|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3091 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. II :-)
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1631268 2]
a ten cetaphil, czy on nie zostawia takiej jakby... hm... tłustej warstwy? bo szczerze tego nie cierpię. wolę się kilka razy posmarować zwykłym nawilżającym kremem, niż czymś oleistym lub olejopodobnym. jeśli nie jest za tłusty, to może spróbuję ./QUOTE] Cetaphil w przeciwieństwie do innych tego typu aptecznych specyfików nie pozostawia na skórze tłustej warstwy. Też jestem na to przeczulona, natomiast tą emulsję stosowałam nawet na twarz. Mój małż, który rękami i nogami broni sie przed wszelkimi kremami(ponoć czuje się po wszystkim lepki ) też zaczął okazjonalnie stosować Cetaphil- a to już o czymś świadczy![]() Jeśli tobie nie będzie pasował to zawsze możesz go zostawić do pielęgnacji niemowlaka, gdyż tak jak pisałam wcześniej, może być stosowany od pierwszych dni życia. A co do mężowych fochów to mój małż miał je czasem przed ciążą, ale odkąd zobaczył na teście dwie krechy to obchodzi się ze mną jak z jajkiem. Normalnie chodzący Anioł |
|
|
|
#3092 |
|
Zakorzenienie
|
Świetne. Ten sweterek jest cudny, do tego jasne spodnie i kawaler jak się patrzy
![]() lea, gdzie jesteś?????!!!!!!
|
#3093 |
|
Zakorzenienie
|
Kropka fajne zdobycze
![]() Lea czekamy na wieści
|
|
|
|
#3094 |
|
Zadomowienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;16312388]
Jeszcze 4,5godziny i usg! mam nadzieję,że wszystko będzie dobrze ![]() ![]() Ehhh a ja dziś byłam w pracy oznajmić panu dyrektorowi,że na macieżyńskim będę tylko miesiąc i wracam do pracy.Przyjął to ze spokojem.Moją kruszynka zajmie się teściowa.
W końcu się doczekałam Michalinka jest już na świecie Edytowane przez iza240 Czas edycji: 2010-01-07 o 21:51 |
|
|
|
#3095 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ja bym wolala corke a moj partner....synka... ![]() U nas dzis dobrze tylko jakos senna przez caly dzien bylam....![]() ps; Co znaczy TZ???? dobranocka |
|
|
|
|
#3096 |
|
Zadomowienie
|
TŻ-tzn towarzysz życia
ale pewności nie mam
|
#3097 |
|
Zadomowienie
|
Kropka, fajne zakupki i mnie najbardziej podoba się druga bluzeczka (ta zielona)
![]() szajajaba - TŻ się prześpi i jutro na pewno (tzn. już dzisiaj) mu przejdzie ![]() iza240 bardzo ładnie już brzuszek widać no i tak jak myślałam - bluzka bardzo fajna i świetnie leży ![]() Tak się dziewczyny o tych workach sako i fotelach rozpisujecie...a ja nawet nei pomyślalam, żeby sobie jakies miejsce do karmienia uszykować Muszę się nad tymi fotelami zastanowić![]() dokładnie to znaczy ![]() Mam jeszcze pytanie do Was: czy wasze brzuszki sa twarde? bo ja nie czuje żadnych skurczy czy cuś, ale mam wrażenie, że czasami brzuś jest twardy i nie wiem czy to tak ma być, czy to jednak coś nie halo jest i powinnam nospę zażywać Dzieje sie tak zazwyczaj wieczorkiem, zwłaszcza jak na plecach leżę I zastanawiam się czy ja akurat wtedy bardziej ten brzuch macam jak leżę i się na nim skupiam czy jednak jest to coś niepokojącego Teraz z rana macam brzuś i chyba nie jest taki twardy juz samam nie wiem...jak to jest u Was?a tak w ogóle to dzień dobry w ostatni dzień przed weekendem ![]() ---------- Dopisano o 07:48 ---------- Poprzedni post napisano o 07:21 ---------- ...tak przeglądam naszą listę mamusiek i się zastanawiam co z Darianna25, Jola00, dafreen wcześniej jakoś częściej się udzielały juz nie wspominajac o innych zapisanych na listę kobitkach czyżby jeszcze po świetach odpoczywały ![]() ![]() |
|
|
|
#3098 |
|
Raczkowanie
|
yolanda nie wiem który u ciebie tydzień ale ja w mądrej książeczce wyczytałam że na na pleckach to nie bardzo dobrze leżeć bo macica jest zbyt ciężka i uciska na jakieś narzady i utrudnia oddychanie Tobie i maluszkowi, nie wiem czy brzuch z tego moze być twardy ale wiem że twardnieje po wysiłku, zmęczęniu itp więc chyba potrzeba więcej odpoczynku
no i leżenia na bokaa ja wczoraj miałam wizytę i niestety nie miałam usg bo lekarz powiedział że muszę zrobić sobie przerwę bo już ich moćno dużo miałam ale serduszko maluszka słyszałam i jest wszystko w porządku ![]() wyniki też mam dobre - nie mam już anemii:|) no i od początku ciąży przytyłam 4,5 kg ![]() już się zapisałam na usg połówkowe więc pozostaje mi tylko cierpliwe czekać....
|
#3099 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mam brać magnez z wit. B, a jak nie pomaga to nospę. Brzuch nie powinien być za długo twardy, to może wywołać skurcze i poród. Ale jak jest twardy przez chwilę, po zmęczeniu i ładnie mija jak usiądziesz, położysz się czy zmienisz pozycję, to ok. |
||||
|
|
|
#3100 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to w takim razie postaram się tego unikać ![]() Cytat:
Mój gin też z tych co wychodzą z założenia, ze usg na każdej wizycie nie jest wskazane zwłaszcza jak nie ma ku temu medycznych powodów ![]() Cytat:
Przyznam szczerze, że nie jestem w stanie tyle zjeść bo najzwyczajniej na świecie zapominam o tym(zwłaszcza w pracy) i najwyżej trzy razy zażywam a do tego te tablety jakieś lewe są...ja raczej nie mam problemów z połykaniem dragów, ale te egzemplarze prawie zawsze zatrzymuja się gdzieś w przełyku i musze popijać dużą ilością wody żadna przyjemnośc innymi słowy
Edytowane przez yolanda9 Czas edycji: 2010-01-08 o 09:12 |
|||
|
|
|
#3101 | ||
|
Zadomowienie
|
Witam
![]() Kropko ciuszki cudne ![]() A ja muszę sie powstrzymać z zakupami ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3102 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3103 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3104 |
|
Zadomowienie
|
uuu...to widzę, że bardzo duże zmiany się szykują
|
|
|
|
#3105 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. może on zamierza wszystko sam wybrać jak już na porodówkę trafisz? ![]() Cytat:
a pęcherzyki też miewam niestety, ale najczęściej od kontaktu niklu ze skórą - niestety jest w większości nitów w jeansach (poza niektórymi firmami), w klamerkach pasków, nawet w srebrnej biżu jest go trochę. przez to cholerstwo mam masę nowych, praktycznie nienoszonych ciuchów i dupereli... i teraz pytanie... ciekawe, czy w dziecięcych ciuszkach w nitach jest nikiel? to w zasadzie chyba najbardziej i najczęściej uczulający metal. a nigdzie żadnych info na metkach nie widziałam - jak małe wda się we mnie to będzie koszmar... [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16316429]... Mąż mnie na Ava ciągnie, ale mnie bez ciąży ciężko jest wysiedzieć nawet 2 godz w kinie (zabieram druty i dziergam Widziałam, obleci, ale cud kinematografii to to nie jest ![]() Uwielbiam horrory, dreszczowce, mąż nie, wiec sama oglądam ... Ojj biedna Ja piwoszka jestem, mój ukochany napój ... Pożarłam się z małżem Walnął focha, bo pokój rozbebeszony remontowo, łóżko folą przykryte, a kot wlazł i wybrudził. No trudno, wypiorę, no problem A ten, ze nieodpowiedzialna jestem, że jak mogłam drzwi nie zamknąć... No mogłam,mogłam, bo drzwi zawalone materiałami murarskimi całe. ... Faceci jednak są gorsi od kobiet, zdecydowanie Dla relaksu sobie dziergam na drutach, a jakże [/QUOTE]mój samiec też ciągnie. a ja stwierdziłam że on ostatnio film wybierał, więc tym razem ja. no i ciągnę go na parnassusa ![]() oj, ja też lubię, jak jedno raz na jakiś czas wypiję, to jest ok. ale najczęściej opijam (opijałam ) się rumem, najlepiej z sokiem pomarańczowym. no karaiby normalnie ![]() a wiesz, że u mnie podobna bajka? bawiłam się ostatnio z moim kocurem. a on trochę świrusek jest i okropnie się wczuwa. ja rękę pod kołdrę, on się rzuca na kołdrę z zębami i pazurami. ja tam lubię jak sobie harcuje, przynajmniej się wyżyje, bo to taki strasznie aktywny typ i dużo ruchu mu potrzeba. ale do rzeczy... kot zrobił w poszewce dziurę. tż jak to zobaczył, najpierw na kota - klaps. nic mu nie zrobił przecież, ale mnie coś trząchnęło, że jak to - on moje maleństwo bije. najpierw przeprosiłam, powiedziałam że mała dziurka i zaceruję. a tż z pretensjami że kot wszystko zniszczy, a ja mu pozwalam... no to ja w ryk (hormony? poczułam się jak pięciolatka), bo nie dość, że na mnie się unosi, to jeszcze przecież klapsnął kocurka mojego... masakra... ja jak dziecko, on jak burak i awantura na całego. ale u nas zgoda następuje szybciej niż awantury... już dawno po sprawie...
|
||
|
|
|
#3106 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3107 |
|
Zadomowienie
|
na pewno
na początku jest trochę strachu, ale zazwyczaj potem się wszystko dobrze układa i tego Ci życzę
|
|
|
|
#3108 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chyba, że dogadałaś sie z szefem, ze niby formalnie nie przerwiesz urlopu(ale pracodawca musi liczyć sie z tym iż w razie kontroli dostanie mandat od IP) yolanda9 a miałaś moze oprócz uczucia twardego brzuszka bóle jak przed miesiaczką? Bo ja się już od kilku dni stresuje- kilka razy dziennie mam właśnie taki ból brzucha jak przed okresem. Biorę nospę i przechodzi,ale kurczę boję sie że to coś poważnego .
|
|
|
|
|
#3109 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i są to kłucia raczej sporadyczne
|
|
|
|
|
#3110 | |||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16316429] Pożarłam się z małżem Walnął focha, bo pokój rozbebeszony remontowo, łóżko folą przykryte, a kot wlazł i wybrudził. No trudno, wypiorę, no problem A ten, ze nieodpowiedzialna jestem, że jak mogłam drzwi nie zamknąć... No mogłam,mogłam, bo drzwi zawalone materiałami murarskimi całe. Faceci jednak są gorsi od kobiet, zdecydowanie masz absolutną rację, faceci się gorsi. Mój tez dziś rano wstał lewą noga, i ni z gruszki, ni z pietruszki mi marudzi, że powinnam już na L4 iść. Nie wiem, co go naszło? Tłumaczę mu, że w pracy to ja odpoczywam bardziej niż w domu, a on na upartego, że mam iść na L4. on jest bez auta, a średnio dwa razy dziennie musi do sklepu po części jechać- 12km (jak było ciepło to na skuterze jeździł, a teraz..), a teraz musi kombinować, jest niebezpiecznie na drogach i według niego bez sensu, żebym dziennie 40km jeździłam jeśli mogłabym w domu siedzieć, no i ginekolog wczoraj kazał mi się oszczędzać. ![]() Powiedziałam mu, że nie ma takiej opcji, ja do końca marca będę pracować. ładne. jestem, jestem, ale wczoraj wróciliśmy o 23:00 do domu, i byłam padnięta. Spóźniliśmy się na usg, bo mgła taka, że na 15m nie było widać. więc te 20km tłukliśmy się żółwim tempem, ![]() Potem w gabinecie kobieta przed nami 50minut miała usg, ale coś nie dobrego tam było, tylko przez drzwi słyszelśmy, że kręgosłup rozszczepiony, że wodogłowie...że ciąże trzeba wcześniej przerwać i ratować dziecko już na zewnątrz....i więcej nie chciałam słyszeć, wyszłam na korytarz. ![]() No i wreszcie my! Chłopak potwierdzony, siusiok jak się patrzy. ![]() ![]() Z dzidkiem wszystko oki, ma ponad 15cm, główka, kręgosłup, serduszko, nerki, ..... wszystko prawidłowe i na swoim miekscu. Tyle, że moje łożysko nie teges. Już na usg w 13tc mi powiedziano, że jest przodujące i całe ujście do szyjki zakrywa, ale może się jeszcze cofnąć... no i póki co nie cofło się. Im później tym mniejsze szanse na to, i według lekarza byłoby cc. No i dzidek leży poprzecznie, jeszcze się nie odwrócił (ale to chyba ma jeszcze szac- nie dopytałam).A ja nie chcę cc! Jejku, na kolejne usg mam się zgłosić między 28-36 tc. , i mam nadzieję, że do tego czasu to łożysko się cofnie. No i lekarz powiedział, żeby nie dźwigać, nie przemęczać się, itp... bo można do krwawień doprowadzić. Jak nie urok, to.... Cytat:
(i teściową? )Cytat:
![]() A o aktywność dziewczyn z listy już nie dopytuję... kto chce, ten się udziela. ![]() Cytat:
grunt, że serducho bije. ![]() Cytat:
![]() Anglia? |
|||||
|
|
|
#3111 |
|
Raczkowanie
|
yolanda9 a miałaś moze oprócz uczucia twardego brzuszka bóle jak przed miesiaczką? Bo ja się już od kilku dni stresuje- kilka razy dziennie mam właśnie taki ból brzucha jak przed okresem. Biorę nospę i przechodzi,ale kurczę boję sie że to coś poważnego
.[/QUOTE]ja co prawda teraz tak nie mam ale na początku ciąży jak leżałam w szpitalu to też mi brzuch twardniał i takie uczucie jak przed okresem - kazali mi leżeć i dostawałam leki rozkurczowe min. nospę no i kroplówkę...ja na Twoim miejscu gdyby mi nie przeszłko po 2-3 dniach dzwoniłabym do lekarza - ale to ja.....czasem lepiej dmuchać na zimne..... a tymczasem leż i odpoczywaj - musi być dobrze
|
#3112 |
|
Zakorzenienie
|
Lea - gratuluję synka. czyli będzie Aleksander?
|
|
|
|
#3113 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;16325689] jestem, jestem, ale wczoraj wróciliśmy o 23:00 do domu, i byłam padnięta. Spóźniliśmy się na usg, bo mgła taka, że na 15m nie było widać. więc te 20km tłukliśmy się żółwim tempem, ![]() Potem w gabinecie kobieta przed nami 50minut miała usg, ale coś nie dobrego tam było, tylko przez drzwi słyszelśmy, że kręgosłup rozszczepiony, że wodogłowie...że ciąże trzeba wcześniej przerwać i ratować dziecko już na zewnątrz....i więcej nie chciałam słyszeć, wyszłam na korytarz. ![]() No i wreszcie my! Chłopak potwierdzony, siusiok jak się patrzy. ![]() ![]() Z dzidkiem wszystko oki, ma ponad 15cm, główka, kręgosłup, serduszko, nerki, ..... wszystko prawidłowe i na swoim miekscu. Tyle, że moje łożysko nie teges. Już na usg w 13tc mi powiedziano, że jest przodujące i całe ujście do szyjki zakrywa, ale może się jeszcze cofnąć... no i póki co nie cofło się. Im później tym mniejsze szanse na to, i według lekarza byłoby cc. No i dzidek leży poprzecznie, jeszcze się nie odwrócił (ale to chyba ma jeszcze szac- nie dopytałam).A ja nie chcę cc! Jejku, na kolejne usg mam się zgłosić między 28-36 tc. , i mam nadzieję, że do tego czasu to łożysko się cofnie. No i lekarz powiedział, żeby nie dźwigać, nie przemęczać się, itp... bo można do krwawień doprowadzić. Jak nie urok, to.... [/QUOTE] Gratuluję chłopca ![]() Ważne, że dzidzia zdrowa a do porodu jeszcze daleko to na pewno się wszystko naprawi ![]() Daj jeszcze raz zdjęcie bo to takie niewyraźne jest ![]() ---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ---------- [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;16325689] o! a co Was do tego skłania? ![]() Anglia?[/QUOTE] Na szczęście nie Anglia a skłania nas do tego rodzina Tż-ta która tam jest. Poza tym siostra Tż-ta tam rodziła i otrzymała zupełnie inną opiekę niż w Polsce a to mnie najbardziej przekonuje
|
|
|
|
|
#3115 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() I wciąż mam mętlik jeśli o imię chodzi.... ![]() TŻ sam od siebie żadnej propozycji nie da, ale moje prawie wszystkie neguje. A ja wczoraj w poczekalni dorwałam kalendarz i znów wszystkie imiona przerabiałam i podobają mi się:Nikodem, Julian A TŻ-owi tylko Aleksander (mi najmniej ) lub Mateusz- też ładnie, ale za dużo Mateuszów dookoła. Co sie położenia dzidka mojego tyczy- to wiem, że ma jeszcze czas na obrócenie się, ma sporo miejsca , to jeszcze się kręci, wierci. Bardziej mnie to łożysko martwi. Czy któraś z Was rodziła sn mając przodujące łożysko? ![]() cate, to na kiedy planujecie przeprowadzkę?
|
|
|
|
|
#3116 |
|
Raczkowanie
|
Lea moje gratulacje
![]() Tygrysek99 ja mam wizytę kontrolną ustaloną na poniedziałek tylko się zaczynam zastanawiać czy jak mi nie przejdzie to nie próbować dzisiaj podjechać do mojej lekarki albo ewentualnie do szpitala ![]() Muszę skonsultować sie z małżem co robimy...ech...mam nadzieję, że to nic poważnego |
|
|
|
#3117 |
|
Raczkowanie
|
lucja to odpoczywaj a konsultacja z lekarką chyba by nie zaszkodziła
może Cię uspokoi i powie że to nic poważnego - a stres moze zrobić więcej złego niż ten ból....szkoda ciebie i maluszka - on przecież dobrze czuje Twój nastrój
|
#3118 |
|
Zadomowienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;16326216]nie umiem tej fotki inaczej obrobić, żeby byłą wyraźniejsza.
![]() I wciąż mam mętlik jeśli o imię chodzi.... ![]() TŻ sam od siebie żadnej propozycji nie da, ale moje prawie wszystkie neguje. A ja wczoraj w poczekalni dorwałam kalendarz i znów wszystkie imiona przerabiałam i podobają mi się:Nikodem, Julian A TŻ-owi tylko Aleksander (mi najmniej ) lub Mateusz- też ładnie, ale za dużo Mateuszów dookoła. Co sie położenia dzidka mojego tyczy- to wiem, że ma jeszcze czas na obrócenie się, ma sporo miejsca , to jeszcze się kręci, wierci. Bardziej mnie to łożysko martwi. Czy któraś z Was rodziła sn mając przodujące łożysko? ![]() cate, to na kiedy planujecie przeprowadzkę? [/QUOTE]Jak się zdecydujemy to do końca lutego musimy się przeprowadzić bo później żadne linie mnie na pokład samolotu nie wezmą ![]() Z tym łożyskiem to mnie zmartwiłaś bo z tego co pamiętam to też mi pani doktor mówiła, że mam przodujące ale muszę to sprawdzić w badaniach. Pamiętam tylko tyle, że podobno nie będzie to przeszkadzało przy porodzie
|
|
|
|
#3119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko patrz na stężenia, bo znacznie się różnią. [1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1632511 7] i teraz pytanie... ciekawe, czy w dziecięcych ciuszkach w nitach jest nikiel? to w zasadzie chyba najbardziej i najczęściej uczulający metal. a nigdzie żadnych info na metkach nie widziałam - jak małe wda się we mnie to będzie koszmar... [/quote] A nie wiem czy jest... [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;16325689] jestem, jestem, ale wczoraj wróciliśmy o 23:00 do domu, i byłam padnięta. Spóźniliśmy się na usg, bo mgła taka, że na 15m nie było widać. więc te 20km tłukliśmy się żółwim tempem, ![]() Potem w gabinecie kobieta przed nami 50minut miała usg, ale coś nie dobrego tam było, tylko przez drzwi słyszelśmy, że kręgosłup rozszczepiony, że wodogłowie...że ciąże trzeba wcześniej przerwać i ratować dziecko już na zewnątrz....i więcej nie chciałam słyszeć, wyszłam na korytarz. [/quote]No jesteś nareszcie!!! To w którym ona była tygodniu, że dziecko już wyciągają?? ![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;16325689] No i wreszcie my! Chłopak potwierdzony, siusiok jak się patrzy. ![]() ![]() Z dzidkiem wszystko oki, ma ponad 15cm, główka, kręgosłup, serduszko, nerki, ..... wszystko prawidłowe i na swoim miekscu. Ty chciałaś i przeczuwałaś, jak mi się zdaje? [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;16325689] Tyle, że moje łożysko nie teges. Już na usg w 13tc mi powiedziano, że jest przodujące i całe ujście do szyjki zakrywa, ale może się jeszcze cofnąć... no i póki co nie cofło się. Im później tym mniejsze szanse na to, i według lekarza byłoby cc. No i dzidek leży poprzecznie, jeszcze się nie odwrócił (ale to chyba ma jeszcze szac- nie dopytałam).A ja nie chcę cc! Jejku, na kolejne usg mam się zgłosić między 28-36 tc. , i mam nadzieję, że do tego czasu to łożysko się cofnie. No i lekarz powiedział, żeby nie dźwigać, nie przemęczać się, itp... bo można do krwawień doprowadzić. Jak nie urok, to.... [/quote] za to cofanie...
|
|
|
|
|
#3120 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wszystko na pewno jest dobrze
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:33.

.
) też zaczął okazjonalnie stosować Cetaphil- a to już o czymś świadczy

ale pewności nie mam
Dzieje sie tak zazwyczaj wieczorkiem, zwłaszcza jak na plecach leżę 

Mój gin też z tych co wychodzą z założenia, ze usg na każdej wizycie nie jest wskazane
zwłaszcza jak nie ma ku temu medycznych powodów
bo najzwyczajniej na świecie zapominam o tym(zwłaszcza w pracy) i najwyżej trzy razy zażywam 

Walnął focha, bo pokój rozbebeszony remontowo, łóżko folą przykryte, a kot wlazł i wybrudził. No trudno, wypiorę, no problem 
więc te 20km tłukliśmy się żółwim tempem, 
za to cofanie...