Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz. IV Wielkie Zimowe Rozpakowywanie - Strona 120 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-12-29, 18:34   #3571
majkela12
Zadomowienie

Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz. IV Wielkie Zimowe Rozpakowywanie

Sensuel, BubiGirl super że wizyty się udały

Zapomniałam Patka współczuję straty pracy pilnuj koniecznie tego co Ci się należy. Będzie dobrze znajdziesz lepszą
Cytat:
Napisane przez kwiat kalafiora Pokaż wiadomość
Wyobraźcie sobie, ze siedze sobie w domku z kozaczkiem na jednej nodze.
Pojechałam dzis na moment do pracy, po drodze zrobiłam zakupy i jak wróciłam do domu nie mogłam zdjąc jednego buta. Materiał z wewnątrz wkręcił mi sie w zamek i za nic nie moge ściągnąc tego tego kozaka. Z tym butem na nodze będe musiała czekać do 20 az wróci z pracy mój maz i mi pomoze.
też mi się kiedyś zdarzyło

Cytat:
Napisane przez patinka_ Pokaż wiadomość
dzisiaj piękny dzień,byłam nawet na małej wycieczce powdychać świeże powietrze w Krynicy Górskiej ciągło mnie na sanki:P
ja też chcę w góry

Ja jeszcze nie wiem w którym szpitalu będę ostatecznie rodzić, ale w obu mam umówione położne. W 1 szpitalu położna kosztuje 600zł a w 2- 700zł, zzo 550zł... Pieniądz czyni cuda aby zobaczyć uśmiech położnej
Stary 2009-12-29, 18:38   #3572
BubiGirl
Rozeznanie

GG do BubiGirl

A ja sie dowiedziałam, że może wziąć w dowolnym momencie ten tydzień tylko musi go wykorzystać w przeciagu roku od narodzin....

---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ----------

http://www.baby-shower.pl/AKTUALNOSC...ierzynski.html
wklejam link do tego tacierzyńskiego

---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

przepis prawny
Zgodnie z przepisami art. 182(3) Kodeksu pracy, w brzmieniu nadanym ustawą z dnia 6 grudnia 2008 r. oraz zgodnie z art. 14 tej ustawy, pracownik – ojciec wychowujący dziecko ma prawo od 1 stycznia 2010 r. do urlopu ojcowskiego w wymiarze:
1) od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011 r. - 1 tygodnia,
2) od 1 stycznia 2012 r. - 2 tygodni,
nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 12 miesięcy życia.
Urlop ojcowski przysługuje niezależnie od urlopu macierzyńskiego przysługującego pracownicy oraz ewentualnego korzystania przez pracownika – ojca wychowującego dziecko z urlopu macierzyńskiego lub dodatkowego urlopu macierzyńskiego. Urlopu ojcowskiego udziela pracodawca na pisemny wniosek pracownika – ojca wychowującego dziecko, złożony w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu.
Wydaje mi się, że "doriss" coś przekombinowała! Skoro Ty w roku 2010 będziesz na macierzyńskim, to i ojciec dziecka będzie mógł wykorzystać dodatkowy 1 tydzień urlopu ojcowskiego i to niezależnie od tego, czy sama wykorzystasz cały urlop macierzyński, czy wspólnie z mężem /po 14 tygodniach/.
Stary 2009-12-29, 18:38   #3573
celka2000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kancia Pokaż wiadomość
Celka a ta opieka to jest 14 dni kalendarzowych bo nie pamietam
a ten tacierzynski w koncu jest niezalezny od macierzysnkiego czy zalezny ??
14 dni kalendarzowych

A co do tacierzynskiego - to nie podam Ci zadnych przepisow (a przydaloby sie), ale z tego co wiem, to sie po prostu nalezy tatusiowi, ktoremu urodzilo sie dziecko, w ciagu roku do odbioru, i tyle.
celka2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-29, 18:39   #3574
Sensuel
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez BubiGirl Pokaż wiadomość
Ja też słyszałam różne opinie o znieczuleniu...generalnie ....powinno być bezpłatne, ale co szpital to inna cena...to jest wkurzające.....poza tym czesto jest tak, że znieczulenie jest, ale na przykład anestezjologa nie ma....i słyszałam, że znieczulenie działa i tak na pewien czas, a już na samą drugą faze nie, bo musimy czuć skurcze i przeć.....moja kolezanka rodziła 2 lata temu więc info nie jest aktualne, ale powiedziała, że darła się za znieczuleniem zapąłciła za niego 700 zł, a potem się okazało, że i tak jej dozowali, żeby czuła skurcze i parła, więc w gruncie rzeczy tylko na 1 fazę miała to znieczulenie.....
No taka jest prawda.Że lekarz nie musi być akurat dostępny w tym momencie co TY tego potrzebujesz.Różne inne rzeczy się mogą wydarzyć,a wątpię aby był dyżurny anestezjolog tylko dla rodzących a szpitalu państwowym.
To,że się znieczulenie dozuje to jest standard.Dopasowuje się go do bólu rodzącej.Poza tym podaje się je dopiero od 4 cm rozwarcia chyba i kończy podawać w pewnym momencie tuż przed skurcze partymi.Ja osobiście takich skurczy nie czułam (rodziłam bez znieczulenia) i położna z ręką między moimi nogami mówiła mi kiedy mam przeć,bo bym nie wiedziała.
Ale jak już pisałam wcześniej takie znieczulenie to może powodować bóle głowy,wymioty i zawroty głowy.Poza tym jak ktoś mądry już napisał,skurcze parte po takim znieczuleniu są słabsze i poród może zakończyć się próżnociągiem lub kleszczami.A że ja tego bałam się jak ognia to wolałam już pomęczyć się i oby tylko dziecko było zdrowo urodzone,bo uszkodzenia okołoporodowe też się niestety zdarzają.A po co malucha narażać.
Stary 2009-12-29, 18:40   #3575
BubiGirl
Rozeznanie

GG do BubiGirl

ten ostatni cytat wkleiłam z jakiegoś forum....
Stary 2009-12-29, 18:44   #3576
Sensuel
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aldii Pokaż wiadomość
Eudaimonia tez slyszalam sprzeczne opinie na temat tego znieczulenia.Ale ostatnio ogladalam konferencje z minister zdrowia odnosnie ciazy, porodu itd. i z cala stanowczoscia podkreslala, ze znieczulenie jest bezplatne i kazda kobieta ma prawo go zadac

No jasne,to ciekawa jestem czy jakby się któraś powołała na to o czym piszesz to czy gratis by jej dali ??Szczerze pisząc to wątpię

---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ----------

Cytat:
Sensuel podpytaj swoja mame przy okazji o znieczulenie przy cc.
A co konkretnie chcesz wiedzieć??
Stary 2009-12-29, 18:44   #3577
madzikUK
Rozeznanie

GG do madzikUK

Cytat:
cześć dziewczyny

Pojechałam dzis na moment do pracy, po drodze zrobiłam zakupy i jak wróciłam do domu nie mogłam zdjąc jednego buta. Materiał z wewnątrz wkręcił mi sie w zamek i za nic nie moge ściągnąc tego tego kozaka. Z tym butem na nodze będe musiała czekać do 20 az wróci z pracy mój maz i mi pomoze.

Cytat:
Wróciłam od ginki.....pozamykana jestem na cztery spusty ale cholercia znowu przypałętała mi sie infekcja grzybicza i muszę brać tabletki dopochowe ech ................... Serducho bije dzidzi jak dzwon, moje ciśnienie też w normie, ogólnie wszystko ok, na zgagę pani ginka powiedziałą żebym sobie Rennie owocowe kupiła, ale w aptece była tylko mieta więc miętę mam...ufff może noc uratowana
no i teraz już co dwa tygodnie do niej, jutro usg, i już mam robić ostatnie badania....także jutro będe wiedziała ile waży juz moja dzidzia bo miesiąc temu jakaś była mikruska
no to gratulejszyn za wizyte, wszytko ok. tak trzymac

a ja jutro pomykam na usg, a w czwartek na konsultacje. mam nadzieje, ze znowu szpitale im sie nie pomylily
Stary 2009-12-29, 18:48   #3578
kocurazab
Zadomowienie

Cytat:
Co do oddychania i zachowania w czasie porodu, to po to wymyslili taka madra instytucje jak szkola rodzenia.....
Zgadza się, tylko że nie każdy ma możliwość uczęszczania do takiej szkoły, bo nie ma jej w danym mieście. U mnie np nie ma takiej szkoły. Wiem, bo chciałam chodzić.
kocurazab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-29, 18:49   #3579
ula 87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malinka118 Pokaż wiadomość

Ja też od Wigilii - od zniesienia reżimu łóżkowego zaczęłam szaleć, ale mój tż mnie pilnuje, żeby do stycznia dociągnąć - najlepiej 4 Chociaż ostatnio mam przeczucie, ze przez to leżenie to ja się jeszcze przeterminuję
mój to po remontach na górze domu jeszcze lamp nie zainstalował , bo stwierdził ze jak będę mieć światło to będę szukała roboty wieczorami ( wieczorami najbardziej mam ochotę pokombinować coś )
Cytat:
Napisane przez majkela12 Pokaż wiadomość
A u nas nic ciekawego. Choć jak nigdy miałam co robić. Najpierw byłam na zakupkach i z młodą na łyżwach a potem przyjechała psiapsióła. Teraz delektuję się wizazem
mam nadzieję ze Ty łyżwy sobie odpuściłaś ?
Cytat:
Napisane przez Sensuel Pokaż wiadomość
Z lewą nerką nie do końca wszystko jest OK,bo nie przepuszcza moczu tak dobrze jak prawa.ale to nic strasznego bo podobno taką przypadłość ma sporo ludzi i nawet o niej nie wiedzą.Jak się urodzi to wezmą go do badania i obejrzą sobie tą nerkę.Poza tym dzidziol to okaz zdrowia i ma 1900g.Jak dla mnie to chyba mało
Następny scaning za 4-5tyg.`Widziałam małego w 3D ,ale tylko pupę i jego klejnoty .Normalnie jak w realu.Buźkę też widziałam,ale nie było widać za dobrze już,bo zasłonięta była.
no chłopak juz ma śliczną wagę, jak dla mnie w normie
Cytat:
cześć dziewczyny

śmiesznie to brzmi , aczkolwiek nie zazdroszczę sytuacji
Cytat:
Wróciłam od ginki.....pozamykana jestem na cztery spusty ale cholercia znowu przypałętała mi sie infekcja grzybicza i muszę brać tabletki dopochowe ech ................... Serducho bije dzidzi jak dzwon, moje ciśnienie też w normie, ogólnie wszystko ok, na zgagę pani ginka powiedziałą żebym sobie Rennie owocowe kupiła, ale w aptece była tylko mieta więc miętę mam...ufff może noc uratowana
no i teraz już co dwa tygodnie do niej, jutro usg, i już mam robić ostatnie badania....także jutro będe wiedziała ile waży juz moja dzidzia bo miesiąc temu jakaś była mikruska
No i dowiedziałam się u siebie w pracy co z tymi urlopami tacierzyńskimi itp....
super że wszystko oki
Cytat:
Napisane przez brzoskwinia82 Pokaż wiadomość
U mnie w szpitalu nie ma znieczulenia, więc nawet o tym nie myślę...może to lepiej, sama nie wiem, położnej też nie opłacam.
u mnie też nie ma , ale nawet gdyby było to zrezygnowałabym z niego
położnej też nie zamawiam , będę się modlić żeby n ie trafić na Einsteina
Cytat:
W nowym M jak Mama jest o tacierzyńskim i zasiłkach.
a ja zapomniałam kupić w tym miesiącu , może jutro mąż gdzieś jeszcze znajdzie

wszystko pozałatwiałam , mam już spokój do początku lutego
upoważniłam męża do prowadzenia firmy , więc niech on też się troszkę pomęczy

idę coś zjeść bo mnie ssie

Zuzia 27.01.2010
http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73q3br6dgn.png

Zębole
http://s2.pierwszezabki.pl/036/036140970.png?5725
ula 87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-29, 18:50   #3580
celka2000
Zakorzenienie

Cytat:
A ja sie dowiedziałam, że może wziąć w dowolnym momencie ten tydzień tylko musi go wykorzystać w przeciagu roku od narodzin....

---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ----------

http://www.baby-shower.pl/AKTUALNOSC...ierzynski.html
wklejam link do tego tacierzyńskiego

---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

przepis prawny
Zgodnie z przepisami art. 182(3) Kodeksu pracy, w brzmieniu nadanym ustawą z dnia 6 grudnia 2008 r. oraz zgodnie z art. 14 tej ustawy, pracownik – ojciec wychowujący dziecko ma prawo od 1 stycznia 2010 r. do urlopu ojcowskiego w wymiarze:
Urlop ojcowski przysługuje niezależnie od urlopu macierzyńskiego przysługującego pracownicy oraz ewentualnego korzystania przez pracownika – ojca wychowującego dziecko z urlopu macierzyńskiego lub dodatkowego urlopu macierzyńskiego. Urlopu ojcowskiego udziela pracodawca na pisemny wniosek pracownika – ojca wychowującego dziecko, złożony w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu.
Wydaje mi się, że "doriss" coś przekombinowała! Skoro Ty w roku 2010 będziesz na macierzyńskim, to i ojciec dziecka będzie mógł wykorzystać dodatkowy 1 tydzień urlopu ojcowskiego i to niezależnie od tego, czy sama wykorzystasz cały urlop macierzyński, czy wspólnie z mężem /po 14 tygodniach/.
Z tego wynika, ze tatusiowie tych dzieciaczkow, ktore urodza sie po 15 stycznia, moga wziac sobie ten urlop dopiero w 2011 i wziac 2 tygodnie (np. od 1 stycznia do 14 stycznia 2011 dla dziecka urodzonego 15 stycznia 2010).
Bo ja mam wlasnie taki plan. Jak mozna 2 tygodnie, to lepiej 2 tygodnie. Wczesniej planujemy wykorzystac 2 tygodnie opieki nade mna i zalegle urlopy tz-a.
Stary 2009-12-29, 18:57   #3581
Sensuel
Wtajemniczenie

Cytat:
Sensuel tu masz linki do wagi dziecka w poszczególnych tygodniach:
http://forum.styl.fm/waga-plodu-w-ciazy.t80443.htm
http://www.babycenter.com/average-fe...h-weight-chart

W nowym M jak Mama jest o tacierzyńskim i zasiłkach.

Gratulacje po wizytach

Dziękuję ci bardzo .Przyda się.

---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ----------

Cytat:
Napisane przez ula 87 Pokaż wiadomość
no chłopak juz ma śliczną wagę, jak dla mnie w normie
No właśnie nie bardzo wiedziałam jaka to jest ta prawidłowa waga,bo mój synuś pierwszy to miała 2940g także szału nie było,a urodził się w 39tc.
Stary 2009-12-29, 18:58   #3582
Kancia
Zakorzenienie

Celka o ile się władzy nie pozmienia i nie zniosą tego zapisu, ze w 2011 sa 2 tygodnie
Stary 2009-12-29, 19:25   #3583
patinka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosbaj Pokaż wiadomość
no wlasnie nie do konca tak jest. bo tatus tego tygodnia nie moze wziasc rownoczesnie z naszym macierzynskim. Musi poczekac az nam sie skonczy macierzynski. Tak jest napisane w styczniowym M jak Mama.

no właśnie dupa jakaś,bo mam inną gazetkę styczniową bodajże Mamo to ja (nie wiem w której,bo mam full różnych) i tam pisze,że można w tym samym czasie..stwierdziłam więc,że muszę sprawdzić w kodeksie bo w tych gazetach to w każdej piszą co innego :/
Stary 2009-12-29, 19:25   #3584
celka2000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kancia Pokaż wiadomość
Celka o ile się władzy nie pozmienia i nie zniosą tego zapisu, ze w 2011 sa 2 tygodnie
ej, no chyba nie... W koncu caly czas zwiekszaja. I ustawa juz przyjeta... Moze tak szybko nie zmienia
Z Adaskiem mialam tylko 18 tyg, a teraz nawet dla pierwszego dziecka jest 22 tyg. A 4 dodatkowe tygodnie to juz zawsze cos.
Stary 2009-12-29, 19:31   #3585
klikowa09
BAN stały

http://bobovita.com.pl/fotogaleria.p...O&sys_id=36365
glosujcie na moja niuncie
klikowa09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-29, 19:42   #3586
ula 87
Zadomowienie

Klikowa zrobione

idę się położyć , bo głowa pęka a chciałam jeszcze dziś poprasować ciuszki ... no trudno, poczekają do jutra

Zuzia 27.01.2010
http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73q3br6dgn.png

Zębole
http://s2.pierwszezabki.pl/036/036140970.png?5725
ula 87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-29, 19:46   #3587
Ingrid80
BAN stały

Hej! Ale mam nadrabiania za cały dzień Jestem dopiero na etapie zgagi - ja też mam coraz częściej - masakra!! Pomaga mi mleko. Byłam u nas na budowie zobaczyć zamontowane okna - super

Aha, wczoraj byliśmy z mężem na Avatarze w 3D - polecam - super efekty

Widzę, że coraz więcej z nas ma oznaki zbliżającego się porodu Ja też powoli zaczynam mieć dość tych wszystkich "atrakcji". Żgaga, brzuchol, rwa kulszowa (prawie nie mogę chodzić) to trochę już za dużo. Jestem w tek komfortowej (albo niekomfortowej - trudno powiedzieć) sytuacji, że wiem że za 11 rozpakowanie (cc)Ło matko!~! Już nie wiem co lepiej - niepewność czy to czekanie

Zebra - śliczny Piotruś. Ma młodych mamusiach wyczytałam, że poleżycie jeszcze z tydzień - trzymajcie się
Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-29, 19:59   #3588
kolka222
Raczkowanie

a ja znalazłam coś takiego na temat tacierzyńskiego:

"Urlop tacierzyński ma być wprowadzony od 2010 r. Na początku będzie to tylko tydzień, ale od roku 2011 już dwa. Bardzo istotne jest to, że ojciec będzie mógł wziąć urlop w dowolnym okresie w pierwszym roku po urodzeniu dziecka. Urlop tacierzyński posłowie wpisali do ustawy prorodzinnej"

Urlop ojcowski przysługuje niezależnie od urlopu macierzyńskiego przysługującego pracownicy oraz ewentualnego korzystania przez pracownika – ojca wychowującego dziecko z urlopu macierzyńskiego lub dodatkowego urlopu macierzyńskiego. Urlopu ojcowskiego udziela pracodawca na pisemny wniosek pracownika – ojca wychowującego dziecko, złożony w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu. "

---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ----------

ups, dopiero teraz zauważyłam ,że to juz wkleiłyście

---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ----------

Cytat:
Napisane przez celka2000 Pokaż wiadomość
Z tego wynika, ze tatusiowie tych dzieciaczkow, ktore urodza sie po 15 stycznia, moga wziac sobie ten urlop dopiero w 2011 i wziac 2 tygodnie (np. od 1 stycznia do 14 stycznia 2011 dla dziecka urodzonego 15 stycznia 2010).
Bo ja mam wlasnie taki plan. Jak mozna 2 tygodnie, to lepiej 2 tygodnie. Wczesniej planujemy wykorzystac 2 tygodnie opieki nade mna i zalegle urlopy tz-a.
nie, 2 tygodnie dopiero od 2012 roku
kolka222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-29, 20:00   #3589
oliviaoO
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Aha, wczoraj byliśmy z mężem na Avatarze w 3D - polecam - super efekty

Widzę, że coraz więcej z nas ma oznaki zbliżającego się porodu Ja też powoli zaczynam mieć dość tych wszystkich "atrakcji". Żgaga, brzuchol, rwa kulszowa (prawie nie mogę chodzić) to trochę już za dużo. Jestem w tek komfortowej (albo niekomfortowej - trudno powiedzieć) sytuacji, że wiem że za 11 rozpakowanie (cc)Ło matko!~! Już nie wiem co lepiej - niepewność czy to czekanie
chyba gorsze czekanie, bo się oczekuje każdego sygnału czy to już TO i pewnie w okolicach terminu idzie dostać szału ja już powoli dostaję a Ty przynajmniej wiesz i możesz się w jakiś tam sposób przygotować do tego dnia i wiesz kiedy już będziesz mieć dzidzie przy sobie

ja właśnie też planuję iść na Avatar w Sylwestra (jest noc sylwestrowa w kinie a mój TŻ tam pracuje i akurat w ten dzień też ) i o ile się będę dobrze czuła to pójdę bo mam za darmo chociaż wszyscy mi mówią, że nie wysiedzę bo ta 'impreza' ma trwać z 5,5h w tym dwa filmy

a ja dzisiaj tak się czuje dziwnie, już trzeci dzień mam tzw. niepokój wewnętrzny ciągle mam wrażenie, że za chwilę zacznie się coś dziać.. i póki co ale jakoś mam mniej energii i poruszam się w tempie żółwia.. i na dole mnie tak ciągnieee

Julia

walka z kg:
81- 78 - 76 - 74 - 72- 70 - 68 - 66 - 64

oliviaoO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-29, 20:05   #3590
gosbaj
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez patinka_ Pokaż wiadomość
no właśnie dupa jakaś,bo mam inną gazetkę styczniową bodajże Mamo to ja (nie wiem w której,bo mam full różnych) i tam pisze,że można w tym samym czasie..stwierdziłam więc,że muszę sprawdzić w kodeksie bo w tych gazetach to w każdej piszą co innego :/

No wlasnie widze, ze w kazdej gazecie pisza cos innego. Jak dla mnie to super gdyby tatus mogl wziasc tacierzynski razem ze mna ale juz calkiem zglupialam i nie wiem jak jest na serio. Trzeba sie dopytac gdzies w MOPSie (bo chyba on jest odpowiedzialny za to??a moze to ZUS??) Bo chyba wole sie milo zaskoczyc niz rozczarowac.
gosbaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-29, 20:10   #3591
kolka222
Raczkowanie

a oto , co znalazłam na temat zzo:
"W Małopolsce jedynie w Krakowie rodzące kobiety bez problemu znajdą porodówkę, która zapewni im dostęp do znieczulenia, w powiatach niestety sytuacja jest dużo gorsza – pisze Dziennik Polski. Jednak być może ta sytuacja zmieni się już niebawem i to w całym kraju.

Obecnie Narodowy Fundusz Zdrowia nie refunduje znieczulenia zewnątrzoponowego, czyli podania odpowiedniej dawki leków znieczulających jako osobnej procedury medycznej. Fundusz stoi na stanowisku, że zastosowanie tego zabiegu podczas porodu jest decyzją lekarza i zależy od wskazań medycznych.
efekcie zabieg kosztujący 500-700 zł i wymagający nadzoru anestezjologa, zapewniają pacjentkom tylko nieliczne szpitale, a zdaniem lekarzy co piąta rodząca wymaga znieczulenia.
Przypomnijmy: w październiku ub. r. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zwróciło się do resortu zdrowia z apelem o refundację znieczuleń przy porodzie. Minister Ewa Kopacz odpowiedziała, że: po pierwsze - natura stworzyła kobiety tak, że poród boli, po drugie - brakuje anestezjologów, więc postulat jest nierealny, po trzecie - jest nierealny także dlatego, że w budżecie brakuje środków."

---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ----------

Mnie niestety czeka cc, więc nie dość ,że dostanę zzo , to jeszcze poznam dzień i godzinę wielkiego wyjścia....Prawdę powiedziawszy mam mieszane uczucia co do cc, chyba na zasadzie,że jak juz teraz muszę , to wolałabym nie
kolka222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-29, 20:12   #3592
kalka
Zadomowienie

Mam pilną sprawę do zasłony :) Jesteś kochana? Hoop hoop!!!!!!!!!!!!

kalka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-29, 20:34   #3593
aldii
Zakorzenienie

Sensuel mozna sobie odpowiednie przepisy wydrukowac ze stronki ministerstwa i tym sie podpierac w szpitalu, badz od razu dzwonic do NFZ - jak ktos uparty i walczy o swoje
Jezli chodzi o cc, to chcialabym wiedziec o skutkach ubocznych i ryzyku takiego znieczulenia (bo wiem, ze jest spore....).No i chyba lepsza jest narkoza niz wklucie do kregoslupa (ale bardziej szkodliwa dla dziecka).Z jednej strony bardzo sie boje tego znieczulenia, bo wiem, ze musi je wykonac naprawde doswiadczony anestazjolog,a z drugiej przy narkozie "przegapie" moment narodzin dziecka....no i poza tym nie wiem, czy moge sie nie zgodzic na znieczulenie podpajeczynowkowe
MadzikUK moze najpierw zadzwon i sie upewnij, ze podali Ci wlasciwa lokalizacje
Kocurazab jest tez internetowa szkola rodzenia - mamuski podawaly tu kilka razy linki, dla tych co nie maja mozliwosci chodzic na takie zajecia
Stary 2009-12-29, 20:44   #3594
eudaimonia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kolka222 Pokaż wiadomość
Mnie niestety czeka cc, więc nie dość ,że dostanę zzo , to jeszcze poznam dzień i godzinę wielkiego wyjścia....Prawdę powiedziawszy mam mieszane uczucia co do cc, chyba na zasadzie,że jak juz teraz muszę , to wolałabym nie
do cc nie ma zzo tylko znieczulenie podpajęczynówkowe albo narkoza
--> Adaś <--jest z nami od 08.01.2010

eudaimonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-29, 20:46   #3595
Kancia
Zakorzenienie

aldii nie stresuj sie tak bardzo tym znieczuleniem jesteś szczupła to nie powinno być problemu trudno się wbić przewaznie w wieksze mamusie bo to trzeba dobrze trafić. Oczywiscie nie ma co generalizowac Mi akurat zrobili z kręgosłupa sieczkę bo nie dośc, ze nie mogli się wkłuć to jeszcze mnie nie słuchali choć darłam się wręcz, ze nie mogę się dobrze "skulić" bo mnie blokuje koszula i tak celowali na ślepaka 5 razy
mimo to myślę, ze zdarza się takie coś nieczęsto
moim skutkiem ubocznym był gigantyczny ból głowy bo płyn się lał jak przez sitko. Dopiero po 5 dniach barany mi podali kroplówki i ból po jednym dniu minął

teraz jestem mądrzejsza i nawet jeśli się sytuacja powtórzy to ich zamęczę o te kroplówki
Stary 2009-12-29, 20:47   #3596
Sensuel
Wtajemniczenie

Cytat:
Sensuel mozna sobie odpowiednie przepisy wydrukowac ze stronki ministerstwa i tym sie podpierac w szpitalu, badz od razu dzwonic do NFZ - jak ktos uparty i walczy o swoje
Jezli chodzi o cc, to chcialabym wiedziec o skutkach ubocznych i ryzyku takiego znieczulenia (bo wiem, ze jest spore....).No i chyba lepsza jest narkoza niz wklucie do kregoslupa (ale bardziej szkodliwa dla dziecka).Z jednej strony bardzo sie boje tego znieczulenia, bo wiem, ze musi je wykonac naprawde doswiadczony anestazjolog,a z drugiej przy narkozie "przegapie" moment narodzin dziecka....no i poza tym nie wiem, czy moge sie nie zgodzic na znieczulenie podpajeczynowkowe

Nie ma sprawy.Jak tylko z mamuśką na skype się skontaktuję to zapytam.No chyba,że mi da wyczerpujące info na smsa .
Mnie zawsze mówiła,że każde znieczulenie jest niebezpieczne.Faktem jest,że to potocznie mówiąc "w kręgosłup" musi wykonać bardzo dobry fachowiec,bo inaczej mogą być skutki na serio mało fajne np.niedowład kończyn itp.Teraz to z tego co wiem to w wiekszości wykonuje się znieczulenie od pasa w dół,a ogólne to coraz rzadziej.Jednak nie wiem od czego to zależy .Prawdą jest,że ogólne jest bardziej szkodliwe dla dziecka,a podpajęczynówkowe nie bo podobno nie przenika do łożyska.
Jednak zapytam o szczegóły mamę,bo nie chcę się za bardzo mądrować
Stary 2009-12-29, 20:48   #3597
pysiamn
Zakorzenienie

Hey lachony...

Jestem....

Wieści od Zebci :

"Odciąga małemu pokarm...pisze że laktator dobry i dobrze że go jednak kupiła bo z pewnością się przyda....w szpitalu z pewnością zabawia jeszcze z tydzień mały musi dojrzeć i wyzdrowieć...Tęski za domem...
"

Przekazalam jej Ciepłe slowa i buziaki od nas

No i w nagrodę dostałyśmy jeszcze fotkę Aniołka Zebci
Zebcia smieje się że minka po tatusiu

Załącznik 2750452

Gratuluję mamusią udanych wizyt

Kancia...jak czytam o tych znieczuleniach to ciarki mi przechodzą....brrrrr
No ale my o tyle mamy łatwiej że już wiemy czego się spodziewać i czego wymagać

*** -12,5kg***

Edytowane przez pysiamn
Czas edycji: 2009-12-29 o 20:51
pysiamn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-29, 20:53   #3598
celka2000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kolka222 Pokaż wiadomość
a ja znalazłam coś takiego na temat tacierzyńskiego:

"Urlop tacierzyński ma być wprowadzony od 2010 r. Na początku będzie to tylko tydzień, ale od roku 2011 już dwa. Bardzo istotne jest to, że ojciec będzie mógł wziąć urlop w dowolnym okresie w pierwszym roku po urodzeniu dziecka. Urlop tacierzyński posłowie wpisali do ustawy prorodzinnej"

Urlop ojcowski przysługuje niezależnie od urlopu macierzyńskiego przysługującego pracownicy oraz ewentualnego korzystania przez pracownika – ojca wychowującego dziecko z urlopu macierzyńskiego lub dodatkowego urlopu macierzyńskiego. Urlopu ojcowskiego udziela pracodawca na pisemny wniosek pracownika – ojca wychowującego dziecko, złożony w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu. "

---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ----------

ups, dopiero teraz zauważyłam ,że to juz wkleiłyście

---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ----------

nie, 2 tygodnie dopiero od 2012 roku
o kurcze... Faktycznie w 2010 i 2011 tylko tydzien. Te wszystkie gazety wprowadzaja w blad...ach..
Stary 2009-12-29, 20:57   #3599
aldii
Zakorzenienie

Sensuel to wszystko prawda co napisalas Ja mam dodatkowo rozszczep i dlatego tak mnie martwi, ze jak zle podadza, to juz bedzie kaplica.....
Kancia ojjj to straszne przezycia mialas
Stary 2009-12-29, 21:04   #3600
Sensuel
Wtajemniczenie

aldii....jutro z mamą ugadałam się na skype także dowiem się wszystkiego i dam ci znać.

---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

Cytat:
Napisane przez pysiamn Pokaż wiadomość
Hey lachony...

Jestem....

Wieści od Zebci :

"Odciąga małemu pokarm...pisze że laktator dobry i dobrze że go jednak kupiła bo z pewnością się przyda....w szpitalu z pewnością zabawia jeszcze z tydzień mały musi dojrzeć i wyzdrowieć...Tęski za domem...
"

Przekazalam jej Ciepłe slowa i buziaki od nas

No i w nagrodę dostałyśmy jeszcze fotkę Aniołka Zebci
Zebcia smieje się że minka po tatusiu

Załącznik 2750452

Gratuluję mamusią udanych wizyt

Kancia...jak czytam o tych znieczuleniach to ciarki mi przechodzą....brrrrr
No ale my o tyle mamy łatwiej że już wiemy czego się spodziewać i czego wymagać

Też ma to zdjęcie w telefonie ale nie wiem jak na kompa przedostać .
No to ładnie zabawią w szpitalu.Ale oby wszystko było dobrze z Piotrusiem .Że też dzieciaczki coś tak szybko się na świat pchają.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości