|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz. IV Wielkie Zimowe Rozpakowywanie
Ja bym chętnie się wstrzymała z zakładaniem nowego wąteczku. Chetnie podczytam tutaj co świeże mamusie piszą. Jak będą na nowym wąteczku to przyznam że rzadziej będę tam zaglądać. Do tego ja jestem na koniec lutego i do tego czasu pewnie mało nas tu zostanie
|
#3482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wątki dla mam z brzuszkami są na POCZEKALNI A dla mam z dzidziusiami na ODCHOWALNI Gooha ok mi się nie spieszy U nas 2 lata temu kilka mam które były już po rozwiazaniu same chciały...by szybko i sprawnie wymieniać się doświadczeniami.... Dlatego zdecydowałam że nie wychodzę przed szereg niech mamy z pociechami same zadecydują (kiedy go zakładamy )....Kamyczek, Zebcia, Mamaidy,Agape, Lila,Sweet
*** -12,5kg*** Edytowane przez pysiamn Czas edycji: 2009-12-29 o 09:57 |
|
|
|
|
#3483 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moja koleżanka urodziła jakiś miesiąc temu i mi opowiadała, że leżała na mega ligninie, nawet podpaską tego nie mogła nazwać, i bez majtek poporodowych, i co chwilę zaglądali jej ile krwi ubyło....i że to było irytujące....dlatego pytam mi to po porodzie bedzie wszystko jedno
|
|
|
|
|
#3484 |
|
Rozeznanie
|
Hej lasencje,
Ktora z Was sprzedala mi katar???? zadawac sie z Wami, ehhhh Addicted super fotka, piekna zime macie, u mnie Kamyk, ja osobiscie cale zycie sie wkurzalam, ze mam urodziny pare dni przed swietami, bo bardzo czesto od rodzicow dostawalam tylko jeden prezent, jak to nazywali swiateczno-urodzinowym ![]() Youyou, juz wrzesniowe?? olaboga, pamietam jak my mialysmy jeszcze 9 m-cy przed soba, a juz padamy jak muchy pokolei Olivia kciukasy za wizyte w szpitalu,
|
#3485 |
|
Wtajemniczenie
|
Pysiam....skoro mus to mus
![]() BubiGirl....no to ja nie wiem.Fakt,że za majtkami nie są położnicy i gonią jak się tylko da za nie ,ale i tak wszystkie pacjentki mają to w D...bo inaczej się nie da.Dlatego ja miałam takie jednorazowe i ściągałam je tylko na obchód i jak się uwaliły.Podkłady poporodowe to nie są małe,ale jakieś mega też nie.Da się wytrzymać,poza tym zwykła podpaska nie udźwignęłaby wg mnie tego wszystkiego .Takie są moje doświadczenia,ale może niech wypowiedzą się świeżo upieczone mamusie.A ja dzisiaj na 15:00 mam USG i proszę o kciuki aby z nereczkami Denniska było wszystko OK ************************* ****************** Acha,mam pytanko kulinarne. Czym zastapić można kakao??Tzn mam na myśli to,że ja nie chcę ciemnego ciasta tylko białe.I tylko nie wiem czy mąką pszenną czy ziemniaczaną.
......Myśli stają się rzeczami.... Edytowane przez Sensuel Czas edycji: 2009-12-29 o 10:05 |
|
|
|
#3486 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tam polecam się na datę 01.01
bo już nie mogę się doczekać, choć nie ukrywam, ze się boję, ale to czekanie mnie dobija, choć to w sumie piątek, wg. naszych teorii zatrzymaliby mnie przez weekend
|
#3487 |
|
Rozeznanie
|
a ja sobie wymyśliłam datę porodu 10.01.2010
bo tak ładnie wygląda 01.stycznia wolałabym nie rodzić....bo pewnie jeden wielki chaos w tych szpitalach jest
|
|
|
|
#3488 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#3489 |
|
Rozeznanie
|
A tak na marginesie podejrzałam wczoraj wątek mamuś listopadowo grudniowych, i stwierdziłam, że wiele mam rozpakowała się już na miesiąc przed wyznaczonym terminem....niewiele rozpakowało się w terminie przybliżonym....hmmmmm... ..a ja nadal czekam na koszule do karmienia z allegro
oby zdąrzyły....
|
|
|
|
#3490 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie Ranne Ptaszki
!Od kiedy noce mam ciężkie, budzę się późno...1.01moja kolezanka urodziła swoje dziecko, więc ją obfotografowano i umieszczono jej zdjęcie w lokalnej prasie-zgodziła się - widocznie w takim szoku była ![]() Urlop tatusiowy- wiem,że pojawi się tydzień niezależny od macierzyńskiego- trzeba go spozytkować w ciągu 1 roku.Wnioskuje oczywiście pracownik. synek Zeberki oczywiście przecudny i przede wszystkim duży. Myślę,że powodem trzymania Zeberki do poniedziałku były płucka małego. Widocznie dostała sterydy na rozwój płucek małego i czekali ile sie da. Przykro mi Patko,że straciłaś pracę...Będzie dobrze!! Po wczorajszej dyskusji na temat opieki nad maluszkiem nasunęła mi się taka refleksja: korzystajmy trochę z intuicji , troche z logiki, trochę rozsądku, a wszystko będzie dobrze!!!! Z Waszych opowieści wynika,że same połozne sobie przeczą, tak jak z ta kupą. No bez przesady, kto by trzymał dzieciaka w takiej pieluszce!!! |
|
|
|
#3491 |
|
Rozeznanie
|
Eudaimonia
więc w sumie wychodzi 3 tygodnie i dwa dni ale nie wiem własnie gdzie to wszystko znaleźc w przepisach....
|
|
|
|
#3492 |
|
Raczkowanie
|
Sensuel- wydaje mi się ,że mąka ziemniacza, ale może wypowiedza się specjalistki, a propos , co dobrego pieczesz?
|
|
|
|
#3493 |
|
Rozeznanie
|
Uciekam dziewczyny do ginki
potem zdam relacje...buzialki
|
|
|
|
#3494 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
W sumie to co mądrzejsze rady wcześniej chciałam sobie zapisywać, ale tak wyszło, że oczywiście nic nie zapisałam, więc czekam na odgórne oświecenie ![]() Niestety, wychowawczy sie nie należy bo już praktycznie jestem bez pracy. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Co do odprawy to chyba 2-miesięczna? Bo mam tam przepracowane 2 lata. Cytat:
Będę na zasiłku heheheDzięki za info. Wiecie co, ogólnie jakos tej pracy mi nie szkoda. Nawet jakoś się tym nie przejełam zbytnio. Owszem, było to dla mnie jako takie zaskoczenie ale spłynęło to po mnie jak po kaczce. Pewnie dlatego, że mam jeszcze te kilka miesięcy w zapasie. Gorzej mają Ci, co teraz nagle przestają pracować i do widzenia. Będzie czekało mnie szukanie pracy, ale już bym nie chciała pracować w centrum handlowym ani w ogóle w telefonach. Cięzko jest z pracą, ale na razie jeszcze gdy mam tyle miesięcy do tego czasu to nawet jakos nie chce mi się o tym mysleć.
|
|
|
#3495 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w necie czytałam o tygodniu tacierzyńskiego od 1.1.2010. co zaś do opieki nad matką i dzieckiem to jest chyba po prostu zwyczajne L4 na członków rodziny i pewnie możesz dostać tego ile potrzeba ale jest to płatne 80%.
|
|
#3496 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
..byle nie w grudniuuCytat:
ja dzis spac....do 3.30 nie mogla....usnelam i wstalam o 7 rano... ja pawel do pracy szedl... ehhh powoli mi sie ni kurcza do porodu....hehe.... Pawel wymyslil ze pojdziemy do zjaomych na sylwka...dobre...tylko jak ja bede tanczyc.,..jak Kluska jedna wielka...
|
||
|
|
|
#3497 |
|
Rozeznanie
|
ja zjadłam śniadanko i mam zamiar dopiero się umyć i ubrać
![]() dziś przyjeżdża w odwiedziny moja mama i zostaje do jutra. Tż oczywiście zachwycony no może tylko co do tego obiadu jej pozwole.. niech ma trochę przyjemności
Idę tam, gdzie idę. Nie idę, gdzie nie idę. Idę tam, gdzie lubię. Nie idę, gdzie nie lubię. ------------------------------------------------ --> Adaś <--jest z nami od 08.01.2010 Edytowane przez eudaimonia Czas edycji: 2009-12-29 o 10:52 |
|
|
|
#3498 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A co dobrego robisz ?Bubi za wizytę u gin ![]() ********************* Muszę iść poleżakować coś mnie brzuch na dole pobolewa ![]() ps. A gdzie nasza Ulcia ???
|
|
#3499 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do ciasta to ja prawie zawsze dodaję mąkę pszenną, chyba, że w przepisie jest ziemniaczana, ale chyba nawet nie mam takiego przepisu Proszę leżeć i się nie przemęczać -------------------- A ja już po śniadanku. Spałam w nocy jak zabita TŻ dzwonił do mnie o 8:15 i nie za bardzo pamiętam o czym rozmawialiśmy W końcu rodzice mnie obudzili o 9:30, bo mieli do mnie sprawę, a i tak nie wiedziałam co się dzieje, bo taka zaspana byłam ![]() Hmm może wezmę się za robienie porządków w szafkach, bo trzeba miejsce zacząć robić na ciuszki maleństwa ![]() A jutro jadę sobie prywatnie na USG do lekarza i może w końcu dowiem się na 100% kto zamieszkuje mój brzuch I muszę wyjechać z domu autem gdzieś ok. 7 (45km), bo u niego są zawsze masakryczne kolejki, a przyjmuje od 8
|
|
#3500 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.Otwory są tak duże,że normalnie biust widać.A w szpitalu to było tak średnio komfortowo.Nosiłam zwykłe.Cytat:
Ale zamiast kakao??
|
|
#3501 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wiem jak wy ale ja to już padam ze zgagą, właśnie mama poleciała do apteki po coś co pomoże. Czuję się okropnie! Zaraz się położę
|
#3502 |
|
Zadomowienie
|
Hej mamuśki
![]() Ja dzisiaj pospałam długo, ale w nocy spać nie mogłam...przez te żebra, teraz też już zaczęły boleć, kurczę nawet nie mogłam skończyć czytać przez ten ból. Idę teraz coś robić w domu, bo jak chodzę to jest lepiej, więc później zajrzę ![]() Sensuel - ja bym chyba dała pszennej... Pysia - co do wątku na odchowalni to też mi się wydaje, że powinny się mamusie rozpakowane wypowiedzieć, ale dla mnie to bez różnicy, jak powstanie to na pewno będę tam zaglądać żeby się wszystkiego dowiedzieć ![]() Jeszcze chciałam się was zapytać z innej beczki czy używacie suszarek z dyfuzorem (szczególnie mamusie z kręconymi włosami) bo mam zamiar sobie kupić i nie wiem jaką - może coś polecicie? |
|
|
|
#3503 |
|
Rozeznanie
|
Sensuel zważ ile waży łyżka kakao i zastąp taką samą wagą mąki pszennej. Łyżka kakao jest lżejsza niż łyżka mąki. Ja tak robię i mi zawsze wychodzi.
Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty. Dzisiaj już się lepiej czuję i nawet sprasowałam część rzeczy malutkiej. No i w końcu na 99% wybraliśmy imię dla malutkiej. Będzie Milenka Zosia. Ciekawe co z Mamaidy i Lilą? Może na odchowalnię się przeniesiemy jak już wszystkie urodzą tak jak Listopadowo - Grudniowe?
|
#3504 |
|
Raczkowanie
|
Tak, zamiast kakao. Jeżeli w przepisie masz, ze np. trzeba dodać 4 łyżki mąki i 2 łyżki kakao, to te dwie łyżki kakaa zastępujesz dwoma łyżkami mąki
![]() I tak samo na odwrót jeżeli masz przepis na jasne ciasto i masz np 6 łyżek mąki, a chcesz zrobić ciemne to dodajesz np. 4 łyżki mąki i 2 łyżki kakao, albo 5 łyżek mąki i 1 łyżkę kakao w zależności czy chcesz, żeby ciasto było ciemne czy bardzo ciemne ![]() Ja bym tak zrobiła
|
#3505 |
|
BAN stały
|
Gooha a czy nie dałabyś rady jakoś przesłać mi tego języka niemowląt bo chętnie też bym poczytała
|
|
|
|
#3506 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3507 |
|
Wtajemniczenie
|
I nie mam leku na zgagę, każdy podobno przenika do maluszka i nie jest wskazany w aptece odradzili kupowanie tych leków na zgagę, chyba, że lekarz zaleci.
a tak z innej beczki, poproszę przepis na dobry biszkopt kakaowy
|
#3508 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Własnie będę wcinała ostatni kawałek maminego makowca, do tego zrobiłam sobie kawkę z drobinkami czekolady i będę wcinać ![]() Dziś wizyta u gina Ciekawe ile przytyłam, po świętach to pewnie masakra będzie, ale co tam Ostatnie chwile kiedy można jeść
|
|
|
#3509 |
|
Zadomowienie
|
witam
ja bym chciała urodzić 1stycznia moj ginek ma wtedy dyzur,tylko nie przed północa!!!!u mnie była położna,bardzo miła babka,pogadała osłuchała Małą,kilka rad udzieliła i poszła. nic mi sie dziś nie chce chyba sie położe,dziś 1noc nie rodziłam ciekawe co u mamyidy?czy już w domku
|
|
|
|
#3510 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczynki dziękuję za pomoc.Zrobię z pszennej
![]() kolka....robię to ciasto (mój przepis) tylko w wersji white.Samo ciasto bez kremu,bo krem z paczki będzie http://www.wielkiezarcie.com/recipe41643.html
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:27.

moja koleżanka urodziła jakiś miesiąc temu i mi opowiadała, że leżała na mega ligninie, nawet podpaską tego nie mogła nazwać, i bez majtek poporodowych, i co chwilę zaglądali jej ile krwi ubyło....i że to było irytujące....dlatego pytam

,ale i tak wszystkie pacjentki mają to w D...bo inaczej się nie da.Dlatego ja miałam takie jednorazowe i ściągałam je tylko na obchód i jak się uwaliły.

bo sie tak własnie zastanawialiśmy jak to te nowe przepisy regulują, bo my mamy 22 tygodnie a ojcowie ile? 4 tygodnie tacierzyńskiego w przypadku jesli my zrzekniemy się go od 16 tygodnia?

?