Nasze codzienne jadłospisy, część X. - Strona 68 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-13, 09:48   #2011
Panna Mia
Rozeznanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.

Cytat:
można się przyłączyć? chcę schudnąć.....R
śniadanie: 2 małe bułki sojowe z chudym twarożkiem, kawa () gdzie owoc? albo warzywo?ser chudy jest bardziej przetworzony niż tłusty
2 śniadanie: sok marchwiowy bez cukru - to nie jest posiłek!!
obiad: duszony kurczak z ziołami prowansalskimi, na oliwie z oliwek(tak niecała pierś), mała bułka z czosnkiem warzywa!
kolacja: jogurt waniliowy 125 gram (obawiam się, że z cukrem) - wieczorem lepiej twarozek, albo serek homo, tuńczyk - coś białkowego, jak koniecznie chcesz tego typu jogurty jeść to do I albo II posiłku
co jest źle? czego mało, czego za dużo? może kompletnie nie tak?
z góry dziękuję
za mało posiłków (u Ciebie są 3 zamiast 5), za mało warzyw, za mało białka, zdrowych tłuszczów ani zdrowych węgli też nie widać.. dorzuć ryby, orzechy, kasze, ryż, ciemny makaron owoce, warzywa

Edytowane przez Panna Mia
Czas edycji: 2010-01-13 o 09:52
Panna Mia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 10:52   #2012
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Panna Mia Pokaż wiadomość
moje R do oceny

I 2jajka + pomidor + cebula + 5 plastrów polędwicy łososiowej + łyżeczka oliwy = jajecznica ładnie (zresztą jak moje dzisiejsze śniadanie tylko ja schrupałam jeszcze połowę papryki)
II bułka sojowa + 3 plastry polędwicy, pomarańcza dorzuć coś warzywnego na tą bułę
III aktivia pitna + 2 ciastka owsiane tutaj same węgle. Lepiej wsunąć np. serek nat z orzechami.
IV filet z kurczaka w płatkch owsianych (smażone na olwiwie, później dopieczone w piecyku) + ziemniaki pieczone (bez tłuszczu) + surówka domyślam sie że to późny obiad więc zrezygnuj z ziemniaków. W ogóle lepiej zrezygnować z ziemniaków..maj ą wysoki IG. Masz węgle w postaci paltków na kuraku więc wystarczy
V tuńczyk + ser + marchew OK

między IV a V migdały
jw

Cytat:
Napisane przez dorinka30 Pokaż wiadomość
To i ja proszę o ocenę, bo niby wszystko wiem w teorii ale może popełniam jakieś błędy w praktyce

oczywiście R

1 śniadanie - kromka pełnoziarnistego z serem żółtym odtłuszczonym, z sałatą i ogórkiem Mało białka. Dodaj chude mięcho...i wiecej warzyw. Do owoców nie namawiam bo sama nie jadam od lat i dobrze żyję
2 śniadanie -z lenistwa to samo powtórzone raz jeszcze jw
3 posiłek -twarożek z chudego twarogu z tuńczykiem (połowa puszki), wkrojona połówka pomidora, polane olejem lnianym (mała miseczka) znowu wiecej warzyw. Ja taką ilośc jaką Ty jesz przez cały dzień wsysam na śniadanie.Poza tym ładnie

4 posiłek- makrela wędzona 1 sztuka Warzywa!!
5 posiłek około 19.00 -zupa prezydencka(z kapustą) z kromką pieczywa czosnkowego . Z miechem chudym ta zupa?? Jak bez to bardzo źle . Pieczywo out

Koniec

Do picia herbata zielona, herbata malinowa na ogrzanie, woda mineralna - 2 litry stuknie do końca dnia
jw

Edytowane przez hania811
Czas edycji: 2010-01-13 o 10:54
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 10:57   #2013
twinsy21
Raczkowanie

Nasze U/P [ z naciskiem na P] zaspane [wstalysmy po 9;D]

przed sniadaniem;

jabłko uprażone z cynamonem + 3 ryżowe;p z kopiastymi łyżkami masłą orzechowego i miodu;D

śniadanie;

*kromka razowca z serem, masełkiem, sosem jogurtowym, jajcem i swiezymi warzywkami

*owsianka ; 7 łych owsianych, 4 garści ZB, po garścil cheerious, chockapic i BF, wkrojony banan, cynamon, mnóśtwo orzechów, rodzynki, wiórki, daktyle, migdały, jogurt naturalny.

po;

herbatniki + cappucino orzechowe.

II śniadanie;

* bułka serowa z ;

-masłem, plastrem szynki sojowej z oliwkami + sałata, pomidorki.
- plastrem zoltego sera, pomidorkami i papryką

* serek wiejski z jajkiem ugotowanym na twardo

obiad;

woreczek kaszy gryczanej + sos pieczarkowy + 1/2 opakowania warzyw na patelnię + 3 kotlety sojowe a'la mielone z pieczarkami.

podwieczorek ;

deser a'la tiramisu truskawkowe wlasnej roboty [ biszkopty, serek homo truskawkowy, gorzka starta czekolada, kakao]

tost z serem, pokrojonymi pieczarkami, kukurydzą, pomidorem i ketchupem

kolacja;

*jajecznica z 3 jaj + świerze warzywka
* miseczka ;ugotowanej fasoli z kukurydzą w sosie mieksykańskim [z puchy;D], pieczary, kukurydza, pomidory i papryka + duuuuuuuuużo przypraw [wyszlo z tego cos ala gulasz/zupa]
*bułka - 1/2 bez niczego [maczana w tym bulionie] a 1/2 z sosem jogurtowym, camembertem i oliwkami

po;

szklanka soku mandarynkowego jednodniowego + garść daktyli i garść migdałów

Dzis czujemy się tak jakbysmy non stop jadly;] ;p Zapewne dlatego ze pozno wstalysmy i przerwa meidzy jedzeniem jest trochę mniejsza

Cieszy nas fakt ze w koncu zaczynamy czuć głód Zapewne żołądek nam się rozciąga

Leczenie euthyroxem.

