![]() |
#721 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Biżuteryjna DG
A jak to jest z tymi urzędami? Wiem, że są te główne, a jakieś placówki w mniejszych miastach? Do najbliższego mam ponad 100km, jak sobie pomyślę, że miałabym tak kursować tylko po próbę, to mi ręce opadają
![]()
![]() |
#722 |
Raczkowanie
|
Tez słyszałam o tym ze do urzędu probierczego oddaje sie gotową bizuterie z kamieniami ,radzę wiec aby wazyc kamyki przed rozpoczęciem pracy
![]() Mnie natomiast męczy jedno ten znak imienny , jest to można powiedziec podpis ze ta konkretna firma,osoba zrobiła ten wyrób,ale jak sie to ma do bigli nabije taki swoj podpis na bigle,ktos kupi moją bizuterie a pózniej .......róznie moze być, przeciez to kółeczko łatwo odgiąc i mozna tam zawiesic nawet zwykłe metalowe kółko.... Albo ja jednak żle rozumuje..
![]() |
#723 |
Zadomowienie
|
Sunflower - dzięki...czyli mam się nie przejmować rozumiem....niech sobie nabijają gdzie chcą
![]() Hmmm...a czy ktoś podpowie co i jak z tym imiennikiem? Gdzie się udać w tej sprawie..w Urzędzie Probierczym pokierują? Na stronie urzędu znalazłam jeden jedyny wniosek - o wpis do ewidencji i tam są miejsca na projekt znaku jeśli dobrze zrozumiałam...czyli to to? Wybaczcie początkującej.... I jak w praktyce potem wygląda takie każdorazowe cechowanie.... mam zbierać większą ilość biżuterii i zgłaszać się raz na tydzień, miesiąc itd...czy może z każdą sztuką można chodzić... Jak wyglądają i ile trwają te wszystkie procedury i czynności...na miejscu - od ręki, czy też nie..... Sorrki za nawał pytań... ![]() Follow - no jasne, że ważyć przed...inaczej się chyba nie da......trzeba się w wagę zaopatrzyć więc... ![]() Ktoś jakąś może poleci? Heurek - z tego co widzę wszystkie urzędy są tutaj http://www.gum.gov.pl/pl/site/adm_probiercza/regional Jak dobrze, że ja mam blisko....i jeszcze wychodzi na to że w moim rodzinnym mieście Chorzowie i oczywiście w męża W-wie też nie ma problemu ![]() I jeszcze jedno pytanko - jaki program do prowadzenia księgowości? Zdaje się, że część z Was korzystam z Małej Księgowości z Rzeczpospolitej.... To jest ok i czy może lepszy jakiś inny? Z góry dziękuję ze wszystkie rady ![]() Edytowane przez poppppy Czas edycji: 2009-12-30 o 10:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#724 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję Poppy. Tą stronkę już wałkowałam. Jest 62 obwodowych urzędów miar. Obawiam się jednak, że one mają strasznie ograniczone możliwości. Np <tutaj> To wygląda jakby w ogóle nie zajmowali się tym, na czym nam zależy
![]()
![]() |
#725 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
więc to o co Ty wkleiłaś to nie to.... Przynajmniej tak mi sie wydaje ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#726 |
Raczkowanie
|
poppppy kiedys sie dowiadywałam o te sprawy taka odpowiedz otrzymałam
Szanowna Pani Znak imienny ustala się od inicjałów właściciela w kolejnośći najpierw imię (imiona), potem nazwisko. Litery muszą być wpisane w figurę geometryczną. Dopuszczalne są inne formy, ale za zgodą Dyrektora OUP. Uzgodnienia znaku najlepiej przeprowadzić drogą telefoniczną. Chodzi o to aby wytwórca nie zrobił znaku podobnego do już zarejestrowanego w naszej ewidencji. Po uzgodnieniu wzoru znaku immiennego, należy zgłosić się do grawera, który wykona dla Pani znacznik, zgodnie z ustalonym znakiem. Następnie zgłasza się Pani ze znakiem do najbliższego obwodowego urzędu probierczego, w którym daje Pani znak do odbicia. Dodatkowo składa Pani dokumenty potwierdzające prowadzenie działalności gospodarczej, to znaczy: 1. Zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, 2. NIP, 3.Regon, 4. Wypełnia pani nasz wniosek o wpis znaku do ewidencji Po zarejestrowaniu imiennika, otrzymuje Pani dokument OUP, w którym jest między innymi Pani numer. Tym numerem posługuje się Pani w kontaktach z urzędem probierczym - każdym na terenie kraju. Wszystkie wyprodukowane przez Panią wyroby, bez względu na masę musi Pani samodzielnie oznaczać swoim znakiem. Jest to warunek konieczny, aby można było zgłaszać wyroby do badania i cechowania. Z poważaniem Jacek Motyka -- mailto:jmotyka@oup.neostr ada.pl jak dobrze pamietam to aby dogadac sie w sprawie znaku trzeba zadzwonić do Krakowa ,ale jak mówie nie jestem tego pewna na 100% zadzwonisz do Urzedu we Wrocku to Cie pokieruja ![]() http://www.gum.gov.pl/pl/site/adm_probiercza/regional
Biżutki 2010 http://pretty.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=411256 ![]() http://pretty.wizaz.pl/forum/showthr...354928&page=11 Edytowane przez follow me Czas edycji: 2009-12-30 o 12:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#727 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#728 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny pomocy !!! Czy w inwentaryzacji mam wpisać wszystkie rodzaje i kolory Swarków osobno , czy to jakoś razem się ujmuje ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#729 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() ![]() Chciałam się pochwalić, że wpis do ewidecji działalności mam już w łapkach ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#730 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale w praktyce - faktury sa różne. Jedne szczegółowe, inne - w zamóweniu 50 pozycji, faktura na 800zł i na niej "półfabrykaty srebrne" i tyle. Najlepiej spisywać wszystko szczegółowo. To takie "kizianie" US, na wszelki wypadek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#731 |
Zakorzenienie
|
Ja właśnie stoję przed koniecznością remanentu i mam pytanie- czy potrafi mi ktoś prosto i przystępnie wytłumaczyć na co ten cały remanent? Rozumiem, że dla mnie żebym wiedziała co mam i dla US żeby (jakby im się mogło chcieć) mogli zobaczyć co sprzedałam na lewo
![]() No i nasuwa mi się pytanie - naprawdę prowadzicie magazyn, w sensie, że macie elegancki pliczek excela, w który wpisujecie każdą jedną kuleczkę kupioną i potem ją zwalniacie z magazynu jak ją zużyjecie, a na koniec roku sprawdzacie, czy wam się stan excelowy zgadza z realnym? Bo z tego co rozumiem to tak powinno być? I jeszcze jedno pytanie - jak przychodzi kontrola to co oni właściwie sprawdzają? No bo żeby sprawdzić czy jestem np. uczciwa i sprzedaję wszystko na kasę musieliby robić jednocześnie kontrolę krzyżową ze wszystkimi galeriami, no bo przecież papiery same w sobie są w porządku - co może być źle? Jakaś głupia jestem... Czego oni się mogą czepiać? Edytowane przez smoczek Czas edycji: 2009-12-30 o 19:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#732 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, któraś wcześniej pytała o wychowawczy i dg.
przeglądając net trafiłam właśnie na taki artykuł, może coś wam rozjaśni. http://praca.gazetaprawna.pl/artykul...owawczego.html tylko nie wiem czy aktualny, bo z III 2008r. edit. oj, chyba jest też nowszy... http://praca.gazetaprawna.pl/artykul...udnionych.html z VI 2009.
Dukan ![]() ![]() I faza 14III - 21III -2,5 kg ![]() II faza 21 III - 8 VII - 9kg ![]() ![]() ![]() ![]() III faza 8 VII - 10 XI Edytowane przez Lilnut Czas edycji: 2009-12-30 o 19:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#733 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Niemniej mysle że fajnie, że wyszukakalas ten art. bo moze sie komus przydac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#734 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#735 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#736 |
Zakorzenienie
|
Czyli ja mam zapłacić podatek od tego co mi zostało? W sensie od stanu na koniec roku? Co za debilizm. Przecież ja te rzeczy kupiłam ze swojej krwawicy, od której już zapłaciłam podatek :P Gdzie tu logika jakakolwiek?? Normalnie mi zaraz ciśnienie skoczy od tych *&%$###%^&%&* podatków.
EDIT: a nie, jak różnica, to od tego co z materiałów sprzedałam?No ale to też debilne - przecież już zapłaciłam podatek od przychodu, który m.in. za te materiały dostałam. Po raz kolejny podwójny podatek?? Edytowane przez smoczek Czas edycji: 2009-12-30 o 20:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#737 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Przykładowo, w grudniu/styczniu 2008/2009 (albo na początku działalności) miałaś materiały za powiedzmy 5000zł, a teraz masz za 15 000zł, to różnica to 10 000 i od tego podatek. (ewentualnie, jak masz stratę, to oczywiście podatek od tego co powyżej straty) Ja tu nie będę cytować, co ja pomyslałam/powiedziałam, jak się o tym dowiedziałam, bo dostanę dożywotni zakaz wstępu na forum za demoralizację ;P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#738 |
Rozeznanie
|
Toż to jest parodia. Nie no to jednak prawda, że większość przepisów to idioci wymyślają.
![]() |
#739 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, to chyba nie jest tak, albo ja coś źle rozumiem. Po prostu to jest tak, że normalnie na co dzień mówimy sobie, że od tego na co mamy fakturę odliczamy VAT i dodatkowo wrzucając w koszta zmniejszamy sobie podstawę do opodatkowania podatkiem dochodowym. A remament to własnie weryfikuje, czyli sprawdza, ile rzeczywiście wykorzystałaś materiałów do uzyskania takiego przychodu jaki uzyskałaś, a ile masz nadal i leżakuje Ci na półkach. No i własnie robiąc remament sprawdzasz, za ile $ koralików, srebra i tak dalej jeszcze nie wykorzystałaś (czyli ile kupiłaś, ale nie wykorzystałaś do osiągnięcia przychodu) i od tego nie jest tak, że podatek płacisz, tylko po prostu wartość remamentu to jest wartość której NIE ODLICZASZ od podstawy do opopdatkowania podatkiem dochodowym. Czyli de facto nie jest tak, że wszystko co kupisz wrzucasz w koszta - w koszta wrzucasz realnie to, co RZECZYWIŚCIE wykorzystałaś przez dany rok, a sprawdzasz to własnie w rememencie końcoworocznym (kwota z faktur za wszsytkie zakupy minus to, co zostało).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#740 |
Zakorzenienie
|
Hmm ale żeby zapłacić podatek od tego co sprzedałam to by trzeba od stanu początkowego odjąć końcowy. To jak miałam 5000 a mam 15 000 to przecież mam różnice -10 000, czyli oni mi mają dać
![]() ![]() EDIT: Marisella - aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aa...... ROZUMIEM. Dzięki Ci wielkie. Teraz to ma sens. Czyli, że najlepiej mieć gospodarkę magazynową w stylu japońskim - minimalnie i kupować dokładnie to co potrzebujesz, to wtedy nie ma problemu? Magazyn pusty to remanent nic nie wnosi nowego do księgowości? Edytowane przez smoczek Czas edycji: 2009-12-30 o 21:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#741 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#742 |
Zakorzenienie
|
Prosto -
Hodujesz króliki. Żeby były duże i tłuściutkie na pasztecik to musisz je karmić ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#743 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tak myślałam, ale wolałam się upewnić - tak to jest, jak sie ma śladową wiedzę na dany temat ;P Edytowane przez clementinne Czas edycji: 2009-12-30 o 22:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#744 |
Zakorzenienie
|
hmmm....
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#745 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#746 |
Zakorzenienie
|
Spoko, zaraz przyjdzie Marisella i powie, że wszystko pokręciłam. A jeśli tak, to ja już nie wiem nic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#747 |
Raczkowanie
|
Pomysł z króliczkiem i marchewką jest świetny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#748 |
Raczkowanie
|
Smoczek na Prezydenta!
![]() Teraz poprosimy cala okolofirmowa wiedze przedstawic na krolikach ![]()
![]() |
#749 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Śmiesznie Wam to wyszło, ale ja też w końcu wszystko zrozumiałam jak należy ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#750 | |
Zadomowienie
|
Taaak teraz to i jak kumam...cosik mi dzwoniło tylko ie do końca wiedziałam gdzie....Smoczku tlumaczenie na medal
![]() ![]() Tymczasem przypominam się z moimi pytaniami... O załatwianiu imiennika już napisała Follow - za co Ci kochana bardzo dziękuję... ![]() Sunflower - Ty ten imiennik sama nabijasz jak rozumiem...w kórym miejscy to zwykle robisz...na biglu, sztyfcie można? No i ten program mnie dręczy bo muszę go zaraz kupić, dlatego ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:50.