|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1531 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. II :-)
Cytat:
---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- Cytat:
Czy wolisz dojadać buraczki i Mg, wtedy możesz brać Falvit.
|
||
|
|
|
#1532 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wkleję fotkę jak już będzie gotowa ![]() Uffff. Ostatnio miała 4cm i oby się nie skróciła. |
||
|
|
|
#1533 |
|
Zadomowienie
|
Pozdrawiam cieplutko mamę bliźniaków
![]() i życze wszystkim przyszłym mamom dużo zdrówka!!! mama majowo-czerwcowa 2009 ![]() edit: ojj zauwazyłam ze mam bliźniaków jest u was wiecej wiec pozdrawiam wszystkie
nic ![]() Edytowane przez anulka anulka Czas edycji: 2009-12-09 o 12:02 |
|
|
|
#1534 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mój mąż od początku ciąży mojej robi wszystko w domu sam i korona mu z głowy nie spadła. W sobotę wymył wszystkie okna bez żadnego marudzenia i muszę przyznać, że lepiej to zrobił niż ja ![]() Fakt, że na początku musiałam się bardzo oszczędzać tak go wystraszył, że to tej pory chce mnie wyręczać we wszystkim Ja oczywiście nie przesadzam i lżejsze prace domowe wykonuję teraz sama, żeby chłopa nie zamęczyć, bo on biedak jeszcze w pracy haruje jak wół i jeszcze gotowaniem się w domu zajmuje w większości. Kurcze, aż mi głupio chyba obiad jakiś dziś zrobię ![]() My też urządzamy nowe mieszkanie, ale większym sprzątaniem zajął się w nim mój mąż z ojcem swoim, albo z moją mamą. Wszystko się da jakoś zorganizować. Przynajmniej u mnie
|
|
|
|
|
#1535 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mojego też niczego w domu nie nauczono, odwrotnie do wielu robót ma uraz, bo robił je za karę. Mycie podłogi dla mojego chłopa to największa męka i wszystko w nim wyje, jak ma wziąć szmatę. Ale od nas zależy czy tak już im zostanie czy nie. Jak mnie się brzuch spina to ja się kładę i koniec. Nie ma zmiłuj. Mąż chodzi na palcach i sprawdza czy zasnęłam. I nawet herbatę dostanę przed nos. Da się. No oby, oby. Bo jak się skraca to tylko leżenie zostaje. I wtedy już nic nie posprzątasz, tylko siku i łóżko. |
|
|
|
|
#1536 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
decyzja podjęta. dzięki za pomoc. |
|
|
|
|
#1537 |
|
Zadomowienie
|
Macie rację dziewczyny...
Ja myślę, że ma na to trochę wpływ, że dość szybko, bo za 4tym razem zaszłam w ciążę i żadnych problemów nie było do tej pory. Nikt mnie ani jego nie nastraszył, więc może dlatego taki jest, bo nie wie jakie są zagrożenia. Mój mąż umie w domu zrobić wszystko tylko mu się nie chce. Jak na niego nawrzeszczę to chodzi jak w zegarku jakiś czas... muszę się wziąć za niego! Normalnie jest ok, teraz przez ten remont mamy taką sytuację kryzysową. Oboje jesteśmy tym zmęczeni już ale jeszcze parę dni!!
Edytowane przez Biricchina Czas edycji: 2009-12-09 o 11:57 |
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1538 | |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny a to napinanie brzucha to się objawia tylko tym, że brzuch twardnieje, czy też czuć to jakoś wewnątrz? Ja mam czasem dość twardy brzuch, ale wydawało mi się, że to raczej właśnie przez wzdęcia... Teraz to już nie wiem, da się to odróżnić?
---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#1539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy wzdęciu brzuch nie jest jak kamień, nie napinają się mięśnie, jest większy, napumpany taki. Przy napięciu czuć wyraźnie pod skórą twardość, czuć że to mięśnie, nie jelita. Głupie uczucie i dość nieprzyjemne.
|
|
|
|
|
#1540 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wyczytałam, że orzechy pistacjowe są świetnym źródłem żelaza. orzechy włoskie – mają wielkie wartości odżywcze, zawierają duże ilości kwasu lanolinowego. Powinno się je przechowywać w łupinach, suchym i lekko przewiewnym miejscu. Łuskane należy przechowywać w szczelnych opakowaniach lub w puszkach, koniecznie bez dostępu światła; orzechy laskowe – zawierają najwięcej ze wszystkich orzechów witaminy E. Są bogate w fosfor i magnez. Korzystnie wpływają na pracę mózgu, poprawiają pamięć i samopoczucie, kiedy jesteśmy zmęczeni; orzechy pistacjowe – to doskonałe źródło żelaza. Najlepiej kupować je w łupinach; fistaszki (orzeszki ziemne lub arachidowe) – zawierają najwięcej kwasu foliowego. Orzechy te powinny wchodzić w skład codziennej diety młodych kobiet, które pragną zostać matkami, oraz nastolatków, a także osób prowadzących aktywny tryb życia. Zawierają pełnowartościowe białko roślinne, dlatego wskazane są dla wegetarian. Także osoby chore na cukrzycę mogą jeść orzeszki ziemne, tylko oprócz słodzonych. orzechy kokosowe – ich mleczko to doskonałe źródło witaminy C. Są niskokaloryczne. Wskazane są szczególnie dla osób walczących z nadwagą lub pragnących zachować szczupłą sylwetkę. Duże zastosowanie w kuchni mają wiórki kokosowe, które są składnikiem różnorodnych wypieków i deserów. migdały – zawierają aż 87% tłuszczu nienasyconego. Są znakomitym źródłem błonnika i witaminy E. orzechy indyjskie (gajus, monkey nut) – zwane także nerkowcami. Są cennym źródłem cynku, magnezu i potasu. W handlu rozprowadzane są bez łupin. orzechy amerykańskie – spośród wszystkich orzechów zawierają najwięcej magnezu, potasu, fosforu i cynku. z www.smaczny.pl |
|
|
|
|
#1541 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1542 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() tak jak Kropka mówi, każdego trzeba lekko wyprostować... cała madrosc w nas i tak ich trzeba ukierunkować, żeby sami wpadali na pomysł zrobienia czegoś w domku, a jak się nie da delikatnie to trzeba czasem być stanowczym i konsekwentnym... każdy potrafi odkurzać, umyć podłogę czy sprzątnąć łazienkę... u nas zawsze był podział obowiązków i na zdrowie nam to wychodzi... teraz więcej jest na głowie Bartka, ze względu na mój stan i ryzyko, jakoś się nie buntuje, przyjął to normalnie, tak jest i nie przeszkadza mu to , że musi chodzić dookoła mnie... ja skurcze umiem rozróżniać, a już napięcie od wzdęcia w ogóle inaczej wyglada... u mnie czasem napina się brzuch i twardnieje, a czasami mam jeszcze dodatkowo wrażenie jakby mi pulsował... i to mnie zastanawia...
|
|
#1543 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wzdecia tez miewam. Okropne uczucie ale inne niz przy twardnieniu. Mi brzuch twardniej na dole a wzdecia czuje na calej powierzchni brzucha.. Wypytaj lekarza na wizycie ale mysle, ze powie abys odpoczywala wiecej ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Moj maz tez byl i jest rozpieszczany przez swoja matke a i ja nie bylam lepsza. Do czasu. Musialam go nauczyc i ciagle ucze, ze ma rece, glowe, nogi i prace tak samo jak ja wiec moze robic tyle co ja a nawet wiecej. Motoda drobnych kroczkow, pochwala i skutkuje ![]() Cytat:
IF MOMMA AIN'T HAPPY AIN'T NOBODY HAPPY körö körö kirkkoon Edytowane przez araczki Czas edycji: 2009-12-09 o 12:25 |
|||||
|
|
|
#1544 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kochana bardzo Ci dziękuję za to co napisałaś najgorzej się patrzy jak płytki, które już są położone w kuchni i w przedpokoju się tak kurzą i niszczą trochę przez ten łazienkowy pył i gruz.Wanna weszła |
|
|
|
|
#1545 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
orzechy sa zdrowe i pyszne tylko w ciąży chyba za dużo nie można ich jesc... ale po troszku na pewno warto
|
|
#1546 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Magnez szamaj, mnie gin kazał na to, bo to mięśnie się tak spinają. ---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Rzeczywiście, powolne kierowanie i pochwały działają cuda. Potem wracam z pracy, a tam: umyte naczynia, przykręcona bateria umywalkowa, umyta podłoga, kuchenka gazowa i kafelki za nią - mało nie padłam w progu kuchni. I sam na to wpadł. Facetowi trzeba pokazać, że też coś powinien, że my nie wszystko damy radę, wyłączyć gderanie! i dać mu szansę - w końcu im ta kulka wpada w tę właściwą dziurkę. ![]() ---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- Cytat:
Cytuję:
|
||
|
|
|
#1547 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki Kochane pocieszyłyście mnie, bo wychodzi na to, że to jednak wzdęcia.
|
|
|
|
#1548 |
|
Zadomowienie
|
Przed ostatnią wizytą mi nie twardniał, teraz zaczął to pewnie przepisze mi magnez.
Cieszę się, że i u Was czasem brzunio twardnieje - widać to normalne spytam lekarza kiedy to twardnienie może oznaczać coś złego. Na zdrowy chłopski rozum chyba wtedy jak twardnieje bardzo, bardzo często i na długo. Czytałam, że jak brzuch twardnieje to macica się stawia, takie przygotowanie do porodu?Daf ja jem pistacje mniam. Podobno w 2 i 3 trymestrze należy wypijać 4 szklanki mleka dziennie - da się jakoś tę ilość przełożyć na ser żółty? |
|
|
|
#1549 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie
Dzisiaj zaczynamy 12 tydzien. Bardzo sie ciesze, bo czase leci mi teraz szybciej. W przyszly piatek mam USG genetyczne i juz nie moge sie doczekac ![]() Jednak martwie sie od 2ni. 2dni temu brzuch mnie bolal i to dosyc mocno-lezalam i przeszlo. Nagazowal mi sie brzuch i zaparcia mialam.Polezalam i przeszlo. Wczoraj jednak wieczorem mialam takie klucie w podbrzuszu,zaklulo pare sekund i przeszlo na pare minut ...potem pare razy sie powtorzylo. Do tego mialam wrazenie ,ze klucie promieniuje mi do odbytu. Mam hemoroidy.Moze to przez to ![]() Mialyscie cos takiego? Chyba zadzwonie do lekarza i sie zapytam. Pojechalabym wczoraj,ale maz caly dzien w pracy,a do lekarza mamy ponad godzine drogi i zamin by malz wrocil,to lekarza by juz nie bylo. Dzis jeszcze przerwalam branie lekow na podtrzymanie,bo juz dawno plamien nie mam i lekarz mowil,zebym przerwala.No ale w tym przypadku??!! Poradzcie cos
|
|
|
|
#1550 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tu nie da się być mądrym. ![]() Na ser da się, żółty ser (prawdziwy ser) ma więcej Ca niż mleko. |
|
|
|
|
#1551 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale wiem, że nie wolno.
|
|
|
|
|
#1552 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kłucie też miałam, nawet leciałam z tym do gina i pół forum trzymało kciuki. Nie przeszło całkiem, ale jest go mniej. Gin zmierzył mi szyjkę i zrobił wymaz. Nie kazał się martwić, tylko więcej odpoczywać. Jak Cię to niepokoi spytaj gina. |
|
|
|
|
#1553 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a ja od zawsze powtarzam, najważniejszy zdrowy rozsadek i umiar... lody jadam bo to w sumie jedyne słodycze jakie mi wchodzą poza tym z tego co wiem ich najzdrowsza forma; soki pijam w zależności ; twarożki, mleko itp wchodza; jak juz coś słodze to białym cukrem; buły jadam; poniewaz jestem leniwa czasami podgrzewam cos w mikrofali...; przyprawy uwielbiam... czyli wychodzi, ze jestem nienormalna
|
|
#1554 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() O Jezuniu to ja jem dużo rzeczy z tej listy ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
|
||||
|
|
|
#1555 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lekkostrawne papu, picie wody niegazowanej między posiłkami, owoce, suszki (morele, śliwki), ciemne pieczywo. Espumisan można. |
|
|
|
|
#1556 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mleko piję głównie do kawy więc raczej czterech szklanek nie uzbieram... choć czasem nachodzi mnie taka ochota i wypijam ciągiem ze trzy... Cytat:
|
|
#1557 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Myślę, że dla uspokojenia powinien zobaczyć cię lekarz. My tu możemy pisać, co same czułyśmy, ale do udzielania porad to raczej nie powinnyśmy się rwać Skontaktuj się z lekarzem, napewno cię uspokoi.
Edytowane przez basiak Czas edycji: 2009-12-09 o 12:55 |
||
|
|
|
#1558 |
|
Raczkowanie
|
Kochane zadzwonilam,no bo po co sie zamartwiac
Ona sie tylko spytala czy mam zaparcia. A ja jej na to,ze dzien wczesniej mnie brzuchol bolal,bo nie moglam sie zalatwic. ![]() Ona mowi ,ze to przez to i zebym sie nie martwila tylko no-spe brala ![]() Moglam ja glupia juz wczoraj zadzwonic Buziaczki,milego dzionka |
|
|
|
#1559 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale lista produktów zalecanych jest lepsza. Cytuję:
Jak dla mnie to jedzenie dla zająca. Ryż, kasza, warzywa gotowane, zielone i parę przypraw. Zgon po tygodniu murowany.
Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-12-09 o 12:55 |
|
|
|
|
#1560 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a co to jest glon kombu???
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:01.

a co to jest glon kombu???