|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4231 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: przesłyszenia, przejęzyczenia, dziwne skojarzenia
Cytat:
|
|
|
#4232 |
|
Rozeznanie
|
Często źle coś przeczytam ( zwłaszcza jak nagłos) - po prostu widze kilka liter i wymyślam co to za wyraz. Przekręcam też sylaby notorycznie.
Ostatnio byłam z TŻ w IKEA i strasznie chciało mi się siusiu. No i ja w płaszczu, w łapce wielka zółta ikeowa torba na zakupy. Jakoś cały dzień przy okazji tego sikania po głowie chodziło mi jak mi przyjaciel opowiadał o ekoligocznym powiedzonku z usa "when it;s yellow live it mellow..." no i podchodzę do łazienki a tam szyld. Uwaga, uwaga: "Przed wejściem do łazienki załatw tu żółtą potrzebę". Oszalałam. Myślę - może Szwedzi są eko... ale o co chodzi z sikaniem na korytarzu. Patrzę a pod tabliczką wieszaki. Czytam tabliczkę jeszcze raz.... "PRzed wejściem do łazienki zostaw tu zółtą torbę". Tak się śmiałam, że ledwo do tej toalety doszłam.
|
#4233 | |
|
KWC
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4234 |
|
Zakorzenienie
|
wpadka sprzed chwili
![]() rozmawiam z kolezanka na gg J(ja) x(kolezanka): J: ooo wychodzisz za maz to mam nadzieje ze wezmiesz mnie za straszna X:straszna? no pewnie ale dowalilasi teraz sie smiejemy, ze bede straszna na jej slubie, zamiast starsza
|
|
#4235 |
|
Zadomowienie
|
Relacjonuję przez telefon przebieg dnia, a TŻ nie nadąża:
- poszłam tam... to znaczy nie, najpierw zadzwoniłam do tej pani... - zaraz, zaraz! wolniej; zgubiłem się... jakie naczynie??? Zawstydziłam się; tak to jest, jak się niedbale paple...
|
#4236 |
|
Raczkowanie
|
To ja również podzielę się moimi wpadkami
![]() Będąc jeszcze dzieckiem śpiewam babci piosenkę: "maki, haki i gwoździki pachnąse, na łąse" zamiast "maki, chabry i goździki..." ![]() Albo relacjonując pobyt na wsi: no, tu mieszkała ciocia, tu wujek i druga ciocia, tu była obora a za nią garaż i same ciulstewka" Albo z kościelnych, kazano nam się uczyć modlitw przed komunią, i ja n pewniaka recytuję dumnie mamie modlitwę:... i Maryja ukrzyżowana w niebie.." Jeszcze mi się przypomniało: gdy byłam mała mówiłam przez "h", w sensie, że nosiłam hatuski, hetejek i hakawiczki- zamiast rajtuski, sweterek i rękawiczki. Z przejęzyczeń trzyma się mnie od kilku lat jedno: szampka lampana ![]() I jeszcze z takich dopowiedzeń podczas czytania szyldów i innych, ostatnio wyczytałam: referat do spraw gospodarki wojennej, zamiast wodnej. Albo napis na aptece: dbam o zdrowie, co wg mojej interpretacji brzmieć miało: dzban na zdrowie ![]() No i sławetne pomyłki z dzień dobry itd, ja wychodząc z chemii powiedziałam do pani: dobranoc, a ona odpowiada: dobranoc Asiu, dobranoc ![]() Uff, ale się rozpisałam. BTW świetny wątek
|
#4237 |
|
Zakorzenienie
|
I ja się dołącze :P
Mój brat jak miał 3/4 lata śpiewał ; Przyjechali na Betleju pasterze .. zamiast przybieżeli do Betlejem . Razem z mama mamy już swoje oklepane hasła typu ; Nie guj żumy, nie piętaj mnie po deptach i srak Cie optakał Ale to chyba wszyscy znają
|
|
|
|
#4238 |
|
Raczkowanie
|
Moj kuzyn podczas spiewania koled:
"Pasterze śpiewają, byle jak klękaja" zamiast 'bydleta klekaja" ![]() Albo ja- 'ciężko się tą żumę guje, co nie?'-> miałam na mysli 'ciezko sie ta gume zuje, co nie?' ![]() A, i kolezanka mi opowiadala jak na jednej lekcji nauczyciel chcial powiedziec 'niektórych organów nie da się transplantować' a wyszło mu 'niektórych ORGAZMÓW nie da sie transplantować'
|
#4239 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jak byłam mała to : zamiast długopisa - dupikos , zamiast fortepianu - fiopetan i zamiast teleekspres - teleepek
![]() ---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ---------- OO .. A ostatnio jak mój TŻ kupił sobie nakolanniki to pracy , to po długim namyśle wystrzeliłam do mamy : hm .. W sam raz dokościoła na ruchaniec ! tfffu .. różaniec. Myślałam że zawału dostaną
|
|
|
|
#4240 |
|
Zakorzenienie
|
Jako, że moda na tablice rejestracyjne z własnym imieniem/ksywką dotarła i do mojego miasta, widząc autobus zdziwiłam się, gdy kierowca miał koło siebie tabliczkę z napisem "Stefan II"
Myślę sobie, że kto jak kto, ale kierowca miejskiego autobusu?! Oczywiście okazało się, że na tabliczce jest napisane "STREFA II"
|
#4241 |
|
Zakorzenienie
|
dziadek prze chwilą oglądał jakis teleturniej i slyszę, ze ktos dostaje nagrodę:
Słodki Kuperek ja: ![]() :conf used:poszłam się dopytac: chodziło o słodki kuferek
|
|
#4242 |
|
Przyczajenie
|
Moja kumpela z piaskownicy mówiła zamiast chusteczka chujsteczka
|
|
|
|
#4243 |
|
BAN stały
|
Koleżanka kupowała kartę do telefonu i zamiast powiedzieć - orange za piątkę powiedziała "piątkę za orange"
a innym razem w sklepie zamiast powiedzieć Żubra powiedziała "żubera" no ale ona tak już ma
|
|
|
|
#4244 |
|
Zakorzenienie
|
A ja dzisiaj stałam przed szyba , widze napis: biblioteki kosmiczne
![]() coś nie teges... patrze drugi raz... to samo. zamykam oczy, otwieram i wreszcie widze: biblioteki ekonomiczne
|
|
#4245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chociaż pierwsze wrażenie na pewno bezcenne
|
|
#4246 |
|
Zakorzenienie
|
JA tutaj w UK poszłam z koleżanką do sklepu , że była tu świeża nawet na wizytę w spożywczym przygotowała się ze słownikiem. Lighter - zapaliczka - Zaamiętała i poszlyśmy !
W Sklepie : Please cigarettes and fighter . Umarłam ! Sprzedawca też ! Tłumaczyłyśmy to sobie jako ; Poproszę fajki i wper.dol |
|
|
|
#4247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4248 |
|
Przyczajenie
|
Dobry wątek można się uśmiać.
Moja babcia zamiast "Champion" mówiła "Matet Show" do tej pory nie wiem skąd jej się to wzięło. Mój chłopak pewnego dnia uciekał przed strażą miejską przez las z dwoma kolegami. Po udanej ucieczce jeden kolega mówi do drugiego: "Czaisz Rafał biegł przede mną a potem mnie wyprzedził". Jakby tego było mało to 15 minut później w rozmowie o imprezach ten sam kolega powiedział: "A Sławek to raz wyszedł rano a wrócił o świcie" (zamiast o zmroku) Ja raz powiedziałam do chłopaka: "Jak leżysz to siedź" I NAJLEPSZE NA KONIEC! Pewnego razu siedzę u chłopaka i słucham zawzięcie muzyki na słuchawkach (z komputera). Po chwili wchodzi chłopak i pyta się mnie o coś ja zdejmuję słuchawki i pytam się: "Co?", nałożyłam z powrotem słuchawki, patrzę a chłopak zwija się ze śmiechu. Dopiero po chwili chłopak mnie uświadomił, że muzyka leciała z głośników a słuchawki były odłączone |
|
|
|
#4249 |
|
Raczkowanie
|
Nie za dużo pamiętam, ale miałam kilka takich przypadków typu przystanek-franek, koparka-parkan, myszoskoczek-siódmy kluczyk O.o No i jak byłam mała to zamiast parasolu był... pałała
|
|
|
|
#4250 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mina chlopaka- bezcenna;P
|
|
|
#4251 |
|
Mother of Cat
|
to koleżanka mi opowiadała jak chciała kupić bilet ulgowy (dojeżdża do szkoły) i mówi: 'poproszę ulet' sprzedawca nie wie o co chodzi, a ta się niecierpliwi i nie wie o co mu chodzi
![]() Ta sama koleżanka. 'poproszę ti w pliszce'
|
|
#4252 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() do tej pory jak siedzimy w rodzinnym gronie to ciotki się smieją, włączcie na ekepeles, karolinka sobie poogląda.
|
|
#4253 | |
|
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
Już nawet sobie wytłumaczyłam, że taką wielką- jakbyś nosiła taką skorupę jak żółw ![]() Widocznie z tym czytaniem to mam jak ty
|
|
|
|
|
#4254 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam problemy z piosenkami Bajmu
. "Białej armii" już nie liczę, ale w "Nocy po ciężkim dniu" słyszałam "Ty wiesz skąd ten świat i tyle zła w sobie mam" i dalej "Zatrzymam sen niech zniknie znów". Zastanawiałam się po co chce go zatrzymać, skoro ma już zniknąć . I dlaczego on, wie skąd ona ma tyle zła i wie skąd jest świat .
|
#4255 |
|
Zakorzenienie
|
Uczylam wczoraj mojego faceta mowic 'Wesolych swiat' po polsku i ogolnie takie swiateczne *******y.
Dajesz Xmas tree - to mowie Choinka. Powtarzam wolnoooo Choinka. Patrzy na mnie, powtarzam CHOINKA. Zalapal 'Chu.jinka' |
|
|
|
#4256 |
|
Zakorzenienie
|
Jak miałam może 10 lat , mój brat 5 , pewnego dnia wchodzimy do tramwaju , mama daje młodemu kase i mówi ;
- Idź kup bilet . - Ale gdzie ? - Do motorniczej . Podchodzi młody do okienka i mówi : - Poproszę dwa bilety do motorniczej. Ludzie w tramwaju płakali ze śmiechu. Edytowane przez Trele_Morele Czas edycji: 2009-12-07 o 03:03 |
|
|
|
#4257 |
|
Przyczajenie
|
ja to zawsze jak czytam to coś przekręcę , a szczególnie ogłoszenia w gazecie. Ostatnio wyczytałam ze do sprzedaży są "kawalerka na cmentarzu" zamiast kwatera i "stancja dla psów" zamiast dla panów. Oczywiście musiałam to przeczytać na głos w pracy jeszcze z zaskoczeniem w głosie co to takiego?
|
|
|
|
#4258 |
|
Zakorzenienie
|
moj brat dziś komentując zachowanie moje i mamy
- nie ucz dzieci ojców robić
|
|
#4259 |
|
Zakorzenienie
|
własnie sie zdążyłam przejęzyczyć : zamiast powiedzieć " "zgłoszenie zostało przyjęte" powiedziałam" przyjecie zostało zgłoszone "
mój brat tak patrzy jakie przyjęcie a ja odrazu się nie nawet nieskroiłam
Edytowane przez Ieka Czas edycji: 2014-05-04 o 08:17 |
|
|
|
#4260 |
|
Zakorzenienie
|
Ja napisałam sobie listę zakupów i m.in. napisałam tam sobie: oliwka.
A ja, jak piszę 'o' oraz 'l' koło siebie, to czasem jak 'd' wygląda. I tak za jakiś czas zerknęłam na listę i patrzę - jakąż to 'dziwkę' mam kupić?!
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:01.

moje oczko

ale dowalilas

Myślę sobie, że kto jak kto, ale kierowca miejskiego autobusu?! Oczywiście okazało się, że na tabliczce jest napisane "STREFA II"