![]() |
#2611 |
Przyczajenie
|
Dot.: ***operacja tarczycy***
Hej. Właśnie dziś miałam biopsję robioną..strasznie bolało 2 razy mi wkłuwali bo za pierwszym razem nie udało im się pobrać płynu bo był strasznie gęsty później chyba zmienili igłę na grubszą i coś wyciągnęli.. za 2 razem już nie bolało ale wcześniej aż poleciały mi łzy.. nikomu nie życzę takiej biopsji którą ja miałam bo to męka.. lekarz powiedział że wie że w takim przypadku to bolesne ale muszę wytrzymać i żyję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2612 |
Rozeznanie
|
spokojnie, przejdzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2613 |
Przyczajenie
|
witam
czy któraś z kolezanek może polecić mi dobrego lekarza onkologa z Gliwic? I co sądzicie o pani doktor Aleksandrze Krawczyk? |
![]() ![]() |
![]() |
#2614 |
Przyczajenie
|
Witam !
Jestem zainteresowana metodą Viktora Żenni, który pisze, że kilkaset ludzi dzięki jego terapii uniknęło operacji tarczycy. Mam bardzo duże wole obojętne guzowate tarczycy i prawidłowy poziom hormonów i nie chcę iść na operację. Czy ktoś miał taki przypadek podobny do mojego? Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#2615 |
Raczkowanie
|
Ja osobiście nie wierzę w żadne takie metody. Rozmawiałam z moim endokrynologiem o takich nowościach i on stwierdził, że jeśli ktoś będzie mi deklarował, że zlikwiduje guzka jakimiś tam metodami, to będzie chciał po prostu na tym zarobić, a i tak to się nie uda. Ja jestem zwolenniczką operacji-szybkiego, pewnego pozbycia się problemu. Sama miałam guzka obojętnego, idealne wyniki, żadnych objawów chorobowych, ale po operacji dopiero widzę, że wyniki to nie wszystko. Teraz czuję się jeszcze lepiej, mam więcej sił, energii, lepszą skórę i w końcu nie jest mi tak zimno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2616 |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie!Postanowiłam napisać ponieważ stoję właśnie przed dylematem czy poddać się operacji tarczycy teraz czy może później, a to dlatego,że mam 29lat a nie urodziłam jeszcze dziecka.Od lat leczę się na nadczynność tarczycy ale dopiero teraz dostałam skierowanie na operację do Bytomia. Czy któraś z Was była w podobnej sytuacji do mojej?Że operację przeszła przed ciążą?Jaki to ma wpływ później na możliwość zajścia w ciążę?Na urodzenie zdrowego dzidziusia?Proszę o pomoc bo jestem w rozterce.Piszcie również na e-mail: carlarose@interia.pl Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam Karolina
|
![]() ![]() |
![]() |
#2617 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#2618 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jeżeli leczysz się na nadczynność to pewnie masz stały kontakt z endokrynologiem, porozmawiaj z nim. Każdy przypadek jest inny, ja poziomy hormonów miałam bardzo niewiele odchylone od normy a operację miałam z powodu guza. Miałam mieć usunięty cały lewy płat (na taką operację skierował mnie endokrynolog) ale podczas operacji chirurg dokonał tylko resekcji płata i kawałek zostawił. Po zabiegu wytłumaczył mi, że nie było potrzeby usuwania całego tym bardziej, że jestem młoda i pewnie jeszcze będę chciała mieć dzieci. Tak więc sama widzisz z jednej strony endokrynolog powiedziała, że lepiej przy problemach z tarczycą najpierw je usunąć a później zachodzić w ciąże a chirurg swoją decyzję o niewycinaniu całego płata argumentował mi tym, że będę jeszcze rodziła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2619 |
Rozeznanie
|
witajcie
ja miałam dokładnie tak samo. Wyniki w normie, guz duży myślałam że zajdę w ciąże i dopiero wytnę ale lekarze doradzili przed i mówią, że po wyrównaniu hormonów nie powinnam mieć z tego tytułu problemów z zajściem. Więc się zdecydowałam. Chirurg też zdecydował się na wycięcie jednego płata właśnie z powodu wieku i planowanej ciąży. argulka - czemu masz wole obojętne - wiesz? może po prostu ci jodu brakuje i tyle?! |
![]() ![]() |
![]() |
#2620 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2621 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2622 |
Raczkowanie
|
witajcie
oto jestem kolejnym z tych wielu tutaj dowodem na wygranie walki ze złośliwym nowotworem brodawkowatym tarczycy ![]() ![]() ![]() ![]()
#2623 |
Raczkowanie
|
Cucina, gratulacje! Cieszę się razem z Tobą!
Joanito - czy mogłabyś opowiedzieć mi coś o warunkach w szpitalu w Bytomiu, np.ile osób znajduje się na sali? Dużo dobrego słyszałam o lekarzach i pielęgniarkach, a to chyba najważniejsze. Czy byłaś operowana w dzień przyjęcia do szpitala? Pozdrawiam! Edytowane przez Stabilo Czas edycji: 2010-01-12 o 12:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#2624 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
jesli chodzi o tarczycę to polecam dr med Aleksandrę Kukulską z IO w Gliwicach. Bardzo rzeczowa babka, konkretna. Może mało gadatliwa ![]() pozdr m
![]() |
#2625 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie"tarczycanki"!!!
Dawno się nie odzywałam,ale systematycznie zaglądam na forum... Jestem już prawie pół roku po operacji{dokładnie w lutym minie pół roku} i czuję się dobrze....Cały ten czas nie pale papierosów z czego jestem bardzo dumna ![]() Martwię się tylko moja blizną,bo niestety okazało się że mam skłonnośc do bliznowców także mogę zapomniec o ładnej bliznie ![]() Wybrałam sie nawet z tym do chirurga ,ale nic mi nie zalecił kazał nadal smarowac Cepanem....Prawdę mówiąc liczyłam na cos innego...przynajmniej zmiane maści,a nie tylko stwierdzenie że mam skłonnośc do bliznowca i każde kolejne cięcie przyniesie takie same efekty ![]() Także cieszyc sie nie ma z czego tym bardziej,że moja blizna nie jest taka malutka(miałam usunietą całą tarczycę)wyglada to tak:mam czerwony okropny wałek na szyi... No dobrze,ale dosyc tego narzekania ![]() Mimo wszystko polecam operację wszystkim którzy mają cos do wyciecia,bo pomijając bliznowca czuje sie o niebo lepiej ![]() Jeszcze tylko w lutym wizyta kontrolna u endo...no i okaże sie jak tam moje wyniki,tsh miałam za niskie ![]() Pozdrawiam wszystkie towarzyszki niedoli... Trzymajcie się cieplutko,bo na dworze zima!!!! ![]() A jeszcze jedno powiedzcie po jakim czasie od operacji robiłyscie usg? |
![]() ![]() |
![]() |
#2626 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2627 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ---------- Cytat:
![]() P.S.Ile czasu czeka się na termin operacji tam? ---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2628 |
Przyczajenie
|
cucina gratuluję wygranej z chorobą, cieszę się, że masz juz to za sobą
![]() ---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- witaj starababa! mnie w Gliwicach w poradni przyjmowala dr. Krawczyk poszło bardzo szybko , tylko usg i tyle , myslalam, ze zrobia mi scyntygrafie, w koncu mam raka brodawkowatego, a tu nic , kolejny termin konsultacji za miesiac, bardzo stresujace jest to czekanie, czy w Waszy przypadku tez tak było , tez tyle czekałyscie na konkretne badania i wreszcie na jakies leczenie, przeciez w tej chorobie wazny jest czas... pozdr.magda |
![]() ![]() |
![]() |
#2629 |
Przyczajenie
|
Witam Wszystkich Serdecznie
![]() puchną mi rece i stopy itp myslalam ze to przyczyna chorej tarczycy zrobiłam odpowiednie badania tsh , ft3 i ft4 w normie lecz na usg wyszło ze mam 3 guzy o wielkosci 22x10 21x9 i 09mm pojechałam do endokrynologa Pani dr. powiedziala ze bez wzgledu na wynik biopisij powinnam wyciac je poniewaz rosna i moze sie z tego zrobic rak biopsia niby ok i po przyjsciu wyniku powiedziała ze jak chce to moge je wyciąc poszlam wiec na wizyte do chirurga on powiedział ze wynik nie jest wcale taki idealny wiec powinnam wyciąc bo to moze z tego zrobic sie rak i wtedy moze byc za pozno wynik biopisji ad 1,2 koloid elementy morfotyczne krwi i nieliczne komorki pecherzykowe tarczycy bbez cytologicznych cech złośliwości |
![]() ![]() |
![]() |
#2630 |
Raczkowanie
|
1969joanita - bardzo dziękuję za odpowiedź, z radością skorzystam z Twojego doświadczenia. Operację mam pod koniec lutego i rzeczywiście coraz mocniej czuję lekki strach - do tej pory szczęśliwie nie przebywałam w szpitalu dłużej niż 1 dzień.
W sumie najbardziej stresuje mnie faza pooperacyjna: oczekiwanie na wyniki histo, dobieranie hormonów itp. Ciekawa jestem, jak szybko po operacji można osiągnąć równowagę hormonalną? (domyślam się, że nie ma tu reguły..) Podobnie jak Ty będę chciała po operacji zwrócić się do endokrynologa, a najbardziej zależy mi na znalezieniu dobrego ginekologa-endokrynologa na Śląsku. carlitosek - na operację w Bytomiu umawiałam się na początku grudnia a termin dostałam na ostatni tydzień lutego, a i tak nie trafiłam na sam koniec listy w związku z niepewnym charakterem guza pęcherzykowego. Tak więc rezerwuj czym prędzej termin, a i tak będziesz miała duzo czasu na przemyślenia. |
![]() ![]() |
![]() |
#2631 | |
Raczkowanie
|
Do Stabilo,ja też miałam wynik biobsji guz pęcherzykowaty a w badaniu histopatologicznym nic takiego nie stwierdzono,dlatego pisałam tobie ze nie warto się martwic na zapas. Moj stan nerwowy jaki miałam przed operacja dał mi troche popalic,lekka depresja do tego doszły jeszcze nie stabilne hormony po operacji,troche czasu organizm potrzebował aż tabletki ustawiły poziom hormonów,fizycznie czułam sie bardzo dobrze gorzej było z psychiką,trwało to tak około 6 m-cy od operacji i doszłam do wniosku że moje nerwy przed operacyjne były w 70% przyczyna tej depresji.Nie czekałam tak długo na operacje 4grudnia byłam na konsultacji u docenta a 11 grudnia już byłam na oddziele. Ja lecze się prywatnie u endokrynologa jak będziesz chciała namiary to mogę tobie dac.Leczyłam się u niego już przed operacją.Pozdrawiam
![]() ---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2632 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() powodzenia ![]()
![]() |
#2633 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie panikuj tylko pytaj nas i lekarzy! W chwili wolnej przeczytaj to forum "od deski do deski" >wiele cennych info i słów pociszenia. Pozdrawiam ciepło też ![]()
![]() |
#2634 |
Raczkowanie
|
1969joanita - super, że tak szybko przyjęto Cię na oddział. Ja trafiłam w sam środek zamieszania z limitami itp. Chirurg mówił, że odsyłają do nich wielu pacjentów z Gliwic, stąd ta kolejka.
Prześlij mi proszę namiary na Twojego endokrynologa. Moja endokrynolog, u której od jakiegoś czasu leczę się prywatnie, rozczarowała mnie w czasie ostatnich wizyt. Niechętnie odpowiadała na pytania o operację i późniejsze leczenie, na pytanie o długość zwolnienia lekarskiego odpowiedziała, że góra 4 tygodnie, bo dłuższe to według niej naciąganie i kombinowanie. Nie spodobało mi się to bardzo, bo wiem w z wielu relacji, że często stan fizyczny jest kiepski o wiele dłużej niż 4 tyg. |
![]() ![]() |
![]() |
#2635 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2636 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2637 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Witam serdecznie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2638 |
Przyczajenie
|
Do cucina i starababa.bardzo dziękuję dziewczyny za wyjasnienie.Zdaję sobie sprawę ,że musze się uzbroić w cierpliwość i zaufać lekarzom, w zasadzie nie mam innego wyjścia.
Madziu (starababa) widzę,ze Twój przypadek był podobny do mojego , ja tez zawiozłam szkiełka i bloczki parafinowe do IO w Gliwicach , powiedz mi prosze , czy mimo iż, na szczęście, Twój hispat z KR. okazał się chybiony, miałaś jodowanie w Gliwicach? z tego co piszesz byłaś tam 2 razy, czy to znaczy ,że nie miałas podawanego jodu? pozdr.M. |
![]() ![]() |
![]() |
#2639 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2640 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:13.