Kradzież bramy "Arbeit macht frei"- szok! - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-18, 11:46   #31
rapifen
Zakorzenienie

Dot.: Kradzież bramy "Arbeit macht frei"- szok!

Cytat:
wątpię żeby jakikolwiek Polak przy zdrowych zmysłach chciał miec w swojej kolekcji taki napis... ale Niemiec, czemu nie?
no proszę cię... :|

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-18, 11:47   #32
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

JA bym podejrzewała jakies środowiska neonazistowskie. Straszny wstyd dla muzeum. Jakby nie było, teren nie jest dobrze zabezpieczony. To nie pierwsza kradzież na terenie muzeum. 2 lata temu ukradziono skarbonkę znajdująca się w głównym budynku.
Stary 2009-12-18, 11:58   #33
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Zapewne jakiś kolekcjoner zlecił komuś kradzież tego napisu. Podejrzewam nawet, że nie był to Polak ale Niemiec wątpię żeby jakikolwiek Polak przy zdrowych zmysłach chciał miec w swojej kolekcji taki napis... ale Niemiec, czemu nie?
A Niemiec to niby czemu chciałby to mieć ?
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-18, 12:02   #34
rabid
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marta_d1 Pokaż wiadomość
JA bym podejrzewała jakies środowiska neonazistowskie.
Czemu neonaziści mieliby niszczyć arcydzieło swoich autorytetów?
Stary 2009-12-18, 12:06   #35
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez rabid Pokaż wiadomość
Bo jest to symbol męczeństwa miliona ludzi. Mimo wszystko przechodzac pod napisem mysli sie o więżniach a nie oprawcach. Może ta kradzież to forma przypomnienia o sobie, dawno nie było skandalu związanego z neonazistami. No i skompromitowali muzeum.
Stary 2009-12-18, 12:12   #36
martini.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
mi sie wydaje ze to nie dla skupu ukradzione( bo raczej nikt by tego nie przyjal)
tylko na zamowienie jakos świra na przyklad.
Strasznie to przykre i wstydze sie za ludzi ktorzy to zrobili:/
Cytat:
Napisane przez aninka Pokaż wiadomość
Raczej jakiś chory "kolekcjoner" zamówił.
Za duża akcja na to, żeby to był zwykły złomiarz. Na pewno brama poszła za ogromne pieniądze na czarnym rynku, a sama akcja była długo i dokładnie planowana.

Co do pilnowania, to ja rozumiem, że dużo pozostawia do życzenia. Ale z drugiej strony, teren jest ogromny, więc nawet jeśli te obchody są, nikt nie jest w stanie okrążyć co godzinę. Ktoś musiał znać wszystko w najmniejszych szczegółach.

Co o tym myślę. Jestem zła. Tak naprawdę zła. Jak usłyszałam w radio rano wiadomość, to pomyślałam, że się przesłyszałam. Jak tak można?? To ludzka krwawica jest wypisana na tej bramie i żadne (ŻADNE) pieniądze tego nie wycenią.

Czy jest mi wstyd za Polskę? Nie jest. Jest mi wstyd za LUDZI. Bo to nie tylko nasza tragedia była, to był koszmar ogólnoludzki i dla każdego powinno być to lekcją szacunku i pokory. To samo bym czuła, jeśli zdarzenie miałoby miejsce w chociażby w Chinach.

Cytat:
Zapewne jakiś kolekcjoner zlecił komuś kradzież tego napisu. Podejrzewam nawet, że nie był to Polak ale Niemiec wątpię żeby jakikolwiek Polak przy zdrowych zmysłach chciał miec w swojej kolekcji taki napis... ale Niemiec, czemu nie?!
A dlaczego nie Włoch, Anglik, Kameruńczyk, Japończyk, Afgan czy może Brazylijczyk albo Kubańczyk?

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

Cytat:
A czemu niszczyć? Obozu nie zniszczono. Zabrano jego część. Może ktoś chce się do niej modlić.
martini. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-18, 12:25   #37
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Tiaaa...a podobno to stereotyp, że Polska to kraj złodzei. Jeżeli takie info poszło w świat, to raczej już od tego nie uciekniemy.

Brak po prostu słów na ludzką głupotę, pazerność i brak jakichkolwiek skrupułów
oj, a może to byli np. jacyś francuscy albo szwedzcy turyści, Ty od razu o najgorszym.

---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ----------

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
oj, a może to byli np. jacyś francuscy albo szwedzcy turyści, Ty od razu o najgorszym.
też myślę, że to poszło faktycznie dla jakiegoś kolekcjonera, pełno jest maniaków;-) zbierających ''pamiątki'' po II Wojnie.

I że ta kopia to już sobie tak zostanie.

żenuła.
I nawet złodziei powinien obowiązywać jakiś kodeks etyczny. Ktokolwiek to ma czy zaraz będzie miał u siebie, czy Norweg, czy Amerykanin, uważam, że dla Polski to jest paskudny obciach. Jak to mogło sobie wisieć bez zabezpieczeń alarmowych itd., to nie wiem.

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ----------

Cytat:
Andrzej Przewoźnik w rozmowie z reporterem RMF FM Krzysztofem Zasadą podkreślił, że raczej nie był to chuligański wybryk: "Co do chuliganów, to jestem człowiekiem małej wiary przede wszystkim dlatego, że to było tak specyficzne miejsce pod ochroną, że trzeba było dużo zdolności i przygotowania, żeby coś takiego zrobić".
No bardzo, jak widać :
Cytat:
Z pierwszych ustaleń wynika, że napis został wyniesiony z terenu muzeum przez prowizorycznie zabezpieczoną dziurę w murowanym ogrodzeniu.
http://fakty.interia.pl/polska/news/...frei,1413280,3

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2009-12-18 o 12:21
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-12-18, 12:45   #38
monika1001
Zadomowienie

GG do monika1001

czytalam,ze obraz z kamery na bramie nie jest nigdzie zapisywany :/ i w nocy te miejsce jest slabo oswietlone..
Jest ona tylko po to by moc ogladac wejscie on-line.Zastanawiam sie co robili ochroniarze tej nocy?...Jezeli zlodzieje przecieli druty kolczaste,napis z jednej strony odkrecili a z drugiej wyrwali z zawiasow do tego przeciez nie wazy on 2kg i wyniesli go przez mala dziure w betonowym plocie,wiec zajelo im to troche czasu..

http://www.rmf.fm/fakty,166784,Kradz...o,on-line.html

Papierowo-zapraszam http://papierowyzakatek.blogspot.com/

Edytowane przez monika1001
Czas edycji: 2009-12-18 o 12:48
monika1001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-18, 12:49   #39
stasiek
Wtajemniczenie

mnie wstyd nie jest , bo za kogo mam się wstydzić? Ja nie ukradłam, niech się wstydzi ten kto to zrobił. Inna sprawa, że przykre jest, że w tak ważnym miejscu nie ma odpowiednich zabezpieczeń, ochrony na najwyższym poziomie, myślę, że to jest kwestia braku pieniędzy, czy też nieodpowiedniego gospodarowania nimi.

Jesteśmy na pierwszych stronach zagranicznych gazet teraz...
Stary 2009-12-18, 12:49   #40
lejdibird
Raczkowanie

Ta firma ochroniarska tez musi byc niezla. Czyzby zalozona przez emerytowanego policjanta w celu zatrudnienia kolegow, najlepiej z orzeczeniami o niepełnosprawnosci i milego spedzania czasu przy malym wysilku?
lejdibird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-18, 12:57   #41
paula78
Zakorzenienie

Jestem w szoku jak można ??

I tez zastanawiam się dlaczego nikt nic nie widzial ,nie słyszal ,przeciez to nie jest odklejenie naklejki z drzwi sklepu ale cięzka sprawa i długotrwala.
Musiało to byc zaplanowane i przygotowane.

Myslę też ,że nie bedzie problemu z sprzedażą tego w skupie złomu.
Nie wszyscy maja sumienie jak widac.

Nie odczuwam tez wstydu za ew. zlodzieji polaków bo zwyczajnie mam dosc odpowiedzialnosc zbiorowej,kazdy odpowiada za siebie.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-18, 12:58   #42
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez lejdibird Pokaż wiadomość
Ta firma ochroniarska tez musi byc niezla. Czyzby zalozona przez emerytowanego policjanta w celu zatrudnienia kolegow, najlepiej z orzeczeniami o niepełnosprawnosci i milego spedzania czasu przy malym wysilku?
To nie jest firma ochroniarska, tylko straż muzealna podlegająca muzeum. Nie firma zewnętrzna. Strażnicy są pełnosprawni, w większości młodzi. Ale jak dla mnie mało sie przejmują swoją rolą. Są bo sa i tyle.
Stary 2009-12-18, 12:59   #43
rapifen
Zakorzenienie

co to ma być?! jedno z ważniejszych polskich muzeów, na pewno jedno z najbardziej rozpoznawalnych (jak nie najbardziej) turyści z zagranicy, a tu co? Ochrona lepsza jest na bazarach

Stary 2009-12-18, 13:04   #44
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość

co to ma być?! jedno z ważniejszych polskich muzeów, na pewno jedno z najbardziej rozpoznawalnych (jak nie najbardziej) turyści z zagranicy, a tu co? Ochrona lepsza jest na bazarach
Postawa wielu z nich pozostawia wiele do życzenia. Mam nadzieje, że teraz zrobią z nimi porządek. Szkoda, że musiało dojść do takiej tragedii i skandalu.
Stary 2009-12-18, 13:06   #45
stasiek
Wtajemniczenie

włosy stają dęba jak się czyta komentarze, na zagranicznych forach. Właśnie się dowiedziałam, że:

- Polacy sobie robią Disnayland z tego Auschwitz i zarabiają kasę na nim
- pewnie ta kradzież teraz, nie jest prawdziwa, to jest czysty marketing tak naprawdę, żeby przyciągnąć uwagę całego świata i ściągnąć więcej turystów

na idiotów nie ma rady niestety
Stary 2009-12-18, 13:06   #46
monika1001
Zadomowienie

GG do monika1001

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Jestem w szoku jak można ??

I tez zastanawiam się dlaczego nikt nic nie widzial ,nie słyszal ,przeciez to nie jest odklejenie naklejki z drzwi sklepu ale cięzka sprawa i długotrwala.
Musiało to byc zaplanowane i przygotowane.

Myslę też ,że nie bedzie problemu z sprzedażą tego w skupie złomu.
Nie wszyscy maja sumienie jak widac.

Nie odczuwam tez wstydu za ew. zlodzieji polaków bo zwyczajnie mam dosc odpowiedzialnosc zbiorowej,kazdy odpowiada za siebie.
no wlasnie to jest dziwne,ze nikt-ochrona nic nie widzial,nic nie slyszal....Co oni tam w ogole robili? Pewnie mroz na dworzu,polowa nocy trzeba isc spac

Tez mysle,ze to bylo zlecenie jakiegos kolekcjonera...A nawet jezeli napis trafilby na zlom to w malutenkich kawalkach-pociety

Stary 2009-12-18, 13:09   #47
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ta druga wypowiedź o marketingu wcale nie jest głupia, jeśli mam być szczera też pomyślałam że to prowokacja, z tym że nie by wypromować Polskę a jakąś organizację. Rozumiem oburzenie ludzi zza granicy i gdyby obóz Auschwitz był w Niemczech i sytuacja zdarzyłaby się tam, pewnie byłoby ciskanie tekstami że ktoś chce się wypromować. Ale kto, to już nie wiem. Jedna wielka zagadka.

Cytat:
Tez mysle,ze to bylo zlecenie jakiegos kolekcjonera...A nawet jezeli napis trafilby na zlom to w maluenkich kawalkach-pociety
na 99% nie chodzi o złom. Już bardziej opłaca się kraść te pokrywy które zabezpieczają studzienki.

Stary 2009-12-18, 13:12   #48
stasiek
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale ta druga wypowiedź o marketingu wcale nie jest głupia, jeśli mam być szczera też pomyślałam że to prowokacja, z tym że nie by wypromować Polskę a jakąś organizację. Rozumiem oburzenie ludzi zza granicy i gdyby obóz Auschwitz był w Niemczech i sytuacja zdarzyłaby się tam, pewnie byłoby ciskanie tekstami że ktoś chce się wypromować. Ale kto, to już nie wiem. Jedna wielka zagadka.

na 99% nie chodzi o złom. Już bardziej opłaca się kraść te pokrywy które zabezpieczają studzienki.
ale oni piszą o tym, że my się promujemy za pomocą Auschwitz żeby turystów ściągnąć i na nich zarobić, bo kupę kasy ciągniemy z tego. To jest czysty interes z naszej strony

Stary 2009-12-18, 13:14   #49
rapifen
Zakorzenienie

No to nie mają racji. Ale jest prawdopodobne że ktoś/coś/organizacja/grupa zrobiła to by się wypromować.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-18, 13:20   #50
dzustam
Zakorzenienie

Coś strasznego, bardzo mną to wstrząsnęło. Pierwsze informacje przyjęłam z niedowierzaniem, w ogóle nie przyszło mi do głowy, że można chcieć ukraść taką rzecz.

Jednak po głebszym zastanowieniu musze przyznać, że na czarnym rynku kolekcjonerkim to musi być perełka...

I jeszcze jedno, najlepsze muzea świata nie mogą ochronić sie przed złodziejami obrazów, klejnotów.

To nie jest problem typowo polski, czy tylko i wyłącznie muzeum w Auschwitz.

Jak się zaczyna stękanie na ogólnoświatowych forach, to niech może każda nacja przyjrzy się co z ich muzeów narodowych (świetnie zabezpieczonych laserami, czujnikami, ochroniarzami) zniknęło na przstrzeni lat.

a jak sa pewni, że nic nie zginęło, to radzę wynająć rzeczoznawców i sprawdzić, ile z tych oryginałów nigdy nie ukradzionych jest fałszywkami

Za nikogo się nie wstydzę, bo dlaczego niby?

Mam nadzieję, że znajdą świadków i odzyskają napis...

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-18, 13:22   #51
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie większość z Was słyszała juz ta szokującą informacje. Ja jestem przerażona tym, ze dla ludzi nie ma juz świętości. Jak można?? Po co? Jak dzis w radiu usłyszałam ta wiadomość to sie popłakałam. Bardzo emocjonalnie i osobiscie podchodze do Auschwitz.
Gdzie byli streażnicy? Ta brama waży kilkaset kilo!
Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
mi sie wydaje ze to nie dla skupu ukradzione( bo raczej nikt by tego nie przyjal)
tylko na zamowienie jakos świra na przyklad.
Strasznie to przykre i wstydze sie za ludzi ktorzy to zrobili:/
też mi się tak wydaje
to zbyt wazna część historii żeby ktos sie porywał na taki skok tylko żeby to do złomu oddać - na złom to się szyny kradnie w tym naszym kraju (co też jest absurdem..) a nie symbole kultury, historii
pewnie jakiś kolekcjoner, świr z za dużą kasę sobie wymarzył u siebie w domu taki napis ;/

Cytat:
Napisane przez monika1001 Pokaż wiadomość
Szok!!
Juz wszedzie pisza o tym zdarzeniu....Jak mozna zrobic cos takiego?!
az mi sie wstyd zrobilo...

Edit:za wskazanie zlodzieja zostala wyznaczona nagroda 5 tys.
5 tysięcy trochę mało moim zdaniem
ten napis moim zdaniem na rynku może osiągnąć kolosną cenę

a szczerze - nie wypadłabym nawet na myśl, że może być ktoś na tyle popaprany żeby cos takiego kraść !

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2009-12-18 o 13:26
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-18, 13:26   #52
Velvetrope
Rozeznanie

Cytat:
Rozumiem oburzenie ludzi zza granicy i gdyby obóz Auschwitz był w Niemczech i sytuacja zdarzyłaby się tam, pewnie (...)

Powiedzmy sobie szczerze, gdyby taki obóz był w Niemczech, to po wojnie by go usunęli. Rapifen, nie obraź się, ale w moim odczuciu niebyt trafny przykład.

A wracając do tematu - możemy krytytkować ochronę (oczywiście też zawiniła), brak monitoringu (bo to co jest trudno tym nazwać) itd. itp., ale dla mnie bardziej szokujący jest fakt, że ludzie nawet TAKĄ rzecz potrafią ukraść.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-60739.png
Velvetrope jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-18, 13:29   #53
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Jak się zaczyna stękanie na ogólnoświatowych forach, to niech może każda nacja przyjrzy się co z ich muzeów narodowych (świetnie zabezpieczonych laserami, czujnikami, ochroniarzami) zniknęło na przstrzeni lat.
Czytam to stękanie na forach, informacje są podawane średnio rzetelnie bo połowa wypowiadających się jest święcie przekonana że ukradziono replikę :P
hm no cóż
Cytat:
Polish neo-nazis probaly stoled it. Hole world knows that most poles hate jews.
Kompromitacja.

Cytat:
Powiedzmy sobie szczerze, gdyby taki obóz był w Niemczech, to po wojnie by go usunęli. Rapifen, nie obraź się, ale w moim odczuciu niebyt trafny przykład.
w Dachau podobno widnieje ten sam napis.

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2009-12-18 o 13:30
Stary 2009-12-18, 13:34   #54
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Czytam to stękanie na forach, informacje są podawane średnio rzetelnie bo połowa wypowiadających się jest święcie przekonana że ukradziono replikę :P
hm no cóż
Kompromitacja.

no niestety ;/ teraz cały świat się będzie gapić na polaków jak na bandę nietolerancyjnych złodziejów

a w kwestii samego obozu/muzeum - dobrze, że jest i że stoi. Takto by niektórzy w ogóle pojęcia o niczym nie mieli i by się nad niczym głębszym nie zastanawiali. Takie, nawet bolesne, części historii dobrze jest zachować dla przyszłych pokoleń - może nie popełnia takich błędów.

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2009-12-18 o 13:35
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-18, 13:39   #55
monika1001
Zadomowienie

GG do monika1001

Cytat:
Napisane przez Velvetrope Pokaż wiadomość

A wracając do tematu - możemy krytytkować ochronę (oczywiście też zawiniła), brak monitoringu (bo to co jest trudno tym nazwać) itd. itp., ale dla mnie bardziej szokujący jest fakt, że ludzie nawet TAKĄ rzecz potrafią ukraść.

Na terenie Niemiec jest duzo obozow i nikt ich nie usuwa,a nawet odnawia.
I taki napis jest w kilku miejscach.

Edytowane przez monika1001
Czas edycji: 2009-12-18 o 13:41
Stary 2009-12-18, 13:56   #56
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Powiedzmy sobie szczerze, gdyby taki obóz był w Niemczech, to po wojnie by go usunęli.
Przecież na terenie Niemiec jest nadal wiele miejsc pamięci, czy muzeów znajdujących się na terenach byłych obozów. Chociaż by pierwszy obóz koncentracyjny na terenie Europy DAchau. Tam również jest brama z napisem Arbeit macht frei.
Czytałam wypowiedź dyrektora Yad Vashem, który uważa , że ten czyn był wymierzony przeciwko Żydom. Bezsensu. Mam nadzieję, że nie nastąpi teraz licytacja kto bardziej ucierpiał po tej kradzieży.
Stary 2009-12-18, 13:56   #57
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie większość z Was słyszała juz ta szokującą informacje. Ja jestem przerażona tym, ze dla ludzi nie ma juz świętości. Jak można?? Po co? Jak dzis w radiu usłyszałam ta wiadomość to sie popłakałam. Bardzo emocjonalnie i osobiscie podchodze do Auschwitz.
Gdzie byli streażnicy? Ta brama waży kilkaset kilo!
Nie sadze, zeby to bylo na zlom.

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Tiaaa...a podobno to stereotyp, że Polska to kraj złodzei. Jeżeli takie info poszło w świat, to raczej już od tego nie uciekniemy.

Brak po prostu słów na ludzką głupotę, pazerność i brak jakichkolwiek skrupułów
A co, to nie jest sterotyp? Czy to oznacza, ze:
- Polacy sa zlodziejami?
- wsrod innych narodow zlodziei nie ma?

Cytat:
Zapewne jakiś kolekcjoner zlecił komuś kradzież tego napisu. Podejrzewam nawet, że nie był to Polak ale Niemiec wątpię żeby jakikolwiek Polak przy zdrowych zmysłach chciał miec w swojej kolekcji taki napis... ale Niemiec, czemu nie?
Chyba strażnicy polecą na zbity pysk, jak można bylo tego nie dopilnować!!!
Wg mnie nie masz zadnych podstaw, zeby wysnuwac takie wnioski

Cytat:
JA bym podejrzewała jakies środowiska neonazistowskie. Straszny wstyd dla muzeum. Jakby nie było, teren nie jest dobrze zabezpieczony. To nie pierwsza kradzież na terenie muzeum. 2 lata temu ukradziono skarbonkę znajdująca się w głównym budynku.
Cytat:
Mi sie tez wydaje, ze to najszybciej jacys zaczadzeni Adolfem to zrobili. Niszczyc? Raczej kolekcjonowac.

Cytat:
Napisane przez stasiek Pokaż wiadomość
mnie wstyd nie jest , bo za kogo mam się wstydzić? Ja nie ukradłam, niech się wstydzi ten kto to zrobił. Inna sprawa, że przykre jest, że w tak ważnym miejscu nie ma odpowiednich zabezpieczeń, ochrony na najwyższym poziomie, myślę, że to jest kwestia braku pieniędzy, czy też nieodpowiedniego gospodarowania nimi.

Jesteśmy na pierwszych stronach zagranicznych gazet teraz...
Dokladnie.

Cytat:
Napisane przez stasiek Pokaż wiadomość
włosy stają dęba jak się czyta komentarze, na zagranicznych forach. Właśnie się dowiedziałam, że:

- Polacy sobie robią Disnayland z tego Auschwitz i zarabiają kasę na nim
- pewnie ta kradzież teraz, nie jest prawdziwa, to jest czysty marketing tak naprawdę, żeby przyciągnąć uwagę całego świata i ściągnąć więcej turystów

Znowuz, dokladnie.

Cytat:

Bzdura, przeciez w Niemczech sa muzea obozy - Buchenwald, Sachsenhausen, Ravensbrueck zdaje sie tez.

Cytat:
hm no cóż
Kompromitacja.

Bo to warto sie przyjmowac opinia ignorantow, co nie potrafia nawet poparwnie napisc "whole world". Z tej wypowiedzi jasno wynika, ze to jakas ograniczona osoba nie majaca pojecia o historii

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-18, 14:21   #58
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Tiaa....zapewne akurat przechodzili z tragarzami
Może, może...A może nie.

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2009-12-18 o 14:23
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-18, 14:33   #59
Velvetrope
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Bzdura, przeciez w Niemczech sa muzea obozy - Buchenwald, Sachsenhausen, Ravensbrueck zdaje sie tez.
Nie chodzi o to czy są fizycznie czy nie. Chodzi o to w jakim stanie są zachowane. Byłeś/aś? Widziałeś/aś jak teraz wyglądają?

http://suwaczki.maluchy.pl/li-60739.png
Velvetrope jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-18, 14:42   #60
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Wg mnie nie masz zadnych podstaw, zeby wysnuwac takie wnioski
mi się wydaje, że Ty nie masz żadnych podstaw żeby wysnuwać, że moje wnioski są bezpodstawne
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości