|
|
#2071 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010!!! :)
No u nas za Toxo obydwa badania płacić będę 40zł, czyli po 20zł za każde
więc nie jest źle... co do wykonania badań, to teraz już nie zdąże iść do swojej lekarki, zreszta nie wiem czy ona mi zleci te podstawowe badania, ale zawsze spróbować mogę... za to następnym razem się wybiorę... W środę mam drugą wizyte u lekarza, a na kolejnej powinnam mieć robione USG... Poza tym cieszę się, że idę do pracy... Swoją drogą co sądzicie na ten temat? Źle zrobiłam, że nie powiedziałam pracodawcy na rozmowie, że jestem w ciązy. W sumie to był początek sam, kilka dni po tym jak się dowiedziałam. Jak dla mnie wolałam nie mówić, bo wiadomo jak to na początkach jest... ciąża nie jest pewna i wogóle... |
|
|
|
#2072 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja kicia to domowy czyścioch także mam nadzieję że nie zaraziła mnie tym świństwem. Nie wiem czemu ta zołza mnie nie skierowała na badania, a ja się balam jej o cokolwiek zapytać bo była taka straszna....
|
|
#2073 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja mysle ze dobrze zrobilas bo kobiety w ciazy z gory skazane sa na odmowe a tak zawsze bedziesz mogla popracowac a powiesz mu tak jak napisalas ze nie wiedzialas w czasie rozmowy o ciazy
|
|
#2074 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2075 |
|
Rozeznanie
|
Na macierzyński idzie się po porodzie (ewentualnie na 2 tygodnie przed jeśli lekarz Cię skieruje, no i jeśli masz prawo czyli umowę o pracę), w czasie ciąży możesz iść na chorobowe. Macierzyński trwa chyba 20 tygodni, potem jest wychowawczy do 3 lat, ale musisz pracować przynajmniej pół roku (podobno nie ma wymogu 6-msc, jeśli masz umowę na czas nieokreślony, ale na stówkę nie jestem pewna).
|
|
|
|
#2076 |
|
Zadomowienie
|
popieram...koty i kroliki mianiaturki to dla ciezarnej zagrozenie
|
|
|
|
#2077 |
|
Raczkowanie
|
Dzieki za info dziewczyny:
to ja w takim razie juz sie nie zalapie, ale w moim miasteczku pewnie i tak nikt nie robi takiego usg za male jest. a co do opryszczki zagdzam sie pasta do zebow ladnie zasusza
|
|
|
|
#2078 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, ja mam to wiaderko do kapieli i uzywalam z moja coreczka. Powiem Wam, ze na poczatku kapalismy ja w wanience i czesto plakala, ja jej nie potrafilam sama kapac. Ale jak zaczelam uzywac tego wiaderka, to sama moglam i jej tez sie podobalo. Mysle, ze to fajna sprawa i ja na pewno bede uzywala z moim drugim dzieciaczkiem. A dziecko nie musi siedziec, bo to wiaderko jest dosyc male i dziecko sie usadowi tak jak u mamusi w brzuszku podobno. Jak dla mnie fajnie, ale kazda musi zdecydowac, co dla niej najlepsze.
|
|
|
|
#2079 |
|
Zakorzenienie
|
Juz po usg
Dzidzia ma 57,5 mm czyli wychodzi 1 dzien roznicy miedzy usg a om Serducho bije 160/min, przeziernosc 1,3, trofoblast bez cech odklejania, ilosc plynu owodniowego prawidlowa. Dzidzia spala i sie nie ruszla, wiec ta babka zaczela budzic dzidzie czyli zaczela ruszac tym patykiem(czy jakto sie nazywa) do usg aby dzidzie obudzic i smieszne to wygladalo bo dzidzia jakby sie wkurzyla i zaczela machac lapkami i dlugasnymi nogami ![]() Nastepnym razem pojde do faceta na usg nie do niej bo malo sympatyczna byla i malomowna a ja jestem taka, ze mimo iz widze, ze dzidzi bije serduszko to i tak spytam 10 razy dla upewnienia sie potrzebuje wiec cierpliwego lekarza ;P tak jak moj gin prowadzacy niestety on nie robi usg. Edytowane przez niezawsze Czas edycji: 2010-01-04 o 14:52 |
|
|
|
#2080 |
|
Zakorzenienie
|
nokardia
hexa84 ja jak powiedziałam u mojego gina o usg przesiewowym to wytrzeszczył na mnie oczy i nie miał pojęcia o czym gadam ![]() razem z pielęgniarami stwierdzili, że napewno mam na myśli badania prenatalne... no i w sumie usg przesiewowe czyli genetyczne (bo i taka ma nazwę) wykonuje się w ramach badań prenatalnych. z tego co mi mówiono to skierowanie na takie badania dostaje się jak wystepują jakies czynniki podwyższające ryzyko urodzenia dziecka z wadami. Reszta kobiet ponoć płaci za te badania i to bardzo słono... około 200-300zł i wykonywane sa w Katowicach.. najbliżej w mojej okolicy. Tyle wiem, tylko to sie niebardzo pokrywa z tym co pisza tutaj dziewczyny bo dosyc sporo ich miało takie badania a nie sądzę, że aż tyle jest z grupy podwyższonego ryzyka. Dlatego nie wiem czy po prostu mój lekarz jest taki zacofany a cała reszta wysyła kobitki na takie badania profilaktycznie czy po prostu to dwa różne badania i nie dogadaliśmy się w tej sprawie. Na najbliższej wizycie zapytam o pomiar przezierności karkowej bo o to chodzi w tym usg przesiewowym. aha! i używałam pasty do zębów ale nie zasuszyło..a w pracy tak głupio siedzieć z taką białą warą :P niezawsze ja nawet nie widziałam ruchów dzidzi jak bylam w 8 tygodniu...bo monitor był odwrócony ![]() Tylko zdjęć kilka dostałam. a lekarza jakoś bałam się prosić o pokazanie bo on taki niemiły jest jakiś buc jeden, po tej wizycie 6-go pójde do innego jak nie zacznie się jakos mną zajmowac bardziej. Nawet nie zapytał do tej pory czy pracuję, gdzie pracuję, jak znosze warunki itd. a wg mnie chyba powinien :[
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg Edytowane przez Siala_Bala Czas edycji: 2010-01-04 o 13:31 |
|
|
|
#2081 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Przezierność to raczej powinien byc standard o który nawet nie powinno sie upominać, ale róznie jest. Cytat:
jeśli nie wytrzymujesz w pracy to raczej musisz się upomnieć o zwolnienie czy coś. Edytowane przez entertete Czas edycji: 2010-01-04 o 13:42 |
|||
|
|
|
#2082 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
|
|
|
#2083 | |
|
Zadomowienie
|
Hej Laseczki
ja też kuuupe czasu się nie odzywałam... aktualnie jestem 15t4d ciąży (ale to zleciało) i brzuszek się już zaokrąglił ![]() Ciekawa jestem czy któreś z was czuły już ruchy swoich maluchów? Mi się wydaje że czasem czuje... ale nie wiem jeszcze czy to przewraca mi się obiad czy Niunia w brzuchu heheh ![]() Cytat:
|
|
#2084 |
|
Zadomowienie
|
U mnie w pracy we wrześniu zaszła w ciążę jedna koleżanka, w październiku kolejna, potem ja w listopadzie.. i teraz jak byłam na urlopie dowiedziałam się że kolejna oznajmiła w pracy że też jest w ciąży
wszystkie 3 od razu poszły na zwolnienie, a ja jedyna jeszcze pracuję.. nie chce mi się zabardzo przychodzić, ale mam umowę na czas określony i chcę się trochę podlizać aby po macierzyńskim mieć gdzie wracać
|
#2085 |
|
Zakorzenienie
|
Widzę, że kobiety które są w ciąży inaczej podchodzą do mojego pójścia do pracy... choć jak na jednym forum podzieliłam się informacją, że dostałam pracę zostałam nieźle zjechana... to akurat forum nie dotyczące ciąży. Jedna dziewczyna mi nawet zarzuciła, że trzeba se było dziecka nie robić, tylko wcześniej o pracy mysleć... poryczałam się, ale przeszło... niektózy ludzie są po prostu zbyt zgorzkniali... i zazdroszczą tego co inni mają
![]() Rozglądam się na allegro za paczką ciuszków ciążowych... na pewno kupię zestaw: spodnie, rybaczki i spódnica - całość za 119zł - nowe
|
|
|
|
#2086 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, nie byłam tu ponad tydzień i mam duuuuze zaległości. Mysle ze nadrobie je....
U mnie czas mija w miare szybko mdlosci poszly w niepamiec ale tylko pod warunkiem ze jestem najedzona jezeli nie jem dluzszy czas wtedy lekko mdli. Moje sampopczucie ok, brzuszek nie boli tylko czasami głowa no i piersi boooola i urosły sporo juzz a to dopiero 10 tc. (z rozmiaru średnie B wskoczyłam na dobre C), a to dopiero początek ciąży |
|
|
|
#2087 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja mama mi mówi że mam pracować tyle ile będę mogła i że mam nie robić z siebie kaleki tzn nie unikać codziennych domowych obowiązków bo mi się leń urodzi hehe Gdybym miała stabilną sytuację w pracy to pewnie na l4 bym poszła bo czuję się ospała, zmęczona i często mam zawroty głowy i generalnie chętniej bym sobie teraz poleżała w łóżeczku niż siedziala przy biurku ale to chyba z mojego lenistwa Jestem jedyną osobą z 4 zaciążonych która nadal chopdzi do pracy więc mam nadzieję że mój dyrektor to doceni i przedłuży mi umowę... Nie chciałabym stracić tej pracy bo mam do niej bardzo blisko, przechodzę na drugą stronę ulicy i jestem w pracy, jak ym wróciła po macierzyńskim do pracy to będę mogła na przerwie wyskakiwać do domu na karmienie lub jak coś się będzie działo..
|
|
#2088 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gdy byłam w ciąży, mój mąż przyniósł to wiadro , tummy tub, dostał od kolegi i mówi, że w tym dzieci się kąpie... omal nie padłam i od razu się zarzekłam: ja dziecka w wiadrze kąpać nie będę!!! Lena od samego urodzenia nie cierpiała się kąpać, wrzask był straszny, mi łzy płynęły, ręce się trzęsły... pewnego wieczoru w desperacji mówię do męża: dawaj to wiadro..spróbujemy. jakież było moje zdziwienie gdy się okazało, że Lena od pierwszej chwili wiaderko pokochała i kąpiel stała się przyjemnością! dokładnie, dziecko siedzi w nim jak w brzuszku dzięki kąpieli w wiaderku Lena nabrała troszkę zaufania i teraz bez krzyku kąpać ją można też w wanience! mamusia październikowa 2009
|
|
|
#2089 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do tego że nie powiedziałaś pracodawcy o ciąży: z jednej strony gdybyś powiedziała na pewno by cię nie przyjął, ale z drugiej strony jeżeli powiesz teraz po podpisaniu umowy pracodawca z pewnością pomyśli że robiłaś to celowo i w pracy mogłabyś mieć nie miłą atmosferę.
|
|
|
#2090 |
|
Zakorzenienie
|
Akurat ta dziewczyna nie dostanie punktów, bo to nie to forum
co do sytuacji w pracy... to w sumie prawdą jest, że dowiedziałam się przed tą rozmową jakoś tydzień wcześniej, że jestem w ciąży...Moja znajoma najlepiej, w 4 miesiacu ciazy dowiedziala sie dopiero że będzie mamą... wcześniej nic nei wiedziała, normalnie okres, tzn plamienia miała, żadnych objawów... i jak zaczął jej się spóźniać okres... poszła do lekarza, a tutaj, że to już 4 prawie miesiąc... to dopiero... |
|
|
|
#2091 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2092 |
|
Zakorzenienie
|
nika1980 sliczna kruszynka
![]() ja sie chyba zaczynam przekonywac do tego wiaderka. ciekawe co maz powie mielismy zamiar kupic ta wanienkehttp://allegro.pl/item874384613_fish..._za_20pln.html ale teraz zastanawiam sie co bedzie lepsze co do HIV to mi ginka powiedziala ze wyszlo jakies zarzadzenie ze wszystkie kobiety w ciazy maja kierowac na badanie HIV ale to od kobiet zalezy czy je zrobia. ja robilam miesiac temu ale nie wiem ile kosztowalo. teraz jak tak piszecie ile to wszystko kosztuje to ciesze sie ze mam ta opieke zdrowotna w pracy bo wszystkie wizyty USG i badania mam za darmo
AR (D) Edytowane przez aniaa22 Czas edycji: 2010-01-04 o 14:43 |
|
|
|
#2093 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
idę poleżeć... |
||
|
|
|
#2094 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja to dopiero 9tc zakonczylam wiec jeszcze za wczesnie ale i tak jestem zdania ze lepiej nie zapeszac i jakiekolwiek zakupy planuje robic nie wczesniej niz w 6msc - mama moja jest przesadna i tez tak radzi...w poprzedniej ciazy sie spieszylam ze wszystkim i sie zle skonczylo wiec teraz jestem powsciagliwa. basienkaw ja bym nie umiala sklamac ale to zalezy od tego jak komu zalezy na danej pracy, bo w pewnym sensie mozna stracic zaufanie pracodawcy. ja mialam tak ze bylam rekrutowana do jednej firmy ale jak sie zorientowalam ze jestem w ciazy to nie przyjelam oferty - wynikalo to z tego, ze zalezy mi na tym zeby miec gdzie wrocic po macierzynskim. Natomiast jesli komus nie zalezy, to moze ryzykowac choc w pewnym sensie to troszke nieuczciwe... ---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2095 |
|
Wtajemniczenie
|
ola_k11 i co myslisz ze jak będziesz już mogła wrócić do pracy do oni przyjma cie z otwartymi ramionami? wątpię. Fakt- nieuczciwe, ale powiedz czy pracodawcy zachowują się fear wobec pracowników? Ja proacowałam 1,5 roku na zlecenie i nikt nie patrzał na to że nic mi się nie należy a praacodawcy ani się śniło mnie zatrudnić! Mimo iż mam mgr w takim zakładzie to stanowczo za dużo a kierownictwu widocznie było mało. I tak dybałam. Żaszłabym w ciążę i co??? i du.. połtora roku pracy na marne bo nie miałabym z tego nic! Dopiero w listopadzie udało mi sie zdobyć tę umowę, mimo iż nie wiedziałąm jeszcze o ciąży. Zatrudnili mnie na okres próbny.. (swoją drogą, to przez ten czas 100 razy zdążyli się rzekonac jakim jestem pracownikiem) i teraz kombinuje i się zastanawiam. 8 lutego konczy mi się ten okres i albo mi przedłużą albo nie, bo ciąża. Oto uczciwe zachowanie wobec pracownika. I wcale sie nie dziwię Basieńce że chce iśc do pracy!
http://s2.suwaczek.com/20100123310123.png http://www.suwaczki.com/tickers/17u98u6997br40yh.png Edytowane przez Linka24 Czas edycji: 2010-01-04 o 15:56 |
|
|
|
#2096 |
|
Zakorzenienie
|
Napisane przez kasandra82
![]() Dziewczyny ma ktoras z Was doswiadczenie z wiaderkami do kapieli? Chodzi mi o cos takiego http://www.nowamatkapolka.pl/go/_inf...id=482&lang=pl, przejrzalam juz duzo forow i zwykle osoby ktore z niego korzystaly bardzo je sobie chwala Fajne to wiaderko na youtubie obejzalam filmiki i dzieci wydaja sie byc zadowolone a czytalam, ze kapiele moga byc trauma dla maluszka. Ta fisher price'a wanienka tez slodka ja chce bujaczek kupic z tej serii http://allegro.pl/item863894797_fish..._wibracje.html |
|
|
|
#2097 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja mam wizytę 15 stycznia będę w tedy w połowie 12 tego tygodnia. bassienkaw jestem w podobnej sytuacji , eraz jestem na stażu juz ponad rok zostało mi jeszcze pół do 31 maja, ale miałam propozycje wczoraj dostania pracy na czas określony na rok a później może na stałe ale nie zgodziłam się bo w ciąży nigdy nic nie wiadomo, tam im chodziło żeby być raczej 100% pracownikiem bez chorobowych tak mi powiedziano, wiec odmówiłam. Trochę się tym martwię bo boje się że jako już mama dwóch pociech nie znajdę pracy. Już 1,5 roku szukam pracy itylko en staż mam jak na razie. Dobre i te 600 zł. Jestem po licencjacie zarządzania przedsiębiorstwem, i dupa Przydał by się podyplomówka chociaż albo magisterka ale zadrogo jak na razie dla nas.Dziewczyny a jak u was z apetytem, ja dzisiaj nie poszłam do "pracy" i cały dzień coś podjadam a nie czuje się raczej głodna, z dnia na dzień czuję że kilogramów mi przybywa. Nie chcę w tej ciąży dużo przytyć , a te jedzenie jest silniejsze ode mnie , to kanapka z miodem, to z topionym serem i keczupem...masara:/
|
|
#2098 |
|
Zakorzenienie
|
Eleonoremio to podjadaj sobie tylko owoce albo warzywka i bedzie dobrze. Ja od kiedy odzyskalam apetyt tez bym ciagle cos jadla ale sa to owoce zazwyczaj a kanapki to tylko na sniadanko i kolacje a po za tym po ciazy sie chudnie podobno, Ty chyba schudlas tez.?
Edytowane przez niezawsze Czas edycji: 2010-01-04 o 16:19 |
|
|
|
#2099 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jem dużo jabłek tez ale to nic nie daje
|
|
#2100 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() a ja na siebie jestem teraz zla bo spalam dwie godz w dzien dzisiaj i w nocy nie bede mogla zasnac
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:50.

więc nie jest źle... co do wykonania badań, to teraz już nie zdąże iść do swojej lekarki, zreszta nie wiem czy ona mi zleci te podstawowe badania, ale zawsze spróbować mogę... za to następnym razem się wybiorę... 

Ale ufam mojemu ginowi 

ja też kuuupe czasu się nie odzywałam... aktualnie jestem 15t4d ciąży (ale to zleciało) i brzuszek się już zaokrąglił