|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3931 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. II :-)
Cytat:
|
|
|
|
|
#3932 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3933 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale ostanio mam faze użalania sie nad sobą, więc leżałam i ryczalam jaka to ja biedna jestem ![]() Cytat:
Więc mam nadzieję, że będzie mi dane urodzić sn.
|
||
|
|
|
#3934 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przyjmował mnie internista z podejrzeniem kolki nerkowej. Po usg odesłał mnie na konsultację do gina. I tyle było jego władzy, bo gin uznał że to torbiel i już mnie żaden internista nie oglądał, ani nie miał wpływu na to co się ze mną dzieje. Chyba, że mówisz o lekarzu przyjmującym pacjentkę na ginekologii już?? |
|
|
|
|
#3935 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() tylko ja mam termin porodu 9.06. wg mojej ginki to jest 18 tydzień i 6 dzień od zapłodnienia, natomiast w karcie ciąży przy wczorajszej wizycie mam wpisany 20 tydzień (czyli wg om). wczoraj mieliśmy usg wszystko oki, maleństwo waży 328 gram. tylko nie chciało płci ujawnić... niby się wystawiało, ale pani doktor stwierdziła, że nie będzie zgadywać, bo za mało widać. ale za to na monitorku pięknie było widać buziaczek, otwierało i zamykało dziubek jak rybka. zdjęć nawet nie pokażę, bo niestety wyszły nie za ciekawe. chcielibyśmy się wybrać na 4d, ale nie wiem czy jest sens. domyślam się, że łatwiej będzie określić pleć, niż na takim normalnym, ale co poza tym? lekarz będzie tam sprawdzał jak wyglądają narządy? była któraś? wybieracie się? |
|
|
|
|
#3936 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No tak bywa... Zwłaszcza w ciąży. Cytat:
Słabo mi jak widzę lekarza, który ciągnie to dziecko za głowę jak pluszaka... brr... Igły i nacinania to nas pewnie spotkają i bez CC. I uroczy masaż szyjki oraz inne cuda. Ale mam uczucie, że jakby jednak było CC, to mi coś tym odebrane będzie...
|
||
|
|
|
#3937 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() [1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1655978 3] wczoraj mieliśmy usg wszystko oki, maleństwo waży 328 gram. tylko nie chciało płci ujawnić... niby się wystawiało, ale pani doktor stwierdziła, że nie będzie zgadywać, bo za mało widać. ale za to na monitorku pięknie było widać buziaczek, otwierało i zamykało dziubek jak rybka. zdjęć nawet nie pokażę, bo niestety wyszły nie za ciekawe. [/QUOTE] grunt, że dzidek zdrowy. szkoda, że płci nie ujawnił- mały uparciuch. ![]() Ja 4d nie miałam i mieć nie będę. po pierwsze- nie mam nigdzie w pobliżu możliwości z takiego usg skorzystać, po drugie- oprócz usg z nfz chodzę też prywatnie do innego lekarza, który ma bardzo dobry sprzęt usg i super na nim wszystko widać. |
|
|
|
|
#3938 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dobrze, ze sprawy sie wyprostowaly. Teraz czekamy na wiesci po wizycie ![]() OO, a mi pani w rejestracji powiedziala abym byla na czczo. Nawet dopytywalam ponownie bo nie bylam pewna czy dobrze zrozumialam po ichniemu ale potwierdzila, nawet z woda nie za bardzo kazala szalec. Ale jestem po badaniu. 2,5 h tam spedzilam. Najpierw pobieranie krwi + 2 kubki napoju, po godzinie znow krew i po kolejnej godzine raz jeszcze pobieranie krwi. Dobrze, ze na przeciwko labolatorium jest centrum handlowe. Wyszlam z 3 bodziakami (na 62) i para spiochow czerwonych z motywem z muminkow ![]() Cytat:
Ja mam podobne akcje. Smuce sie, placze, dumam, boje sie....po prostu szal emocji. Ale to mija, do nastepnego razu Cytat:
|
|
#3939 |
|
Zakorzenienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;16559923]kropka, nie wiem jak to dokładnie działa, ale juz kilka razy natknęłam się na forum (nie wiem, czy na naszym, czy na gazecie) na wypowiedzi kobiet, które miały zalecenie do cc (przede wszystkim od okulisty), a jak się zaczęła przedterminowa akcja porodowa to w szpitalu to zalecenie olano i kobiety urodziły sn.
![]() [/QUOTE] Ja rozumiem. Jeśli to jest decyzja lekarza dyżurnego na porodówce. Ale nie jarzę jakim cudem może o tym decydować lekarz z izby przyjęć. /Który często jest chirurgiem, gastrologiem albo stażystą nawet./ |
|
|
|
#3940 |
|
Raczkowanie
|
Mam do Was pytanie... słyszy się, że poród cc jest bezpieczniejszy dla dziecka, mniejsze ryzyko itp... A jak to jest z mamą? Jak wygląda ten wątek porównując sn i cc?
Macie linki do jakiś artykułów na ten temat? Ja nic nie mogłam znaleźc... Z góry dzięki
|
|
|
|
#3941 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Inna rzecz to powikłania, te mogą się zdarzyć zawsze. Ps. Spytaj lekarza. Sieć nie jest dobrym miejscem do szukania info na ten temat. ![]() Edit. Przypomniało mi się... kiedyś tak szukałam czegoś o porodach i natknęłam się na fajny komentarz. Kobieta pisała, że miała pierwszy poród sn, drugi CC, oba ciężkie bardzo, a jej podsumowanie na koniec brzmiało mniej więcej "ogólnie nie polecam rodzenia".
Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-01-19 o 11:54 |
|
|
|
|
#3942 | |
|
Rozeznanie
|
Kardas, gratuluję dziewczynki
Jola, za wizytęCytat:
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1655978 3] wczoraj mieliśmy usg wszystko oki, maleństwo waży 328 gram. tylko nie chciało płci ujawnić... niby się wystawiało, ale pani doktor stwierdziła, że nie będzie zgadywać, bo za mało widać. ale za to na monitorku pięknie było widać buziaczek, otwierało i zamykało dziubek jak rybka. zdjęć nawet nie pokażę, bo niestety wyszły nie za ciekawe. [/QUOTE] Najważniejsze, że dzidzia zdrowa Wczoraj w końcu wyegzekwowałam od mojego męża decyzję co do uczestnictwa w szkole rodzenia - powiedział, że skoro mi zależy, to zapisujemy się Babeczki, od kiedy zaczynacie chodzić do szkoły rodzenia? |
|
|
|
|
#3943 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak jak pisze kropka ale spróbuj poczytac to http://www.rodzicpoludzku.pl/Porod/Cesarskie-ciecie.html i wcae nie prawda jest ze cc jest bezpieczniejsze dla dziecka tzn tylko kiedy jest niemozliwy poród sn
Amelcia http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014 Edytowane przez Edzia400 Czas edycji: 2010-01-19 o 12:00 |
|
|
|
|
#3944 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Moja przyjaciółka tak panicznie bała się porodu, że wyjechała do Hiszpanii, gdzie sobie cc zażyczyła. Ze mną na sali też leżała laska po cc- bardzo długo dochodziła do siebie, darła się z bólu przy próbach siadania- masakra jakaś. Moja szwagierka teraz w lipcu miała cc- po 24 godzinach wstała bez problemu, bez grymasu na twarzy- i wszystko super. ![]() Tak samo różnie przechodzą kobiety poród sn- nie ma żadnej reguły. A medyczne komplikacje- to już nie pomogę. Musisz poszukać na necie. Ale przypuszczam, że i przy cc i przy sn jest dużo możliwości. Musisz poczytać i wybrać to, co według Ciebie dla Ciebie będzie najlepsze. Ale ja wychodzę z założenia , że nie ma co panikować, tak nas natura stworzyła, że sn jest ok. Jeśli jesteś prawidłowo zbudowana, dzidek jest prawidłowo ułożony, nie ma żadnych innych przeciwwskazań, to jestem zdania, że powinno się rodzić sn.
Edytowane przez 38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 Czas edycji: 2010-01-19 o 12:01 |
||
|
|
|
#3945 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tez z tego jestem głupia wiem ze dzis mam 24 tydz wiec chyba zaczynam 25 :|![]() ![]() chciałabym u mnie moge wybrac lekcje za kazda płace 20 zł teraz maja poczatki a ja chce chodzic tylko na same o porodzie musze tam zadzwonic i popytać lecem kochane gotowac obiadek papap
|
|
#3946 | |
|
Konto usunięte
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;16559923]...
grunt, że dzidek zdrowy. szkoda, że płci nie ujawnił- mały uparciuch. ![]() Ja 4d nie miałam i mieć nie będę. po pierwsze- nie mam nigdzie w pobliżu możliwości z takiego usg skorzystać, po drugie- oprócz usg z nfz chodzę też prywatnie do innego lekarza, który ma bardzo dobry sprzęt usg i super na nim wszystko widać. no grunt ![]() a ja właśnie stwierdziłam, że skoro mam płacić i tak za dodatkowe prywatne usg, to można by raz zaszaleć, bo to w sumie i fajnie wygląda (dostaniemy na płytce, taka tam pamiątka), i ktoś mi gdzieś kiedyś mówił, że tam lekarz może wszystko dokładniej obejrzeć niż na choćby najlepszym "zwykłym" usg. dlatego właśnie pytam ile w tym prawdy, ale pytam chyba tylko żeby sumienie uciszyć, bo wczoraj zobaczyłam w przychodni zdjęcia takich berbeci powieszone na ścianach i się zakochałam . cuda Cytat:
zgoda, że nie powiem np. moje małe ma 5 miesięcy, bo ono jest w trakcie 5 miesiąca. a o sobie dla odmiany nie powiem że jestem w 24 roku życia, tylko powiem że skończone mam 23. to wszystko umowne, nie ma co się kłócić, bo lekarze też chyba różnie to liczą... |
|
|
|
|
#3947 | ||||
|
Zadomowienie
|
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1655978 3]
wczoraj mieliśmy usg wszystko oki, maleństwo waży 328 gram. tylko nie chciało płci ujawnić... niby się wystawiało, ale pani doktor stwierdziła, że nie będzie zgadywać, bo za mało widać. ale za to na monitorku pięknie było widać buziaczek, otwierało i zamykało dziubek jak rybka. zdjęć nawet nie pokażę, bo niestety wyszły nie za ciekawe. chcielibyśmy się wybrać na 4d, ale nie wiem czy jest sens. domyślam się, że łatwiej będzie określić pleć, niż na takim normalnym, ale co poza tym? lekarz będzie tam sprawdzał jak wyglądają narządy? była któraś? wybieracie się?[/QUOTE] super, że wszystko ok Moj gin ma tez usg 4D i podczas ostaniego badania przełaczal kilka razy na to 4D. Ale skupiał sie głównie na pokazaniu twarzy maluszka, żadnej diagnostyki medycznej w tym nie było. Wszystkie pomiary i dokładne ogledzieny Małej zrobił na zwykłym usg. Nie wiem czy zawsze tak jest, ale po tym moim usg wynika, że to usg 4D to taki "bajer" ![]() Cytat:
![]() Masaż szyjki mysle, że dam rade wytrzymać. Najbardziej boję sie próznociągu i kleszczy Więc bardzo bym chciala, żeby mała nie zatrzymała sie nigdzie po drodze tylko sprawnie przeszła na drugą stronę ![]() Cytat:
![]() pochwal sie ciuszkami Cytat:
do nastepnego razu ![]() Cytat:
dlatego napewno będę miała opłaconą poleconą połozną. To wbrew logice i wszelkim zasadom, ale daje spore poczucie bezpieczeństwa i nadzieje, że może nie będzie tak tragicznie
Edytowane przez velluto Czas edycji: 2010-01-19 o 13:16 |
||||
|
|
|
#3948 |
|
Zakorzenienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;16560360]przypuszczam, że lekarz przyjmujący o tym nie decyduje.
[/QUOTE]Dlatego zapytałam Daf o czym mówimy, bo ona pisała o "lekarzu, który nas przyjmuje w szpitalu" a to nie jest lekarz ginekolog, dlatego się zdziwiłam i pytałam czy mowa o lekarzu przyjmującym, czyli o izbie przyjęć, czy o lekarzu już na ginekologii czy położnictwie, czyli tym do którego nas ten przyjmujący wysłał. Bo że położnik może mieć w D4 zalecenia innego gina to wiem. Choć to też przykre, ale cóż... tak to działa. Pacjentka idzie do innego lekarza, to jest na niego skazana. On też ma studia i specjalizację, więc też chce być mądry. Jak chce rodzić wg zaleceń pierwszego, powinna rodzić u tego pierwszego - to to widzą.
|
|
|
|
#3949 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
U mnie polecaja szkołe rodzenia od 30tc, ale nie wiem czy nie pojde kilka tygodni wczesniej ![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;16560360] Pomyśl sama, nie może to być takie straszne, w innym wypadku żadna kobieta nie zdecydowałaby się na drugie dziecko. [/QUOTE]Dokładnie! Moja babcia skwitowała poród krótko - "choroba niepamiętliwa"
|
||
|
|
|
#3950 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;16560360] A medyczne komplikacje- to już nie pomogę. Musisz poszukać na necie. Ale przypuszczam, że i przy cc i przy sn jest dużo możliwości. [/quote] Opcji jest mnóstwo. [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;16560360] Pomyśl sama, nie może to być takie straszne, w innym wypadku żadna kobieta nie zdecydowałaby się na drugie dziecko. [/QUOTE] Tys prowda. Teraz jeszcze mamy komfort, środki przeciwbólowe, męża obok, specjalistów... A nasze babcie miały często po 5-9 dziecisków i rodziły bez znieczulenia, basenów, masaży i prysznica, często same albo z sąsiadką... Nie przeszkadzało im to mieć kolejnych dzieci... Ale nie ma co namawiać. Niech każdy robi jak uważa, mamy wybór jakiś zawsze. |
|
|
|
|
#3951 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nawet jak się Ola rodziła i zgłosiłam się na izbę przyjęć w normalnym szpitalu to nawet mnie nie obejrzeli tylko od razu stwierdzili "to se Pani wejdzie na 3 piętro tymi schodami, tam jest połoznictwo..." ![]() [1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1655978 3]mamy ten sam termin om ![]() tylko ja mam termin porodu 9.06. wg mojej ginki to jest 18 tydzień i 6 dzień od zapłodnienia, natomiast w karcie ciąży przy wczorajszej wizycie mam wpisany 20 tydzień (czyli wg om). wczoraj mieliśmy usg wszystko oki, maleństwo waży 328 gram. tylko nie chciało płci ujawnić... niby się wystawiało, ale pani doktor stwierdziła, że nie będzie zgadywać, bo za mało widać. ale za to na monitorku pięknie było widać buziaczek, otwierało i zamykało dziubek jak rybka. zdjęć nawet nie pokażę, bo niestety wyszły nie za ciekawe. chcielibyśmy się wybrać na 4d, ale nie wiem czy jest sens. domyślam się, że łatwiej będzie określić pleć, niż na takim normalnym, ale co poza tym? lekarz będzie tam sprawdzał jak wyglądają narządy? była któraś? wybieracie się?[/QUOTE] 4D z punktu widzenia diagnostycznego nie ma żadnego znaczenia, to raczej taki bajer dla rodziców, bo dzidka fajnie widać i można mu porobić zdjęcia i nagrać filmik. diagnostykę robi się w 2D. ale pamiątka fajna, u mnie gin robi zawsze taki mix, mierzy sobie wszystko w normalnym, a jak niunio coś fajnego robi to przełącz nam na 3D i robi zdjęcia, nagrywa film ![]() Cytat:
Cytat:
?? mój gin nie pracuje w żadnym szpitalu, ma podpisaną umowę jako firma medyczna i dlatego będę rodziła w św. zofii
|
|
#3952 |
|
Raczkowanie
|
a ja jeszcze nie wiem jak będę rodzić
wiem tylko tyle że się boję naturalnego bo mam skłonności astmatyczne (astma na tle nerwowym) i jak mnie złapie w trakcie to po balu - z lekarzem na tej wiycie mam zamiar to omówić a co do cc - mam koleżankę ma dwójkę dzieci urodzonych przez cc i fajnie mówiła że gdyby miała rodzić naturalnie to w życiu by się nie zgodziła a tak rach pach i już - ale to były je słowa i tak jak dziewczyny wcześniej pisały każdy organizm jest inny i inaczej reaguje.... a o porodach póki co nie czytam i nie oglądam bo się tylko nakręce....
|
#3953 |
|
Zadomowienie
|
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1655978 3]mamy ten sam termin om
![]() tylko ja mam termin porodu 9.06. wg mojej ginki to jest 18 tydzień i 6 dzień od zapłodnienia, natomiast w karcie ciąży przy wczorajszej wizycie mam wpisany 20 tydzień (czyli wg om). [/QUOTE] według moich obliczen termin tez mam na 9.06 ale mój gin mi wpisał 8.06, może akurat bedziemy rodzić w tym samym dniu choc ja i tak mam jakieś przeczucie ze urodze troszke wczesniej niż mam termin, nie wiem czemu![]() a mi sie ostatnio ciągle śni ze rodze tez macie takie dziwne sny?
|
|
|
|
#3954 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
To co on robi, tylko usg i badania? ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ---------- Cytat:
I mam.
Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-01-19 o 13:48 |
|||||
|
|
|
#3955 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
moje młode jak na razie coś większe niż ustawa przewiduje i termin mi się przesunął na 2.06., ale to jeszcze różnie może być ![]() ---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Cytat:
a mi się córcie śnią... i rozstępy... ostatnio we śnie brzuch miałam cały poorany na czerwono, szrama obok szramy. i na samym środku do tego krwista rana (alergia, która ostatnio mi pięknie zeszła i już prawie śladu nie ma), obudziłam się zlana potem i poleciałam do łazienki szukać panicznie rozstępów... |
||
|
|
|
#3956 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja miałam cc i nie wcale go nie wychwalam , tak jak pisałysmy każdy ma jakiś wybór i musi sam zdecydować... ja nie lubię tylko jak ktoś potępia kobietę za cc, bo to niby wygodniej itd... ja nie zauważyłam żeby mi było wygodniej jak Olę rodziłąm.... w tej chwili wygodniej mi chyba o tyle, że jak się Młody nie będzie spieszył to bede znała dokładnie dzięń i godzinę... mogę się psychicznie przygotować....
|
|
#3957 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1656274 9]
moje znajome są lepsze. one tylko cesarki, a w ogóle nie rodziły. i nawet się nie zanosi... [/quote] Można i tak. [1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1656274 9] i rozstępy... ostatnio we śnie brzuch miałam cały poorany na czerwono, szrama obok szramy. i na samym środku do tego krwista rana (alergia, która ostatnio mi pięknie zeszła i już prawie śladu nie ma), obudziłam się zlana potem i poleciałam do łazienki szukać panicznie rozstępów... Cytat:
To odpowiadając na Twoje pytanie: a co jak lekarz nie pracuje w żadnym szpitalu...? To pewnie by w razie innego zdania w temacie porodu lekarz szpitalny orzekł, że jak stać było na prywatnego lekarza, to i stać na poród 4500. Zwłaszcza gdy chce się mieć poród wg zaleceń tamtego gina... W przychodniach już takie zdania padają, jak się po skierowanie albo receptę idzie. |
|
|
|
|
#3958 | |
|
Organizatorka
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3959 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3960 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja o tej dziewczynie w sensie bardziej ironicznym....bo to taka skrajna opinia...
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:28.

tez macie takie dziwne sny?