|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4861 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz. IV Wielkie Zimowe Rozpakowywanie
Kalka - nie jestem nauczycielką ale z odpowiedzi Kuratorium wynika, że nauczyciel ma prawo do co najmniej 10 tygodni urlopu wypoczynkowego - z czego duża jego część przypada na okres wakacji, ferii. Jeśli Twój urlop macierzyński przypadnie w trakcie trwania ferii, wakacji (które zgodnie z przepisami są częścią urlopu wypoczynkowego) to w następnym roku szkolnym będziesz mogła wykorzystać włąśnie TEN zaległy urlop wypoczynkowy niestety w okrojonym wymiarze - bo tylko 8 tyg. ( a nie co najmniej 10 tygodni jak to jest powiedzmy w normalnej, standardowej sytuacji)
Kalka w razie czego pytaj bo może niezbyt jasno napisałam. __________________ |
|
|
|
#4862 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Proszę bardzo
Cytat:
Jutro Twój Wielki Dzień Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
no no to mała Lu może wszystkich zaskoczyć i namieszać w kolejce
|
|
#4863 |
|
Zadomowienie
|
Aldii teraz dopatrzyłam, że ty przecież masz jeszcze czas na rozdwajanie! Ej dziewczyny nie wpychajcie się w kolejkę!!!
![]() A serio to może lepiej zaciskaj nózki, zeby mała się jeszcze nie wydostała, chociaż ta główka w kanale....... mnie aż ciarki przeszły Kwiatuszku a może ty w kuratorium pracujesz??? Dzięi za próbę interpretacji, ale ja nadal ciemna jestem...
Edytowane przez kalka Czas edycji: 2010-01-07 o 12:39 |
|
|
|
#4864 |
|
Zadomowienie
|
a ja mam dziś nieplanowana wizyte,zadzwoniłam do gina i on powiedział ze powinnam juz byc tydzien temu zbadana(miałam do szpitala niby),więc mam wizyte o 15.45,ciekawe
jak tam moja córcia....czy ma zamiar sie nami spotkać czy poczakamy sobiemalinkadziekuje |
|
|
|
#4865 |
|
Zakorzenienie
|
Witam mamuśki
![]() Gratuluję kolejnych narodzin ![]() Mojego płaczka udało się wczoraj uśpić przed 23 Mój mąż powiedział, że Kropka usnęła bo nie mogła znieść mojego śpiewu A teraz sobie słodko śpi już od 10.30... Mam nadzieję, że powoli zaczyna nam się klarować plan dnia... Do tego odkąd bierze Infacol nie ma kolek Poza tym pochwalę się, że z 17 kg nadprogramowych zostało mi już tylko 4,5 kg...
|
#4866 | ||
|
Zadomowienie
|
Ingrid80 co tam samochód, to tylko pieniądze, najważniejsze, żę jutro już będziesz miała swój skarbek przy sobie
Cytat:
![]() malinka my nie ćwiczyliśmy oddychania, tylko nam mówili jak to robić i poza tym, żeby się poddać naturze, bo w końcu ona najlepiej nam pomorze. A na pierwszej SR ćwiczyliśmy i to sporo. A co do przypominania, to u mnie dłuższa przerwa, więc z tym może być różnie majkela a ja właśnie sie zastanawiałam, kiedy cię wypiszą - fajnie, że już jesteście w domku i oczywiście jak będziesz miała czas to napisz co i jak i załącz zdjęcia Adaśka. A propos w którym szpitalu w końcu rodziłaś? aldii może on tylko tak gadał ![]() U mnie gina też wyczuwała główkę, a ja szyjkę mam jeszcze długą. Ale na wszelki wypadek trochę poodpoczywaj, bo torbę to już chyba masz spakowaną rybcia u mnie po wczorajszym też zero objawów, a tym naciśnięciem brzuszka to bym się jakoś mocno nie przejmowała, skoro napisałaś że synuś zaczął się ruszać i brzuch też nie bolał. A teraz idę zjeść ananaska - pewnie i tak nie pomoże, ale najważniejsze, że ananaski lubię ![]() ---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4867 |
|
Rozeznanie
|
hej. wreszcie dobre wiadomosci. paciorkowiec sie mojej corci nie zlapal. dzis wreszcie bedziemy wychodzic do domku. yupiiii
|
#4868 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A te kilogramy... ja tez chciałabym tak szybko wracać do formy ;( Ale to sie okaze za jakis czas... Gratulacje kamyczku Fleur cudownie! |
|
|
|
|
#4869 |
|
Raczkowanie
|
Kalka - nie nie pracuje w kuratorium. Kiedys słyszałam, że na kuratorium mówi się w środowisku nauczycieli ****atorium heheheh. Bardzo mnie to rozbawiło. Zapomniałam Ci jeszcze napisać, że jeśli nie wykorzystasz w tym roku szkolnym urlopu, a macierzyński przypadnie Ci na okres ferii i wakacji to w przyszłym roku szkolnym bedziesz mogła wziąść 8 tygodni urlopu. Jeśli jednak weżmiesz w tym roku szkolnym kilka dni urlopu takiego normalnego pracowniczego albo Twój macierzyński nie przypadnie na cały okres wakacji np skonczy się 25.08. to od tych 8 tygodni odejmujesz np tydzień czy dwa( w zależności ile go wykorzystasz w tym roku szkolym) i reszta przysługuje Ci do wykorzystania w następnym roku szkolnym.
---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- ojej pokazały się znaczki to znaczy, że tu nie wolno używać brzydkich słów
|
|
|
|
#4870 |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry Brzuszki
Witam również Nowe Mamusie ![]() Mam kłopoty z netem i nie jestem w stanie Was nadrobić Byłam we wtorek u gina, miałam rozwarcie na opuszek, ponoć je powiększył na palec. Niby mogę zacząć rodzić w każdej chwili, ewentualnie spacery, siedzenie po turecku, masowanie brodawek ( o seksie nie mówił, ale to też wypróbujemy). Dziś miałam jechać do szkoły na zalkę, ale auto nie odpaliło ( stary diesel), a autobusami z dwoma przesiadkami nie mam siły jechać. Także wieczorem zaczynamy starania o wywołanie Mam ogromnego stracha, chwilami wręcz przerażenie mnie ogarnia. Jak przypominam sobie poprzedni poród, to było ok, niedługo, trochę bolało, nie wiem skąd ta moja panika .Najbardziej przejęta jest teściowa, dzwoni po pieć razy dziennie, martwi się jak to będzie z Agatką jak zacznę nocą rodzić itd... Chwilami to jest zabawne, ponoć urodziła 2 własnych dzieci, a babcia z którą mieszka 3 dzieci, ale czasami bardzo irytujące .U nas w końcu remontu nie było , ale u sąsiadów jak najbardziej. Jedni wiercą na dole, drudzy nad nami i wrrrr już mam dość, Agata jest przestraszona tymi hałasami, wisi na kolanach ciągle itd...Kolęde miałam w zeszłym tygodniu, ksiądz nosi własne kropidło ( takie metalowe, którego używa również w kościele). Niewiele wie o porodach, bo był zaskoczony, że mam rodzić w przyszłym tygodniu, a normalnie funkcjonuję . Ogólnie rok stary zakończył się fatalnie, nowy rozpoczął jeszcze gorzej, ogólnie mam kryzys wiary i brak nadziei na poprawę. Mój małż naiwnie sądzi, ze będzie dobrze i nie wiem czy od razu go zamordować, czy lepiej się rozwieść .
|
|
|
|
#4871 |
|
Zakorzenienie
|
Po porodzie spadło mi równo połowę kilogramów czyli 8,5...
Reszta to od karmienia piersią... Ja wiem, że to zdrowo dla dziecka karmić go piersią, ale czuję się jak dojna krowa cały czas... Dobrze chociaż, że waga od tego spada... Macie jakieś sposoby na pozbycie się zwisającego brzucha? Moja mama ostatnio mi powiedziała: "O, widzę, że ci brzuch ładnie spadł" na co musiałam jej odpowiedzieć: "Tak, do kolan..."
|
#4872 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż o 16 to już będę gotowa ![]() DO mnie na szczęście nikt jeszcze nie dzwoni, ale jeszcze do terminu trochę czasu ![]() Cytat:
![]() A z tym śpiewem to na dwoje babka wróżyła Albo zasneła bo jej się podobało albo właśnie odwrotnie BY miec spokój ![]() Ja też już posprzątałam przed dzisiejszą wizytą księdza, najbardziej zmachałam się przy odkurzaniu - brzuszek pobolał, ale jako że może coś się z tego rozkręcić to nie przestawałam. I jak już skończyłam sprzątać i siedzę na kanapie to nic Cisza ![]() Ale wiecie co jest najlepsze? Puściłam sobie na pełen głos nową płytę Chylińskiej no i tak się gibam w rytm piosenek, bioderkami kręcę i spojrzałam na siebie w lustro to tak się zaczęłam smiać Nieźle wygląda taki gibający się grubasek
|
|
|
#4874 |
|
Zakorzenienie
|
rybcia miałam się jeszcze zapytać o to święcenie łóżeczka, tak się robi? Nigdy o czymś takim nie slyszałam...
|
|
#4875 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie Dziewczyny w nowym roku, Rozpakowane i Nierozpakowane!
Gratulacje dla Mam i pięknych Maluszków!!! ![]() Śledzę Was własciwie prawie cały czas, ale tak trochę z ukrycia... Przed nowym rokiem przezyłam mały szok, bo mój gin orzekł:"Zostało pani jakieś półtora tygodnia..".Oniemiałam i taka pozostałam aż do wczoraj, kiedy to wyjaśnił,że chodziło mu tylko o bezpieczny tydzień ciązy , a nie konkretny termin!!!Boshe, ci lekarze doprowadzą mnie kiedyś do zawału A ja już w przerażeniu zaczęłam łykać tabletki przeciw skurczom....W każdym razie i tak się cykam, bo mam już wyznaczony termin cc na 22 stycznia i tylko mam nadzieję,że dotrzymam, bo ponoć jestem "zamknięta", ale "krótka". A miałam nadzieję, że już poszaleję![]() Nie będę już cytowała, ale odniosę się do kilku spraw... Wydaje mi się ,że w przypadku przeterminowania należy się 100% płatne L4 i to w dodatku wydane przez gin, bo termin porodu jest jakimś terminem tak naprawde umownym i niepewnym , a poza tym to kwestia ilości dni ,jakie przypadaja na zwolnienie - nie pamiętam dokładnie, ile tego jest, ale coś ponad 200 dni, gorzej.W przypadku nauczycieli, to niestety , ale ferie nie wchodzą w to, jestem pewna na 90%, ale najlepiej zapytać nie w kuratorium, a w urzędzie administrującym szkołę w gminie. Postaram się pisać częściej, co by Wam pomóc szybciej "przejść" do następnej części
|
|
|
|
#4876 |
|
Raczkowanie
|
Rybcia - u mnie tez nic nie dziala, to wywolywanie to jakas lipa
jeszcze tylko ananasa nie jadlam...Ingrid - ja tez jutro ide do szpitala - bede mi wywyolywac porod... zobaczymy, ktora z nas szybciej wroci.... nie przejmuj sie samochodem... dzidzia teraz najwazniejsza... |
|
|
|
#4877 |
|
Raczkowanie
|
Zostałam wczoraj zwazona u gina i z przerażeniem stwierdziłam,że robi się ze mnie wielorybica- 16 kg na plus, ło matko
, liczę na to ,że po porodzie szybko zrzucę...Ja preferuję dietę typu MŻ i trochę ćwiczyć, bo nie miałabym zdrowia i siły analizować , co mogę zjeść w danej chwili, a czego nie...i w dodatku pilnować faz..Podziwiam i gratuluję wytrwałości
|
|
|
|
#4878 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Muszę go zapamietać ![]() Sposobów na pozycie się brzucha to nie wiem, ćwiczenie pewnie pomoże ale to po połogu a w czasie połogu to chyba pozostaje się tylko obwiązywać tymi specjalnymi pasami uciskającymi albo przeczekać.
|
|
|
#4879 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
ale nie dziwię się. buziaki wielkie dla was. ![]() dla was i wielkie joli- więcej optymizmu.wszystko bedzie dobrze
|
|
#4880 |
|
Wtajemniczenie
|
Z tym łóżeczkiem to ja po prostu chcę żeby poświęcił, bo nie zaszkodzi, a w moim przekonaniu będzie jakoś tak przytulniej
|
#4881 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam z rana dopiero wstałam, ale poszłam spać po 6 wiec jestem usprawiedliwiona
![]() Aldii widzę, że u Ciebie coraz bliżej ![]() Kamyku wyniki rewelacyjny, po połogu troszkę się poruszasz i pewnie spadnie Ci więcej niż przed ciążą Idę jeść śniadanko ![]() ---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- A miało być tak pieknie Teściowa #$%@@##$$#@#$#$%$^^&^^%$% $T$$#%$$#% ![]() ---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- Szlak mnie trafia, cholera dorosły człowiek powinien mieć swoje życie a nie do cholery żyje życiem innych, nienawidze takiego codziennego wydzwaniania wypytywania jak widze, że ona znowu dzwoni to normalnie mnie na wymioty zbiera. Musiałam gdzies sie wyżalić
|
|
|
|
#4882 |
|
Rozeznanie
|
Bardotka moja też do mnie każdy dzień dzwoni i pyta jak się czuję. Doprowadza mnie to już powoli do szału, ale ona strasznie to przeżywa.
|
#4883 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak dzwoni moja mama to sie zapyta jak sie czuje i rozmawiamy o sprawach istotnych a takie pieprzenie o dupie maryni matko no sie juz nie nakrecam bo urodze
|
|
|
|
|
#4884 |
|
BAN stały
|
Malinka to ty mieszkasz w cieszynie?! To blisko mnie bo ja w bielsku! Gdzie będziesz rodzić? Ja w eskulapie w wapienicy.
|
|
|
|
#4885 | ||
|
Zakorzenienie
|
hey robaczki
Pospalam razem z Kubusiem Majkela Witamy ![]() Kamyczku duże a na brzuszek to nie ma prostego sposobu...Ja smarowalam się po porodzie tak jak w ciąży ...trzeba dać skórze troszkę czasu ...ale zapewniam że zwisu do kolan nie będzie ![]() No i brzuszki też są OK ale to dopiero po pologu ![]() Są zwolennicy pasów poporodowych ,,,,, zastanawiałam się nad tym ...ale nie mialam więc sie nie wypowiem ![]() Joli przepraszam ale napiszę to samo co u mam jesiennych ...może do Ciebie coś dotrze ! ... ja przepraszam ...ale strasznie dużo tego pesymizmu i utrzymuje się on tyle miesięcy ... cyt: Cytat:
Nie trzeba duzo kasy...kosztowności ...i nie zawsze wszystko ukąłda się po naszej mysli ...czasem w życiu napotykamy przeszkodę za przeszkodą.... Masz fajnego męża ...zdrową prawie 2,5 letnią córeczkę ...drugie zdrowe niebawem na świecie ...Dziewczynoooooo ![]() Ale proszę Cię odnajdz RADOŚĆ ŻYCIA ...takiego DNIA CODZIENNEGO... Tego Ci szczerze życzę I nie gniewaj się...szczerosć za szczerość ![]() życie jest za krótkie by żyć z takim pesymizmem... ************************* ****** Reszty jeszcze nie doczytałam ....wstawię obiadek i podczytam Bardotka : cyt : Cytat:
A moja tfu tfu ...na razie ma chyba sen niedzwiedzi ...bo cisza ![]() Tylko by wiosna za szybko u niej nie nastała
*** -12,5kg*** Edytowane przez pysiamn Czas edycji: 2010-01-07 o 14:26 |
||
|
|
|
#4886 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Rodzę u siebie w Cieszynie, mam nadzieję, że uda się naturalnie, a jak nie to mój lekarz robi fantastyczne cesarki - ma jakąś nową metodę szycia. Trzymam kciuki za jutro. ---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ---------- Kamyku ja używałam pasa Pani Teresa, kupiłam w sklepie medycznym. Nie nosiłam go cały czas, tylko 2, 3h dziennie i starałam się "wciągać brzuch" i brzucha po kolana nie miałam, a do szczupłych nie należę. Nie można go nosić cały czas, bo mięśnie rozleniwia. Majkela fajnie, że tak szybko w domciu. I czekamy na foteczkę małego Skarba.
|
|
#4887 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak to samo przechodzisz z teściem to masz Pysiamn zazdroszcze ![]() MadzikUK ty chciałaś tej ogórkoweja ja wszystko wczoraj w nocy pochłonęłam ale następnym razem będe o Tobie pamiętać
|
|
|
|
|
#4888 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Myślę, że z jakimiś ćwiczeniami to musisz poczekać na koniec połogu kolka to następnym razem musisz dopytać gina o co konkretnie chodzi, żebyś nie musiała się znowu stresować Cytat:
A to wywoływanie to już tak na 100%? |
||||
|
|
|
#4889 |
|
Raczkowanie
|
addicted - wiem, ze nie ma stu procentowej metody na wywyolanie, ale trzeba sprobowac
wszystkiego... ehhhniestety jutro mam stawic sie z torba i beda wywolywac w szpitalu
|
|
|
|
#4890 |
|
Zadomowienie
|
Oj zaraz pędzę zakładać nowy wątek bo ten już dużo postów nie pomieści
![]() Wróciłam od koleżanki, ma śliczną 4 miesięczną córeczkę, istny aniołeczek, śliczna jak z obrazka, po prostu jak na nią patrzyłam to już chciałam też mieć mojego słodziaka, a tu nic się nie zapowiada no ale jak ma przyjść w ten syf remontowy to lepiej żeby się wstrzymał jeszcze do końca tygodnia z wychodzeniem ![]() Ja na pewno zapodam takie majtki uciskające na brzuch, moje siostry stosowały i miały płaściutkie brzuchy - cała ta skóra naciągnięta się wchłonęła ładnie. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:29.

Załamka, zwłaszcza przy obecnie zwiększonych wydatkach
Jutro Twój Wielki Dzień 

klask i:

Adaśko odpukać jest aniołkiem. W ogóle nie płacze

zebym urodziła.

.
, ale u sąsiadów jak najbardziej. Jedni wiercą na dole, drudzy nad nami i wrrrr

jeszcze tylko ananasa nie jadlam...