|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2311 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy - część IV
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2312 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez maymay6 Czas edycji: 2009-12-18 o 17:46 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2313 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2314 |
Zadomowienie
|
![]() Wczesniej mialam szczotke (ludzką ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2315 |
Zakorzenienie
|
dzieki
![]() czy ona jest taka twarda w dotyku?
#2316 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() jak dla mnie szampon moze jak najbardziej podsuszyc, a do tego podraznic, jezeli ma sie predyspozycje ![]() kolejny mit wizazowy: jak w szamponie jest wiele roznych zwiazkow myjacych, to na PEWNO bedzie bardzo wysuszajacy i podrazniajacy- to nieprawda, czesto im wiecej tym lepiej, uzupelniaja swoje dzialanie, a uzycie ich w mniejszych stezeniach zmniejsza ryzyko podraznien (np. przy SLES), btw. fajnie jak w skladzie jest Disodium Laureth Sulfosuccinate albo jego analogi, te skladniki dzialaja przeciwpodrażnieniowo (jest takie slowo? ![]() o tym opowiadal pewien doktor habilitowany na moich studiach, byc moze Kosmetolog1 ma inne spojrzenie ![]() ja nauczylam sie, aby nie wierzyc slepo w nauki wizazowe, bo nie raz sie przejechalam, w odzywkach szukam substancji typowo nawilzajacych, hydrolizatow bialkowych i ich pochodnych, olejow roslinnych, pseudoceramidow, bo tych prawdziwych nie spotyka sie w drogeryjnych specyfikach do wlosow. ziolka w odzywkach, maskach, nakladanych na same wlosy, zbytnio nie robia niczego, nie łudzmy sie, lepiej zaparzyc sobie w garnuszku susz i plukac glowe, bo samym wlosom to nie pomoze zbytnio |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2317 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A czego sama chętnie używasz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2318 |
Konto usunięte
|
Ja się tymczasem przejechałam na byciu anty SLS/SLES w stosunku do włosów (bo na ciele się to sprawdza) - szampony dziecięce wysuszyły mi głowę gorzej niż szampon drogeryny...
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2319 |
Zakorzenienie
|
jezeli chodzi o szampony: nie unikam SLES, bo potrzebuje porządnego domycia (dzieciece szampony niestety mnie nie domywaja wystarczajaco), SLS unikam, bo mam bardzo wrazliwa skore glowy. Jak dla mnie szampon ma przede wszystkim myc i mnie nie podrazniac i uczulac, nie zalezy mi na "bajerach" w szamponie. unikam kilku konserwantow, ktore kiepsko toleruje, silikonow (w szamponie mi niepotrzebne, nie mam problemow z szorstkoscia), chlorku sodu, nadmiaru barwnikow i zwiazkow zapachowych-dlatego zwykle wybieram szampony z apteki, glownie o dodatkowym dzialaniu przeciwlupiezowym i przeciwlojotokowym
co do odzywek, to nie mam wielkich wymagan, bo moje wlosy nie sa suche ani zniszczone zbytnio mimo farbowania, z silikonami nie przesadzam, bo przyspieszaja pojawienie sie efektu tlustych wlosow, mimo, ze myje codziennie. lubie jak w skladzie jest amodimethicone, nie odczuwam negatywnych skutkow jak przy zwyklym dimethicone. Czasem zdarza mi sie przed myciem nakladac na konce oliwke z Rossmanna, w celu uchronienia ich przed wysuszajacym dzialaniem szamponu. Do odzywki ze sklepu zwykle dodaje mocznik, gliceryne, keratyne i inne fajne skladniki, zadna sklepowa odzywka jeszcze mnie na kolana nie powalila, kazda po jakims czasie przestaje na mnie dzialac, wlosy robia sie smetne ![]() czasem zdarza mi sie nalozyc jedwab L`biotica albo psiknac tym http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...b-w-plynie.htm nigdy nie psikam bezposrednio na wlosy, rozpylam tylko mgielke w powietrzu, to chroni czesciowo przed nadmiernym oklapnieciem z moim zestawem mocznik+gliceryna+keratyn a prawie zadna odzywka nie jest kiepska ![]() zalaczam zdjecie z tego tygodnia, nalozylam chyba rozowego Yunga z gliceryna, wyschly naturalnie, koncowki wywijaja sie naturalnie, dlatego moga wygladac na przesuszone, a takie nie sa Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2009-12-18 o 19:19 Powód: bład:P |
![]() ![]() |
![]() |
#2320 |
Zakorzenienie
|
Dzięki :-* a Radical nie wysusza czy coś? Bo wydaje mi się, że gdzieś coś takiego słyszałam. Ale nie jestem pewna czy to to i czy nie chodziło o jakąś mgiełkę :P
#2321 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mi się robią smętne włosy po silikonach. Jak je domyję to od razu odżywają. Edytowane przez majreg Czas edycji: 2009-12-18 o 20:04 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2322 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
co do pogrubionego to zależy o jakich mieszankach surfaktantów mówimy. jeśli mamy mieszankę SLES, cocamidopropyl Betaine, Cocamide DEA to możemy być spokojne. ale jeśli jest SLES, Betaina i np. Laureth-x (x np. 3,5,7,10) to Laurethy dość silnie podwyższają działanie myjące i emulgujące więc i wysuszanie może być większe. na wizażu panuje jeszcze jeden mit. dużo ekstraktów= lepszy kosmetyk. niestety jest inaczej. lepiej jak w kosmetyku mamy 1-2 ekstrakty w normalnej ilości niż 10-15 w ilościach bardzo bardzo niewielkich. Edytowane przez kosmetolog1 Czas edycji: 2009-12-18 o 20:08 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2323 |
Wtajemniczenie
|
szkoda tylko ze producenci baaaardzo rzadko podaja ile czego jest w kosmetyku. mozna sie domyslic po miejscu w składzie, ale z tym tez bywa róznie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2324 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie to tez sie sprawdza, Ammonium Lauryl (Laureth tez) Sulfate sa dla mnie o wiele bardziej agresywne niz SLES |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2325 |
Zadomowienie
|
Tak, rączka jest drewniana, twarda. Gdyby nie maly nadruk Dingo wydaje mi sie, ze nie rozni sie od normalnej szczotki do wlosow
![]() truskawkowa - dziękuję za konkretne przykłady, przy następnym zakupie wcześniej zapytam na wątku. Regeneruje wlosy i dzieki temu po myciu i wszelkich odzywkach, oliwie i maseczkach nie sa przesuszone ale moim problemem jest 'pajeczynka' na moich prostych wlosach. Nietypowe jest to bo te pozwijane pojedyncze wloski - 'pajeczynke' widac tylko przy mocnym swietle np w przymierzalniach w sklepach. Nie mam pojecia z czego to wynika i jak moglabym temu zapobiec. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2326 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2327 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2328 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() probuj po kolei wlaczac skladniki, bedziesz wiedziala co Ci sluzy tak naprawde ![]() ![]() co do skladnikow: jezeli masz sklonnosc do oklapnietych wlosow unikaj tez zwiazkow o nazwie polyquaternium, to fajne kondycjonery, ale naprawde moga obciazac. co do tego lotionu: lubie go nawet, ale nie powiem, ze to produkt must have, ma sporo substancji obciazajacych, ja go stosuje naprawde oszczednie, gdy chce spotegowac efekt lustrzanego polysku ![]() ma taki sklad: aqua, cyklopentasiloxane, phenyl trimethicone, dimethicol, polyquaternium 16, panthenol, aqua (and) hydrolized wheat protein, hydrolized silk, peg-12 dimethicone, hydroxypropyltrimonium hydrolized wheat protein, lactid acid, cetrimonium chloride, parfum, benzophenone-4, CI 16185, benzyl salicylate, amyl cinnamal, limonene, citronellol, linalool, geraniol co do odzywek:ciezko mi teraz wskazac, ktore byly dobre, a ktore kiepskie, bo czesc poznalam, gdy moje wlosy byly w ruinie, Gloria wtedy wydala sie dosc przereklamowana, Kallos tak samo lubie polskiego Waxa, ale jak dla mnie cena jest dosc wygorowana, lepsze efekty uzysuje po swoich mieszankach, nie gardze odzywkami fructis czy loreal (maja pseudoceramidy). z wlasnych dodatkow rewelacyjne byly fosfolipidy mleka od Thanatosa, niestety juz ich nie ma ![]() w planach mam ponowne podejscie do Glorii i przetestowanie Venity i którejś Bingo- tylko nie chce mi sie jechac do Auchan ![]() ![]() dziekuje za komplement na temat wlosow ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() a co do Twojego problemu: od zawsze tak masz? to sa bardzo mieciutkie i delikatne wloski, jak dzieciece? takie czasem rosna czy nasadzie czola i nie za bardzo jest co z nimi zrobic, a na pewno nie sa zniszczone. na pewno nie zaszkodzi wzmacnianie wlosow od wewnatrz, wcierki, aby wlosy rosly mocniejsze. jezeli masz tak od zawsze, a reszte wlosow zdrowa, to obawiam sie, ze pozostaje zaakceptowanie tego albo stosowanie wygladzajacych preparatow jak ww lotion albo lakieru do wlosow (chociaz regularne jego stosowanie nie jest zbyt korzystne dla wlosow) |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2329 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez kosmetolog1 Czas edycji: 2009-12-18 o 21:03 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2330 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny,moze wy mi cosik doradzicie
![]() ma wlosy farbowane na sredni braz. sa one cienkie wypadaja mi strasznie jest ich malo,takie oklapniete. chce cos z nimi zrobic mysle o jakiejs odzywce albo szamponie nowym,polecacie cos? tyle tego jest teraz w sklepieroznych firm i rodzajow ze nie wiem co wybrac;/ |
![]() ![]() |
![]() |
#2331 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pozniej jednak dodal, ze nie mozna sie tym tak bardzo sugerowac, bo tak naprawde nie przeprowadzono takich badan porownujacych wplyw drazniacy na tyle duzo, aby miec czarno na bialym co jest bardziej agresywne(mowie w tym momencie glownie o porowywaniu zwiazkow nalezacych do podobnej grupy, ktore zamiast solą sodowa są potasowa itp) chyba wrazliwosc osobnicza tez ma wiele do "gadania" ![]() ![]() ja jestem przeciwnikiem wywalania wszystkiego po lekturze skladu, jezeli cos sluzy nam doskonale, a czesto z taka postawa spotykam sie na Wizazu, niedawno natknelam sie na recenzje peelingu myjacego, niewyrozniajacego sie zbytnio od przecietnego szamponu na z SLES na czele, dziewczyna wspomniala, ze peeling sluzyl jej super, ale pozniej olsnilo ją, ze ma ten wstretny SLS i nas ostrzega, bo to sama chemia ![]() Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2009-12-18 o 21:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2332 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do opinii o SLESie to mam wrażenie że wiele osób "żyje" jeszcze mitem (mitami) pana Różańskiego i stąd taka opinia. nie twierdzę że nie może podrażnić, ale nie wierzę że 90% dziewczyn które tu piszą są uczulone na SLES. A powiedz mi jeszcze jaki kierunek studiujesz? Edytowane przez kosmetolog1 Czas edycji: 2009-12-18 o 21:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2333 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2334 |
Wtajemniczenie
|
eh... Daję sobie spokój w poszukiwaniu szamponów bez SLSów, bo wcale lepiej na tym nie wyjdę, a zostanę przy tym palmolive.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2335 |
Zakorzenienie
|
A ja chce sie upewnic- olej kokosowy ma byc nierafinowany, zimnotloczony, tak ?
#2336 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2337 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2338 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2339 |
Zakorzenienie
|
Teoretycznie nierafinowany zimnotłoczony jest lepszy, ale dziewczyny miały różne i mówiły, że działanie tak samo dobre
![]() Też muszę kupić kolejny słój ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2340 |
Wtajemniczenie
|
Czy jeśli do wody brzozowej dodam:
-cococin (2%) -kofeine (1%) -d-pantenol (2-3%) -keratyne (3%) To ile będe mogła to trzymać (w lodówce?)? Czyli jaka będzie data ważności? Czy tylko jednorazowo?
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:47.