![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Fakty, Mity i Ciekawostki jedzeniowe
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#92 |
Wtajemniczenie
|
ale pewnie chodzi o natkę w stanie surowym, bo np gotowana w zupie to już nie??
![]() |
#93 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co mam Ci tlumaczyc, ze tylko bialka odzwierzece sa pelnowartosciowe? Czy moze to, ze w roslinach poza straczkowymi jest malo bialka i jest slabiej przyswajalne przez obecnosc blonnika? Litosci ![]() Cytat:
Nadmiar bialka jest szkodliwy, tyle, ze statystyczny smiertelnik to go spozywa za malo a nie za duzo ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
wyrak, podbijam, robic egg pro na mleku sojowym?
![]() |
#95 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A na zaparcia i tak najlepszy jest ISPAGUL, najzdrowszy i najefektywniejszy. Siemie jest na STAY ZAPALNE przewodu pokarmowego. JEst to roslina lecznicza i jako takiej nie powinno sie jej jesc/pic/wdychac w nieskonczonosc. Plus jesli ktos ma nawracajace zaparcia to jest to sygnal, od organizmu, ze cos jest nie tak, cos je/pije czego nei powinien, zamiast walczyc z wlsnymi flakami lepiej ich posluchac ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
W Polsce ludzie nie maja zwyczaju badac sie regularnie. U nas w szpitalu, gdzie mamy jako studenci praktyki codziennie, jest NORMA ze kazdy sportowiec, osoba na diecie, albo chocby zwykly czlowiek regularnie sie bada. Niestety tendencja jest taka, jak mowie. Zaloze sie, ze gdyby ludzie w Polsce zaczeli miec lepsza opieke lekarska okazalo by sie tak, jak u nas. I nie sadze od tego, zeby spowodowane to bylo stereotypowym pozeraniem przez niemcow kielbasy... Poza tym- niestety prawda jest taka, ze NIKT na zagranicznych uczelniach nie wie, skad w Polsce biora sie takie statystyki ![]() ---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do "statystyk w Polsce". Nie wiem, ile i czy kiedykolwiek mieszkalas za granica i mials do czynienia z obcokrajowcami z roznych krajow, ale nie trzeba byc ajnsztajnem, zeby sie zorientowac, ze ludzie na zachodzie jedza ZA MALO bialka. Wystarczy popatrzec im na talerze. Przecietny amerykanin zjada hamburgera z bula, salata, keczupem, frytki i popija piwem albo milk shakiem albo coca cola (light oczywiscie, zeby nie przytyc), na sniadanie je zdrowe platki kukurydziane z mlekiem. To wez mi pokaz, gdzie w takim menu jest ZA DUZO bialka twoim zdaniem, bo ja tu widze za duzo zlego tluszczu i wegli, czyli plaga o ktorej pisze Wyrak. Dla porownania Brytyjczycy zra Fish and Chips - rybe w panierce smazona na glebokim tluszczu + frytki, a chinczycy ryz ze smazonymi wazywami i tofu. Tu tez widzisz za duzo bialka ? Litosci. Wiadomo, ze to sa stereotypy i ze sa w tych krajach ludzie, ktorzy sie sensownie odzywiaja, ale taka jest ogolna tendencja. Od czego myslisz sie bierze ta plaga otylosci w krajach takich jak USA, UK? Nie od nadmiaru bialka. W Polsce tez wskaznik osob otylych zaczal dziwnie rosnac jak zagoscilo u nas zachodnie smieciowe zarcie i marsy, snickersy, Laysy i McDonald zaczal byc na miare kieszeni kazdego. O tym, ze wszechobecna jest opinia, ze mieso jest "zue" tez nalezy wspomniec. Ile to juz nie bylo na wizazu watkow pt "nie moge schudnac" gdzie laski pisaly o tym, ze zra wase, wafle ryzowe i "nic miesa" i dalej nie chudna.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Osobiscie jestem przeciwnikiem spozywania niesfermentowanej soi i ogolnie niezbyt przychylnie patrze na soje w diecie, wiec ja bym sobie darowal.
Cytat:
![]() PS. Santos, u Ciebie wszystko ok, bo ja tez nie mam pojecia, jak ten wywod wyzej w ogole mial sie do tematu...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2010-01-04 o 13:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
geez, poczytalam o tym, dzieki ![]()
![]() |
![]() |
#100 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
SORRY ZA BELKOT, ale w przeciwienstwie do wiekszosci osob tutaj, nie jestem POLKA (wiec wyrozumialosc nie mam co liczyc) ![]() Tak, urodzilam sie w Niemczech i tam tez obecnie studiuje. Widze ze myslisz stereotypami (co u nas jest nie do przyjecia) Na studiach mamy osoby z roznych stron swiata, ktorzy naprawde odzywiaja sie roznie, (moi znajomi amerykanie z kolei jedza bardzo zdrowo) Nie widze sensu przytaczania bzdurnych przykladow tutaj... Jesli ktos spozywa kawal miesa 3 razy dziennie, to troche za duzo, stad te wyniki. Ciekawe, ale wlasnie od ludzi z diety wysokobialkowej niechetnie banki krwi biora krew... Gratuluje tych 11 km pod gore i zycze dalszych sukcesow ![]() Tylko troche wiecej uprzejmosci ---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na studiach mamy osoby z roznych stron swiata, ktorzy naprawde odzywiaja sie roznie, (moi znajomi amerykanie z kolei jedza bardzo zdrowo) Nie widze sensu przytaczania bzdurnych przykladow tutaj... [/QUOTE] Napisalam JASNO (chyba tyle jestes w stanie zrozumiec w obcym jezyku, ktory, jak widac, znasz calkiem niezle) ze owszem, sa w tych krajach ludzie ,ktorzy sie zdrowo odzywiaja. Studiujesz jakas pochodna medycyny wiec nie jest wielka niespodzianka, ze twoi koledzy ze studiow sie zdrowo odzywiaja. Ja tu mowie o przecientym obywatelu. A nie wmowisz mi, ze nie ma jakis tendencji zywieniowych w narodach. Widac to jasno po tym chociazby, co serwuja "sredniej klasy" lokale. Podaz-popyt. Serwuja raczej to, co ludzie jedza. A co jedza to ci napisalam powyzej. A kto mowi o kawalach miecha 3x dziennie? Nikt tu nie neguje za nadmiar bialka jest szkodliwy. Natomiast ty sie spierasz, ze przecientny szarak ma go nadmiar, co jest jawna nieprawda. Nie wiem, co do tego maja banki krwi. Od ludzi z HIV tez nie biora, od cukrzykow tez nie, od ludzi z niedowaga tez nie. Ale co to ma do tego, czy w narodzie jest tendencja do jedzenia zbyt malej czy zbyt duzej ilosci bialka? Nikt nie neguje ,ze zarcie "tony" miecha jest niezdrowe.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | ||||
Zakorzenienie
|
Np, nmzc
![]() Cytat:
Tyle, ze to czy jestes Polka czy nie, niewiele zmienia - bo polski rozumiesz, a napisalas cos, co nie pasuje ni przypial ni wypial do dyskusji. Cytat:
Znam sporo osob wysportowanych i jedzacych niezle w Stanach, co nie zmienia faktu, ze otylosc jest w US wielkim problemem i to nie zaden stereotyp, a fakty: w 2004 66% doroslych w Stanach mialo nadwage badz otylosc (zrodlo: http://www.jhsph.edu/publichealthnew...t_obesity.html ) Ten wskaznik jest w miare staly (chocby: http://win.niddk.nih.gov/statistics/index.htm ). Zrodla mowia tez o tym, ze ok. 1/3 doroslych w Stanach cierpi na otylosc (definiowana jako BMI > 30). Uwierz, ze to bynajmniej nie z powodu miesa ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Wyraku drogi i droga Santos! nie bardzo chce mi się dawać Wam punkty karne, więc proszę Was o uspokojenie;-)) wypowiedzi. okej?
![]() |
![]() |
#105 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiedz mi, gdzie w fast foodach jest tyle tego bialka - w bulce, czy moze frytkach, albo w ciescie z pizzy? Bo ze tam siedzi jakis kotlet, czy kawal miesa jest na pizzy, bynajmniej nie ozancza wystarczajacej ilosci bialka. 10% to wg mnie zdecydowanie zbyt malo, szczegolnie jak dla osob cwiczacych ![]() Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dla osób zdrowych, pewnie i nieszkodliwy lub mało szkodliwy, dla wrażliwców, alergików i atopowców może być niemalże "zabójczy" ![]()
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Mój dermatolog, chyba 7. z kolei, który wreszcie pomógł mi wrócić do normalności, uważa, że "chińskie żarcie" jest winne ogólnie wszystkiemu zły na świecie
![]() Z ciekawostek - soja i jej pochodne naprawdę mogą szkodzić, szczególnie osobom podatnym na alergie. Nawet jeśli się alergii na soję nie ma, to może ona w zestawie z czyms innym powodować problemy. Swoją drogą, współczuję piekielnie alergii na pszenicę (o glutem chodzi konkretnie, czy to nie to?) bo sama znam - gluten i białko krowie niestety tez mi szkodzą, przez co dietę mam dość monotonną i piekielnie uciążliwą ![]()
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bialko mleka krowiego, kazeina, tak? bo o bialku krowim nie slyszalam. chyba,ze wolowina^^ santos, ten typ tak ma po prostu
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
Białko mleka krowiego tak. Ale lekarz zabronił mi jeść też wołowiny i cielęciny, bo uznał, że jak mam tak silną reakcję na serek, czy twarożek, bo lepiej dmuchać na zimne i krowy w ogóle nie tykać
![]()
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
to piona^^
ale u mnie jeszcze gluten, dzisiaj chcialam to przetestowac/znowu/, owsianka jednak zabija. ustapi jaglance
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Alergie mam na pszenice tylko. Gluten moge wcinac wiec owies, zyto itd sobie jem. Kliknij w watki z mojego podpisu to moze znajdziesz jakies przepisy dla siebie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Z glutenem to nie wiem co ze mną jest, bo mam wrażenie, że nie robi mi krzywdy sam z siebie, ale zaostrza istniejące juz zmiany i lekarz twierdzi, że to nie alergia ale nietolerancja
![]() ![]() Ja testowałam w przerwie między świętamii nowym rokiem to krowie białko. I po połowie opakowania jogurtu naturalnego (od którego zaleca się zaczynać delikatne wprowadzanie) nie mogę od 4 dni doprowadzić skóry do porządku ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Natomiast 2 znajome Azjatki pochodzenia Chińskiego, mieszkające w Szwajcarii i Austrii (to też pewnie fajnie wygląda ![]()
![]() |
![]() |
#116 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1) bialko z hamburgera: mam naprawde tlumaczyc? Sama jadlam hamburgera 2 dni temu, ale to bylo w restauracji "fine dining", angus beef 100%. Przecientny hamburger to mielone resztki odzwierzece, czy jest tam sporo miesa to kwestia dyskusyjna w ogole. Poza tym reszta to fuuuura tluszczu i, nie zapominaj, KAZDY poza ww "fine dining" burger zawiera .... bulke tarta! Cos o tym wiem, bo mam alergie na pszenice i ZADNEGO burgera (poza ww) jesc nie moge ![]() 2) szynka z pizzy - nie od dzis wiadomo, ze z 1 kg miesa robi sie 1.8kg szynki. Poza swietnej jakosci szynka, ale taka nie trafia na pizze raczej. Znowu ile jest w tej szynce (ktorej, swoja droga jest co kot naplakal na pizzy) tego chudego miesa? 3) ser zolty (i to TOPIONY!) jako zrodlo bialka pomine milczeniem z wiadomych wzgledow... Naprawde uwazasz, ze w tym jadlo BURGER i SZYNKA NA PIZZY jest dosc bialka???!!! Ciezko mi uwierzyc, ze ktos jest az tak zaslepiony, naprawde. Obciaza organizm biala maka z drozdzami i nasyconymi trans tluszczami (ten wspanialy topiony serek , ach) z pizzy oraz fura tluszczu i smieci z burgera, a nie ta mikra ilosc bialka, ktora w tych daniach jest!!! To jest wlansie problem, ten caly akompaniament smieci. To obciaza organizm. Nadmiar bialka owszem, ale to nie jest problem w tej diecie. Jakby tak wywalic te dmuchane maczne produkty, te tony tluszczu to by sie okazalo, ze bialka wcale nie jest dosc, albo, ze to, co jest wcale ne obciaza organizmu, ze nagle "magicznie" nie ma problemow ze zdrowiem...... Z reszta napiszmy to raz i wprost: co zawiera bialko? Chude mieso, ryby, twarog/quark/serek wiejski, jaja, roliny straczkowe i motylkowe. To wszystko najlepiej nie bardzo przetworzone. ROzumiem ,ze ci wszyscy, ktorzy tu rozprawiaja o nadmiarze bialka uwazaja, ze wspolczesni ludzie zachodu, przecientni obywatele maja diete pelna tych produktow. Powtorze, przecietni obywatele diete pelna niskoprzetworzonych produktow takich jak: Chude mieso, ryby, twarog/quark/serek wiejski, jaja, roliny straczkowe i motylkowe Czy tylko ja tu widze jakis drastyczny kontrast z rzeczywistoscia, czy moze ktos jeszcze? ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
BAN stały
|
Cytat:
Z tego co piszesz wynika, że taki Kowalski żywiący się golonką z kartoflami i kiełbasa ma niedobory białka, bo w końcu golonka nie jest jego źródłem. Czy tylko ja tu widze jakis drastyczny kontrast z rzeczywistoscia, czy moze ktos jeszcze? ![]() ![]() ![]() ![]() I generlanie, kobeto, ty masz jakis straszny problem ze sobą. Nie wiem o co chodzi, ale czy ty musisz tak sie wyżywac na wsyztkich. Rozumiem, ze uwielbiasz być w centrum uwagi, ale naprawde OPANUJ SIE, bo nie jestem jedyna osobą, która ma dość twoich komentarzy i wypowiedzi.A generalnie, skoro jesteś taka mądra, wszechwiedząca i światowa (naprawde, wszyscy już wiemy, ze mieszkasz w Chinach, mieszkałas na Wyspach i jesteś super) to po co udzielasz sie na takim marnym wizazu i rozmawiasz z takimi idiotami jak jego uzytkownicy? Edytowane przez kakaukowa Czas edycji: 2010-01-05 o 17:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Teorie o obciazaniu zupelnie sie nie sprawdzaja w zestawieniu z dietami, ktore maja bardzo duzo bialka, ale nie maja syfu, wegli prostych i wysoko przetworzonych produktow, jakie wcianaja rowno na Zachodzie: czy to stone age diet, zalecenia Berardiego, czy chocby dieta Masajow. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jaki znowuz kontrast z rzeczywistoscia? Czy zywienie sie golonka i ziemniakami nie jest dobra dieta? Oczywiscie ze nie jest. Czy masa ludzi sie tak odzywia? Oczywiscie ze tak, skad tu jakies zaskoczenie?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2010-01-05 o 18:23 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
BAN stały
|
człowieku, ja nie twierdze, ze jedzenie hamburgerów jest zdrowe i że golonka to najbardziej wartościowy obiad, tylko że to ma wystarczającą ilość białka dla takiego Kowalskiego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:13.