|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO
Dziewczyny , ja tak sobie z sympatii zaglądam czasem jeszcze na ten wątek... i widze, że bardzo duza wage przywiązujecie do tego terminu porodu, a przecież to jest tylko przyblizony, teoretyczny termin, a tak naprawdę za termin porodu przyjmuje się od 2 tygodni przed i do 2 tygodni po tym terminie, więc naprawde nie ma co sie przywiązywac do tej daty i zastanawiac się, czy to jest 3 dni w tą, czy 6 dni w tamtą. Niewiele kobiet rodzi w tym konkretnym terminie i potem sa tylko niepotrzebne niepokoje "jak to juz po terminie..." albo zaskoczenie " miało byc za tydzień..."
fajnie, ze wasze maluszki rosną
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
|
|
#722 | |||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO
Cytat:
To masz w końcu termin na 31.08. czy 01.09 ?Cytat:
A jak zaczyna Cię boleć gardło, a nie ma jeszcze żadnego zapalnego stanu to polecam lody, albo colę, cokolwiek zimnego Babka nam na wykładzie mówiła, żeby nie pić żadnych herbatek ciepłych z miodem itd bo tylko pomożemy bakteriom się rozwinąć.A pracą też się nie martw, najważniejszy Twój maluszek. Mnie nie obchodzi co sobie inni myślą, bo u mnie w pracy każda dziewczyna w ciąży zanim jeszcze się brzuszek pojawi to już znika na L4, dlaczego ja mam się męczyć (a praca bardzo stresująca)... Myśl o sobie Cytat:
Na pewno każda wie, że to tylko naprawdę zbliżony termin![]() Ja próbuję psychicznie nastawić się na zjedzenie śniadania, ale nie wiem czy zdążę.. Boję się do kuchni wejść:/
|
|
#723 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny...
znowu ledwo zwlokłam się z łóżka najchętniej bym do niego wróciła, ale już mnie głowa od tego spania boli... pewnie zrobię śniadanie i pójdę spaću mnie na tej stronie wychodzi 34 dzień od zapłodnienia, Ostatnią @ miałam 1 grudnia, czyli teraz jest 47 dzień ciąży 6 tydzień i 5 dzień...
|
#724 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
u mnie dziś 6tc i 4d Ja już po śniadanku- mąż mi zaserwował mleko z płatkami ![]() Wielkie gratulacje dla Niego, ponieważ on w kuchni nic nie potrafi zrobić hehheheheA na obiadek do teściów! Będzie KARPATKA na deser MNIAMMM
|
|
|
#725 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#726 |
|
Raczkowanie
|
Witam kochane
Czytałam ze zdziwieniem jakie macie dokuczliwe dolegliwości i jak musicie się męczyć np. ciągłe wstawanie w nocy do wc! Myślałam ,że mi nic nie dolega ale jem bez przerwy prawie ![]() Od świąt(zapłodnienia) przytyłam już 3 kilo!!! Jak zawsze miałam "parę" teraz najdrobniejszy wysiłek powoduje zawroty głowy i duchoty. Wracam z pracy (tam też jem) prysznic jedzenie i spać. Budzę się o 4 wyspana biorę prysznic , gotuję obiad i znowu jem! Nie wiem jak z tym walczyć od wielu lat jadłam 1 raz dziennie przez mój długi dzień pracy. Teraz jak jem tak często i nic nie robię bo po pracy padam na pysk to tyję bo nie przywykłam do takiego sposobu odżywiania. Próbowałam zapychać się warzywami ale to pomaga na krótko po 2-3 h znowu telepią mi się ręce z głodu nie mogę strzyc w pracy Może macie jakieś sposoby jak najeść się na dłużej ,czym ![]() Błagam o pomoc bo to za wcześnie na taki przyrost wagi jak tak dalej pójdzie to ja w futrynę się nie zmieszczę. Boję się ,że będzie mi bardzo ciężko stać w pracy(i tak mam już delikatne żylaki na stopach i łydce) jak dzidziuś zacznie coś ważyć + upasiona mama to ja będę się toczyć. Spokojnej niedzieli bez nudności i częstego siusiania
Edytowane przez NoWaJa85 Czas edycji: 2010-01-17 o 11:29 |
|
|
|
#727 |
|
Rozeznanie
|
|
|
#728 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a pracą się nie przejmuj, babka poświruje i jej przejdzie i jeszcze do tego ocet balsamiczny ![]() Lenka nie denerwuj się że tak to drążę ale dla mnie to trochę dziwne, że początek 7 tygodnia określa się jako 8 tydzień bo jakby tak wszystko liczyć to jesteśmy rok starsze więc u mnie chyba owu się na moje szczęście przesunęła ja już po śniadaniu i teraz muszę leki łyknąć, a ta nospa jest obrzydliwa i jeszcze tabletka duża i zawsze gdzieś się przykleji
|
|
|
|
|
#729 | |
|
Zadomowienie
|
Wyjątkowo nie zazdroszczę, ale smacznego
![]() Cytat:
czemu początek siódmego tygodnia?? 50 dni to jest skończone PEŁNE 7 tygodni, a zaczęty 8 tydzień.
|
|
#730 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie znam się jeszcze na tym, ja po prostu liczę co do dnia czyli jak mam 7 tydzień+5 dni to dla mnie jest to jeszcze 7 tydzień, a za parę dni dopiero 8. Dobra już nie męczę ![]() Każdy liczy jak chce, moja koleżanka była z chłopakiem 4 lata, tydzien wcześniej miała rocznicę (czwartą) i jak ktoś się spytał ile lat są razem to mówiła że 5 a ja w szoku jak pięć, przecież 4? a ona że 4 skończone, ale leci 5 więc są razem 5 lat ![]() ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- teraz już rozumiem o co Ci chodziło, spowalnia mnie ta ciąża ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- a jeszcze tak dla wyjaśnienia, 7 tydzień trwa od 6 tydzień+1d do 7 tydz. a 8 tydzień zaczyna się od 7 tydz +1d do 8 tydz. tak? ale mam zajęcie
|
|
|
|
|
#731 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jesteś w ósmym, ale skończyłaś 7 pełnych tygodni. Jak byłam u lekarza i potem w tym szpitalu, to był mój 6 tydz + 3 dzień chyba albo 4, i lekarz mówił, że 6 skończonych, a więc byłam juz w połowie siódmego ![]() Nie wiem, może niech się inne dziewczyny wypowiedzą
|
|
#732 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
Ja miałam wczoraj paskudny dzień. Znowu brzuch bolał, jak leżałam, to lepiej, a jak tylko na chwile poszłam z mężem na zakupy, to znowu ból paskudny i ciągły. Do tego stopnia, że pierwszy raz wzięłam no-spę Poza tym znalazłam sobie cammemberta z pasteryzowanego mleka i zrobiłam zapiekanego w borowinie, a potem żałowałam, bo cała noc zastanawiałam się czy czy też może nie... Rano zaw2sze mi lepiej, mam nadzieję, że brzuch nie bedzie bolał i że wszystko mimo wszystko w porządku. Za 3 dni wizyta, to się okaże. Plamień nie mam żadnych. Przepraszam, ze marudzę, ale naprawdę wczoraj się przestraszyłam.Olbka, jak samopoczucie przed jutrem? Pomyśl, że jutro już będziesz spokojna, na pewno ![]() Ddosiek, ja pamiętam twoje testowanie na weterankach w sylwestra Martucha, jak samopoczucie? Mi o tej wit. B6 gin mówił, ja nie sprawdziłam, bo jeszcze (odpukać) nie muszę ![]() Mszu, każda dyskusja jest potrzebna, żeby wyrazić swoje zdanie i rozwiać wątpliwości. Limeta, witaj i gratuluję ![]() Monika, u mnie w pracy ta sama sytuacja - jakby zajście w ciąże oznaczało automatycznie, że chce się mieć wolne Ja też tłumaczę, że chciałabym wrócić, ale nie wiem jak będzie. Ale przecież ani ty, ani ja nie przetłumaczymy - mają swoją teorię i my jej niestety nie zmienimy Niutka, dziewczyny mają rację, to przyjemne gadać sobie o terminach porodu Chociaż ja znając historię mojej rodziny mogę w połowie sierpnia urodzić Lenka, i jak ze śniadaniem? Udało się zjeść? Mpik, u mnie ten sam zestaw na śniadanie A na obiad kluski śląskie i gulasz ![]() NoWaJa, nie pomogę ci, niestety Gabisun, dobrze, że lepiej się czujesz Idę obiad zrobić, jak zjemy to do rodziców na ploteczki pójdziemy ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- NIKaP-n (Monika,30l.)............ ...................tp. 23.08.2010 Agnyska81 (Agnieszka,28l.)......... ..............tp. 30.08.2010 Limeta (?,?).................... ......................... ....tp. 30.08.2010 Gabisun (Marzena, 24l.).................... ........tp. 1.09.2010 Evullka (Ewa, 25l.).................... .................tp. 1.09.2010 JuszkaPietruszka(Justyna, 26l.)...............tp. 1.09.2010 Justinak25 (Justyna,28l.)........... ...............tp. 1.09.2010 Szokoladka74 (Marzena,35l.)........... ........tp. 2.09.2010 Anilkadro (Alina,28l.)............. ..................tp. 3.09.2010 Michel82 (Aga, 27l.).................... ..............tp. 3.09.2010 Wróżka_Dzyńdzyńdzyń (Ania,23l.)........tp. 4.09.2010 _Mariolka_ (Mariola,28l.)........... ............tp. 4.09.2010 Martucha84 (Marta, 25l.).................... ....tp. 6.09.2010 Lenka(Magdalena, 25l.).................... .......tp. 6.09.2010 Pomidora(Kasia, 26l.).................... ..........tp. 7.09.2010 Ninaad (Nina, 30l.).................... ..............tp. 8.09.2010 Mpik82 (Madzia,27l.)............ ..................tp. 9.09.2010 Aaannnnnnaaa (Ania,27l.).............. .......tp. 9.09.2010 1985ewa (Ewa, 24l.).................... .............tp. 10.09.2010 Mszu (Marta, 27l.).................... ...............tp. 10.09.2010 Olbka (Emila, 28l.).................... ..............tp. 10.09.2010 Kma1982 (Kinga, 27l.).................... ......... tp. 11.09.2010 NoWaJa (Bernadeta, 24l.).................... ...tp. 14.09.2010 Kasiasiar (Kasia, 30l.).................... .........tp. 14.09.2010 xxSHINeexx (Paula,19l.)............. ............tp. 15.09.2010 Falbana (Basia, 27l.).................... ...........tp. ? Naked21 (Ewa, 25l.).................... .............tp. ? Na liście występuje kolor biały Aga2111 [*] |
|
|
|
#733 |
|
Zakorzenienie
|
aha czyli ja będę liczyć tak jak lekarz, jestem w 7 tygodniu
a we wtorek już 8 ![]() Pomidora mam nadzieję, że to przejęzyczenie i nie jadłaś serka z BOROWINĄ? a jaką nospę bierzesz? tą zwykła? bo ja mam taką na receptę nospa forte, może zadzwoń do gina, powiedz co i jak i pójdziesz jutro po receptę? chyba że wytrzymasz do środy bierz nospę i jak najwięcej odpoczywaj do środy a na pewno będzie wszystko dobrze. Kurcze tak się zastanowić to teraz prawie każda kobieta w ciąży musi brać leki luteine, nospa czy duphaston, skąd to się bierze? może lekarze teraz bardziej uważają i dają częściej tak w razie czego...
|
|
|
|
#734 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do jedzeia, to nie przejęzyczenie - ja robię zapiekane cammemberty z takim dżemem borowinowym i chlebkiem czosnkowym - uwielbiam! Tylko wczoraj za bardzo się objadłam i potem cierpiałam Kochana, to jak liczysz jak lekarz to nie jesteś w 7 tc tylko skończyłaś 7 tc |
|
|
|
|
#735 |
|
Zakorzenienie
|
Pozdrawiam przyszłe mamusie.
![]() Pozwolę sobie od czasu do czasu Was podczytywać. Mam nadzieję, że się za to nie obrazicie.
Każdy z Nas jest "białym krukiem"! Współżyjesz = jesteś gotowy na potomstwo! A.A.B.-P. AV by jaga_2001 Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2010-01-17 o 15:00 |
|
|
|
#736 |
|
Raczkowanie
|
Pomidora, dziękuję za dopisanie mnie do listy.
![]() NoWaJa, łączę się w bólu. Ja od początku ciąży przytyłam już 2 kilo. No ale niestety tak to jest jak co 2 h jestem głodna. Do pracy zabieram zawsze 2 banany, 6 mandarynek i 2 kanapki (wychodzi, że średnio co 1,5 h w pracy coś przekąszam). To pomaga mi jakoś dotrwać do obiadu, który zaraz po przyjściu do domu serwuje mi mój małżonek. Po obiedzie idę spać i do rana mam spokój. Bardziej i na dłużej najadam się kanapkami, a w ich składzie są węglowodany, które zapychają żołądek. Niestety to węgle są główną przyczyną wzrosty wagi, dlatego trzeba je jeść z głową. Moja mama na pocieszenie mówi, że to dziecko jest głodne i domaga się jedzenia, dlatego ciągle coś żuję.
|
#737 |
|
Zakorzenienie
|
oj to nie wiedziałam nawet że borowina jest jadalna
bo to przecież takie zgniłe roślinki z błotkiem o niezbyt miłym zapachu ale skórka po tym jak u niemowlaka ja już po obiadku i dalej leżę
|
|
|
|
#738 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja mam to samo i pocieszam się, ze zrzucę jak maleństwo już będzie na świecie ![]() Cytat:
Ja też po obiedzie, póki co brzuszek nie boli
|
|||
|
|
|
#739 |
|
Zadomowienie
|
Pomidora, a nie chodzi przypadkiem o żurawinę?
![]() ja się oczywiście stresuję przed jutrem, ale w granicach normy. Wizytę mam o 17:45, więc wieczorkiem napiszę Wam co i jak wszyscy mówią, że będzie dobrze, to co ma nie być
|
#740 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#741 |
|
BAN stały
|
Lenka właśnie u mnie ten problem polega na tym, że nie zapisałam ostatnich miesiączek
taka gapa jestem no, a wszędzie pytają o ostatnią ![]() Ale w czwartek mam wizytę i może gin coś mi na to pomoże ![]() Kasiu moja naczelniczka jest fałszywa, bo mi zapewne powie- nie martw się, dbaj o siebie, a za plecami coś innego. Ale ja pracuję tam 10lat i myślę, że nawet gdyby się okazało, iż będę musiała już na zwolnieniu zostać to do cholerci mam do tego prawo ;D Nie lubię tylko zakłamania ja zawsze mówię, co myślę, choć to nie zawsze fajne...A jak się Kochana czujesz? mam nadzieję, że brzuszek już nie boli? Mąż mnie pociesza, że jak boli, tzn. że Fasol rośnie to i mieszkanko musi sobie powiększać, o przecież komputer tam musi wstawić... i łóżko i w ogóle ![]() A ostatnio wyczytałam, że na naszym etapie ciąży to wręcz powinnyśmy takie bóle odczuwać, zwłaszcza o czasie miesiączkowym, to naturalne rozciąganie macicy. Sądziłam do niedawna, że tylko na początku tak będzie. Mama mi mówiła, że po porodzie też podobnie pobolewa, bo wszystko w środku wraca do normy. NoWaJa myślę, że musiałabyś przyzwyczaić organizm do regularnych por jadania. Np. jadaj mniej, ale co 3 godziny. Wtedy organizm Twój i Malucha będzie wiedział, że za 3 h dostanie nowe paliwko. Ja jem jak mogę- może nie na siłę, ale się nie ograniczam, bo nie wiem kiedy znowu będę mogła zajadać. I zauważyłam, że niezależnie ile zjem to za 3 h czuję ssanie...![]() Gabisun olewam wszystko, co mnie denerwuje i już.Teraz będę tylko szczęśliwa. Swoją drogą dziwię się, bo nic mi lekarz nie mówil o no-spie... a mówiłam mu, że czasem bardzo boli. Chyba czasem mnie nie słucha... ![]() A dzisiaj przyszła do mnie... ochota na migdolenie ![]() tak nieśmiało zapukała, haha i teraz jesteśmy z mężem tacy... wyciszeni ;D Niutka ja nie przywiązuję tak bardzo wagi do terminu, wiem, że się wszystko pozmienia jeszcze. Tylko zazdroszczę Dziewczynom gdy piszą: któryś tydzień, któryś dzień ![]() Mpik smaaaaaaaaaacznej karpatki
|
|
|
|
#742 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na pewno wszystko jest ok |
|
|
|
|
#743 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-01-20 o 04:54 |
|
|
|
|
#744 |
|
Zakorzenienie
|
Nika
masz rację olewaj takie zachowanie A Twoja mama ma rację, później boli jak macica się obkurcza i trochę bardziej po cesarce, bo rana jest. pomidora zaintrygowałaś mnie tą borowiną jadalną a co na niej jest napisane i jak smakuje? ja miałam do czynienia z tą zabiegową i dla tego tak ciężko mi sobie wyobrazić że można ją zjeść, bo czuć ją ze sporej odległości i jeszcze na necie nic nie znalazłam o tym dżemiku, więc jestem ciekawa co to za niespotykany smakołyk ![]() Olbka fajnie że już się tak nie denerwujesz, jutro nam jak najszybciej napisz jak było Niutka a ile trwala ta @? na wszelki wypadek umów się do ginki, ale każdy cykl może być inny, ja cykl przed tym jak udało się to miał @ bardzo skąpą, praktycznie wkładka by wystarczyła a w nocy całkiem nic i tylko 3 dni. A zawsze miałaś nieregularne? ---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ---------- pomidora a może to borówki a nie borowina? Edytowane przez gabisun Czas edycji: 2010-01-17 o 17:30 |
|
|
|
#745 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-01-20 o 04:55 |
|
|
|
|
#746 | ||
|
Zadomowienie
|
Udało się, obiadek mały też, ale mnie mdli non stop, bez chwili przerwy:/ nie mogę się uczyć
![]() to odpoczywaj ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() niutka, to dziwne trochę, lepiej idź do gina szybko, będziesz spokojniejsza! Też mi się tak skojarzyło z borówkami I z żurawiną
|
|
#747 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#748 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No, za 24h będę już siedziała na fotelu ![]() Ale powiem Wam, że staniki C bardzo mi się podobają mam nadzieję, że nie będe już musiała schodzić do B... ![]() Niutka, idż do ginki nawet jak dostaniesz @, może Cię nie zbada, ale zleci jakieś badania czy coś...
|
|
#749 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() W sumie mi moje dawne c tysz odpowiadało, więcej nie kcem Bo potem się garbię ;D Olbka dawaj jutro fotę Maleństwa ![]() Niutka może to tylko jakieś drobne zaburzenia hormonalne? Moja siostra miała tak jakiś czas, nawet była w szpitalu na obserwacji, ale wszystko się unormowało. Idź do lekarza, nie bacząc na @. Zobaczysz, wkrótce będziesz odliczać tygodnie... ![]() Ja znowu zjadłam chlebek z serkiem topionym, taki pyszzzznyyy kupiłam w Lidlu- śmietankowy light(na inne mam długie zęby) w opakowaniu są 3 kostki takie większe polecamJeszcze polecam dżemy z tegoż sklepu, koszt. ok 5-6zł na bazie fruktozy (bez cukru) i są smaczniutkie. Dziś mnie naszło na marynowane grzybki, muszę się do Mamci wybrać, Ona ma zawsze zapasik ![]() Lenka nie mam siły wybrać się po lody, a mój mężczyzna też się coś dzisiaj kiepskawo czuje, więc nie będę Go wypędzać ale apetyta na nie mam!!!Gabi no mój mężuch to maniak komputerowy, więc pewnie Mały(a) też będzie się w tym kierunku pchać ;D Już widzę Fasolka z laptopkiem haha w brzuchu... w sumie ja też nie wyobrażam sobie życia bez kompa, podobnie jak Lenka i Jej Love my także poznaliśmy się przez neta...
|
|
|
|
|
#750 |
|
Raczkowanie
|
Doroteczka75(Dorotka 28l) 16.09 2010
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:50.

Babka nam na wykładzie mówiła, żeby nie pić żadnych herbatek ciepłych z miodem itd bo tylko pomożemy bakteriom się rozwinąć.
najchętniej bym do niego wróciła, ale już mnie głowa od tego spania boli... pewnie zrobię śniadanie i pójdę spać
Wielkie gratulacje dla Niego, ponieważ on w kuchni nic nie potrafi zrobić hehhehehe

i jeszcze do tego ocet balsamiczny 

czy też może nie... Rano zaw2sze mi lepiej, mam nadzieję, że brzuch nie bedzie bolał i że wszystko mimo wszystko w porządku. Za 3 dni wizyta, to się okaże. Plamień nie mam żadnych. Przepraszam, ze marudzę, ale naprawdę wczoraj się przestraszyłam.
a jaką nospę bierzesz? tą zwykła? bo ja mam taką na receptę nospa forte, może zadzwoń do gina, powiedz co i jak i pójdziesz jutro po receptę? chyba że wytrzymasz do środy
bierz nospę i jak najwięcej odpoczywaj do środy a na pewno będzie wszystko dobrze.