Antybohater - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-11, 16:41   #1
xMisery
Raczkowanie

Antybohater

Antybohater to zagadnienie własciwie pomijane w ksiazkach o literaturze. I nie tylko. Próbuje zgłębić ten temat od jakiegoś czasu od strony raczej fachowej i nijak mi idzie.

Tak, przyznam się bez bicia, że to temat prezentacji na mature ustną z polskiego, ale temat, który sama dodałam do listy, bo mnie interesuje.
[ mam już konspekt, wybrane utwory - literatura + film, więc nie tworzę go po to, żeby ktoś za mnie jakby wybrał mi postacie ]

I tu moje pytanie. Jakie postaci wg was zasługują na miano antybohatera? Na czym oparta jest ich ta antybohaterskość?

Mam nadzieje, że temat was zainteresuje.

Edytowane przez xMisery
Czas edycji: 2010-01-11 o 21:31 Powód: literówka.
xMisery jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 18:50   #2
wesna
Wtajemniczenie

Dot.: Antybohater

A możesz się podzielić z nami tym, co już masz? (wtedy wątek będzie bardziej wiarygodny, bo narazie faktycznie wygląda, jakbyś szukała gotowych rozwiązań )
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 20:38   #3
xMisery
Raczkowanie

oczywiście.
z literatury mam :
Jeff Lindsay - Demony Dobrego Dextera.
Ken Kesey - Lot nad kukułczym gniazdem
i miałam Bułhakowa - Mistrza i Małgorzatę. ale zastanawiam sie nad wymianą tego na Różewicza - Kartotekę.

z filmów mam :
Ojca Chrzestnego - Coppoli
Dzień Świra - Marka Koterskiego.
Forrest Gump - Roberta Zemeckisa.

Edytowane przez xMisery
Czas edycji: 2010-01-11 o 20:42
Stary 2010-01-11, 20:39   #4
rapifen
Zakorzenienie

Zdecydowanie Garfield

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 21:24   #5
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xMisery Pokaż wiadomość
oczywiście.
z literatury mam :
Jeff Lindsay - Demony Dobrego Dextera.
Ken Kesey - Lot nad kukułczym gniazdem
i miałam Bułhakowa - Mistrza i Małgorzatę. ale zastanawiam sie nad wymianą tego na Różewicza - Kartotekę.

z filmów mam :
Ojca Chrzestnego - Coppoli
Dzień Świra - Marka Koterskiego.
Forrest Gump - Roberta Zemeckisa.

Dlaczego?
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 21:29   #6
xMisery
Raczkowanie

zakwalifikowałam Forresta [ chciałam książke początkowo, ale zdecydowąłam sie jednak na film. ] ze względu na to, że jest upośledzony umysłowo i wszystkie jego 'bohaterskie' czyny dzieją się jakby przypadkiem. To znaczy, rozumiem to tak, ze Forrest poniekąd przeczy stereotypowi super bohatera, który jest piękny, wysportowany i sprawny na umyśle również i te jego heroiczne czyny są takie... heroiczne. w sensie zaplanowane może, o.

z tym Antybohaterem jest tak, ze interesuje sie tym od dluzszego czasu, ale cięzko znalezc jakies fachowe opracowania odnosnie tego i moje wnioski sa tylko moimi wnioskami - mogą być błędne.

stąd tez mnie ciekawi zdanie innych ludzi 0dnosnie Antybohaterów i ich kreacji, bo nie mam z kim moich poglądów porównać tak normalnie.

Edytowane przez xMisery
Czas edycji: 2010-01-11 o 21:30
Stary 2010-01-12, 09:36   #7
wesna
Wtajemniczenie

Czy ja wiem czy mało źródeł . Wystarczy wpisać to hasło w google i wyskoczy dość pokaźna ilość stron (nie wspomnę już o stronach w języku angielskim).

Dla mnie idealnym przykładem antybohatera jest jeszcze Dr House.
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-12, 10:02   #8
Ka-Mila
Rozeznanie

GG do Ka-Mila

Cytat:
Napisane przez wesna Pokaż wiadomość

Dla mnie idealnym przykładem antybohatera jest jeszcze Dr House.
Popieram to co powyżej. Zawsze fajnie jest, jeżeli w prezentacji odniesiesz się do różnych okresów czasowych i sposobu zmieniania się takiego antybohatera. Widać, że zrozumiałaś i zagłebiasz tematykę.
Forresta bym nie brała. Ja jako egzamnator uparła bym się, iż nie masz racji.
Typową książką o antybohaterze jaką przeczytałam jest "Zaułek Łgarza" Roberta McLiam'a Wilsona. Szczerze polecam i uważam, że ten tytuł się nada
Stary 2010-01-12, 12:56   #9
xMisery
Raczkowanie

Posiadam Zaułek Łgarza w domu. Przeczytam i przemyśle.

Z tym Forrestem to nie wiem. Mogłabym go zmienic, bo jakos nie jestem przywiązana do niego. Ale musze to przemyslec. I fakt faktem, nie do końca rozumiem dlaczego sie nie zgadzacie z tym, że jest on antybohaterem...

House faktycznie jest 'idealny' :P , ale nie wiem czy jako bohater serialowy się nadaje do prezentacji maturalnej.

Tak samo myslalam o Dexterze Morganie. Dlatego mam Demony Dobrego Dextera, a nie serial... Zreszta głownie ze wzgledu na Dextera wzielam sobie taki temat, a nie inny - gotowy - z listy.

Edytowane przez xMisery
Czas edycji: 2010-01-12 o 12:57
Stary 2010-01-12, 20:10   #10
mhm0808
Obcy 8 pasażer Nostromo

Dr House = Sherlock Holmes

mhm0808 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-12, 20:46   #11
ollkaa
Rozeznanie

Przyznaję sie bez bicia - weszłam na wiki, aby sprawdzić czy moje pojecie antyboohatera jest własciwe I wiki podaje jeszcze bardzo fajny przykład - Rincewinda z Pratchetta.
ollkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-12, 22:53   #12
justmine2
Raczkowanie

Dla mnie osobiście ciekawym zagadnieniem w kulturze amerykańskiej jest fascynacja czarnymi charakterami, gdzie nawet negatywni bohaterowie, którzy zabijają, klną, torturują, prostytuują się, itd. wzbudzają sympatię widzów i ogólnie są "pro". Jak dla mnie to jest taki swoisty kult antybohatera, którego wizerunek zaczyna wypierać klasycznego "superhero".

Edytowane przez justmine2
Czas edycji: 2011-08-26 o 13:57
justmine2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-15, 10:44   #13
larva
Wtajemniczenie

Na chwilę obecną masz materiały prawie toczka w toczkę jak na wikipedii...

Edytowane przez larva
Czas edycji: 2010-01-15 o 10:47
larva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-15, 18:44   #14
simplicity
Rozeznanie

Moja własna, być może lekko niepoprawna interpretacja zakłada, że antybohaterem może być dr Frankenstein. Stworzył stwora dla własnej, chorej ambicji, a potem nie miał nawet na tyle odwagi, żeby być odpowiedzialnym za swoje czyny i zająć się istotą, którą stworzył. Był po prostu tchórzem i nieodpowiedzialnym głupcem. Tylko w tym momencie pojawia się pytanie: czy ogrom głupoty czyni bohatera wybitnie negatywnym czy "tylko" antybohaterem?

---
Konrad

My

simplicity jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-15, 20:51   #15
Madzia_M77
Zadomowienie

Tak mi przyszło do głowy... - Misery?
Madzia_M77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-15, 21:47   #16
SleepingBeuty
Zadomowienie

GG do SleepingBeuty

Marisa Coulter ze Złotego Kompasu.

SleepingBeuty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-16, 09:00   #17
xMisery
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez larva Pokaż wiadomość
Na chwilę obecną masz materiały prawie toczka w toczkę jak na wikipedii...
zauważyłam, aczkolwiek wszystkie ksiazki i filmy, ktore tutaj mam czytałam duuuzo wczesniej niz stworzyłam temat maturalny, także to raczej zbieg okoliczności. a poza tym to nie ma być dyskusja o moich materiałach i skąd są, a o antybohaterze ogólnie.
Stary 2010-01-16, 09:27   #18
simplicity
Rozeznanie

Może to niepopularne co powiem, ale sądzicie o Bridget Jones jako antybohaterze? Raczej nie jest wzorem do naśladowania, jest sympatyczna, ale nieporadna, a to, co udało jej się osiągnąć ( czyt. zdobyć wymarzonego mężczyznę) stało się niejako przez przypadek... Ja rozumiem, że to nieco inny "kaliber" antybohatera niż wcześniej przytoczone, ale tak mnie teraz natchnęło na BJ

No i zaczęłam filozofować ( u mnie nigdy nie może być zbyt prosto ) - za antybohatera można uważać osobę, która, mając złe/egoistyczne/mało chwalebne intencje zrobiła coś dobrego dla innych. A czy można nazwać antybohaterem osobę, która mając dobre i szlachetne intencje, doprowadza do tragedii? Tutaj mam na myśli np. Briony z "Pokuty" McEwana ( ale tylko jej postawę z części pierwszej!), która przecież miała dobre intencje... Czy dziecko w ogóle może być antybohaterem?

---
Konrad

My

simplicity jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-16, 15:17   #19
larva
Wtajemniczenie

Cytat:
zauważyłam, aczkolwiek wszystkie ksiazki i filmy, ktore tutaj mam czytałam duuuzo wczesniej niz stworzyłam temat maturalny, także to raczej zbieg okoliczności. a poza tym to nie ma być dyskusja o moich materiałach i skąd są, a o antybohaterze ogólnie.
Rozumiem, miałam na myśli to, że warto dodać coś swojego, czego nie ma w Internecie . Dlatego piszemy.

