![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy to można zaakceptować? zachowanie narzeczonego..
Edyto moim zdaniem on Cie wogole nie szanuje. Masz byc na kazde jego zawolanie, bez jakiegokolwiek sprzeciwu. W zwiazku dwie strony powinny sie starac nie tylko jedna. Naprawde zastanow sie, czy chcesz reszte zycia spedzic z facetem ktory ma gdzies Twoje potrzeby i mysli tylko wylacznie o swoich.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Rozeznanie
|
Edyta2125
Po ślubie będzie jeszcze gorzej. Jakby facet mnie tak traktował to już dawno wystawiłabym mu walizki za drzwi. Miłość miłością, ale nie pozwoliłabym sobą pomiatać.
![]() |
#183 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Wtajemniczenie
|
Asieńko, masz anioła, nie matkę - ja nie wiem, ile czasu byłabym w stanie tolerować takie zachowanie pod swoim dachem. Twój narzeczony nie szanuje ludzi - nie łudź się, że ten szacunek zachowa dla Ciebie.
Przemyśl sobie dobrze wszystko - bo na razie dla mnie - jak i dla większości osób, które w wątku się wypowiedziały - Twój związek jest niestety jakimś nieporozumieniem. Nie mówię tu o różnicy religii - ale ogólnie o podejściu, sposobie rozwiązywania konfliktów i kulturze osobistej (a raczej jej braku) u Twojego narzeczonego. Czytając Twoje posty nie mogę zrozumieć, z jakiego powodu Ty kochasz tak tego człowieka - bo Ci mówi, że śliczna jesteś? Przecież życie to nie komplementy - życie to są problemy, które masz teraz. A które po ślubie urosną do gigantycznych rozmiarów. A dzieci? Sytuacja w razie zagrożenia ich życia - czy w ogóle dopuszczasz do swojej wyobraźni taką sytuację? Ludzie tego wyznania potrafią poświęcić własne dziecko... byłabyś to w stanie zrobić? Ale Twoje życie, zrobisz, co zechcesz - tylko żal patrzeć, jak młoda dziewczyna z premedytacją tkwi przy czymś, co ma małe szanse na powodzenie, a dodatkowo zapowiada się niezbyt miło...
![]() |
#185 |
BAN stały
|
O święta naiwności nie wiem skąd się u dziewcząt/kobiet bierze przekonanie,że ich facet zmieni się po slubie na lepsze.
![]() ![]() Edyto,twój facet ma się za pana i władce,co chyba o tym wiesz.Wy obydwoje powinniście rozpieszczać się wspólnie,a nie tylko Ty jego.To działa w obie strony nie w jedną.I wątpie,że on się zmieni na lepsze.Nie liczyłabym na to na twoim miejscu. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przykładowo: moja matka ma ciągle gadki w stylu: "mogła z nim wziąć ślub i by sobie dobrze żyli" (przypadek 1: dziewczyna nawet z chłopakiem nie chodziła, zaliczyli wpadkę przypadkowo na jakiejś imprezie, nawet się nie lubili za bardzo), "wzięli ślub, mają takie ładne dziecko, mieszkanie, zadowoleni - czego chcieć więcej?" (przypadek 2: "szczęśliwy" pan młody zgrzyta zębami i rozpowiada na prawo i lewo, że "MUSIAŁ" się ożenić...), "siedź w domu, nigdzie nie wychodź, bo się jeszcze Ł. na Ciebie obrazi" (przypadek 3: mój własny - śmiem mieć jakieś życie towarzyskie i generalnie życie po ślubie). Święte przekonanie mojej rodzicielki i jej czcigodnych koleżanek, że nieważne, iż para się średnio lubi, nieważne, iż zaliczyli klasyczną "wpadkę", nieważne, iż się guzik znają - jak się pobiorą, załatwią sobie mieszkanie, dziecko się urodzi, to będzie super, a przynajmniej dobrze i czego chcieć więcej od życia. Męża pilnować, obiadki pod nos podstawiać, cieszyć się, że jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi sie ze rowniez dlatego poniewaz, kobieta zakochana wierzy ze facet sie zmieni, niektore sądzą ze nie ma zlych ludzi i wystarczy popracowac nad soba. Po prostu sa naiwne, on obiecuje a i tak nic sie nie zmienia. Drudzy groza ze sie zabija, wiec kobieta boi sie ze moze zrobi sobie krzywde i to bedzie z jej winy. Dochodzi do tego brak w wiary w siebie," ze ja sama nie podolam, nie znajde sobie nikogo innego" itp.
Teraz to i tak sie poprawilo, bo kobiety sa bardziej niezalezne i w razie wpadki sama wychowuje dziecko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I to własnie jest pokazanie, że kobieta mimo wychowania potrafi być zupełnie inna niż rodzice, bowiem ja mam zapędy iście feministyczne. I kwituję tylko śmiechem ich wymysły, bo TŻ-ta mam pod tym względem cudownego - absolutnie samowystarczalnego. Niestety z facetami jest inaczej, oni bardzo często wdają się idealnie w rodziców. Jest nawet taka teoria, że kobiety odwracają się trochę od wartości rodziców, a faceci nawet nieświadomie brną w nie całkiem. Trudno im się nawet dziwić, w momencie gdy w tym sposobie na życie pełnią rolę książąt.
![]() |
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
Z ta teoria to faktycznie moze byc prawda skoro od przedszkola dziewczynka dostaje patelnie/pralka /odkurzacz lub lalke bobasa w prezencie a chlopak sterowany samolot ,pilkę.
Nic więc dziwnego ,że w doroslym życiu nie chce gotowac,i rodzic dzieci a facetowi na zawsze pozostaje przekonanie ,że mu się należą przyjemnosci. Zaznaczam ,że to uogólnienie i nie twierdzę ,że zawsze tak jest . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
BAN stały
|
No bo tak to właśnie jest jak się z jakimś idiotą wszyscy cackają jak z jajem.
Ja na miejscu matki autorki wątku, to bym palanta w dupę kopnęła tak, że by w powietrzu z głodu wykorkował, a nie go przepraszała x razy, księciunia najjaśniejszego. Weźże go zostaw kobieto, a nie sobie siarę robisz zadając się z takim palantem. Matka też chyba powinna przejrzeć na oczy a nie przepraszać takiego tam... i zabiegać o jego względy. To chyba powinno być na odwrót, nie ? Czy wy tam wszyscy w ogóle jesteście poważni czy sobie jaja robicie z siebie nawzajem ? Dajcie spokój, naprawdę... Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2009-12-18 o 16:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() To jest naiwnośc i to choolirna naiwność.Może właśnie im wpajono,że to nic takiego,zobaczysz po slubie się zmieni będzie super meżusiem/tatusiem. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 |
BAN stały
|
hehe...dotarłam do drugiej historii opisanej parę stron wcześniej i już mi zupełnie witki opadły. Czy wy kobity macie w ogóle zdolność logicznego przetwarzania danych w mózgownicy?
No jaaachaaa....teraz gościu ma cię w nosie, to pewnie, że z czasem będzie tam cię miał jeszcze głębiej. O czym tu dyskutować skoro zadałaś się z prymitywem, który MUSI odwalać łóżkową robotę bez względu na to czy jego baba tez ma na to chęć czy nie ? Żartujesz chyba pytając czy masz z nim dalej być. Ale jak znam życie - i tak z nim będziesz. Bo przecież portki jakieś koło siebie mieć trzeba, a Ty już zapewne stara panna to i za dużo wybrzydzać nie możesz ? Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2009-12-18 o 16:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Moja mama nie rozumie i nie zna pojęcia: DOBROWOLNOŚĆ - dobrowolnie mogę, ale nie muszę podać mojemu mężowi obiad (czasami to robię, a czasami nie, czasami on mnie poprosi, czasami sam sobie bierze), dobrowolnie mogę posprzątać, zrobić zakupy (wiadomo, to jest też w moim interesie, aby było czysto i abym miała coś w lodówce, ale mój TŻ mnie do tego nie zmusza, nie oburzałby się, gdybym tego nie robiła, robimy to zresztą często razem, pomagamy sobie). Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2009-12-18 o 16:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Konto usunięte
|
Chyba jestem usprawiedliwiona, że zostałam ateistką i feministką
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
|
Z tym się do końca nie zgodzę. Mama mojego TŻ jest osobą niezmiernie religijną, a męża i synów tak sobie ustawiła, że w domu nic nie robi
![]() ![]() podziwiam cierpliwość ![]()
![]() |
#200 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Acha, moja mam jest średnio religijna - praktycznie nie chodzi do kościoła. Jej nabożność dotyczy "obsługiwania" męża, rodziny - matka-Polka-męczennica. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2009-12-18 o 17:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mówiąc nabożność właśnie to miałam na myśli - matko-polskość. Nabożność wynika z radosnej możliwości bycia wzorową Panią Domu. ---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ---------- Tak bardzo starałam się, by było to oczywiste... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Potem przychodzi jeszcze bycie wzorową matką Polką z wszelkimi przypadłościami tego tytułu. To jest dopiero horror.
![]() |
![]() |
#203 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny w takim razie jak ma przetłumaczyć mojemu facetowi ze to ja jestem jego królową o którą powinien sie trosczyc,dbać i pomagać w najprostrzych rzeczach i faworyzowac a nie ze ja mam jego na kazdym kroku faworyzowac i obdarowywac podarunkami ktore bardzo lubi dostawac a bardzo rzadko ma gest zeby mi coś zafundowac.
Jak 3 lata temu nie kupilam mu prezentu na urodziny to do tej pory mi wypomina ze nic ode mnie nie dostaje,powiedzialam mu wprost ze nie mialam pieniedzy i dlatego zlozylam tylko zyczenia to uslyszalam ze moglam kupic chociaz 1 piwo:/ Co do piwa ktore jest ulubionym napojem mojego N. strasznie nie lubie jak pije (oczywiscie nie biorac pod uwage jakis imprez ) na poczatku mi to nie przeszkadzalo jak wypijal piwko wieczorem ale teraz to wyglada tak ze jak tylko jest w domu to odrazu siada do piwka konczy sie na jakis 3-4 praktycznie dzien w dzien strasznie sie z nim kloce i mowie ze ma dopiero 28 lat a wpadnie w alkoholizm no bo rozumiem jak wieczorem siadamy przy filmie i piwku no ale nie codzien i za kazdym razem jak idzie do sklepu to jego wyjscie wyglada tak ze to jest jedna wielka licytacja ile moze kupic zaczyna od 3 ja mowie 1 lub 2 to po zlosci bierze 4 i mowi ze cale zycie nim żadze to w tej kwesti mam mu nie rozkazywac ![]() ![]() Pozatym mam wielkie obawy bo bardzo chciala bym miec dziecko mam 30 lat ale martwi mnie to ze moj N. ma zle podejcie do dzieci,strasznie szybko dzieci wyprowadzaja go z równowagi,ze placza ze cos chca caly czas i powtarza mi ze jak bedzie miał swoje to bedzie inaczej bedzie opiekunczy. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
Edyto, ty nie musisz mu tlumaczyc, on to powiennien wiedziec, ze jestes jego kwiatuszkiem, ktory powiennien pielegnowac. Skoro on juz zaczal pic i nie liczy sie z tym ze to Ci przeszkadza, to jak wyobrazasz sobie wasze zycie po slubie? Alkohol strasznie ludzi zmienia, balabym sie na Twoim miejscu o to, czy po ktorejs libacji alkoholowej nie da mi w twarz. Naprawde zastanow sie, czy reszte zycia chcesz przezyc z egoista ktory ma kompletnie gdzies Twoje zdanie. Nie marnuj sobie zycia z kims takim. Wiem, ze nie jest Ci latwo, ale musisz byc silna i podjac jakas decyzje teraz.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Kochany i ugodowy ,ale rowniez nieustepliwy, zawziety i w duzym stopniu egoista , nie liczacy sie ze zdaniem innych. Bedzie Ci z nim ciezko, mozliwe ,ze bedziesz bardzo ograniczona. Zastanow sie nad tym co doradzaja Ci inni.
![]() |
![]() |
#207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast TŻ nigdy nie podniósł głosu ba nawet nie wspomina ,ze nie ma mleka ,obiadu itp bzdurnych pierdołek,bierze torbe i zasuwa do sklepu przy okazji kupując mi czekoladę . Człowiek nawet nie zdaje sobie sprawę jak dużo zwyczajów/zachowań wynosi z domu rodzinnego. Niestety żaden rodzic nie jest wolny od popelniania błędów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wytłumacz mu, że tak to już jest w dorosłym życiu, że nie tylko pracuje się zawodowo, ale też trzeba dbać samemu o to, żeby mieć przy tyłku zrobione i brzuchol napchany. Nikt niczyim służącym nie jest. Życie to nie je bajka więc po powrocie z pracy, po tym jak już chwilę odpocznie (mocno się jeszcze nie męczy, w końcu młody z niego byczek, nie ? ) to niech zwlecze zad z kanapy i zrobi coś w domu i dla domu bo Ty jego służbą nie jesteś. Krótka piłka i konsekwencja. Nie dziwię Ci się, że nie zawsze masz chęć na amory z takim bucem, bo nastroj to on Ci burzy przez cały czas jak go widzisz. O tej grze wstępnej, ze się zaczyna dla kobiety na wiele godzin przed pójściem do łóżka, to nie jest taka do konca ściema, co nie ? ![]() A co do tego noszenia na rękach i pielęgnowania kwiatuszka to już też bez przesady. Trzeba o sobie wzajemnie dbać, szanować się, ale nikt nikogo na rękach nosić nie musi. W końcu oboje jesteście równoprawnymi partnerami w tym "układzie". Co oczywiście nie oznacza, że mam coś przeciw żeby on Ci przynosił kwiaty czy robił jakieś inne przyjemności. Oczywiście Ty też powinnaś o czymś fajnym dla niego pomyśleć czasami. Wzajemność. O to chodzi. W ogóle to macie straszne problemy z komunikacją w tym waszym związku. Mówiłaś mu o tych wszystkich wątpliwościach, które masz co do ślubu czy zamiatasz pod dywan ? ![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2009-12-18 o 20:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:15.