" I jeśli to nie jest grzech, napij się, a będzie tak jak chcesz!"

Edytowane przez twinsy21
Czas edycji: 2010-01-13 o 10:59
twinsy21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 11:17   #2014
_Novotna_
Wtajemniczenie

Witajcie

Pierwszy raz udzielam się w tym wątku, moj wczorajszy jadłospis, w sumie taki byle jaki.

śniadanie:
kromal razowca, serek wiejski, kawa z mlekiem
w przerwie: sok warzywny Vega z tymbarku
I obiad nalesnik z nadzieniem serowo-szpinakowym
II obiad: nalesnik z twarożkiem zmiksowanym ze śmietaną i cukrem
III obiad miska żurki z jajkiem
kolacja: 2 kromy razowca z serkiem smietankowym, ogórek i pomidor, jajko na miękko

Obyło się bez coca coli i słodyczy

Dzisiaj:
I śniadanie: mocna kawa, kromka z serkiem śmietankowym (chleb słonecznikowy)
II śniadanie: grahamka, 3 małe plasterki swojskiej szynki, plastry pomidora i ogórka, szczypiorek, sok jednodniowy marchewkowy

na obiad planuje:
zupa krem brokułowa (gotowane na wodzie brokuły z dodatkiem vegety, zmiksowane i zagęszczone śmietanką 30%)
dwa wczorajsze nalesniki ze szpinakiem, surówka z kiszonej kapusty

na przekąski:
kiwi, serek homo, sok warzywny

Dodam, że mam swoja pizzerie i czesto musze próbować różnych potraw, a czasem kuszą mnie na kawałek pizzy, albo bułeczki panini
a dzisiaj robimy zupe dnia brokułową to się ciesze
Stary 2010-01-13, 11:21   #2015
ewcia19
Rozeznanie

U / P
Możecie mi powiedzieć czy jem źle?? Chciałabym zdrowo troche przytc, a nie przez słodycze.

śniad. - miska owsianki z garścią bakalii i 10 migdałami i po łyżce otrębów i miodu + jajko+ jogurt naturalny z łyżeczką siemienia lnianego + troche kapusty kiszonej + mandarynka + herbata z dzikiej róży;

II śniad. - szklanka Pysia + jabłko + mandarynka + kromka razowca z pomidorem + szkl. mleka;

Obiad - gulasz ( kotlety sojowe, cebula, czosnek, fasola, porcja mrożonych warzyw) + ugotowana pierś z kurczaka + szkl. mleka + pomarańcza

Podwieczorek -> pomarańcza + marchewka + maślanka + łyżka oliwy + szkl. mleka

Kolacja -> serek wiejski + mandarynka + gotowany filet z mintaja

Staram się bo warto!

ewcia19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 11:28   #2016
Fankaus5olga
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fankaus5olga Pokaż wiadomość
Może moje U:

Śniadanie : owsianka: płatki, jabłko, danonek waniliowy, mleko ; kawa z mleczkiem, 2 kostki mlecznej czeko
II śniadanie: drożdżówa z makiem, herbata z sokiem malinowym, 2 mandarynki; jednodniowy sok aroniowo-jabłkowy
Obiad: gulasz wołowy z kaszą jęczmienną, sosem; surówka z kapusty, marchewy i musztardy
podwieczorek: ryz na mleku Berliso z jabłkiem, wanilią i rodzynkami ; bułeczka maślana
Kolacja: buł(k)a orkiszowa z ziarnami z: maslem, camembertem, kiełbasą krakowską suchą i szczypiorem, zielona herbata

a teraz mam ochotę na kisiel więc pewnie jeszcze wpadnie

To może Up

M.J & P.S forever in my heart
Fankaus5olga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 11:51   #2017
twinsy21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Fankaus5olga Pokaż wiadomość
To może Up
Jak dla nas mega fajne U! A soku jednodniowego aroniowo-jablkowego jeszcze nie pilysmy;D Brzmi pysznie wiec zaraz skocyzmy do sklepu i poszukamy

---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

Cytat:
Napisane przez _Novotna_ Pokaż wiadomość
Witajcie

Pierwszy raz udzielam się w tym wątku, moj wczorajszy jadłospis, w sumie taki byle jaki.

śniadanie:
kromal razowca, serek wiejski, kawa z mlekiem
w przerwie: sok warzywny Vega z tymbarku
I obiad nalesnik z nadzieniem serowo-szpinakowym
II obiad: nalesnik z twarożkiem zmiksowanym ze śmietaną i cukrem
III obiad miska żurki z jajkiem
kolacja: 2 kromy razowca z serkiem smietankowym, ogórek i pomidor, jajko na miękko

Obyło się bez coca coli i słodyczy

Dzisiaj:
I śniadanie: mocna kawa, kromka z serkiem śmietankowym (chleb słonecznikowy)
II śniadanie: grahamka, 3 małe plasterki swojskiej szynki, plastry pomidora i ogórka, szczypiorek, sok jednodniowy marchewkowy

na obiad planuje:
zupa krem brokułowa (gotowane na wodzie brokuły z dodatkiem vegety, zmiksowane i zagęszczone śmietanką 30%)
dwa wczorajsze nalesniki ze szpinakiem, surówka z kiszonej kapusty

na przekąski:
kiwi, serek homo, sok warzywny

Dodam, że mam swoja pizzerie i czesto musze próbować różnych potraw, a czasem kuszą mnie na kawałek pizzy, albo bułeczki panini
a dzisiaj robimy zupe dnia brokułową to się ciesze
Podoba nam się! A jak Cię kuszą bułeczki panini czy kawalek pizzy, to sobie nie żałuj tylko zjedz

---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ----------

Cytat:
Napisane przez ewcia19 Pokaż wiadomość
U / P
Możecie mi powiedzieć czy jem źle?? Chciałabym zdrowo troche przytc, a nie przez słodycze.

śniad. - miska owsianki z garścią bakalii i 10 migdałami i po łyżce otrębów i miodu + jajko+ jogurt naturalny z łyżeczką siemienia lnianego + troche kapusty kiszonej + mandarynka + herbata z dzikiej róży;

Fajne sniadanie Dodałybysmy jeszcze jakąłs kanapkę

II śniad. - szklanka Pysia + jabłko + mandarynka + kromka razowca z pomidorem + szkl. mleka;

OK

brakuje nam tu lekkiej przekąski Może herbatniki?? Banan?? I jakis soczek jeszcze?

Obiad - gulasz ( kotlety sojowe, cebula, czosnek, fasola, porcja mrożonych warzyw) [mmmm.pysznie!] + ugotowana pierś z kurczaka + szkl. mleka + pomarańcza . + jakieś węgle złozone typu ryż, makaron...kasza?

Podwieczorek -> pomarańcza + marchewka + maślanka + łyżka oliwy + szkl. mleka . Dziwny ten pdowieczorek;) Jak go zjadłas?? Najpierw pomarancza, a potem marchew wymieszana z maślanką i oliwą?:P Czy jak?

Kolacja -> serek wiejski + mandarynka + gotowany filet z mintaja

+ bułeczka i świerze warzywka

po; szklanka soku, parę marchewek ?
jw.

Leczenie euthyroxem.

Stary 2010-01-13, 11:56   #2018
kiciakasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez twinsy21 Pokaż wiadomość
Dzis czujemy się tak jakbysmy non stop jadly;] ;p Zapewne dlatego ze pozno wstalysmy i przerwa meidzy jedzeniem jest trochę mniejsza

to nie jest tak;wkoncu byly dni,ze jadlyscie wiecej,nie?
jezeli zaczynacie odczuwac glod, to moze poprostu zaczynacie produkowac enzymy trawienne i cos sie przyswoi(=waga nareszcie ruszy)
czego z calego serca zycze

---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

Cytat:
Jak dla nas mega fajne U! A soku jednodniowego aroniowo-jablkowego jeszcze nie pilysmy;D Brzmi pysznie wiec zaraz skocyzmy do sklepu i poszukamy

poszukajcie sokow "smaki victorii", maja tez z malina, dzika roza, bajery
Stary 2010-01-13, 12:21   #2019
_Novotna_
Wtajemniczenie

twinsy21 już mi się pizza przejadła trochę na szczęście jedynie miłośc od zapiekanek z makaronem jeszcze nie osłabła :sciana:
Wiecie jak to sie pracuje w gastronomii, albo ciągle podjadasz, albo masz tyle pracy że nie ma czasu zjeść, kawa za kawą jakoś się ten głód stłumi, a pod wieczór jak już nie ma ruchu to tylko pizza albo makaron bo już się nic innego nie chce robić.
Stary 2010-01-13, 12:28   #2020
MalaLejdi
Zadomowienie

Cytat:
Nasze U/P [ z naciskiem na P] zaspane [wstalysmy po 9;D]

przed sniadaniem;

jabłko uprażone z cynamonem + 3 ryżowe;p z kopiastymi łyżkami masłą orzechowego i miodu;D

śniadanie;

*kromka razowca z serem, masełkiem, sosem jogurtowym, jajcem i swiezymi warzywkami

*owsianka ; 7 łych owsianych, 4 garści ZB, po garścil cheerious, chockapic i BF, wkrojony banan, cynamon, mnóśtwo orzechów, rodzynki, wiórki, daktyle, migdały, jogurt naturalny.

po;

herbatniki + cappucino orzechowe.

II śniadanie;

* bułka serowa z ;

-masłem, plastrem szynki sojowej z oliwkami + sałata, pomidorki.
- plastrem zoltego sera, pomidorkami i papryką

* serek wiejski z jajkiem ugotowanym na twardo

obiad;

woreczek kaszy gryczanej + sos pieczarkowy + 1/2 opakowania warzyw na patelnię + 3 kotlety sojowe a'la mielone z pieczarkami.

podwieczorek ;

deser a'la tiramisu truskawkowe wlasnej roboty [ biszkopty, serek homo truskawkowy, gorzka starta czekolada, kakao]

tost z serem, pokrojonymi pieczarkami, kukurydzą, pomidorem i ketchupem

kolacja;

*jajecznica z 3 jaj + świerze warzywka
* miseczka ;ugotowanej fasoli z kukurydzą w sosie mieksykańskim [z puchy;D], pieczary, kukurydza, pomidory i papryka + duuuuuuuuużo przypraw [wyszlo z tego cos ala gulasz/zupa]
*bułka - 1/2 bez niczego [maczana w tym bulionie] a 1/2 z sosem jogurtowym, camembertem i oliwkami

po;

szklanka soku mandarynkowego jednodniowego + garść daktyli i garść migdałów

Pyszności Mogę dołączyć się dzisiaj do waszego jadłospisu Zauważyłam, że mamy podobne kubki smakowe

NIEAKTUALNA WYMIANA:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=514085

Proszę odpisuj u mnie
MalaLejdi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 12:36   #2021
twinsy21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kiciakasia Pokaż wiadomość
to nie jest tak;wkoncu byly dni,ze jadlyscie wiecej,nie?
jezeli zaczynacie odczuwac glod, to moze poprostu zaczynacie produkowac enzymy trawienne i cos sie przyswoi(=waga nareszcie ruszy)
czego z calego serca zycze

---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

poszukajcie sokow "smaki victorii", maja tez z malina, dzika roza, bajery
OOO OBY!. Jadłyśmy więcej, ale wstawalysmy i np. nie cuzlysmy glodu, teraz wstajemy i mamy takie fajnr uczucie pustki w brzuchu Wiec mamy nadzieje ze zacznie się cos w koncu dziac Dodatkowo leki na refluks i przepuklinę- moze i one po części mają w tym swój udział?

I dzięki za informacje co do sokow Wrocilysmy znow z marchewowym;D [ na jutro], ale posuzkamy i tych

---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ----------

Cytat:
Napisane przez MalaLejdi Pokaż wiadomość
Pyszności Mogę dołączyć się dzisiaj do waszego jadłospisu Zauważyłam, że mamy podobne kubki smakowe
hehe Dołączaj! Nie mamy nic przeciwko...wręcz przeciwnie
Kubki smakowe ' odziedziczulysmy' [ o ile to w ogole mozliwe;p] po tatku
Pozdrawiamy!;]

Leczenie euthyroxem.

Stary 2010-01-13, 13:41   #2022
kokos1990
Raczkowanie

Moje dzisiejsze chyba U

I owsianka: szklanka mleka 2%, 3 łyżki owsianych, 2 łyżki otręb, garść słonecznika itp, kawa z mlekiem
II activia, pomarańcza, dwie kostki czekolady z orzechami, kolejna kawa ( nie moglam sie dobudzic)
III marakon z sosem słodko- kwaśnym i kurczakiem
IV grahamka z almette, wedlina i warzywami: pomidor, salata, papryka
V budyn toffi
VI jogurt naturalny 150g z musli

Prosze o ocenke
kokos1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 14:10   #2023
twinsy21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kokos1990 Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze chyba U

I owsianka: szklanka mleka 2%, 3 łyżki owsianych, 2 łyżki otręb, garść słonecznika itp, kawa z mlekiem i wiecej płatków. Zdecydowanie!;]
II activia, pomarańcza, dwie kostki czekolady z orzechami, kolejna kawa ( nie moglam sie dobudzic) dodalybysmy jeszcze kanapkę jakąłś pożywną
III marakon z sosem słodko- kwaśnym i kurczakiem OK Tylko warzywek nam brakuje
IV grahamka z almette, wedlina i warzywami: pomidor, salata, papryka
V budyn toffi dorzucilybysmy jeszcze orzechy do budyniu i popiły kakao
VI jogurt naturalny 150g z musli Za mało. Domyslamy się ze chodzi ci o taki specjalny jogurt,tak?? Co juz muesli ma w srodku?? Dojedz bułkę i będzie dobrze

Prosze o ocenke
jw.

Czemu U?? Nie powinnaś być na P????

Leczenie euthyroxem.

Stary 2010-01-13, 14:49   #2024
santos
Zakorzenienie

GG do santos

No to jedziemy!

Moje U/P Dzis:

Sniadanie :

2 kromki razowego a la "fitness", nieco skrocone, bo im sie konce obeschly bidulkom.:
1 z jajkiem na twardo, 2 lyzeczkami quarka 0% i pomidorkiem
1/2 z niskoslodzonym dzemem z kasztanow + lyzeczka qyarka jw
1/2 z maslem z orzecha wloskiego

2x herbatka sow mei (biala)

Lunch:
sporo kawalkow pieczonego indyka (ok jak 1 cyc kurzy) + kubek gotowanego mixu (pol na pol mix zdrowych ryzow i drobna zielona fasolka, ktora jest prawie jak soczewica), 1/2 sredniej zielonej papryki

baton musli posklejane ziarna, tradycyjnie (140 kcal)

herbatka iron buddha

Podwieczorek:
200g quarka 0% + duzy pomidor + kawaleczek ogorka + szczypiorekk
4 x oat cake fine milled (35 kcal/kazdy)

herbatka oolong

Przed treningiem:
90g tunczyka
4x oat cake j/w

1h silowy (klata& tric pt "powrot do przeszlosci " czyli pompeczek)

Po treningu:
odzywka bialkowa (nawet smaczna bylahe he)
2 placeki owsiane /troche wieksze od dloni/ z owsianych, mleka i jajek z rodzynkami i odrobina sezamem&siemienia w srodku + kiwi + 2 lyzeczki dzemu z kasztanow jw

Pisze U/P poniewaz pakuje na mase. Nie wazylam sie przed, to i nie ma sensu wazyc sie teraz, bo nie wiem, ile kg przytylam, ale przytost miesni zauwazam wiec wypada napisac P jak Pakuje Na Mase

Prosze o ocenke ladnie

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage

Edytowane przez santos
Czas edycji: 2010-01-13 o 16:02
santos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 15:03   #2025
ar22
Raczkowanie

więc moje Uuuu:

śniadanko: (6:00): jogurt naturalny mały+ 2 garśći zdrowy zbłonnik+ 3 łyżki musli tropicalne+ 2 łyżki otrębów żytnich+ herbata czerwona

Śniadanko II: ( 10:00): bułka razowa posmarowana serkiem mójulubiony i przełożona plastrami pomidora+ jabłko+ zielona herbata

w między czasie jabłko

obiad: ( 14:30): talerz barszczu + udko z królika gotowane+ porcja surówki ze słoika domowej roboty - duża( kapusta biała, papryka, cebula, marchew, oliwa)

Podwieczorek: ( 17:30): jabłko + 2 mandarynki

Kolacja 19:30): serek wiejski lekki + dwie łyżki pestek słonecznika+ kromka razowca+ kawa zbożowa z mlekiem

20 min stepper

i???????ocenka będzie???:p rosi: a i takie głupkowate pytanie: jak rozpoznać taka PRAWDZIWA bułke razowa a nie karmelizowaną???ja kupuje taka ciemną bardzo...troche twardawą...u musiorskich....
ar22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 15:22   #2026
Cristin@
Raczkowanie

Moje dzisiejsze U:

ŚNIADANIE (6.40)
2 kromki orkiszowego chleba, szklanka maślanki

II ŚNIADANIE (9.30)
Bułka (szkolna)ze slonecznikiem(big->taka jak z przedzialkiem) z maslem, serem zóltym, pomidorkiem, papryka, ogorkiem, sałatą. Szklanka czekolady do picia. Pomarancza.

OBIAD(14.00)
Sandwich z chleba orkiszowego z 2 plastrami sera zółtegi i 2 plastrami szynki z indyka. Drozdzówka z serem.Jabłko, kiwi.
Deser: 2 kruche ciasteczka z marmolada, 3 kostki czekolady.

KOLACJA (18.00)
2 naleśniki z serkiem wiejskim. Herbata.
Cristin@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 15:25   #2027
twinsy21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ar22 Pokaż wiadomość
więc moje Uuuu:

śniadanko: (6:00): jogurt naturalny mały+ 2 garśći zdrowy zbłonnik+ 3 łyżki musli tropicalne+ 2 łyżki otrębów żytnich+ herbata czerwona
Mało. Zdecydowanie. Wrzuc sobie do tego banana, dodaj wiecej płatków ZB, owsiane!!, orzechy, rodzynki i inne bakalie.

Śniadanko II: ( 10:00): bułka razowa posmarowana serkiem mójulubiony i przełożona plastrami pomidora+ jabłko+ zielona herbata
Tu ok.

w między czasie jabłko fajnie ze cos wpadlo.

obiad: ( 14:30): talerz barszczu + udko z królika gotowane+ porcja surówki ze słoika domowej roboty - duża( kapusta biała, papryka, cebula, marchew, oliwa) i brak węgli złozonych.

Podwieczorek: ( 17:30): jabłko + 2 mandarynki to przekąska, a nie posiłek

Kolacja 19:30): serek wiejski lekki + dwie łyżki pestek słonecznika+ kromka razowca+ kawa zbożowa z mlekiem
Źle. Czemu lekki?? Nie mozesz kupic normalnego, albo tego ze szczypiorkiem??. Ktomka razowca sucha? . Posmaruj masłem, połóz plater sera, szynki i dorzuć świerzych warzyw;] Albo kup śmietanę/naturalny, twaróg, szczypior i zrób własny

20 min stepper

i???????ocenka będzie???:p rosi: a i takie głupkowate pytanie: jak rozpoznać taka PRAWDZIWA bułke razowa a nie karmelizowaną???ja kupuje taka ciemną bardzo...troche twardawą...u musiorskich....
jw.
Dodaj więcej jedzenia, bo stepper ci tylko zaskodzi.
Co do bulki to nie hestesmy Ci w stanie pomoc, bo same nie ptoraifmy odroznic jednej od drugiej.

Leczenie euthyroxem.

Stary 2010-01-13, 16:46   #2028
alexiana
BAN stały

Cytat:
Napisane przez alexiana Pokaż wiadomość
Baaardzo proszę o ocenę ! Powiedzcie, co jest źle ? Nadal się uczę, uczę, ale i tak długa droga przede mną.
R

śn-
owsianka z 5 łyżek płatków owsianych na wodzie z 1/2 opak. serka homo waniliowego, łyżka otrębów żytnich. Kawa z mlekiem
II śn- grahamka z masełkiem, kawałkiem kapusty pekińskiej, wędliną(podobna trochę do zwyczajnego gotowanego mięcha)
III śń- kromka chleba pełnoziarnistego żytniego posmarowana masłem i znowu z tą samą wędlina co wczesniej
O- barszcz czerwony z uszkami ...w ów barszczu było trochę buraczków. (wiem, wiem, że nie za bardzo taki obiad na r, ale bardzo sie spieszylam, a tylko to zastalam w domu)
pod-ok. 30g orzechów włoskich
kolacja- 200g serka wiejskiego

Co robię źle ? Po podwieczorku 30 min jazdy na rowerku stacjonarnym.
Zazzwyczaj do II sniadania biore owoc, wczoraj mialam mandarynke, a dzisiaj zapomnialam wziac... Czesto na obiad mam jakąś zupę warzywna z ziemniaczkami albo mięsko, ziemniaczki, kapusta kiszona, dokrajam kapusty pekińskiej. I serek wiejski jadam z orzeszkami, ale ze wzgledu iz zjadam na podwieczorek, zrezygnowalam z dodania do kolacji. A czesto rowniez na II sniadanie jadam jogurt naturalny z garscia rodzynek, moreli suszonych, pestek słonecznika.

Kochane, poprawcie wszystkie moje bledy. Wbijcie mi do glowki, co robie zle, a co dobrze. Proszę ! I czy nie jest za malo kcal ? Jadam co 3 h
Mogę prosić o ocenę ?
alexiana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 17:35   #2029
Panna Mia
Rozeznanie

R

I bułka razowa z ziarnami + polędwica (2plastry) + ser żółty (1plaster) + wędzona makrela + ogórek kiszony
II bułka razowa z ziarnami + polędwica (2plastry) + wędzona makrela + ogórek kiszony + Cymes jabłkowy + pomarańcza
III jogurt naturalny + 2 pomarańcze
IV spaghetti (sama robiłam, pomidory+ wołowina mielona + cebula + czosnek + łyżka oliwy), makaron niestety biały bo ciemny wyszedł był
V serek + tuńczyk + marchew
Stary 2010-01-13, 17:43   #2030
Irish lady 28
Zadomowienie

Uuu
  1. kanapka razowca z szynką,pomidorem,cebulą, kabanos
  2. wieśniak ze szczypiorkiem 150g + 4 kostki czekolady z orzechami
  3. długa bagietka z serem topionym,ogórkiem,pomidor em,majonezem,cebulą,papry ką czerwoną
  4. 2 małe piersi kurczaka zapiekane w ziołach i musztardzie + 3 ziemniaki +400 g warzyw na patelnię, 2 lampki wina czerwonego
  5. 2 -3 garście orzeszków paprykowych
  6. planuję jajko na miękko + 1/2 homo z pomidorem

ilościowo wiem,że sporo-chyba @ się zbliża...ale poza tym jak to wygląda??
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 18:07   #2031
kokos1990
Raczkowanie

Cytat:
jw.

Czemu U?? Nie powinnaś być na P????
Hmm powinnam byc na P i przytyć kilka kilo, żeby się wszystko unormowalo... i zebym wygladala jak kobieta ale jakos mam opory bo mimo ze nie jem tak bardzo duzo to ciagle czuje sie pelna i jem jak widac, probuje co nieco zmieniac stopniowo ale roznie mi wychodzi co radzicie??? a co do tego jogurtu to taki zwykly sama go dopieszczam musli
kokos1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 18:18   #2032
Liletka
Raczkowanie

Rrrr, proszę o ocenę

I. Owsianka: cztery łyżki płatków z serkiem homo naturalnym, jabłkiem, cynamonem i otrębami, kawa z mlekiem.
II. Kromka grahama z wędliną, sałatą i ogórkiem kiszonym + serek wiejski ze szczypiorkiem.
III. Dorsz grillowany, mnóstwo surówki z białej kapusty.
IV. Garść migdałów, dwie marchewy, kawa z mlekiem.
V. Kromka grahama z twarogiem, ogórki kiszone, kawałek papryki.
Liletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 19:00   #2033
SweetAboutMe
Zakorzenienie

GG do SweetAboutMe

U.

Śniadanie: 2 placki owsiane (5 łyżek płatków, 1 jajko, łyżka miodu) smażone bez tłuszczu posmarowane dżemem porzeczkowym
II śniadanie: 1 jabłko, 3 mandarynki
Obiad: talerz zapiekanki z makaronu (makaron świderki, przecier pomidorowy, podsmażone pieczarki i cebulka na maśle, żółty ser, przyprawy)
Podwieczorek: garść orzechów arachidowych w czekoladzie
Pół godziny ćwiczeń (skakanka, hula hop, coś na mięśnie brzucha)
Kolacja: puszka tuńczyka w sosie własnym + sałatka warzywna (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, cebula)
Proszę o ocenę.

'Komm und hilf mir fliegen.'
SweetAboutMe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 19:18   #2034
pyskatka89
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Liletka Pokaż wiadomość
Rrrr, proszę o ocenę

I. Owsianka: cztery łyżki płatków z serkiem homo naturalnym, jabłkiem, cynamonem i otrębami, kawa z mlekiem. fajnie, najadasz się 4 łyżkami ?
II. Kromka grahama z wędliną, sałatą i ogórkiem kiszonym + serek wiejski ze szczypiorkiem. ładnie, może jeszcze jakiś owoc ? mandarynka, pomarańcz?
III. Dorsz grillowany, mnóstwo surówki z białej kapusty. ok, ale dodaj jakieś ww złożone, do rybki pasuje np kasza gryczana
IV. Garść migdałów, dwie marchewy, kawa z mlekiem. jakieś białko bym tu wrzuciła.
V. Kromka grahama z twarogiem, ogórki kiszone, kawałek papryki. ile przed snem taka kolacja? na r powinna być raczej białkowa... czyli bez chlebka i byłoby okej, o ile twarogu jakieś 150g
dodaj węgle do obiadu, a odejmij z kolacji i będzie okej
nie jestem 100% miłośniczką białka w każdym posiłku, ale na R raczej powinno być... więc dorzuć do podwieczorku coś, np jajo, sałatkę z tuńczyka itp

---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ----------

Cytat:
Napisane przez SweetAboutMe Pokaż wiadomość
U.

Śniadanie: 2 placki owsiane (5 łyżek płatków, 1 jajko, łyżka miodu) smażone bez tłuszczu posmarowane dżemem porzeczkowym malutkie śniadanie, iście eRkowe... jakiś owoc dodaj chociaż...
II śniadanie: 1 jabłko, 3 mandarynki to powinno być do I śniadania... owoce to nie posiłki, tylko zapychacze.
Obiad: talerz zapiekanki z makaronu (makaron świderki, przecier pomidorowy, podsmażone pieczarki i cebulka na maśle, żółty ser, przyprawy) nie ma białka... jedynie tyle, co w żółtym serze, czyli co kot napłakał... mięso jadasz ?
Podwieczorek: garść orzechów arachidowych w czekoladzie śmiać się, czy płakać? zero białka, zero warzyw, zero czegokolwiek...
Pół godziny ćwiczeń (skakanka, hula hop, coś na mięśnie brzucha)
jeśli chcesz widzieć jakieś efekty z ćwiczeń, to nie tędy droga... najpierw popraw jadłospis i posiłek przedtreningowy.
Kolacja: puszka tuńczyka w sosie własnym + sałatka warzywna (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, cebula) byłoby ok, gdybyś dodała chociaż kromkę razowca... po ćwiczeniach obowiązkowo węgle + białko pełnowartościowe.
Proszę o ocenę.
jak na mój gust, źle.
brak białka oprócz tuńczyka i jednego jajka w śniadaniu
za małe śniadanie, brak II śniadania, brak podwieczorku... nnkt bardzo niewiele.

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
Uuu
  1. kanapka razowca z szynką,pomidorem,cebulą, kabanos a może do niej druga jeszcze? najadasz się jedną kanapkę
  2. wieśniak ze szczypiorkiem 150g + 4 kostki czekolady z orzechami tu też by się przydała jakaś bułeczka, co to jest 150g wieśniaka na U... dodałabym to do I śniadania, bo było malutkie.
  3. długa bagietka z serem topionym,ogórkiem,pomidor em,majonezem,cebulą,papry ką czerwoną tu ok, ale moim skromnym zdaniem serki topione to g...
  4. 2 małe piersi kurczaka zapiekane w ziołach i musztardzie + 3 ziemniaki +400 g warzyw na patelnię, 2 lampki wina czerwonego fajny obiadek, wino dobre na trawienie
  5. 2 -3 garście orzeszków paprykowych ziemne paprykowe? są bee :p zamień na zwykłe... a najlepiej na włoskie, arachidowe, pistacjowe, nerkowce... może jakiś jogurt do nich? serek homo?
  6. planuję jajko na miękko + 1/2 homo z pomidorem + kromka chleba, błagam. Mało węgli złożonych jadasz.
ilościowo wiem,że sporo-chyba @ się zbliża...ale poza tym jak to wygląda??
sporo ? coś Ty...
Jak dla mnie, powinnaś dodać na pewno coś do śniadania i do kolacji, podwieczorek (orzeszki) to też nic konkretnego... owoce w ogóle jadasz? bo nie widuje ich u Ciebie

najtrudniej być piękną dla siebie.
ot tak.

Edytowane przez pyskatka89
Czas edycji: 2010-01-13 o 19:28
pyskatka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 19:25   #2035
kasiekasiek
Zadomowienie

Moje U:
I Śn.: jogurt truskawkowy z musli (dorzuciłam trochę rodzynek i płatków) i wielka kromka żytniego razowego z masłem smietankowym, herbata i ciastko czekoladowe (poranna chęć na słodkie)

II Śn.: dwie kromki razowca z masłem, trzy plastry polędwicy sopockiej, plaster sera żółtego, duży ogórek konserwowy, sałata

przekąska: ogromne jabłko

Obiad: talerz zupy zacierki (z ziemniaczkami i kluskami) + mięsko gotowane wrzucone do zupy (całkiem spory kawałek).
Deser: wafelek Princessa

Kolacja: ok. 100 g twarogu z jogurtem naturalnym, papryką czerwoną, mnóstwem szczypiorka i solą, duża komka wieloziarnistego, herbata + dwie garści orzechów arachidowych.

i jeszcze dojdzie jedna lub dwie pomarańcze

Jestem niezadowolona. I coś dziwnego się dzieje, bo nie mam okresu znów (nie miałam 3 miesiące, później się pojawił, a teraz znów nie ma). :/

Proszę o ocenę.
Stary 2010-01-13, 19:55   #2036
twinsy21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiekasiek Pokaż wiadomość
Moje U:
I Śn.: jogurt truskawkowy z musli (dorzuciłam trochę rodzynek i płatków) i wielka kromka żytniego razowego z masłem smietankowym, herbata i ciastko czekoladowe (poranna chęć na słodkie)

Smacznie!. Dodałybysmy orzechyy!/

II Śn.: dwie kromki razowca z masłem, trzy plastry polędwicy sopockiej, plaster sera żółtego, duży ogórek konserwowy, sałata

przekąska: ogromne jabłko

OK

Obiad: talerz zupy zacierki (z ziemniaczkami i kluskami) + mięsko gotowane wrzucone do zupy (całkiem spory kawałek). Brakuje nam tu normalnego dania, typu; ziemnaiczki z sosem i jakims mięskiem + surówka.
Deser: wafelek Princessa mmmmmmmm
Kolacja: ok. 100 g twarogu z jogurtem naturalnym, papryką czerwoną, mnóstwem szczypiorka i solą, duża komka wieloziarnistego, herbata + dwie garści orzechów arachidowych. Podoba nam się.

i jeszcze dojdzie jedna lub dwie pomarańcze

Jestem niezadowolona. I coś dziwnego się dzieje, bo nie mam okresu znów (nie miałam 3 miesiące, później się pojawił, a teraz znów nie ma). :/

Proszę o ocenę.
A jak z wagą?? Trzymasz na poziomie?? Ilość tłuszczu jaką zjadasz w ciągu dnia nie zmniejszylas w ostatnim czasie??

Leczenie euthyroxem.

Stary 2010-01-13, 20:10   #2037
kasiekasiek
Zadomowienie

Cytat:
A jak z wagą?? Trzymasz na poziomie?? Ilość tłuszczu jaką zjadasz w ciągu dnia nie zmniejszylas w ostatnim czasie??
co do obiadu, to mi też brakowało normalnego dania, ale niestety dziś się inaczej nie dało. nie lubię tak.

Waga ostatnio wzrosła o kilogram, ale to chyba normalne. Ilości tłuszczu nie zmniejszyłam. Zdarzało mi się ważyć mniej (chyba z półtora roku temu) a mimo wszystko okres był. A od tych ostatnich wakacji dziwnie się z nim dzieje. Już sama nie wiem czy z moją dietą jest coś nie tak, czy może to sprawy hormonalne. Ostatnio nawet zapisałam się do lekarza i tego samego dnia, kilka godzin później, dostałam okres. Chyba się przestraszył :P moje bmi może i jest niskie, ale zawsze było takie, czasem niższe i wszystko było okej. Ale zaczynam się martwić...
Stary 2010-01-13, 20:12   #2038
freakkiki
Raczkowanie

UUuu

I owsianka: 6 łyżek płatków owsianych, 4 suszone śliwki, łyżka włoskich, starte jabłko, łyżeczka kakao, szklanka mleka 1,5%, cukierek mleczny
II dwie kromki razowca z masłem, serkiem z piątnicy, plasterkami krakowskiej, kawałkiem papryki, duże jabłko, dwie mandarynki, woda o,5l
III micha uszek(z 14-13) z barszczem, 3 kostki ptasiego mleczka czekoladowego, zielona z kawałkami karmelu
IV podczas "nauki" jogobella z musli(ach ten kwas burakowy) z wkruszonymi czterema herbatnikami, jabłko, woda smakowa cytrynowa
V 2 kromki razowca: jedna z serkiem z piątnicy, druga z masłem i szynką z indyka, jedna mała piętka białego chleba z serkiem j.w, sałatka: pekinka, papryka, ogórek kiszony polane sosem słodkim chilli, jabłko... później cząstka pomarańczy , zielona z kawałkami ananasa

i jeszcze gdzieś z litr wody wypiłam ;d

proszę o ocenę;*

Edytowane przez freakkiki
Czas edycji: 2010-01-13 o 20:15
freakkiki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 20:13   #2039
ewela159
Przyczajenie

Hej. Jestem tutaj nowa, więc nie bardzo znam się na układaniu odpowiedniego jadłospisu. Mam wielką nadzieję, że mi pomożecie oraz poprawicie błędy. Z góry dziękuje bardziej doświadczonym.

REDUKCJA:
Śniadanie:
Wafel ryżowy z wędliną
II Śniadanie:
Pół kanapki z wędliną i ogórkiem
Mandarynka
Mała gruszka
Obiad :
Ziemiaki, kawałek karkówki, szpinak, brokuł dziękuje *, buraczki, ogórek kiszony
Podwieczorek:
Pół małego mango
Kiwi
Kolacja:
Serek wiejski z wsadem truskawkowym

Edytowane przez ewela159
Czas edycji: 2010-01-13 o 20:44
ewela159 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 20:30   #2040
kiciakasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewela159 Pokaż wiadomość
hej. Jestem tutaj nowa, więc nie bardzo znam się na układaniu odpowiedniego jadłospisu. Mam wielką nadzieję, że mi pomożecie oraz poprawicie błędy. Z góry dziękuje bardziej doświadczonym.

redukcja:
śniadanie:
wafel ryżowy z wędliną
ii śniadanie:
Pół kanapki z wędliną i ogórkiem
mandarynka
mała gruszka
obiad :
Ziemiaki, kawałek karkówki, szpinak, brokół, buraczki, ogórek kiszony
podwieczorek:
Pół małego mango
kiwi
kolacja:
Serek wiejski z wsadem truskawkowym

brokuł

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości