|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3571 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz. IV Wielkie Zimowe Rozpakowywanie
Sensuel, BubiGirl super że wizyty się udały
![]() Zapomniałam Patka współczuję straty pracy Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja jeszcze nie wiem w którym szpitalu będę ostatecznie rodzić, ale w obu mam umówione położne. W 1 szpitalu położna kosztuje 600zł a w 2- 700zł, zzo 550zł... Pieniądz czyni cuda aby zobaczyć uśmiech położnej |
||
|
|
|
#3572 |
|
Rozeznanie
|
A ja sie dowiedziałam, że może wziąć w dowolnym momencie ten tydzień tylko musi go wykorzystać w przeciagu roku od narodzin....
---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ---------- http://www.baby-shower.pl/AKTUALNOSC...ierzynski.html wklejam link do tego tacierzyńskiego ---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- przepis prawny Zgodnie z przepisami art. 182(3) Kodeksu pracy, w brzmieniu nadanym ustawą z dnia 6 grudnia 2008 r. oraz zgodnie z art. 14 tej ustawy, pracownik – ojciec wychowujący dziecko ma prawo od 1 stycznia 2010 r. do urlopu ojcowskiego w wymiarze: 1) od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011 r. - 1 tygodnia, 2) od 1 stycznia 2012 r. - 2 tygodni, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 12 miesięcy życia. Urlop ojcowski przysługuje niezależnie od urlopu macierzyńskiego przysługującego pracownicy oraz ewentualnego korzystania przez pracownika – ojca wychowującego dziecko z urlopu macierzyńskiego lub dodatkowego urlopu macierzyńskiego. Urlopu ojcowskiego udziela pracodawca na pisemny wniosek pracownika – ojca wychowującego dziecko, złożony w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu. Wydaje mi się, że "doriss" coś przekombinowała! Skoro Ty w roku 2010 będziesz na macierzyńskim, to i ojciec dziecka będzie mógł wykorzystać dodatkowy 1 tydzień urlopu ojcowskiego i to niezależnie od tego, czy sama wykorzystasz cały urlop macierzyński, czy wspólnie z mężem /po 14 tygodniach/. |
|
|
|
#3573 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do tacierzynskiego - to nie podam Ci zadnych przepisow (a przydaloby sie), ale z tego co wiem, to sie po prostu nalezy tatusiowi, ktoremu urodzilo sie dziecko, w ciagu roku do odbioru, i tyle. |
|
|
|
|
#3574 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a szpitalu państwowym.To,że się znieczulenie dozuje to jest standard.Dopasowuje się go do bólu rodzącej.Poza tym podaje się je dopiero od 4 cm rozwarcia chyba i kończy podawać w pewnym momencie tuż przed skurcze partymi.Ja osobiście takich skurczy nie czułam (rodziłam bez znieczulenia) i położna z ręką między moimi nogami mówiła mi kiedy mam przeć,bo bym nie wiedziała. Ale jak już pisałam wcześniej takie znieczulenie to może powodować bóle głowy,wymioty i zawroty głowy.Poza tym jak ktoś mądry już napisał,skurcze parte po takim znieczuleniu są słabsze i poród może zakończyć się próżnociągiem lub kleszczami.A że ja tego bałam się jak ognia to wolałam już pomęczyć się i oby tylko dziecko było zdrowo urodzone,bo uszkodzenia okołoporodowe też się niestety zdarzają.A po co malucha narażać.
|
|
#3575 |
|
Rozeznanie
|
ten ostatni cytat wkleiłam z jakiegoś forum....
|
|
|
|
#3576 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No jasne,to ciekawa jestem czy jakby się któraś powołała na to o czym piszesz to czy gratis by jej dali ??Szczerze pisząc to wątpię ![]() ---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ---------- A co konkretnie chcesz wiedzieć??
|
|
#3577 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
a ja jutro pomykam na usg, a w czwartek na konsultacje. mam nadzieje, ze znowu szpitale im sie nie pomylily
|
|
#3578 |
|
Zadomowienie
|
Zgadza się, tylko że nie każdy ma możliwość uczęszczania do takiej szkoły, bo nie ma jej w danym mieście. U mnie np nie ma takiej szkoły. Wiem, bo chciałam chodzić.
|
|
|
|
#3579 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
położnej też nie zamawiam , będę się modlić żeby n ie trafić na Einsteina a ja zapomniałam kupić w tym miesiącu , może jutro mąż gdzieś jeszcze znajdzie ![]() wszystko pozałatwiałam , mam już spokój do początku lutego ![]() upoważniłam męża do prowadzenia firmy , więc niech on też się troszkę pomęczy ![]() idę coś zjeść bo mnie ssie
" Tylko niekiedy szczęście bywa darem , najczęściej trzeba o nie walczyć " P.Coelho http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73q3br6dgn.png Zębole ![]() http://s2.pierwszezabki.pl/036/036140970.png?5725 |
||||||
|
|
|
#3580 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo ja mam wlasnie taki plan. Jak mozna 2 tygodnie, to lepiej 2 tygodnie. Wczesniej planujemy wykorzystac 2 tygodnie opieki nade mna i zalegle urlopy tz-a.
|
|
|
|
|
#3581 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziękuję ci bardzo ---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ---------- No właśnie nie bardzo wiedziałam jaka to jest ta prawidłowa waga,bo mój synuś pierwszy to miała 2940g także szału nie było,a urodził się w 39tc.
|
|
#3582 |
|
Zakorzenienie
|
Celka o ile się władzy nie pozmienia i nie zniosą tego zapisu, ze w 2011 sa 2 tygodnie
|
|
|
|
#3583 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no właśnie dupa jakaś,bo mam inną gazetkę styczniową bodajże Mamo to ja (nie wiem w której,bo mam full różnych) i tam pisze,że można w tym samym czasie..stwierdziłam więc,że muszę sprawdzić w kodeksie bo w tych gazetach to w każdej piszą co innego :/
|
|
#3584 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z Adaskiem mialam tylko 18 tyg, a teraz nawet dla pierwszego dziecka jest 22 tyg. A 4 dodatkowe tygodnie to juz zawsze cos. |
|
|
|
|
#3585 |
|
BAN stały
|
http://bobovita.com.pl/fotogaleria.p...O&sys_id=36365
glosujcie na moja niuncie |
|
|
|
#3586 |
|
Zadomowienie
|
Klikowa zrobione
![]() idę się położyć , bo głowa pęka a chciałam jeszcze dziś poprasować ciuszki ... no trudno, poczekają do jutra
" Tylko niekiedy szczęście bywa darem , najczęściej trzeba o nie walczyć " P.Coelho http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73q3br6dgn.png Zębole ![]() http://s2.pierwszezabki.pl/036/036140970.png?5725 |
|
|
|
#3587 |
|
BAN stały
|
Hej! Ale mam nadrabiania za cały dzień
Jestem dopiero na etapie zgagi - ja też mam coraz częściej - masakra!!Aha, wczoraj byliśmy z mężem na Avatarze w 3D - polecam - super efekty ![]() Widzę, że coraz więcej z nas ma oznaki zbliżającego się porodu Ja też powoli zaczynam mieć dość tych wszystkich "atrakcji". Żgaga, brzuchol, rwa kulszowa (prawie nie mogę chodzić) to trochę już za dużo . Jestem w tek komfortowej (albo niekomfortowej - trudno powiedzieć) sytuacji, że wiem że za 11 rozpakowanie (cc) Ło matko!~! Już nie wiem co lepiej - niepewność czy to czekanie![]() Zebra - śliczny Piotruś. Ma młodych mamusiach wyczytałam, że poleżycie jeszcze z tydzień - trzymajcie się |
|
|
|
#3588 | |
|
Raczkowanie
|
a ja znalazłam coś takiego na temat tacierzyńskiego:
"Urlop tacierzyński ma być wprowadzony od 2010 r. Na początku będzie to tylko tydzień, ale od roku 2011 już dwa. Bardzo istotne jest to, że ojciec będzie mógł wziąć urlop w dowolnym okresie w pierwszym roku po urodzeniu dziecka. Urlop tacierzyński posłowie wpisali do ustawy prorodzinnej" Zgodnie z przepisami art. 182(3) Kodeksu pracy, w brzmieniu nadanym ustawą z dnia 6 grudnia 2008 r. oraz zgodnie z art. 14 tej ustawy, pracownik – ojciec wychowujący dziecko ma prawo od 1 stycznia 2010 r. do urlopu ojcowskiego w wymiarze: 1) od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011 r. - 1 tygodnia, 2) od 1 stycznia 2012 r. - 2 tygodni, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 12 miesięcy życia. Urlop ojcowski przysługuje niezależnie od urlopu macierzyńskiego przysługującego pracownicy oraz ewentualnego korzystania przez pracownika – ojca wychowującego dziecko z urlopu macierzyńskiego lub dodatkowego urlopu macierzyńskiego. Urlopu ojcowskiego udziela pracodawca na pisemny wniosek pracownika – ojca wychowującego dziecko, złożony w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu. " ---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ---------- ups, dopiero teraz zauważyłam ,że to juz wkleiłyście ---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3589 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i pewnie w okolicach terminu idzie dostać szału ja już powoli dostaję ![]() ja właśnie też planuję iść na Avatar w Sylwestra (jest noc sylwestrowa w kinie a mój TŻ tam pracuje i akurat w ten dzień też ) i o ile się będę dobrze czuła to pójdę bo mam za darmo chociaż wszyscy mi mówią, że nie wysiedzę bo ta 'impreza' ma trwać z 5,5h w tym dwa filmy a ja dzisiaj tak się czuje dziwnie, już trzeci dzień mam tzw. niepokój wewnętrzny ale jakoś mam mniej energii i poruszam się w tempie żółwia.. i na dole mnie tak ciągnieee
|
|
|
|
|
#3590 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No wlasnie widze, ze w kazdej gazecie pisza cos innego. Jak dla mnie to super gdyby tatus mogl wziasc tacierzynski razem ze mna ale juz calkiem zglupialam i nie wiem jak jest na serio. Trzeba sie dopytac gdzies w MOPSie (bo chyba on jest odpowiedzialny za to??a moze to ZUS?? ) Bo chyba wole sie milo zaskoczyc niz rozczarowac.
|
|
|
|
|
#3591 |
|
Raczkowanie
|
a oto , co znalazłam na temat zzo:
"W Małopolsce jedynie w Krakowie rodzące kobiety bez problemu znajdą porodówkę, która zapewni im dostęp do znieczulenia, w powiatach niestety sytuacja jest dużo gorsza – pisze Dziennik Polski. Jednak być może ta sytuacja zmieni się już niebawem i to w całym kraju. Obecnie Narodowy Fundusz Zdrowia nie refunduje znieczulenia zewnątrzoponowego, czyli podania odpowiedniej dawki leków znieczulających jako osobnej procedury medycznej. Fundusz stoi na stanowisku, że zastosowanie tego zabiegu podczas porodu jest decyzją lekarza i zależy od wskazań medycznych. efekcie zabieg kosztujący 500-700 zł i wymagający nadzoru anestezjologa, zapewniają pacjentkom tylko nieliczne szpitale, a zdaniem lekarzy co piąta rodząca wymaga znieczulenia. Przypomnijmy: w październiku ub. r. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zwróciło się do resortu zdrowia z apelem o refundację znieczuleń przy porodzie. Minister Ewa Kopacz odpowiedziała, że: po pierwsze - natura stworzyła kobiety tak, że poród boli, po drugie - brakuje anestezjologów, więc postulat jest nierealny, po trzecie - jest nierealny także dlatego, że w budżecie brakuje środków." ---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ---------- Mnie niestety czeka cc, więc nie dość ,że dostanę zzo , to jeszcze poznam dzień i godzinę wielkiego wyjścia ....Prawdę powiedziawszy mam mieszane uczucia co do cc, chyba na zasadzie,że jak juz teraz muszę , to wolałabym nie
|
|
|
|
#3592 |
|
Zadomowienie
|
Mam pilną sprawę do zasłony :) Jesteś kochana? Hoop hoop!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
#3593 |
|
Zakorzenienie
|
Sensuel mozna sobie odpowiednie przepisy wydrukowac ze stronki ministerstwa i tym sie podpierac w szpitalu, badz od razu dzwonic do NFZ - jak ktos uparty i walczy o swoje
![]() Jezli chodzi o cc, to chcialabym wiedziec o skutkach ubocznych i ryzyku takiego znieczulenia (bo wiem, ze jest spore....).No i chyba lepsza jest narkoza niz wklucie do kregoslupa (ale bardziej szkodliwa dla dziecka).Z jednej strony bardzo sie boje tego znieczulenia, bo wiem, ze musi je wykonac naprawde doswiadczony anestazjolog,a z drugiej przy narkozie "przegapie" moment narodzin dziecka....no i poza tym nie wiem, czy moge sie nie zgodzic na znieczulenie podpajeczynowkowe ![]() MadzikUK moze najpierw zadzwon i sie upewnij, ze podali Ci wlasciwa lokalizacje ![]() Kocurazab jest tez internetowa szkola rodzenia - mamuski podawaly tu kilka razy linki, dla tych co nie maja mozliwosci chodzic na takie zajecia
|
|
|
|
#3594 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3595 |
|
Zakorzenienie
|
aldii nie stresuj sie tak bardzo tym znieczuleniem
jesteś szczupła to nie powinno być problemu Mi akurat zrobili z kręgosłupa sieczkę bo nie dośc, ze nie mogli się wkłuć to jeszcze mnie nie słuchali choć darłam się wręcz, ze nie mogę się dobrze "skulić" bo mnie blokuje koszula i tak celowali na ślepaka 5 razy mimo to myślę, ze zdarza się takie coś nieczęsto ![]() moim skutkiem ubocznym był gigantyczny ból głowy bo płyn się lał jak przez sitko. Dopiero po 5 dniach barany mi podali kroplówki i ból po jednym dniu minął ![]() teraz jestem mądrzejsza i nawet jeśli się sytuacja powtórzy to ich zamęczę o te kroplówki
|
|
|
|
#3596 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie ma sprawy.Jak tylko z mamuśką na skype się skontaktuję to zapytam.No chyba,że mi da wyczerpujące info na smsa .Mnie zawsze mówiła,że każde znieczulenie jest niebezpieczne.Faktem jest,że to potocznie mówiąc "w kręgosłup" musi wykonać bardzo dobry fachowiec,bo inaczej mogą być skutki na serio mało fajne np.niedowład kończyn itp.Teraz to z tego co wiem to w wiekszości wykonuje się znieczulenie od pasa w dół,a ogólne to coraz rzadziej.Jednak nie wiem od czego to zależy .Prawdą jest,że ogólne jest bardziej szkodliwe dla dziecka,a podpajęczynówkowe nie bo podobno nie przenika do łożyska.Jednak zapytam o szczegóły mamę,bo nie chcę się za bardzo mądrować
|
|
#3597 |
|
Zakorzenienie
|
Hey lachony...
Jestem.... Wieści od Zebci : "Odciąga małemu pokarm...pisze że laktator dobry i dobrze że go jednak kupiła bo z pewnością się przyda....w szpitalu z pewnością zabawia jeszcze z tydzień mały musi dojrzeć i wyzdrowieć...Tęski za domem..." Przekazalam jej Ciepłe slowa i buziaki od nas ![]() No i w nagrodę dostałyśmy jeszcze fotkę Aniołka Zebci ![]() Zebcia smieje się że minka po tatusiu ![]() Załącznik 2750452 ********************* Gratuluję mamusią udanych wizyt ![]() Kancia...jak czytam o tych znieczuleniach to ciarki mi przechodzą....brrrrr No ale my o tyle mamy łatwiej że już wiemy czego się spodziewać i czego wymagać
*** -12,5kg*** Edytowane przez pysiamn Czas edycji: 2009-12-29 o 20:51 |
|
|
|
#3598 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3599 |
|
Zakorzenienie
|
Sensuel to wszystko prawda co napisalas
Kancia ojjj to straszne przezycia mialas |
|
|
|
#3600 | |
|
Wtajemniczenie
|
aldii....jutro z mamą ugadałam się na skype także dowiem się wszystkiego i dam ci znać.
---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ---------- Cytat:
Też ma to zdjęcie w telefonie ale nie wiem jak na kompa przedostać .No to ładnie zabawią w szpitalu.Ale oby wszystko było dobrze z Piotrusiem
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:21.

aby zobaczyć uśmiech położnej

??
??Szczerze pisząc to wątpię
ech ................... Serducho bije dzidzi jak dzwon, moje ciśnienie też w normie, ogólnie wszystko ok, na zgagę pani ginka powiedziałą żebym sobie Rennie owocowe kupiła, ale w aptece była tylko mieta więc miętę mam...ufff może noc uratowana

Ło matko!~! Już nie wiem co lepiej - niepewność czy to czekanie