|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2851 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. II :-)
witaj.
podaj pełne dane do listy na pierwszej stronie, to Cię dopisze. grzecznie podaję: tygrysek99 (10.06.1980) - tp. 16.06.2010 Jakub (Kuba) albo.... dziękuję
|
#2852 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cate - dużo odpoczywaj. Ja miałam podobnie tylko trochę wcześniej i ograniczenie aktywności bardzo pomogło. A ja jestem po wizycie u lekarza. Nie zrobił mi usg, gdyż stwierdził, że to za wcześnie Mam przyjść za 4 tygodnie. Dla mnie to wieczność. Czy wy macie robione usg na każdej wizycie? Bo ja dopiero raz w 8 t.c.
|
||
|
|
|
#2853 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Poza tym już raz byłam na usg prywatnie- bo lepszy sprzęt, super wszystko widać, no i dodatkowo wydruk i nagranie na dvd. W najbliższy czwartek znów idę prywatnie, może dzidek płeć pokaże.
|
|
|
|
|
#2854 |
|
Zakorzenienie
|
|
#2855 |
|
Raczkowanie
|
ja mam usg na każdej wizycie ale chodzę prywatnie
![]() i już ich miałam nie wiem ile bo jak byłam w szpitalu to co tydzień....
|
#2856 |
|
Raczkowanie
|
Lea, cudowny brzuszek... trochę mnie szokuje, bo jesteśmy mniej więcej w tym samym czasie a u mnie nic a nic nie widać....
Za to kopie nieprzyzwoicie mocno czasem aż podskakuję:P
|
|
|
|
#2858 |
|
Konto usunięte
|
Pytanie do pracujących mamusiek:
![]() Jak długo macie zamiar pracować? Do końca? (może głupie pytanie, ale znam kobietę którą z pracy na porodówkę wywieźli Ja chciałabym do końca marca, a potem dwa miesiące w domku, żeby się pobyczyć w domowych pieleszach.
|
|
|
|
#2859 |
|
Zadomowienie
|
Wszystkiego Najlepszego W Nowym Roku Kobietki !
Witajcie po dlugiej przerwie , mam nadzieje , ze jeszcze mnie pamietacie to byly tylko 2 tygodnie W sumie dlugie 2 tygodnie , nie naleze do osob ktore lubia sie byczyc a w ten swiateczny urlopik wybyczylam sie za wszystkie czasy i juz mam dosc !! Jestem teraz rozleniwiona i ciezsza po swiatecznych przysmakach na szczescie juz z tym koniec bo bym sie wykonczyla Niezle zescie sie rozpisaly , kiedy ja to nadrobie ?? chyba w wolnych chwilach zerkne co tu sie dzialo .A teraz pochwale sie wam , ze wlasnie zaczelam 17 tydzien ciazy moj chlopak rosnie jak na drozdzach a co za tym idzie i moj brzuszek ![]() i staje sie coraz bardziej ruchliwy . Mianowicie lezalam sobie na kanapie i czailam gdzie on tak lata a maly byl co chwile w innej czesci brzucha i w pewnym momencie kopnal tak mocno , ze poczulam go juz przez dotyk , niesamowite uczucie ![]() zreszta na ostatnim usg przed swietami tez nie dal sobie zrobic fajnej fotki tak brykal , mam nadzieje , ze on tak tylko teraz kozysta bo ma jeszcze sporo miejsca na swoje figle , a po porodzie nie bedzie lobuzowal ![]()
|
#2860 |
|
Raczkowanie
|
oooo jak fajnie - gratuluję
![]() my też czekamy na taki moment
|
#2861 |
|
Rozeznanie
|
Witam dziewczyny jestem po wizycie u lekarza i mam bole miesni kolo kregosłupa i pytam was czy mozna w czasie ciazy stosowac leki Amol i Fastum gel poniewaz lekarz u ktorego byłam kazał skontaktowac sie z ginekologiem , a moj jest na urlopie takze prosze o pomoc w podjeciu decyzji o stosowaniu oczywiscie Amol i Fastum zewnetrzne stosowanie.
Pozdrawiam Marta
|
#2862 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;16249784]Pytanie do pracujących mamusiek: ![]() Jak długo macie zamiar pracować? Do końca? (może głupie pytanie, ale znam kobietę którą z pracy na porodówkę wywieźli Ja chciałabym do końca marca, a potem dwa miesiące w domku, żeby się pobyczyć w domowych pieleszach. [/QUOTE]Ja planuję popracować do końca stycznia (chyba dam radę, ale z tymi bólami pleców nigdy nic nie wiadomo ) no i pobyczyć się trzy miesiące .... no chyba że mi coś odbije i jeszcze w lutym będę chodzić to będzie też zależało od tego jak będę się czuła ![]() Moja mama też na porodówkę z pracy szła i poród był o czasie ale to były inne czasy U mnie firma nie padnie jak mnie nie będzie, więc nie mam zamiaru zgrywać niezastąpionej ![]() ---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- Cytat:
I w ogóle obawiam się wszelkiego typu środków przeciwbólowych, więc wolę nie stosować...no ale to ja....
|
||
|
|
|
#2863 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;16244328]pokaże się Wam sylwestrowo. ![]() ps. wybaczcie, ale na fotce jeszcze bez makijażu. [/QUOTE]Wyglądasz ślicznie, brzusio już spory i uroczy ![]() Cytat:
Cytat:
Kropka, za dzisiejszą wizytę.Witam nowe mamusie Proszę o kciukasy za moje jutrzejsze usg - połówkowe. Mam nadzieję, że tym razem dowiem się kogo noszę pod sercem po chciałabym wreszcie wyruszyć na łowy zakupowe - trzeba skorzystać z wyprzedaży
|
|||
|
|
|
#2864 |
|
Raczkowanie
|
kees26 -
![]() margo80 - ja jestem od początku na zwolnieniu i faktycznie pierwsze 33 dni chorobowego płaci zakład pracy to co już więcej ZUS - za ciążę przysługuje 100%, dostałam nawet trochę więcej niż normalnie bo liczy się ciągłość zwolnienia czyli doliczają soboty i niedziele więc zostaje mi na lekarza
|
#2865 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie tylko miedzy szczebelki jak byłam mała wkładałam głowe gdzie tylko sie dawało na klatkach schodowych tez były takie kraty i tam tez próbowałam na balkonach hahaha ja sie czasem do teraz zastanawiam czy jak gdzies włoze głowe miedzy cos czy potem łatwo ja wyjme oprócz tego kradłam z butów sznurowadła , budziłam tate tłuczkiem do mięsa :P wszystko wskazuje ze moja Amelka bedzie taka sama widac na usg juz podobienstwo ( duze palce u nóg, i jak buszuje w mamusi itp) haha moja bratanica jest do mnie tak podobna ze zamiast w sklepie mówić co fajna masz ciocie mówia ale masz fajna Mame !!! i jest kropka w kropke jak ja ze wszystkim nawet z pyskowaniem i przebieraniem sie w ciuchy wkładanie butów na obcasie przedłużanie sobie włosów kawałkami firan i rzucanie w dziadka papciami (zreszta ich dwoje to bomba u nas w domu jeden drugiemu tv wyłańcza albo wyjmuje karte z dekodera a jak wszystko zajdzie za daleko kogo wołaja mnie i potem ja tych buszujacych dwóch musze sprowadzic do poziomu ) a jak sie kłoca kurcze 8 latka z 60 latkiem tzn jak ja bylam w jej wieku co do kołyski ja sie jakos boje ze mi dzidek kopyrtke walnie razem z kołyską
|
|
#2866 |
|
Zakorzenienie
|
tak, tyle to juz też wiem, że ma mi zapłacić ZUS, a to co dziś dostałam to wyrównanie chorobowego z zakładu pracy. jestem na L4 ciągłym i kompletnie nie wiem, kiedy się spodziewać kasy z ZUSU. oni chyba płacą za miesiąc z dołu, czyli raczej gdzieś z końcem stycznia zobaczę swoje pieniądze. z tego co wiem też, to że dostanę je na konto, a nie przekazem. przekaz znów trafiłby tam, gdzie mnie nie ma, a gdzie mam meldunek i byłby kłopot. wyczytałam gdzieś, że niektóre zakłady jakoś się z ZUSEM dogadują, ZUS przysyła kasę do nich, a oni przelewają pracownikowi. i tak chyba jest u nas, bo przyjaciółka całą ciążę była na L4 i kasa spływala jej bezpośrednio na konto.
mam numer do kobiety, która zajmuje się wypłatami u nas, to jutro się wypytam, co i jak. trzymam kciuki za wwszystkie wizyty
|
|
|
|
#2867 | ||
|
Zakorzenienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;16249784]Pytanie do pracujących mamusiek:
![]() Jak długo macie zamiar pracować? Do końca? (może głupie pytanie, ale znam kobietę którą z pracy na porodówkę wywieźli Ja chciałabym do końca marca, a potem dwa miesiące w domku, żeby się pobyczyć w domowych pieleszach. [/QUOTE]Ja chciałabym do końca, ale zobaczę jak się będę czuła. W domu to się jeszcze nasiedzę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Moja Luiza coś dzisiaj jest mało aktywna Mam nadzieję, że wszystko z nią dobrze.
|
|
#2868 |
|
Raczkowanie
|
ja dostałam do ręki w wigilię
no i oczywiście z dołu ale też będę załatwiać na konto![]() i też czekam na kasę za kolejne zwolnienie ale to pewnie też gdzieś pod koniec stycznia będzie......
|
#2869 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
ja myślałam, że to ja jestem dziwna. Cytat:
Na jakim stanowisku pracujesz? Dasz radę do końca z brzuszkiem śmigać? A kropka pewnie tkwi w kolejce.
|
|||
|
|
|
#2870 |
|
Konto usunięte
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;16249784]Pytanie do pracujących mamusiek:
![]() Jak długo macie zamiar pracować? Do końca? (może głupie pytanie, ale znam kobietę którą z pracy na porodówkę wywieźli Ja chciałabym do końca marca, a potem dwa miesiące w domku, żeby się pobyczyć w domowych pieleszach. [/QUOTE]8 kwietnia jest sprawdzian klas 6, potem idę się byczyć ![]() Ale w lutym 2 tyg, ferii, przed którymi chcę też tydzień l4 wziąć. A pierwszy tydzień kwietnia to Wielkanoc. |
|
|
|
#2871 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zakład mający do 20 zatrudnionych nie płaci zasiłku, płaci 33 dni wynagrodzenia. A potem wchodzi zasiłek i płaci go ZUS. Na konto - jeśli im je podasz. Jeśli nie - pocztą. Ma na to 30 dni od daty otrzymania L4. Za spóźnienia potrąca część należności - powinien dostać L4 do 7 dni. Zakład mający powyżej 20 zatrudnionych płaci zasiłek zgodnie z przepisami. A potem się z ZUS rozlicza - czyli po prostu płaci mniejsze składki, bo sobie to świadczenie odejmuje. Nie dlatego, że tak się dogadali, tylko tak musi - tak mu nakazuje ustawa. I wtedy zakład płaci Tobie normalnie, tak jak ma w regulaminie. A jego rozliczenie z ZUS już Ciebie nie obchodzi nic a nic. ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ---------- [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;16254647] A kropka pewnie tkwi w kolejce. [/QUOTE]Dobrze, że byłam z mężem, bo bym tam jajo zniosła... O 19ej wyszłam z domu. O 21 weszłam do gabinetu... ![]() Mam jeść znowu luteinę Unikanie napięcia brzucha ma ciążę przedłużyć. Choć wg gina do terminu raczej się nie da po konizacji szyjki. Szyjka na razie zamknięta. A brzuch się spina dokładnie tam, gdzie macica najbardziej się naciąga... Ech... ---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- Cytat:
wedle życzenia
|
||
|
|
|
#2872 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A jak długo Ty masz zamiar do pracy chodzić? |
|
|
|
|
#2873 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2874 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2875 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;16256488]kobieto, oszczędzaj się!
A jak długo Ty masz zamiar do pracy chodzić?[/QUOTE] Dzisiaj miałam wysłać wiosek o stażystkę, ale podliczałam tych moich buraków za XII i nie zdążyłam. Jutro wyślę... ale to się miesiąc czeka na decyzję. :/ ---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- Cytat:
Jak mi się uda jutro to obfocę tego mojego, to zobaczysz.. Ja kupiłam taki akurat na lato dla malucha. Cienki dość. Na pewno się nie ugotuje jak go w to na noc wsadzę. |
|
|
|
|
#2876 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.
|
|
#2877 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A gdzie swój kupiłaś? Musze i ja jakieś obczaić jakiś taki cienki. i jak mi podpasuje to kupię ![]() Ale ogólnie z Danielkiem wszystko ok? |
|
|
|
|
#2878 |
|
Konto usunięte
|
Kropka cholero jedna, oszczędzaj się, bo wpadnę tam do Ciebie i ci dupsko złoję! :P
No. To se ulżyłam Dbaj o siebie Ja na razie mam ból pleców tylko po całym dniu chodzenia (jak dzisiaj - wyszłam o 7 z domu, wróciłam o 17 )
|
|
|
|
#2879 |
|
Zakorzenienie
|
Ja pościel będę miała po starszym dzidziu. Prześcieradło, kołderka, zupełnie płaska podusia (ale ją to dopiero od poł roku gdzieś dam), przybornik doczepiany do łóżeczka (dla mnie świetna sprawa) i ochraniacz na szczebelki. U nas ochraniacz sprawdzał się znakomicie. Michał strasznie ,,wędrował,, w nocy po łóżeczku i bez ochraniacza by chyba wiecznie poobijany chodził. Ochraniacz tez świetnie go wyciszał, ograniczał bodzce z zewnatrz, łatwiej zasypiał z ochraniaczem...
Śpiworki miałam kilka ale u mnie nie zdały egzaminu. Na początku było zbyt gorąco, jak przyszła jesień to znowu Michal się zrobił tak ruchliwy, przewracał z brzucha na plecy i odwrotnie, śpiworek by tylko ograniczał ruchy. Przykrywałam kołderką, pieluszką czy kocykiem. Jak byl bardzo malutki to często też spał w rożku, ale to może w pierwszym miesiącu. Zapisałam się wreszcie na usg polowkowe, 15 lutego wreszcie poznam płeć
|
#2880 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, dziękuję, z małym ok, bryka regularnie. I rośnie jak szalony. Od 28.12 prawie 100g przybrał. ![]() A ja razem z nim - od 11.12.09 przytyłam 2kg. Święta? Faza na słodkie? Ciasta pieczone? Coś tu jest na rzeczy pewnie... W sumie mam już 7k na plusie. Chyba biję rekordy na tym wątku. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16257746]Kropka cholero jedna, oszczędzaj się, bo wpadnę tam do Ciebie i ci dupsko złoję! :P No. To se ulżyłam Dbaj o siebie Ja na razie mam ból pleców tylko po całym dniu chodzenia (jak dzisiaj - wyszłam o 7 z domu, wróciłam o 17 )[/QUOTE]Obiecujesz? Zapraszam. Staram się, ale lekko nie ma. Ledwie przyszłam do pracy, a już brzuch napięty. Ja bym chyba musiała na relanium chodzić cały dzień. A gdzie ten ból? Całe plecy bolą? ---------- Dopisano o 07:33 ---------- Poprzedni post napisano o 07:32 ---------- Miłego dnia... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:36.

i patrzeć czy równo puchnie.

Mam przyjść za 4 tygodnie. Dla mnie to wieczność. Czy wy macie robione usg na każdej wizycie? Bo ja dopiero raz w 8 t.c.

W sumie dlugie 2 tygodnie , nie naleze do osob ktore lubia sie byczyc a w ten swiateczny urlopik wybyczylam sie za wszystkie czasy i juz mam dosc !! Jestem teraz rozleniwiona i ciezsza po swiatecznych przysmakach 

to będzie też zależało od tego jak będę się czuła
za dzisiejszą wizytę.

)