|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3451 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz. IV Wielkie Zimowe Rozpakowywanie
Cytat:
A do kiedy miałaś umowę?? W takim przypadku jak likwidują sklep to nie przysługuje już wychowawczy??
|
|
#3452 | ||||
|
Zadomowienie
|
W końcu tż naprawił mi internet i widzę, ze jeszcze w miedzy czasie trochę naprodukowałyście:brzydal : I konkretny link do zdjęcia Piotrusia też jest
Cytat:
Frida generalnie na katar taki bardziej rzadki, a gruszka na pojedyncze glutki (chociaż ja akurat gruszki nie mam) Też mam Oilatum, ale może być jeszcze Emolium lub Oillan Przed chwilą zerknęłam na Oillan i jest napisane żeby używać dopiero powyżej 6 miesiąca lub powyżej 1 miesiąca w przypadkach dermatologicznie uzasadnionych - więc dla noworodków odpada brzoskwinia Cytat:
Sudokrem używać tylko jak będą wieksze probelmy z pupą, a tak na codzień to maści: linomag lub alantan Cytat:
oj to niefajnieCytat:
Też tak myślę, każdy przeżywa na swój sposób i chce jakoś odreagować. Oczywiście powrotu do palenia nie pochwalam. Edytowane przez addicted to wizaz Czas edycji: 2009-12-28 o 22:29 |
||||
|
|
|
#3453 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale muszą przecierpieć ![]() Takie humorki w ciąży to normalna sprawa, ale już niedługo Nam minie. Nie przejmuj się i głowa do góry! PatkaM84 Ja tam nie widzę żeby brzuszek się obniżył, ale widzę za to jak ładnie rośnie ![]() ---------------------- Tak Was podczytuję dziewczyny i cieszę się z tych wszystkich informacji, które piszecie, bo z każdym zdaniem uświadamiacie mi jaka ja jestem zielona jeżeli chodzi o opiekę nad noworodkiem jejku mam nadzieję, że po porodzie włączy mi się jakaś taka dobra intuicja i będę wiedziała co potrzebuje moje dziecko A jak nie to przecież zawsze mogę Was zapytać ![]() ![]() ![]()
|
|
#3454 |
|
Rozeznanie
|
Addicted bardzo dziękuję za podzielenie się doświadczeniami
bo my tu o karmieniach i pieluchach....a przecież same bedziemy niedysponowane mnie przeraża wizja leżenia po porodzie w mega podpaskach i co chwilę beda mi tam zaglądac żeby zobaczyć ile mi wycieka to się nazywa brudna robota |
|
|
|
#3455 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3456 |
|
Zadomowienie
|
patka a wychowawczy nie bedzie ci sie należał?
bubi mój tż powiedział ze kupi mi red bula na porodówke bo powiedziałam ze nie dam rady urodzic ![]() a do mnie dzwoniła kolezanka z irlandi i jest w ciąży 12tydz miejmy nadzieje ze tym razem im sie uda
|
|
|
|
#3457 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3458 |
|
Zakorzenienie
|
Jaki śliczny Piotruś... Biedny z wenflonikiem...
A Kropka dzisiaj po kąpieli tyle zjadła, że aż się zdziwiłam...
|
#3459 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3460 |
|
Zadomowienie
|
Zastanawiam się nad zakupem takiego termometru
http://www.allegro.pl/item863980229_termometr_d o_ucha_i_czola_babyono_no wosc.html Czy macie jakieś doświadczenie z nim?? Czy warto??
|
#3461 |
|
Raczkowanie
|
cześć dziewczyny
![]() Podczas Świąt nie miałam dostępu do neta, dopiero wczoraj wieczorem nadrobiłam zaległości. Musze sie przyznać, że niejedna łza mi w oku stanęła. Serdecznie gratuluje świeżo upieczonym mamusiom ![]() ![]() klask i:![]() ![]() kla ski:![]() Wasze Maleństwa są cudowne. Wczoraj nadrabiałam Was z zapartym tchem, tak, ze z wrażenia sama nic nie napisałam. Pół nocy nie spałam dlatego, że uświadomiłam sobie ,że byc może mój dzidzius będzie chciał juz niebawem przyjść na świat (termin mam na 04.02), a ja jestem póki co marnie przygotowana. Dzis pojechałam na zakupy i mam juz spora częśc wyprawki. Teraz czytam to wszystko co piszecie o karmieniu, przewijaniu, pielegnacji niemowlaczka. Jesteście nieocenione. ![]() ![]() klask i:![]() Dziękuje przyszłym mamusiom, które maja juz dzieci i tym, świeżo upieczonym, ze dzielicie się swoimi doświadczeniami. ![]() ![]() ![]() Zmykam spać. Dobranoc, kolorowych snów ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
#3462 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3463 |
|
Zakorzenienie
|
A, miałam Wam napisać, że jak mężuś dzisiaj odbierał mój wypis ze szpitala, to się okazało, że byłam jedyną rodzącą w tym dniu...
Czyli 24 grudnia w tym szpitalu urodziła sie tylko Paulinka Do tego imieniny będzie miała 26 maja, czyli w dzień matki... Obstawia wszystkie święta
|
#3464 |
|
Rozeznanie
|
ciekawe czy ktoś obstawi nowy rok? super data 01.01.2010 by była;-))
|
#3465 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do zmęczenia, to pewnie po porodzie nie prędko nam przejdzie niestety. No, ale widok dzidziusia niezastąpiony ---------- Dopisano o 23:56 ---------- Poprzedni post napisano o 23:47 ---------- Cytat:
Co do chorubska, to kuruj się Kochana. Mi nie bardzo przechodzi przeziębienie, dzisiaj tydzień jak mnie wzięło Wprawdzie już trochę mniej smarkam i niby nie tak kaszlę, ale czuję, że to jeszcze trochę potrwa no, ale nic dziwnego, jak nic nie dostałam od lekarza
|
||
|
|
|
#3466 |
|
Zadomowienie
|
Witam po pólnocną porą!
![]() Zeberka WIEEEEEEEELKIE GRATULACJE, A PIOTRUŚ JEST PRZEŚLICZNY ![]() Nie zaglądałam często przez święta i dziś też dopiero pierwszy raz, bo byłam strasznie ciekawa co z Zebrą... Hmmm, wiecie co, mam takie przeczucie, że u mnie to też się zacznie wcześniej Dziś to już nie miałam wątpliwości, że odszedł mi kawałek czopa śluzowego!!! Rano poszłam do toalety, a tu na piżamce taaaka dużżża galaretka, przezroczytso biaława. Ale na razie nic więcej się nie dzieje, nawet dziś jeszcze połaziłam po sklepach, dokupiłam sobie stanik do karmienia. A jutro będę pakować torbę, w razie wcześniejszej akcji.....W ogóle Szymon od trzech dni bardzo uciska mi w dole w pachwiny i na jakiś nerw, bo jak sie poruszy to czuję taki kłujący bół po bokach i w krzyżach. Mam nadzieję, że jednak zaczeka do stycznia....
|
#3467 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jedyne co kupiliśmy, to - paczka płytek , bo nam zbrakło (i to najlepsze, że na sklepie ich już nie było, sprawdzali nam na magazynie i się okazało, że były 3 ostatnie paczki; więc wzięliśmy 1, bo nam zabrakło dokończyć przy 2 parach drzwi, jakieś 5, 6 płytek; zapłaciłam 2 razy więcej, niż wcześniej no, ale grunt, że dostaliśmy tą paczkę);- szczotka do kibelka ![]() - i 2 pary polarowych spodni dla Glutka rozmiar 68, tak myślę, że będą akurat dobre na wczesne wiosenne spacery; te spodenki to były brudne od leżenia (widać taki kurz na nich) i zapłaciłam za 2 pary 17 zł, a jedna czysta para kosztowała 35 zł; i tak wszystko się pierze dla Maluszków (a u mnie to i tak wszystko zakurzone przez remont), to i to się wypierze ![]() ******************** Poza tym dzisiaj w nocy moje Dziecię chyba znowu przekręciło się głową w dół bo jeszcze wczoraj czułam główkę u góry (jakby jabłko mi się wypychało ), a dzisiaj już mi jeździ u góry brzucha, raz z prawej, raz z lewej strony takie właśnie coś jakby nóżki bo raczej nie łapki takie mocne ma no i głowy dzisiaj już u góry nie czuję, a w nocy czułam na dole czkawkę. Ale Wam to opisałam, nie wiem czy się połapiecie ![]() ---------- Dopisano o 00:28 ---------- Poprzedni post napisano o 00:17 ---------- Ale ja wcale się nie gniewam
|
|
|
|
|
#3468 |
|
BAN stały
|
zeberka_wielkie Gratki..... synow cudooo
ja spac nie moge....wsumie dziwie sie dzidzi mojej bo do tp. mam 12 dni juz..a jej sie nie spieszy..na ten swiat.... ![]() mala kopie....rozwala sie w brzuszku do do bolacych pelckow to mnie tez bola ale TZ mi wymasuje i jest oki ![]()
|
|
|
|
#3469 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 01:39 ---------- Poprzedni post napisano o 00:56 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3470 |
|
Wtajemniczenie
|
Padam ta zgaga mnie dobije, siedzę i popijam miętę, nie mam w domu Renee czy jak to tam się nazywa, ale jak bym miała to chyba cała flaszeczka by poszła heheh, a wszystko to moja głupota
Buziaczki kochane!
|
#3471 | ||
|
Zadomowienie
|
od 4.30 jestem na nogach
najpierw obudził mnie mega skurcz , wziełam tabletkę i pochodziłam do domku , za chwilę żołądek zaczął boleć a Mała kopać w wszystkie strony , zjadłam banana i zgaga zaczeła palić Cytat:
myślę że jak 2.01 od rana już njie będę brała tabletek to na urodziny teściowej pójdę ( na sali ma ... ale żarcie będzie )Cytat:
przynajmniej możesz liczyć na odprawę , z tego co wiem to trzymiesięczne wynagrodzenie ci się należy
" Tylko niekiedy szczęście bywa darem , najczęściej trzeba o nie walczyć " P.Coelho http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73q3br6dgn.png Zębole ![]() http://s2.pierwszezabki.pl/036/036140970.png?5725 |
||
|
|
|
#3472 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A dzieciątkiem dasz radę się zająć Cytat:
![]() Cytat:
żeby tym razem wszystko było OKCytat:
A z dniem matki to fajna sprawa. Tż ma koleżankę, która w ten dzień urodziła się jako prezent dla swojej mamusiCytat:
Cytat:
Cytat:
Ja nie śpię od 6.15. Poszłam do łazienki pobrać próbkę moczu na dzisiejsze badania i myślałam, że jeszcze pośpię do 7, ale niestety po ponad półgodzinie bezowocnego przewracania się z boku na bok, stwierdziłam że już wstanę. I w sumie okazało sie, że dobrze zrobiłam, bo tż akurat na dziś wyłączył budzik ![]() I załączam zdjęcie z wczorajszego spacerku - akurat brzuszka mało widać, ale chodziło mi o widok na rozświetloną ulicę. Złaziliśmy się co niemiara, ale fajnie było Edytowane przez addicted to wizaz Czas edycji: 2009-12-29 o 08:01 |
|||||||
|
|
|
#3473 |
|
Zakorzenienie
|
Hey lachony
Wczoraj byłam nie do życia...to chyba przez tę nieprzespaną noc ![]() Robiłam kilka podejść do drzemki, ale ktoś lub coś skutecznie mi to uniemozliwiało.... Za to dziś palam jak zabita....wstawałam tylko na siusiu....i gdyby nie Kuba to nadal bym spała ![]() Zebciu Piotrus jest słodziutki ta minka i piekne włoski Mam masę do nadrobienia... ![]() Idę na śniadanko i poczytam co nieco ![]() Addicted cudny widok...i te świecące drzewka...
*** -12,5kg*** Edytowane przez pysiamn Czas edycji: 2009-12-29 o 08:22 |
|
|
|
#3474 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
20 i gdyby Małej zechciało się wyjść w Nowy Rok to byłby to dla mnie najlepszy prezent w całym życiu no ale zobaczymy Dzisiaj po wizycie w szpitalu dowiem się czy mam szansę na poród za kilka dni
|
|
|
|
|
#3475 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Patka brzusio ślicznie rośnie Z tą pracą to szkoda Majkela ale ty chudzinka jesteś....i tak dziewczęco wyglądasz ![]() Kamyczku widze, że przerabiasz po koleji dylematy młodej mamusi ![]() Nic się nie martw...zawsze możesz podpytać mam doswiadczonych...a i intuicja Ci podpowie co trzeba robić A z tym przykrywaniem na noc....to taj jak dziewczyny pisały jak spiworek to już bez kocyka...jak u Was w domku ponad 21 stopni....spokojnie starczy... Ja całą zimę Kubusia w koysce przykrywałam jedynie rożkiem lub kocykiem...i spał w pajacu a pod pajacem body i było git I tak sobie świetnie radzisz Ps. Laseczki a czy wątek na odchowalni to już mamy ???? w sumie już 6 mam rozpakowanych ???? Kiedy go otwieramy ????
|
|
#3476 |
|
Zakorzenienie
|
hej mamuśki!
Ja dopiero się obudziłam i dziś tylko kilka razy na siusiu i nawet mocnej zgagi nie było, to jakiś cud ![]() Oj widzę że na dniach będą kolejne rozpakowane... Madziulka, Filka, Olivia, Eudamonia.. czekamy addicted - rzeczywiście pięknie jest rozświetlona starówka i nowy świat, tak bym sobie pospacerowała a nie bardzo mogę ![]() Patka - kiepsko z tą pracą, w przypadku likwidacji zakładu pracy wychowawczy nie przysługuje a po porodzie dostawać będziesz zasiłek macierzyński a nie urlop macierzyński: Jeżeli umowy zawarte na czas określony, na czas wykonania określonej pracy oraz na okres próbny przekraczający jeden miesiąc uległyby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, przedłużają się z mocy prawa (art. 177 § 3 k.p.) do dnia porodu. W okresie do dnia porodu pracownica podlega ochronie przed wypowiedzeniem i rozwiązaniem. W dniu urodzenia dziecka umowy te rozwiązują się (art. 177 § 3 k.p.). Tak więc kobieta zachowuje status pracownicy do czasu porodu. W dniu porodu traci jednak ten status, a co za tym idzie, jako niepracownicy nie przysługuje jej prawo do urlopu macierzyńskiego W takiej sytuacji kobieta ma jednak zapewnione prawo do zasiłku macierzyńskiego (art. 30 ust. 4 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r.o świadczeniach w razie choroby i macierzyństwa Dz.U.05.31.267) na czas równy okresowi urlopu macierzyńskiego. Nie przysługuje jej też prawo do urlopu wychowawczego, gdyż prawo to uwarunkowane jest m.in. pozostawaniem w stosunku pracy. Jeżeli jednak wspomniane umowy miałyby ulec rozwiązaniu przed upływem trzeciego miesiąca ciąży ochrona kończy się z upływem okresu, na który umowy te były zawarte. A w ogóle widziałyście że powstał już wątek mamuś wrześniowo-październikowych?
|
#3477 |
|
Zakorzenienie
|
Pysiu chyba nie mamy.Mysle, ze spokojnie mozesz sie tym zajac
Youyou wiem, ze powstal bo miala go zalozyc Pomidorka z moich staraczek ![]() Lece na SR.Milego dnia sloneczka Edytowane przez aldii Czas edycji: 2009-12-29 o 09:45 |
|
|
|
#3478 |
|
Zakorzenienie
|
Oki to idę zakładać
![]() ....ps A jednak nie idę ![]() Niech inne mamy się wypowiedzą
*** -12,5kg*** Edytowane przez pysiamn Czas edycji: 2009-12-29 o 09:58 |
|
|
|
#3479 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po porodzie w ciągu 2h faktycznie zaglądali dość często,ale to dla mojego dobra.A potem tylko raz dziennie na obchodzie i to wszystko ![]() Cytat:
|
|
#3480 |
|
Rozeznanie
|
Cześć Brzuchatki.....Witam po nieprzespanej nocy....własnie stwierdziłam, że jesli można umrzeć przez zgagę to ja chyba już byłam na finiszu tej nocy....ło matko...
ja nie wiem już od czego to zależy, wypiłam hektolitry miety i zjadłam paczkę migdałów i co się połozyłam, to wszystko mi wracało do gardła i miałam wrażenie, że albo zwymiotuję, albo zemdleję z bólu, albo mi przełyk wypali.....powiedziałam dość i kupuje Rennie, bo jeszcze jedna taka noc i sobie włosy z głowy powyrywam....No i mój TŻ jak zobaczyl mnie z rana to od razu powiedział, że jakoś wynajdzie czas w pracy i odwiezie mnie na 12 do gina , bo ja sama to chyba nie dam rady gdziekolwiek się ruszyć.....cały czas mnie ta skurczybykowata zgaga trzyma....Jadę dzisiaj do pracy po zaswiadczenie, że jestem ubezpieczona bo cos czuję, że juz lepiej jest je mieć przy sobie.....ech.... a tak apropos może któraś z Was zna dobry link do jakiegoś artykułu odnośnie dni wolnych przysługujących tatusiom z racji narodzin dziecka no i z racji tacierzyńskiego....bo mi się nie chce szukać bo sie tak własnie zastanawialiśmy jak to te nowe przepisy regulują, bo my mamy 22 tygodnie a ojcowie ile? 4 tygodnie tacierzyńskiego w przypadku jesli my zrzekniemy się go od 16 tygodnia?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:03.

oj to niefajnie
czy pozamykana czy szykuje się
Ale muszą przecierpieć 
jejku mam nadzieję, że po porodzie włączy mi się jakaś taka dobra intuicja i będę wiedziała co potrzebuje moje dziecko

to się nazywa brudna robota
12tydz miejmy nadzieje ze tym razem im sie uda

klask i:
niestety. No, ale widok dzidziusia niezastąpiony 
żeby tym razem wszystko było OK
bo sie tak własnie zastanawialiśmy jak to te nowe przepisy regulują, bo my mamy 22 tygodnie a ojcowie ile? 4 tygodnie tacierzyńskiego w przypadku jesli my zrzekniemy się go od 16 tygodnia?