![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kradzież bramy "Arbeit macht frei"- szok!
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
JA bym podejrzewała jakies środowiska neonazistowskie. Straszny wstyd dla muzeum. Jakby nie było, teren nie jest dobrze zabezpieczony. To nie pierwsza kradzież na terenie muzeum. 2 lata temu ukradziono skarbonkę znajdująca się w głównym budynku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
BAN stały
|
A Niemiec to niby czemu chciałby to mieć ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Czemu neonaziści mieliby niszczyć arcydzieło swoich autorytetów?
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Bo jest to symbol męczeństwa miliona ludzi. Mimo wszystko przechodzac pod napisem mysli sie o więżniach a nie oprawcach. Może ta kradzież to forma przypomnienia o sobie, dawno nie było skandalu związanego z neonazistami. No i skompromitowali muzeum.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do pilnowania, to ja rozumiem, że dużo pozostawia do życzenia. Ale z drugiej strony, teren jest ogromny, więc nawet jeśli te obchody są, nikt nie jest w stanie okrążyć co godzinę. Ktoś musiał znać wszystko w najmniejszych szczegółach. Co o tym myślę. Jestem zła. Tak naprawdę zła. Jak usłyszałam w radio rano wiadomość, to pomyślałam, że się przesłyszałam. Jak tak można?? To ludzka krwawica jest wypisana na tej bramie i żadne (ŻADNE) pieniądze tego nie wycenią. Czy jest mi wstyd za Polskę? Nie jest. Jest mi wstyd za LUDZI. Bo to nie tylko nasza tragedia była, to był koszmar ogólnoludzki i dla każdego powinno być to lekcją szacunku i pokory. To samo bym czuła, jeśli zdarzenie miałoby miejsce w chociażby w Chinach. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- A czemu niszczyć? Obozu nie zniszczono. Zabrano jego część. Może ktoś chce się do niej modlić. ![]()
![]() |
![]() |
#37 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- Cytat:
I że ta kopia to już sobie tak zostanie. żenuła. I nawet złodziei powinien obowiązywać jakiś kodeks etyczny. Ktokolwiek to ma czy zaraz będzie miał u siebie, czy Norweg, czy Amerykanin, uważam, że dla Polski to jest paskudny obciach. Jak to mogło sobie wisieć bez zabezpieczeń alarmowych itd., to nie wiem. ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2009-12-18 o 12:21 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
czytalam,ze obraz z kamery na bramie nie jest nigdzie zapisywany :/ i w nocy te miejsce jest slabo oswietlone..
Jest ona tylko po to by moc ogladac wejscie on-line.Zastanawiam sie co robili ochroniarze tej nocy?...Jezeli zlodzieje przecieli druty kolczaste,napis z jednej strony odkrecili a z drugiej wyrwali z zawiasow do tego przeciez nie wazy on 2kg i wyniesli go przez mala dziure w betonowym plocie,wiec zajelo im to troche czasu.. http://www.rmf.fm/fakty,166784,Kradz...o,on-line.html
Za kazdym nickiem kryje sie imie,za kazdym imieniem kryje sie czlowiek.Za kazdym czlowiekiem-uczucia. Szanujmy sie nawzajem w sieci.. Papierowo-zapraszam ![]() Edytowane przez monika1001 Czas edycji: 2009-12-18 o 12:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Wtajemniczenie
|
mnie wstyd nie jest , bo za kogo mam się wstydzić? Ja nie ukradłam, niech się wstydzi ten kto to zrobił. Inna sprawa, że przykre jest, że w tak ważnym miejscu nie ma odpowiednich zabezpieczeń, ochrony na najwyższym poziomie, myślę, że to jest kwestia braku pieniędzy, czy też nieodpowiedniego gospodarowania nimi.
Jesteśmy na pierwszych stronach zagranicznych gazet teraz...
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Ta firma ochroniarska tez musi byc niezla. Czyzby zalozona przez emerytowanego policjanta w celu zatrudnienia kolegow, najlepiej z orzeczeniami o niepełnosprawnosci i milego spedzania czasu przy malym wysilku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Jestem w szoku jak można ??
I tez zastanawiam się dlaczego nikt nic nie widzial ,nie słyszal ,przeciez to nie jest odklejenie naklejki z drzwi sklepu ale cięzka sprawa i długotrwala. Musiało to byc zaplanowane i przygotowane. Myslę też ,że nie bedzie problemu z sprzedażą tego w skupie złomu. Nie wszyscy maja sumienie jak widac. Nie odczuwam tez wstydu za ew. zlodzieji polaków bo zwyczajnie mam dosc odpowiedzialnosc zbiorowej,kazdy odpowiada za siebie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
To nie jest firma ochroniarska, tylko straż muzealna podlegająca muzeum. Nie firma zewnętrzna. Strażnicy są pełnosprawni, w większości młodzi. Ale jak dla mnie mało sie przejmują swoją rolą. Są bo sa i tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
![]() co to ma być?! ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Postawa wielu z nich pozostawia wiele do życzenia. Mam nadzieje, że teraz zrobią z nimi porządek. Szkoda, że musiało dojść do takiej tragedii i skandalu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Wtajemniczenie
|
włosy stają dęba jak się czyta komentarze, na zagranicznych forach. Właśnie się dowiedziałam, że:
- Polacy sobie robią Disnayland z tego Auschwitz i zarabiają kasę na nim - pewnie ta kradzież teraz, nie jest prawdziwa, to jest czysty marketing tak naprawdę, żeby przyciągnąć uwagę całego świata i ściągnąć więcej turystów na idiotów nie ma rady niestety ![]()
![]() |
#46 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Tez mysle,ze to bylo zlecenie jakiegos kolekcjonera...A nawet jezeli napis trafilby na zlom to w malutenkich kawalkach-pociety ![]()
![]() |
![]() |
#47 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
No to nie mają racji. Ale jest prawdopodobne że ktoś/coś/organizacja/grupa zrobiła to by się wypromować.
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Coś strasznego, bardzo mną to wstrząsnęło. Pierwsze informacje przyjęłam z niedowierzaniem, w ogóle nie przyszło mi do głowy, że można chcieć ukraść taką rzecz.
Jednak po głebszym zastanowieniu musze przyznać, że na czarnym rynku kolekcjonerkim to musi być perełka... I jeszcze jedno, najlepsze muzea świata nie mogą ochronić sie przed złodziejami obrazów, klejnotów. To nie jest problem typowo polski, czy tylko i wyłącznie muzeum w Auschwitz. Jak się zaczyna stękanie na ogólnoświatowych forach, to niech może każda nacja przyjrzy się co z ich muzeów narodowych (świetnie zabezpieczonych laserami, czujnikami, ochroniarzami) zniknęło na przstrzeni lat. a jak sa pewni, że nic nie zginęło, to radzę wynająć rzeczoznawców i sprawdzić, ile z tych oryginałów nigdy nie ukradzionych jest fałszywkami ![]() Za nikogo się nie wstydzę, bo dlaczego niby? Mam nadzieję, że znajdą świadków i odzyskają napis...
![]() |
#51 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
to zbyt wazna część historii żeby ktos sie porywał na taki skok tylko żeby to do złomu oddać - na złom to się szyny kradnie w tym naszym kraju (co też jest absurdem..) a nie symbole kultury, historii pewnie jakiś kolekcjoner, świr z za dużą kasę sobie wymarzył u siebie w domu taki napis ;/ Cytat:
ten napis moim zdaniem na rynku może osiągnąć kolosną cenę a szczerze - nie wypadłabym nawet na myśl, że może być ktoś na tyle popaprany żeby cos takiego kraść !
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2009-12-18 o 13:26 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Powiedzmy sobie szczerze, gdyby taki obóz był w Niemczech, to po wojnie by go usunęli. Rapifen, nie obraź się, ale w moim odczuciu niebyt trafny przykład. A wracając do tematu - możemy krytytkować ochronę (oczywiście też zawiniła), brak monitoringu (bo to co jest trudno tym nazwać) itd. itp., ale dla mnie bardziej szokujący jest fakt, że ludzie nawet TAKĄ rzecz potrafią ukraść. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
hm no cóż Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-12-18 o 13:30 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a w kwestii samego obozu/muzeum - dobrze, że jest i że stoi. Takto by niektórzy w ogóle pojęcia o niczym nie mieli i by się nad niczym głębszym nie zastanawiali. Takie, nawet bolesne, części historii dobrze jest zachować dla przyszłych pokoleń - może nie popełnia takich błędów.
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2009-12-18 o 13:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na terenie Niemiec jest duzo obozow i nikt ich nie usuwa,a nawet odnawia. I taki napis jest w kilku miejscach.
Za kazdym nickiem kryje sie imie,za kazdym imieniem kryje sie czlowiek.Za kazdym czlowiekiem-uczucia. Szanujmy sie nawzajem w sieci.. Papierowo-zapraszam ![]() Edytowane przez monika1001 Czas edycji: 2009-12-18 o 13:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czytałam wypowiedź dyrektora Yad Vashem, który uważa , że ten czyn był wymierzony przeciwko Żydom. Bezsensu. Mam nadzieję, że nie nastąpi teraz licytacja kto bardziej ucierpiał po tej kradzieży. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
- Polacy sa zlodziejami? - wsrod innych narodow zlodziei nie ma? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Może, może...A może nie. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2009-12-18 o 14:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
Nie chodzi o to czy są fizycznie czy nie. Chodzi o to w jakim stanie są zachowane. Byłeś/aś? Widziałeś/aś jak teraz wyglądają?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:01.