|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Antybohater
Antybohater to zagadnienie własciwie pomijane w ksiazkach o literaturze. I nie tylko. Próbuje zgłębić ten temat od jakiegoś czasu od strony raczej fachowej i nijak mi idzie.
Tak, przyznam się bez bicia, że to temat prezentacji na mature ustną z polskiego, ale temat, który sama dodałam do listy, bo mnie interesuje. [ mam już konspekt, wybrane utwory - literatura + film, więc nie tworzę go po to, żeby ktoś za mnie jakby wybrał mi postacie ![]() I tu moje pytanie. Jakie postaci wg was zasługują na miano antybohatera? Na czym oparta jest ich ta antybohaterskość? ![]() Mam nadzieje, że temat was zainteresuje. ![]() Edytowane przez xMisery Czas edycji: 2010-01-11 o 21:31 Powód: literówka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Antybohater
A możesz się podzielić z nami tym, co już masz? (wtedy wątek będzie bardziej wiarygodny, bo narazie faktycznie wygląda, jakbyś szukała gotowych rozwiązań
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
oczywiście.
![]() z literatury mam : Jeff Lindsay - Demony Dobrego Dextera. Ken Kesey - Lot nad kukułczym gniazdem i miałam Bułhakowa - Mistrza i Małgorzatę. ale zastanawiam sie nad wymianą tego na Różewicza - Kartotekę. z filmów mam : Ojca Chrzestnego - Coppoli Dzień Świra - Marka Koterskiego. Forrest Gump - Roberta Zemeckisa. ![]() Edytowane przez xMisery Czas edycji: 2010-01-11 o 20:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie Garfield
![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
zakwalifikowałam Forresta [ chciałam książke początkowo, ale zdecydowąłam sie jednak na film.
![]() ![]() ![]() z tym Antybohaterem jest tak, ze interesuje sie tym od dluzszego czasu, ale cięzko znalezc jakies fachowe opracowania odnosnie tego i moje wnioski sa tylko moimi wnioskami - mogą być błędne. stąd tez mnie ciekawi zdanie innych ludzi 0dnosnie Antybohaterów i ich kreacji, bo nie mam z kim moich poglądów porównać tak normalnie. ![]() Edytowane przez xMisery Czas edycji: 2010-01-11 o 21:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Czy ja wiem czy mało źródeł
![]() Dla mnie idealnym przykładem antybohatera jest jeszcze Dr House. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Popieram to co powyżej. Zawsze fajnie jest, jeżeli w prezentacji odniesiesz się do różnych okresów czasowych i sposobu zmieniania się takiego antybohatera. Widać, że zrozumiałaś i zagłebiasz tematykę.
Forresta bym nie brała. Ja jako egzamnator uparła bym się, iż nie masz racji. Typową książką o antybohaterze jaką przeczytałam jest "Zaułek Łgarza" Roberta McLiam'a Wilsona. Szczerze polecam i uważam, że ten tytuł się nada ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Posiadam Zaułek Łgarza w domu. Przeczytam i przemyśle.
![]() Z tym Forrestem to nie wiem. Mogłabym go zmienic, bo jakos nie jestem przywiązana do niego. ![]() House faktycznie jest 'idealny' :P , ale nie wiem czy jako bohater serialowy się nadaje do prezentacji maturalnej. Tak samo myslalam o Dexterze Morganie. Dlatego mam Demony Dobrego Dextera, a nie serial... ![]() ![]() Edytowane przez xMisery Czas edycji: 2010-01-12 o 12:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Przyznaję sie bez bicia - weszłam na wiki, aby sprawdzić czy moje pojecie antyboohatera jest własciwe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Dla mnie osobiście ciekawym zagadnieniem w kulturze amerykańskiej jest fascynacja czarnymi charakterami, gdzie nawet negatywni bohaterowie, którzy zabijają, klną, torturują, prostytuują się, itd. wzbudzają sympatię widzów i ogólnie są "pro". Jak dla mnie to jest taki swoisty kult antybohatera, którego wizerunek zaczyna wypierać klasycznego "superhero".
Edytowane przez justmine2 Czas edycji: 2011-08-26 o 13:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Na chwilę obecną masz materiały prawie toczka w toczkę jak na wikipedii...
Edytowane przez larva Czas edycji: 2010-01-15 o 10:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Moja własna, być może lekko niepoprawna interpretacja zakłada, że antybohaterem może być dr Frankenstein. Stworzył stwora dla własnej, chorej ambicji, a potem nie miał nawet na tyle odwagi, żeby być odpowiedzialnym za swoje czyny i zająć się istotą, którą stworzył. Był po prostu tchórzem i nieodpowiedzialnym głupcem. Tylko w tym momencie pojawia się pytanie: czy ogrom głupoty czyni bohatera wybitnie negatywnym czy "tylko" antybohaterem?
![]()
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Tak mi przyszło do głowy... - Misery?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Marisa Coulter ze Złotego Kompasu.
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Może to niepopularne co powiem, ale sądzicie o Bridget Jones jako antybohaterze?
![]() ![]() No i zaczęłam filozofować ( u mnie nigdy nie może być zbyt prosto ![]()
![]() |
#19 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Pogrubione - można to wytłumaczyć jako inny rodzaj antybohatera, który nie jest jednakowym szablonem. Komisja doceni "rozbiórkę psychlogiczną" motywu ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No i ten Forrest Gump mnie teraz nurtuje. ![]() Internet jeszcze mówi, że bohater 101 Reykjavik jest antybohaterem. I teraz przypomniał mi się film Lars and the real girl z Ryanem Goslingiem [ ![]() Edytowane przez xMisery Czas edycji: 2010-01-17 o 11:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
po przeczytaniu Waszych postów sprawdziłam na googlach, bo miałam całkiem inne skojarzenia z antybohaterem, który dla mnie był przeciwieństwem heroizmu i wtedy wymieniłabym Panią Bovary Flauberta, a teraz postawiłabym na dr House'a; moim zdaniem w prezentacji możesz spokojnie użyć tego przykładu bo po pierwsze jest idealnie książkowy a po drugie jest to współczesny przykład
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja dałabym na Twoim miejscu Dr. House'a. Najważniejsze, aby dobrze uargumentować swój wybór. Znam osobę, która miała prezentację o języku Leppera - nie jest to wybitna osobistość, ale ciekawa, przykuwa uwagę. Możesz nawiązać do House'a w świecie - serial bije rekordy popularności, bo łamie tabu: lekarz - dobroczyńca. Zawsze lekarz był bohaterem, który za wszelką cenę kogoś uratuje, a Gregory stawia sobie czasem na celowniku etykę i sens - czy warto np. utrzymywać kogoś przy życiu, jeśli i tak umrze za dwa dni? W Housie jest dużo zajawek filozoficznych; to nie jest kolejny pusty serial ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
A może postać którą grała Charlize Theron w filmie "Monster" - w końcu ten film jest na faktach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Czy mogłabyś napisać jak brzmi cały temat tej prezentacji?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
zapomniałam o tym temacie.
![]() Temat brzmi : 40. Antybohater w literaturze i filmie. Pokaż różne sposoby jego kreowania i różne funkcje, które pełni we wskazanych tekstach kultury. P.S. wywaliłam Ojca Chrzestnego. zostaną 3 ksiazki i 2 filmy. ew. wrzucę Dr. House'a, ale to nie jest pewne. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:23.