![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Konserwatyzm w Polsce
Jakiś czas nosiłam się z założeniem tego wątku na forum.
Ostatnio obserwuje że w Polsce bardzo modna stała się krytyka postaw konserwatywnych. Co mam na myśli używając tego określenia? Krytykuje się zasady moralne, religijność, sprzeciw przeciwko zabijaniu, brak akceptacji dla zjawisk sprzecznych z naturą (co nie oznacza braku tolerancji! te pojęcia są używane zamiennie - a to moim zdaniem błąd) . Chcę zaznaczyć że sama jestem osobą która nie jest bardzo religijna, ale nie rozumiem ciągłego wtrącania się do spraw wewnętrznych kościoła osób, które nie mają i niecną mieć z nim związku. Następna sprawa która mnie martwi to uznawanie liberalizmu za sprzeczny z konserwatyzmem... Albo jesteś konserwą albo liberałem, a np. dla mnie najbardziej optymalne jest połączenie obu postaw liberalizm w gospodarce, konserwatyzm w obyczajach... Co jest złego w stwierdzeniu że biologiczna, naturalna rola kobiety to wychowanie dzieci, opiekowanie się rodzinnym gniazdem, to że kobiety zdecydowanie mniej sprawdzają się w pracy, ich zdolność myślenia abstrakcyjnego jest ograniczona ale za to wiodą prym jeśli chodzi o emocje, intuicje, - dane nam przez matkę naturę. Nie rozumiem feministek na siłę chcących robić z siebie facetów, wyraźnie zmierzających do zagłady ludzkości ![]() Nie rozumiem mniejszości domagających się dla siebie specjalnych praw (a niby czemu w demokracji wszyscy są równi! ) Chcę zapytać jakie jest Wasze zdanie na ten temat - szczególnie ciekawią mnie argumenty osób atakujących ,,zaścianek" . Trochę namieszałam, ale mam nadzieję na ciekawą dyskusję ![]()
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Konserwatyzm w Polsce
Cytat:
Dobrze, pożal się w jakie ważne sprawy kościoła wtrącają się osoby trzecie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem Twojej krytyki byłam bym wdzięczna za wyjaśnienie...
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no wiesz, sama jesteś kobietą i takie rzeczy piszesz, nie wiem może to kwestia postrzegania samej siebie, ale nie pisz tak o ogóle kobiet musisz trochę się z feminizmem zaznajomić |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |||
Zakorzenienie
|
No to ja słucham konkretów co cię boli że ktoś się miesza do religii.
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2010-01-06 o 22:33 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() załamuje mnie szczerze ignorancja (oczywiście w żadnym wypadku nie mam się za jakąś znawczynie ;P ) ale naprawdę mało jest osób z jakimś indywidualnym(lub jakimkolwiek) światopoglądem nie nie to o krytyce nie bylo do Ciebie ![]() ---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ---------- Cytat:
wiesz dobrym przykładem są wynalazcy.... ile wśród nich jest kobiet procentowo? Chyba to najlepszy dowód dotyczący właśnie abstrakcyjnego myślenia... oczywiście są wyjątki...
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A to ciekawe, zapewne jak feministki wypowiadają się w imieniu ogółu kobiet - to nie protestujesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pewnie wszyscy to są ateiści i z rozkoszą mordują.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
myślisz że udaje ,,małoreligijną" by być bardziej przekonująca? Uwierz że nie... aha i ja nie chciałabym tej dyskusji zamienić w kłótnie a ton Twojej wypowiedzi jest bardzo agresywny..
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
No cóż, ja nie zaczęłam rzucać tutaj aborcją. Agresywny, równie agresywny co wypowiedź o ograniczonych umysłowo kobietach
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moi katolicy? naprawdę proszę byś nie wsadzała mi w usta słów których nie napisałam...
![]() |
![]() |
#15 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Bronisz wtrącanie się do kościoła katolickiego więc powiedziałam "twoi katolicy" w domyśle ci, których bronisz.
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie miałam zamiaru nikogo obrażać pisze o różnicach miedzy płciami które są dla mnie widoczne.... Faceci za to wg. Twojego języka są ograniczeni emocjonalnie.
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
dla Ciebie zabijanie, dla innych aborcja; wolnośc konczy sie tam gdzie zaczyna drugiego, a granice sa dosc plynne, nie kazdy 1otygodniowy plod uwaza za ''kogos'' i przypisuje mu przywileje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do kobiet wynalazców to trzeba wziąć pod uwagę, że kobiety długo nie miały dostępu do edukacji na takim poziomie jak mężczyźni. To samo dotyczy prawa głosu. Czy to dlatego, że same tak chciały? Trudno powiedzieć. Pewnie nie miały pojęcia, że życie kobiety może wyglądać inaczej. Mało mnie interesuje co gadają feministki. Nie identyfikuje sie z nimi. Nie mam takiej potrzeby |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#21 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2010-01-06 o 22:50 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tak jakby zapytać dlaczego Nasz Dziennik nie lubi SLD. No dlaczego tak go krytykuje. Można się nie zgadzac z tym co pisze NIE, ale nie można mieć pretensji, że pisze co piszę i się ukazuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
No masz i co z tego - co to wnosi do dyskusji biorąc pod uwagę ,że walczą tam żołnierze wszystkich wyznań i światopoglądów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-01-06 o 23:05 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a trybunał konstytucyjny to banda dzieci które rysują szlaczki Cytat:
Autorka krzyczy "feministki są złe, chcą mordowania, chcą aborcji, brońmy atakowanego katolicyzmu i jawnych mordów" ja natomiast przypominam iż to nie feministki mordują, a (m.inn.) katoliccy żołnierze którzy z założenia że są katolikami, powinni chronić każde życie.
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2010-01-06 o 23:01 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To ma byc zart? Nie widzialas nigdy tego pouczania co ma KK robic, zeby byc na czasie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
<Niesmialo podnosi lapke> ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Przeciętny ankietowany na pytanie, czy kobieta powinna piastować stanowiska przeznaczone do niedawna wyłącznie mężczyźnie, odpowie twierdząco. Zapytany nieco inaczej: czy jego żona, córka, matka powinna pracować (nawet za poważne wynagrodzenie) jako górnik, rzeźnik, alfons czy szambiarz – popuka się w czoło. Dlaczego? Bo to kobiecie nie przystoi. Więc jednak!
Szarańcza Plaga zdeterminowanych kobiet rozszerza się na wszelkie znane światu zawody. Można je spotkać w urzędach, barach, na stacjach benzynowych, wojsku, policji, na uniwersytetach, rajdach samochodowych, w sądach, przychodniach.. etc. Wszędzie też gdzie się pojawiają – niszczą. Skandaliczne stwierdzenie? Skądże! Gdy nie zajmują się nauką czy szeroko pojętą kulturą – niszczą siebie (swoją kobiecość); gdy zaś zajmują się (zawodowo) nauką czy kulturą – zaniżają ich poziom, przez co niszczą ludzkiego ducha. Fakty mówią same za siebie: 1. Nauka: Niemal wszystkie przełomowe odkrycia w dziejach ludzkości dokonywane są przez mężczyzn. Żadnego Lorentza, Newtona płci pięknej. 2. Poezja: dziś w większości pisana przez kobiety – upada. Żadnego Baudelaira, Poego. 3. Literatura: żadnego Dostojewskiego, Goethego.. Wybitna literatura nie wyszła nigdy spod kobiecego pióra. 4. Malarstwo: żadnego Dalego, Malczewskiego (propozycje współczesnych malarek są dodatkowo antysztuką). 5. Muzyka: żadnych wybitnych kompozytorek. Żadnego Mozarta, Beethovena. 6. Filozofia: brak kobiet geniuszy. Żadnego św. Tomasza z Akwinu, Bierdiajewa. Reasumując: świat nie rozwija się dzięki kobiecie – i to jest FAKT. Ten świat jest światem mężczyzn. Oni go kształtują, przerabiają, upiększają. Geniusz męskich dzieł daje nam wszelkie dobra kultury, nauki, techniki. Dla kobiet z dawnych epok było to oczywiste. Dziś, niestety, stwierdzenie faktu jest równie niewygodne, co niewykonalne bez podniesienia się tumultu wśród płci pięknej. Kobiecie bowiem tak głęboko zakorzeniono, że musi się realizować w rywalizacji, że gdy stwierdzamy li tylko fakty – godzimy w jej dumę własną. Zresztą, zauważmy: plaga kobiet ma jedną cechę wspólną – poczucie misji, chęć dorównania mężczyźnie, które tyczy się jednak wszelkiej działalności związanej z rozumem. Zaprośmy kobietę do przerzucania łajna.. Dlaczego tak się dzieje? Kobieta ma kompleks „bycia głupszą” od mężczyzny, co jest dla niej synonimem „mniej wartościowej”. Mężczyzna zaś nie ma kompleksu „bycia mniej uczuciowym”, „posiadającym mniejszą wrażliwość”, czy „o wiele słabszą intuicję”. Dlaczego? Właśnie dlatego, że jest mądrzejszy. ROZUMIE, że różnorodność jest szczęściem ludzkości. Cóż by nam było po świecie geniuszy bez delikatności i piękna, jakie niesie kobieta? Cóż by było po zdobyczach rozumu, gdyby nie było dla kogo zdobywać? Kobiety dają mężczyźnie chęć tworzenia. To one są muzami, one wymuszają na mężczyznach współzawodnictwo. Gdyby nie kobiety, mężczyzna niczego by nie dokonał. Nawet Adam. I w tym tkwi niepowtarzalna siła płci pięknej, jakiej nie zdobędą żadną pracą. Rywalizacja i równanie do mężczyzny jest piramidalnym nonsensem! Miejscem kobiety jest dom. Dobra literatura, poezja (pisana przez mężczyznę), ukochane dziecko. Tam może się rozwijać, tam realizować i stamtąd zmieniać świat. Wzór? Współczesne kobiety muszą się uczyć kobiecości. Zbyt je pochłonęła rewolucja obyczajowa, każąca im w imię wolności palić staniki, nosić spodnie i zachowywać się jak mężczyzna. Zapomniały, że różnice pomiędzy płciami, które starają się zniwelować (bo zlikwidować się ich nie da), są właśnie dla nich korzystne. Straciły wrażliwość. Zauważmy, iż zupełnie nie liczą się dziś cechy czy przypadłości, które sprawiają, że to wśród kobiet jest więcej przypadków kontaktów z Boską rzeczywistością, że to one częściej otrzymują dar wizjonerstwa, obcowania w codzienności z ukazującym się im Jezusem, czy Matką Boską. Cóż.. W naszych czasach nie przyznajemy się głośno do Boga, a wszystko, co w sposób nawet pośredni się z Nim łączy, jest niepoprawne politycznie. Więc cóż feministce po Fatimie, Gietrzwałdzie? Cóż po św. Faustynie, św. Brygidzie, św. Katarzynie ze Sieny? Matkę Teresę jeszcze można „uznać”, bo była „normalna”, nie plotła trzy po trzy o jakiś wizjach z Chrystusem, a pomagała chorym i potrzebującym… Dalej: postawa (trzynastoletniej wówczas!) św. Jadwigi królowej, która poświęciła miłość do Wilhelma Habsburga, dla małżeństwa z o wiele starszym Władysławem Jagiełłą, by dopomóc w chrzcie Litwy, jest dziś dla kobiet niezrozumiała. Dziś liczy się „wyzwolenie spod jarzma narzuconego przez mężczyznę”. Dziś wzorem do naśladowania dla dziewczyn jest Doda Elektroda, całkowicie „wolna”. I wpędzają się w poczucie niższości, zapominając (nie wiedząc?) o darze, jaki otrzymały, ponieważ go nie dostrzegają. A dar ten ma wpływ na całe życie kobiety, dając jej absolutną przewagę nad mężczyzną. Nie jest to przewaga inteligencji, ilorazu IQ, a intuicji. Kobiecie łatwiej jest okłamać niż być okłamaną, szybciej i trafniej rozpozna nastrój drugiej osoby; przeczuje, że coś złego się wydarzy. Z natury bowiem, czy tego chcemy, czy nie, jesteśmy matkami, które muszą się domyślić powodu płaczu swojego dziecka. Przewaga kobiety nad mężczyzną tkwi jeszcze w jednym: oni są bardzo podatni na urok kobiety. Przysłowiowe „okręcenie wokół palca” nie ma źródła w naszej błyskotliwości, inteligencji, bystrości czy niewiarygodnej mocy rozumu (to czasem nawet przeszkadza), a w KOBIECOŚCI. Dla naiwności, jaką w nas widzą, dla zachwytu z ich dokonań zdolni są przenosić góry. Nasza słabość i czułość sprawia, że mężczyzna głupieje. Staje się dumnym samcem walczącym z całym złem tego świata dla naszego dobra. Niegdyś kobiety zdawały sobie sprawę, że w tym właśnie tkwi ich siła i chętnie to wykorzystywały. Władały niejednym królestwem, kierując swoim mężem. Dziś kobiety żądne władzy, sięgają po nią upodobniając się do mężczyzn. Czyli – motywując ich do walki z kimś, kogo powinni na rękach nosić przez kałuże, do którego nóg padać z miłości! Dawniej kobiety (oczywiście koloryzując) dzieliły się na święte i władające (z wyrachowaniem wykorzystujące mężczyznę do swoich celów). Dziś dzielą się na pracujące w imię idei równouprawnienia oraz na pracujące z konieczności, jaką niesie idea równouprawnienia. Jedne cierpią, nie mogąc dorównać mężczyźnie, drugie – nie mogąc pozwolić sobie na luksus bycia pełnoetatową matką, żoną, czy muzą.. Nie jesteśmy, drogie panie, geniuszami – i całe szczęście! Jesteśmy kobietami – tym, co zostało stworzone, by być upiększeniem i ostoją dla geniusza! Nie rozumiemy, że posiadanie mniejszego IQ nie świadczy o mniejszej wartości osoby? Nie? No właśnie.. Magdalena Żuraw http://www.wykop.pl/ramka/280401/kob...-niz-mezczyzni zaraz mi napiszecie że kobiety są mistrzami formuły 1... Coś z powyższego jest nieprawdą?
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Nikt Ci nie broni mieszkac w jaskini i czekac na jakiegos upolowanego mamuta ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:56.