oliviaoO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-04, 15:39   #4993
pysiamn
Zakorzenienie

Ja już dziś Was chyba nie nadrobie....przepraszammm mmm

Umierania mojego ciąg dalszy

Ale dziekuje za wszystkie rady co do wykurowania i ciepłe słowa

*** -12,5kg***
pysiamn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-04, 15:41   #4994
Madziulka83
Zadomowienie

GG do Madziulka83

Dzieki za kciuki!

Mialam dzis jak zwykle na kazdej wizycie badanie moczu, pobrala mi gin tez dzis krew jeszcze raz na toxo, no i badanie gin, takie tez usg i zwykle. To byla dzis juz ostatnia wizyta, a tak za dwa tygodnie mam sie juz zglosic do szpitala, do ambulatorium. Tam tez beda robic jeszzce jakies badania, no i ktg Dostalam juz wszytskie skierowania, do tego ambulatorium i tez takie, jakby sie cos tfu tfu wczesniej sie dzialo na pogotowie... Ale do rzeczy, u gin wszystko w porzadku Malutki rosnie jak na drozdzach, wazy juz ok 2700, w normie jak na ten tydzien, jest ulozony caly czas na nietoperka Szyjka dlugosci 2,6 cm, tez w normie Mam 11 kg na plusie, wiec nie jest zle

Wlsasnie zaraz lece nas pakowac i jedziemy do Krakowa Wiec nie bedzie mnie przez kilka dni, bo wracamy dopiero we wtorek. Az sie boje ile bede miec nadrabiania Wiec nie szalejcie kobitki, bo
Stary 2009-12-04, 15:43   #4995
agusiamatyldka
Raczkowanie

witam mamusie

ale Wy normalnie glodomory jestescie..ja mam teraz tez ciagle ochote na slodkie;p narazie jestem 9 kg na + koncze 35 tydz ciazy wiec chyba nie jest zle...mam andzieje ze nie wiecej niz 2kg mi jesczeprzyjdzie

goohabardzo ladna kurteczka

patkaM84ja mam 40 tetrowych i 10flanelek-chyba duzo troszke
kolka222ja tez bede rodzic w krk ale na Galla super opieka tam jest.
Bubigirl ja tez dzis jestem padnieta tylko bym spala caly dzien,a musze jechac dzis po koszulke i staniki, zalozylam sobie ze do konca tyg bede miala spakowana torbe do szpitala

bylam wczoraj na zakupkach w najwiekszym sklepie dzieciecym w Krk i myslalam ze zwariuje,tyle rzeczykupilam posciel dla Krzysia(wkleje pozniej zdjatka) miseczke i jakies *******ki...jestem z za to mega wsciekla na paczke ktora mi przyszla z allegro, byly to ubranka na 0-6 uzywane mialy byc stan bardzo dobry i idealny a sa dostateczny, brudne, brzydkie i jednego buta brakujetroche mi przeszlo z zakupami z allegro...nie wiadomo jak to w realu wyglada , kobieta miala swietne zdjecia zrobione...

moze wieczorem wpadnie moja kuzyenczka do mie to poplotkujemy sobienarazie zmykam do miasta , bede wieczorkiem Was podtrzytywac
agusiamatyldka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-04, 15:51   #4996
xmila
Raczkowanie

Addicted ależ byłaś szybka
Też tak chcę

------------------------

Mam dziś doła, wszystko mnie wkurza ... Aż bym sobie kawałek czekolady wciągnęła, a tu
I remont się przeciąga, miał jutro być koniec, a na bank zejdzie cały następny tydzień Mam dość tego brudu, pyłu ...
A TŻ olewa wszystkie moje problemy...

Frane
k
Franiowe ząbki
Kota
xmila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-04, 15:53   #4997
kalka
Zadomowienie

No dziewczyny, jeszcze 4 posty i nowy wątek tak?

kalka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-04, 15:55   #4998
brzoskwinia82
Zadomowienie

No to trzaskać szybko a ja idę nowy zakładać i zaraz wam linka zapodam

brzoskwinia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-04, 15:57   #4999
madzikUK
Rozeznanie

GG do madzikUK

Olivia nie szalej tak z tymi zakupami, bo dzis sie dobrze czujesz, ale jutro mozesz slono zaplacic za te dzisiejsze szalenstwa

Addicted, ja to nie lubie ani sie pakowac, ani rozpakowywac. tym bardziej ze nie mam gdzie sie rozpakowac moj Tz ma tyle badziewia, ze dla mnie juz nie ma miejsca w tym domu. on wszystko zbiera! wszystko. do szalu mnie to doprowadza

Aldii no ale co jak czym i ile z tymi golabkami. bo ja golabki robilam tylko raz w zyciu. a tak, to zawsze na mamusinych jechalam.

Pysiamn, nie umieraj jeszcze. jak to sie u mnie w pracy mawialo "nie na mojej zmianie"

Madziulka to super wiesci. szerokiej drogi i wracajcie do Nas szybko z malenstwem. bawcie sie dobrze w Pl, owocnych zakupow zycze

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-04, 15:57   #5000
majkela12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bardotka_a Pokaż wiadomość
A co to za egzamin?

Ubierz się tak, żeby było widać brzuszek ciężarnej raczej nikt nie "uwali"
Niestety pisemny tzn. test magisterski.
Cytat:
Napisane przez Kancia Pokaż wiadomość
c
ja wreszcie się doczekałam jakichs dolegliwości rozłazi mi się spojenie i przejscie kilku kroków to już wyczyn. Na krótkich dystansach strasznie boli ale jak się zmuszę i rozchodze to jest lepiej. Przy zmianie cięzaru ciała na nogi az mnie zgina z bólu.
Byłam dziś w pracy odebrac paczkę dla Apusia i przy okazji wlazłam na szmatki w zamiarze miałam kupic coś dla Adika i Tz ale ofc Tomus dostał bo nie mogłam się oprzeć kupiłam mu fajowy pajacyk, przytulankę i smieszną czapuchę całośc za 6 zł teraz się wszystko pierze w 90 stopniach
Zaraz idę pakowac ostatnie paczki dla Adika już nie mogę sie doczekać niedzieli.
To se wyjęczałaś te dolegliwości bidulko, a zakupki super
Cytat:
a dzis polecialam juz zalatwiac wszystkie formalnosci, nowy adres itd, i juz pierwszego dnia podniesli mi cisnienie. zaparkowalam auto i polecialam do sklepu, juz mialam wracac, chcialam jeszcze wstapic do jednego po plyn do naczyn, akurat auto bylo niedaleko i widzialam, jak jakis koles parkuje za moim. no i co?? zle obliczyl odleglosc i WJECHAL MI W TYLEK tzn, troche puknal, ale na tyle ze bujnal moim samochodem. no to od razu zapomnialam o plynie i juz prawie z piana na ustach ide w jego kierunku. on jeszcze nieswiadom, ze wszystko widzialam, myslal pewnie sobie ze uda mu sie po cichaczu uciec. a tu nagle wsiekla ciezarowa wylania sie obok niego i zieje ogniem. wyskoczyl od razu ze "nic sie nie stalo...." mysle sobie "ty patafianie jeden, wjechales mi w dupe vanem i sobie myslisz ze nic sie nie stalo?! no ale patrze na moje auto, a tam NIC. odetchnelam z ulga i mowie, ze mu sie tym razem upieklo. po raz kolejny uswiadomilam sobie, ze Niemcy to jednak dobre samochody buduja juz kiedys sie sama o tym przekonalam, jak sama zle obliczylam odleglosc
ale takiego agresora, to ja dawno nie mialam. juz mialam mu watrobe przez gardlo wyjmowac
nie ładnie tak szaleć, ale fajnie że już po przeprowadzce.
Dobrze że Ty i autko całe- co za baran

Cytat:
Napisane przez aldii Pokaż wiadomość
Odebralam wyniki na toxo i cyto (bo ostatnie robilam na poczatku wrzesnia) na szczescie oba ujemne

Cytat:
Napisane przez ula 87 Pokaż wiadomość
koleżanki przywiozły mandarynki
a jedna to upiekła pierniki i mi przywiozła kochana moja
tak sie uśmiałam że aż pare razy łzy mi poleciały ze śmiechu no i humorek lepszy
Fajnie, że wizyta się udała

Cytat:
Napisane przez Madziulka83 Pokaż wiadomość
Mialam dzis jak zwykle na kazdej wizycie badanie moczu, pobrala mi gin tez dzis krew jeszcze raz na toxo, no i badanie gin, takie tez usg i zwykle. To byla dzis juz ostatnia wizyta, a tak za dwa tygodnie mam sie juz zglosic do szpitala, do ambulatorium. Tam tez beda robic jeszzce jakies badania, no i ktg Dostalam juz wszytskie skierowania, do tego ambulatorium i tez takie, jakby sie cos tfu tfu wczesniej sie dzialo na pogotowie... Ale do rzeczy, u gin wszystko w porzadku Malutki rosnie jak na drozdzach, wazy juz ok 2700, w normie jak na ten tydzien, jest ulozony caly czas na nietoperka Szyjka dlugosci 2,6 cm, tez w normie Mam 11 kg na plusie, wiec nie jest zle

Wlsasnie zaraz lece nas pakowac i jedziemy do Krakowa Wiec nie bedzie mnie przez kilka dni, bo wracamy dopiero we wtorek. Az sie boje ile bede miec nadrabiania Wiec nie szalejcie kobitki, bo
super że wszyściutko ok. Spokojnej i bezpiecznej podróży
Stary 2009-12-04, 15:59   #5001
pysiamn
Zakorzenienie

Litości nie macie ....nie nadąrzam czytać a co dopiero odpisywac i nadrobić
Cytat:

Pysiamn, nie umieraj jeszcze. jak to sie u mnie w pracy mawialo "nie na mojej zmianie"

Madziulko miłej podrozy ...i wracaj do nas szybciutko

*** -12,5kg***

Edytowane przez pysiamn
Czas edycji: 2009-12-04 o 16:00
pysiamn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-04, 16:00   #5002
aldii
Zakorzenienie

hej hej mamuski przekroczylysmy 5000 - kto zaklada nowa czesc ??
Stary 2009-12-04, 16:01   #5003
brzoskwinia82
Zadomowienie

Zapraszam do nowego wątku
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...6#post15666846

brzoskwinia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-04, 16:01   #5004
madzikUK
Rozeznanie

GG do madzikUK

Brzoskwinka juz zalozyla
Stary 2009-12-04, 16:08   #5005
aldii
Zakorzenienie

BubiGirl,Majkela
Madziulka

no i zmykamy do kolejnej czesci
Stary 2009-12-07, 16:41   #5006
soraya1
Raczkowanie

kochane moje !

wlasnie wrocilam do domu - spiesze sie podzielic ta radosna wiadomoscia na wizazu ))) dziekuje wszystkim za kciuki !!!!byly potrzebne! i pomogly ! wod przybylo i dzidzia urosla - juz 1800 gram ))) a to prawie 2 kg

uffff.... nawet nie wiecie jak dobrze byc w domku

---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ----------

z dzidzia w brzuszku of course
soraya1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości