|
|||||||
| Notka |
|
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
| Pokaż wyniki sondy: Czym karmisz swojego kociaka? | |||
| jedzeniem z puszki |
|
14 | 41,18% |
| suchą karmą |
|
28 | 82,35% |
| mięsem |
|
11 | 32,35% |
| smakołykami |
|
6 | 17,65% |
| jedzenie robię własnoręcznie |
|
6 | 17,65% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 34. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#421 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Składy karm - dobra/srednia/słaba?
Cytat:
Np. karma zawiera np. 35 % mięsa ale produktów kukurydzianych 45 %, tyle, że sprytny producent rozbija to na dwie pozycje - kukurydza i np. mączka kukurydziana. I tym samym może je umieścić na drugiej i trzeciej pozycji, gdyż zawartość 45 rozbije mu się na np. 25% i 10 %. A De facto to to przecież to samo - coś , co kotu absolutnie nie jest potrzebne, w tak dużych ilościach wręcz mu szkodzi, a producentowi jest potrzebne, aby obniżyć koszty produkcji i zarobić jak najwięcej. I jakby zsumować procentową zawartość drugiej i trzeciej pozycji, to nierzadko okazałoby się, że jej procentowa zawartość przewyższa procentową zawartość mięsa i prawidłowo należałoby tą kukurydzę umieścić na pierwszym miejscu jako główny składnik karmy. |
|
|
|
|
#422 |
|
Wtajemniczenie
|
ja zapraszam na http://kocieforum.pl/viewtopic.php?t=1196
np. cyt:"skład: mączka z kurczaka, pszenica łuszczona, pulpa buraczana, wytłoczki z pszenicy, kiełki z pszenicy, mąka pszenna. Gdyby zsumować te składniki, pochodne pszenicy, to na pierwszym miejscu nie znalazło by się mięso, tylko zboże właśnie. Dlatego dokładnie wczytujmy się w skład przed zakupem karmy." to jest przykład jak producenci nas oszukują co do faktycznego skaldu karmy |
|
|
|
#423 |
|
Zakorzenienie
|
Ja to wszytsko wiem, wiem ze najlepszymi karmami są obecnie Orijen i TOTW ale mnie na nie nie stac i szukam czegos tanszego w klasie super premium.
Dzisiaj sobie analizowałam składy i sie załamałam, ze Hills, czy Royal Canin maja w składach pierwsze zboza potem mieso. W karmach za 35pln/kg a owoce są wartosciowe w karmach? np w acanie?
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
#424 |
|
Przyczajenie
|
Okrucieństwo a karmy dla kotów
Witam! Jestem nowa na forum, chciałabym rozpocząć wątek związany z karmami dla kotów. Mam dwa kotki, jedną prawie 4-miesięczną kicię i ok 3-letniego wykastrowanego kocura (oba kotki wzięte ze schroniska). Chcę karmić je dobrymi, porządnymi karmami, więc zaczęłam od Royal Canina, byłam bardzo zadowolona, ale niestety ta karma jest za droga jak na moje możliwości, więc spróbowałam też Animondy Carny Kitten, a teraz czekam na przesyłkę z Hill's-em. Niestety trafiłam na informacje, że wielu producentów karm dla zwierząt przeprowadza okrutne eksperymenty na kotach, psach i innych zwierzakach, przecinają im żołądki, usuwają łapy, fragmenty jelit, nerki, itp. (żeby zbadać działanie karmy), a zwierzęta przetrzymywane są w straszliwych warunkach i niesamowicie cierpią. Tak więc stąd moje pytanie: wiecie może, którzy producenci karm na pewno nie przeprowadzają tak inwazyjnych i okrutnych eksperymentów? Bo chciałabym kupować moim milusińskim karmę bardzo dobrej jakości, ale nie chcę się też przyczyniać do niepotrzebnego cierpienia zwierząt. Znam już dwie formy produkujące karmę, które działają w tym względzie nieetycznie i nie liczą się z prawami zwierząt i ich karm już na pewno nie kupię, ale nie wiem, które można pewnie i bezpiecznie nabyć..
|
|
|
|
#425 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Okrucieństwo a karmy dla kotów
Ja niestety nie wiem, ale podaj proszę te firmy, żebym wiedziała czego nigdy więcej nie kupię!
|
|
|
|
#426 |
|
Raczkowanie
|
Dołączam do prośby. Przerażające to co piszesz, nigdy nie słyszałam o takich "eksperymentach".
I poiem tylko tyle, nie rozumiem ludzi którzy dla własnych zysków obcinają łapki zwierzakom i tego typu podobne rzeczy!!!! Sie w głowie nie mieści!! |
|
|
|
#427 |
|
Wtajemniczenie
|
Jakiś czas temu była 'afera' dot. Eukanuby, był nawet filmik na you tube jak traktują zwierzaki...
|
|
|
|
#428 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wiem, które firmy nie testują, ale czytałam o eksperymentach przeprowadzanych przez Iams, a Purina należy do koncernu Nestle, który ma dużo, dużo innych firm i marek i testuje produkty na zwierzętach - możliwe, że i karmy.
|
|
|
|
#429 |
|
Zakorzenienie
|
Starszne. Az si w glowie nie miesci. Nigdy zadnej Eucanuby i Iamsa!! Niestey jestem zdana na produkty Puriny
mam nadzieje ze Royal Canin chociaz pozadna firma..
|
|
|
|
#430 |
|
Wtajemniczenie
|
RC należy do Marsa, a o Marsie znalazłam to -
http://cia.bzzz.net/batoniki_marsa_t...na_zwierzetach http://www.marscandykills.com/ niestety, nie wiem nic o testowaniu karmy. Można by napisać do RC, ale nie wiem, jak się za to zabrać? |
|
|
|
#431 |
|
Przyczajenie
|
No właśnie mi chodziło o okrucieństwo, jakim mógł "pochwalić się" Iams i Enkauba (to chyba swego czasu była jedna firma, nie wiem, jak jest teraz). Zamieszczam linki, na których znalazłam te informacje:
http://www.z-palacu-cesarza.j.com.pl..._przemyslu.htm http://www.iamscruelty.com/introduction.asp http://www.newsagepress.com/foodpetsdiefor.html#author Nie wiem już sama, jakiej karmy używać, byłam na stronie Hill's-a, jest tam napisane, że nie robią krzywdy zwierzaczkom, mam nadzieję, że to prawda.... http://www.hillspet.com.pl/dobrozwierzat.html Ale nie wiem, co z RC, Acaną, Orijen i innymi...... |
|
|
|
#432 |
|
Zakorzenienie
|
przy produkcji karm dla psów, kotów i innych gryzoni cały czas giną inne zaiwerzęta, ciężko znalezc cos nietestowanego, ale karmy wege nie są testowane a mięso mozna podawac osobno
|
|
|
|
#433 |
|
Przyczajenie
|
Oczywiście wszystkie karmy w pewnym sensie są testowane na zwierzętach, trzeba sprawdzić, czy są dobrze trawione, mają zachęcający zapach, itp., jednakże w moim odczuciu nic, absolutnie nic nie nie usprawiedliwia tak okrutnych eksperymentów i traktowania zwierząt w taki sposób, jak ten opisany na podanych stronach (linki wyżej) :/
|
|
|
|
#434 |
|
Zakorzenienie
|
Mirelka to jak traktowane sa zwierzaki z ktorych mamy miesko to tez nie bajka i jak bysmy tak na to patrzyly to nasze miesozerne koty nawet tego nie powinny dostawac. Np w Norwegii czas wzrostu kurczat za nim zostana zaszlachtowane, w ciagu ostatniego roku, skrocil sie az o 7 dni... straszne patrzac na to jak one dluga maja szanse powegetowac zanim trafia na tacke w dziale miesnym... lub wlasnie do karmy. Ale to jak przeczytalam o rozcinaniu brzuszkow i lapek przez firmy produkujace karmy zwyczajnie zwalilo mnie z nog. Gdyby miecho bylo tutaj o wiele tansze paskud jadl by same miecho a nie tam puchy. Nawet ja z TZ nie pozwalamy sobie czesto na zakup kg wolowinki - co pewnie paskud wciagnal by w 1 tydzien
Wieprzowego nie bede kotu podawac tylko dlatego ze tanie Po rybie jak sie padalec zalatwi to mozna padnac wiec ten smakolyk ma tylko czasami |
|
|
|
#435 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Najtańsza z najlepszych karma sucha dla kotów ..
Wyprobowalam Acane- moje koty nie chca tego jesc..
Co do tej karmy Totw- mam tez psa i kupilam ja dla psa jakieś trzy mies temu, ale piesek niechetnie ja jadl. Potem poczytalam o niej wiecej i hodowcy nie wypowiadaja sie o niej dobrze.. Mówia ze podejrzanie im ta karma wyglada (ze wzgledu na słowa wędzone i grilowane). Odradzają tej karmy. Nie wiem jak ma sie to do kotow, ale skoro dla psów nie bardzo, to moze i dla kotów nie bardzo.. Co wiecej, czytalam, ze ta karma Taste.. produkowana jest przez jakas slaba firme. To tak jakby u nas lepsza karma byla produkowana przez te sama co produkuje Whiskasa. Jakie mielibyscie zaufanie? Bo ja raczej marne.. |
|
|
|
#436 |
|
Zakorzenienie
|
Ta sama firma co produkuje whiskasa produkuje też Royal Canin
Głupoty piszesz. TOTW jest jedną z najlepszych karm na rynku, na równi z orijenem, produkowane przez kanadyjskie firmy. Zaraz za nimi jest Acana (moj kot ją lubi dość, chociaz krokiety są strasnzie male ) i Applaws. Radze poczytac fora typu miau a nie sugerować sie pseudoznawcami o karmach: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=10&t=104755
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
#437 |
|
Zadomowienie
|
Ale to nie tylko pseudoznawcy tak uwazaja.. Gdzies nawet przed chwila na stronach kocich czytalam opinie weterynarza o tej karmie..Ze jest be. Jak znajde to wkleje linka.
Sama sie nie wypowiadam bo nie znam sie na tym. Wiem jedno- moje koty lubia RC chyba najbardziej z tych wszystkich karm.. Lubia tez Sanabelle, ale ponoc nie jest taka dobra jak to pisza o niej, wiec juz jej wiecej nie kupie. |
|
|
|
#438 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
https://ekarma.iai-shop.com/data/inc..._skladniki.pdf poczytaj też ranking producentów http://www.e-karma.pl/news.php?id=1242649070 a potem zastanów sie co piszesz bo pewnei RC ze zbożem w składzie jest lepsza a veci to maja takie pojecie o "jakości" karm oraz ich wartości odżywczej tyle co wynosi % od sprzedaży jaki dostają od producenta/dystrybutora za wyłożenie danej karmy u siebie w przychodni/gabinecie itd należy pamietać, że veci na studiach nie zajmowali się żywieniem zwierząt i pielegnacją (lizneli ten temat) bo od tego są zootechnicy Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-02-06 o 17:58 |
|
|
|
|
#439 |
|
Zadomowienie
|
Czytalam już to wszystko wczesniej. Ale wiadomo.. Co moze innego rekomendowac strona e-karma skoro sama sprowadza TOTW? Kazdy chwali swoje. Czyż nie?
Zaraz przeszukam historie i odnajde link, gdzie neguja Totw to sami sobie poczytacie. Nie moge znaleźć tego, ale znalazlam cos tez wartego uwagi: http://zpastorowejsfory.pl.tl/Kr%F3t...ch-karmach.htm Edytowane przez tutmirlajt Czas edycji: 2010-02-06 o 18:06 |
|
|
|
#440 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie ujmując dla ich spcyficznego podejścia i wyboru karm
Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-02-06 o 19:17 |
|
|
|
|
#441 |
|
Zadomowienie
|
Nie moge odnalezc tego linka. Musze przewertowac cala historie jeszcze raz, zrobie to moze jutro i podam namiary.
|
|
|
|
#442 |
|
Zakorzenienie
|
W tym artykule co podals nie ma nic o TOTW, jest za to pozytywnie o orijenie, poza tym z autorem sie nie zgadzam w pewnych przypadkach ale nie wazne.
Nawet najlepsza karma sie czasem nie sprawdza, wszystko zalezy od upodoban zwierzaka jak równiez jego układu pokarmowego. Co ciekawe, tak samo jest np z konmi. Najdroższa, najlepsza pasza (czy to musli czy energetyczna) przy jednych przynosi super efekty a przy drugich żadnych lub negatywne (biegunka lub nawet kolka, czy tez konie nie chcą jesc jej wcale) Dlatego do danego kota najlepiej jest dobierac karmę pod niego na podstawie obserwacji a nie slepo sie kierowac, ze jest to dobra karma wiec musi byc dobra dla mojego kota.
|
|
|
|
#443 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#444 |
|
Zakorzenienie
|
widzisz, tu nie ma ze lubi, tylko czy mu dobrze służy. założe sie ze inne, lepsze karmy też by lubił, po odwyku od uzależniającej soli którą dosypują do whiskasa.
ad whiskasa odpisalam Ci w watku o RC.
|
|
|
|
#445 |
|
Raczkowanie
|
Ja mojego rudzielca jak był kociakiem karmiłam Royalem jak skończył 1,5 roku przeszłam na purine Kulki włosowe i Kastrat...Kociak ma 4 lata i czuje sie znakomicie
|
|
|
|
#446 |
|
Zakorzenienie
|
Moje koty karmię RC, obecnie dla sterylizowanych. Wiem, że Orijen i Acana są lepsze niż RC, ale co z tego kiedy moje koty ledwo zmęczą 400 g i odmawiają wzięcia tych karm do pyska
|
#447 |
|
Raczkowanie
|
Męcze wątki o karmach dla kotów od dłuższego czasu i jestem kompletnie rozbita. Wiele osób poleca RC, a tutaj znowu czytam, że jest to karma średnia. Polecacie Orijen i TOTW, jednakże czy tymi karmami moge karmić kociaka? Bo widze w RC specjalistyczne karmy babycat, kitten 34 czy 36. Czym mam karmić małego kociaka? Jaka karma byłaby dla niego najlepsza? Za równo sucha jak i morka. Chce aby zdrowo jadł i się rozwijał. Jeżeli chodzi o mokre karmy to planowałam zakup RC i Animonde Carny, czy to dobry wybór?Co do suchej również chciałam kupić RC ale jeżeli możecie polecić lepszą dla kotka ( póki co nie wiem w jakim wieku będzie bo w środe planuje wraz z rodzicami jechać do schroniska, jednak planuje, że będzie to mały kociak)
|
#448 |
|
Wtajemniczenie
|
tu masz TOTW i od jakiego wieku mozna ja podawać
http://www.e-karma.pl/product-pol-26...-Mountain.html dla kociąt i dla dorosłych |
|
|
|
#449 |
|
Zakorzenienie
|
Zarówno Acana, Orijen jak i Totw to karmy holistyczne, które kot może jesć całe życie, bez podzialu na etapy wiekowe.Z dobrych karm dla kociaków serie ma Applaws- b. dobra karma, wolna od zbóz.
Co do mokrej - polecam miamor, schmussy, bozite(wszystkie trzy - dobra cena), schessir,almo nature, cosma (drogie) Mokry RC nie jest wart swojej ceny. Generalnie RC nie jest złą karmą, ale jest duzo lepszych i przede wsyztskim - tanszych.
|
|
|
|
#450 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz chciałam zrobić ostatnie podejście do karm mięsnych, kupując Taste, ale widzę, że na krakvecie nie ma już najmniejszych, 3 kg-mowych opakowań... moim kotom bardzo smakuje Profilum (ma lepszy skład od RC a jest tańszy).
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:29.

mam nadzieje ze Royal Canin chociaz pozadna firma..

Wieprzowego nie bede kotu podawac tylko dlatego ze tanie
Po rybie jak sie padalec zalatwi to mozna padnac wiec ten smakolyk ma tylko czasami
nie ujmując dla ich spcyficznego podejścia i wyboru karm
teraz chciałam zrobić ostatnie podejście do karm mięsnych, kupując Taste, ale widzę, że na krakvecie nie ma już najmniejszych, 3 kg-mowych opakowań...