Automat do pieczenia chleba. - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-01, 21:24   #691
Magi_1988
Raczkowanie

Dot.: Automat do pieczenia chleba.

Ja ostatnio zrobiłam sobie przerwę w pieczeniu chleba i wypróbowuję różne przepisy na bułeczki - głównie z przepisów na mojewypieki.blox.pl Wsypuję składniki i nastawiam program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Jak piszczy, to ciasto wyjmuję, formuję bułeczki, przykrywam ściereczką na 40 minut. Wkładam do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Są super, a wystarczają na dłużej niż chlebuś z maszyny.
Magi_1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-02, 13:45   #692
sopot71
Przyczajenie

witam ponownie pierwszy chleb upieklam z gotowej mieszankibez komentarza.drugi chleb to proba wyszedl super ale niestety na drozdzach nie mam zakwasu jeszcze hehehe.oto proporcje 500g.maki wroclawskiej,200g.mieszan i chlebowej-chleb podhalanski,paczuszka drozdzy suchych7g.,2lyzeczki soli,2lyzeczki cukru,4lyzki oliwy,400ml letniej wody.wlalam wode oliwe wsypalam sol i cukier i na wierzch przesiana make z drozdzami+mieszanka.w moim automacie ustawilam na chleb bialy kolor sredni i wielkosc 1350g.choc chlebek wazy rowniutko kilogram no i ten byl pyszny teraz piecze sie chlebek tylko z maki pszennej ze slonecznikiem, co bedzie?!
sopot71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-12, 21:07   #693
FIGA 1
Przyczajenie

Mnie za nic w świecie nie wychodzi chlebek na zakwasie
Piekę same cegły
Drożdżowe są ok
FIGA 1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-12, 21:25   #694
domcia1001
Raczkowanie

GG do domcia1001

Cytat:
Napisane przez FIGA 1 Pokaż wiadomość
Mnie za nic w świecie nie wychodzi chlebek na zakwasie
Piekę same cegły
Drożdżowe są ok
Polecam w 100% ten chlebek
http://pracowniawypiekow.blogspot.co...ony-chleb.html
robilam już parę razy i za każdym razem wyszedł rewelacyjny... dodam tylko że piekę w garnku glinianym w romertopfie i wychodzi dużo bardziej chrupiący poprostu smaczniejszy niż w blaszce..
pozdrawiam
domcia1001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-13, 18:25   #695
FIGA 1
Przyczajenie

Dziękuję pięknie
Jak tylko zakwas będzie gotowy zaraz wypróbuję
Oczywiście o efekcie poinformuję
FIGA 1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-16, 11:48   #696
arttysta
Raczkowanie

Witam,
mam maszynę do pieczenia chleba od roku, ale jej nie używałam
Przeprosiłam się z nią miesiąc temu i chlebki są super.
Piekę na drożdżach suszonych lub na zakwasie, ale jesli na zakwasie to dodaje do chlebka 1 łyżeczkę suszonych drożdży, lepiej się wypiekają i nie sa takie strasznie zbite
arttysta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-05, 11:09   #697
niobe7
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to niobe7

czesc wszytskim
Zastanawiam się nad kupnem wypiekacza do chleba tylko zastanawiam sie nad kosztami.
Ile kosztuje taki chlebek upieczony w wypiekaczu mniej wiecej oczywiscie. moze ktoras z Was juz cos takiego liczyla
Czy wychodzi taniej od sklepowego czy drozej?
Jakiej wielkosci jest ten chleb? Tak dla porownania do zwyklego bialego chleba ( taki zwykly bialy ma chyba 750 g tak?)
Czy taniej jest piec samemu mieszajac skladniki czy moze z gotowych mieszanek?

jesli znacie odpowiedzi to prosze napiszcie mi
niobe7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-05, 12:17   #698
Olga Smile
Przyczajenie

Praktycznie wszytskie chleby piekę na zakwasie i drożdżach równocześnie. Zakwasu nie hoduję a kupuję wersję suszoną w bogutynmłyn. Strasznie smaczne, wygodne i czyste rozwiązanie!!! Zakwas żytni wsypuję do mąki żytniej 2000 i 720, zalewam wodą i pozwalam mące się namoczyć, a zakwasowi zakwasić mąkę Gdzieś po godzinie wyrabiam ciasto dodając resztę składników, jak mąka chlebowa pszenna, melasa, drożdże, sól. Zawsze chlebki wychodzą, nie są ceglaste (jeżeli ilość mąki żytniej nie przekroczy 50% masy chleba), ładnie wyrastają, długo zachowują świeżość, jak dla mnie super. Właśnie na takim suchym żytnim zakwasie jest Mój domowy chleb żytni razowy i Mój powszedni chleb pszenno-żytni.
Piekę chleby w normalnych blaszkach w zwykłych piekarnikach, takich domowych, których temperatura nie sięga wyżej ni 240 C.

niobe7 - ja nie liczyłabym na jakąś specjalną oszczędność piekąc w domu chleb. Po pierwsze koszt prądu, i produktów czyli dobrej mąki, melasy, drożdży piekarskich itd. Jednak jakość chleba jest nieporównywalna, to co jemy w normalnych sklepowych chlebach ze zdrową żywnością ma niewiele wspólnego. Polecam miesięcznik "Cukiernictwo i piekarstwo" prenumeruję go od lat, bardzo ciekawe artykuły i masa informacji o technologiach piekarnictwa i produktach! Momentalnie nasila się chęć pieczenia w domu
Stary 2009-12-14, 11:29   #699
arttysta
Raczkowanie

Chleby można piec różnej wielkości, należy tylko przestrzegać i robić tak jak w oprzepisie, czyli np. napisanej jest 500g mąki to chleb wyjdzie kilogramowy, jeśli chcemy mniejszy zmniejszamy składniki o połowę, wszystkie, czyli dajemy 250g mąki o tyle(połowę) zmniejszamy również ilość wody itp.dotyczy to wszystkich składników.

Chleb tańszy wychodzi jeśli sami zrobimy zakwas i zrobimy na zwykłej mące, lub” żytniej mące, a nie z gotowych mieszanek.

Nie wiem ile dokładnie kosztuje bochenek chleba z maszyny, nigdy nie liczyłam, ale jeśli popatrzeć na to od strony praktycznej, że nic nie zostaje i nic nie wyrzucam,a z sklepowym to różnie było, poza tym czasami nie dało się go po prostu zjeść.
Jeden bochenek wystarcza na 3 dni dla 3 osobowej rodzinki 2+1, zależy ile jecie tego chleba.
Stary 2009-12-14, 12:34   #700
mala zmiana
Rozeznanie

ja maszyne do chleba dostalam w prezencie slubnym, stala trzy lata nieuzywana, ale jak sie przemoglismy to az nas korci zeby piec chleby. Maszyne ustawiamy na noc poniewaz mamy dwufazowy licznik pradu to jest zawsze taniej. ostatnio pieklismy z gotowej mieszanki kupionej w kerfurze, w sklad ktorej wchodzi suszony zakwas. dalismy 300ml mleka, 500g mieszanki 3/4 paczki drozdzy suszonych, maszyne na pierwszy program, maly chlebek czyli 750 g. i po wstaniu rano "wciagnelismy caly chlebek nosem" na sniadanie. ps. nie wiem jak u was ale moj pies przepada za chlebkiem, oczywiscie dostaje kawaleczek, zeby bylo wiecej dla nas
mala zmiana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-18, 16:26   #701
jaszi2
Raczkowanie

GG do jaszi2

Cześć dziewczyny,mam pytanie czy automat firmy Moulinex i Alaska dają w efekcie końcowym brązową skórkę?Miałam kiedyś Clatronica i był rewelacyjny,ale sprzedałam-bo byłam głupia...nie miałam miejsca ...Teraz chcę kupić znowu.Zelmer ponoć nie daje brązowej skórki,Quigg też,bo próbowałam.Z GÓRY DZIĘKUJĘ za odpowiedź,

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-20, 09:16   #702
niobe7
Zadomowienie

hej kupilam automat zelmera i zaczelam swoja przygode z pieczeniem chleba

tylko wychodza mi te chlebki takie niskie
nie wiem co robie nie tak
wczorajszy widac ze najpierw urosl, ale w czasie pieczenia oklapl i pozostaly takie wysokie ostre i cienkie brzegi
nie wyszedl zakalec, ale chyba powinien pozostac taki chlebek jaki urosl, nie?

a pieklam z maki zytniej 720 i wrzucilam 1/4 pszennej
czy to jest za duzo drozdzy?
mozecie mi cos doradzic co zmienic?
Stary 2009-12-20, 23:27   #703
Marx2
Przyczajenie

Sprawdz czy czasem ilosc skladnikow jest na chleb 0,5kg, a program na 0,75kg
Marx2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-21, 09:14   #704
klusik4
Przyczajenie

Moulinex nie daje brązowej skórki gdyż nie ma grzałki od góry, co prawda czasami wypiek jest ładniej zabrązowiony ale ja chlebki wyrabiam w maszynie a piekę w piekarniku!!!

Pozdrawiam świątecznie************** ************************* *********************
klusik4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-21, 10:08   #705
arttysta
Raczkowanie

Może mąka 720 jest za ciężka, ja z reguły piekę chleb z mąki 650 i wychodzi zawsze.
A i sprawdź składniki może masz złe ilości składników wtedy też nie wychodzi chlebek.

Edytowane przez arttysta
Czas edycji: 2009-12-21 o 10:10
Stary 2009-12-21, 16:17   #706
jaszi2
Raczkowanie

GG do jaszi2

Cytat:
Napisane przez klusik4 Pokaż wiadomość
Moulinex nie daje brązowej skórki gdyż nie ma grzałki od góry, co prawda czasami wypiek jest ładniej zabrązowiony ale ja chlebki wyrabiam w maszynie a piekę w piekarniku!!!

Pozdrawiam świątecznie************** ************************* *********************

Dziękuję za odpowiedź. A czy inne Wizażanki mogą się wypowiedzieć na temat swoich automatów - czy chlebek ma po upieczeniu górną skórkę brązową? Z góry dziękuję za informacje.
Stary 2009-12-21, 20:53   #707
niobe7
Zadomowienie

dzieki za odpowiedzi
nie wiedzialam ze ustawienie wagi chleba moze miec takie znaczenie - myslslam, ze to tylko o czas pieczenia chodzi

a proporcje na chleb mam takie:
300g maki zytniej 720
30g maki pszennej 550
330ml wody
1/3 szkl slonecznika
1/3 szkl pestek dyni
1/2 szkl platkow owsianych
2 lyzeczki soli
20 g drozdzy

znacie sie lepie jna proporcjach skladnikow wiec prosze spojrzcie co w nich nie tak
ogolnie chleb w smaku jest dobry tylko plaski
a chcialabym zeby byl tak pieknie wyrosniety jak Wasze

jaszi2 - ja mam zelmera i tez nie ma grzalki od gory ( nie wiedzialam o tym jak go bralam, bo szczrze nie wiele na ten temat poczytalam) i gora nie jest brazowa
Stary 2009-12-22, 11:04   #708
jaszi2
Raczkowanie

GG do jaszi2

Cytat:
Napisane przez niobe7 Pokaż wiadomość
dzieki za odpowiedzi
nie wiedzialam ze ustawienie wagi chleba moze miec takie znaczenie - myslslam, ze to tylko o czas pieczenia chodzi

a proporcje na chleb mam takie:
300g maki zytniej 720
30g maki pszennej 550
330ml wody
1/3 szkl slonecznika
1/3 szkl pestek dyni
1/2 szkl platkow owsianych
2 lyzeczki soli
20 g drozdzy

znacie sie lepie jna proporcjach skladnikow wiec prosze spojrzcie co w nich nie tak
ogolnie chleb w smaku jest dobry tylko plaski
a chcialabym zeby byl tak pieknie wyrosniety jak Wasze

jaszi2 - ja mam zelmera i tez nie ma grzalki od gory ( nie wiedzialam o tym jak go bralam, bo szczrze nie wiele na ten temat poczytalam) i gora nie jest brazowa

Dzieki.A wiesz,ktore automaty maja gorna grzalke ?
Stary 2009-12-23, 09:56   #709
niobe7
Zadomowienie

nie mam pojecia niestety

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-25, 12:56   #710
kasiamk5
Przyczajenie

Hej! Witam wszystkich. Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem wypiekacza do chleba moulinex 5003. Niestety dostałam książeczki z przepisami. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak ją uzyskać??
kasiamk5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-25, 21:09   #711
_Gosiek_
Raczkowanie

GG do _Gosiek_

Cytat:
Napisane przez kasiamk5 Pokaż wiadomość
Hej! Witam wszystkich. Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem wypiekacza do chleba moulinex 5003. Niestety dostałam książeczki z przepisami. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak ją uzyskać??
a nie dostałaś płyty z przepisami?

ps.
witam i ja świątecznie..... dołączam do maszynistek
_Gosiek_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-26, 16:59   #712
kasiamk5
Przyczajenie

Niestety, ale nie dostałam żadnej płyty. A normalnie jest w zestawie? Mam tylko instrukcję obsługi i książeczkę z przepisami po francusku (???). Chyba zadzwonię po świętach do moulinexu.
Stary 2009-12-26, 17:34   #713
terenia52
Przyczajenie

Ja natomiast mam automat Moulinexu,instrukcja jest w kilku językach (w polskim oczywiście też)a tam jest praktycznie wszystko opisane.Jestem bardzo z niego zadowolona,chlebek przyrumieniony z wierzchu lekko.Mam go ponad rok,pierwsze próby szły na karmę,bo nic nie wychodziła.Teraz piekę z gotowych mieszanek z Lidla .Jak "dojrzeję" to znów ponowię próby robienia swoich mieszanek
terenia52 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-26, 18:56   #714
_Gosiek_
Raczkowanie

GG do _Gosiek_

Cytat:
Napisane przez kasiamk5 Pokaż wiadomość
Niestety, ale nie dostałam żadnej płyty. A normalnie jest w zestawie? Mam tylko instrukcję obsługi i książeczkę z przepisami po francusku (???). Chyba zadzwonię po świętach do moulinexu.
u mnie w "zestawie" była książeczka z instrukcją i płyta z przepisami

w każdym razie zamówiłam sobie dziś książkę z przepisami na chlebki i nie tylko
https://bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=529&idc=11&page=

no i drożdże suche (rany jakaż różnica cenowa w porównaniu z tymi dostępnymi w sklepach), zakwas suchy..... do tej pory piekłam już od kilku lat chlebek w piekarniku.
na początku chleb na drożdżach a potem na zakwasie....
teraz w maszynie piekę na razie na drożdżach bo mam chęć wypróbować różne smaczki ale będę piekła też na zakwasie (jak mi wyjdzie)

pozdrawiam świątecznie
Stary 2009-12-27, 13:54   #715
kasiamk5
Przyczajenie

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Na początek znalazłam parę przepisów na forum. Mam nadzieję, że z czasem się rozkręcę. A książka rzeczywiście wydaje się ciekawa.
Pozdrawiam
Stary 2009-12-27, 21:49   #716
5a3cc703cdea367dc4857f7c8a4bccc3ed5dc513_63b764c3f051b
Konto usunięte

Dostałam na gwizdkę Zelmera i dziś pierwszy wypiek. Chleb przenno żytni - 250 g mąki pszennej i 150 żytniej. Chlebek nie gliniasty, ani ceglasty ale za to skórka blada bardzo pomino podpiekania... Czy macie jakiś sposób na skórkę, bo chybau Was też nie ma górnej grzałki... nawet nie wiedziałam, że w niektórych jest (w których?)
5a3cc703cdea367dc4857f7c8a4bccc3ed5dc513_63b764c3f051b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 08:37   #717
_Gosiek_
Raczkowanie

GG do _Gosiek_

w moim Moulinexie (home bread baguette) jest górna grzałka - chlebek wychodzi pięknie zrumieniony

Edytowane przez _Gosiek_
Czas edycji: 2009-12-28 o 08:47
Stary 2009-12-28, 14:55   #718
sz@
Raczkowanie

ja mam biffnet ale też bez górnej grzałki.
Mam prośbę do posiadaczy moulinexu.Otóż,widziałam w sklepie po pokazie maszyny chlebek wieloziarnisty,ciemny.Nie byłam wówczas zainteresowana więc nie wiem jaki to.Może podacie przepis?Może był z soją?Będę wdzięczna,plisss...
sz@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 16:45   #719
Richus
Raczkowanie

GG do Richus Send a message via Skype™ to Richus

witam
Czytam już to forum od kilku tygodni. Też razem z żoną kupiliśmy taki automacik /Severin/ dwa mieszadła/ 800W. Jednak piekę tylko ja, i nawet mi się to podoba. Upiekłem już kilkanaście chlebów, żytnio-pszenne, z siemieniem, słonecznikiem, cebulą(instant), kukurydziane. Żaden mi się NIE SKNOCIŁ, to chyba wielka zaleta tych maszyn. Stosuję w zasadzie na razie tylko dwie mąki: żytnia 500 (kupiona na targu 1.50zł/kg) i pszenne ze sklepu 650 lub 500, w zależności jaka mi się trafi kupić. Drożdże daję suszone i troszeczke dokładam świeżych ok.1-3 g. Zawsze dodaję maślankę i wodę, i wszystko wg. przepisu z książki od producenta. Cała rodzina jest happy,(3 dorosłe osoby + 87 lat babcia) bo chlebek jest zawsze świeży (czekają aż ostygnie i ........dalej wiecie co?)
Nic, dosłownie nic nie ląduje w koszu, a znajomi wręcz wpraszają się na DEGUSTACJE. Też myślałem nad kosztami tak upieczonego chleba (taki 1 kg) i wyszło mi, że to będzie gdzieś między: 2.50 zł - 3 zł
(0.65 kg mąka - 0.80 zł, 0.25 l maślanka - 0.30 zł, drożdże suszone+świeże - 0.30 zł, sól+cukier+(dotatki, siemie, itd) - 0.20 zł no i prąd 800W*3 godz (0.48 zł*2.4 KW) - 1.15 zł, to w przybliżeniu ok. 2.75 zł.
To chyba niezły wynik za produkt bez chemii i innych ulepszaczy. Nie piekłem jeszcze chleba na zakwasie bo go nie mam, ale już zamówiłem różne inne mieszanki chlebowe i suchy zakwas. Jak będę już je miał to podzielę się opinią w tym temacie.
A oto rezultaty moich EXPERYMENTÓW:

http://robus2000.fotosik.pl/albumy/719217.html

pozdrawiam wszystkich PIEKARZY
Ryszard
Richus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-01, 11:10   #720
kasiamk5
Przyczajenie

Jestem po pierwszych wypiekach: chlebek zwykły , mieszany pszenno-razowy, bagietki. Piekłam na średnim zarumienieniu. Wszystko wyszło idealnie. Żałuję tylko, że nie zrobiłam zdjęć. Jedyny mankament to niezbyt długa świeżość np. bagietki rewelacyjne w dniu pieczenia, następnego dnia były już lekko gumowe. Nie wiem czy to wina małego doświadczenia w pieczeniu, czy rodzaju mąki?
Moja cała rodzinka /mąż i córcia/ też są zachwyceni. Już nie mogę doczekać się wypieku na zakwasie.
A dla zainteresowanych : zamówiłam ostatnio produkty z www.bogutynmlyn.pl /polecone mi przez Gosiek/ m.in. drożdże, mąki np orkiszowe/. Chciałam powiedzieć, że żadna firma nie zaskoczyła mnie tak miło. Towary zamawiałam 29.12, płatność przelewem, a produkty miałam już 31.12 rano!!! Dla mnie rewelacja.

Pozdrawiam wszystkich i do następnego wypieku.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości