|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#571 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży - prawdopdonieństwo. Zbiorczy, cz.6
[pusto]
Edytowane przez kotasia Czas edycji: 2009-12-26 o 16:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#572 |
Przyczajenie
|
hej, mam pytanie.
z moim chlopakiem uprawialismy seks analny i potem troche zostalo mi na majtkach, czy jest jakies prawdopodobienstwo ze moge przez to zajsc w ciaze?
![]() |
#573 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy seksie analnym należy używać prezerwatywy z 2 powodów: -seks analny także grozi ciążą, bo sperma wypływa, więc ma szansę znaleźć się na wargach sromowych. Przy śluzie płodnym jest możliwa ciąża. -poza tym, odbyt jest siedliskiem bakterii, i po prostu nie powinno się tego rodzaju seksu uprawiać bez prezerwatywy.
![]() |
#574 |
Przyczajenie
|
mi nikt nie odpisal.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#575 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#576 |
Zadomowienie
|
![]()
Witam Panie
![]() ostatnio nie odpisał nikt ![]() ![]() od 9-17 dcyklu - temp. 36,4 albo 36,3 od 18-20dc 3 dni - 36,6 od 21 22 dc - 36,8 od 23 i 24 dc - 36,9 i 36,8 na wykresie pisze, że 17dc. - pisze O-- czyli chyba owulacja..?? praktycznie od 13 dnia cyklu jest mokro... mniej więcej około 18dc-20.. 21 miałam temp. ciała 37... ale nie tak że cały dzień tylko wieczorem... takie uderzenia..temp.. (chora nie jestem na grypę przeziębiona też nie) więc też nie... dzisiaj jest 24 dc - 36,9 jak już pisałam kochaliśmy się 14 dnia cyklu czyli dni płodne... z gumką no ale zsuwała się nam do tego na drugi dzień czułam zapach spermy...w tym moim śluzie... nie wiem w sumie czy doszło do zapłodnienia.. cykl 28 dni więc jeszcze 4 temp... czy jakbym była to ile powinna się ta temp utrzymać??????? dzisiaj mam wodnisty śluz biały... miałam taki sam w czasie dni płodnych to nie wiem skończyły mi się .. już czy jeszcze są ;D)) jaki powinien być ten śluz przed miesiączką....? śluz wodnisty no i muszę mieć wkładkę bo aż mokre gatki że tak powiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#577 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że każda kobieta ma jakieś swoje indywidualne zmiany śluzu w trakcie cyklu.. ja zawsze mam wodnisty śluz około 2-3 dni przed okresem, zdarza się tez rozciągliwy, a jeszcze kilka lat temu obserwowałam u siebie totalną suchość przed miesiączką... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#578 |
Zadomowienie
|
Nie chcę uchodzić za specjalistę... Pozwolę sobie przytoczyć fragment wzięty z tej strony: http://portalwiedzy.onet.pl/69944,,,...cja,haslo.html
"metoda Billingsów (obserwacja śluzu pochwowego). Opracowana w 1966 przez australijskiego ginekologa Billingsa stała się popularna i obecnie jest często stosowana w wielu krajach. Opiera się na obserwacji śluzu pochwowego, który zmienia się w czasie cyklu miesięcznego. Po miesiączce, a przed owulacją, u części kobiet występuje suchość w pochwie – jest to okres niepłodny. U części kobiet po miesiączce pojawia się skąpa, lepka i gęsta wydzielina, która nie zmienia się przez kilka dni. Ocena tego śluzu jako niepłodnego nie sprawia kobietom kłopotu, ale zaleca się korzystanie z porad specjalistów. Pojawienie się śluzu płodnego, który jest przezroczysty, daje się wyciągać w nitki, przypomina surowe białko kurzego jaja, jest śliski i ma charakterystyczny zapach, sygnalizuje początek okresu płodnego. Kobieta odczuwa ponadto wilgotność i śliskość w okolicy zewnętrznych narządów płciowych. Ten rodzaj śluzu najczęściej pojawia się na kilka dni przed owulacją, ale u kobiet z krótkim cyklem miesięcznym może pokazać się bezpośrednio po miesiączce, a nawet w ostatnich dniach jej trwania. Ostatni dzień, w którym występuje śluz płodny, nazywa się szczytem płodności, poprzedza owulację o 24 godziny. Po owulacji śluz znika lub zmienia się na lepki, gęsty, nieprzezroczysty i taki stan utrzymuje się do następnej miesiączki. "
![]() |
#579 |
Zadomowienie
|
aha
![]() ![]() np. teraz mam temp. ciała 36,9... moja mama siedzi poubierana ;D i koleżanka w bluzie i ma około 36,3 i 2) do góra 36,5ja bluzka na ramiączkach i taka wysoka ręce jak lody,... ![]() ![]() ![]() i to nie o to chodzi że o tą ciąże się tak boję... ale o to moje dziwne objawy.. dodam że ja w ogóle miałam się nie urodzić mama miała jakoś inaczej macice ułożoną.. i tato chory tylko nie wiem na co coś właśnie nie tak z nasieniem... lekarz chciał mnie usunąć ;/ mam problemy z tym pęcherzem.. być może z tym związane.. i jak mój okres trwa 2 dni..;/ to mnie to niepokoi bo dziwnie... kiedyś chciałabym mieć dziecko.. mama miała 30 lat mnie uspokaja że to dlatego ale nie wiem.... mimo wszystko martwię się... i obserwuję sluz może coś z tymi moim cyklami nie tak i tymi temp.?? Edytowane przez gosiafoteczki Czas edycji: 2009-12-06 o 20:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#580 |
Zadomowienie
|
Ja myślę, że nie powinnaś się stresować. Teperatura 36.9 jeszcze o niczym nie świadczy, ja bym się tym nie przejmowała. Na początku wątku dziewczyny napisały, że test robi się najwcześniej 10 dni po stosunku, może lepiej go zrób? Po co masz się stresować? Ja właśnie czekam jeszcze jakieś 2 dni żeby móc zrobić ten test i żeby był wiarygodny, bo też bez sensu się zadręczam a z tego co wiem i co dziewczyny napisały na forum to nie powinno być z tego zadnej ciąży.
![]() |
#581 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Może i masz rację zrobię i będzie spokój.. bo tak sobie wkładam do głowy pomysły nowe bez sensu ![]() tak w ogóle się odchudzam mimo że nie jem po 18 waga mi stoi w miejscu rano takie parcie na pęcherz.... może znowu jakieś problemy ;/;/ oby nie... mam żyły na brzuchu i piersiach stojąc w lustrze to widać.. tzn na brzuchu to tak po prawej stronie widoczna.. brzuch duży bo zaparcia.. ;/ także objawów bym mogła multum znaleźć chociaż to nie one bo to dopiero tydzień po stosunku ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#582 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#583 |
Raczkowanie
|
Tak sobie myślę że zażycie drugiej dawki mogłoby Ci bardziej zaszkodzić niż pomóc. Taka tabletka to ogromna dawka hormonów i niezła burza dla organizmu. Tak sobie myślę że 6 godzin po zażyciu kolejna akcja z pękniętą gumką nie powinna dać ciąży, bo lek , szczególnie w takiej dawce powinien jeszcze działać. Dla świętego spokoju dobrze byłoby zrobić sobie test 14 dni po stosunku a najlepiej i najrozsądniej pomyśleć na przyszłość o jakimś pewniejszym zabezpieczeniu jak np tabletki, jeśli nie planujecie jeszcze bobasa.
---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ---------- Zrób test - to jedyne co można poradzić - jeśli minęło 14 dni od stosunku i był to stosunek niezabezpieczony. W aptece można kupić taki test - zrobić z porannego moczu , w pierwszym dniu spóżniającej się miesiączki. Jeśli wyjdzie negatywny , odczekać 3-4 dni, zrobić znowu i jeśli wynik wciąż negatywny a okresu nie widać to najlepiej biec do lekarza. W przypadku niezabezpieczonego stosunku ryzyko zawsze jest. Po drugie nie napisałaś dokładnie na jakiej podstawie przypuszczasz że możesz być w ciąży w związku z czym trudno jest odpisać i poradzić Ci coś mądrego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#584 |
Raczkowanie
|
czesc dziewczyny!
staramy sie o maluszka ![]() ![]() myslicie ze to juz wiarygodny wynik ?;> za ile powinnam powtorzyc test? aa i trudno mi powiedziec ile moglo minac od stosunku bo starajac sie o baby trudno kontrolowac takie rzeczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#585 |
Rozeznanie
|
konwalijka89 dziekuje za dobre slowa, ale chyba dzidzie odloze na pozniej , troche sie boje kolejnego rozczarowania , musze od tego zdarzenia odsapnac.
Czykita82 u ciebie mozliwa jest dzidzia, czesto jasniejsza kreska oznacza tylko slabe stezenie hormonu ciazowego, zatem maszeruj do lekarza, choc na usg bedzie dopiero co kolwiek widac w 5, 6 tygodniu. Mam nadzieję,ze Ci sie udalo. moze mi ktos powiedziec jak dlugo po Luteinie utrzymuje sie podwyzszona tempka? Bo juz dwa dni nie biore a mam 37. Edytowane przez Czarnula204 Czas edycji: 2009-12-07 o 09:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#586 |
Raczkowanie
|
Czykita82 u ciebie mozliwa jest dzidzia, czesto jasniejsza kreska oznacza tylko slabe stezenie hormonu ciazowego, zatem maszeruj do lekarza, choc na usg bedzie dopiero co kolwiek widac w 5, 6 tygodniu. Mam nadzieję,ze Ci sie udalo.
moze mi ktos powiedziec jak dlugo po Luteinie utrzymuje sie podwyzszona tempka? Bo juz dwa dni nie biore a mam 37.[/QUOTE] Czarnula204 niestety nie wiem jak to po luteinie jest, nie przyjmowalam progesteronu w takiej formie.. widzialam ze wczesniej pisałaś, że jeśli boli podbrzusze to czym predzej do lekarza sie udac. mnie boli, ale tak jak przed okresem wlasnie i mam strasznie nabrzmiale piersi, ktore okropnie bola ;( nie chce siac paniki u ginekologa skoro ta 2. kreska byla jasniejsza a z 2 str. przejelam sie bardzo tym co napisalas wczesniej. |
![]() ![]() |
![]() |
#587 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#588 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#589 |
Rozeznanie
|
Czykita82 ja Cie nie chce straszyc, ale ja mialam skurcze podobne do okresu, sporadyczne i krotkie na poczatku( okolo tygodnia) pozniej mnie silny bol obudzil w nocy i bylo po wszystkim. podobno tylko ciagnace bole nie sa grozne, moze po prostu w termin okresu tez cie bolec, u kazdej bedzie inaczej, ale dla pewnosci idz do lekarza to i ja bede spokojniejsza, a tak to bede sie martwic o Ciebie a nie chce by Cie spotkalo to co mnie.
Trzymam kciuki,ze bedzie dobrze, daj znac co i jak |
![]() ![]() |
![]() |
#590 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jeżeli @ się spóźnia to test jest wiarygodny - możesz go powtórzyć nawet jutro. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#591 |
Rozeznanie
|
czykita82 zgadzam sie z czrnula204. z własnego doświadczenia wiem, że lepiej dmuchać na zimne. też trafiłam do lekarza trochę za późno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#592 |
Rozeznanie
|
pytanie to samo co w tytule...
mam bardzo dlugie cykle srednio ok 35dni ale teraz to juz przegiecie. dzisiaj 48dzien. Musze przyznac ze to nie pierwszy raz mam takie dlugie opoznienie juz 2 razy mialam zastrzyk na wywolanie okresu. Ale czy jestem w ciazy? seks uprawialam w 32dniu cyklu bez zabezpieczenia (stosunek przerywany). Poprzedni cykl mial 27dni. Jeszcze nie robialam testu ale jakos nie czuje sie w ciazy. dodam ze od ponad miesiaca mieszkam w nowym miescie podjelam nowa prace i prowadze teraz bardzo intensywny tryb zycia. zaczelam pic duzo kawy, nie wysypiam sie, jem bardzo nieregularnie. pracuje po ok 13h dziennie caly dzien na nogach. Czy myslicie ze jestem w ciazy? Czy raczej zmiana trybu zycia opoznia u mnie okres. Sam stres zwiazany z tym ze sie spoznia na pewno nie pomaga calej sytuacji....
#593 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#594 |
Przyczajenie
|
---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ----------
[/COLOR] Zrób test - to jedyne co można poradzić - jeśli minęło 14 dni od stosunku i był to stosunek niezabezpieczony. W aptece można kupić taki test - zrobić z porannego moczu , w pierwszym dniu spóżniającej się miesiączki. Jeśli wyjdzie negatywny , odczekać 3-4 dni, zrobić znowu i jeśli wynik wciąż negatywny a okresu nie widać to najlepiej biec do lekarza. W przypadku niezabezpieczonego stosunku ryzyko zawsze jest. Po drugie nie napisałaś dokładnie na jakiej podstawie przypuszczasz że możesz być w ciąży w związku z czym trudno jest odpisać i poradzić Ci coś mądrego ![]() Konwalijka82 jest tak. miesiac temu moj okres spoznil sie ponad tydzien... teraz spoznil sie 5 dni i byl tylko 2, z czego ten drugi to taki ze prawie wcale... zle sie ciagle czuje... no i nie wiem co mi. ![]() mielismy taka sytuacje z chlopakiem wiec no . i martwi mnie to co sie ze mna dzieje ![]() i pytalam czy moze jakis dobrego ginekologa dziewczyny z katowic moga polecic ? Edytowane przez pattka2009 Czas edycji: 2009-12-07 o 21:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#595 |
Zadomowienie
|
Dziewczynki, powiedzcie mi, czy silne przeżycia psychiczne mogą wpłynąć na opóźnienie się okresu? Chodzi mi konkretnie o śmierć bliskiej osoby. Straciłam zupełnie apetyt, żyję na jednej kromce chleba caly dzień bo nie jestem w stanie nic przełknąć. Czy to ma negatywny wpływ na miesiączki czy raczej nie ma związku?
gosiafoteczki ---> Tydzień po to bardzo malutko, nie powinno w ogóle jeszcze być objawów o ile mi wiadomo ale ja też sobie tak wmawiałam i to jakieś 4-5 dni po stosunku! Nie denerwuj się niepotrzebnie, bo stres naprawdę wpływa na to niekorzystnie, odczekaj jeszcze i zrób test, co ci szkodzi, jakieś 18zł to przecież nie majątek...
![]() |
#596 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#597 |
Zadomowienie
|
w czwartek właśnie powinna być @ najpóźniej w piątek... niepokoi mnie tylko ta moja temp. ciała... mam tak jak z wykresu wynika po owulacji 37,1 takie uderzenia temp. śpię i zapominam też o jedzeniu... piję colę...
i mam śluz wodnisty... brzuch jak balon.. i bez picia coli.. ale u mnie podobnie stres... tyle że sytuacja w rodzinie... alkohol i podły ojciec..;/ oj poczekam do czwartku ... ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#598 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez ewka1987 Czas edycji: 2009-12-07 o 22:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#599 |
Zadomowienie
|
ojej dzisj 8 a mi okres nie przyszedl
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#600 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 07:30 ---------- Poprzedni post napisano o 07:30 ---------- Ja bym już zrobiła aby wiedzieć co i jak
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:45.