Cytat:
Napisane przez simplicity Pokaż wiadomość
Może to niepopularne co powiem, ale sądzicie o Bridget Jones jako antybohaterze? Raczej nie jest wzorem do naśladowania, jest sympatyczna, ale nieporadna, a to, co udało jej się osiągnąć ( czyt. zdobyć wymarzonego mężczyznę) stało się niejako przez przypadek... Ja rozumiem, że to nieco inny "kaliber" antybohatera niż wcześniej przytoczone, ale tak mnie teraz natchnęło na BJ

No i zaczęłam filozofować ( u mnie nigdy nie może być zbyt prosto ) - za antybohatera można uważać osobę, która, mając złe/egoistyczne/mało chwalebne intencje zrobiła coś dobrego dla innych. A czy można nazwać antybohaterem osobę, która mając dobre i szlachetne intencje, doprowadza do tragedii? Tutaj mam na myśli np. Briony z "Pokuty" McEwana ( ale tylko jej postawę z części pierwszej!), która przecież miała dobre intencje... Czy dziecko w ogóle może być antybohaterem?
Dla mnie Bridget Jones jest bardziej nieudolnym bohaterem niż antybohaterem.

Pogrubione - można to wytłumaczyć jako inny rodzaj antybohatera, który nie jest jednakowym szablonem. Komisja doceni "rozbiórkę psychlogiczną" motywu .

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-17, 11:29   #20
xMisery
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez larva Pokaż wiadomość
Rozumiem, miałam na myśli to, że warto dodać coś swojego, czego nie ma w Internecie . Dlatego piszemy.
Stąd też zmienie, z przykrością, Bułhakowa na Różewicza albo, jezeli uda mi sie przeczytać, na Zaułek Łgarza, ktory wymieniła tutaj jedna wizażanka.

No i ten Forrest Gump mnie teraz nurtuje. Z największą chęcią wtryniłabym zamiast niego Dr. House'a, ale nie wiem czy mnie nie zjedzą - za serial..

Internet jeszcze mówi, że bohater 101 Reykjavik jest antybohaterem. I teraz przypomniał mi się film Lars and the real girl z Ryanem Goslingiem [ ] w roli głownej. On by sie chyba też nadawał. Szczegolnie, ze kreacja tych dwóch bohaterów jest nawet podobna.

Edytowane przez xMisery
Czas edycji: 2010-01-17 o 11:34
Stary 2010-01-17, 14:26   #21
aniolusiek_
Zakorzenienie

po przeczytaniu Waszych postów sprawdziłam na googlach, bo miałam całkiem inne skojarzenia z antybohaterem, który dla mnie był przeciwieństwem heroizmu i wtedy wymieniłabym Panią Bovary Flauberta, a teraz postawiłabym na dr House'a; moim zdaniem w prezentacji możesz spokojnie użyć tego przykładu bo po pierwsze jest idealnie książkowy a po drugie jest to współczesny przykład

aniolusiek_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-17, 14:34   #22
larva
Wtajemniczenie

Cytat:
Stąd też zmienie, z przykrością, Bułhakowa na Różewicza albo, jezeli uda mi sie przeczytać, na Zaułek Łgarza, ktory wymieniła tutaj jedna wizażanka.

No i ten Forrest Gump mnie teraz nurtuje. Z największą chęcią wtryniłabym zamiast niego Dr. House'a, ale nie wiem czy mnie nie zjedzą - za serial..

Internet jeszcze mówi, że bohater 101 Reykjavik jest antybohaterem. I teraz przypomniał mi się film Lars and the real girl z Ryanem Goslingiem [ ] w roli głownej. On by sie chyba też nadawał. Szczegolnie, ze kreacja tych dwóch bohaterów jest nawet podobna.

Ja dałabym na Twoim miejscu Dr. House'a. Najważniejsze, aby dobrze uargumentować swój wybór. Znam osobę, która miała prezentację o języku Leppera - nie jest to wybitna osobistość, ale ciekawa, przykuwa uwagę.

Możesz nawiązać do House'a w świecie - serial bije rekordy popularności, bo łamie tabu: lekarz - dobroczyńca. Zawsze lekarz był bohaterem, który za wszelką cenę kogoś uratuje, a Gregory stawia sobie czasem na celowniku etykę i sens - czy warto np. utrzymywać kogoś przy życiu, jeśli i tak umrze za dwa dni? W Housie jest dużo zajawek filozoficznych; to nie jest kolejny pusty serial .
Stary 2010-01-17, 15:01   #23
Lady in Blue
Zakorzenienie

A może postać którą grała Charlize Theron w filmie "Monster" - w końcu ten film jest na faktach.
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-17, 19:01   #24
Neciak89
Zakorzenienie

Czy mogłabyś napisać jak brzmi cały temat tej prezentacji?

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-27, 10:30   #25
xMisery
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość
Czy mogłabyś napisać jak brzmi cały temat tej prezentacji?
zapomniałam o tym temacie.

Temat brzmi : 40. Antybohater w literaturze i filmie. Pokaż różne sposoby jego kreowania i różne funkcje, które pełni we wskazanych tekstach kultury.

P.S. wywaliłam Ojca Chrzestnego. zostaną 3 ksiazki i 2 filmy. ew. wrzucę Dr. House'a, ale to nie jest pewne.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości