|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
| Pokaż wyniki sondy: jestem: | |||
| niewierzący/niewierząca |
|
345 | 44,57% |
| wierzący/wierząca |
|
255 | 32,95% |
| wierzący niepraktykujący/ wierząca niepraktykująca |
|
174 | 22,48% |
| Głosujący: 774. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1411 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ateizm..
Cytat:
|
|
|
|
#1412 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1413 |
|
Zakorzenienie
|
TmargotT - aha, czaję
![]() Dlaczego kościół katolicki w Polsce zwolniony jest z podatków? :- ) Dla mnie to to samo jakby otrzymywali od państwa dotację.
|
|
|
#1414 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() TmargoT - thx
|
|
|
#1415 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#1416 |
|
Zakorzenienie
|
Wywołuję, bo nie lubię Wyraka
Może pod koniec tygodnia uda mi się przejść przez wątek coby móc się wypowiedzieć w dyskusji. Ale jestem ZA opodatkowaniem wszelakich instytucji wyznaniowych.
|
|
|
#1417 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Wierzę w różne rzeczy, jak chyba każdy.
I nie rozumiem trochę - nie wnikasz bo? A gdybym nie wierzyła to byś wnikał? czy w ogóle nie masz zamiaru wnikać? jeśli tak, to po co się w ogóle udzielasz na tym wątku? ![]() Twierdzisz ciągle, że teoria ewolucji jest nieudowodniona = jest nieprawdziwa. Przynajmniej ja tak rozumiem Twoje wypowiedzi. Jeśli jest inaczej to mnie popraw. Cytat:
bo chyba Ci się coś pomisiowało ![]() Cytat:
Dla mnie napisanie o czymś "rzekome" = powątpiewanie w to coś. Może źle rozumiem? I ok, piszesz łaskawie "mogą się zdarzyć" - no fajnie, tylko one się ZDARZAJĄ właśnie i to dość często. Ja tą Twoją wypowiedź rozumiem tak, że Ty tak na prawdę nie wierzysz w to zjawisko, przyjmujesz, że może coś tam coś tam sporadycznie, ale w zasadzie to pewnie głupia moda i tyle. Więc przyjmij do wiadomości, że o ile taka moda w ogóle istnieje to większość z nas z tego wątku nic o niej nie wie. I każda mogłaby Ci pewnie opowiedzieć masę niemiłych sytuacji związanych z dyskryminacją przez deklarację ateizmu. Cytat:
Bo to tak, jakbyś upierał się, że nie istnieją złote smoki, bo nikt tego nie udowodnił, ale za to na pewno istnieją czerwone, bo Ty w nie wierzysz ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
no myślałam, że każdemu naukowcowi nauka pasuje do światopoglądu. No to by się niektórzy zdziwili ilu mają bożków ![]() Cytat:
|
|||||||
|
|
|
|
#1418 |
|
Wtajemniczenie
|
Cóż, życzę wszystkim niewierzącym, a szczególnie wyszydzającym KK, aby w momencie smierci spełniło się ich proroctwo - aby Bóg rzeczywiscie nie istniał, bo z tego co wiem, grzech niewybaczalny zarówno za życia jak i po śmierci też istnieje.
Wyrak, myślałam, ze masz ciekawsze zajęcia niż ustawiczne rzucanie grochem o ścianę i patrzenie, jak ślicznie się odbija
|
|
|
|
|
#1419 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() MarudexuS, specjalnie dla Ciebie, jeszcze raz: Cytat:
Cytat:
? To jest wlasnie to dopatrywanie sie w moich postach niewiadomo czego niewiadomo skad ![]() Cytat:
Ty uzylas tysiac umownie, przenosnie W Biblii jest uzyte 7dni umownie, przenosnie. Nie mi sie pomisiowalo, tylko nie zakumalas ocb ![]() Cytat:
Cytat:
A Ty przyjmij do wiadomosci, ze uwazam cos innego. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Naprawde juz ciach bajera.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2009-12-15 o 21:52 |
|||||||||
|
|
|
|
#1420 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wybacz Wyraku, czepialstwo Twoje granic nie zna, przypominasz mi słynnego serialowego D. House'a
|
|
|
|
#1421 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#1422 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Modlitwa Polaka z dnia Świra :P Cytat:
|
|
|
|
#1423 |
|
Wtajemniczenie
|
O, popatrz, nikomu wiecznego potępienia nie życzę, tylko spełnienia marzeń, ze nic nikomu się nie stanie.
|
|
|
|
|
#1424 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeciez ona zyczy, zeby nie bylo tegoz potepienia
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#1425 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
To tak dla przypomnienia:
Cytat:
Cytat:
Uściślijmy może jedną rzecz - jeśli ktoś w coś wierzy, bo ma jakieś ku temu przesłanki, tak jak niektórzy np w teorię ewolucji, to już wg Ciebie wiara porównywalna do religii? Trochę to ograniczone myślenie ... albo znów Cię źle zrozumiałam. Ja w niektóre rzeczy wierzę nie w jakiś fanatyczny sposób, po prostu przyjmuję jakąś teorię za prawdopodobną, i jeśli nie mam na horyzoncie lepszej to się jej trzymam. Jak się znajdzie lepsze wytłumaczenie to się "przerzucę" i tyle. Jak mi ktoś udowodni, że Bóg istnieje, czy choćby da mi na tyle przekonujące teorie, żeby mnie przekonać to również w to może uwierzę. Ot wszystko. Cytat:
Cytat:
bo sobie pomieszałeś określenie tysiąc postów z żartem o powstaniu świata w 7 dni chyba ...Cytat:
Ok, Twoje prawo. Nic na siłę. Cytat:
Cytat:
ktoś Cię tu pod pistoletem trzyma? ;-)Cytat:
---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- No popatrz ... a ja byłam przekonana, że tu całkiem przyzwoita i kulturalna dyskusja trwa ... |
||||||||
|
|
|
|
#1426 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1427 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1428 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiscie, ze jej nie neguje, neguje/sceptycznie/z dystansem podchodze do teorii powstania zycia tak o sobie z ogranicznej zupy. Bez obrazy, ale przytaczajac moje zdanie o innej teorii jako rzekomy dowod, ze neguje ewolucje sie osmieszasz. Nie, nie przecze sobie, tylko Ty najwyrazniej nie zrozumialas tamtej wypowiedzi. Na reszte nie bede odpisywal, ale tego babola MarudexuS musialem skomentowac, zeby bylo jasno i przejrzyscie. Cytat:
Mam prosbe tylko - nie mam ochoty juz pisac sprostowan, prosze o uwazne czytanie, na cos odpisujesz, dzieki z gory
||
|
|
|
|
#1429 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą napisałaś to tak, że zabrzmiało jakby nieistnienie Boga było mało prawdopodobne,ocierające się prawie o niemożliwość, czyli, że ateiści musieliby mieć naprawdę sporo szczęścia, żeby do tego piekła nie trafić. Chyba, że z całego serca, szczerze im tego życzysz, w co wątpię, bo nie spotkałam się jeszcze ze szczerymi, dobrymi intencjami ze strony katolików, którzy życzyliby szczęścia ateistom? Dlaczego? Dlatego, że szczęście ateistów oznaczałoby (tu: Bóg nie istnieje), że ludzie wierzący nie mieli racji. Życząc szczęścia ateistom życzysz sobie pecha :- ) (o ile jesteś, oczywiście, katoliczką.) Co za tym stoi? Albo jesteś masochistką, albo niefortunnie zdarzyło Ci się coś napisać bez przemyślenia, bo brak w tym logiki. Spory między ateistami a osobami wierzącymi były, są i będą głównym czynnikiem waśni i sporów w społeczeństwie. Przewaliłam kilkadziesiąt dyskusji między katolikami a ateistami, obejrzałam ze cztery dokumenty o (nie)istnieniu Boga i nigdy przenigdy nie byłam świadkiem, żeby się wierzący z ateistą jakoś dogadał. Co do KK - wiara czy niewiara powinna zostać sprawą osobistą każdej jednostki. instytucje wyznaniowe powinny utrzymywać się z dotacji tych jednostek i na tym sprawa powinna się zakończyć. KK miesza się w politykę, pozostawia swój ślad gdzie popadnie (chociażby te krzyże wiszące nawet w urzędach. jak je widzę to od razu przychodzi mi myśl:"Pamiętaj, Jezus cierpiał za nasze/Twoje winy!" - o , dzięki, że mi przypomniałeś) pozostaje bezkarny i w dodatku nie płaci podatków. Nie podoba mi się religia katolicka, bo brak w niej miejsca na radość. Jest smutna, opowiada o cierpieniu, i właściwie będąc cierpiętnikiem możemy dostąpić tzw. zbawienia najszybciej. Nic tylko siedzieć, cierpieć i żałować za wszystko co się zrobiło za życia. Katolicy urwanie ręki tłumaczą sobie tym, że Bóg tak chciał. A ja nie mieszam w to Boga, tylko mówię "to przykre, okropne, paskudny zbieg okoliczności." Ja wolę Żyć, niż żałować. Mam swoją moralność i to podpowiada mi jak działać, zgodnie z własnym kodeksem :- )
|
|
|
|
#1430 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dofinansowywana jest dzialanosc nieliturgiczna - ochrona zabytkow, placowki edukacyjne, dzialanosc charytatywna. Natomiast Kosciol Katolicki i inne zwiazki wyznaniowe w Polsce same sie utrzymuja z datkow wiernych i prowadzonej dzialanosci gospodarczej. Do tego Fundusz Koscielny zapewnia swiadczenia socjalne dla kleru. Bzdura. KK nie moze sie mieszac w polityke, bo to zdanie sugeruje, jakby nie mial sie na tematy polityczne wypowiadac, a KK i kazdy inny kosciol czy osoba duchowna ma takie same prawa w tym wzgledzie jak kazdy inny obywatel RP i istniejace w RP ogranizacje. Cytat:
Cytat:
Tak samo, bzdura jest twierdzenie, ze wg KK takie wydarzenia mozna, czy powinno sie tlumaczyc boska interwencja. Sorry, ale Twoje postrzeganie religii i wiary mija sie z prawda.
|||
|
|
|
|
#1431 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1432 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ewolucja to pojecie nieco szersze, nie odnoszace sie wylacznie do teorii Darwina. Nie mowiac o tym, ze wytkniecie luk, to nie jest odrzucenie, tylko wytkniecie luk.
|
|
|
|
|
#1433 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisane przez aaricia8 Pokaż wiadomość Owszem, teoria Darwina opiera sie na naukowo popartych FAKTACH. Wyrak Owszem, teoria Darwina ma podstawowe dziury i luki jak dotad. Cytat: Napisane przez aaricia8 Pokaż wiadomość Jesli ktos w to nie wierzy - jego sprawa. Wyrak No ja mam taka przykra przypadlosc, ze kwestionuje rzeczy, ktore nie sa udowodnione faktami. Ze słownika: kwestionować podawać w wątpliwość; zaprzeczać. Apropo fragmentu o życiu - wykasowałam 1 wiersz za mało od góry, nie pisałam nic o powstaniu życia w tamtym cytacie. Chodziło mi wyłącznie o tekst o kwestionowaniu. I jeszcze apropo Twoich wywodów o przenośniach - nie bardzo rozumiem po co one były, przecież wyraźnie napisałam, że żartowałam, co więcej, przy żarcie o 7 dniach widnieje niebieska mrugająca buźka, dla mnie to jednoznaczna emotka, widocznie tylko dla mnie. Ale niee, Wyrak musiał mi dać wykład o przenośniach ![]() Rozumiem przekaz, na wizażu zakaz żartów na temat przenośni.
|
|
|
|
|
|
#1434 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nikt z płockiej diecezji w której pedofilia szerzyła się przez lata nie został skazany. Gdyby pedofilem był Kowalski z Pcimia Dolnego nikt by tego nie zatajał. Kościół katolicki był/jest bezkarny za swoje przestępstwa i nie możesz temu zaprzeczyć, że taką taryfę ulgową otrzymuje. Gdyby państwo było świeckie, za jakie sie podaje, wczszęłoby postępowanie w tej i innej sprawie. Ale tego nie robi - dlaczego? Zniszczyłoby to wizerunek kościóła. Dlaczego wobec tego państwu zależy na dobrych relacjach z KK? Chyba czerpią jednak z zyski z takiego układu, nie sądzisz? Hmm, może jednak chodzi o pieniądze? Cytat:
Subiektywne - dobrze mówisz. Wcześniej zadawałeś pytanie, jak można postrzegać świat inaczej, niż subiektywnie? Więc powiedz mi, Wyrocznio, jaka jest prawdziwe postrzeganie religii katolickiej. Co jest w niej tak cudownego? Jakie są korzyści? Sprawia, że człowiek czuje się lepiej? A może tylko uspokaja swoje sumienie? Naprawia świat? A może tylko prowadzi do zadym? Bo już nie napiszę tutaj o nieścisłościach w samej Biblii, morderstwach, ludobójstwie i innych, przyjemnych rzeczach do których Bóg dopuścił, ba, nawet namówił.
Edytowane przez mel89 Czas edycji: 2009-12-16 o 00:16 |
|||
|
|
|
|
#1435 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1437 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez Foka29 Czas edycji: 2009-12-16 o 09:11 |
|
|
|
|
|
#1438 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyrak - motasz się, aż przykro patrzeć. Jasno napisałeś, że teoria Darwina nie jest poparta faktami. Potem odpisałeś mi, że teoria Darwina JEST teorią (zdecyduj się..). To może cię uświadomię - teoria to założenie (w naukach przyrodniczych i nie tylko), które musi być poparte faktami. Jeśli nie jest, jest jedynie założeniem, to mamy do czynienia z "hipotezą", a nie z "teorią". A że teoria Darwina jest TEORIĄ, to nie ma opcji, że "wierzysz albo nie". Możesz nie zgadzać się z pewnymi założeniami (fakty na poparcie by się przydały), wytykać luki, ale nie gadać, że "nie jest poparta faktami" i "wierzysz sobie albo nie". Co prawda można wierzyć, że Ziemia jest płaska, ale faktu to nie zmienia.. A że uwielbiasz czepiać się słówek, to czepnę się i ja. Larva - nie bój nic. Jesli jest Bóg, to sama wiara w niego też nie ratuje.. ![]() ---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ---------- Cytat:
|
|
|
#1439 |
|
Raczkowanie
|
a ja inaczej rozumiem wiare:
wierzysz=wierzysz ze bog istnieje, gdzies tam jest itp ale niekoniecznie musisz sie wtedy stosowac do jego przykazan, nauk czy zasad praktykujesz swoja wiare=stosujesz sie do przykazan, nauk czy zasad boga, w ktorego wierzysz. nie rozumiem dlaczego jak ktos wierzy to automatycznie musi sie stosowac do przykazan boga zawartych w pismie swietym - przeceiz nie musi sie wierzyc w boga chrzescijanskiego - mozna wierzyc w jakas inna nadprzyrodzona istote. tak przy okazji: ja nie wierze. ogolnie mnie temat wiary czy boga nie interesuje i nie dotyczy. jedyne kiedy mnie ten temat dotyczy to wtedy gdy ludzie z katolickimi pogladami probuja wplynac na moje zycie: czy poprzez naklanianie mnie do slubu w kosciele, chrzczenia moich dzieci, czy odbieranie mi prawa wyboru (m. in. w przypadku aborcji, in vitro,eutanazji itp). tylko i wylacznie dlatego zabieram zdanie w jakichkolwiek religijnych dyskusjach w polsce, ktore oczywiscie zawsze oznaczaja dyskusje o katolicyzmie. |
|
|
|
|
#1440 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Media sa kupione - a jakie maja byc, panstwowe? Zapewne w tajny sposob sa w rekach Watykanu Powiedz jeszcze jak sie to ma do tematu tego kto sie o czym moze i powinien wypowiadac w kontekscie polityki. Paradoksy, ktore sie pojawiaja w wypowiedziach niektorych sa wspaniale Kosciol nalezy opodatkowac, ale kler i kosciol nie ma prawa sie o niczym wypowiadac. Ma byc rozdzial kosciola od panstwa gdy to pasuje, ale gdy nie pasuje, to ma byc przeczace temu rozdzialowi utrzymywanie kosciola z podatkow. Komedia no Cytat:
Co nie zmienia faktu, ze wg mnie KK podchodzi do kilku problemow, min. przypadkow pedofilii wsrod ksiezy, czy bylych sbckich kapusiow zdecydowanie zle. Cytat:
Panstwo jest swieckie.Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Sorry, ja Cie nie zamierzam oswiecac. Chcesz miec obraz religii katolickiej, pochodz do kosciola troche, porozmawiaj z ksiezmi, bedziesz sobie mogla taki obraz wyrobic. W zasadzie, to ona nic nie traci w tym momencie, bo jesli tak jest, to umierasz i koniec, finito.
|||||||||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:36.

Mądrość w ogóle wyklucza ateizm.. ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

? 

Naukowe teorie powstawania zycia to takie same s-f.
bo sobie pomieszałeś określenie tysiąc postów z żartem o powstaniu świata w 7 dni chyba ...