![]() |
#691 |
Raczkowanie
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
Ja ostatnio zrobiłam sobie przerwę w pieczeniu chleba i wypróbowuję różne przepisy na bułeczki - głównie z przepisów na mojewypieki.blox.pl Wsypuję składniki i nastawiam program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Jak piszczy, to ciasto wyjmuję, formuję bułeczki, przykrywam ściereczką na 40 minut. Wkładam do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Są super, a wystarczają na dłużej niż chlebuś z maszyny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#692 |
Przyczajenie
|
witam ponownie pierwszy chleb upieklam z gotowej mieszanki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#693 |
Przyczajenie
|
Mnie za nic w świecie nie wychodzi chlebek na zakwasie
![]() Piekę same cegły ![]() Drożdżowe są ok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#694 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
http://pracowniawypiekow.blogspot.co...ony-chleb.html robilam już parę razy i za każdym razem wyszedł rewelacyjny... dodam tylko że piekę w garnku glinianym w romertopfie i wychodzi dużo bardziej chrupiący poprostu smaczniejszy niż w blaszce.. pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#695 |
Przyczajenie
|
Dziękuję pięknie
![]() Jak tylko zakwas będzie gotowy zaraz wypróbuję ![]() Oczywiście o efekcie poinformuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#696 |
Raczkowanie
|
Witam,
mam maszynę do pieczenia chleba od roku, ale jej nie używałam ![]() Przeprosiłam się z nią miesiąc temu i chlebki są super. Piekę na drożdżach suszonych lub na zakwasie, ale jesli na zakwasie to dodaje do chlebka 1 łyżeczkę suszonych drożdży, lepiej się wypiekają i nie sa takie strasznie zbite ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#697 |
Zadomowienie
|
czesc wszytskim
Zastanawiam się nad kupnem wypiekacza do chleba tylko zastanawiam sie nad kosztami. Ile kosztuje taki chlebek upieczony w wypiekaczu mniej wiecej oczywiscie. moze ktoras z Was juz cos takiego liczyla Czy wychodzi taniej od sklepowego czy drozej? Jakiej wielkosci jest ten chleb? Tak dla porownania do zwyklego bialego chleba ( taki zwykly bialy ma chyba 750 g tak?) Czy taniej jest piec samemu mieszajac skladniki czy moze z gotowych mieszanek? jesli znacie odpowiedzi to prosze napiszcie mi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#698 |
Przyczajenie
|
Praktycznie wszytskie chleby piekę na zakwasie i drożdżach równocześnie. Zakwasu nie hoduję a kupuję wersję suszoną w bogutynmłyn. Strasznie smaczne, wygodne i czyste rozwiązanie!!! Zakwas żytni wsypuję do mąki żytniej 2000 i 720, zalewam wodą i pozwalam mące się namoczyć, a zakwasowi zakwasić mąkę
![]() Piekę chleby w normalnych blaszkach w zwykłych piekarnikach, takich domowych, których temperatura nie sięga wyżej ni 240 C. niobe7 - ja nie liczyłabym na jakąś specjalną oszczędność piekąc w domu chleb. Po pierwsze koszt prądu, i produktów czyli dobrej mąki, melasy, drożdży piekarskich itd. Jednak jakość chleba jest nieporównywalna, to co jemy w normalnych sklepowych chlebach ze zdrową żywnością ma niewiele wspólnego. Polecam miesięcznik "Cukiernictwo i piekarstwo" prenumeruję go od lat, bardzo ciekawe artykuły i masa informacji o technologiach piekarnictwa i produktach! Momentalnie nasila się chęć pieczenia w domu ![]() ![]() ![]()
![]() |
#699 |
Raczkowanie
|
Chleby można piec różnej wielkości, należy tylko przestrzegać i robić tak jak w oprzepisie, czyli np. napisanej jest 500g mąki to chleb wyjdzie kilogramowy, jeśli chcemy mniejszy zmniejszamy składniki o połowę, wszystkie, czyli dajemy 250g mąki o tyle(połowę) zmniejszamy również ilość wody itp.dotyczy to wszystkich składników.
Chleb tańszy wychodzi jeśli sami zrobimy zakwas i zrobimy na zwykłej mące, lub” żytniej mące, a nie z gotowych mieszanek. Nie wiem ile dokładnie kosztuje bochenek chleba z maszyny, nigdy nie liczyłam, ale jeśli popatrzeć na to od strony praktycznej, że nic nie zostaje i nic nie wyrzucam,a z sklepowym to różnie było, poza tym czasami nie dało się go po prostu zjeść. Jeden bochenek wystarcza na 3 dni dla 3 osobowej rodzinki 2+1, zależy ile jecie tego chleba. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#700 |
Rozeznanie
|
ja maszyne do chleba dostalam w prezencie slubnym, stala trzy lata nieuzywana, ale jak sie przemoglismy to az nas korci zeby piec chleby. Maszyne ustawiamy na noc poniewaz mamy dwufazowy licznik pradu to jest zawsze taniej. ostatnio pieklismy z gotowej mieszanki kupionej w kerfurze, w sklad ktorej wchodzi suszony zakwas. dalismy 300ml mleka, 500g mieszanki 3/4 paczki drozdzy suszonych, maszyne na pierwszy program, maly chlebek czyli 750 g. i po wstaniu rano "wciagnelismy caly chlebek nosem" na sniadanie. ps. nie wiem jak u was ale moj pies przepada za chlebkiem, oczywiscie dostaje kawaleczek, zeby bylo wiecej dla nas
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#701 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny,mam pytanie czy automat firmy Moulinex i Alaska dają w efekcie końcowym brązową skórkę?Miałam kiedyś Clatronica i był rewelacyjny,ale sprzedałam-bo byłam głupia...nie miałam miejsca ...Teraz chcę kupić znowu.Zelmer ponoć nie daje brązowej skórki,Quigg też,bo próbowałam.Z GÓRY DZIĘKUJĘ za odpowiedź,
![]() |
#702 |
Zadomowienie
|
hej kupilam automat zelmera i zaczelam swoja przygode z pieczeniem chleba
tylko wychodza mi te chlebki takie niskie nie wiem co robie nie tak wczorajszy widac ze najpierw urosl, ale w czasie pieczenia oklapl i pozostaly takie wysokie ostre i cienkie brzegi nie wyszedl zakalec, ale chyba powinien pozostac taki chlebek jaki urosl, nie? a pieklam z maki zytniej 720 i wrzucilam 1/4 pszennej czy to jest za duzo drozdzy? mozecie mi cos doradzic co zmienic? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#703 |
Przyczajenie
|
Sprawdz czy czasem ilosc skladnikow jest na chleb 0,5kg, a program na 0,75kg
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#704 |
Przyczajenie
|
Moulinex nie daje brązowej skórki gdyż nie ma grzałki od góry, co prawda czasami wypiek jest ładniej zabrązowiony ale ja chlebki wyrabiam w maszynie a piekę w piekarniku!!!
Pozdrawiam świątecznie************** ************************* ********************* |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#705 |
Raczkowanie
|
Może mąka 720 jest za ciężka, ja z reguły piekę chleb z mąki 650 i wychodzi zawsze.
A i sprawdź składniki może masz złe ilości składników wtedy też nie wychodzi chlebek. Edytowane przez arttysta Czas edycji: 2009-12-21 o 10:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#706 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuję za odpowiedź. A czy inne Wizażanki mogą się wypowiedzieć na temat swoich automatów - czy chlebek ma po upieczeniu górną skórkę brązową? Z góry dziękuję za informacje.
![]() |
![]() |
#707 |
Zadomowienie
|
dzieki za odpowiedzi
nie wiedzialam ze ustawienie wagi chleba moze miec takie znaczenie - myslslam, ze to tylko o czas pieczenia chodzi a proporcje na chleb mam takie: 300g maki zytniej 720 30g maki pszennej 550 330ml wody 1/3 szkl slonecznika 1/3 szkl pestek dyni 1/2 szkl platkow owsianych 2 lyzeczki soli 20 g drozdzy znacie sie lepie jna proporcjach skladnikow wiec prosze spojrzcie co w nich nie tak ogolnie chleb w smaku jest dobry tylko plaski a chcialabym zeby byl tak pieknie wyrosniety jak Wasze jaszi2 - ja mam zelmera i tez nie ma grzalki od gory ( nie wiedzialam o tym jak go bralam, bo szczrze nie wiele na ten temat poczytalam) i gora nie jest brazowa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#708 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzieki.A wiesz,ktore automaty maja gorna grzalke ?
![]() |
![]() |
#709 |
Zadomowienie
|
nie mam pojecia niestety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#710 |
Przyczajenie
|
Hej! Witam wszystkich. Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem wypiekacza do chleba moulinex 5003. Niestety dostałam książeczki z przepisami. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak ją uzyskać??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#711 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ps. witam i ja świątecznie..... dołączam do maszynistek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#712 |
Przyczajenie
|
Niestety, ale nie dostałam żadnej płyty. A normalnie jest w zestawie? Mam tylko instrukcję obsługi i książeczkę z przepisami po francusku (???). Chyba zadzwonię po świętach do moulinexu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#713 |
Przyczajenie
|
Ja natomiast mam automat Moulinexu,instrukcja jest w kilku językach (w polskim oczywiście też)a tam jest praktycznie wszystko opisane.Jestem bardzo z niego zadowolona,chlebek przyrumieniony z wierzchu lekko.Mam go ponad rok,pierwsze próby szły na karmę,bo nic nie wychodziła.Teraz piekę z gotowych mieszanek z Lidla .Jak "dojrzeję" to znów ponowię próby robienia swoich mieszanek
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#714 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
w każdym razie zamówiłam sobie dziś książkę z przepisami na chlebki i nie tylko https://bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=529&idc=11&page= no i drożdże suche (rany jakaż różnica cenowa w porównaniu z tymi dostępnymi w sklepach), zakwas suchy..... do tej pory piekłam już od kilku lat chlebek w piekarniku. na początku chleb na drożdżach a potem na zakwasie.... teraz w maszynie piekę na razie na drożdżach bo mam chęć wypróbować różne smaczki ale będę piekła też na zakwasie (jak mi wyjdzie) pozdrawiam świątecznie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#715 |
Przyczajenie
|
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Na początek znalazłam parę przepisów na forum. Mam nadzieję, że z czasem się rozkręcę. A książka rzeczywiście wydaje się ciekawa.
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#716 |
Konto usunięte
|
Dostałam na gwizdkę Zelmera i dziś pierwszy wypiek. Chleb przenno żytni - 250 g mąki pszennej i 150 żytniej. Chlebek nie gliniasty, ani ceglasty ale za to skórka blada bardzo pomino podpiekania... Czy macie jakiś sposób na skórkę, bo chybau Was też nie ma górnej grzałki... nawet nie wiedziałam, że w niektórych jest (w których?)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#717 |
Raczkowanie
|
w moim Moulinexie (home bread baguette) jest górna grzałka - chlebek wychodzi pięknie zrumieniony
![]() Edytowane przez _Gosiek_ Czas edycji: 2009-12-28 o 08:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#718 |
Raczkowanie
|
ja mam biffnet ale też bez górnej grzałki.
Mam prośbę do posiadaczy moulinexu.Otóż,widziałam w sklepie po pokazie maszyny chlebek wieloziarnisty,ciemny.Nie byłam wówczas zainteresowana więc nie wiem jaki to.Może podacie przepis?Może był z soją?Będę wdzięczna,plisss... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#719 |
Raczkowanie
|
witam
Czytam już to forum od kilku tygodni. Też razem z żoną kupiliśmy taki automacik /Severin/ dwa mieszadła/ 800W. Jednak piekę tylko ja, i nawet mi się to podoba. Upiekłem już kilkanaście chlebów, żytnio-pszenne, z siemieniem, słonecznikiem, cebulą(instant), kukurydziane. Żaden mi się NIE SKNOCIŁ, to chyba wielka zaleta tych maszyn. Stosuję w zasadzie na razie tylko dwie mąki: żytnia 500 (kupiona na targu 1.50zł/kg) i pszenne ze sklepu 650 lub 500, w zależności jaka mi się trafi kupić. Drożdże daję suszone i troszeczke dokładam świeżych ok.1-3 g. Zawsze dodaję maślankę i wodę, i wszystko wg. przepisu z książki od producenta. Cała rodzina jest happy,(3 dorosłe osoby + 87 lat babcia) bo chlebek jest zawsze świeży (czekają aż ostygnie i ........dalej wiecie co?) Nic, dosłownie nic nie ląduje w koszu, a znajomi wręcz wpraszają się na DEGUSTACJE. Też myślałem nad kosztami tak upieczonego chleba (taki 1 kg) i wyszło mi, że to będzie gdzieś między: 2.50 zł - 3 zł (0.65 kg mąka - 0.80 zł, 0.25 l maślanka - 0.30 zł, drożdże suszone+świeże - 0.30 zł, sól+cukier+(dotatki, siemie, itd) - 0.20 zł no i prąd 800W*3 godz (0.48 zł*2.4 KW) - 1.15 zł, to w przybliżeniu ok. 2.75 zł. To chyba niezły wynik za produkt bez chemii i innych ulepszaczy. Nie piekłem jeszcze chleba na zakwasie bo go nie mam, ale już zamówiłem różne inne mieszanki chlebowe i suchy zakwas. Jak będę już je miał to podzielę się opinią w tym temacie. A oto rezultaty moich EXPERYMENTÓW: http://robus2000.fotosik.pl/albumy/719217.html pozdrawiam wszystkich PIEKARZY Ryszard |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#720 |
Przyczajenie
|
Jestem po pierwszych wypiekach: chlebek zwykły , mieszany pszenno-razowy, bagietki. Piekłam na średnim zarumienieniu. Wszystko wyszło idealnie. Żałuję tylko, że nie zrobiłam zdjęć. Jedyny mankament to niezbyt długa świeżość np. bagietki rewelacyjne w dniu pieczenia, następnego dnia były już lekko gumowe. Nie wiem czy to wina małego doświadczenia w pieczeniu, czy rodzaju mąki?
Moja cała rodzinka /mąż i córcia/ też są zachwyceni. Już nie mogę doczekać się wypieku na zakwasie. A dla zainteresowanych : zamówiłam ostatnio produkty z www.bogutynmlyn.pl /polecone mi przez Gosiek/ m.in. drożdże, mąki np orkiszowe/. Chciałam powiedzieć, że żadna firma nie zaskoczyła mnie tak miło. Towary zamawiałam 29.12, płatność przelewem, a produkty miałam już 31.12 rano!!! Dla mnie rewelacja. Pozdrawiam wszystkich i do następnego wypieku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:38.