Ateizm.. - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: jestem:
niewierzący/niewierząca 345 44,57%
wierzący/wierząca 255 32,95%
wierzący niepraktykujący/ wierząca niepraktykująca 174 22,48%
Głosujący: 774. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-15, 20:41   #1411
mel89
Zakorzenienie

Dot.: Ateizm..

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
Może chodzi o to, że dla niektórych samo przyznanie się do bycia ateistą jest "uleganiem głupiej modzie". No bo jak - widziałaś mądrego ateistę "z przekonania"? Mądrość w ogóle wyklucza ateizm..

"Jestem Bogiem - uświadom to sobie. Ty też jesteś Bogiem, tylko wyobraź to sobie.." - pod tym się podpiszę
To, że Ty nie widziałaś to nie znaczy, że nie istnieją ;- ) Mój chłopak od 14go roku życia jest ateistą "z przekonania". Ma teraz 28 lat i zdania nie zmienił ;]
Stary 2009-12-15, 20:45   #1412
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mel89 Pokaż wiadomość
To, że Ty nie widziałaś to nie znaczy, że nie istnieją ;- ) Mój chłopak od 14go roku życia jest ateistą "z przekonania". Ma teraz 28 lat i zdania nie zmienił ;]
to był sarkazm.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-15, 20:45   #1413
mel89
Zakorzenienie

TmargotT - aha, czaję

Dlaczego kościół katolicki w Polsce zwolniony jest z podatków? :- ) Dla mnie to to samo jakby otrzymywali od państwa dotację.
Stary 2009-12-15, 20:47   #1414
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
TmargotT - aha, czaję

Dlaczego kościół katolicki w Polsce zwolniony jest z podatków? :- ) Dla mnie to to samo jakby otrzymywali od państwa dotację.
Nie wywołuj Wyraka z lasu..

TmargoT - thx

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-15, 20:57   #1415
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
W sumie na taka ironie to wlasciwa rekacja

Cytat:
TmargotT - aha, czaję

A dlaczego inne ogranizacje uzytecznosci publicznej, w tym inne zwiazki wyznaniowe sa preferencyjnie opodatkowane? To Ci dopiero rebus, chcialo by sie zec, ze ma to zwiazek z ta uzytecznoscia publiczna, ale rebus niesamowity jak juz mowilem

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-15, 21:28   #1416
mel89
Zakorzenienie

Wywołuję, bo nie lubię Wyraka

Może pod koniec tygodnia uda mi się przejść przez wątek coby móc się wypowiedzieć w dyskusji.

Ale jestem ZA opodatkowaniem wszelakich instytucji wyznaniowych.
Stary 2009-12-15, 21:29   #1417
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Skoro dla Ciebie to kwestia wiary, to luz, nie wnikam
Wierzę w różne rzeczy, jak chyba każdy.
I nie rozumiem trochę - nie wnikasz bo? A gdybym nie wierzyła to byś wnikał? czy w ogóle nie masz zamiaru wnikać? jeśli tak, to po co się w ogóle udzielasz na tym wątku?

Cytat:
Bzdury, nic takiego nie twierdzilem
Twierdzisz ciągle, że teoria ewolucji jest nieudowodniona = jest nieprawdziwa. Przynajmniej ja tak rozumiem Twoje wypowiedzi. Jeśli jest inaczej to mnie popraw.

Cytat:
A nie wpadalas na to, ze 7 dni w Biblii moglo oznaczac jakis okres czasu ?
Wyraku spokojnie, bo się zapowietrzysz. uważaj na jakie cytaty odpisujesz bo chyba Ci się coś pomisiowało

Cytat:
Znowuz bzdura, nic takiego nie stwierdzilem, wrecz przeciwnie:
Rzekome czeste stanowienie przez niewiare problemu, jest dla mnie wlasnie objawem tej mody. Pewnie, ze takie sytuacje moga sie zdarzyc, ale tutaj nagminnie jest to wyolbrzymiane i jest masa szukania dziury w calym wg mnie.
Hmmm
Dla mnie napisanie o czymś "rzekome" = powątpiewanie w to coś. Może źle rozumiem?
I ok, piszesz łaskawie "mogą się zdarzyć" - no fajnie, tylko one się ZDARZAJĄ właśnie i to dość często.
Ja tą Twoją wypowiedź rozumiem tak, że Ty tak na prawdę nie wierzysz w to zjawisko, przyjmujesz, że może coś tam coś tam sporadycznie, ale w zasadzie to pewnie głupia moda i tyle. Więc przyjmij do wiadomości, że o ile taka moda w ogóle istnieje to większość z nas z tego wątku nic o niej nie wie. I każda mogłaby Ci pewnie opowiedzieć masę niemiłych sytuacji związanych z dyskryminacją przez deklarację ateizmu.

Cytat:
Zauwazylem, stwierdzam po prostu, ze to jest bez sensu. Pisze - teoria Darwina to nie fakty, w odpowiedzi slysze - istnienie Boga jest niepotwierdzone, kosciol uwaza to czy tamto na temat stworzenia swiata. No 0 zwiazku.
Hehe. To była po prostu odpowiedź na zasadzie porównania. Ty nam wciskasz, że nieprawdziwe jest coś, co nie jest udowodnione, więc masz odwet.
Bo to tak, jakbyś upierał się, że nie istnieją złote smoki, bo nikt tego nie udowodnił, ale za to na pewno istnieją czerwone, bo Ty w nie wierzysz

Cytat:
Ja w przeciwienstwie do niektorych nie przebieram sie w szatki obiektywizmu, bezstronnosci, wyraznie mowie, kiedy cos jest moja opinia i nie dorabiam sobie martyrologii.
No to widocznie źle odbieram Twoje posty, bo mam wrażenie, że zwykle jesteś niesamowicie pewien tego, co piszesz, jakby to był fakt.

Cytat:
Jako ze polemika ze mna jest prowadzona o rzeczach nie majacych zwiazku z moimi wypowiedziami, takich wlasnie luznych uwagach to sie zastanawiam o co kaman. Pewnie ze mozna, tylko po co ?
Rozumiem w takim razie, że nie lubisz rozwijać dyskusji, i że ograniczasz się jedynie do tego, co już zostało napisane? hmmm to ciekawe jak by się rozwijały wszelkie dyskusje w ogóle, skoro każdy by się bał wprowadzać nowe wątki ..

Cytat:
Jesli to jest na zasadzie - wierze w dane twierdzenie matematyczne, bo mi pasuje do swiatopogladu, to i owszem, taki bozek wychodzi.
no myślałam, że każdemu naukowcowi nauka pasuje do światopoglądu. No to by się niektórzy zdziwili ilu mają bożków

Cytat:
Luz, skoro dla Ciebie to takie wazne, co o tym sadzi kosciol, to niech bedzie.
Dzięki za łaskę
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-15, 21:48   #1418
larva
Wtajemniczenie

Cóż, życzę wszystkim niewierzącym, a szczególnie wyszydzającym KK, aby w momencie smierci spełniło się ich proroctwo - aby Bóg rzeczywiscie nie istniał, bo z tego co wiem, grzech niewybaczalny zarówno za życia jak i po śmierci też istnieje.

Wyrak, myślałam, ze masz ciekawsze zajęcia niż ustawiczne rzucanie grochem o ścianę i patrzenie, jak ślicznie się odbija . Ty czepialski chamie
larva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-15, 21:50   #1419
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Wywołuję, bo nie lubię Wyraka

Może pod koniec tygodnia uda mi się przejść przez wątek coby móc się wypowiedzieć w dyskusji.

Ale jestem ZA opodatkowaniem wszelakich instytucji wyznaniowych.
No wiesz Ty co

MarudexuS, specjalnie dla Ciebie, jeszcze raz:

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
I nie rozumiem trochę - nie wnikasz bo? A gdybym nie wierzyła to byś wnikał? czy w ogóle nie masz zamiaru wnikać? jeśli tak, to po co się w ogóle udzielasz na tym wątku?
Nie wnikam, bo to nie moja brocha w co kto wierzy. Nie zebym chcial lapac za slowka, ale dla mnie wartosc teorii naukowych jest okreslona przez dane fakty, ale skoro dla Ciebie to kwestia wiary, to nie ma plaszczyzny do polemiki

Cytat:
Twierdzisz ciągle, że teoria ewolucji jest nieudowodniona = jest nieprawdziwa. Przynajmniej ja tak rozumiem Twoje wypowiedzi. Jeśli jest inaczej to mnie popraw.
No wlasnie bzdura - brak potwierdzenia nie oznacza negacji. Skad w ogole taki pomysl ?

To jest wlasnie to dopatrywanie sie w moich postach niewiadomo czego niewiadomo skad

Cytat:
Wyraku spokojnie, bo się zapowietrzysz. uważaj na jakie cytaty odpisujesz bo chyba Ci się coś pomisiowało
Ja jestem zupelnie spokojny.
Ty uzylas tysiac umownie, przenosnie
W Biblii jest uzyte 7dni umownie, przenosnie.
Nie mi sie pomisiowalo, tylko nie zakumalas ocb

Cytat:
Hmmm
Dla mnie napisanie o czymś "rzekome" = powątpiewanie w to coś. Może źle rozumiem?
I ok, piszesz łaskawie "mogą się zdarzyć" - no fajnie, tylko one się ZDARZAJĄ właśnie i to dość często.
Bo zdecydowanie powatpiewam w wysoka czestotliwosc takich incyndentow.

Cytat:
Ja tą Twoją wypowiedź rozumiem tak, że Ty tak na prawdę nie wierzysz w to zjawisko, przyjmujesz, że może coś tam coś tam sporadycznie, ale w zasadzie to pewnie głupia moda i tyle. Więc przyjmij do wiadomości, że o ile taka moda w ogóle istnieje to większość z nas z tego wątku nic o niej nie wie. I każda mogłaby Ci pewnie opowiedzieć masę niemiłych sytuacji związanych z dyskryminacją przez deklarację ateizmu.
To zle jak widac ja rozumiesz.

A Ty przyjmij do wiadomosci, ze uwazam cos innego.

Cytat:
Hehe. To była po prostu odpowiedź na zasadzie porównania. Ty nam wciskasz, że nieprawdziwe jest coś, co nie jest udowodnione, więc masz odwet.
Bo to tak, jakbyś upierał się, że nie istnieją złote smoki, bo nikt tego nie udowodnił, ale za to na pewno istnieją czerwone, bo Ty w nie wierzysz
Znowuz bzdury wygadujesz. Nigdzie nie wysunalem twierdzenia o nieprawdziwosci. To juz nie moja wina, ze ktos sobie dopisuje, ze stwierdzeniem, ze dana teoria nie jest potwierdzona = negowaniu jej (takie rownanie to oczywiscie bzdura z punktu widzenia logiki). No i przez to dopisywanie sa zapodawane takie "odpowiedzi na zasadzie porownanie", ktore nie maja sensu.

Cytat:
Rozumiem w takim razie, że nie lubisz rozwijać dyskusji, i że ograniczasz się jedynie do tego, co już zostało napisane? hmmm to ciekawe jak by się rozwijały wszelkie dyskusje w ogóle, skoro każdy by się bał wprowadzać nowe wątki ..
To zle rozumiesz, w ogole ciekawe, ze na podstawie jednego przykladu wyciagasz takie wnioski. Ja wyrazilem sie zupelnie jasno i wyraznie i jesli ktos nie chce o tym mowic - tej/tych osob sprawa; ale mi sie nie chce dyskutowac na bazie odpowiedzi nie na temat w stosunku do moich postow.

Cytat:
no myślałam, że każdemu naukowcowi nauka pasuje do światopoglądu. No to by się niektórzy zdziwili ilu mają bożków
To wg mnie zle to pojmujesz - bo powinna kierowac takimi osobami chec poznania, niezaleznie od swiatopogladu.

Naprawde juz ciach bajera.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.

Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2009-12-15 o 21:52
Stary 2009-12-15, 21:56   #1420
mel89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez larva Pokaż wiadomość
Cóż, życzę wszystkim niewierzącym, a szczególnie wyszydzającym KK, aby w momencie smierci spełniło się ich proroctwo - aby Bóg rzeczywiscie nie istniał, bo z tego co wiem, grzech niewybaczalny zarówno za życia jak i po śmierci też istnieje.
Cóż, bardzo katolicka postawa, larvo, brawo

Wybacz Wyraku, czepialstwo Twoje granic nie zna, przypominasz mi słynnego serialowego D. House'a
Stary 2009-12-15, 21:59   #1421
larva
Wtajemniczenie

Cytat:
Przepraszam, zapomniałam, ze nie mam prawa zirytować się na czyjś brak kultury. Poza tym nie napisałam niczego uwłaczającego komukolwiek, tylko tak, jak jest.
Stary 2009-12-15, 21:59   #1422
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:

Modlitwa Polaka z dnia Świra :P

Cytat:
Przepraszam, zapomniałam, ze nie mam prawa zirytować się na czyjś brak kultury.
Życzenie komuś wiecznego potępienia a zwrócenie uwagi na brak kultury to ogromna różnica

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-15, 22:02   #1423
larva
Wtajemniczenie

O, popatrz, nikomu wiecznego potępienia nie życzę, tylko spełnienia marzeń, ze nic nikomu się nie stanie.
Stary 2009-12-15, 22:22   #1424
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość

Życzenie komuś wiecznego potępienia a zwrócenie uwagi na brak kultury to ogromna różnica

Przeciez ona zyczy, zeby nie bylo tegoz potepienia

Stary 2009-12-15, 22:29   #1425
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

To tak dla przypomnienia:

Cytat:
Naukowe teorie powstawania zycia to takie same s-f.

No ja mam taka przykra przypadlosc, ze kwestionuje rzeczy, ktore nie sa udowodnione faktami.
Dalej twierdzisz, że nie negujesz teorii ewolucji?

Cytat:
No wiesz Ty co

MarudexuS, specjalnie dla Ciebie, jeszcze raz:

Nie wnikam, bo to nie moja brocha w co kto wierzy. Nie zebym chcial lapac za slowka, ale dla mnie wartosc teorii naukowych jest okreslona przez dane fakty, ale skoro dla Ciebie to kwestia wiary, to nie ma plaszczyzny do polemiki
Chwila ...
Uściślijmy może jedną rzecz - jeśli ktoś w coś wierzy, bo ma jakieś ku temu przesłanki, tak jak niektórzy np w teorię ewolucji, to już wg Ciebie wiara porównywalna do religii? Trochę to ograniczone myślenie ... albo znów Cię źle zrozumiałam.
Ja w niektóre rzeczy wierzę nie w jakiś fanatyczny sposób, po prostu przyjmuję jakąś teorię za prawdopodobną, i jeśli nie mam na horyzoncie lepszej to się jej trzymam. Jak się znajdzie lepsze wytłumaczenie to się "przerzucę" i tyle. Jak mi ktoś udowodni, że Bóg istnieje, czy choćby da mi na tyle przekonujące teorie, żeby mnie przekonać to również w to może uwierzę. Ot wszystko.

Cytat:
No wlasnie bzdura - brak potwierdzenia nie oznacza negacji. Skad w ogole taki pomysl ?

To jest wlasnie to dopatrywanie sie w moich postach niewiadomo czego niewiadomo skad
Patrz na górę posta. Chyba sobie trochę przeczysz.

Cytat:
Ja jestem zupelnie spokojny.
Ty uzylas tysiac umownie, przenosnie
W Biblii jest uzyte 7dni umownie, przenosnie.
Nie mi sie pomisiowalo, tylko nie zakumalas ocb
Poproszę grzecznie - sprawdź jeszcze raz na który mój wpis odpowiadałeś bo sobie pomieszałeś określenie tysiąc postów z żartem o powstaniu świata w 7 dni chyba ...

Cytat:
Bo zdecydowanie powatpiewam w wysoka czestotliwosc takich incyndentow.
To zle jak widac ja rozumiesz.
A Ty przyjmij do wiadomosci, ze uwazam cos innego.

Ok, Twoje prawo. Nic na siłę.

Cytat:
Znowuz bzdury wygadujesz. Nigdzie nie wysunalem twierdzenia o nieprawdziwosci. To juz nie moja wina, ze ktos sobie dopisuje, ze stwierdzeniem, ze dana teoria nie jest potwierdzona = negowaniu jej (takie rownanie to oczywiscie bzdura z punktu widzenia logiki). No i przez to dopisywanie sa zapodawane takie "odpowiedzi na zasadzie porownanie", ktore nie maja sensu.
Ja cały czas tylko staram się uświadomić Ci, że trochę śmieszne jest pisanie o tym, że kwestionujesz rzeczy, które nie są poparte faktami w momencie, kiedy wierzysz w Boga, na którego dowodów nie masz. Bo to takie trochę sprzeczne jest. Określ się więc - albo kwestionujesz to, co nie udowodnione, albo kwestionujesz tylko wybrane przez siebie nieudowodnione ...

Cytat:
To zle rozumiesz, w ogole ciekawe, ze na podstawie jednego przykladu wyciagasz takie wnioski. Ja wyrazilem sie zupelnie jasno i wyraznie i jesli ktos nie chce o tym mowic - tej/tych osob sprawa; ale mi sie nie chce dyskutowac na bazie odpowiedzi nie na temat w stosunku do moich postow.
To nie dyskutuj ktoś Cię tu pod pistoletem trzyma? ;-)

Cytat:
To wg mnie zle to pojmujesz - bo powinna kierowac takimi osobami chec poznania, niezaleznie od swiatopogladu.

Naprawde juz ciach bajera.
No mną też kieruje chęć poznania, i dlatego skłaniam się ku teoriom, które choć częściowo pozwalają wytłumaczyć pewne zjawiska. Tak jak już wspomniałam, wierzę w teorię ewolucji, bo jest ona jak dla mnie realniejsza od istnienia boga, przynajmniej w tej wersji podawanej przez KK. Jeśli już, dopuszczam istnienie jakiejś siły wyższej, ale ponieważ nie ma teorii, która by mi pod tym względem odpowiadała, nie określam się dokładnie w tym temacie. Czy to wg Ciebie można nazwać wiarą? wiarą w co? Skoro sama nie jestem pewna co tak na prawdę gdzieś tam jest? Co w takim razie nazwiesz moim światopoglądem, co wiarą, co chęcią poznania? To nie jest chyba takie proste do określenia i oddzielenia.

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ----------

Cytat:
Przepraszam, zapomniałam, ze nie mam prawa zirytować się na czyjś brak kultury
No popatrz ... a ja byłam przekonana, że tu całkiem przyzwoita i kulturalna dyskusja trwa ...
Stary 2009-12-15, 22:34   #1426
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:

dziękuję,choć przyznam,że chętnie posmażyłabym się w ogniu piekielnym ,bo lubię ciepełko.ach ,za oknem szaro, zimno i do
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-15, 22:40   #1427
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
dziękuję,choć przyznam,że chętnie posmażyłabym się w ogniu piekielnym ,bo lubię ciepełko.ach ,za oknem szaro, zimno i do
No to posmażymy się razem w towarzystwie rzeszy muzułmanów, buddystów, i pigmejów i innych obywateli dzikich krajów
Stary 2009-12-15, 22:43   #1428
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
To tak dla przypomnienia:

Dalej twierdzisz, że nie negujesz teorii ewolucji?

Oczywiscie, ze jej nie neguje, neguje/sceptycznie/z dystansem podchodze do teorii powstania zycia tak o sobie z ogranicznej zupy.

Bez obrazy, ale przytaczajac moje zdanie o innej teorii jako rzekomy dowod, ze neguje ewolucje sie osmieszasz.

Cytat:

Patrz na górę posta. Chyba sobie trochę przeczysz.
Nie, nie przecze sobie, tylko Ty najwyrazniej nie zrozumialas tamtej wypowiedzi.

Na reszte nie bede odpisywal, ale tego babola MarudexuS musialem skomentowac, zeby bylo jasno i przejrzyscie.

Cytat:
Poproszę grzecznie - sprawdź jeszcze raz na który mój wpis odpowiadałeś bo sobie pomieszałeś określenie tysiąc postów z żartem o powstaniu świata w 7 dni chyba ...
Widze, ze dalej tego nie rozumiesz, niewazne.

Mam prosbe tylko - nie mam ochoty juz pisac sprostowan, prosze o uwazne czytanie, na cos odpisujesz, dzieki z gory

Stary 2009-12-15, 22:46   #1429
mel89
Zakorzenienie

Cytat:
Przepraszam, zapomniałam, ze nie mam prawa zirytować się na czyjś brak kultury. Poza tym nie napisałam niczego uwłaczającego komukolwiek, tylko tak, jak jest.
Ale czyj, przepraszam, brak kultury?

Zresztą napisałaś to tak, że zabrzmiało jakby nieistnienie Boga było mało prawdopodobne,ocierające się prawie o niemożliwość, czyli, że ateiści musieliby mieć naprawdę sporo szczęścia, żeby do tego piekła nie trafić. Chyba, że z całego serca, szczerze im tego życzysz, w co wątpię, bo nie spotkałam się jeszcze ze szczerymi, dobrymi intencjami ze strony katolików, którzy życzyliby szczęścia ateistom? Dlaczego? Dlatego, że szczęście ateistów oznaczałoby (tu: Bóg nie istnieje), że ludzie wierzący nie mieli racji. Życząc szczęścia ateistom życzysz sobie pecha :- ) (o ile jesteś, oczywiście, katoliczką.) Co za tym stoi? Albo jesteś masochistką, albo niefortunnie zdarzyło Ci się coś napisać bez przemyślenia, bo brak w tym logiki.

Spory między ateistami a osobami wierzącymi były, są i będą głównym czynnikiem waśni i sporów w społeczeństwie. Przewaliłam kilkadziesiąt dyskusji między katolikami a ateistami, obejrzałam ze cztery dokumenty o (nie)istnieniu Boga i nigdy przenigdy nie byłam świadkiem, żeby się wierzący z ateistą jakoś dogadał.

Co do KK - wiara czy niewiara powinna zostać sprawą osobistą każdej jednostki. instytucje wyznaniowe powinny utrzymywać się z dotacji tych jednostek i na tym sprawa powinna się zakończyć. KK miesza się w politykę, pozostawia swój ślad gdzie popadnie (chociażby te krzyże wiszące nawet w urzędach. jak je widzę to od razu przychodzi mi myśl:"Pamiętaj, Jezus cierpiał za nasze/Twoje winy!" - o , dzięki, że mi przypomniałeś) pozostaje bezkarny i w dodatku nie płaci podatków. Nie podoba mi się religia katolicka, bo brak w niej miejsca na radość. Jest smutna, opowiada o cierpieniu, i właściwie będąc cierpiętnikiem możemy dostąpić tzw. zbawienia najszybciej. Nic tylko siedzieć, cierpieć i żałować za wszystko co się zrobiło za życia. Katolicy urwanie ręki tłumaczą sobie tym, że Bóg tak chciał. A ja nie mieszam w to Boga, tylko mówię "to przykre, okropne, paskudny zbieg okoliczności."
Ja wolę Żyć, niż żałować. Mam swoją moralność i to podpowiada mi jak działać, zgodnie z własnym kodeksem :- )
Stary 2009-12-15, 22:57   #1430
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Co do KK - wiara czy niewiara powinna zostać sprawą osobistą każdej jednostki. instytucje wyznaniowe powinny utrzymywać się z dotacji tych jednostek i na tym sprawa powinna się zakończyć.
No i w Polsce tak jest.

Dofinansowywana jest dzialanosc nieliturgiczna - ochrona zabytkow, placowki edukacyjne, dzialanosc charytatywna. Natomiast Kosciol Katolicki i inne zwiazki wyznaniowe w Polsce same sie utrzymuja z datkow wiernych i prowadzonej dzialanosci gospodarczej.

Do tego Fundusz Koscielny zapewnia swiadczenia socjalne dla kleru.

Cytat:
KK miesza się w politykę,
Bzdura. KK nie moze sie mieszac w polityke, bo to zdanie sugeruje, jakby nie mial sie na tematy polityczne wypowiadac, a KK i kazdy inny kosciol czy osoba duchowna ma takie same prawa w tym wzgledzie jak kazdy inny obywatel RP i istniejace w RP ogranizacje.

Cytat:
pozostawia swój ślad gdzie popadnie (chociażby te krzyże wiszące nawet w urzędach.
Nikt nic nie pozostawia, tylko przewazajaca czesc Polakow jest wierzaca i to tego efekt.

Cytat:
Nie podoba mi się religia katolicka, bo brak w niej miejsca na radość. Jest smutna, opowiada o cierpieniu, i właściwie będąc cierpiętnikiem możemy dostąpić tzw. zbawienia najszybciej. Nic tylko siedzieć, cierpieć i żałować za wszystko co się zrobiło za życia. Katolicy urwanie ręki tłumaczą sobie tym, że Bóg tak chciał. A ja nie mieszam w to Boga, tylko mówię "to przykre, okropne, paskudny zbieg okoliczności."
Ja wolę Żyć, niż żałować. Mam swoją moralność i to podpowiada mi jak działać, zgodnie z własnym kodeksem :- )
To tylko Twoja subiektywna i bzdurna percepcja, wynikajaca z Twojego podejscia do KK.

Tak samo, bzdura jest twierdzenie, ze wg KK takie wydarzenia mozna, czy powinno sie tlumaczyc boska interwencja.

Sorry, ale Twoje postrzeganie religii i wiary mija sie z prawda.

Stary 2009-12-15, 22:57   #1431
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:

Owszem, teoria Darwina ma podstawowe dziury i luki jak dotad.

No ja mam taka przykra przypadlosc, ze kwestionuje rzeczy, ktore nie sa udowodnione faktami.

Przepraszam, a co to za argument? Typu: teoria jest kulawa, ale przyjmymy ja, bo nie ma mniej kulawej ?

Wydaje mi sie, ze jestes w bledzie, a wynika to z tego, ze blednie utozsamiasz teorie Darwina z ewolucja.
Hmmm no ja byłam przekonana, że piszemy właśnie o teorii Darwina, oczywiście jego teoria jest jedną z wielu, jednak piłam ciągle do pugrubionego.
Stary 2009-12-15, 23:02   #1432
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Hmmm no ja byłam przekonana, że piszemy właśnie o teorii Darwina, oczywiście jego teoria jest jedną z wielu, jednak piłam ciągle do pugrubionego.
Fragment, ktory zacytowalas poprzednio, odnosil sie do teorii powstania zycia, co jest tam wyraznie napisane.

Ewolucja to pojecie nieco szersze, nie odnoszace sie wylacznie do teorii Darwina.

Nie mowiac o tym, ze wytkniecie luk, to nie jest odrzucenie, tylko wytkniecie luk.

Stary 2009-12-15, 23:15   #1433
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Fragment, ktory zacytowalas poprzednio, odnosil sie do teorii powstania zycia, co jest tam wyraznie napisane.

Ewolucja to pojecie nieco szersze, nie odnoszace sie wylacznie do teorii Darwina.

Nie mowiac o tym, ze wytkniecie luk, to nie jest odrzucenie, tylko wytkniecie luk.
Ok, jeszcze raz:

Napisane przez aaricia8 Pokaż wiadomość
Owszem, teoria Darwina opiera sie na naukowo popartych FAKTACH.

Wyrak
Owszem, teoria Darwina ma podstawowe dziury i luki jak dotad.

Cytat:
Napisane przez aaricia8 Pokaż wiadomość
Jesli ktos w to nie wierzy - jego sprawa.

Wyrak

Ze słownika:

kwestionować podawać w wątpliwość; zaprzeczać.

Apropo fragmentu o życiu - wykasowałam 1 wiersz za mało od góry, nie pisałam nic o powstaniu życia w tamtym cytacie. Chodziło mi wyłącznie o tekst o kwestionowaniu.

I jeszcze apropo Twoich wywodów o przenośniach - nie bardzo rozumiem po co one były, przecież wyraźnie napisałam, że żartowałam, co więcej, przy żarcie o 7 dniach widnieje niebieska mrugająca buźka, dla mnie to jednoznaczna emotka, widocznie tylko dla mnie. Ale niee, Wyrak musiał mi dać wykład o przenośniach
Rozumiem przekaz, na wizażu zakaz żartów na temat przenośni.
Stary 2009-12-16, 00:14   #1434
mel89
Zakorzenienie

Cytat:
No i w Polsce tak jest.

Dofinansowywana jest dzialanosc nieliturgiczna - ochrona zabytkow, placowki edukacyjne, dzialanosc charytatywna. Natomiast Kosciol Katolicki i inne zwiazki wyznaniowe w Polsce same sie utrzymuja z datkow wiernych i prowadzonej dzialanosci gospodarczej.
Prowadzonej działaności gospodarczej masz na myśli, np. cały krakowski rynek. Bez kitu, wiedzą, gdzie ulokować pieniądze. Dalej nie piszesz, dlaczego kościół nie płaci podatków, czyli jest traktowany ulgowo.

Cytat:
Bzdura. KK nie moze sie mieszac w polityke, bo to zdanie sugeruje, jakby nie mial sie na tematy polityczne wypowiadac, a KK i kazdy inny kosciol czy osoba duchowna ma takie same prawa w tym wzgledzie jak kazdy inny obywatel RP i istniejace w RP ogranizacje.
Dla Ciebie wszystko jest czarne albo białe. Myślisz, że Ty, ja i inni ludkowie, nieznaczące pionki mają takie same prawa jak KK? Myślisz, że społeczeństwie podaje się wszystkie informacje na talerzu, w mediach (które są kupione)? No mam nadzieję, że nie jesteś taki naiwny.
Nikt z płockiej diecezji w której pedofilia szerzyła się przez lata nie został skazany. Gdyby pedofilem był Kowalski z Pcimia Dolnego nikt by tego nie zatajał. Kościół katolicki był/jest bezkarny za swoje przestępstwa i nie możesz temu zaprzeczyć, że taką taryfę ulgową otrzymuje. Gdyby państwo było świeckie, za jakie sie podaje, wczszęłoby postępowanie w tej i innej sprawie. Ale tego nie robi - dlaczego? Zniszczyłoby to wizerunek kościóła. Dlaczego wobec tego państwu zależy na dobrych relacjach z KK? Chyba czerpią jednak z zyski z takiego układu, nie sądzisz? Hmm, może jednak chodzi o pieniądze?

Cytat:
To tylko Twoja subiektywna i bzdurna percepcja, wynikajaca z Twojego podejscia do KK.
Sorry, ale Twoje postrzeganie religii i wiary mija sie z prawda.
Wyrak ma inne zdanie, dlatego moje zdanie jest bzdurne. Normalne w przypadku tego pana Subiektywne - dobrze mówisz. Wcześniej zadawałeś pytanie, jak można postrzegać świat inaczej, niż subiektywnie?
Więc powiedz mi, Wyrocznio, jaka jest prawdziwe postrzeganie religii katolickiej. Co jest w niej tak cudownego? Jakie są korzyści? Sprawia, że człowiek czuje się lepiej? A może tylko uspokaja swoje sumienie? Naprawia świat? A może tylko prowadzi do zadym? Bo już nie napiszę tutaj o nieścisłościach w samej Biblii, morderstwach, ludobójstwie i innych, przyjemnych rzeczach do których Bóg dopuścił, ba, nawet namówił.

Edytowane przez mel89
Czas edycji: 2009-12-16 o 00:16
mel89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-16, 00:27   #1435
rabid
Zadomowienie

Cytat:
Cóż, życzę wszystkim niewierzącym, a szczególnie wyszydzającym KK, aby w momencie smierci spełniło się ich proroctwo - aby Bóg rzeczywiscie nie istniał
Chyba Ty nieco więcej na tym stracisz.

Cytat:
Nie podoba mi się religia katolicka, bo brak w niej miejsca na radość. Jest smutna, opowiada o cierpieniu, i właściwie będąc cierpiętnikiem możemy dostąpić tzw. zbawienia najszybciej. Nic tylko siedzieć, cierpieć i żałować za wszystko co się zrobiło za życia. Katolicy urwanie ręki tłumaczą sobie tym, że Bóg tak chciał. A ja nie mieszam w to Boga, tylko mówię "to przykre, okropne, paskudny zbieg okoliczności."
Zapomniałaś dodać, że to religia w której mamy grzech, bo się urodziliśmy.
Stary 2009-12-16, 08:42   #1436
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:

Wyrak ma inne zdanie, dlatego moje zdanie jest bzdurne. Normalne w przypadku tego pana Subiektywne - dobrze mówisz. Wcześniej zadawałeś pytanie, jak można postrzegać świat inaczej, niż subiektywnie?
Więc powiedz mi, Wyrocznio, jaka jest prawdziwe postrzeganie religii katolickiej. Co jest w niej tak cudownego? Jakie są korzyści? Sprawia, że człowiek czuje się lepiej? A może tylko uspokaja swoje sumienie? Naprawia świat? A może tylko prowadzi do zadym? Bo już nie napiszę tutaj o nieścisłościach w samej Biblii, morderstwach, ludobójstwie i innych, przyjemnych rzeczach do których Bóg dopuścił, ba, nawet namówił.

No niestety dla tego pana subiektywne cudze = bzdurne, subiektywne jego = jedyne słuszne.
Stary 2009-12-16, 09:10   #1437
Foka29
Zadomowienie

Cytat:

Wyrak, myślałam, ze masz ciekawsze zajęcia niż ustawiczne rzucanie grochem o ścianę i patrzenie, jak ślicznie się odbija . Ty czepialski chamie
Chrześcijańska miłośc bliźniego

Edytowane przez Foka29
Czas edycji: 2009-12-16 o 09:11
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-16, 11:18   #1438
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Zaraz będzie, że on nawet o ewolucji nie pisał..

Wyrak - motasz się, aż przykro patrzeć. Jasno napisałeś, że teoria Darwina nie jest poparta faktami. Potem odpisałeś mi, że teoria Darwina JEST teorią (zdecyduj się..). To może cię uświadomię - teoria to założenie (w naukach przyrodniczych i nie tylko), które musi być poparte faktami. Jeśli nie jest, jest jedynie założeniem, to mamy do czynienia z "hipotezą", a nie z "teorią". A że teoria Darwina jest TEORIĄ, to nie ma opcji, że "wierzysz albo nie". Możesz nie zgadzać się z pewnymi założeniami (fakty na poparcie by się przydały), wytykać luki, ale nie gadać, że "nie jest poparta faktami" i "wierzysz sobie albo nie". Co prawda można wierzyć, że Ziemia jest płaska, ale faktu to nie zmienia..
A że uwielbiasz czepiać się słówek, to czepnę się i ja.

Larva - nie bój nic. Jesli jest Bóg, to sama wiara w niego też nie ratuje..

---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ----------

Cytat:
No niestety dla tego pana subiektywne cudze = bzdurne, subiektywne jego = jedyne słuszne.
"Moja racja jest mojsza niż twojsza", nie?

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-16, 13:50   #1439
wannabe
Raczkowanie

GG do wannabe

a ja inaczej rozumiem wiare:
wierzysz=wierzysz ze bog istnieje, gdzies tam jest itp ale niekoniecznie musisz sie wtedy stosowac do jego przykazan, nauk czy zasad
praktykujesz swoja wiare=stosujesz sie do przykazan, nauk czy zasad boga, w ktorego wierzysz.

nie rozumiem dlaczego jak ktos wierzy to automatycznie musi sie stosowac do przykazan boga zawartych w pismie swietym - przeceiz nie musi sie wierzyc w boga chrzescijanskiego - mozna wierzyc w jakas inna nadprzyrodzona istote.

tak przy okazji: ja nie wierze. ogolnie mnie temat wiary czy boga nie interesuje i nie dotyczy. jedyne kiedy mnie ten temat dotyczy to wtedy gdy ludzie z katolickimi pogladami probuja wplynac na moje zycie: czy poprzez naklanianie mnie do slubu w kosciele, chrzczenia moich dzieci, czy odbieranie mi prawa wyboru (m. in. w przypadku aborcji, in vitro,eutanazji itp). tylko i wylacznie dlatego zabieram zdanie w jakichkolwiek religijnych dyskusjach w polsce, ktore oczywiscie zawsze oznaczaja dyskusje o katolicyzmie.
wannabe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-16, 14:13   #1440
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Prowadzonej działaności gospodarczej masz na myśli, np. cały krakowski rynek.
Ze co ?

Cytat:
Bez kitu, wiedzą, gdzie ulokować pieniądze. Dalej nie piszesz, dlaczego kościół nie płaci podatków, czyli jest traktowany ulgowo.
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1415
Cytat:
A dlaczego inne ogranizacje uzytecznosci publicznej, w tym inne zwiazki wyznaniowe sa preferencyjnie opodatkowane? To Ci dopiero rebus, chcialo by sie zec, ze ma to zwiazek z ta uzytecznoscia publiczna, ale rebus niesamowity jak juz mowilem

Cytat:
Dla Ciebie wszystko jest czarne albo białe. Myślisz, że Ty, ja i inni ludkowie, nieznaczące pionki mają takie same prawa jak KK? Myślisz, że społeczeństwie podaje się wszystkie informacje na talerzu, w mediach (które są kupione)? No mam nadzieję, że nie jesteś taki naiwny.
Bu-hu, powialo groza Media sa kupione - a jakie maja byc, panstwowe? Zapewne w tajny sposob sa w rekach Watykanu

Powiedz jeszcze jak sie to ma do tematu tego kto sie o czym moze i powinien wypowiadac w kontekscie polityki.

Paradoksy, ktore sie pojawiaja w wypowiedziach niektorych sa wspaniale Kosciol nalezy opodatkowac, ale kler i kosciol nie ma prawa sie o niczym wypowiadac. Ma byc rozdzial kosciola od panstwa gdy to pasuje, ale gdy nie pasuje, to ma byc przeczace temu rozdzialowi utrzymywanie kosciola z podatkow. Komedia no

Cytat:
Nikt z płockiej diecezji w której pedofilia szerzyła się przez lata nie został skazany. Gdyby pedofilem był Kowalski z Pcimia Dolnego nikt by tego nie zatajał. Kościół katolicki był/jest bezkarny za swoje przestępstwa i nie możesz temu zaprzeczyć, że taką taryfę ulgową otrzymuje.
Oczywiscie, ze czegos takiego nie potwierdze, nie mowiac o tym, ze Ty zdaje sie pojecia o tym miec nie mozesz. Tym bardziej w kontekscie gadki: "Myślisz, że Ty, ja i inni ludkowie, nieznaczące pionki mają takie same prawa jak KK? Myślisz, że społeczeństwie podaje się wszystkie informacje na talerzu, w mediach".

Co nie zmienia faktu, ze wg mnie KK podchodzi do kilku problemow, min. przypadkow pedofilii wsrod ksiezy, czy bylych sbckich kapusiow zdecydowanie zle.

Cytat:
Gdyby państwo było świeckie, za jakie sie podaje, wczszęłoby postępowanie w tej i innej sprawie.
Panstwo jest swieckie.

Cytat:
Ale tego nie robi - dlaczego? Zniszczyłoby to wizerunek kościóła. Dlaczego wobec tego państwu zależy na dobrych relacjach z KK? Chyba czerpią jednak z zyski z takiego układu, nie sądzisz? Hmm, może jednak chodzi o pieniądze?
Znowuz powialo groza.

Cytat:
Nie, to nie jest kwestia, ze masz inne zdanie, tylko przedstawiajac religie i wierzacych jak taki ciag cierpietnictwa zdecydowanie wypaczasz obraz religii. Najlepsze, ze co poniektorzy sami wierza w ta wizje. Mi tam osobiscie zwisa i powiewa, w co ktos wierzy badz nie, naprawde. Rozumiem, ze komus sie nie podoba przypisywanie cech negatywnych gdy ktos jest ateista - to zupelnie zrozumiale. Szkoda, ze takie osoby, nie zauwazaja, ze przypisywanie wiecznego smutku, zalu i choroba wie czego jeszcze osobom wierzacym to analogiczny myk

Cytat:
Sorry, ja Cie nie zamierzam oswiecac. Chcesz miec obraz religii katolickiej, pochodz do kosciola troche, porozmawiaj z ksiezmi, bedziesz sobie mogla taki obraz wyrobic.

Cytat:
Napisane przez rabid Pokaż wiadomość
Chyba Ty nieco więcej na tym stracisz.
W zasadzie, to ona nic nie traci w tym momencie, bo jesli tak jest, to umierasz i koniec, finito.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości