|
|
#211 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czego ile kupować???
hehe, robilam porzadek w szafkach polki i sie okazalo ze bodziaki bez rekawkow to moja cora w wieku14 miesiecy ma na 3-6 miesiecy. tez z tesco
|
|
|
|
|
#212 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie rozmiar rozmiarowi nie równy
![]() Myśmy mieli takie bodziaki z C&A przy Cypisku, że na romiar 74 i jak mały nosił 74, to były idealne, nie za duże, a potem jakby rosły razem z nim- spokojnie jak już nosił 92, to dalej były dobre Uwielbiałam je, zresztą chyba nawet mam je odłożone dla maluszka ![]() Jeszcze jedna śmieszna sprawa, która mnie rozbraja, nie wiem, może to tylko mój synek tak miał, bo miał długie nogi, ale nie wydaje Wam się, że śpiochy i pajace często robią jakoś dziwnie niewymiarowe? Nogi krótkie, a tułów taki dłuuuugi Ja wiem, że tam pampek ma się zmieścić, ale to chyba szerokość powinna być większa, a nie długość ...
|
|
|
|
|
#213 |
|
Przyczajenie
|
dziewczyny dziękuję za odpowiedzi odnośnie laktatora
a odnosnie ubranek to dam znać później, mam dosłownie parę ciuszków w rozm. 56, większość 62... poród za jakieś 4/5 tygodni, więc się niedługo dowiem jakie są potrzebne ![]() pozdrawiam! |
|
|
|
|
#214 |
|
Konto usunięte
|
A nie lepiej mieć ubranka przed porodem? Potem może być różnie, niech tak trzeba będzie zostać w szpitalu i klapa.
|
|
|
|
|
#215 |
|
Zakorzenienie
|
Szajko- ja zrozumiałam, że Martsonka ma kilka małych, a resztę większych, a nie, że ma tylko kilka
![]() Co do szpitala, to szczerze- ja swoich nie planuję do niego brać. Jak rodziłam Cypiska, to w szpitalu dostawałam ichnie ciuszki (tzn. ubierali mu koszulkę, kaftanik i pampersa i owijali w becik- mimo, że urodziłam małego 2 stycznia, ale w szpitalu było ciepło). Dla mnie to było ułatwienie- nie martwiłam się o ubranka i nie bałam się, że coś mi zginie, gdy panie np. zabierają rzeczy do prania po kąpieli, no i nie było stresu, jak coś np. zabrudziło się smółką- po prostu wrzucało się do worka na brudki i wyciągało np. świeży becik
|
|
|
|
|
#216 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16230364]A nie lepiej mieć ubranka przed porodem? Potem może być różnie, niech tak trzeba będzie zostać w szpitalu i klapa.[/QUOTE]
szajka czasem moze zaufac tz i poslac go do sklepu
|
|
|
|
|
#217 |
|
Konto usunięte
|
Tak wiem
Przed porodem też tak można zrobić, ale tu raczej chodzi o to, że dziecię na świecie, kobita w szpitalu - dowalać lubemu kłopotu? Bo to w takiej sytuacji zbędny problem jest.
|
|
|
|
|
#218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Było lato więc robiła nam takie rampersy z tych śpiochów. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16231815]Tak wiem Przed porodem też tak można zrobić, ale tu raczej chodzi o to, że dziecię na świecie, kobita w szpitalu - dowalać lubemu kłopotu? Bo to w takiej sytuacji zbędny problem jest.[/QUOTE] To sobie wyobraź, że mój kolega dostał do kupienia całość, 100%, bo rodzina orzekła, że wcześniej nic nie wolno. Dobrze, że kobita trafiła przed terminem porodu do szpitala na tydzień, to dał radę kupić to co na mus trzeba mieć. /Potem na parę dni jeszcze wróciła i oporządziła chatę z tych zakupów./ Inaczej byłaby niezła niespodzianka, bo laska pojechała rodzić w wielki piątek, a wyszła we wtorek po świętach. Nic by chłopak nie kupił w tym czasie... i byłaby kompletna klapa.
|
|
|
|
|
|
#219 |
|
Konto usunięte
|
Oj wyobrażam sobie
![]() Aczkolwiek szczerze mówiąc w doopie miałabym rodzinę w takiej sytuacji ![]() Teściowa niespecjalnie widzę zadowolona, że coś kupuję, bo przesądna, ale na jej korzyść muszę przyznać, że ani razu złego słowa nie rzekła Ot, wierna swoim przekonaniom, ale mnie nie molestuje
|
|
|
|
|
#220 |
|
Zakorzenienie
|
Gdybym w poprzedniej ciąży wcześniej nie kupiła ubranek i wózka (wózek sklep mi trzymał 3 miesiące u siebie), to miałabym mega pecha, bo 3 trymestr przeleżałam w szpitalu. I tak TŻ z teściową i moja mama musieli dokupować resztę (łóżeczko, kocyki, beciki itp. ) Nie ma co się szczypać, chyba, że ktoś ma pewność, że rodzinka sobie z tym poradzi. W tej ciąży zaczęłam kupować dopiero, gdy zaczęłam 7-my miesiąc, czyli teraz po świętach i jeśli chodzi o ubranka, to mam dosłownie kilka sztuk wszystkiego. Tyle , że wózek i łóżeczko po starszym. Z większych rzeczy brakuje mi fotelika do samochodu i wanienki, a tak to ubranka i te wszystkie akcesoria, które mam zamiar kupować jakoś w lutym, bo TŻ doświadczony, więc w razie czego też da radę takie zakupy zrobić.
Ciągle zastanawiam się nad oliwką. Małego oliwkowałam, zresztą uwielbiam zapach naoliwkowanego noworodka, a tu mi ostatnio koleżanka-kosmetolog mówi, że oliwka wysusza skórę dziecka i żeby nie używać Co Wy na to?
|
|
|
|
|
#221 |
|
Zakorzenienie
|
ja oliwkuje, ale wiesz na mokro. bo mloda ucieka mi od paru miesiecy jak ja tylko poloze po kapieli a tak to stoi w wannie te kilka sekund dluzej. i wszytsko w porzadalu, nie widze wysuszonej skory. buzie tylko nivea light smaruje
ja kupowalam wszystko przed, ale tylko dlatego ze pracuje na noc, wiec dnie mialam wolne - ebay nie ma dla tajemnic
|
|
|
|
|
#222 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To czemu nam brzuchy właśnie oliwką polecają smarować? Zwariować można.
|
|
|
|
|
|
#223 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie
![]() ale też o tym słyszałam. Ja Kubę smarowałam przez pierwsze chyba 6 miesięcy...najpierw codziennie a po ok 3-4 miesiącach co 2-3 dni... od 6 m-ca zamiast oliwki używam balsamu dla niemowląt.Początkowo Hipp a teraz Nivea Nutri Sensitive bo jest rewelacyjny!! |
|
|
|
|
#224 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w maminej gazetce pisało także, że nie powinno się smarować buźki dziecka oliwką bo może wysuszyć. |
|
|
|
|
|
#225 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a o tym, że oliwka wysusza to pierwszy raz słyszę jeśli chodzi o ubranka, to radziłabym zaopatrzyć się w dość dużą ilość body i pajacy na roz. 56. dzieci po porodzie są przykurczone i nawet w tych ubrankach się topią. na początku, to zdarzało mi się zmieniać osiusiane, okupkane, ulane ubranka nawet 5 razy dziennie. Fakt z tych ciuszków prędko wyrósł ale gdybym miała ich minimalną ilość (taką jaką zazwyczaj podaje się w standardowej wyprawce) to nie wyrobiłabym z praniem i młody o samej pieluszcze by leżał. |
|
|
|
|
|
#226 | |
|
Przyczajenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16230364]A nie lepiej mieć ubranka przed porodem? Potem może być różnie, niech tak trzeba będzie zostać w szpitalu i klapa.[/QUOTE]
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#227 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mialam na poczatek z rozmiaru 56 kolo 10 spioszkow z bawelny, 2-3 cieplejsze z weluru, 12 body, 4-5 pajacykow i koszulki i mysle, ze ilosc byla ok...nie ulewal nam nic, ale czesto zdarzalo sie malemu osiusiac na przewijaku (z czego byl baardzo zadowolony..
) itp. wiec zmian odziezy byly czasami kilka razy dziennie. Nie musialam biegac z praniem co chwile ![]() Urodzil sie dlugi na 52 cm i rozmiar 56 nosil do 2 miesiaca No i jeszcze sporo zalezy od rozmiarowki...juz wyczailam, ze polska jest najmniejsza, potem idzie niemiecka - dosc spora (moj maly nosi juz 62 polskie a 56 niemieckie...) i najwieksza jest amerykanska...
|
|
#228 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie Dziewczyny,
ja jeszcze nie jestem w ciąży choć w planach mam zafasolkowanie w tym roku Chciałabym się podpytać właśnie o rozmiarówkę ubranek. Karenina19 pisała, że co kraj to inna wielkość w rozmiarach ale jak to jest u nas? Czy naprawdę ciuszek ciuszkowi nierówny wielkościowo? Jak to było u Was? I mam jeszcze inne pytanie: czy np rozmiar 56 na ubranku- powiedzmy body- oznacza, że zmieści się w nie dzidziuś wzrostu 56 i koniec czy dzidziuś wzrostu 56 w pieluszce (bo wiadomo- swoją grubość ma )? Czyli czy jest pieluszka w rozmiarze ciuszka wliczona czy nie i np dziecko wzrostu 53 cm nie zmieści się w rozmiar 56?Bo przyznaję, że się już pogubiłam- wiadomo, że wzrost to wzrost- jak to w ubraniach dla dorosłych- ale przecież oczywiste jest, że taki maluch bez pieluszki ani rusz więc? ![]() ![]() Bardzo proszę o Wasze sugestie.
|
|
|
|
|
#229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a z rozmiarówka to fakt...jest w cały świat..ale to tak samo jak z rozmiarówką dla dorosłych
|
|
|
|
|
|
#230 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki alkamor,
no proszę- niby był większy od ubranek a jednak w te mniejsze krótko bo krótko- ale się pomiescił... zawrót głowy naprawdę...
|
|
|
|
|
#231 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#232 |
|
Konto usunięte
|
Czasem rozmiarówka od fasonu zależy -= niektóre np pajacyki czy śpioszki mają króciutkie nogawki, a szalenie długi tułów, niektóre bodziaczki są wąskie, inne szerokie- no to wiadomo, że te szerokie teoretycznie 56 wejdą spokojnie na większe dziecko.
|
|
|
|
|
#233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam jedno body r. 56 dłuższe o 3cm od innych. A jedno 56 mniejsze na długość o 2cm od innych. Przypuszczam, że w praniu wyjdzie co młody będzie nosił w jakiej kolejności, a rozmiar wiele do tego miał nie będzie.
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#234 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#235 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#236 |
|
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;16367383]Ja oglądałam ostatnio śpiochy w sklepie, 62 i 68 taką samą długość miały.[/QUOTE]
Ano właśnie. ![]() U mnie jest większa różnica w body... zresztą zaraz Wam pokażę na foto, wczoraj liczyłam ile jakich rozmiarów mam i aż w szoku byłam.
|
|
|
|
|
#237 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#238 |
|
Zakorzenienie
|
Te z lewej to body firmy Aga z Radomia - r. 62.
Te z prawej to body firmy Ewa Klucze - r. 56. ![]() Jak wynika z powyższego najpierw mój syn ponosi r. 62... (Co ciekawe śpiochy r. 56 obu tych firm są takie same długie.) |
|
|
|
|
#239 |
|
Zakorzenienie
|
A taka wielka jest różnica w dwóch bodziakach r. 56. Z lewej body Aga, z prawej Ewa Klucze.
Fot. 1 - różnica 6cm, fot. 2 - różnica 4cm między firmami. To żółte to najdłuższe jakie mam. To czerwone z Agi to najkrótsze jakie mam. Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-01-10 o 13:15 |
|
|
|
|
#240 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba muszę te rzeczy nowe metkowane segregować raz jeszcze, wg. wielkości tym razem, nie wg. rozmiaru.
Tak jak robiłam z używanymi spodenkami i sweterkami, która mam. Czasem r. 68 był mniejszy od r. 62. To dzieliłam na wielkość, nie na rozmiarówkę. Żeby łatwiej było potem szukać.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:11.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
Co Wy na to?