|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1831 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. II :-)
AnnLee , pewnie masz rację z tym że się nie powinnam martwić, ale jednak jest ten szok
Tym bardziej, że nigdy nic z cycków mi nie leciało... Wiedziałam, że w pewnym momencie to nastąpi, ale nie byłam przygotowana że tak wcześnie... Ale skoro mówisz, że niektórym przyszłym mamom leci mleczko od początku ciąży to znaczy, że nie mam się czym martwić
|
#1832 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ludy mają pomysły. ![]() To białe pieczywo, bez grama żyta czy innych śmieci, zawsze działa jak zapychacz. Cytat:
Przecież jak coś Ci się podoba, to bez znaczenia czy krwawe czy o misiach, dziecko odbiera pozytywne wrażenia. Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#1833 | |||
|
Raczkowanie
|
[quote]
Cytat:
-ciekawe.Cytat:
![]() Cytat:
Ja wczoraj pogadałam trochę z kumpelami o ich porodach, no i dalej nie wiadomo co mysleć. Jedna poród miała tak straszny, że kolejnym mówi stanowcze NIE, z koleji druga urodziła w 25 minut . W sumie to chciałam dowiedzieć się czegos więcej o porodzie w wodzie, bo myslę o takim. Rodziła może, któras z Was tak albo znacie jakies opinie na ten temat?
|
|
#1834 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1835 |
|
Konto usunięte
|
Hejo
CAŁY dzień na uczelni, w sali cholernie gorącej, dusznej, co przerwę otwierałam okno tylko po to, by po minucie ktoś je zamknął W efekcie mam ból głowy paskudny.Dziewczyny, tak się zastanawiam - czy w Polsce faktycznie jest taka super opieka ciążowa? Przecież my tu wszystkie chodzimy prywatnie, a opieka państwowa jest tak samo do niczego, jak w Anglii. USG, jeśli jest, to z łaski, ewentualnie badanie wewnętrzne, a wszelkie badania - pomarzyć można. Velluto, ja używałam tego foliacti kremu na rozstępy, skończył mi się, teraz mam oliwkę, ale znów wrócę do niego - oliwka dla mnie nieco za tłusta. Krem ok. Wczoraj wystraszyłam się potwornie, dopiero po chwili zdałam sobie sprawę z własnego panikowania Otóż goliłam sobie włoski maszynką do głowy, bez nakładki, ona goli tak tyci tyci, króciutkie włoski zostają, ale niestety zdarza mi się nią zaciąć. Ogoliłam się, poszłam siku, po czym widzę krew na papierze Szok, trzesące się ręce i po chwili dopiero opamiętanie - oczywiście znów się zacięłam, maleńka ranka, kropelka krwi poleciała. Ale co przeżyłam, to moje. A dzisiaj na wykładach sobie dziergałam na drutach, i w pewnym momencie taka pani dr się pyta: cóż tak pani dzierga. Mnie się głupio zrobiło, ale dziergam zawsze, mam OGROMNIE podzielną uwagę. No to jej mówię: pani dr, ale ja słucham uważnie, zresztą przecież nawet w dyskusji biorę udział... a dziergam mitenki. A ona: no bo ja też dziergam i jak na panią patrzę, to pani zazdroszczę
|
|
|
|
#1836 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to teraz się nie przemęczaj kochana i wszystko będzie dobrze. Cytat:
---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15819775] Dziewczyny, tak się zastanawiam - czy w Polsce faktycznie jest taka super opieka ciążowa? Przecież my tu wszystkie chodzimy prywatnie, a opieka państwowa jest tak samo do niczego, jak w Anglii. USG, jeśli jest, to z łaski, ewentualnie badanie wewnętrzne, a wszelkie badania - pomarzyć można. [/QUOTE] Wg mnie opieka w ciąży jest dobra. To lekarze robią problem, nie ogólnie służba zdrowia. Ja np. mam bez problemu cytologię raz na rok, choć niby NFZ refunduje co trzy lata. Ale to od gina zależy czy znajdzie wskazanie. I znajduje, i robi. Jak jest dobry gin to w ciąży dba tak samo o pacjentkę prywatną i o tę z funduszu. Może zrobić USG jak uzna za stosowne, może wysłać na USG do szpitala (tak jest u mnie np.) i wcale nie 3 razy, tylko musi dać wskazanie. Są niektóre darmowe badania, możemy w 8 tyg. ciąży stawić się na izbie przyjęć z plamieniem i przyjmą nas w mig. W Finlandii, Holandii czy UK położna poinformowana przez tel. każe brać paracetamol i się położyć... U nas leki, nogi do góry, badania, duphaston, co tylko się da... My mamy ciążę od 4go tygodnia. Oni od 4go miesiąca. I to też tylko ta jest ważna, która przebiega dobrze, bo jak nie, to tak ma być, będzie następne... |
||
|
|
|
#1837 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie w pierwszej ciąży leciała pod koniec 4 miesiąca wiec niczym się nie przejmuj. Tym razem będzie później, bo jeszcze nic nie leci
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15819775] Wczoraj wystraszyłam się potwornie, dopiero po chwili zdałam sobie sprawę z własnego panikowania Otóż goliłam sobie włoski maszynką do głowy, bez nakładki, ona goli tak tyci tyci, króciutkie włoski zostają, ale niestety zdarza mi się nią zaciąć. Ogoliłam się, poszłam siku, po czym widzę krew na papierze Szok, trzesące się ręce i po chwili dopiero opamiętanie - oczywiście znów się zacięłam, maleńka ranka, kropelka krwi poleciała. Ale co przeżyłam, to moje. A dzisiaj na wykładach sobie dziergałam na drutach, i w pewnym momencie taka pani dr się pyta: cóż tak pani dzierga. Mnie się głupio zrobiło, ale dziergam zawsze, mam OGROMNIE podzielną uwagę. No to jej mówię: pani dr, ale ja słucham uważnie, zresztą przecież nawet w dyskusji biorę udział... a dziergam mitenki. A ona: no bo ja też dziergam i jak na panią patrzę, to pani zazdroszczę [/QUOTE]Wierzę, że miałaś stracha. Wykłady - dobre . Możecie się wymieniać schematami ![]() Ja opiekę gina na NFZ mam dobrą ( tak ogólnie ). Badanie piersi, cytologia raz w roku i miałam taki okres, że chodziłam co miesiąc na wizytę, jak gin wykrył u mnie torbiel na jajniku. Skierował mnie na laparoskopię i teraz wszystko jest dobrze. Powiem Wam, że do tego gina chodzę od 4 lat ( wcześnie się często zmieniali w przychodni ) i jak poszłam pierwszy raz i go zobaczyłam, to chciałam wyjść z gabinetu - normalnie taki przystojniak Buraka zaliczyłam, ale to on wykrył mi tą torbiel. Jestem z niego zadowolona i ma dosyć dobre opinie na znanylekarz.pl Jutro kończę 18 tydzień
|
#1838 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1839 | ||||
|
Konto usunięte
|
a ja dziś zaczęłam 17 tydzień.
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Także wszystko zależy od lekarza. Upiekłam dziś 10blach pierników- około 300 sztuk, Maksiu mi asystował. Jutro będziemy lukrować, zdobić.Poza tym wygrałam kolejne dwie aukcje- ale tym razem dla Maksia bluzy- na aukcjach WOŚP. Sama muszę czegoś fajnego poszukać, żeby na tych aukcjach wystawić, w zeszłym roku książki poszły. |
||||
|
|
|
#1840 | ||
|
Zadomowienie
|
Śliczny, gratuluję
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1841 |
|
Zakorzenienie
|
Czytała lub będzie któraś czytała i ewentualnie wprowadzała metody z książki Język niemowląt?
Bratowa Tz mówiła, że czytała ale nie dopytałam się czy metody stosowała i z jakim skutkiem
|
#1842 |
|
Konto usunięte
|
Mam tę książkę, w pracy od mikołajki dostałam
I wiesz, super napisana, natomiast wg mnie też rewolucji nie wprowadza - CZYSTY, ZDROWY ROZSĄDEK i konsekwencja królują Bez książki również starałabym się tak z dzieciorkiem postępować. Dziewczyny, ok, tu przyznaję wam rację z tą ginekologiczną opieką - ale nie tak dawno same przecież pisałyście, że ciąża wyłącznie u nfz gina to porażka No pewnie, że na mur beton zależy tu mnóstwo od lekarza, ale ilu w Polsce na nfz jest lekarzy ludzkich? Ja tam im umiejętności i wiedzy nie odbieram, ale człowieczeństwa w nich często gęsto nie ma. Tak czy siak, i tak wolę w Polsce ciążować ![]() Dzisiaj na wykłady nie jadę, Mężulek pojechał z bratem, ojcem i bratową połazić po górach, na Wielką Raczę wejdą, a ja się byczę Śniadanie, kawusia, a potem sobie ułożę sprawdzianik matematyczny i angielski, poczytam, skończę mitenki dziergać. Popaduje (jest takie słowo w ogóle? ) śnieg, czas zadbać o to, by ręce nie marzły
|
|
|
|
#1843 |
|
Zakorzenienie
|
Lindsey-Szajajaba ma sporo racji>Warto ją przeczytać,ale też nie 3mać się jej kurczowo,bo można w depresję wpaść
chyba,że trafisz na typowego aniolka i uda Ci się zrobić z dzieckiem wsyztsko to co tam jest napisane ale szansa jedna na milion ![]() mnie dużo rzeczy naświetliła,ale pewnych rzeczy z moją córką po prostu się nie dało zrobić ,co wpędzało mnie w nerwicę... zupełnie niepotrzebnie chyba bardziej uspakajającą książką jest "pierwszy rok z życia dziecka" miałam gdzieś w wersji elektronicznej,mogę poszukać jakby któraś była chętna edit-przepraszam,chyba mało przytomna byłam z rana-miałam gdzieś e-booka "język niemowląt" a nie "pierwszy rok.." przepraszam za wprowadzenie w błąd
Edytowane przez annLee Czas edycji: 2009-12-13 o 17:25 |
|
|
|
#1844 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15827136]
Dziewczyny, ok, tu przyznaję wam rację z tą ginekologiczną opieką - ale nie tak dawno same przecież pisałyście, że ciąża wyłącznie u nfz gina to porażka No pewnie, że na mur beton zależy tu mnóstwo od lekarza, ale ilu w Polsce na nfz jest lekarzy ludzkich? Ja tam im umiejętności i wiedzy nie odbieram, ale człowieczeństwa w nich często gęsto nie ma. [/QUOTE] U mnie porażka, bo mój nfzgin jest nauczony, że jego pacjentki w ciąży przychodzą do niego prywatnie. Nie wysyła na usg do szpitala, tylko zaprasza do siebie do domu. Chodziłam do niego przez 20 lat i sprawdzał się doskonale. Co rok cytologia, co rok usg piersi. Wszystko jak trzeba. Ale w ciąży się nie sprawdził, co było do przewidzenia - uprzedzono mnie wcześniej, że ciążę dobrze obsługuje prywatnie. A jak jeszcze zobaczył, że ciążę potwierdziłam u innego to od razu był nadąsany i walnął focha. Więcej do niego nie poszłam. ---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- Mnie dziś rano uraczył śnieg i ból głowy... Wczoraj oparłam się tabletce, ale dziś już nie dało rady. Zwlekłam się po 10ej, zjadłam śniadanko, pożarłam tabsa, umyłam łeb, a teraz idę polować na allegro, bo mi się krem do stylizacji futra skończył i dramat będzie jak nie kupię na czas nowego. ![]() Miłej niedzieli.
|
|
|
|
#1845 |
|
Konto usunięte
|
Kropka, którego futra?
|
|
|
|
#1846 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15830553]Kropka, którego futra?
[/QUOTE]Mojego. Tego głowowego.
|
|
|
|
#1847 |
|
Zakorzenienie
|
tu we Wrocku wczoraj trochę posypało, ale nic nie zostało.
jak sytuacja w tej chwili u nas Kropko? jutro planuję pieczenie pierników, żeby sobie zająć czas, gdy elektryk będzie w domu działał. potem fryzjer, bo mi się już kłaki nie ukłądają ładnie, a wieczorem odwiedziny u starej kumpeli (jeszcze muszę jej jakiś prezent na nowe mieszkanko kupić...) pierniki zabiorę ze sobą na świąteczny wyjazd. resztę robi teściowa i jej siostra. ale głupio mi tak z pustymi rękami się zjawiać... |
|
|
|
#1848 |
|
Konto usunięte
|
Ja też z ciastem zawsze idę na święta
Zagłębie poprószone na biało. Co chwila sypnie, przestaje, znów sypnie. |
|
|
|
#1849 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie a mnie dzis znow obodzil bol glowy , poradzcie mi co biezecie na niego bo nie mam pomyslow a teraz w ciazy to mnie tak jakos czesciej boli .
U mnie tez dzis bialo i mrozno zwlaszcza mrozno a ja sie ruszac nie moge , moj mezu ma tak raz na jakis czas , ze jak mowie ze mi sie juz pomysly na obiady skonczyly to mnie do knajpki zaprasza no i se pojadlam na szcze scie to tak 2 razy do roku bo bylismy w hinskiej a kaczce po pekinsku nie przepuszcze no i teraz czuje ze jest mnie duzo Wczoraj tez mialam bola i wieczorem napieklam sobie mufinek czekoladowych z wisniami pycha Chyba tez sie w koncu wezme za moje wlosy bo je juz od tygodnia farbuje i sie zebrac nie moge a juz odrosty strasza , zreszta ostatni katar mi szyki pomieszal i tak mi zeszlo .
God is a DJ Edytowane przez Silpe Czas edycji: 2009-12-13 o 15:34 |
|
|
|
#1850 |
|
Zakorzenienie
|
poproszę przepis na muffiny
takich jeszcze nie robiłam.
|
|
|
|
#1851 |
|
Zakorzenienie
|
A ja muffinki czekoladowo-wiśniowe piekłam w piątek i nawet mi do dziś kilka zostało
|
|
|
|
#1852 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;15823550]a ja dziś zaczęłam 17 tydzień.
a ja dziś na obiad upichciłam zapiekankę meksykańską- pychota. Upiekłam dziś 10blach pierników- około 300 sztuk, Maksiu mi asystował. Jutro będziemy lukrować, zdobić.. [/QUOTE] Gratuluję 17 tygodnia ![]() Poproszę przepis na tę zapiekankę No to mnie pobiłaś na ilość pierników. Kurcze, moich prawie już nie ma ![]() Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15832147]Ja też z ciastem zawsze idę na święta [/QUOTE] Ja też zawsze coś biorę. Dzisiaj byli teściowie i ustalałyśmy z mamą menu. Ja robię Wigilię, ona 1.dzień świąt. No i powiedziałam, że w tym roku nie pikę ciasta bo ostatnio nic mnie nie wychodzi Kupujemy na spółkę u Sowy. To taki bardzo dobry piekarz w moim mieście.W ogóle, to od rana mam magiel w domu. Najpierw zadzwonił wujek po 10.00 rano, że będzie za pół godziny, a my jeszcze w łóżkach leżeliśmy. No to był zryw Wkurzyłam się trochę, że nie dał znać wcześniej, ale na szczęście nie siedział długo. Potem przyjechali teściowie, ale już zapowiedzeni wczoraj. Po tym wszystkim położyłam się i puszczałam kruszynie kołysanki. Najpierw brykał, potem chyba zasnął ![]() W nocy obudziłam się znowu około 5.00 i miałam gulajkę w brzuchu i już mam taki odruch, że zaraz ją głaszczę. Mąż mówi, że może właśnie o tej porze urodzę, a ja, że maleństwo będzie się budzić
|
|
#1854 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mam też "język dwulatka"- i myślę o tym tytule tak samo.Ja miałam takie szczęście, że Maksiu był typowym aniołkiem. Cytat:
Cytat:
Te 300 pierników to była pierwsza seria, będzie jeszcze raz tyle- bo to dla sporej ilości ludzi jest- dla mojej rodziny, dla teściów, dla moich rodziców, i jeszcze siostrze do londynu posyłam. Dekorować pierniki mieliśmy dzisiaj, ale od południa brzuch mi dokucza, boli mocno, napięty jest... i nie wiem co to- dla mnie brzuch to brzuch, nie rozróżniam czy żołądek, czy wątroba, czy jajniki, czy nie wiem co tam jeszcze... ale boli mnie tak na dole, raczej bardzo nisko, i brzuch dziś taki stawrdnięty- więc dekorowanie pierników przełożone na kiedy indziej, bo dziś cały dzień po obiedzie przeleżałam. A jak tak leżałam i myślałam, to wymyśliłam, że to może być pęcherz, bo latam do wc co chwilę, i nie ciśnie mnie jak na sikanie, tylko tak boli, jakbym miała pełny pęcherz od kilku godzin. Jutro zawiozę siki do laboratorium.
|
|||
|
|
|
#1855 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#1856 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#1857 |
|
Zakorzenienie
|
A na jakie pierogi chcesz przepis, kochanie?
Ja robię ruskie i kapuściano-grzybowe. ![]() Ps. Fankom naleśników i mięcha polecam moje naleśniory w typie gyros - na smacznym wizażu przepis. Wczoraj mi się przypomniało jak robiłam obiadek i obfociłam je. ![]() ---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ---------- Trzeci dzień z rzędu boli mnie głowa...
Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-12-14 o 08:26 |
|
|
|
#1858 |
|
Zadomowienie
|
A prosze bardzo
![]() Mufinki czekoladowo-wisniowe 125g margaryny 100g cukru 2 jaja 200g maki 2 lyzki kakao 1 lyzeczka plaska proszku do pieczenia 5 lyzek mleka 1 sloik kompotu z wisniami (bez pestek) Make zmieszac z proszkiem i kakao, dodac roztopiana margaryne cukier, jaja, delikatnie zmiksowac i dodac mleko . na koniec dodac odcedzone wisnie i wymieszac lyzka . Smacznego Jak piec chyba nie musze pisac ja mam blache na 12 mufinek oczywiscie wczesniej wykladam je foremkami i ciasta starcza mi dokladnie na te 12 foremek , pakuje je do pelna , ladnie pozniej wyrastaja i pieke ok, 30 min,Odkad zadomowilam sie juz u siebie w nowym domu i sama urzadzam swieta robie i pieke wszystko sama (uwielbiam to) z malym wyjatkiem pierogi !! lubie je robic i robie ale nie na wigilie , zawsze podrzuca mi mama nie wiem jak ona to robi ale jej wigilijne pierogi to mistrzostwo swiata i nawet nie staram sie ich skopiowac ha ha w tym roku tez obiecala , ze zrobi i dla nas zreszta jade tak pozno do domu , ze nie wiem czy chcialo by mi sie jeszcze pierogi kleic , za duzo juz mam na glowie ![]()
|
#1859 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na szczęście TŻ w necie poczytał co i jak no i w sumie się cieszę, że się coś dzieje To znaczy, że ciągle jestem w ciąży |
|
|
|
|
#1860 |
|
Zakorzenienie
|
Silpe - dzięki za przepis
![]() jak tylko elektryk wyjdzie, znikam na zakupy i do fryzjera. chyba zrobię radykalne cięcie. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:39.

Tym bardziej, że nigdy nic z cycków mi nie leciało... Wiedziałam, że w pewnym momencie to nastąpi, ale nie byłam przygotowana że tak wcześnie... Ale skoro mówisz, że niektórym przyszłym mamom leci mleczko od początku ciąży to znaczy, że nie mam się czym martwić

nie jestem fanka horrorow i krwawej sieczki ale thilery zawsze ogladalam namietnie i zawsze byl o to klopot a teraz tak maze o obejzeniu Pily 6
a moj nie bo mu syn na psychopate wyrosnie !!!
-ciekawe.
W efekcie mam ból głowy paskudny.

więc dekorowanie pierników przełożone na kiedy indziej, bo dziś cały dzień po obiedzie przeleżałam.