2010 r. nadchodzi więc PM oznajmiają iż ze stanu "PANNY" w "ŻONY" sie zmieniają - 13 - Strona 90 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-11, 12:59   #2671
madmuazelle
BAN stały

Dot.: 2010 r. nadchodzi więc PM oznajmiają iż ze stanu "PANNY" w "ŻONY" sie zmieniają

Cytat:
Napisane przez toskaKrk Pokaż wiadomość
Oto co znalazłam:
Obrączki powinny być wykonane z jak najtrwalszego kruszcu, mają bowiem świadczyć o trwałości małżeństwa (istotną rolę odgrywa też moda, zdarzało się, że obrączki przybierały niezwykle okazałe rozmiary i były wysadzane drogimi kamieniami) .
Obrączki gładkie oznaczają spokojne życie.
Obrączki rzeźbione przepowiadają przeciwności losu w małżeństwie.
Potrójna obrączka, w której każdy krążek wykonany jest z innego rodzaju kruszcu (złota żółtego, białego i platyny), zapewnia małżeństwu pełnię szczęścia, bo pojedyncze krążki symbolizują wierność, miłość i przyjaźń.
Przymierzanie cudzych obrączek grozi staropanieństwem lub zdradą współmałżonka.
Nie wolno dawać do przymierzania obcym własnych obrączek - to z kolei wróży niepowodzenie osobom przymierzającym.
Jeśli świadkowie zapomną zabrać obrączki do kościoła lub Urzędu Stanu Cywilnego, młodych małżonków czeka wiele niepowodzeń.
Upuszczenie obrączki przed ołtarzem zapowiada wielkie nieszczęście lub nawet śmierć osoby, której się to przydarzyło. Upuszczoną obrączkę może podnieść tylko ksiądz lub starszy drużba.
Obrączki nie wolno zdejmować z palca nawet przy myciu rąk, ponieważ grozi to rozpadem małżeństwa.
Zgubienie obrączki lub jej pęknięcie wróży nieszczęście w małżeństwie.
Kobiety nigdy nie powinny zdejmować obrączki, ponieważ jest to oznaka godności. Dawniej tylko mężatki z obrączką na palcu były całowane w rękę.
Panowie zdejmujący obrączkę, aby udawać kawalerów, dawniej zdarzali się - podobno - tylko wśród przebrzydłych wszeteczników i hultajów.
Pomylenie podczas obrzędu ślubnego palca, na który wkłada się partnerowi obrączkę, może oznaczać niewierność w małżeństwie.
Osoba, która pierwsza wsunie na palec obrączkę współmałżonkowi będzie rządziła w związku.

Generalnie to
Omg co za te no głupoty.
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 13:00   #2672
chilanes
Zakorzenienie

Dot.: 2010 r. nadchodzi więc PM oznajmiają iż ze stanu "PANNY" w "ŻONY" sie zmieniają

Cytat:
Napisane przez woda sodowa Pokaż wiadomość
Ale to jest moje zboczenie...jak ja mam temu zaradzic? Obiecuje, ze przynajmniej nie skomentuje, albo, np. napisze:ale masz fantastyczne cycki, blyszczace, zdrowe wlosy i przepiekny bukiet
Madonna jest do kitu, jak ja tam bylam we wrzesniu, to z moich wybranych 20 modeli, tylko 3 mieli

Ojejej, ale tanio! Ja tez w malym miescie sie czesze, ale za swoja fryzure zaplace gdzies 100-120zl
muszę zacząć dbać więc o cycki, włosy i piękny bukiet wymyślić ooo albo bukietem zasłaniać bedę kły
Stary 2010-01-11, 13:01   #2673
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez obca7 Pokaż wiadomość
Tak samo nie można sukni slubnej po siostrze mieć bo to wrózy nieszczęście(że się szybko wdową zostanie). Przypadek nie przypadek ale w mojej rodzinie tak było. Że siostry miały jedna suknię i jedna z nich szybko wdowa została. Kurcze a tak teraz se myślę, ze ten przesad może po tym zdarzeniu wymyslili:P A teraz to raczej siosry nie mają tych samych sukni-kiedyś to było bardziej prawdpodobne ajk w sklepach nic nie było.
a moja siostra poszla do swojego slubu (cywilnego) linia najmniejszego oporu: w mojej sukience ze studniowki to tez sie liczy?

Cytat:
Obrączki powinny być wykonane z jak najtrwalszego kruszcu, mają bowiem świadczyć o trwałości małżeństwa (istotną rolę odgrywa też moda, zdarzało się, że obrączki przybierały niezwykle okazałe rozmiary i były wysadzane drogimi kamieniami) .
Upuszczenie obrączki przed ołtarzem zapowiada wielkie nieszczęście lub nawet śmierć osoby, której się to przydarzyło. Upuszczoną obrączkę może podnieść tylko ksiądz lub starszy drużba.
Obrączki nie wolno zdejmować z palca nawet przy myciu rąk, ponieważ grozi to rozpadem małżeństwa.
Zgubienie obrączki lub jej pęknięcie wróży nieszczęście w małżeństwie.
-pallad gora
-no jak my upuscimy to ktos bedzie ja musial wyciagac, bo u nas w kosciele jest kratka do ktorej na pewno taka upuszczona obraczka wpadnie
-moja mama cale zycie sciagala obraczke, bo taki ma zawod. a malzenstwo sie trzyma swietnie a ojciec zgubil :

ale bzdury

Edytowane przez lain
Czas edycji: 2010-01-11 o 13:03
lain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 13:02   #2674
madmuazelle
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ultraradiola Pokaż wiadomość
u mnie 215 dni do ślubu

Coraz mniej,choć ja np zaprzestałam zaglądać na suwak.

Moniko,twoj bukiet jest świetny.
Stary 2010-01-11, 13:04   #2675
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
-pallad gora
-no jak my upuscimy to ktos bedzie ja musial wyciagac, bo tam jest kratka do ktorej na pewno taka upuszczona obraczka wpadnie :hahah:
-moja mama cale zycie sciagala obraczke, bo taki ma zawod. a malzenstwo sie trzyma swietnie a ojciec zgubil :

ale bzdury
moi nosili jakiś miesiąc po ślubie i im się znudziło zdjęli, nie noszą do tej pory i baaaaaardzo daleko im do rozwodu
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 13:05   #2676
chilanes
Zakorzenienie

jakbyśmy miały przestrzegać wszystkich tych głupot i zabobonów, to byśmy oszalały
Stary 2010-01-11, 13:06   #2677
woda sodowa
Wtajemniczenie

Cytat:

ciesze sie, ze sie podobaja pani w pierwszej Madonnie od razu wyczaila moj gust i powiedziala, ze spokojnie jeszcze cos dla mnie znajdzie czego nie mam na liscie

z moich 27 na liscie bylo cale 6
mam nadzieje, ze w innych salonach bedzie cos lepiej
Mi sie wydaje, ze one specjalnie nie pokazuja wszystkich sukien, ktore chcesz, a potem wybieraja cos co ich zdaniem bedzie ci sie podobalo. Moja teoria spisku jest taka, ze licza na to, ze te suknie, co wybralas obejrzalas juz 500 razy i dokladnie wiesz jak one wygladaja i znasz ich nazwy (a tego one nie chca, bo mozesz pojsc i porownac ceny w innych salonach, albo kupic uzywana), a jak wygrzebia dla ciebie cos, na co wczesniej nie zwrocilas uwagi, to po przymiarce nie bedziesz pamietala jak to wygladalo (przeciez nie mozna robic zdjec) i one dopiero po zakupie laskawie ci powiedza jak ona sie nazywa. uuuuufff, tyle moich wynurzen na temat polityki madonny
woda sodowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 13:06   #2678
obca7
Wtajemniczenie

Cytat:
a moja siostra poszla do swojego slubu (cywilnego) linia najmniejszego oporu: w mojej sukience ze studniowki to tez sie liczy?

-pallad gora
-no jak my upuscimy to ktos bedzie ja musial wyciagac, bo tam jest kratka do ktorej na pewno taka upuszczona obraczka wpadnie :hahah:

ale bzdury
eee chyba nie. Bo to studniówkowa nie slubna

Mój tata tez swoją zgubił. A kolezanki mąż chyba w 3 miesiące po ślubie-jak się kapał w jeziorze to mu spadła i po obrączce było.
obca7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 13:08   #2679
madmuazelle
BAN stały

Tak apropo obrączek,to ja dostałam od babci obrączke.Jak była w szpitalu,to dała ją mojej mamie mówiąc,że do dla mnie. Także mam pamiatke i nie zamierzam ją póki co/raczej przetapiać,zostawie na pamiątke.

Edytowane przez madmuazelle
Czas edycji: 2010-01-11 o 13:09
Stary 2010-01-11, 13:08   #2680
caprica6
Wtajemniczenie

Cytat:
Hehe mozna i tak

caprica6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 13:11   #2681
blackrose4u
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez chilanes Pokaż wiadomość
mam pytanie do tych, co zaproszenia rozdają:
Jak je wręczacie komuś osobiscie, to wyjmujecie z koperty, czy podajecie w niezamkniętej kopercie?
rozdawałam nie zaklejone koperty, każdy otwierał sam

Cytat:
Hello

Co do auta to jakbyśmy mieli swoje to byśmy nim jechali
A tak męczymy mojego przyszłego szwagra, bo jak pisałam wynajęcie samochodu nas finansowo przerasta, a pożyczać od znajomych nie chcemy

A jeśli chodzi o przesądy to nasze małżeństwo nie ma żadnych szans już na starcie
Tż widział mnie w sukni, ślub w miesiącu bez "r" w nazwie i będę miała biżuterię z perełek (sztucznych, ale i tak ktoś się przyczepi)
Pewnie jeszcze kilka rzeczy uda nam się "spartolić" przed ślubem
A może w innym języku jest literka "r"? U siebie wszystkim mówię że kwiecień nie ma ale april ma

Cytat:
Napisane przez madmuazelle Pokaż wiadomość
Tancerko gratulacje.

Marii,fajne autko.
A właśnie niby dlaczego swoim autem nie można jechać do slubu.My chcemy właśnie jechać swoim.
też pierwszy raz słyszę taki przesąd. My jedziemy swoim autkiem tylko kierowcę trzeba znaleść

Cytat:
Napisane przez monikadavvida Pokaż wiadomość
dziewczyny dodaję kilka zdjęć ze ślubu na zdjęcia od fotografa jeszcze muszę troszkę poczekać...
ślicznie wyglądałaś grtuluje i życzę wszystkiego dobre na nowej drodze życia

Cytat:
Napisane przez Remmi Pokaż wiadomość
To jakaś bzdura jak dla mnie, jedziemy swoim autkiem I nikt nie mówi, że źle, wręcz przeciwnie, zachwyceni, że pojedziemy Mercedesem hehehehe

A u nas - TŻ będzie kierowcą ....i ja też , ale krótko

monikadavvida - prześlicznie wyglądałaś, suknia śliczna

w ciąży? w zyciu bym nie powiedziała, to naprawdę przecudnie wyglądałaś!!
też nie powiedziałabym że jesteś w ciąży - podwójne gratulacje

dałam dograwerować obrączki i zaproszenia wysłane. Umówiłam się też z fryzjerką. Teraz planujemy jeszcze spotkanie rodziców z teściami by ustalić sprawy alkoholu i inne

oczekujemy
blackrose4u jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-11, 13:12   #2682
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Mi sie wydaje, ze one specjalnie nie pokazuja wszystkich sukien, ktore chcesz, a potem wybieraja cos co ich zdaniem bedzie ci sie podobalo. Moja teoria spisku jest taka, ze licza na to, ze te suknie, co wybralas obejrzalas juz 500 razy i dokladnie wiesz jak one wygladaja i znasz ich nazwy (a tego one nie chca, bo mozesz pojsc i porownac ceny w innych salonach, albo kupic uzywana), a jak wygrzebia dla ciebie cos, na co wczesniej nie zwrocilas uwagi, to po przymiarce nie bedziesz pamietala jak to wygladalo (przeciez nie mozna robic zdjec) i one dopiero po zakupie laskawie ci powiedza jak ona sie nazywa. uuuuufff, tyle moich wynurzen na temat polityki madonny
taka mala teoria spisku
tylko, ze w Krk suknie Pronovias sa chyba tylko w Madonnie, wiec ciezko byloby ceny porownywac (chyba ze z innymi miastami), a na mojej liscie byly glownie modele 2010, ktorych niestety raczej nie odkupie
no nic zobaczymy co tez mi jeszcze zaproponuja z poza listy

Cytat:
Mój tata tez swoją zgubił. A kolezanki mąż chyba w 3 miesiące po ślubie-jak się kapał w jeziorze to mu spadła i po obrączce było.
moj ojciec tydzien po slubie w krzakach zgubil wersja jest taka, ze w krzakach czegos szukal (nie pamietam czego), ale kto wie jak to na prawde bylo
Stary 2010-01-11, 13:13   #2683
obca7
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak apropo obrączek,to ja dostałam od babci obrączke.Jak była w szpitalu,to dała ją mojej mamie mówiąc,że do dla mnie. Także mam pamiatke i nie zamierzam ją póki co/raczej przetapiać,zostawie na pamiątke.
Jak moja ciocia umarła to babcia kupiła nowa obaczke i tą nową jej założyli a ta od slubu dała córce, żeby miała na pamiatkę.
Stary 2010-01-11, 13:13   #2684
woda sodowa
Wtajemniczenie

Cytat:
znając życie pewnie nie
Albo pewnie jest jakis przesad, ze aby malzenstwo bylo szczesliwe, to suknie przed slubem musi przymierzyc kolezanka-dziewica, nie mozna tez zapomniec, ze powinno sie to odbyc podczas pelni ksiezyca

Cytat:
muszę zacząć dbać więc o cycki, włosy i piękny bukiet wymyślić ooo albo bukietem zasłaniać bedę kły
Pomysl z bukietem nie jest zlyEwentualnie mozna zapuscic wasy
Cytat:
-pallad gora
-no jak my upuscimy to ktos bedzie ja musial wyciagac, bo u nas w kosciele jest kratka do ktorej na pewno taka upuszczona obraczka wpadnie

ale bzdury
Moj dziadek nie zyje, a babcia nosi jego obraczke, ja myslalam, ze moja babcia taka romantyczna jest, a ona na to, ze jej palce na starosc popuchly
Stary 2010-01-11, 13:15   #2685
obca7
Wtajemniczenie

Cytat:
moj ojciec tydzien po slubie w krzakach zgubil wersja jest taka, ze w krzakach czegos szukal (nie pamietam czego), ale kto wie jak to na prawde bylo

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-11, 13:15   #2686
chilanes
Zakorzenienie

Cytat:
Albo pewnie jest jakis przesad, ze aby malzenstwo bylo szczesliwe, to suknie przed slubem musi przymierzyc kolezanka-dziewica, nie mozna tez zapomniec, ze powinno sie to odbyc podczas pelni ksiezyca

Pomysl z bukietem nie jest zlyEwentualnie mozna zapuscic wasy
Moj dziadek nie zyje, a babcia nosi jego obraczke, ja myslalam, ze moja babcia taka romantyczna jest, a ona na to, ze jej palce na starosc popuchly
zawsze chciałam iśc do ślubu z wąsami
Stary 2010-01-11, 13:16   #2687
lain
Zakorzenienie

Cytat:
o jaaa gdzie ja znajde taka kolezanke
Stary 2010-01-11, 13:17   #2688
madmuazelle
BAN stały

Cytat:
Napisane przez blackrose4u Pokaż wiadomość
rozdawałam nie zaklejone koperty, każdy otwierał sam
Właśnie z tego co pamietam,to jak kuzyn był kiedys u mnie,to dawał w kopercie zaproszenie.Takżei ja/my będzie rozdawać w kopertach zaproszenia.

Cytat:
też pierwszy raz słyszę taki przesąd. My jedziemy swoim autkiem tylko kierowcę trzeba znaleść
U nas prawdobodobie,a raczej napewno kierowca będzie młodszy brat tż-ta,bierzemy też taką opcje, aby jego/brata/ autem jechać.

Cytat:
dałam dograwerować obrączki i zaproszenia wysłane. Umówiłam się też z fryzjerką. Teraz planujemy jeszcze spotkanie rodziców z teściami by ustalić sprawy alkoholu i inne
Gratuluje załatwionych spraw.

Edytowane przez madmuazelle
Czas edycji: 2010-01-11 o 13:18
Stary 2010-01-11, 13:17   #2689
gospella
Wtajemniczenie

monikadavvida cudownie wyglądąłaś, najszczersze gratulacje super buliety, szczęscie aż kipi

Cytat:
chilanes jakie kły:
nie obiecuję Ci wiele, bo tylko po prostu siebie.
gospella jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-11, 13:18   #2690
caprica6
Wtajemniczenie

Cytat:

caprica6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 13:19   #2691
woda sodowa
Wtajemniczenie

Cytat:
I nie zapomnij umowic sie na ich probne czesanie

Cytat:
Dlatego tyle rozwodow we wspolczesnych czasach: dziewic brakuje a i pelnia tylko raz w miesiacu
Stary 2010-01-11, 13:21   #2692
tancerka212
Zakorzenienie

Cytat:
ja place 450zl za fryzure (probna+wlasciwa) i makijaz (probny+wlasciwy)
o mamusiu kochana... ile to rzeczy do mieszkania by było
tancerka212 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 13:25   #2693
woda sodowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tancerka212 Pokaż wiadomość
Karnisz() 120zl, mikser 150zl, klamka 25 zl, dobre samopoczucie w dniu slubu i zadowolenie z wlasnego wygladu...bezcenne

REKLAMA
Stary 2010-01-11, 13:27   #2694
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tancerka212 Pokaż wiadomość
nooo troche by bylo no ale raz sie zyje
my ostatnio wypatrzylismy z TZem fajny zestaw sztuccow Gerlacha i sliczna posciel 200x220 i ladna szczotke do kibla na promocji o taka: http://www.tchibo.pl/is-bin/INTERSHO...o=prozente_2_1
na szczescie z zakupami spieszyc sie nie musimy, wiec na razie obchodzi sie bez wyrzeczen. choc w sumie posciel to sobie sprawimy koniecznie przed przeprowadzka zeby juz miec swoje koldre juz mi mama trzyma taka wielka... na posag
Stary 2010-01-11, 13:27   #2695
madmuazelle
BAN stały

Cytat:
Jak moja ciocia umarła to babcia kupiła nowa obaczke i tą nową jej założyli a ta od slubu dała córce, żeby miała na pamiatkę.
Hm,noo spoko.

Cytat:
Omg

Cytat:
Szukałam,ale znalazlam tylko takie zdjęcie ( patrz niżej )

Cytat:
No ja raczej też nie znajde takiej koleżanki.
Stary 2010-01-11, 13:31   #2696
obca7
Wtajemniczenie

Cytat:
koldre juz mi mama trzyma taka wielka... na posag
w naszej rodzinie mamuśki po ślubie kupuja takie rzeczy Typu kołdra, poduszki, pościele, ręczniki Ciekawe czy u tżta się takie coś praktykuje
Ale powiem Wam, ze to takie głupie wcale nie jest.
Stary 2010-01-11, 13:35   #2697
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
nooo troche by bylo no ale raz sie zyje
my ostatnio wypatrzylismy z TZem fajny zestaw sztuccow Gerlacha i sliczna posciel 200x220 i ladna szczotke do kibla na promocji o taka: http://www.tchibo.pl/is-bin/INTERSHO...o=prozente_2_1
na szczescie z zakupami spieszyc sie nie musimy, wiec na razie obchodzi sie bez wyrzeczen. choc w sumie posciel to sobie sprawimy koniecznie przed przeprowadzka zeby juz miec swoje koldre juz mi mama trzyma taka wielka... na posag
oł jeee..jak ja lubię sklepy tchibo serio serio. tż chciał sobie nawet ostatnio kurtkę narciarską kupić ale numeru nie było.

Cytat:
Szukałam,ale znalazlam tylko takie zdjęcie ( patrz niżej )
W jednej ręce bukiet, w drugiej wąsy Mina księdza - bezcenna
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2010-01-11, 13:36   #2698
201701300931
Konto usunięte

Chciałam Was nadrobić, ale nie mam siły ;-) Zajęcia skończyłam po 9, poszłam obejrzeć butki ślubne (ale nic nie znalazłam ), potem na kawkę z koleżanką i dopiero wróciłam. I czeka mnie pisanie referatu

Jeden plus, że mi wykładowca zapomniał pracę sprawdzić. Jak poszłam się dzisiaj spytać o ocenę i powiedziałam, że mi do przedterminu 4 potrzebne, to powiedział, że na pewno tyle mi da, a może i więcej
201701300931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 13:39   #2699
woda sodowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Danaeee84 Pokaż wiadomość
Chciałam Was nadrobić, ale nie mam siły ;-) Zajęcia skończyłam po 9, poszłam obejrzeć butki ślubne (ale nic nie znalazłam ), potem na kawkę z koleżanką i dopiero wróciłam.
Jak ja lubie z kims na kawke, albo herbatke wychodzicTo jest najprzyjemniejsza z moich przyjemnosci
Stary 2010-01-11, 13:41   #2700
monikadavvida
Raczkowanie

GG do monikadavvida

Cytat:
w naszej rodzinie mamuśki po ślubie kupuja takie rzeczy Typu kołdra, poduszki, pościele, ręczniki Ciekawe czy u tżta się takie coś praktykuje
Ale powiem Wam, ze to takie głupie wcale nie jest.
my dostaliśmy kołdrę od mojej babci pościel dała nam teściowa, a poduszki kupiliśmy sobie sami
monikadavvida jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości