Dzieci zaraz zaczną siadać, czas trzecią część wątku zakładać (07-08.2009r.) cz.III - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-11, 16:26   #2521
gorgulek
Zakorzenienie

Dot.: Dzieci zaraz zaczną siadać, czas trzecią część wątku zakładać (07-08.2009r.) cz

ja mam na mysli ta Sylke od Bartoszka
ona codziennie sie pokazywala
a tu juz kilka dni jej nie widac...

a Syla od Lenki to pamietam ze miala wyjechac na dluzej
gorgulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 16:29   #2522
UnholyOne
Ola-Unhola

Dot.: Dzieci zaraz zaczną siadać, czas trzecią część wątku zakładać (07-08.2009r.) cz

Eleeri znalazłam Twoje krzesełko
Firma Baby boo (ta samo od spacerówki za 99 zł, do której link przed chwilka wklejałam)
http://allegro.pl/item866994703_866994703.html
Stary 2010-01-11, 16:33   #2523
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
sylka miala leciec do Pl na swieta i potem w gory, ale fakt ze bardzo dlugo jej nie bylo
moze nadrabia jeszcze poprzedni watek
Kasiu, ja wiem, że syla miała do Polski jechać, pytałam o sylkę

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
u mnie tez konik dziala - jak go wlaczam maly od razu przekreca glowe i zasypia

co do stulejki...raczej wrodzona bo nigdy my skorka nie chciala schodzic, na szczescie nie ma z tym problemow, siusia normalnie, nic go nie boli, nic sie tam nie zbiera i nie ma zadnych infekcji - ale trzeba to zrobic
Zawsze coś, nie?

Cytat:
Napisane przez morska Pokaż wiadomość
Mam identyczne zdanie na ten temat.
Skoro dziecko rodzi się z fizjologicznie przyklejonym napletkiem, to nie wiem po co na siłę zmieniać naturę. Chyba, że są ewidentne wskazania.
Co mi radzicie? Nie odciągać, mimo, że lekarka już trochę odciągnęła? Wiem, że to tylko ułamek tego, co jest do odciągnięcia.

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Miramej, szkoda mi Was strasznie. Biedny Kubuś Mam nadzieje, ze w poradni pomogą, a ranka sie zagoi. Mogę Cie pocieszyc innym trochę przykładem, bo u starszego dziecka, ale zwiazanym z interesikiem. Bartusiowi dosc długo ranka na siusiaku sie goiła, długo tez miał zaczerwieniona skórke, juz bałam sie, ze dr zrobił przy zabiegu cos nie tak. Ale sie zagoiło i teraz cycus-glancus Trwało to kilka tyg, było czerwone i wygladało na ranke, ale nie bolało. Mam nadzieję, ze i Kubusiowi niedługo wszystko sie zagoi

No małza mam wstretnego
(...)
A ja jestem z siebie dumna. Jakis handlowiec wciskał mi sie od tyg do domu, zeby przedstawic oferte ubezp. mieszkania. Nawet bylismy na jutro umowieni, ale dzisiaj zadzwoniłam i zdecydowanym tonem odmówiłam, namawiał, namawiał ale dałam radę
Dziękuję kochana . Tak bym chciała, żeby to było już za nami, bo co otwieram pieluszkę, to płakać mi się chce . Dzięki za pocieszenie, bardzo, bardzo

Nie wiem, czy wstrętny, ale na pewno Cię nie docenia i mnie to wnerwia . Miałby na próbę taką żonę, jak ja, to by zobaczył jakie życie może być ciężkie

Ja już nie mam z takimi rzeczami problemu

Cytat:
Napisane przez gorgulek Pokaż wiadomość
nie martw sie
mysle ze nie bedzie z tego zadnych nieprzyjemnosci w przyszlosci
wygoi sie i bedzie wszystko juz dobrze

ciesze sie ze udalo sie tak szybko zapisac
oczywiscie bede trzymala

wbrew pozorom ja tez sie ciesze
chcialam inaczej, nie wyszlo, trudno, nie mozna miec wszystkiego

o Sylce tez myslalam
nic nie pisala ze nie bedzie jej
moze dzis napisze wieczorkiem?
(...)
Zuzia nie ma problemow z zasypianiem ale chce jej kupic
czekam na kaske
Dzięki , oby Wasze słowa się sprawdziły

Wierzę, że coś wymyślisz , a może rozwiązanie samo przyjdzie?

Konik naprawdę jest fajny

Zobaczymy, może się odezwie

H. MacLeod

.

Edytowane przez Miramej
Czas edycji: 2010-01-11 o 16:35
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 16:37   #2524
morska
Zadomowienie

Może się komuś przyda
http://www.stulejka.com/index.php3?strona=stulejka1
Stary 2010-01-11, 16:38   #2525
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Unholy u nas chyba tylko w narkozie robia bo nigdy nie slyszalam zeby robili inaczej

katarzynko czasami odciagalam a czasami nie, ale to raczej nie ma znaczenia bo lekarz mowil, ze jak ma sie zrosnac to sie zrosnie, moja kumpela, ktora ma dwojke dzieci odciagala a i tak maly mial stulejke i to bardzo powazna bo jak robil siusiu to robila mu sie jakas gula pod napletkiem i w ogole mial jakos nie tak zoladz jak powinien i jak mial poltorej roku mial zabieg, teraz ma malucha takiego jak ja i powiedziala, ze ma w tylku i nie bedzie odciagac bo i tak jej syn sie tyle nacierpial, ze koniec
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 16:39   #2526
mayaha
Wtajemniczenie

GG do mayaha

Cytat:
a teraz zajadam szarlotke i sernik z makiem
ale kusisz
Cytat:
wzielam opieke na Zuzie, narazie na tydz, i jak cos bede przedluzac
jak jeden nie da to pojde do innego

ja po prostu nie wyobrazam sobie zostawic jej niani teraz
i poki jeszcze moge to skorzystam z tego zwolnienia
zawsze to jakies wyjscie, tyle ze max 60 dni w roku i tez hyba nie wykorzystasz calej bo zawsze lepiej miec w zapasie
Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
mala polubila kojec i teraz w nim spi
my jeszcze nie wyprobowalysmy, oby jej spasil
Cytat:
Napisane przez WrednaAfrodyta Pokaż wiadomość
ja na diecie a Mama przyniosła pączki oponki i inne pysznośći.......
pączki.................

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Kuba nie jest już taki płaczliwy, tylko marudny . Najbardziej martwi mnie ten siusiak, z jednej strony trochę się wygoiło, ale z drugiej nadal jest ranka . Staram się już nie odciągać, ale żeby posmarować troszkę muszę , już nie wiem, co robić. Boję się, że Mu jakieś blizny zostaną i w ogóle, żę będą z tych ranek jakieś kłopoty w przyszłości .

Dzwoniłam dziś do poradni nefrologicznych, w jednej pani zaproponowała mi termin 19. kwietnia , w drugiej do marca wszystko było pozajmowane, ale akurat ktoś zrezygnował, a że Kubuś malutki, to udało się zapisać na 19. stycznia Musimy do tego czasu zrobić różne badania, całą listę mi pani podyktowała .
Miramej, eleerii, strasznie współczuje waszym chłopcom, mam nadzieje ze niedługo wszystko sie zagoi

A co do poradni, to jak ja dzwoniłam w grudniu zeby zarejestrowac sie do takiej babeczki (dermatolog) to usłyszałam ze w maju, wiec jade do niej prywatnie, jutro.....
Stary 2010-01-11, 16:43   #2527
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez morska Pokaż wiadomość
Super, że się udało ale z tymi terminami, to faktycznie nieciekawie jest.
(..)
Może być też nabyta. M.in. od takich blizn po pęknięciach, które sprawiają, że napletek traci elastyczność i nie da się odciągnąć.
Edit: żeby nie było, że znowu straszę Czytałam, że są tez różne maści na uelastycznienie i odklejenie, każdy przypadek jest inny i może nie musi się kończyć zabiegiem Poza tym pewnie nie każda blizna skazuje na problemy.

Nie, no wcale się nie przestraszyłam . Ale wiem, że nie chciałaś straszyć, tylko, że ja jestem w dość kiepskim stanie z powodu tego Kubowego siusiaka

Cytat:
Eleeri znalazłam Twoje krzesełko
Firma Baby boo (ta samo od spacerówki za 99 zł, do której link przed chwilka wklejałam)
http://allegro.pl/item866994703_866994703.html
Jesteś niesamowita Chcesz być moją żoną?

---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ----------

Cytat:
Napisane przez mayaha Pokaż wiadomość
Miramej, eleerii, strasznie współczuje waszym chłopcom, mam nadzieje ze niedługo wszystko sie zagoi

A co do poradni, to jak ja dzwoniłam w grudniu zeby zarejestrowac sie do takiej babeczki (dermatolog) to usłyszałam ze w maju, wiec jade do niej prywatnie, jutro.....
, dzięki za kciuki, przydadzą się

Terminy naprawdę szalone, gdyby się nie udało, to też prywatnie byśmy szli, tylko, że ceny czasem zabijają

H. MacLeod

.

Edytowane przez Miramej
Czas edycji: 2010-01-11 o 16:41
Stary 2010-01-11, 16:56   #2528
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Napisane przez megi b Pokaż wiadomość
Czy któraś z mam daje już chrupki kukurydziane ? Jeśli nie to kiedy można? jak już ten gluten się większy poda
wlasnie tez chcialam o to zapytac

Cytat:
ja juz dawalam kilka razy ale pilnuje go wtedy zeby sobie calej nie wlozyl do buzi, fajnie ja ciumka a ona sie rozpuszcza mu w buzi i on to zjada, jak sie zrobi juz mala to zabieram zeby nie polknal

chrupki kukurydziane nie zawieraja glutenu
a jakiej firmy dajesz?? zwykle flipsy moga byc?

Cytat:

Kuba nie jest już taki płaczliwy, tylko marudny . Najbardziej martwi mnie ten siusiak, z jednej strony trochę się wygoiło, ale z drugiej nadal jest ranka . Staram się już nie odciągać, ale żeby posmarować troszkę muszę , już nie wiem, co robić. Boję się, że Mu jakieś blizny zostaną i w ogóle, żę będą z tych ranek jakieś kłopoty w przyszłości .

Dzwoniłam dziś do poradni nefrologicznych, w jednej pani zaproponowała mi termin 19. kwietnia , w drugiej do marca wszystko było pozajmowane, ale akurat ktoś zrezygnował, a że Kubuś malutki, to udało się zapisać na 19. stycznia Musimy do tego czasu zrobić różne badania, całą listę mi pani podyktowała .
zeby szybko sie te ranki wygoily
super ze udalo wam sie z tym terminem
a to Miramejku na pocieszenie
Cytat:
Napisane przez mayaha Pokaż wiadomość
masakra z tymi terminami prywatnie to zawsze maja wolne no ale trza kase dac

---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ----------

jestem sama w domu z Wercia
tz pojechal do swojej szefowej, mama z tata pojechali na impreze, brat do pracy , a ja siedze i rozmyslam jak to bedzie gdy okaze sie ze bede w ciazy

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 16:59   #2529
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
(...)
tz pojechal do swojej szefowej, mama z tata pojechali na impreze, brat do pracy , a ja siedze i rozmyslam jak to bedzie gdy okaze sie ze bede w ciazy
Dzięki , też się cieszę

żebyś nie była w ciąży (teraz )

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

Chciałam jeszcze napisać, że duży paluszek u stopy już wylądował w buzi, ale na krótko, bo uciekł

H. MacLeod

.
Stary 2010-01-11, 17:13   #2530
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:

Chciałam jeszcze napisać, że duży paluszek u stopy już wylądował w buzi, ale na krótko, bo uciekł

Dominika 04.11.2014
Stary 2010-01-11, 17:14   #2531
katarzynka00
Zakorzenienie

a Erykowi nie sciagalas, czy sciagalas?
moim kuzynowie mali oboje mieli zabieg
mieszkalam jeszcze wtedy z mama i przez sciane sasiadujemy z ich lazienka, bo mama mieszka w blizniaku ze swoja siostra, no i powiem wam ze zawsze slyszelismy kiedy kapiel maja bo po zabiegu jak im odciagala to mozna by myslec ze dzieciaki ze skory obdziera albo bog wie jaka jeszcze krzywda im sie dzieje
Jak dlugo trzeba byc w szpitalu po czyms takim?
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 17:18   #2532
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:

H. MacLeod

.
Stary 2010-01-11, 17:19   #2533
Ulcia2512
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to Ulcia2512

Cytat:

Życzonk a i buziaki dla dzisiejszego Solenizanta Kubusia Ulci
Dziekuje w imieni Kubusia.

Malga Gratulacje. Duzo szczescia i zdrowka dla Was obu.

Dzien dobry. Bylam dzis z Kuba na wazeniu i mierzeniu i.... duzego mezczyzne juz mam. Wazy 9.01kg i ma 72 cm dlugosci. Chowa sie zdrowa, tylko nadal skora szwankuje. Ale juz niedlugo bedziemy w Polsce i tam odwiedzimy lekarzy, moze oni cos poradza.

Podczytuja Was, Mamusie troche i widze, ze zaczelyscie diety. Czy mozna wiedziec jakie i gdzie mozna o nich poczytac i ewentualne jadlospisy wziac?
Jak pojedziemy do Polski, jestem umowiona z dietetykiem, zeby mi pomogla doprowadzic sie do porzadku. Mam w planach zgubic jakies 25 kilo, moze30. Zobaczymy.

Trzymam mocno kciuki za dzieciaczki, ktore sie borykaja ze zdrowkiem, musi byc dobrze.

Pozdrawiam Mamusie i nasze piekne dzieciaczki.

108,6-106-105-104-102,5-101-100.2-99-98,8-97,7-96-95-94-93-92-91-90-89-88-87-86-85-84-83-82-81-80-79-78-77-76-75-74-73-72
Ulcia2512 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 17:23   #2534
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:

Jesteś niesamowita Chcesz być moją żoną?

---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ----------

Twoją??? Zawsze
A kochasz mnie
Tylko wiesz, ja dzisiaj nic nie robiłam...

Cytat:
Unholy u nas chyba tylko w narkozie robia bo nigdy nie slyszalam zeby robili inaczej

katarzynko czasami odciagalam a czasami nie, ale to raczej nie ma znaczenia bo lekarz mowil, ze jak ma sie zrosnac to sie zrosnie, moja kumpela, ktora ma dwojke dzieci odciagala a i tak maly mial stulejke i to bardzo powazna bo jak robil siusiu to robila mu sie jakas gula pod napletkiem i w ogole mial jakos nie tak zoladz jak powinien i jak mial poltorej roku mial zabieg, teraz ma malucha takiego jak ja i powiedziala, ze ma w tylku i nie bedzie odciagac bo i tak jej syn sie tyle nacierpial, ze koniec
U nas po prostu poszłam do chirurga i sam to zrobił (na nastepnej wizycie, instruując jak mam Brtka przygotować), ale jak np byłam z Bartusiem w szpitalu w wakacje z drzazgą na chirurgii, to byli tam chłopcy po takim zabiegu w narkozie. Jednak nie wiem, czy bardziej nie cierpieli niż Bartuś po tym "skróconym"

Cytat:
Dzięki , też się cieszę

żebyś nie była w ciąży (teraz )

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

Gratuluję
To tak jak u nas, pierwszy dzień tylko paluszek, który uciekał, a juz za chwilkę całe nóżki
Stary 2010-01-11, 17:24   #2535
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
nie zwracam uwagi na firme, patrze tylko zeby byly zwykle kukurydziane
Stary 2010-01-11, 17:25   #2536
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
Napisane przez Ulcia2512 Pokaż wiadomość

Dzien dobry. Bylam dzis z Kuba na wazeniu i mierzeniu i.... duzego mezczyzne juz mam. Wazy 9.01kg i ma 72 cm dlugosci. Chowa sie zdrowa, tylko nadal skora szwankuje. Ale juz niedlugo bedziemy w Polsce i tam odwiedzimy lekarzy, moze oni cos poradza.

Podczytuja Was, Mamusie troche i widze, ze zaczelyscie diety. Czy mozna wiedziec jakie i gdzie mozna o nich poczytac i ewentualne jadlospisy wziac?
Jak pojedziemy do Polski, jestem umowiona z dietetykiem, zeby mi pomogla doprowadzic sie do porzadku. Mam w planach zgubic jakies 25 kilo, moze30. Zobaczymy.

Trzymam mocno kciuki za dzieciaczki, ktore sie borykaja ze zdrowkiem, musi byc dobrze.

Gratuluję wagi i wymiarów, jak na sierpniowego dzieciaczka na prawdę spore

O dietach napiszą specjalistki
Stary 2010-01-11, 17:26   #2537
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:

waga imponujaca

maruda zasnela w lezaczku

Dominika 04.11.2014
Stary 2010-01-11, 17:26   #2538
UnholyOne
Ola-Unhola

Aaaa, miałam jeszcze wkleić, co by Mamusie nie wyszukiwały wśród małej czcionki

W przypadku niemowląt i małych dzieci do ukończenia 3 roku życia niemożliwość odsunięcia napletka do rowka zażołędnego uważa się za stan fizjologicznie prawidłowy, zazwyczaj niespowodowany stulejką. Noworodki płci męskiej w większości przypadków przychodzą na świat z napletkiem mocno sklejonym mastką z żołędzią prącia. W żadnym przypadku nie wolno na siłę odsuwać napletka. Często rodzice, położne, a nawet lekarze pierwszego kontaktu próbują niemowlakom ściągnąć napletek. Prowadzi to do poważnych komplikacji - popękania napletka, naderwania wędzidełka, uszkodzenia powierzchni żołędzi - i jest bardzo bolesne dla dziecka. Tego typu działania są bezpośrednim powodem powstania właściwej stulejki, gdyż pęknięty napletek bliznowacieje i ulega zwężeniu. Działanie takie jest absolutnie nieprawidłowe z medycznego i pielęgnacyjnego punktu widzenia.
Uwzględniając wiele różnych opinii na ten temat, należy zaproponować rodzicom poniższy algorytm postępowania w zakresie pielęgnacji chłopców:
  1. Do ukończenia pierwszego roku życia chłopca w żadnym przypadku nie próbujemy odsuwać napletka. Przez pierwsze miesiące lub nawet lata życia chłopca mastka sklejająca napletek z żołędzią powinna ulegać powoli samoistnemu wymywaniu i rozpuszczaniu. Zabiegi higieniczne ograniczamy do codziennej kąpieli, obmywania prącia z zewnątrz (bez ściągania napletka) i dbania o to, aby nie doszło do zakażenia napletka lub cewki moczowej resztkami kału.
  2. Po ukończeniu 1 roku życia co dwa, trzy miesiące próbujemy w czasie kąpieli ściągnąć chłopcu napletek. Uważamy, żeby czynność tę wykonywać bardzo delikatnie i nie sprawiać dziecku bólu. Jeżeli ściągnięcie napletka powiedzie się, żołądź wymywamy dokładnie z resztek mastki.
  3. Jeżeli do ukończenia 3 roku życia nie uda się zsunąć chłopcu napletka, powinno się zasięgnąć porady urologa lub chirurga dziecięcego. Wyłącznie specjalista może ocenić, co jest powodem zaistniałego stanu - sklejenie napletka z żołędzią czy stulejka. W pierwszym przypadku lekarz dokona odklejenia napletka, a w drugim prawdopodobnie zaproponuje leczenie chirurgiczne. Oba zabiegi wykonuje się u dzieci w znieczuleniu, zabieg usunięcia stulejki - bezwzględnie w znieczuleniu ogólnym. W niewielkim procencie przypadków lekarz może zadecydować o próbie podjęcia leczenia stulejki sterydami (podawanymi w maści). Leczenie takie jest możliwe wyłącznie u małych dzieci (odpowiednia podatność skóry na leki hormonalne) i tylko z lekką stulejką (niewielkim zwężeniem ujścia napletka). Mimo, że pozwala uniknąć stresującego dla dziecka zabiegu chirurgicznego, nie daje jednak gwarancji pełnego wyleczenia i zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia tej patologii w późniejszym wieku. Pamiętajmy, że im wcześniej poddamy dziecko zabiegowi, tym będzie on dla niego mniej stresujący i bolesny.
  4. Bez względu na wiek chłopca powinniśmy natychmiast udać się do urologa lub chirurga dziecięcego w przypadku wystąpienia stanu zapalnego (opuchnięcie prącia, zaczerwienienie). Lekarz prawdopodobnie dokona odklejenia napletka i zleci dalsze leczenie antybiotykiem w maści.
Stary 2010-01-11, 17:26   #2539
katarzynka00
Zakorzenienie

przepraszam za dubla
kliknelam wyslij i odeszlam
wracam a tu pytanie czy przeslac ponownie, wiec pomyslalam ze w takim razie poprzednio nie wyslalo

musze sie pochwalic
2pary spodni przedciazowych zaraz, za momencik beda w uzyciu
jeden biodrowki Pepe, jeszcze nie prane bo na krotko przed ciaza kupilam
zapinam,choc z pupy moglyby zjechac,bo tuz nad roweczkiem sie koncza,ale jak pupa zleci beda git
Drugie delikatnie rozszerzane z Only nie maja nic stretchu i dotykam dziurki o guzik,ale zapiac nie idzie
jest to o tyle moj sukces bo 3tyg po porodzie ledwo wciskalam niektore tylko do kolan,inne do kawalka ud,potem jeszcze raz je mierzylam,ale sporo brakowalo mimo ze glebiej wbilam na siebie a dzis jakie zaskoczenie
wiem ze to nie tylko zasluga ONZ, bo to ledwo 3kg, ale dlasze tury i tt sprawia ze powchodze w reszte
i zrezygnuje z mojej turystycznej szafy za drzwiami
jestescie pierwsze ktorym sie pochwalilam

Stary 2010-01-11, 17:27   #2540
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
nie zwracam uwagi na firme, patrze tylko zeby byly zwykle kukurydziane

Svinecka mozesz mi napisac tak mniej wiecej jesli pamietasz co jadlas przez te 9 dni??chodzi mi konkretne jadlospisy , bo kurde zaglebiam te diete i wydaje mi sie ze bede glodna chodzic

Dominika 04.11.2014

Edytowane przez czekoladka21
Czas edycji: 2010-01-11 o 17:28
Stary 2010-01-11, 17:30   #2541
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
przepraszam za dubla
wracam a tu pytanie czy przeslac ponownie, wiec pomyslalam ze w takim razie poprzednio nie wyslalo

musze sie pochwalic
zapinam,choc z pupy moglyby zjechac,bo tuz nad roweczkiem sie koncza,ale jak pupa zleci beda git
Drugie delikatnie rozszerzane z Only nie maja nic stretchu i dotykam dziurki o guzik,ale zapiac nie idzie
jest to o tyle moj sukces bo 3tyg po porodzie ledwo wciskalam niektore tylko do kolan,inne do kawalka ud,potem jeszcze raz je mierzylam,ale sporo brakowalo mimo ze glebiej wbilam na siebie a dzis jakie zaskoczenie
wiem ze to nie tylko zasluga ONZ, bo to ledwo 3kg, ale dlasze tury i tt sprawia ze powchodze w reszte
Super info Niedługo same suchelce na wątku będą
Wiem jak to cieszy móc wejśc w poprzednie ubrania
Stary 2010-01-11, 17:30   #2542
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
przepraszam za dubla

musze sie pochwalic
a widzisz masz motywacje !!
dla mnie tez motywacja sa dzisny tzn. wbijam sie w nie ale leza jakby byly za male

Dominika 04.11.2014
Stary 2010-01-11, 17:36   #2543
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:

.
dietka ONZ-odchudzanie na zawolanie, jest tez watek o tym na wizazu, pogoogluj i jak cie zainteresuje to dolaczysz do nas

jestem ciekawa ile przytylabym w ciazy nie lezac tyle ile przelezalam, ile kg u mnie bylo ciaza,ile zatrzymana woda a ile sadelkiem za podjadanie

na dzis 9kg mi brakuja do momentu zajscia ale i wtedy efektownie nie wygladalam

jedyne co przychodzi mi do glowy to inaczej prowadzic sie w drugiej ciazy
Cytat:
Twoją??? Zawsze
A kochasz mnie
powieksza sie kolko wzajemnej adoracji

---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ----------

oooo tak jestem zdopingowana chocby odwlok mial mi urosnac od pochlaniania tunczyka

Stary 2010-01-11, 17:48   #2544
marica5
Rozeznanie

GG do marica5

czesc dziewczynki

ja tylko na chwile bo mam roboty w pip i toche, a tz w pracy i musimy sobie same radzic.
chciałam wam pow ze moja panna praktykuje zabki na maminych cycochach, tak mi pogryzła ze z bolu nie moge wytrzymac, bo jak juz jej sie nie chce jesc to czabas mame w cycka, albo jak je i potem bawic sie chce to tez czabas, a jak krzykne ałłłłłłłłłłłła to sie smieji i znów czabas pozbadla mamusie

teraz spi a ja zamiast pisac prace to oczywiscie musialam was odwiedzic, to juz uzaleznienie od wizazu
Stary 2010-01-11, 17:48   #2545
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:

Svinecka mozesz mi napisac tak mniej wiecej jesli pamietasz co jadlas przez te 9 dni??chodzi mi konkretne jadlospisy , bo kurde zaglebiam te diete i wydaje mi sie ze bede glodna chodzic
hmmm nie pamietam teraz dokladnie jak weglowodany to glownie salatki, warzywa, owoce, jak posilek weglowodanowo-bialkowy to piers z folii i kalafior np, jak bialka to serek wiejski z szynka, jajka na twardo, na miekko, jajecznica na szynce, orzechy...

ale dla mnie to byla katorga

a dzis nie wytrzymalam - zjadlam obiad skladajacy sie z miesa, brazowego ryzu i fasolki szparagowej, malo tego jak Eryk wrocil i jemu robilam to zjadlam drugi raz i czuje sie obzarta jak prosie

a na kolacje zjem moje ukochane platki granola

koniec meczarni
TZ przywiezie moze jutro sprzet i bede cwiczyc, mysle, ze to mi pomoze, bo glownie chcialabym zrzucic brzuch, oponke, biodra i troche uda
Stary 2010-01-11, 17:55   #2546
marica5
Rozeznanie

GG do marica5

Cytat:
wlasnie tez chcialam o to zapytac

masakra z tymi terminami prywatnie to zawsze maja wolne no ale trza kase dac

---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ----------

chrupki daje juz z dobre 1,5 mies. i mysia je uwielbia, teraz od 23 jak skonczy 7 mies to bede podawała te wafle ryzowe co sa od 7 mies.

kupiłam myszce te gryzak http://www.allegro.pl/item871173611_..._i_warzyw.html
i powiem wam ze rewelacja, wkładam bananka, jabłuszko i mala ma zajecie i bardzo lubi sobie mymlac
no i gwiazda wstała....
Stary 2010-01-11, 18:17   #2547
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Napisane przez marica5 Pokaż wiadomość
czesc dziewczynki

ja tylko na chwile bo mam roboty w pip i toche, a tz w pracy i musimy sobie same radzic.
chciałam wam pow ze moja panna praktykuje zabki na maminych cycochach, tak mi pogryzła ze z bolu nie moge wytrzymac, bo jak juz jej sie nie chce jesc to czabas mame w cycka, albo jak je i potem bawic sie chce to tez czabas, a jak krzykne ałłłłłłłłłłłła to sie smieji i znów czabas pozbadla mamusie

teraz spi a ja zamiast pisac prace to oczywiscie musialam was odwiedzic, to juz uzaleznienie od wizazu
hehe mala wampirzyca

Cytat:
hmmm nie pamietam teraz dokladnie jak weglowodany to glownie salatki, warzywa, owoce, jak posilek weglowodanowo-bialkowy to piers z folii i kalafior np, jak bialka to serek wiejski z szynka, jajka na twardo, na miekko, jajecznica na szynce, orzechy...

ale dla mnie to byla katorga

a dzis nie wytrzymalam - zjadlam obiad skladajacy sie z miesa, brazowego ryzu i fasolki szparagowej, malo tego jak Eryk wrocil i jemu robilam to zjadlam drugi raz i czuje sie obzarta jak prosie

a na kolacje zjem moje ukochane platki granola

koniec meczarni
TZ przywiezie moze jutro sprzet i bede cwiczyc, mysle, ze to mi pomoze, bo glownie chcialabym zrzucic brzuch, oponke, biodra i troche uda
dzieki
najlepiej wlasnie cwiczyc -tu wysilek naprawde sie oplaca i przynosi efekty
ja np. schudlam sporo bo z 68 do 55 i wage trzymam mimo ze nie trzymam sie diety teraz, ale cwicze wiec mysle ze to rekompensuje moje grzeszki jedzeniowe

ale w koncu musze przejsc na diete tylko czekam na@......i jak przyjdzie to biore sie do roboty , a jak nie dostane@ to tez bede miec diete tylko na przytycie raczej

Dominika 04.11.2014
Stary 2010-01-11, 18:20   #2548
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
(...)

Wszystkiego najlepszego dla Kubusia

Ależ pięknie Ci rośnie ten Twój szkrab , mam nadzieję, że ze skórą wyjdziecie na prostą

Cytat:
Twoją??? Zawsze
A kochasz mnie
(...)
Gratuluję
To tak jak u nas, pierwszy dzień tylko paluszek, który uciekał, a juz za chwilkę całe nóżki
Kocham ze wszystkimi słabostkami (których niewiele masz )

Cytat:
Aaaa, miałam jeszcze wkleić, co by Mamusie nie wyszukiwały wśród małej czcionki

W przypadku niemowląt i małych dzieci do ukończenia 3 roku życia niemożliwość odsunięcia napletka do rowka zażołędnego uważa się za stan fizjologicznie prawidłowy, zazwyczaj niespowodowany stulejką. Noworodki płci męskiej w większości przypadków przychodzą na świat z napletkiem mocno sklejonym mastką z żołędzią prącia. W żadnym przypadku nie wolno na siłę odsuwać napletka. Często rodzice, położne, a nawet lekarze pierwszego kontaktu próbują niemowlakom ściągnąć napletek. Prowadzi to do poważnych komplikacji - popękania napletka, naderwania wędzidełka, uszkodzenia powierzchni żołędzi - i jest bardzo bolesne dla dziecka. Tego typu działania są bezpośrednim powodem powstania właściwej stulejki, gdyż pęknięty napletek bliznowacieje i ulega zwężeniu. Działanie takie jest absolutnie nieprawidłowe z medycznego i pielęgnacyjnego punktu widzenia.
Uwzględniając wiele różnych opinii na ten temat, należy zaproponować rodzicom poniższy algorytm postępowania w zakresie pielęgnacji chłopców:
  1. Do ukończenia pierwszego roku życia chłopca w żadnym przypadku nie próbujemy odsuwać napletka. Przez pierwsze miesiące lub nawet lata życia chłopca mastka sklejająca napletek z żołędzią powinna ulegać powoli samoistnemu wymywaniu i rozpuszczaniu. Zabiegi higieniczne ograniczamy do codziennej kąpieli, obmywania prącia z zewnątrz (bez ściągania napletka) i dbania o to, aby nie doszło do zakażenia napletka lub cewki moczowej resztkami kału.
  2. Po ukończeniu 1 roku życia co dwa, trzy miesiące próbujemy w czasie kąpieli ściągnąć chłopcu napletek. Uważamy, żeby czynność tę wykonywać bardzo delikatnie i nie sprawiać dziecku bólu. Jeżeli ściągnięcie napletka powiedzie się, żołądź wymywamy dokładnie z resztek mastki.
  3. Jeżeli do ukończenia 3 roku życia nie uda się zsunąć chłopcu napletka, powinno się zasięgnąć porady urologa lub chirurga dziecięcego. Wyłącznie specjalista może ocenić, co jest powodem zaistniałego stanu - sklejenie napletka z żołędzią czy stulejka. W pierwszym przypadku lekarz dokona odklejenia napletka, a w drugim prawdopodobnie zaproponuje leczenie chirurgiczne. Oba zabiegi wykonuje się u dzieci w znieczuleniu, zabieg usunięcia stulejki - bezwzględnie w znieczuleniu ogólnym. W niewielkim procencie przypadków lekarz może zadecydować o próbie podjęcia leczenia stulejki sterydami (podawanymi w maści). Leczenie takie jest możliwe wyłącznie u małych dzieci (odpowiednia podatność skóry na leki hormonalne) i tylko z lekką stulejką (niewielkim zwężeniem ujścia napletka). Mimo, że pozwala uniknąć stresującego dla dziecka zabiegu chirurgicznego, nie daje jednak gwarancji pełnego wyleczenia i zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia tej patologii w późniejszym wieku. Pamiętajmy, że im wcześniej poddamy dziecko zabiegowi, tym będzie on dla niego mniej stresujący i bolesny.
  4. Bez względu na wiek chłopca powinniśmy natychmiast udać się do urologa lub chirurga dziecięcego w przypadku wystąpienia stanu zapalnego (opuchnięcie prącia, zaczerwienienie). Lekarz prawdopodobnie dokona odklejenia napletka i zleci dalsze leczenie antybiotykiem w maści.
I tego się boję
Nie wiem teraz co robić, skoro trochę ma już odsunięte . Dziś nie odciągałam przy myciu przez cały dzień, teraz zmieniałam pieluszkę, troszkę odsunęłam, a tam ta mastka (chyba)

Może to będzie dla nas ratunek

Cytat:
musze sie pochwalic
Gratulacje , super wiadomości

Cytat:
marica reaguj, bo za chwilę przestanie to być śmieszne, jak będziesz miała pogryzione cyce

Cytat:
chrupki daje juz z dobre 1,5 mies. i mysia je uwielbia, teraz od 23 jak skonczy 7 mies to bede podawała te wafle ryzowe co sa od 7 mies.

kupiłam myszce te gryzak http://www.allegro.pl/item871173611_..._i_warzyw.html
i powiem wam ze rewelacja, wkładam bananka, jabłuszko i mala ma zajecie i bardzo lubi sobie mymlac
no i gwiazda wstała....
Unholy to kiedyś wklejała i zanotowałam, że warto kupić. Skoro chwalisz, tym bardziej warto

H. MacLeod

.
Stary 2010-01-11, 18:21   #2549
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

chcialam pochwalic Wercie za jedzenie
zwiekszylam jej ilosc mleka i wciaga pa 170ml
kaszki tez tyle jej zrobie, bo wczoraj ostatnio jak pila po 140ml to mialam wrazenie ze chce jeszcze, tylko ona jest taka ze jak juz beknie to nie chce dokladki a jak by miala naraz tyle to wciagnie
alenie chce zapeszyc

Dominika 04.11.2014
Stary 2010-01-11, 18:29   #2550
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

gratulacje dla Werci

a moj zjada 200ml przed spaniem i za niecala godzine budzi sie na kolejne 150ml daje mu przed spadniem i po tej godzinie wlasnie butle bo myslalam, ze sie nie najada a on i tak glodny wiecznie
zaczyna mnie to martwic

jak on ma przesypiac noce jak on jest ciagle nie nazarty

tylko musze pochwalic, ze dzis od godziny 11 do 18 wytrwal na deserku i obiadku bez cyca
w sensie, ze cyc byl o 11 i 18 a w miedzyczasie deser i obiad - ale to dla nas postep

aaaa wszystkiego najlepszego dla Kubusia Ulci
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości