|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1021 | |||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz. IV Wielkie Zimowe Rozpakowywanie
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie można popadać w skrajności trzeba zachować zdrowy rozsądek i bacznie obserwować dzieciątko jak reaguje na nasze jedzenie i bedzie dobrze ![]() --------------------- Odnośnie mówienia mamo ja tez nie jestem do tego przekonana i za każdym razem ciężko mi to przechodzi przez gardło. Mówie w ostateczności. Mój mąż tez nie moze się przemóc zwłaszcza ze z moimi rodzicami ma mniejsza styczność niż ja z jego. W każdym razie i jedni i drudzy rodzice wyrazili taką wole że chcą żeby im mamo i tato mówić. ------------------------- a ja coś dzisiaj mam humor do d..... ach te hormony.... Jeszcze na dodatek teściowie szykują jakąś impreze wieczorem. Aż mi się niedobrze robi jak sobie pomyśle że bede musiała siedziec z jakimiś ciotkami i wujkami Uznaje tą zasadę jak do nas goście przychodzą. Czasami miałabym ochotę sama z moimi gośćmi posiedziec a ona się wpycha z teściem do nas bo w/g niej to jest niegrzecznie żeby się nie pokazać moim gościom jak oni są w domu Ja chce się stąd już wyprowadzić ... !!!!! ;( Zła jestem na siebie że jestem cicha myszka i nie potrafie jej wprost czasami wygarnąć że mi cokolwiek nie pasuje. Mam ochotę powiedzieć wszystko, ale ona jest bardzo milutka dla mnie i ja tak nie potrafię Przynajmniej Wam mogę się troszkę wygadać i wylać z siebie
|
|
#1022 |
|
Zakorzenienie
|
Majkela właśnie też mnie boli skóra na brzuchu, taki odcinek kilka cm od piersi.jets właśnie taki napięty ten kawałek,to teraz już wiem.wczoraj an trochę pomogła kąpiel...na szczęscie bardzo nie boli,a le jest takie nieprzyjemne
|
|
|
|
#1023 |
|
Raczkowanie
|
Patinka cieszę się, że tak fajnie po wizycie. Nie podałaś jak duży Maluszek, ale z tego co pamiętam z poprzedniego usg to był dzidziuś spory.
Kasya gratulacje takiego sporego bobaska, do porodu to się jeszcze podtuczy. Może jakoś się uda, że przekręci się. Brzoskwinko twój bobasek też spory. To ja mam jeszcze 5 dni fenoterolu, do poniedziałku. Zobaczymy co się będzie działo. Dziewczyny ma do Was pytanie. Czy wiecie coś o tym, jak to jest z rodzeniem po tym fenoterolu? Bo coś słyszałam, że szybko się akcja zaczyna i trochę się przestraszyłam ![]() Co do diety przy karmieniu, to z tego co wiem to naprawdę nie ma reguły i jak dziecko ma mieć kolki i alergie to i tak je będzie miało. Ja strasznie się dietowałam a moja córcia miała kolki i skazę białkową chociaż przez pół roku byłam na chlebie z wędliną (bez konserwantów) lub z dżemem i gotowanym mięsie, bez kapusty i itp. Teraz nie zamierzam się tak katować Malga jak dla mnie to Emilka jest ślicznie! |
|
|
|
#1024 |
|
Zakorzenienie
|
Pysiu trzymam kciuki
![]() Majkela biedaczk Ty ![]() Czuję, że dzień mi się kiepsko zaczął więc taki chyba pozostanie ... Gooha naprawdę nie zazdroszcze ale rozumiem Cię... Nie chodzi mi o gości ale zaś o wtrącanie... Mój tata nie meiszka z nami ale ma tu warsztat więc jest codziennie i się wtrąca mówiąc, ze się nie chce wtrącać... Nawet do tego co kupujemy, do moich zamówień z Allegro... Do tego, że np. Tz powinien wstać wcześniej jak ma drug a zmiane żeby jak najwięcej przed pracą zrobi... itd... starsznei kłuje go w oczy jak nic się nie robi a ja się tez nie odezwe mój Tż też nie ale w duchu to aż się samo rwie... Mam nadzieję, ze to kwestia czasu:\ Inaczej napewno keidyś oszleje do reszty... tak jak przy tym remoncie... Złośliwości mnie dobijają... Edytowane przez zebra666 Czas edycji: 2009-12-10 o 10:08 |
|
|
|
#1025 |
|
Raczkowanie
|
A dziś w nocy obudziłam się leżąc na plecach
No i jakoś dzidzia ułożyła się tak, że więzadło z lewej strony tak się naciągnęło, że bolało okropnie. Brrr Śniło mi się, że moja córcia miała błonę między paluszkami jak żabka
|
|
|
|
#1026 | |
|
Zakorzenienie
|
Madzik mi nie puchną, może dlatego,że sporo leżę,nie wiem.możesz robić chłodne kąpiele, smarować się kremami, jeść ubogo w sól
---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ---------- Co do mieszkania z tesciami, to bym chyba zwariowala.ostatnio tesciowa nam zaproponowala abysmy sie przeniesli...nic nie powiedzialam.ale bym sie klocila... |
|
|
|
|
#1027 | |
|
Zadomowienie
|
patinka
![]() A tydzień temu łożysko miałam jedynkę Cytat:
kasya - skojarzyło mi sie, że przecież możesz trochę poćwiczyć, żeby pomóc maluchowi w obrocie. Jak maluch jest aktywny to połóż sie i pod pupę wsuń grubszą poduchę - trzeba tak leżeć ok. 10 min i można dodatkowo masować brzuszek zgodnie z wskazówkami zegara. Ponadto fizjoterapeutka na SR, że dobre są wszelkie "skrętne" ćwiczenia np. w klęku podpartym zaczynasz przekładać ręce tak żeby kręcić się dookoła własnej osi - raz w jedną, raz w drugą stronę. Albo na klęczkach starasz się rękoma dotknąć pięt raz z jednej raz z drugiej strony. Może to coś pomoże ja najczęściej podkładałam poduchę pod pupę......................... ......................... ... Tak piszecie o tych zakazach w szpitalach, a ja nawet nie sprawdziłam jak wygląda sytuacja w tych które biorę pod uwagę (ale pewnie tak samo), choć nie nastawiam się aż tak mocno na poród rodzinny, bo może tak być, że jak sie akcja zacznie w nocy to bierzemy starszego synka pod pachę i tż będzie z nim musiał zostać na korytarzu (albo po tym jak mnie zawiezie do szpitala to zawieźć synka do babci i dopiero wtedy wróci - ale jak będzie to poród podobny do pierwszego to na pewno nie zdąży ze mną urodzić ).Co do diety mamuś karmiących, to ja na początku na pewno jadłam gotowane cycki, czasami sobie pozwoliłam na fasolkę szparagową lub kalafiora, ale generalnie po takich potrawach piłam herbatkę z kopru włoskiego. Kiedy zaczęłam jeść bardziej normalnie nie pamiętam . Kawkę najczęściej piłam jak już nakarmiłam małego, a i słodycze na pewno jadłam (trzeba uważać na czekoladę). Co do nabiału to unikać dużych ilości samego mleka, a przetwory (np. jogurty) jak najbardziej. Mały nie miał kolekAle najważniejsze jest zdrowe podejście, jak już któraś z dziewczyn pisała - wprowadzić 1 potrawę i obserwować reakcję dziecka. |
|
|
|
|
#1028 |
|
Zakorzenienie
|
pisałyście o tym, czy czujemy Swięta-ja niestety nie, może dlatego, że nie ma śniegu. choinkę ubierzemy w ndz to może poczujemy.Wy kiedy ubieracie?
---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ---------- Ulcia co się nic nie oddzywasz?
|
|
|
|
#1029 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1030 |
|
Zadomowienie
|
hej słoneczka
od wczoraj tyle naskrobałyście, że nie da się wszytskiego zacytować ![]() jakoś nie miałam weny do pisania , ale obiecuję poprawę Pysiu trzymam kciuki za wizytę Gosiu współczuje sytuacji z teściami , żadnej prywatności nie macie . jak będziecie mieszkać osobno odbijecie to sobie ![]() ja do swojej teściowej zwracam się bezimiennie , staram sie tak mówić żeby nie zwracać się bezpośrednio do niej ,ale tak zeby zrozuniała że to do niej było ---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- poprawie się... obiecuję
" Tylko niekiedy szczęście bywa darem , najczęściej trzeba o nie walczyć " P.Coelho http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73q3br6dgn.png Zębole ![]() http://s2.pierwszezabki.pl/036/036140970.png?5725 |
|
|
|
#1031 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1032 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak się zbieram co by przejść się do Biedronki i apteki bo no-spa mi się kończy - chyba kupie sobie jej zapas, a ciężko mi się wybrać... Najgorzej ubrać się i wyjść - potem jakoś zleci
|
|
|
#1033 |
|
Zadomowienie
|
w sumie dobrze a jak u ciebie? ,
wnerwia mnie teściowa bo twierdzi że w miom automacie nie można prać małych ciuszków i wszystko pierze u siebie a ja tej sytuacji nie rozumiem , bo w czym moja pralka jest gorsza jutro zamierzam sama z mężem troszkę poprać ( ręczniki , kocyki itp.) mąż mnie uspokaja że jeszcze troche wytrzymię wiem że jest pomocna , ale zaczyna sie panoszyć i wszystkim rządzić ![]() i znowu poruszyłam temat teściowych
" Tylko niekiedy szczęście bywa darem , najczęściej trzeba o nie walczyć " P.Coelho http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73q3br6dgn.png Zębole ![]() http://s2.pierwszezabki.pl/036/036140970.png?5725 |
|
|
|
#1034 |
|
Zadomowienie
|
W DDTVN mówią o szczepieniach dzieci
|
#1035 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
, wczesniej tylko troche skarpetki sie odciskaly. no nic, bede musiala sie przerzucic na buty mojego Tzeta Cytat:
sama nie wiem jeszcze.
|
|
#1036 |
|
Zadomowienie
|
a najbardziej mnie wkurzyła mówiąc "po co ci na sam początek łóżeczko , przecież w wózku dziecko może spać"
no jasna cholera... przecież to człowiek i ma prawo mieć godne warunki do życia a nie bokiem spać w kącie tu nie wytrzymałam i powiedziałam co myślę łózeczko bedzie , przewijak będzie i wszystko będzie prane ( bo ona twierdzi że to co nowe nie trzeba praćjeszcze tylko do świąt , potem jej podziękuję za pomoc
|
|
|
#1037 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Także Kochana, nie martw się na zapas, nie ma reguły i trzymaj się cieplutko
|
|
#1038 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry mamusie
Ja bym jeszcze spała tylko kurier mnie obudził telefonem , przyjechała nasza płyta grzewcza do kuchni filka2 - masakra z tymi meblami, ja bym się wściekła może wynegocjujcie jakiś dodatkowy bonus za takie niedogodności? Jak sklep jest porządny i dba o dobre imię to powinien sam cos takiego zaproponować...![]() pysia - kciukaski za wizytę ![]() ![]() Ja pracuję w branży reklamowej, zajmuję się planowaniem kampanii reklamowych i ich realizacją, czyli niektóre reklamy które widzicie to moja sprawka.... nie bijcie.... ![]() madzikUK to chyba zrozumiałe że teraz tęsknisz za Polską, to przełomowy moment w życiu i każdy chciałby w tym czasie być z najbliższymi A co do Sylwestra to my nigdzie nie pójdziemy, bo jak okazało się że mam leżeć plackiem to nigdzie się nie ruszam, a TŻ będzie pracował, jakąś wyższą kasę za to dostanie. W ogóle się tym nie przejmuje bo dla mnie Sylwester to impreza jak każda inna.. gooha3 współczuję wspólnego mieszkania z teściami, ja bym z moimi jeden dzień nie wytrzymała co prawda własnie przeprowadzamy się do moich rodziców ale oni są spoko, TŻ też się z nimi elegancko dogaduje ![]() Ja z natury jestem nerwowa i pyskata więc awantury pewnie byłyby codziennie ![]() Niestety wiadomo że kłótnie tylko pogarszaja sprawe i trzeba zacisnąć zęby i jakoś przetrwać do wybudowani awłasnego domu... Tylko co będzie jak się dzidzia urodzi?
|
#1039 |
|
Zadomowienie
|
no to się wygadałam
choinkę zamierzam przystroić w środę ( albo już w poniedziałek )
|
|
|
#1040 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ze niby dlaczego ??
|
|
#1041 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tym spaniu w wózku to masz rację - z jakiej paki ma sać w wózku?
|
|
|
#1042 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1043 |
|
Zakorzenienie
|
Patka mnie boli i tak lekko swędzi,chyba od tego napięcia, ale żadne choróbsko to chyba nie jest...bo to tylko ten kawałek.i ja mam takie odczucie jakby ten kawałek skóry był sparaliżowany, taki bez czucia, cos takiego. ale odetchnęłam,że Wy też to macie.
ja do biedronki się nie wybieram i w ogóle do końc ciąży po takich sklepach nie będę chodzicć. jutro jedziemy do kielc do SR (mam nadzieję,że wytzrymam te 3h)i mamy zamiar iść do 2 dzidziusiowych sklepów.mam nadzieję,że dam radę...jakoś musimy to rozplanować, abym mogła poodpoczywać.no i jeszcze do moich rodziców wstąpimy. Ula ja łatwo się wkurzam więc często ten humor jest taki sobie, ale jeszcze nie jest najgorzej.co do tesciowej to Ci współczuje, okropne jest takie wtrącanie.krew by mnie zalała. Youyou to nie dziwne,że dostałaś taką fajną kaskę, jak pracujesz w tej branży.
|
|
|
|
#1044 |
|
Rozeznanie
|
Ula a tesciowej po co lozko?? przeciez moze spac w fotelu
|
#1045 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie pozwól na to .A niby dlaczego Twoja pralka nie może prać tego co jej??Masz franię czy co?Zabiera ci całą przyjemność.Prasowaniem mogłaby się w połowie zająć,bo może twoje żelazko nie potrafi wyprasować odpowiednio Jak dasz sobie wejść na głowę teraz,to potem się nie opędzisz.Ja pozwoliłam swojej na kilka manewrów i się skończyło.Synową to na zdjęciu może sobie oglądać,a to dopiero początek
|
|
#1046 |
|
Zakorzenienie
|
ale ten czas leci, już 11 prawie.idę się wykąpać,paznokcie umalować itd nie piszcie za dużo,abym to była w stanie ogarnąć.buziaki.
|
|
|
|
#1047 | |
|
Zadomowienie
|
co do pralki to twierdzi że jak piorę robocze ciuchy męża to małych już nie mogę , bo się zniszczą tłumaczyłam jej wiele razy że te mężowe to piorę raz na dwa tygodnie a pozniej nie włańczam zaraz białych , tylko jedno pranie na sucho ( na pusto), żeby wyczyścić bęben a dopiero pózniej jaśniejsze ciuchy piorę . narazie nie stać n as na drugą pralkę i sądzę że nie jest potrzeba. mówię jej że tutaj u mnie je wypierzemy a ona mówi że woli u siebie , bierze ubrania i wychodzi przez ostatnie dwa dni przesadza i to ostro poczekam do 36tc a pozniej niech się wypcha ze swoją pomocą---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- Cytat:
chętnie bym się z nią rozprawiła ,ale widzisz... ja muszę leżeć i jestem zmuszona przyjmować jej pomoc kończę bo właśnie przyszła
|
|
|
|
#1048 |
|
Wtajemniczenie
|
Akurat nie oglądałam,ale co do szczepień. Ja zaszczepiłam synka szczepionką z HIB jest to opcja płatna.szczerze pisząc to nie orientowałam się na samym początku o co chodzi.Lekarka polecała to zaszczepiłam.Ale czy ta opcja jest lepsza od zwykłej podstawowej bezpłatnej tego nie wiem.Ja płaciłam za każde szczepienie ok 120-150zł. Ale też polecano mi szczepionki na rotawirusa i peumokoki.Tutaj też pod wpływem mediów że tak to określę miałam zamiar wydać kasę na to cudo. Ale jednak zrezygnowałam,bo usłyszałam od bardzo dobrego pediatry,że nie ma jeszcze żadnego pokolenia "wyhodowanego" na tych szczepionkach i lepiej nie szczepic.Poza tym są odpowiednie kategorie w których zaleca się takie szczepienia i grupy wiekowe.Także czasami to nawet jest zbędny wydatek,bo i tak nic nam nie da. Dlatego jeżeli zastanawiacie się nad szczepieniem na pneumokoki lub rotawirusa to się dowiedzcie jak najwięcej na ten temat i o dobrych specjalistów,a nie od kogoś kto ma umowę z firmami farmaceutycznymi ![]() Ja w każdym razie nie mam zamiaru szczepić żadnego z moich dzieci na te nowe szczepionki
|
#1049 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie!
![]() Wczoraj tez mialam zabiegany dzien, uffff. Najpierw na kurs, nie wracalam juz do domu tylko od razu pojechalam do szpitala na SR. Wczesniej jeszcze porozgladalam sie za kombinezonikiem dla malego, bo niestety w Polsce nie kupilismy Tyle zakupow zrobilismy, ze Nawet nie chce sumowac ile kasy na to poszlo, bo chyba bym Ale kupilismy tez zapasy np. konserw rybnych, bo w Polsce duuuuzo tansze, taka samo bydynie i kisielki A to sie szybko nie psuje. W Austrii kisielkow to w ogole nie ma Kosmetyki tez w Polsce sa o wiele tansze, wiec tez cos dla siebie kupilismy, oprocz tych dzidziusiowych. W zaasadzie musze jeszcze dokupic dla sibie klapki takie pod prysznic, biustonosze do karmienia i z tego co pamietam to tyle. A dla Szymona gruba czapa i kombinezon i tez chyba tylko tyle Musze jeszcze zerknac na liste ![]() pysiu kciuki za wizyte ![]() Ja do mojej tesciowej tez nie moglam sie przemoc, zeby zaczac mowic mamo. Kiedys spotkalismy sie na chwile na dworcu, bo przywiozla nam kilka rzeczy z Polski i jak ja odprowadzalismy do drugiego pociagu, to zapytala sie kiedy w koncu powiem do niej mamo, no chyba ze nie chce to po imieniu. Jak ostatnio u nas byla to jakos sie przelamalam, ale tez mi na razie jakos tak ciezko przechodzi...
|
#1050 |
|
Rozeznanie
|
Ula, jesli ona pierze ciuchy dzidzki w tej samej pralce, co swoje gacie to i ty mozesz prac w swojej, w ktorej pierzesz ciuchy meza,
ehhh, te tesciowe. nie zazdroszcze
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:44.

Otoz chodzi mi o to czy mowicie do swoich tesciowych "Mamo"?? lub jakos inaczej
moim zdaniem należy jeść po prostu lekkostrawne rzeczy ( nie tylko marchewka i gotowany kurczak), wykluczyć wszelkie niezdrowe, wzdymające, z konserwantami itd. Nam na SR mówili żeby jeść zgodnie z piramidą zdrowego żywienia, podobnie jak w ciązy i na bieżąco sprawdzać jak dziecko reaguje

No i jakoś dzidzia ułożyła się tak, że więzadło z lewej strony tak się naciągnęło, że bolało okropnie. Brrr Śniło mi się, że moja córcia miała błonę między paluszkami jak żabka

ja najczęściej podkładałam poduchę pod pupę
).
. Kawkę najczęściej piłam jak już nakarmiłam małego, a i słodycze na pewno jadłam (trzeba uważać na czekoladę). Co do nabiału to unikać dużych ilości samego mleka, a przetwory (np. jogurty) jak najbardziej. Mały nie miał kolek

.A niby dlaczego Twoja pralka nie może prać tego co jej??Masz franię czy co?
Nawet nie chce sumowac ile kasy na to poszlo, bo chyba bym
Ale kupilismy tez zapasy np. konserw rybnych, bo w Polsce duuuuzo tansze, taka samo bydynie i kisielki